:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 414,999,299
Активни 117
Страници 10,905
За един ден 1,302,066

ГЕРБ се въздържа и за ветото върху Закона за горите

Въпреки заръките на Борисов депутатите не се отказват от текстовете за застрояване на планините
Емил Димитров (по средата)
Депутатите на ГЕРБ в земеделската комисия не се съобразиха с волята на премиера да се разграничат от Закона за горите и повториха скандалното си поведение от гласуването на ветото за съдебната власт. Всичките им 10 представители в комисията се въздържаха заедно с Венцислав Върбанов, а никой не беше за или против. Както и при съдебната власт БСП отказа да гласува, защото според тях ветото трябва да влезе директно в пленарната зала. Към това становище се присъедини и Венцислав Лаков от "Атака". Председателят на комисията Десислава Танева нарече действията на опозицията опит за саботаж и въпреки че няма нито един глас "за", обяви ветото за уважено. Гласуването в комисия е без значение, тъй като ветото задължително се обсъжда в пленарната зала. "Атака" обяви, че там ще го подкрепи. Очаква се гласуването да е във вторник на извънредно заседание на парламента.

Управляващите обаче засега не отстъпват много от началната си позиция. Това става ясно от текст с предложение на депутатите, публикуван от Тома Белев в интернет. Строителството в горски територии на "ски писти, стълбове за лифтове и влекове, открити обекти и съоръжения за спортни нужди, включващи и необходимите леки второстепенни постройки", ще става след учредяване на право на строеж за срок от 30 години, а терените няма да се вадят от горския фонд. Премахнати са само строежите на културни и религиозни съоръжения, които явно не засягат в голяма степен инвеститорите.

В интервю за "Труд" земеделският министър Мирослав Найденов пък развива друга идея: "Отправихме ново предложение към еколозите да се прави промяна на предназначението само за съпътстващите към пистите обекти, т.е. заведения и др. И още, ако например се прави лифт, за стълбовете по трасето му да не се променя предназначението, но да се сменя статутът за терените, върху които са началната и крайната станция на лифта". Така обаче отпадат таксите за по-голяма част от територията. Найденов обяви от името на природозащитните сдружения, че са съгласни на някои отстъпки и се наложи те да го опровергават. "Преди 6 месеца сме представили забележки по 23 от общо 72 параграфа по Закона за горите. До момента те са приели нашите забележки по 4 от 23 параграфа", посочи Белев.

Все пак, след като в сряда вечерта еколозите обявиха, че се оттеглят от преговорите, тъй като в земеделското министерство допускат само трима от тях и няма широк обществен дебат, парламентът се разбърза и вчера на сайта си (http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/230/documents) публикува всички документи по закона. До 1 юли всички заинтересувани представителни организации могат да подадат в парламента писмени становища, които в срок от 24 часа ще бъдат публикувани на същата страница. За 3 юли е насрочена кръгла маса. "Оттам насетне при, надявам се, постигнат консенсус да продължим с приемането на законопроекта", каза шефката на земеделската комисия Десислава Танева. Найденов също призова спорещите да не си мерят протестите, а аргументите. "Държавата не може да бъде парализирана, има и други теми освен горите", възмути се министърът. Според него това не е толкова национален въпрос, за да се решава чрез референдум. "Има две групи от по няколко хиляди души, които защитават двете тези. България все пак е 7-милионна", твърди Найденов.

СКАНДАЛНО

Около един от основните автори на Закона за горите - Емил Димитров от ГЕРБ, се оформя нов скандал за още по-сериозен конфликт на интереси. За него съобщи пред "Медиапул" председателят на Селскостопанската академия доц. д-р Георги Костов. "Има няколко текста, прокарани от Емил Димитров, единият от които го вкарва в сериозен конфликт на интереси. Той засяга промяна на Закона за лова. С параграф 69 от Закона за горите се променя чл. 37б от Закона за лова, който се отнася до парите от концесии на държавни дивечовъдни участъци. Според сега действащия регламент тези средства отиват в държавните горски предприятия и се изразходват за подпомагане на дивечовъдни участъци, които не са отдадени на концесия. Според предложението на Димитров парите ще отиват във всички държавни дивечовъдни участъци - т.е. и тези, отдадени на концесия. Става въпрос за над 5 млн. лв. годишно. Това е все едно хазяинът да връща парите за наем на наемателя. Емил Димитров е един от най-големите концесионери, а таксите, които плаща годишно, са около 600 000 лв.", посочи доц. Костов. От 2002 г. Димитров държи концесии за две от големите ловни стопанства у нас - "Елен" край Етрополе и "Шерба" край Горен чифлик. Текстът, с който си урежда приходи, е почти незабележим. От старата формулировка просто е махнато уточнението, че връщането на пари засяга само участъци, които не са отдадени чрез конкурс. Въпреки непрекъснатите изявления на премиера Борисов, че в ГЕРБ няма лобисти, скандалното законотворчество на Емил Димитров се подминава в парламента.
Снимка: Борислав Николов
В сряда вечерта еколозите обявиха, че напускат преговорите, защото липсва широк дебат.
22
3364
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
21 Юни 2012 19:57
На снимката 3-мата хайдуци в земеделието, горите и храните.
21 Юни 2012 20:05
Логика в поведението на мафиотите с държавна власт ?Морал?...По-вероятно е да ги намерите в преките им корени-
http://www.avtora.com/uploads/images/content/news/2010/09_September/28/gorilla_400.jpg
21 Юни 2012 20:30
Как иначе ? Обективно , те са приели да бъдат съавтори на проекта ...
21 Юни 2012 21:45
Найденов също призова спорещите да не си мерят протестите, а аргументите. "Държавата не може да бъде парализирана, има и други теми освен горите", възмути се министърът. Според него това не е толкова национален въпрос, за да се решава чрез референдум. "Има две групи от по няколко хиляди души, които защитават двете тези. България все пак е 7-милионна", твърди Найденов.

Ега си безочието, драги зрители....
Мога само да ви кажа, че вие ще бъдете първите управници в България, дето ще ядете и бой накрая.
И колкото и да изядете - ще си го заслужавате - даже ще ви бъде и малко....

21 Юни 2012 22:16
И не само тези неща се премълчават. Ето ви обявление на сайта на МЗХ Натисни тук от 31.05.2012 г.
31.05.2012 г.
Назначена е комисия за обследване на територията на област Сливен след градушката

Във връзка с падналата градушка на територията на област Сливен е назначена комисия от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките”, инж. Николай Николов. Тя ще анализира причините за падналата градушка, ще извърши оглед и оценка на щетите, както и причините довели до това. Обследването ще се извърши на територията на селата Старо село, Злати Войвода, Гавраилово, Селиминово, Речица, Коньово и Научен.

В комисията ще участват експерти от Изпълнителна агенция „Борба с градушките”, както и представители от Областна дирекция „Земеделие” град Сливен. След извършеното обследване тя ще трябва да представи доклад до 8 юни 2012 година на изпълнителния директор ИАБГ.

За времето на работа на комисията са отстранени гл. директор на Главна дирекция ПТИО при ИАБГ – Михаил Войнов и областния директор на РД„БГ” Сливен – Динко Михалев.


Градушката е била на 22.05.2012 г. До момента, освен това "обещание", няма нищо по въпроса за доклада и произтичащите от него решения в сайта на МЗХ-то. Същото се отнася и до сайта на Областната управа в Сливен Натисни тук .
21 Юни 2012 22:19
Всичките им 10 представители в комисията се въздържаха

ами... то точно това е лобизма
Че Боко тиквата си мисли, че управлява дупедатите, въобще не означава, че те трябва да слушат точно него, винаги.
Но... трябва да слушат този, който ги е сложил там.
Е, видяхме, че тоз някой не е Бойко.
Добрутру.
21 Юни 2012 22:47
ТОЙ го спира, ТЕ го пускат
21 Юни 2012 23:14
Идеята за стълбове в горите е много добра. Още по-хубаво ще е, ако на първия стълб виси М.Найденов, на втори С.Дянков и т.н. като на последните стотина висят депутати, барабар с куфарчетата.
22 Юни 2012 05:38
като на последните стотина висят депутати, барабар с куфарчетата.

И неколцина кметове начело със селската даскалица
22 Юни 2012 06:46
Някои си мислят, че темата за планините и полята на България и закона, пряко засягащ ги, могат да бъдат подметени под масата. Имало по няколко хиляди от двете страни?! Няма две страни. Тя е само една - на народа, чийто е тази земя. Пък ако някой се мисли за по-голям от Него, нека опита. И за по-малко в някой държави ги трепят с камъни. Не сме много далече от тях, можем да обменим опит. Макар че ББ се разтреперва и само от протестите на младите в София и няма да има нужда от екстремни действия, мисля.
22 Юни 2012 08:05
Такова гласуване хвърля сянка върху едноличното управление. И затруднява интерпретациите на опозицията. Трябва пак да мислят и да измислят.
22 Юни 2012 09:13
Боцата ще им се разсърди и ще направи като зайко от вица:
Качва се зайко във влака, оставя си куфара, излиза и след като се връща, вижда че куфарът му го няма. В купето са Мецана, Вълчо и Лиса. Зайко се обръща към тях. "Върнете ми куфара или ще направя като миналия път". След неколкократни повторения, комисията се заинтересувала и попитала, какво е направил миналия път. Бойко отговорил "Ами купих си нов куфар".
Боца щом и тея не те слушат, к'во праим? Или те слушат?
22 Юни 2012 09:42
Председателят на комисията Десислава Танева нарече действията на опозицията опит за саботаж и въпреки че няма нито един глас "за", обяви ветото за уважено.

Да бе!
Саботаж било, че отказваш като те канят да бършеш лайната дето те са ги насрали!
Бахтиинаглеците са тия бее, прости, прости, мъ пък и толкова нагли!
Ми гласувайте вие ЗА бе наглеци недоwe@ани!
Невероятен гьонсуратизъм се вихри в мамковината!
22 Юни 2012 10:09
"Ау, Обединеното кралство колко е назад! Ау, ау" ..., а ние тук как делим и парцелираме едни пари, ау, ау! Може ли вето да се приеме с 0 гласували ЗА, 0 гласували ПРОТИВ и 11 ВЪЗДАРЖАЛ СЕ?!? След като е така, да дадат възможност на народа да гласува!
22 Юни 2012 10:33
Силно заинтересованите от герберасткия закон за горите ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА(Пампорово) ,Цеко Минев и тути кванти организираха така нареченият контрапротест,като изкараха всички служители от хотелите,скипистите ,общинитегорските стражари и пр.Всъщност по-правилно е да се нарече МУТРОПРОТЕСТ.
––А в Габрово части от новооткритата от Бойко Борисов улица „Аврам Гачев“ се сринаха тържествено в реката и се превърнаха в най-големият резил на ГЕРБ.
22 Юни 2012 10:39
Ами то в сайта БИВОЛЪ всичко е казано! В цял свят държавите си имат мафия, в България мафията си има държава.
22 Юни 2012 12:51
Театро, театрооо...
22 Юни 2012 14:15
"Има лобизъм в този закон, ама за скиорите и сноубордистите" Б.Б. само пропусна да спомене, че обслужва интереса и на Емо Димитров и ай тъй съвсем невинно пропускат няклко текста в закона, за да му сложат някои лев в бедния джоб!
22 Юни 2012 15:22
А не е ли възможно Тиквата само за пред хората да им поръчва да се съобразят с ветото, а насаме да им казал нещо като: "Само се оправдавам с вас, действайте си пак така, няма да наказвам". И всъщност депутатите ДА СЕ събразяват с реалната му заръка?
22 Юни 2012 15:29
А не е ли възможно Тиквата само за пред хората да им поръчва да се съобразят с ветото, а насаме да им казал нещо като: "Само се оправдавам с вас, действайте си пак така, няма да наказвам". И всъщност депутатите ДА СЕ събразяват с реалната му заръка?


Тва е ясно още преди назначения да наложи вето
22 Юни 2012 15:33
Винаги каквото Бойко каже това става, обслужва си интересите на своята клика и това, хич и не го е грижа за държавата. Само се тупа по гърдите колко магистрали е построил, колко кокичета е пренесъл, колко спортни зали е открил. Като латерна, която не спира до говори затова дори, когато се опиташ да му зададеш въпрос за отказа му АЕЦ "Козлодуй", той отговаря, че вчера е отворил детска градина, днес пешеходна пътека, а утре цял светофар!
22 Юни 2012 16:08
Файнаншъл Таймз :
Bulgaria: ski policy flip-flop

June 21, 2012 10:46 am by Andrew MacDowall

High quality global journalism requires investment. Please share this article with others using the link below, do not cut & paste the article. See our Ts&Cs and Copyright Policy for more detail. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights. http://blogs.ft.com/beyond-brics/2012/06/21/bulgaria-ski-policy-flip-flop/#ixzz1yWkOPS3n

The impression that legislation is poorly conceived and executed is frustrating ordinary Bulgarians and investors alike.

This week, officials were locked in negotiations with lobbyists over changes to the country’s Forestry Act after President Rosen Plevneliev vetoed amendments that would have made ski resorts much easier and cheaper to develop. The veto was welcomed by Prime Minister Boyko Borisov, whose own government had passed the amendments, and who had previously argued they would greatly benefit Bulgaria’s winter tourism industry, an important earner for the EU’s poorest member state.

Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД