:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,188,179
Активни 108
Страници 36,569
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Балканите са твърде малки за толкова много велики държави

За България е лукс да поддържа такава висока степен на финансова стабилност, смята зам.-шефът на ДПС Алиосман Имамов
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Алиосман Имамов
Алиосман Имамов е роден през 1953 г. По професия е преподавател със специалност статистика и иконометрия. Вече трети мандат е депутат от ДПС, като в момента е за зам.-председател на партията.

---------- Г-н Имамов, ще дойде ли ден, в който възродителният процес ще престане да бъде част от българската политика и ще остане единствено в българската история?

- Когато се говори за възродителния процес, това невинаги е конюнктурно. В повечето случаи има основания за това. Например опитите да се сменят имена на населени места и местности е такова основание. Мисля, че ще дойде ден, в който този процес ще остане в историята. По-важно е кога ще дойде този ден. Може би когато българското общество узрее достатъчно и се доближи до онези европейски и световни стандарти, според които изцяло се зачитат правата и свободите на гражданите в страната. Съгласен съм, че възродителният процес не бива да се използва като единствена аргументация по време на избори. Това не е правилно. Ще бъде голяма грешка, ако някой в ДПС си мисли, че възродителният процес е достатъчно условие да се печелят избори. Сигурен съм, че повечето членове и политици от ДПС осъзнават това. Но ние не можем да си затваряме устата при явни политически и други прояви, които напомнят на една част от българското гражданство, че е имало такъв процес. И им дават основание да мислят, че рано или късно подобни мероприятия ще се повторят.

- Според вас реално ли е да се мисли, че в близко бъдеще би се случило нещо подобно?

- Няма да бъде пресилено, ако се каже, че дори в момента има пълзящ подобен процес. Вече споменахме смяната на имена на местности и улици, които са се наложили исторически. Нормалната логика трудно може да приеме, че от това ще има някаква полза за обществото. Подобни явления не са изключени в бъдеще.

- Инцидентни явления може би винаги ще има. Но като наближат избори и започват да се говорят твърде силни думи - как ако не се гласува за ДПС, е възможно пак да се сменят имена, да се събарят джамии и т.н. Ако се вярва на информации от смесените райони, местни активисти на ДПС често експлоатират тази тема.

- Сигурно има случаи на такова говорене, но аз бих ги нарекъл изключение. Това са инцидентни случаи, пресилено е да се говори така. Обикновено тази тема се преекспонира по време на избори от хора, които не могат да предложат нещо друго като аргументация. Тази тема е елементарна и лесна, възприема се без особени усилия от голяма част от симпатизантите на ДПС, особено от онези, които са били жертви на този процес.

- Медалът обаче винаги има обратна страна. Съвсем наскоро се разбра, че в турски учебници половината от територията на България е била картографирана като част от Турция. Подобни явления също провокират и тук да има говорене, което да напомня за възродителния процес.

- Националистическото говорене е присъщо за всички държави на Балканския полуостров. Съвсем нормално е подобен тип говорене да провокира определени националистически действия и в съседните държави. Ние трябва да положим взаимни усилия да ограничим подобни действия. Колкото и парадоксално да звучи, вероятно ви е направило впечатление, че почти всички държави на Балканския полуостров са били велики в своето минало - Велика България, Османска империя, Византия, Велика Албания, Велика Сърбия и т.н. За съжаление заради подобни исторически дадености всяка една от държавите има претенции към своите съседи, включително териториални. Балканският полуостров е твърде малък за толкова много велики държави.

- Каква е оценката на ДПС за трите години управление на ГЕРБ?

- Безспорно оценката за управлението на ГЕРБ е по-скоро негативна по отношение на икономическото и социалното развитие на държавата. Това се вижда и от оценките на европейските структури.

- Смятате ли, че емитирането на новите еврооблигации от страна на финансовото министерство закъсня?

- Всеобща е оценката, че сделката закъсня от гледна точка на нейната ефективност. България може би щеше да реализира тази сделка с по-малко разходи, ако тя се беше случила по-рано. Вероятно има политически причини за това. Обикновено опозицията не подкрепя увеличаването на дълга, независимо дали това е необходимо.

- Защо да не се разреши и на Сребърния фонд да купува от тези облигации?

- Когато държавата се явява едновременно купувач и продавач на ценни книги, тя във всички случаи ще загуби. Ако спечели продавачът, ще загуби купувачът и обратно. Аз мисля, че с говоренето около Сребърния фонд министърът на финансите имаше за цел пазарна дезинформация с намерение да реализира по-добри условия за тази сделка. Убеден съм, че той искаше да създаде впечатление, че държавата ще прояви някаква финансова интервенция, за да може да даде знак на евентуалните купувачи на нашите ценни книжа да се съгласят на по-благоприятни условия. Финансовият министър искаше да повлияе положително. Според мен той не е имал сериозни намерения да пипа Сребърния фонд. Може да се каже, че това е било маневра с положителни намерения.

- За месец май правителството за пръв път отчете стопяване на дефицита в бюджета.

- Според данните дефицитът за първото тримесечие изчерпва около 62% от годишно планирания дефицит. Това е изключително тревожна тенденция. Обясненията на Министерството на финансите са, че става дума за сезонни колебания, които ще бъдат компенсирани във втората половина на годината. Но аз се съмнявам в това. Вярно е, че през април и май има лек спад на дефицита. Данните за май не са публикувани, не мога да ги коментирам, но не вярвам да имаме положителен баланс в края на този месец.

- Каква е вашата икономическа прогноза за близките година-две?

- Основният проблем остават ниските доходи и жизненият стандарт. На следващите избори това ще бъде основната тема, по която ще бъдат атакувани управляващите. Те не направиха почти нищо за подобряване на тази ситуация. Те съхраниха замразените доходи прекалено дълго, което влоши изключително много условията за живот на обикновените хора.

- Вероятно те ще отвърнат, че са повишили стандарта на живот, като са построили магистрала, метро и т.н.

- Магистралите имат отношение към стандарта, но ефектът от тях ще дойде след десетилетия. Основният проблем си остават ниските доходи.

- Какво може да се направи според вас?

- Според моето собствено мнение България като най-бедна страна в ЕС може да рискува част от фискалната си стабилност, с която толкова много се гордеем, в името на повишаването на жизнения си стандарт. Смятам, че за една бедна държава е лукс да поддържа такава висока степен на финансова стабилност. Повечето държави в ЕС са в процедура на дефицити. България като бедна държава трябва да направи всичко възможно, дори с цената на това да наруши фискалната си стабилност, да стимулира заетостта и растежа, които ще доведат неизбежно до повишаване на жизнения стандарт и доходите на хората. Относителният дял на българския дълг в момента 16-17%, като до края на годината ще стигне 20%. Ние имаме свободата да увеличим тази задлъжнялост до 40-50%, като горната допустима граница в рамките на ЕС е 60 процента.
43
4462
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
21 Юни 2012 19:55
Ще коментирам на форумния новоговор - Ай сиктир, бе, кьопек!
21 Юни 2012 20:01
Колко да бъдат великите държави на Балканите ?
21 Юни 2012 21:20
Случайно ли е, че в "горещи" новини Местан иска да променя изборния закон, а тук този ... г-н дава акъл, как пак можело да се сменят имена,и т.н. ? Като е загрижен за ниското ниво на доходите, нека да каже какво прави ДПС‌ по места, където управлява, по този въпрос ?
21 Юни 2012 21:23
"Националистическото говорене е присъщо за всички държави на Балканския полуостров . Съвсем нормално е подобен тип говорене да провокира определени националистически действия и в съседните държави . Ние трябва да положим взаимни усилия да ограничим подобни действия ."

Върнете се към последното изречение на своята фраза и кажете , в ролята на чий посланик заигравате , г-н Имамов ...
21 Юни 2012 21:53
"Националистическото говорене е присъщо..." Не е така. Едно е когато една държава претендира да е водеща, регионална суперсила и др. подобни, съвсем друго е когато се отстояват идентичността и държавната интегралност.... А пък в региона само Турция има право да поддържа финансова стабилност. За да го натяква на съседите си и се самоизтъква за пример . И величие. .... Тия диваци не са наясно в кой век живеем!
21 Юни 2012 22:26
нека си говорят, не знаех да са балканци, може би в балканско нато, от кипър до всички краища на света, а песента за привилегиите дето им дължим край няма, в свят на решения наслука
22 Юни 2012 00:13
Балканите са твърде малки за толкова много велики държави

Турция да се омита в Анадола.
22 Юни 2012 01:37
...статистика и иконометрия....
Не знаех досега,че това са супер-специалистите по Еврооблигации,микро и Макро-икономики ,бИджетни дефицити и тн ...
Но помня добре Жан-Виденовата есен-зима 1996, когато печатницата за пари бълваше ДЕНОНОЩНО шарени хартийки,имаше и по 50 000 !!!Една хартийка !!!
Само че сиренето достигна(ако не греща...) 5 000(пет хиляди) левчета, а пенцийките станаха 5-8 $,т.е. 10-15 хиляди лв,заплатките ни стигнаха 100-200 хиляди лв(50-100 "....И тази чалма апелира да се пусне отново печатницата ? НЕ,НЕ и НЕ !!! Няма да го допуснем Жаново време! Аннадънму?
22 Юни 2012 01:58
Това обяснява защо ДПС работи толкова упорито за намаляването им с една...
22 Юни 2012 04:04
Учил за едно, завършил друго, работил нещо съвсем различно и накрая дава акъл за нещо което не разбира - пенкилер та дрънка.
22 Юни 2012 04:38
Типично за уманитар.
22 Юни 2012 07:19
без ролята си в нато, и определена за единствената сила в обезоръжените балкани, турция е азиатска култура, и политиката на премиер министъра ни не ме радва, още ограда няма, няма и пари за годишнината на балканската война, ни на президента де забравя от кой сме се били освободили, ни съм васален, ни нещо от турция мога да изуча, кой пък бръсне турция за слива в европа и не само, приятели по право са ми германия, франция .... без обединено кралство ау, ау
22 Юни 2012 07:42
Щот Имперската система на мерки и теглилки те обърква , затуй ще е.
22 Юни 2012 07:59
воци, може и да не зная за империи, за рим, ала очи си имам, чуя, турците навсякъде в европа са невзрачни, по тихи от тревата, и само в българия бабаити и шофират като луди, и след като съм европеец ориенталски мурафети не предат
22 Юни 2012 09:25
Лопе де Вега.
22 Юни 2012 10:00
SPQR21 Юни 2012 20:01

Колко да бъдат великите държави на Балканите ?
Ако питаш интервюирания и неговите съпартийци, естествено че това трябва да бъде само Турция. При това, ако може да отговаря и за останалите в региона
22 Юни 2012 10:30
Например опитите да се сменят имена на населени места и местности е такова основание.
Преименуването е много правилно.В 90 % става въпрос само за превод на български.Разбира се някои известни или приемливи думи и наименования могат да останат.Например Куру дере ще стане Сухото дере.Саръ баир ще стане Жълтия баир (или хълм).И т.н.
22 Юни 2012 10:57
Я да питам турците що преименуваха Цариград ( Константинопол ) на Истанбул ?
22 Юни 2012 11:51
Не съм напълно сигурна, но Истанбул означава - към града. Сигурно им е останало от презвземането на Константинопол, което те празнуват, май всяка година с парад.Гърците никогане наричат града с друго име освен Консантинипол. Май и на запад е така. А доколкото има турци в България е наистина под въпрос. Но нали сме толерантти през годините от Освобождението насам, вероятно по полигически причини, никой не направил едно изследване, което да отговори на този въпрос еднозначно. Чудомир /Д. Чорбаджийски/, като председател на читалището в Казанлък е изследвал, какви са корените на турското население в района. И съвсем логично, поне за мен, се оказва, че бидейки малък брой турци, завладели огромни територии на три континента, те са разселвали в новозавзетите територии,присъединилисе нетурски /номадски/ племена изповядащи исляма. Общо взето само управленските длъжности са заемани от турци. Бидейки нетурци, те са стояли на малко по-високо ниво от раята / изповядащи християството/, но също като тях бедни. След Освобождението България напускат именно управляващите т.е. истинските турци, който има къде да отидат, а за тези от номадските племена, просто е нямало връщане назад. Нямат предишни свои територии. Но след близо петстотин години те са се себепризнали за турци, без да са такива наистина. И понеже си нямат Паисий, нямат и исторически познания кои са всъщност. За Турция е разбираемо да ги припознава, като турци, но ние защо?
22 Юни 2012 12:17
За Атлантис и за Manrico
Ще коментирам с форумния новоговор на Manrico - Ай с..тирин...
22 Юни 2012 13:08
Алиосман Имамов-само като му прочета името,и почват да ме сърбят копитата
22 Юни 2012 14:06
За Делиорман
Ще коментирам с форумния новоговор на Manrico - Ай с..тирин...
22 Юни 2012 14:37
Я виж как се разбираме без много много приказки...
Все пак се извинявам за изкушението ...
22 Юни 2012 14:39
Чудомир /Д. Чорбаджийски/, като председател на читалището в Казанлък е изследвал, какви са корените на турското население в района. И съвсем логично, поне за мен, се оказва, че бидейки малък брой турци, завладели огромни територии на три континента, те са разселвали в новозавзетите територии,присъединилисе нетурски /номадски/ племена изповядащи исляма. Общо взето само управленските длъжности са заемани от турци. Бидейки нетурци, те са стояли на малко по-високо ниво от раята / изповядащи християството/, но също като тях бедни. След Освобождението България напускат именно управляващите т.е. истинските турци, който има къде да отидат, а за тези от номадските племена, просто е нямало връщане назад. Нямат предишни свои територии. Но след близо петстотин години те са се себепризнали за турци, без да са такива наистина. И понеже си нямат Паисий, нямат и исторически познания кои са всъщност. За Турция е разбираемо да ги припознава, като турци, но ние защо?
22 Юни 2012 14:42

SPQR
21 Юни 2012 20:35


Смятам, че винаги, когато възникне някакъв натиск спрямо нашия суверенитет или териториална цялост, трябва да се натъртва –

Гражданската война ще е неизбежна и продължителна.


22 Юни 2012 14:42
Когато и ако България ти стане по мила от Тюркието, може и да се разберем. За сега -
22 Юни 2012 14:46
Защото

Натисни тук
22 Юни 2012 14:50
Въпросът е защо някоя от тях да ми е "по-мило"?

Главата балканска не задава такива въпроси, та да търси отговори...
За съжаление..
Със здраве
22 Юни 2012 14:51
"
... Само, че не чух нищо за кланетата и насилствената ислямизация! А мюсюлманите, които не са дошли от Турция и не са помаци, какви са-марсиянци!?След като българските турци са с турски корени, защо отивайки в Турция и казвайки,че са турци ги гледат с надсмешка. Не е ли редно да ги приемат не като чужденци, а като свои, така както ние приемаме българите от другите земи!? И въобще това изказване е много тенденциозно, а историята може да бъде много опасна, когато е непълна и тенденциозна...
22 Юни 2012 14:53


"... Защо пък помаците да се възприемат като турци? Този наш комшия взема желаното за истина. Родопчани говорят чист български: звучен, напевен, стародавен. Ислямската вяра не ги променя етнически,всъщност у тях са съхранени по-старинни черти на народността, защото по-късно са били засегнати от съвременния начин на живот. Най-накрая, след като аз ги чувствам като братя и сестри, защо някой от чужбина да ни определя как да се отнасяме помежду си? ..."


22 Юни 2012 14:57
Aми всеки може да ги чете не е нужно копи-пейст...
Не съм съгласен с тези постинги

И все пак отговора на професора е отговорът на въпроса "защо"...
22 Юни 2012 15:02

RENT-A-PROF

22 Юни 2012 15:43
Като израсъл в комунизма (когато всичко беше лъжа включително и историята) нормално е да го възприемаш така ...
Не ти се сърдя
22 Юни 2012 16:02
Т очно така Deliorman !
Ilber Ortayli Натисни тук
http://en.wikipedia.org/wiki/Ilber_Ortayli
Един от Големите Турски историци.
та, той е казъл – един добър историк трябва да знае най малко 5 езика.
та си викам, Бажко колко езика владее ?

22 Юни 2012 16:35
Драги Делиорман, както се пееше в една песен " Каквато искаш ти бъди, но само да си жива". Какъв си, що си, си е твой избор.Но, май само до теб не стигнала старата история с едни 20 милиона долара, който държавата Турция дала на едни американски историци да и пренапишат историята така, както и е удобна. То небеше точно история, а поскоро скандал. Заради този скандал се разбра, че през годините това си е обикновенна практика на нашите съседи, да плащат, за да имат история по техен вкус и интерес. Заради това прости ми, но това събеседване не му хващам вяра и за пет стотинки. " Не само градът, но и цялата околия била силно колонизирана с мюсолмани на безводните пустини на Туркмения и юруци." Така е разчел Чудомир историческите находки, които е проучил. Нима наистина, ще игнорираш логиката, за сметка на така желаното. Колкото и голям и да е един народ, то в онези времена не е бил с вазможност да покрие такава огромна територия, както казах на три континента. Дори в книгата си "Глупаци в чужбина" Марк Твен описва невъзможността на империята да управлява такава огромна територия без други племена изповядащи исляма. По времето, което той описва се вижда, че края на империята е близък. Пак там, ще прочетеш и едно пожелание на Марк Твен - " Защо великите сили не позволят на Русия, само веднъж да мина на турска територия и след това, ако човек иска да научи нещо за Турция, да са му необходими кирка и лопата." - цитата е приблизителен. Книгата се отнася за 1867 г. Бъди жив и здрав, бъди какъвто искаш, но позволи и другите да са така. А турци са наричани от местното население т.е. българите всички, които са нахлули на местната територия заедно с турските орди. Надявам се, че "орди" не те дразни. Така са наричали сами себе си. Както и турската история знае, редовната турска войска е създадена м/у 20-те и 30-те години на деветнадесети век.
22 Юни 2012 17:33
Драга атлантис,
Бъркаш Османската Империя с другите нейни съвременници империи. С това което си цитирала съм съгласен в доста отношения примерно за Британската Империя. Но докато британците са отишли, ограбили и се върнали, то османците никога не са дошли да грабят а след това да си отидат. Те са дошли тука за да си направят в тези земи YURT (родина), както впрочем и Аспарух с неговите орди ("орду" на турски значи армия и не е обидна, а напротив). Да естествено е някои от местните населения да са приели исляма и то да е било политика на османците, но те в никакъв случай не са загубили езика си (помаците, бошнаците, албанците и т.н.). А и винаги ме впечатлявал факта християните турци (гагаузите), или по-точно българскоговорящи мюсюлмани и турскоговорящи християни...
22 Юни 2012 17:41
A какви сме, що сме, не е наш избор... Не е наш избор като какъв се раждаме..
Но преди всичко сме хора, и трябва да не го забравяме...

Със здраве
22 Юни 2012 18:07
Deliorman
22 Юни 2012 17:41
22 Юни 2012 18:24
турция търпят в нато за пушечно месо, в германия че са работна ръка, нищо общо не ни свързва, генетично родство имаме с перси и руснаци, а турците са много племена, как се определят тяхен избор, но навън общуват само със себе си и след поредното поколение гастербайтери, ние със сърби, хървати, босненци, македонци, никой не го еня за техните античности, с гърци, с местни, и за мене балканец е общност, еднакви сме и нямаме проблеми
22 Юни 2012 18:55
Delorman, всичко ок обаче за комунизма не си прав. Ти си просто един от многото които като папагали повтарят едно и също чуто отнякъде - колко лошо и грешно било при комунизма. А какво е комунизма и кога и къде е съществувал? Дори "комунистите" хабер си нямат.
За твойто просветление поинтересувай се за движениетео Zeitgeist. Като начало виж филмчетата на YouTube - запомни - изгледай ги открай докрай и след това мисли!
22 Юни 2012 20:11
Делиорманчо излезе от дискусията с въпроса към самият себе , Какви сме . Човек ще го помисли за някой от заблудените "наши" . Всуе , това е притаената лична позиция на повечето от "тях" , за принадлежност и поданство към Империята . За какво е реч , Алиосман Имамов , че и статистик ??? ...
23 Юни 2012 09:51
Повечето държави в ЕС са в процедура на дефицити.


Набедените "професори" очевадно са в хипотенуза за наличие на отсъствие.
25 Юни 2012 11:45Смятам, че за една бедна държава е лукс да поддържа такава висока степен на финансова стабилност.

Този колко е нагъл!!! Аз пък считам, че е лукс да се дава трибуна на такива отрепки, както и същите само да лапат държавни пари за да пробутват чужди интереси, на една бивша империя, стремяща се да си върне старата слава и мощ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД