:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,189,376
Активни 110
Страници 37,766
За един ден 1,302,066
ТРЕВОГА

Образованието става лукс, достъпен само за елитите

Европейските университети все повече се превръщат в "закрити клубове" за привилегировани младежи, което води до опасно разделение сред тях
СНИМКИ: сп."Шпигел"
Повечето младежи са убедени, че са само цифри в очите на политиците, и затова протестират с маски с номера, както и с плакати "Университетът гори".
Наскоро няколко студентски организации във Великобритания биха тревога, че все повече британски и най-вече шотландски университети се превръщат в "закрити клубове" за привилегированите младежи. Според Националния съюз на студентите (НСС) констатацията е направена въз основа на данни, получени при прилагането на Закона за свободата на информацията. Броят на студентите от т.нар. неблагополучна среда не надхвърлят 100 души във всеки от най-старите шотландски университети. Един от лидерите в това отношение е университетът "Сейнт Ендрюс", където от общо 7370 студенти "неблагополучните" са само 13. Впрочем този университет са завършили вторият наследник на британската корона принц Уилям и съпругата му Катрин, херцогинята на Кеймбридж. Малко по-добра, но все така далеч от "социалната справедливост" е ситуацията в университетите в Единбърг и Абърдийн, твърди още НСС. "Значително по-благополучно" е положението в колежите на Дънди и Глазгоу. "Представените статистически данни трябва да накарат университетите в Шотландия да вземат мерки за по-справедливо приемане на учащи се", твърди Робин Паркър, представител на шотландското отделение на студентския съюз.

Малко по-късно пък стана ясно, че във Великобритания почти половината от студентите от Евросъюза, които са ползвали кредити подобно на британските си колеги, не ги изплащат след обучението си. Общата сума, която те дължат на британските данъкоплатци към учебната 2009-2010 г., е 47.4 млн. лири (57.9 млн. евро) Експерти предупреждават, че ако не бъдат взети по-строги мерки, невъзстановените пари на данъкоплатците ще нараснат лавинообразно. Близо 42% от студентите на страните от ЕС, които дължат пари за обучението си в британски университети, или са изчезнали, или имат неизплатени вноски. В британските университети учащите се от Евросъюза са един на всеки 20 студенти и аспиранти. Най-много са от Ирландия, Германия, Франция, Гърция, Полша и Кипър. Те плащат същите такси, както и британските им колеги, докато студентите извън Евросъюзаплащат много по-високи таксиОт 2006 г. студентите от ЕС получиха право на кредити за обучението си, субсидирани от британските данъкоплатци. И първите вноски по изплащането на кредитите трябваше да постъпят през 2009 г. Парите от випускниците, които живеят във Великобритания, се вземат автоматично чрез данъчната система. Извън Великобритания обаче няма механизъм за връщане на кредитите. По принцип чуждестранните випускници трябва сами да съобщават на властите къде живеят, работят, какви са им доходите и да си изплащат вноските. Но много от тях след завръщането в страните си не известяват британската компания.

Разделението на източните и западните провинции в Германия пък все повече си личи и във висшето образование. Университетите на Запада са препълнени от студенти, докато Изтокът трябва да убеждава младите хора в предимствата си, борейки се с предразсъдъци. Университетите в Западна Германия се пръскат по шевовете. Те са толкова препълнени, че студентите често са принудени да водят битки, за да си осигурят място в залите за лекции. Има и професори, които провеждат заниманията в киносалони, за да поберат всички желаещи. Проблемът се изостря от факта, че в Германия съкратиха с една година гимназиалното обучение, така че през т.г. има два випуска с абитуриенти, които сега напират към университетите.Празните провинции на ГерманияСъвсем различна е картината в Източна Германия. Тук общините се борят с демографския проблем, ражданията намаляват, младежите се изнасят на Запад, за да търсят по-добре платена работа. В източногерманските университети има място колкото искаш, а и наемите за жилищата там са по-ниски, както и останалите разходи. Катрин Капенбергер е израснала в град Хоххайм в провинция Хесен, но следва история на изкуството в Лайпциг. "Тук ми харесва, защото градът се развива динамично. Има младежки дух. В другите студентски градове, които познавам, не е същото. Освен това Лайпциг предлага културно многообразие, а и самият университет е супер. Много съм доволна от следването. Всичко тук отговаря на моите представи за добро образование", казва Катрин, цитирана от "Дойче веле". Думите й се потвърждават от едно допитване сред абсолвентите. Преобладаващата част от тях смятат, че източногерманските университети са по-добри от западните, и то във всяко отношение.

Въпреки това има все още много предубеждения, които отблъскват западногерманските абитуриенти от следване в източната част на страната. За тях германският Изток е сив и скучен ландшафт, който е по-добре да се заобикаля. Източногерманските университети решиха да положат повече усилия за подобряване на имиджа си. Пред пет години те проведоха кампания под провокативния надслов "Следване в Далечния изток". Инициативата трябваше да предложи на младото поколение аргументи за предимствата на следването в Източна Германия. Източните федерални провинции похарчихаобщо 16 милиона евро за рекламана университетите. Умно инвестирани пари, смята Герхард Вюншер от Министерството на културата на провинция Саксония-Анхалт. "По този начин събудихме интереса на Запада. През последните пет години значително се увеличи броят на студентите от Запад, които учат при нас", казва той. Сега почти половината от западногерманските ученици не изключват следване на Изток. А преди три години само една трета от учениците в западната част на страната намираха източните университети за привлекателни. Междувременно всеки трети студент в Саксония е от някоя западна федерална провинция. Въпреки това източногерманските провинции продължават активната си рекламна дейност. За това ще бъдат инвестирани още 6 милиона евро за привличането на повече западногермански студенти. Освен това университетите не искат да изпускат най-добрите младежи, а да ги задържат в източната част на Германия и на работа след следването.

Като цяло обаче в Европа се забелязва тревожната тенденция, че благодарение на новите такси, предизвикани най-вече от глобалната криза и масовата образователна реформа на Стария континент в рамките на т.нар. реформа от Болоня, младите умове започват да изтичат в друга посоки. Реформата раздели обучението на бакалаври и магистри, при което висшите учебни заведения все повече губят своята автономия и държавна подкрепа. През 2009 г. това обаче бе посрещнато на нож в страни като Франция, Италия, Гърция, Германия, Австрия, Швейцария, Холандия и Полша, където десетки хиляди студенти протестираха няколко месеца и нещата привидно са утихнали. Но при нов опит да се вдигнат таксите и да се намалят още повече държавните пари за образованието неминуемо ще се стигне до социални сблъсъци, което окончателно ще раздели студентите на елитни богаташи и огромно море от ощетени младежи.

СНИМКА: www. standrews.co.uk
Елитният шотландски университет "Сейнт Ендрюз" се е превърнал в клуб за привилегировани младежи според Британския студентски съюз.
 Преди три години студентите в Европа дискутираха в завзетите аудитории нужните промени в образованието.
29
4606
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
22 Юни 2012 02:51
Образованието става лукс, достъпен само за елитите
Европейските университети все повече се превръщат в "закрити клубове" за привилегировани младежи, което води до опасно разделение сред тях

Заглавието няма нищо обща със статията. Великобритания не е точно Европа, още по-малко обобщаващ пример. Та по-скоро се доближава до САЩ.
-
В цяла Северна Европа образованието, включително и висшето е напълно безплатно, като дори се осигуряват стипендии в размер на прилични за тези страни заплати. В повечето страни на Европа образовението е безплатно. Това, че в САЩ и Великобритания е платено, че има кредитиране и става все по недостъпно за бедните е тяхна специфика, а не обобщаващо.
22 Юни 2012 04:13
/:/ "Образованието става лукс, достъпен само за елитите"
.............................................................................
Е, ми, Демокрация Е, БЕ- що сега рИвете?!
22 Юни 2012 04:37
Що да ривем бе пПарко ?
За нас си е достъпно.
22 Юни 2012 07:29
образованието става лукс достъпен за малцина е истината и за северна европа, дания е тай безплатната за образование страна, другото е с пари и с проблеми, и с брашняна лига за паралии, и непрекъснато се режат разни социални програми.... статията е перфектна, и не само, вярна е
22 Юни 2012 08:04
Що да ривем бе пПарко ?
За нас си е достъпно.
Ами за тебе е било безоплатно. Нали по времето на соца у нас беше безплатно. А доколкото разбирам и майка България те е пратила да се учиш в СССР. И след това си фъснал. Безплатно е било за теб как да не е било.
22 Юни 2012 09:05
Колега 10, това, което си написал просто не е вярно.
В Швеция и Финландия образованието е напълно безплатно , има и стипендии за местните. Във Финландия чарджват чужденци, а във Швеция - само такива извън ЕС.
Във Франция таксите са около 150 евро на семестър.
В Германия таксите са около 500 евро за семестър, което е нищо за техния стандрат.
В Австрия е безплатно за студенти от ЕС.
В Чехия - също.
В Ирландия - също.
В Люксембург се плащат само регистрационни такси, които са под 100 евро.
В Холандия таксата е между 600 и 1200 евро на семестър, което не е малко, но не е и непосилно.
В Португалия - между 500 и 1000 евро на семестър. За тях е малко скъпо, но пак е поносимо.
В Словения няма такси за държавна поръчка.
В Норвегия е безплатно.
В Испания се плаща, ама не мога да го сметна, защото е 9,50 на кредит.
В Швейцария е безплатно за местните и средно около 1800 евро на семестър за чужденци.
В Унгария е безплатно за студенти държавна поръчка.
22 Юни 2012 09:14
колега, не всичко зная, говоря с много хора и все търся да се уча, допълвам за финландия, обучение навън в иксчейнж им носи 500 Е от държавата, без значение колко има баща ти, и някои семестриални такси са повече високи, стипендията е ограничена в четири години и работа за да я получиш е силно рестриктирана в забрани, и разделеното образование в бакалавър, магистър преповтаря знания...
22 Юни 2012 09:15
А доколкото разбирам и майка България те е пратила да се учиш в СССР.

Ааа, в СССР не само безплатно, ами и със стипендия. И продължава да осребрява туй си образование, щото, види се, не мие чинии.

Вчера мернах едни снимки на 15-годишно детенце от "елита". Разходило се за 500 пари на час в бяла лимузина с пура в уста, правило се на мутра милото и самО се изтипосало в Мрежата. Откак мама му станала елитна дама, от обикновеното училище в Монтана го пратила право в Италианския лицей. Франсоа му е името. На дядо му Фидос.
22 Юни 2012 09:31
и още нещо има, колега, статията го струи, и съм го видял, усетил, на масите в университети, твърде скъпа е храната, от студент не се печели, ни ти е файда гладен да пести за да се изучи, печели ce от тий де имат, студент с леба от къщи не е елитен, не думам за чужди студенти а техни, той дух в статията усетих, съжалявам дето е така, образованието по мене е социален лифт
22 Юни 2012 09:53
Не виждам повод за тревога тук.
В днешно време образованието е по-скоро въпрос на желание и ум, а не на пари.
22 Юни 2012 10:14
десет 22 Юни 2012 07:29
22 Юни 2012 10:15
дип да не хоби да си образован, сертифициран за позиция в живот, човешко е всякоя позиция да разбера и да добавя, жал е сегашно детство, училище, високо образование, трябва да си прагматичен, от трудене жажда в живот не им остава, двайсет и пет часа са заети, ни романтика, ни безгрижна младост как е било, и възхищение на българчетата из света, малък народ а не сме комплексари, в петъчната нощ под масите не ходим, имаме си стил,
22 Юни 2012 10:17
VOCI е искал да се похвали, че е карал някой безплатен курс по английски в Канада, щото се води там социално слаб и получава социални помощи.
Иначе, който чете чужда преса ще види , че канадските студенти вече наколко месеца протестират за растящите студентски такси.
22 Юни 2012 10:25
Натисни тук
И това са само таксите за обучение. Не са включени учебници, цена на общежития или наеми, храна и др.
22 Юни 2012 10:35
Аз съм в Онтарио бе скубльо. Тук таксите са 5 пъти по-високи ит кебекарските и всички ги плащат и учат.
В Квебек студентите от Мак Гил също си учат. Само най-големите прошляци се мотаят из уличаците и си съсипват бъдещето.
Ае Улево , изобщо не си в час.
22 Юни 2012 10:42
Воци, В Онтарио сега е 4 сутринта.
Що не спиш, бе? Не си ли на работа утре? т.е. днеска. Черпаклия!
22 Юни 2012 10:44
Да , образованието ми в СССР беше безплатно и получавах стипендия. Но в България все някой го е платил , нали ? Включително родителите ми работещи за без пари на комунистическата стройплощадка. Така че по-полека с безплатното соцобразование.
Тука всичко си плащам и нямам никакви проблеми. Големото Воцле вече завърши Университета на Торонто, малкото сега го почва. . Можете сами да роверете на кое място U of T в световната класация ( колкото и измислена да е тя ) и къде е Софийският.
Ае със здраве че кат се сетя какво ви е здравеопазването...
22 Юни 2012 10:45
Образователни такси за С.Америка без общежитията ($900/месец) и дневни разходи.
"CANADA
UNIVERSITY OF BRITISH COLUMBIA (Vancouver)
$4,700.40: Programs include Arts, Education (Native Indian Teacher Program), Family Studies, Fine Arts, Kinesiology, Social Work
$16,081.60: Dentistry, Medicine

UNIVERSITY OF ALBERTA (Edmonton)
$5,194.80: Agricultural, Business, Life and Environmental Studies, Arts, Education, Medical Lab Science, Native Studies, Physical Education, Faculte Saint-Jean, Science
$5,541.12: Law
$6,926.40: Nursing
$7,318.24: Medicine
$10,042.96: Dental Hygiene (includes clinical operations fee)
$19,699.04: Dentistry

MacEWAN UNIVERSITY (Edmonton)
These figures are for the 2012/13 academic year.
$3,960: Programs include Accounting, Legal Assistant
$10,980: Acupuncture

UNIVERSITY OF CALGARY
A five-course load will amount to $5,256.60.

NORTHERN ALBERTA INSTITUTE OF TECHNOLOGY (Edmonton)
Most courses will add up to $3,960 for the 2012/13 academic year.

UNIVERSITY OF REGINA
$4,097.10: Master degree programs
$4,317.60: PhD and MPP degree programs

UNIVERSITY OF MANITOBA (Winnipeg)
One year's tuition for an arts degree will cost $2,992.20.
Medicine goes for $7,575.26 in the first year, then down to $7,259.08 in subsequent years.
Law is slightly higher at $8,705.37 per year. A law surcharge of $4,242 per year is included.
Dentistry is far more expensive at $18,411.98 in the first year. It then skyrockets to a whopping $46,025.98 in the third year. In these cases, dental kits and other fees are factored in.

CARLETON UNIVERSITY (Ottawa)
$6,282.90: Arts, Science, Math
$9,046.91: Engineering
Tuition can be lower for seniors, which is listed at $5,023.90.

RYERSON UNIVERSITY (Toronto)
Fees can range from $6,001 for Arts to as high as $8,498 for Engineering, Architecture and Science.

McGILL UNIVERSITY (Montreal)
$2,167.80: Programs include Arts, Civil Law (BCL), Laws (LL, Education, Nursing
$5,058.20: Programs include Doctor of Dental Medicine, Doctor of Medicine and Master of Surgery. Tuition costs are lower in subsequent years.


UNITED STATES
South of the border, as you can see, the cost is far higher for a higher education than it is in the Great White North.

UNIVERSITY OF CALIFORNIA, LOS ANGELES
$12,686 for the 2012/13 academic year

STANFORD UNIVERSITY (Stanford, California)
Tuition is $13,350 for undergraduates. Law school rings up at $15,820, while medical school currently runs at $15,248.

CALIFORNIA INSTITUTE OF TECHNOLOGY (Pasadena, California)
$38,085 for the 2012/13 academic year

HARVARD UNIVERSITY (Cambridge, Massachusetts)
$38,480 for the 2012/13 academic year

YALE UNIVERSITY (New Haven, Connecticut)
Around $32,500: Programs include Art, Physician Associate
$33,400: Public Health
$50,275: Law
$71,640: Medical School (only this figure is for the 2012/13 academic year)

NEW YORK UNIVERSITY (New York City)
About $19,000: Programs include Arts, Business, Nursing, Science, Social Work
$24,475: Law
$52,371: Medicine
$58,043: Dentistry (includes other miscellaneous fees)

GEORGETOWN UNIVERSITY (Washington, DC)
$40,920

PRINCETON UNIVERSITY (Princeton, New Jersey)
$38,650 for the 2012/13 academic year

JOHNS HOPKINS UNIVERSITY (Baltimore, Maryland)
$42,280

UNIVERSITY OF MARYLAND (College Park, Maryland)
$8,655 (includes mandatory fees)

BROWN UNIVERSITY (Providence, Rhode Island)
$41,328

UNIVERSITY OF FLORIDA (Gainesville, Florida)
$5,700 (noticeably lower than some other American institutions)

© Global News. A division of Shaw Media Inc., 2012.


Read it on Global News: Global News compares the cost of an education at some Canadian and American post-secondary institutions. "
22 Юни 2012 10:46
На работа съм чак в понеделник. Имам бизнес в САЩ. Дотогава - биричка , Евро футбол и гъбаркане във форумо с гривести луьзъри.
22 Юни 2012 10:47
VOCI 22 Юни 2012 10:44
Да , образованието ми в СССР беше безплатно и получавах стипендия. Но в България все някой го е платил , нали ? Включително родителите ми работещи за без пари на комунистическата стройплощадка.

Аре, аре... Знаем, кои ходихте да учите в СССР навремето. До един бяхте деца на номенклатурата!
Сега плюете най-много по какво било и сте големи диcиденти и нагаждачи.
22 Юни 2012 10:49
VOCI 22 Юни 2012 10:46,
Бизнес в ЮСА друг път. Бичиш ги в форумо 24/7.
В други форуми съм ти чел същите изказвания , плюс хвалбите ти за социалката.
22 Юни 2012 10:51
Споменатите по горе такси за университети са годишни такси.
22 Юни 2012 10:53
Пущи копи-пейст да видим кво си чел в другите форуми. .
22 Юни 2012 11:00
***
22 Юни 2012 11:03
***
22 Юни 2012 11:51
В Англия от една година увеличиха таксите, примерно 3000 лири на година. Студентите не могат да ги изплащат и им дават кредити. Те после не ги връщат.
Англия на Ротшилд скубе гъските, излиза от Европа и да духа супата.
Германия е далеч по-евтина, Франция също. Образованието там е по-евтино от българското, храната е на цените на българските или по-евтина, само квартирите са по-скъпи.
Освен това се дават помощи за социално слаби студенти, а българите там на 99% са такива по техните критерии. В България се дават стипендии само за успех над 5,80 за последните два семестъра, няколко месеца по някой и друг лев и то само ако имаш късмет.

Та образованието е лукс в САЩ и Англия - там, откъде тръгна и световната финансова криза. Интересно съвпадение, не ли?...
22 Юни 2012 16:41
Образованието трябва да стане дори още по-скъпо, за да не може разни цървули да се напъват да стават висшисти. Когато цървулите се дипломират, ще искат да станат народни представители и да управляват.
За резултатите от подобно управление, виж хавата в България.
22 Юни 2012 19:03
Образованието става лукс, достъпен само за елитите

Е и кои са елитите в нашата мафиотска държава???
Образованието, напротив трябва да стане напълно безплатно, за да има възможост всяко талантливо дете - рожба на тази изстрадала "държава" да развие напълно потенциала си и да бъде с нещо полезна на народа си.
От чаветата на мутрите /опаричили се по време на престъпния преход/ не може да се очаква кой знае какво, освен да се стреми към тапия с единствената цел да помогне с каквото може /дори и като депутат/ на "бизнеса" на крадливия си наставник!
22 Юни 2012 19:07
Хм, островът не е точно Европа... На континента образованието изобщо не е лукс. Стига младежите да имат желание да учат... Обаче е скъпичко за вечните хайделбергски студенти
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД