:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,135,118
Активни 65
Страници 3,505
За един ден 1,302,066
Горчив опит

Минималните стандарти за храните водят само до максимални цени

Интересът към обявените за по-качествени стоки рязко спадна и сред клиентите, и сред производителите. Което е поредното доказателство, че всяка държавна намеса изкривява пазара
Снимка: БГНЕС
Голямата страст на земеделския министър Мирослав Найденов е въвеждането на всякакви стандарти. Засега обаче активността му не среща подкрепа от клиентите, които не са склонни да плащат скъпо, без да има гаранция за качеството.
Вече всички знаят, че управлението на ГЕРБ удължи живота на българина с една година. Премиерът смята, че това явление се дължи на качествените хранителни продукти, които появили се след въвеждането на купища стандарти - за месото, млякото, хляба, лютеницата... "Здравословно" е и любимата дума на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, който редовно обяснява с нея скока в цените на продуктите от първа необходимост. Вторият е абсолютно прав, министър-председателят обаче - не съвсем.

Няма спор, че през последните годинив магазините се появиха какви ли не боклуци- 20-годишни мърши, сирене от палми, кренвирши от рога и копита, но и от месо. И че трябва да се засили контролът, за да не могат всякакви мошеници да печелят от здравето на българите. Избраната от управляващите тактика обаче е по-скоро ПР и изобщо не се е отразила нито на хранителните навици, нито на здравето на българите. Какво се получи досега?

За няколко месеца Министерството на земеделието и храните успя да създаде стандарти за три основни храни. Първо беше въведен стандартът "Стара планина" за месните продукти, след него - Български държавен стандарт за млечните, а накрая -- стандартът "България" за три вида хляб. През пролетта на следващата година ще се стандартизира и лютеницата. Според шефа на Агенцията по храните Йордан Войнов идеята е човек да има избор - досега всички стоки били класифицирани в една група и потребителите били убедени, че всички стоки са с ниско качество. С утвърдените стандарти целта беше да се разграничат стоките от по-нисък и по-висок клас. "Като цяло потребителите, които искат да са сигурни в качеството на храните, които купуват, търсят произведените по стандарт храни", обясни Войнов.

По данни на Агенцията по храните за първите три месеца на годината близо8 хиляди тона храни по стандарт са произведениу нас. Най-много са продуктите под логото "Стара планина" - над 3500 тона, следвани от хляба "Утвърден стандарт България". БДС за млечните продукти, кисело мляко и българско саламурено сирене засега отстъпва - с не повече от 900 тона на пазара. А с чисто новия стандарт за лютеницата са били отличени малко над 100 тона продукция.

Въпреки шумно рекламираното начинание след краткия начален интерес има отдръпване на клиентите от продуктите. Производителите на месо например отчитат огромен спад в търсенето в сравнение с 2010 г. Изследване на голяма хлебна фирма за потребителските нагласи пък показва, че няма никакъв интерес към стандартизирания хляб. Магазините също отчитат спад в търсенето на продуктите - по-малките изобщоне ги зареждат, защото няма кой да ги купуваОбяснението е, че продуктите по стандарт са скъпи, а и по-нетрайни, защото в тях не се влагат обичайните стабилизатори. В хипермаркетите продукти по стандарт се намират по-лесно. Според Милена Драгийска Денчева, управител на "Лидъл", има определена клиентска група, която устойчиво търси продукти по стандарт за качество. Тази група е склонна да плати и доста по-висока цена в името на гарантираното качество.

"По-високите цени са логични. В случая става въпрос за хранителни продукти от високия ценови клас, за които има определени, конкретни изисквания за качество на влаганите при производството им суровини, а това е свързано и със съответни разходи за бизнес операторите", коментира за "Сега" д-р Войнов. Отдръпването на клиентите обаче очевидно се е отразило на плановете за разширяване на гамата от стандарти. Преди година земеделският министър въодушевено обясняваше, че ще се въведат подобни стандарти за всички видове храни. Сега Войнов признава, чене се работи по нови проекти поради липса на интересИмало само една идея от пчеларите за стандарт за меда, но все още няма яснота по въпроса. "Показахме правилната посока, сега при желание от страна на потребителите и изявена готовност от страна на съответните браншови организации БАБХ е готова да сътрудничи и участва в изготвянето на стандарти за храни, но инициативата трябва да идва от тях. Ние направихме стандарти за основните храни, за останалите продукти чакаме инициатива от бизнеса", обяснява Войнов.

Въвеждането на стандартите не отговори на основния въпрос на клиентите -действително ли има разлика в качествотона произвежданите по стандарт продукти, или това е само повод за увеличаване на цените от производителите? И ако е последното, то тогава веднага възниква съмнение за намеса на държавата в пазара в полза на определени фирми и "невидима" спекула. При една нормална пазарна икономика не е необходимо държавата да следи и определя кой какви продукти ще произвежда - пазарът определя търсенето и предлагането, той кара фирмите да се борят за клиентите си, да въвеждат добри практики, да се стремят към възможно най-високо качество при минимални цени. А ролята на държавата е да гарантира качествен контрол. Точно това не се случва у нас.---------------------------------

ЗАТИХВАЩ ИНТЕРЕС

--------------------------------

Данни от изследване на агенция "Прагматика" в края на миналата година показват, че само 38.8% от населението са доволни от продуктите с лого "Стара планина". Само година по-рано положителен отговор дават 74% от запитаните. Тогава за още непознатите продукти 60% от потребителите казват, че са склонни да купуват от продуктите по стандарт, а почти 40% твърдят, че биха купили, за да опитат. Първоначалният ентусиазъм бе смачкан от последвалия през есента на 2010 г. (само няколко месеца след въвеждането) скандал с наличието на соя в продукти по стандарта. Набедените от министъра на земеделието и храните фирми бяха оневинени от германска лаборатория, но горчивият привкус за нещо нередно остана, смята Юлиан Добрев, директор "Изследвания" от "Прагматика". В края на същата година половината от запитаните твърдят, че ще бъдат по-предпазливи в избора си на храни по стандарта. Една година по-късно, през ноември 2011 г., интересът към продуктите с логото "Стара планина" рязко пада - твърдите им фенове са 13%, а почти 53% са спорадични купувачи, сочи Добрев. Най-купувани са каймата и кренвиршите по стандарт, по-малък е интересът към луканковите деликатеси. През 2010 г. 44.7% от запитаните твърдят, че няма съществена разлика в качеството на тези продукти, а през 2011 г. те вече нарастват до 53.4%.

Няколко са причините за затихващия интерес към "Стара планина", посочи Добрев. "Една от тях е втората вълна на световната икономическа криза, която накара българите внимателно да следят за разходите си. И още - липсата на яснота по въпроса какво означава качествен продукт, което за съжаление никой не се опита да разясни. Месопреработвателите не защитиха своя труд. Действията на правителството не бяха адекватни и не успяха да подкрепят създателите на стандарта и компаниите, които искат да го спазват. Така нещо добро не проработи на практика. Затова 80% от фирмите, които са получили лиценз за производство по стандарта, не го използваха", обобщи Юлиан Добрев.

Само от компаниите зависи колко от тях и докога ще произвеждат по стандарт. "Възможно е да се стигне дотам малък брой фирми да трябва да покрият интереса на тези 13% твърди фенове на "Стара планина" и това да се окаже добър бизнес. Един стандарт или един закон сам по себе си не може да промени отношението на масовия потребител към качеството на храните и културата на хранене на българина. Промяната ще стане благодарение на компаниите, а не с един стандарт, един закон или една наредба", обобщи Юлиан Добрев.

Директорът на БАБХ Йордан Войнов обаче е оптимист и смята, че рано или късно потребителят ще почувства разликата между стандартизирана и "нормална" храна. "Ефектът от използването на националните стандарти при производството на храните ще се почувства на пазара едва след 3-4 години, когато всички по веригата осъзнаят плюсовете от налагането на висококачествените продукти на пазара", казва Войнов, позовавайки се на опита на европейските ветеринари, които са насърчили българските инспектори по въвеждането на вътрешни стандарти за качество. "През последните години за съжаление е променен вкусът на редица традиционни за страната продукти, затова и младите хора не могат да направят съществената разлика с това, което се произвеждаше преди десетилетия", коментира още Войнов.----------------

ХАРЧОВЕ

-----------------

Българинът харчи най-много за храна от всички европейци - 1/3 от заплатата, сочат данните на НСИ. За сравнение - в Люксембург и Великобритания тези разходи са 9% от доходите, в Ирландия - 9.8%, Австрия - 10%, Германия - 11%, Дания - 11.2%, Холандия - 11.7%, Кипър, Финландия и Швеция - по 12.4%. Големите разминавания в цифрите се дължат не на по-голямата консумация у нас, а на значително по-ниските доходи. При минимална работна заплата от 1800 евро в Люксембург 9% се равняват на 162 евро месечно за храна, докато у нас при 145 евро минимално възнаграждение 35% са едва 50 евро. Така логично зад България в класацията се нареждат други страни с ниски доходи като Румъния - 29%, Литва - 26.4%, и Естония - 19%.-----------------------

Грешен бутон доведе до наредба за мляко от мляко

-------------------

Министерството на земеделието и храните предлага нов вариант за ограничаване на продуктите, които се произвеждат със заместители на мляко. Всичко започна в началото на годината, когато изследване показа, че пловдивска фирма е вложила в киселото си мляко растителна мазнина, без да го упомене на етикета. От мандрата се оправдаха с разсеян служител, който сбъркал копчето и пуснал палма по случайност. Така се стигна до наредбата за млечните продукти, която предвижда на етикетите на млечните продукти, в които има палмово масло и други растителни заместители да има надписи "имитиращ продукт". Допустимото сухо мляко в продуктите ще бъде най-много 20% от използваното сурово мляко. Надписът "масло" ще носят само продуктите, в които има поне 80% мазнини. За киселото мляко ще е задължително да е заквасено само от лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус. Стандарти ще има и за айрана. В него водата ще трябва да е най-много наполовина, а солта - до 0.8%. Забранява се и използването на желатин и на някои оцветители и овкусители.

Срещу тези предписания нямаше кой знае какви възражения от производителите. Драмата започна заради идеята за разделение на мандрите. Под натиска на производителите първоначалната идея за строги ограничения отпадна. Според последното предложение те ще се разделят на три групи - произвеждащи само от мляко, работещи само със заместители и със смесено производство. Третият вид ще получава квота за производство на продукти с растителни мазнини веднъж на шест месеца. Това ще става след уведомление до Агенцията по храните.снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Шефът на Агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов смята, че са нужни няколко години, за да оценят клиентите качеството и да са готови да плащат по-високи цени за него.
Снимка: БГНЕС
Храните в магазините вече са стриктно разделени.
 Въпреки агресивната реклама храните по стандарт не можаха да се наложат.
 Почти всяка година млекопроизводителите организират протести срещу ниските изкупни цени на продукцията си. И раздават мляко на минувачите, за да им демонстрират какво е продукт по БДС.
18
4363
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
08 Юли 2012 19:28
Премиерът смята, че това явление се дължи на качествените хранителни продукти, които появили се след въвеждането на купища стандарти - за месото, млякото, хляба, лютеницата...
Авторката в България ли е прекарала детството си?
08 Юли 2012 20:44
При въвеждането на Стара планина, в хиперите кренвиршите от различни марки струваха 3-3,50 за кило. Първите с марка СП ги пуснаха за около 6 лв.
Сега всички марки са 6-7 лв. за кило, а СП няма; този стандарт изпълни предназначението си да удвои цените на същите колбаси, по същите рецепти, както и преди него и вече може да изчезне.
Също стана и със щастливите кокошки - под този предтекст яйцата скочиха от 18 до 60 ст., а после Боко и Найденов се "скараха" на производителите и те "благородно" върнаха цената до 30-35 ст. Същевременно едно яйце от същия размер в Париж е 14-16 цента.
08 Юли 2012 20:52
Няма спор, че през последните години в магазините се появиха какви ли не боклуци - 20-годишни мърши,


Този принос е лично на Миро
08 Юли 2012 21:11
Авторката в България ли е прекарала детството си?


Началото на зрелостта си вероятно в Журфака на Су.
08 Юли 2012 21:14
Шефът на Агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов смята, че са нужни няколко години, за да оценят клиентите качеството и да са готови да плащат по-високи цени за него.


Ми аз го оцених и не съм готов да платя нищо за него. Даже и безплатно не бих го ял. Виж ако ми платят... Ама ще требват много пари. Каква е разликата между Стара планина и останалите меса - няма соя, за сметка на това си има натриев глутамат, нитритна сол и прочие благи работи. А соята поне не смърди на мърша.

Иначе при различните марки разлика в качеството има. И аз си го оценявам, ама то не личи при цените. Нито зависи от това, дали има някакъв стандарт на етикета.
08 Юли 2012 22:23
Работата е ясна, проблем е че и оръжие не остана
08 Юли 2012 22:31
Миналото лято бях в България за ваканция.
Страшно съм разочарован от качеството на храната продавана в магазините.
Нищо общо с това което папкахме преди .
Тук ще изкажа едно предположение за причините ( действащи в глобален аспект ) довели то тази ситуация :
При относително затвореното социалистическо стопанство и високите цени на химическите продукти просто беше неизгодно и безсмислено да се влагат изкуствени съставки ( обозначавани с Е ) в храните. Евтината работна ръка на село подкрепена от ученически , студентски и войнишки бригади осигуряваше базовият минимум като количество храна така че никой не гладуваше. Качеството беше на естествени хранителни продукти каквито самата природа ни ги е създала. От онова време ( на големите краставици и домати ) са ни останали вкусовите стандарти за истинската ЕКОЛОГИЧНА храна.
После дойде сривът на комунизма , лукановата зима , разтурването ( неизбежен процес ) на ТКЗС а с това края на ерата на евтиният селскостопански труд.
Същата продукция произведена в новите условия и при сегашните цени на гориво , химически торове и т.н. става изключително скъпа и достъпна за ограничен брой потребители. Затова е по-изгодно такива храни да се внасят, а " ширпотребата " да се пълни със заместители и химически добавки които я правят .... абе да ти се Отще.
09 Юли 2012 00:06
Най-обикновени мошеници от типа "Тука има, тука нема". Изиграха народеца, като му вдигнаха повече от два пъти цените на същите боклучави стоки. Ами от една Мърша едва ли може да се очаква нещо повече...
09 Юли 2012 02:24
Псссс
09 Юли 2012 03:43
ALIBABAH,
/:/ "...този стандарт изпълни предназначението си да удвои цените на същите колбаси, по същите рецепти, както и преди него и вече може да изчезне..."
..............................................................................
НЕ лъжи!
Стандартът Стара планина НЕ посочва цени и НЕ задължава за цени!
Цените ги вдигат производителите и търговците, и т.нар. "Свободно пазарно стопанство" при Капитализма, а НЕ стандартът СП!!!
Стандартът СП посочва и задължава само за съдържанието и технологията на продукт, който е наречен с вече утвърдено търговско и/или потребителско име за такъв продукт! Сиреч, ако се продава продукт "салам", той да е от месо, а НЕ от соя или водорасли!
Това, че вложените съгласно стандарта СП продукти и технологии вдига Себестойността( а НЕ непременно и Цената!) на крайния продукт, НЕ означава, че стандартът СП вдига цената на крайния продект заради етикета "стандарт Стара планина"- и без такъв етикет и стандарт, производителите и търговците са СВОБОДНИ да определят каквито си искат цени на произвежданите и продаваните от тях стоки!

09 Юли 2012 03:49
И да напомня: стандартът "Стара планина" НЕ е задължителен за производителите и търговците(за разлика от стандарта БДС преди Демокрацията)- задължителното е само съответствието със стандарта, ако се твърди, че става въпрос за продукт под етикет "Стара планина"!
09 Юли 2012 05:19
Мършата е пренебрегнат от началника си Тиква несправедливо. И Миро трябва да е сред министрите МУ - отличници
п.п. Също и Веждито, който е успял да ГО заведе няколко пъти на театро
09 Юли 2012 07:33
Ама Бойко изтрайвал в театъра само да първото полувреме
09 Юли 2012 08:45
Нормалното е първо да се каже какво е качество и след това да се определя кое е качествено. Преди няколко години целокупното население масово и настойчиво искаше хранителните продукти да се правят по високи стандарти. По-гласовитите искаха даже задължително да е така. Както става по нашите ширини, понякога пожеланото се сбъдва и започва новото реване. Оказва се че колбасите от 3 лв килото (има си ги и сега) не се превръщат на изделия с месо и пак на същата цена. Каква изненада! Купуването на храни произведени по стандарт не е задължително. 13% купувачи на такива неща сравнително добре показват какъв е процентът на знаещите какво искат и на мрънкалата.
09 Юли 2012 11:05
в магазините се появиха какви ли не боклуци- 20-годишни мърши, сирене от палми, кренвирши от рога и копита, но и от месо.

Като чета за кренвиршите от месо, винаги се сещам за онази реклама - "Кренвиршите ....! Кренвирши от месо!", която след проверките взе да гласи - "Кренвиршите ...., кренвирши за познавачи!"
Толкова за кренвиршите от месо преди стандартите.
Сега е интересен факт, че някои кренвирши в магазина струват повече от кило чисто месо, ама който иска да яде боклуци, си е негова работа. След като има търсене, ще се вдига и цената.
09 Юли 2012 11:20
VOCI
Миналото лято бях в България за ваканция.
Страшно съм разочарован от качеството на храната продавана в магазините.
Нищо общо с това което папкахме преди .


Като си казал "А", карай нататък..
Щото маймуните тук са доволни. Поскачаха и вече има целогодишно банани.
09 Юли 2012 11:25
Естествено, че ще ядем боклуци при демокрацията и пазарната икономика.
Едно от първите нeщa, които направиха демократите след 1989-та година беше да унищожат селското стопанство на България и да отменят задължителността на БДС. Сега на практика всичко е вносно, българско производство няма, и съответно е по-евтино да внесеш рога и копита, отколкото месо, за да правиш колбаси.
Но така е при демокрацията и пазарната икономика - ядеш боклуци.
09 Юли 2012 20:12
XYZxyz,
Пак повтарям (а N-ти пореден път!) - четете бе другари, четете архивите на Партията от 1987-1989г. Доскоро бяха секретни, сега вече са достъпни. Там отговорни другари ви обясняват какво е текущото дередже на селското стопанство, доста преди "демократите"

Пара, при капитализЪма цените се определят не от производители и търговци, а от потребителите - те решават да дадат или не парите, които първите две групи им искат

червенотиквениковчета....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД