:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,200,750
Активни 151
Страници 13,147
За един ден 1,302,066
Писмо от „България” 1

Литургия за Свобода Б.

РЕЗЮМЕ

Озаглавих това писмо Литургия за Свобода Б., понеже Свобода Бъчварова написа романа "Литургия за Илинден", по който беше направен филмът "Мера според мера". Тя написа и петтомния роман "Земя за прицел", по него бе филмът "Жребият". Свобода Бъчварова, която на 87 години умря в Бразилия, където живееше при дъщеря си, бе сценарист на "Опасен чар", "Между релсите" и др; Тя бе един от петимата сценаристи на сериала "На всеки километър". В това писмо ще стане дума и за простотии. Край на резюмето.Здравейте. Благодаря за разговора, за изпратените поздрави с филмови откъси, с музиката на Глен Милър и на Хиндемит, с картината на Пусен "Елиезер и Ребека". Някои читатели за нещо са се подсетили, други за нещо са се замислили, трети са изразили омерзение към мен и писмата ми.

Споделям омерзението им, като ги препрочитам. В предишното писмо ("Идеалният министър") разказах как евреинът Каниц пращал бедни ученолюбиви момченца като Иван Шишманов да се изучат във Виена. Но не съм казал, че като станал министър, Иван Шишманов на свой ред пращал да се изучат в чужбина такива будни момченца като Александър Балабанов, Боян Пенев. Стилиян Чилингиров, "последният възрожденец" (той направил вестници, списания, Народната библиотека, Съюз на българските писатели, Етнографски институт и музей и други неща на ползу роду).

Пропуснал съм да кажа, че момчетата не само се изучили в Лайпциг, Берлин, Мюнхен, Краков, Варшава и Прага; те се учели на политическо достойнство чрез личния пример на Иван Шишманов. Не съм казал, че българските студенти освиркали княз Фердинанд при откриването на Народния театър на 3 януари 1907-а, князът се ядосал и затворил университета, а министър Иван Шишманов се възмутил от тази простотия и си хвърлил оставката. Поднасям извинение за тези мои пропуски и за много други.

Сега не пропускам да кажа, че по политическо достойнство Иван Шишманов е великан, а другите министри - тогавашни, по-късни и сегашни - са пигмеи.

Впрочем, ето го новото ми писмо:

Свобода Бъчварова я виждах в Аврамовия дом. Това беше къщата на моя приятел Алфред Криспин на софийската улица "Гогол" № 28. Наричахме я Аврамовия дом, понеже Фреди беше евреин и понеже там можехме да отидем по всеки час в денонощието и да ядем и да пием и да преспим, постилаха ни на пода, когато нямаше място по креватите.

Най-хубавото на Аврамовия дом беше, че там се разговаряше на свобода. Фреди Криспин открай време си живееше в Аврамовия дом, оставен му от друг евреин (Лино). При цар Борис Трети на евреите им взеха собствеността, препродадоха я на нищожна цена. След 1955 г. Фреди можеше да купи тази къща за нищо пари, ала се инатеше:

- Не. Аз съм евреин.

- Бъди си евреин, но купи къщата - кандърдисваше го нашият приятел Иван Минев, който е отличен юрист. - А Фреди Криспин кипваше:

- Евреите не трябва да имат дом. Нито държава. В Израел те стават войници и селяни, а другаде - адвокати, лекари, зъболекари, писатели, виртуози на цигулка и на клавир, нобелисти по физика, макар и в народната обич на опашката.

- Как опашката - обаждах се аз ни в клин ни в ръкав. - Ако в САЩ евреите са опашка, значи не кучето си размахва опашката, ами опашката си размахва кучето.

Свобода Бъчварова беше по-мъдра от мен, понеже повече бе препатила насам-натам по света. Родила се в Горна Джумая през 1925 г., дъщеря на Тодор Ангелов-Божаната и Александра Шарланджиева. Те били много революционни "леви" и след въстанието в България през 1923 г. трябвало да си грабнат бебчето с име Свобода и да избягат във Виена. Не след дълго ги изпъдили от Виена и те отишли в Париж. После и от Париж ги изпъдили и те отишли в Белгия. После Свобода следвала в Ленинград (Санкт Петербург). Накрая тя умря в Бразилия при дъщеря си Елица.

През перипетиите в детството Свобода се разболяла от костна туберкулоза и когато се виждахме в Аврамовия дом тя беше гърбава. Дребничка като джудже гърбушка, умна и остроумна. Има френски израз "Остроумен като гърбушко или като джудже" (avoir d'esprit comme un bossu ou comme un nain). Дворцовите смешници били гърбави джуджета; само тям било позволено да се глумят с владетеля. Аз се глумях със Свобода:

- Баща ти уби чичо ми.

"La Resistance" (Съпротивата) убила чичо ми виконт Антоан, който бил дупе и гащи с фон еди кой си - сиреч колаборационист на германците от Вермахта. На Свободка Бъчварова пък баща й го убили през немската окупация на Белгия, понеже той бил от Съпротивата. Естествено нито аз знаех кой убил чичо ми, нито Свободка знаеше кой убил баща й. Но толкова беше весело в Аврамовия дом на Фреди, че Фреди каза: Я за Джимо да изпеем "Ерика". И дружно запяхме "Ерика", макар че повечето от присъстващите евреи имаха роднини, загинали в лагерите на смъртта. Проглушихме махалата. Не ни арестуваха, макар че трябваше. Но къде ти милиционер да знае, че "Ерика" е боен марш на Вермахта.

Евреинът Нино, въздържател и абсолютно трезвен, казваше:

- Джимо, да знаеш, че от глупав евреин по-глупаво няма. На някой, като му кажеш, че е глупак, той ти казва: ти си глупак. Пък глупавият евреин, като му кажеш, че е глупак, той ти казва: ти си антисемит. И не щат да служат войници, само се молят. Пък другите евреи вместо тях да воюват.

Нино имаше предвид религиозните евреи с бради и кичури на масури. Нино отиде в Израел, воюва за Израел, стана военен герой и полковник. После ме съпровождаше по ония места от Стария завет, които бяха окупирани от Израел територии. Казвах му: "Недей, аз и другаде съм бил военен кореспондент", но той: "Не, ти не знаеш как е тук" и вървеше с мен, носейки едно голямо, тежко нещо. Като ги попитах какво е, той каза "magnum desert eagle".

Нино ме пазеше, щото и двамата помнехме как ставаше еврейска хавра в Аврамовия дом на Фреди Криспин, как се дърлехме и колко хубаво беше. Призори след разпивката слизахме по стълбището. Аз се държах за перилото, за да не падна, а лекарят Любо - на Свободка мъжът й, не се държеше и миниатюрната гърбушка Свободка, безсилна да крепи двама едри мъже, се вайкаше: "Джимо бе, дръж го да не падне" и аз казвах: "Държа го бе, Свободке", а Любо се впускаше в такъв речитатив, че цялата махала да го чуе: "Няма Свобода! Туй е робство! Туй е диктатура! Аз няма да я търпя тази диктатура. Бодке, давам ти последен шанс. Млъкни най-после!"

След нас слизаше Йордан Матев, който тъкмо беше изиграл Борис Морев във филма "Тютюн". Йордан беше изпил още повече от Любо и от мен, но въпреки това беше по-разумен от нас: "Тихо бе, тихо. Ще събудите махалата".

Във форума забелязвам неприятен антисемитизъм. Защо? Защото Гад Зееви изигра България за авиолиниите? Да, но благодарение на български лакомници да се облажат. Или защото Соломон Паси ни набута в скапаното НАТО и каза "майната му на православието"? Мони всъщност не е евреин, понеже само баща му е евреин. То и при сегашния финансист политик Мартин Заимов е същото. Приятел бях с баща му евреина Майкъл Голдсмит от лондонското бюро на Асошиейтед прес и с майка му Клавдия Заимова, внучка на генерал Заимов. Ходехме с Клавдия на езда на конната база "Хан Аспарух" заедно с Мартинчо, а в пет следобед - на чай при баба Ана Заимова, която го поднасяше в много хубав порцеланов сервиз. Клавдия и Майкъл бяха чудесни хора и аз ги обичах.

Обичам еврейския хумор, еврейските вицове. Обичам моите еврейски приятели и тези, които по еврейския канон не са евреи, понеже майките им не са еврейки. Не ме интересува еврейския канон.

Накрая и аз като Любо, мъжа на Свободка, да изокам:

Туй не е свобода! Диктатура на простотията е. Все едно дали е монархическа, комунистическа или демократическа простотия. Съсипването на природата започна преди "демокрацията"... Енергийната ни политика и преждевременното (преди 2020 г.) изграждане на ветрогенератори и фотоволтаици са икономически простотии.

Малко са ни нашите български простотии, та вече и вносни простотии като онзиденшния гей-парад. На педерас*ите кой им пречи да са? На другите кой им пречи да не са? Що парадират тогава? Заедно с посланиците на САЩ и Британия Джеймс Уорлик и Джонатан Алън? Eгати.

Тодор Динов филмира "Барутен буквар" на Йордан Радичков. Будни българи заобикалят сервилните към властта медии, наговарят се по социални мрежи; вдругиден, 6 юли 2012 г. ще опитат да взривят произвола на електродоставчиците. С маската на Гай Фокс, който през 17-и век опитал да взриви Парламента в Лондон. "Барутният заговор". Искам по да сполучат от Гай Фокс!Jusautor DI copyright175
26934
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
175
 Видими 
03 Юли 2012 19:44
03 Юли 2012 19:56

http://www.philipcoppens.com/vendetta_07.jpg


03 Юли 2012 19:58
)) Даааа!...

Хубаво казано!

Не знаех, че Свобода е починала. Беше чудесен човек. Винаги й се случваше по нещо силно идиотско... Някой път ще разкажа онова, което й причинихме лично ние, у нас - макар да не бяхме изобщо пияни! Има едни хора, на които кофти ситуациите вървят по петите...

Не бях забелязала антисемитизма, ама аз и много не обичам да чета зли извержения - щото вече съм прочела какви ли не идиоти.

Аз едно нещо знам за Евреите: по някакъв странен начин те създават най-красивите идеи, идеологии, религии...

После идват НЕ-евреите - и ги присвояват. И в тяхно име започват да убиват, крадат, завладяват - и да мразят евреите, че са ги изобретили...

Утешението ми е, че - според всички умници - Светът се владе и ръководи именно и само от Евреите! Така че няма защо да се безпокоим!

Миледи

още един подарък за форума на ДИ:


http://bit.ly/HXbZ7w
http://bit.ly/IEgKGU
http://bit.ly/P10cfE
http://bit.ly/N6XYYH

03 Юли 2012 20:00
Ако в САЩ евреите са опашка, значи не кучето си размахва опашката, ами опашката си размахва кучето.

Бат Джимо, направо ме разби !
03 Юли 2012 20:02
Стар е Бате Джимо, мъдър е, примирява се дори когато го хулят... но и на него му дойде до гуша от това вечно озлобление на едни срещу други.
03 Юли 2012 20:03
Особено ми е странно, да гледам веселите лица на посланиците по гей-издънките. Те НАИСТИНА вярват, че правят нещо велико и невероятно.

На фасадата на резиденцията на Кралицата от 2-3 години окачват един гей-флаг - доста по-голям от английското знаме, и доста по-напред от него...

Тъжна работа! - това да е гордостта на някого и за това именно да се бори.

А аз съм си най-обикновен Дизайнер!

М.
03 Юли 2012 20:20
Джимо(Извинявай, Майсторе!) е пиян! Държи се за перилата , подпира Любо да не падне и ... пише,пие...пише,пуши...
Ама как пише!!!!
03 Юли 2012 20:36
Винаги с удоволствие четен!!! И лека пръст на Свобода Бъчварова!
А и за това:
Малко са ни нашите български простотии, та вече и вносни простотии като онзиденшния гей-парад. На педерас*ите кой им пречи да са? На другите кой им пречи да не са? Що парадират тогава? Заедно с посланиците на САЩ и Британия Джеймс Уорлик и Джонатан Алън? Eгати.

Удоволствието във вторник вечер! Духовното удоволствие, на обикновения човек.
03 Юли 2012 20:50
Аз едно нещо знам за Евреите: по някакъв странен начин те създават най-красивите идеи, идеологии, религии...

После идват НЕ-евреите - и ги присвояват. И в тяхно име започват да убиват, крадат, завладяват - и да мразят евреите, че са ги изобретили...


milady, бихте ли фърлили още малко светлина връз тази си леко расистка теория?
03 Юли 2012 20:51
Писанието се чете на един дъх. Страхотно!

03 Юли 2012 20:57


Milady2009 нагласи мотиката на пътеката . Сега да чакаме да видим кой ще я настъпи...
03 Юли 2012 20:58
kunert...!!!ТЪРСИХ емотиконче с просълзено човече... "Ама как пише!!!! " ....
03 Юли 2012 20:59
На педерас*ите кой им пречи да са? На другите кой им пречи да не са? Що парадират тогава? Заедно с посланиците на САЩ и Британия Джеймс Уорлик и Джонатан Алън?

В народното творчество има изчерпателен отговор: "Педерас*и, сър."
03 Юли 2012 21:01
Преди някой отново да е написал - за 38-и път - вица за "като са равноправни, защо протестират, Jeeves?" "Педерс*ка работа, господине", нека да кажа на мен как ми го обясняват - "не протестираме, а искаме вече да не се крием - да ни приемат хората такива, каквито сме". А като им кажат "ама хетеро-хората не правят паради", те казват "целият живот е един хетеро-парад - по билбордове, реклами, телевизия, вестници - затуй искаме поне веднъж в годината и един гей-парад". И аз им разбирам доводите. П.С. - докато съм писал - пиша бавно, щото фонетично - сигурно някой веже е написал вица...
03 Юли 2012 21:01
Монблан, това става ли?
}
03 Юли 2012 21:02
Монблан, voila:

Мен пък палмичката в Кан на Седларска по-истерично ме разплака.
03 Юли 2012 21:03
П.С. - докато съм писал - пиша бавно, щото фонетично - сигурно някой веже е написал вица...

Познах... простотията е по-предсказуема от мъдростта. Две минути разлика - едновременно сме писали...
03 Юли 2012 21:07
На връщане от протеста за АСТА, след като си бяхме раздали листовките за проредния протест за Витоша (на който за пореден път никой не дойде - както беше през цялата зима) вървяхме по Шишман да търсим топло кафе. Видях възрастна жена да се опитва да прескочи високитите валове натрупан край пътя сняг, за да пресече. Понечих да и подам ръка, но тя се отдръпна с раздразнението, което и други хора над 80 изпитват от постоянното отношение към тях като към друг вид хора, дори и да е с най-добри намерения. Жената обаче беше дама и си наложи да си въздържи реакцията, благодари ми и ме запита за какво е бил протестът. Отново, водени от презумцията, че тя няма да знае какво е АСТА, опростихме нещата "като за нея" и казахме - "за интернет". А, каза жената, може би с известна ирония, не е за нас това. "Е как не е за вас", хвърлихме се да я просвещаваме,"свободата на интернет е важна за всички". Успяла междувременно да прескочи пряспата, тя се поизправи, погледна ме и каза, "о, момче, аз съм на 80, ако знаете колко различни свободи са ми минали през главата за това време...".
-
Аз съм само инцидентен зелен активист, онзи уикенд по-младата генерация във фамилията просто ме впрегна, щото нямало кой да раздава листовки, а от протеста за АСКТА можело и да успеят да привлекат внимание към своята Витошка кауза. Майка ми обаче е друго нещо. Тя също е на 80 и тази зима беше на всички протести за Витоша, за които можа да разбере поради неумението си да ползва Фейсбук. Малко я е срам от вързрастта й, така че застава по-встрани, но е там. Нейната биография не е толкова различна от тази на Свобода Б. и едно нещо, което е научила, е че човек винаги трябва да е на страната на свободата.
-
ДИ прави уводи на писмата си, аз ще завърша тази своя историйка за две 80 годишни жени с нещо, което, като ми четяха в детството ми Алфонс Доде, примерно, наричаха мораль. Никой не иска да му натрапват своята представа за него - че бил "стар", "педераст", "евреин" и какво означава това - той ли е опашката или не. Всеки иска да има свободата да се дефинира сам. Фронтовите линии на които хората се борят за тази свобода си се менят с епохите, преплитат се, ратниците от едната се оказват на другата, излиза, че се борят за нещо трето... Хора като Свобода Б. видяха и, в нейния случай, описаха, тези "фронтови линии". Сега, по реда си, се появяват нови такива. Помня, че когато се появи партия "Зелените", ДИ ги подкрепи, но когато Зелените подкрепиха гей-парада, се отдръпна от тях. Харесва ли това на ДИ или не, но ако БГ има изобщо някакъв шанс да стане едно по-прилично място (а то значи, още от времето на Аристотел, място, в което максимален брой различия могат да съществуват заедно), това ще се случи на плещите на Зелените, и, да - на хората, които организират този парад и подобни. "Зелените" са пълни аматьори (и това е политическият им капитал за разлика от Куневаи Ко, напр), но поне дотолкова се ориентират и тази година също подкрепиха гей-парада. ДИ също иска да се дефинира сам. Той има (слава Богу) всяко право да не подкрепя Зелените, да добавя и той своите "простотии" по адрес на гей-парада, с години да си връща за това, че му обърнаха внимение, че когато развъждаш клишета от сорта на това, че един (ерзац)евреин бил рекъл "майната му на православието" и ни бил вкарал в НАТО, а пък евреите размахват американското куче за опашката (по едноименния филм, нали, смиг, смиг, сеща се тукашната интелигентна публика) това подхранва развихрящите се у нас антисемитски комплекси (и не, те не са да мразиш евреина, с който си пиеш питието, ако изобщо познаваш такъв, а въпрос на това как си обясняваш движещите сили на историята и своето днешно, не особено завидно място в нея). Само дето като прочета поредното писмо на ДИ на тая тема, аз все си спомням, че неизменната индулгенция на ДИ - г-н Криспин - до края на живота си беше активен член на тези, на които ДИ така и не може да прости, че констатираха един доста очевиден факт. И все се питам, дали това не означава някаква разлика, все пак? Разлика, която обяснява защо писмата на ДИ, включително днешното, имат все по-малко общо със свободата (освен неговата лична, свята за мен), включително и с Бъчварова.
-
03 Юли 2012 21:14
(по едноименния филм, нали, смиг, смиг, сеща се тукашната интелигентна публика)
- знаеща - да. Интелигентна - не е задължително.
03 Юли 2012 21:15
С маската на Гай Фокс...


Не само с маската.
И с червената роза.
Натисни тук

Писмото много ми хареса. Особено животогледът в този пасаж:

"La Resistance" (Съпротивата) убила чичо ми виконт Антоан, който бил дупе и гащи с фон еди кой си - сиреч колаборационист на германците от Вермахта. На Свободка Бъчварова пък баща й го убили през немската окупация на Белгия, понеже той бил от Съпротивата. Естествено нито аз знаех кой убил чичо ми, нито Свободка знаеше кой убил баща й. Но толкова беше весело в Аврамовия дом на Фреди, че Фреди каза: Я за Джимо да изпеем "Ерика". И дружно запяхме "Ерика", макар че повечето от присъстващите евреи имаха роднини, загинали в лагерите на смъртта. Проглушихме махалата. Не ни арестуваха, макар че трябваше. Но къде ти милиционер да знае, че "Ерика" е боен марш на Вермахта.
03 Юли 2012 21:17
Хубаво Бачи Мити!
03 Юли 2012 21:25
Като цяло -
Харесвам "Литургията". Но на повечето им допада "Опасен чар". Интересно - защо се разминаваме?
Не, "Чарът" е хубава книга, и филмът го бива...
Но странната, странно звучаща и странно гледаща реалността "Литургия" ми допада повече с някои абстрактни картини и герои. Голямата заслуга на филма е, че не принизява литературата до хората, а ги дърпа нагоре...
Едно нещо в есето не схванах логически:
Родила се в Горна Джумая през 1925 г., дъщеря на Тодор Ангелов-Божаната и Александра Шарланджиева. Те били много революционни "леви" и след въстанието в България през 1923 г. трябвало да си грабнат бебчето

Родена 25-а , понесена нейде 1923...
-------------------------------------------------------
Блогът на Генек
03 Юли 2012 21:31
нито Свободка знаеше кой убил баща й
- eкзекутиран е от Гестапо на 30-и ноември 1943 г. във форта Бреендонк в Белгия. Немската акуратност и пунктуалност сигурно е съхранила в архивите имената на конкретните екзекутори - ако са важни. За мен "Гестапо" е достатъчна конкретика, за дъщерята - вероятно - също... в този смисъл - знаела е. Но да не даваме на фактите да развалят хубавата история за диалога "баща ти уби чичо ми"...
03 Юли 2012 21:32
вдругиден, 6 юли 2012 г. ще опитат да взривят произвола на електродоставчиците. С маската на Гай Фокс

Подкрепям протеста срещу произвола на "електродоставчиците", но маската на Гай Фокс ми мирише на провокация. Не може участниците, а и публиката толкова да не знаят кой е Гай Фокс и чия е съвременната легенда за него. "Барутният заговор" е изяснен в детайли и щеше да представлява най-вулгарна държавна измяна - заговор за масово убийство, организиран от неколцина пропаднали дворянски издънки, вдъхновяван от чужда държава и негласно ръководен от йезуити, ако не бе поразяващата въображението хрумка на отрепките да ликвидират не само Яков I, но и целия парламент. Всъщност, три века и половина, англичаните празнуват на 5 ноември именно избавлението на тези хора от нещастие, което щеше да опозори Британия навеки. Лигавата маска на Гай Фокс като "бунтар и свободолюбец" е от края на 1960-те. Създадена е по поръчка на организираната престъпност, като един вид маркетинг на пазара на наркотици и проституция, какъвто бездруго са хипи-движенията и всевъзможните им подражатели.
03 Юли 2012 21:33
Преди малко написах <Страхотно> за това писание.

Като се замисля обаче, има нещо недоизказано: Етническото свободомислие Димитри го разбира само по неговата си мяра.
Българите нямаме проблеми с евреи, с арменци, със сърби и с гърци, а на македонците даже прощаваме купищата простотии.
И децата ни нямат проблеми с комшиите.

Виж свободомислието ни спрямо турците куца. И на Димитри му куца свободомислието спрямо хората във форума, които
например не са съгласни в България да има, турски географските имена.

Димитри ги отсвирва - къш, къш от форума...
03 Юли 2012 21:33
kunert ...Не става въпрос за хистерично емоциоизлияние... ДОРИС!!!..."Тънка ...та почти...невидима..." ..Не искам да изглеждам слънчево мускурлив... Исках да съм сиво син нещо като...нищо друго на света...Днешната и утрешната (ако щеш емоция,...ако щеш вибрация,...ако щеш мирис на ....) е нещото което ме кара да си блъскам тиквата в стената!!!! Може да създава поле и не е от "ДЪРТИЗМА" "Чест не имею "....
03 Юли 2012 21:36
"Особено ми е странно, да гледам веселите лица на посланиците по гей-издънките. Те НАИСТИНА вярват, че правят нещо велико и невероятно."
***
Няма начин да вярват Milady2009, дори и самите те да са част от задругата. Просто такъв е повеят и инструкцията.

03 Юли 2012 21:41
Монблан , нищо не разбрах!
Всички, които харесваме ДИ се опитваме къде тайно ,къде явно да имитираме стила му , езика му...
На мене не ми се удава. Като гледам и ти не си напреднал много...
Здрав бъди!
03 Юли 2012 21:46
Създадена е по поръчка на организираната престъпност, като един вид маркетинг на пазара на наркотици и проституция, какъвто бездруго са хипи-движенията и всевъзможните им подражатели.


Чувствам се донякъде задължен, преди да праснете още някоя смешка, да Ви насоча към името на автора на 'V for Vendetta' Alan Moore Натисни тук.
Защо го правя? Де да знам, сигурно щото съм добра душа, и ми е неудобно да Ви чета коментарите.
Както и да е, господин Муур е писател. Писателите са хора, които разказват случки на читателите. Читателите са хора,които се впечатляват от прочетеното(или не се) и понякога усещат, че четивото им дава отговори, задава им въпроси и променя възгледите им. Писателите са известни с това, че интерпретират реални събития или направо си ги съчиняват. Тези интерпретации служат на читателя като спусък да ПРЕСТАНЕ ДА СЕ ДЪРЖИ КАТО БАСТУН.

нещо такова.
03 Юли 2012 21:57
Яков I


Яко ровене в руски източници в Гугъл.
ПП. Криви - прави, плюти - неплюти, избити - спасени, евреите будят респект.
03 Юли 2012 22:04
Не знам за евреите, но какво да кажем за българите от Македония - Димитър Димов, Димитър Талев, Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Свобода Бъчварова, Георги Дюлгеров и много други.

С враг врагувам - мяра според мяра,
с благ благувам - вяра зарад вяра.
03 Юли 2012 22:05
Тук бях написала нещо невярно.
03 Юли 2012 22:08
kunert...Не се и опитвам!!! ...Става въпрос за това;...Тези интерпретации служат на читателя като спусък да ПРЕСТАНЕ ДА СЕ ДЪРЖИ КАТО БАСТУН.!!!НИТО ТИ НИТО ТЪНКАТА ДОРИС НЕ ГО ПРИЕМАЙТЕ ЛИЧНО!!!...просто мирис... ...А "ЛИТУРГИЯТА" е за свободата ...ска... (...изберете си начална буква...)

03 Юли 2012 22:09
n/m
03 Юли 2012 22:16
Тази година почти не ви биха.
03 Юли 2012 22:17
да напомним, че Алън Мур е майсторът и на Батман.
Гай Фокс срещу българския Батман.


Както много исторически фигури, публичният образ на Гай Фоукс се е променял във времето. Още в началото на 19-ти век той вече е бил възприеман като герой. Благодарение на масовата литература.
Мисълта ми е , че Алан Муур не е бил принуден да чупи някакъв стереотип, просто го е използвал за нуждите си.
03 Юли 2012 22:21
Не знам за евреите, но какво да кажем за българите от Македония - Димитър Димов, Димитър Талев, Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Свобода Бъчварова, Георги Дюлгеров и много други.


А какво да кажем за българката от Койнаре, Плевенско, Вълка Горанова? Дето неизвестно защо (всъщност известно, щото знаете само за Янчо Таков)се забравя в историята на спасението на българските евреи? Спомената, и дори със снимка, в книгата на Михаел Бар Зоар?
03 Юли 2012 22:24
С извинение към мозъчно забълбуканите "фенове" - поредната "thuesday night боза ".

Особено многословното въведение, търсещо индулгенция за "last wednesday боза"...

О, и разбира се - "I like jews". Както и китайците. Натисни тук
03 Юли 2012 22:33
Става дума за това, че законите налагат ТЕ ДА НЕ БЪДАТ ПОДЛАГАНИ на никаква дискриминация: нито при търсене на работа, нито чрез подигравки по форумите, НИКАК. Има го в Конституцията на България


Абсолютно. Гейовете в България нямат проблеми със законодателството. Тая работа с браковете е bullshit, доколкото данъците в България не се плащат на домакинство, нещо което съществува в Щатите и наистина ги дискриминира икономически.

Демек, ако нашите гейове имат зор да се женят, те трябва да си прегледат главите.

За останалото сте прав/а само дето не виждам защо една генетична флуктуация във вегетативната нервна система трябва да бъде повод за паради, прайдове и пущане на чуркми.
03 Юли 2012 22:40
"I like jews".


I like North Koreans AND Park Chung-hee!

Весело е, Калки.
03 Юли 2012 22:42
доколкото данъците в България не се плащат на домакинство, нещо което съществува в Щатите и наистина ги дискриминира икономически.
- в щатите (съединените американски) можете, ако сте домакинство, да избирате - дали съвместно или поотделно да си подавате данъчната декларация - има програмни продукти, които ви показват по-изгодния вариант за минути.
03 Юли 2012 22:47
Everyone can act as complete and utter twat regardless of his/her gender, nationality, religion, sexual and/or political preference.


Gonzales: Why do they call ya "Dirty Harry"?
De Georgio: That's one thing about our Harry, he doesn't play any favorites. Harry hates everybody. Limeys, Micks, Hebs, Niggers, Honkies, Chinks, you name it.
Gonzales: How does he feel about Mexicans?
De Georgio: Ask him.
Callahan: (says with a wink ) Especially Spics.

03 Юли 2012 23:04
Седят Иван и Моше на пейка в Брайтън Бийч и гледат океана .
Моше ( замечтано ) :
- Ваня , помниш ли как седяхме на крайбрежната в Одеса и мечтаехме за Ню Йорк ?
- Помня.
- Ето , а сега сме в Ню Йорк и мечтаем за Одеса.
- Така е.
- Значи , вярна ще излезе поговорката " Добре е там където нас ни няма " ?
- И къде е това място дето ВАС ви няма ?
03 Юли 2012 23:20
renose, трябва ли да разбирам, че законът гарантира правото ти да навираш голия си задник в лицето ми, да ми правиш недвусмислени, макар и нежелани от мен знаци на внимание и т.н. задявки (аз за сексуален намек или жест към някоя индивидка от другия пол мога да си загубя работата, дане говорим да си го извадя на улицата!), но ми забранява правото да протестирам против парада на перверзията?
03 Юли 2012 23:27
Аз пък мисля,че нашия Президент, Премиер,а и Шефката на Парламента,косвено подкрепиха гей племето / прайда /,което ме кара да твърдя,че те не са православни христиани, а религиозни лицемери,като примерно католици,протестанти и вся остальная западна христиания.Ако бяха истински управляващи на една предимно православна държава,би трябвало,най-малко да повикат Уорлик и подвластния му ингилизин в МВнР и да им понабият канчетата.Но, тъй като това не се случи,само показва до къде сме стигнали в моралното и политическо падение.Егати!!!
03 Юли 2012 23:34
. Благодаря отново за удоволствието г-н Иванов. След Джеръм Селинджър "На Есме - с обич и омерзение" горещо препоръчвам на съ-форумците запознаване със Стефан Цвайг и "Закопаният свещник". Благодаря на г-н Иванов и за духовната наслада за този негов пасаж: "... Но къде ти милиционер да знае, че "Ерика" е боен марш на Вермахта.". Бъдете жив и здрав г-н Иванов и ни радвайте...
03 Юли 2012 23:39
Весело е, Калки.

На мен ми е по-скоро скучно. И донякъде - съклет.

Но пък на фона на j'aime les pompiers .....
03 Юли 2012 23:48
като станал министър, Иван Шишманов на свой ред пращал да се изучат в чужбина такива будни момченца

Последните изучени в чужбина келеменца, министри от правителството на Негово Нищожество опорочиха и тази практика, както нищожеството попари мечтите на някои замонархия.
03 Юли 2012 23:49
На мен ми е по-скоро скучно. И донякъде - съклет.

Но пък на фона на j'aime les pompiers .....


Е, да, на този крещящ фон - звяр и природа немеят. И Балканът НЕ пее хайдушка песен.

Къде я пее?
03 Юли 2012 23:57
Яков I
Яко ровене в руски източници в Гугъл.

Защо пък в Гугъл? Гай Фокс е представян по много начини, от автори в най-различни жанрове, от различни националности и за него се пише от векове. За мен лично, комиксите на "господин писателя Муур" са абсолютно неинтересни. Какво знае той за анархизма или тоталитаризма? Да търсиш оригинално или просто смислено виждане за тези две стихии в детинските творби на охраненичък англичанин е все едно да четеш Жул Верн заради описанието на Луната
Сведенията, които мимоходом споделих в мнението си, са от две книги. Едната е за американските банди от 1960-те, които съзнателно са разработвали ритуали и послания, фино променящи отношението на целевата им група към Гай Фокс и подобните му. Нещо, което прави и "господин писателят Муур", като дори щедро заимства от символиката на бандите, по-специално от тези в Чикаго през 1960-те.
"Яков" изплува в паметта ми заради книгата "Пет столетия тайна война". Както се досещаш, в нея "Барутният заговор" е разгледан доста обстойно от гледна точка на разузнаването и контраразузнаването на главните страни по това време. Та в тази книга, специално проверих отново, преводачите В. Христова и В. Христов са превели през 1975 година името на краля като "Яков". Упреците, към тях, моля. Аз просто го драснах, без да се замисля, че така се нарича по латинската, немската и руската номенклатури
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД