:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 416,274,706
Активни 113
Страници 17,034
За един ден 1,302,066
Интервю

Държавата губи около 10 млрд. лв. годишно заради сивата икономика

Инвеститорите у нас трябва или също да започнат да крият оборотите си, за да бъдат конкурентни на останалите, или да се борят с некоректните фирми, смята икономистът Стефан Петранов
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Стефан Петранов
ВИЗИТКА: Доц. д-р Стефан Петранов е дългогодишен преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" по макроикономика, микроикономика, теория и управление на инвестициите. Преподавал е също така по програми на Делауеърския университет (САЩ), Университет Еразмус (Холандия) и Висшето училище по застраховане и финанси. Основател е на Института на дипломираните финансови консултанти, а сега е член на управителния му съвет. Член е на Консултативния съвет на БНБ, както и на Националната комисия по корпоративно управление. Част е и от екипа на Асоциацията на индустриалния капитал.- Г-н Петранов, защо дори и след свързването на касовите апарати с приходната агенция България продължава да бъде на първо място по сива икономика в целия ЕС?

- Да, смята се, че страната ни има най-голям дял в сивата икономика, но важното е, че в сравнение с предходни години има безспорно подобрение. Решаването на проблемите на сивата икономика отнема време и няма как да стане от днес за утре. Сивата икономика е много инерционно явление - веднъж породена, тя много трудно се преодолява, затова дори и да се вземат мерки, не е реалистично да се очаква рязко и бързо подобрение. Освен това свързването на касовите апарати с приходната агенция стана за повечето фирми в началото на 2012 г., а стойностите на нашия индекс се изчисляват на годишна база и отчитат състоянието към 2011 г.

- В кои сфери бележим напредък?

- Според последния доклад за неформалната икономика в България бележим напредък преди всичко в областта на акцизите върху тютюневите изделия и алкохола. Напредък има и на пазара на труда - все по-малко хора работят без трудов договор или с фиктивни контракти. Това не означава, че няма такива - има, но те са по-малко в сравнение с преди. Причините за това са различни - подобрението при трудовите договори е заради засилените проверки от страна на Инспекцията по труда, които зачестиха в рискови от гледна точка на сиви практики отрасли като строителство и туризъм.

При акцизите за алкохола голяма роля изигра въвеждането на измервателни уреди за количествата, които се произвеждат. Те са подобни на тези, които бяха въведени и за производителите и търговците на горива, и доведоха до същия ефект - изсветляване. Според нашия индекс най-разпространеното нарушение е неиздаването на касови бележки в сферата на услугите. Там ситуацията е по-сложна, отколкото при стоките, защото при тях отчетността е съвсем друга. На второ място може би е работата на фиктивен трудов договор.

- Какъв е делът на сивата икономика и с цялата условност на това колко губи държавата?

- Няма как да се измери съвсем точно нещо, което се крие. За сивите практики ние съдим единствено по косвени статистически показатели и по анкетни проучвания. Това, което правим в нашите изследвания, е да оценим честотата на разпространение на дадена сива практика, но какъв е нейният дял към икономиката като цяло, едва ли може да се каже с точност. Ако кажем например условно, че 20% от хората работят без трудов договор, дали това съответства на 20% от БВП, зависи от това какво точно работят тези хора - дали са ангажирани в дейности с висока добавена стойност, или в такива с ниска добавена стойност. Със сигурност обаче държавата губи много от всички сиви практики. Ако говорим за данъци и осигуровки, вероятно България губи около 8-10 млрд. лв. годишно. Това не са никак малко пари.

- Като че ли борбата със сивата икономика в туризма, строителството и здравеопазването е най-трудна. Защо?

- Ситуацията в тези три бранша действително не е добра от гледна точка на сиви практики и те често се изтъкват като най-проблемните сфери. Това е така, защото става въпрос за услуги при туризма и здравеопазването, а производството и реализацията на услугите се проследяват по-трудно. При строителството има и други фактори като сезонна заетост и криза.

- В такъв случай как тези сектори могат да станат по-проследими?

- Един от възможните начини е да се регулират фирмите, които работят в сферата на услугите, като се обложат с патентен данък. Преди време имаше подобна практика, но тя бе изоставена заради трудностите при определянето на този налог, така че той да е справедлив и да отразява действителното състояние на фирмите. Разбира се, подобна мярка най-вероятно няма да се приеме добре от всички в бизнеса, но каквито и мерки да се предприемат, тези, които работят "на сиво", няма да се съгласят. И в това няма нищо чудно -няма икономическа мярка, която да е еднозначна, да решава всички проблеми и да се приема радушно от всички.

- Как гледате на идеята и т.нар. вендинг машини - автоматите за кафе, закуски и т.н., също да се свържат с приходната агенция?

- Смятам, че те също трябва да имат онлайн връзка с НАП. Това, че не са свързани в момента, създава предпоставки за сиви практики. Не казвам, че всички крият приходи, но все пак има и такива фирми. Освен това няма логика всички останали, които правят касови продажби, да бъдат свързани с данъчните, а само вендинг машините да не са. Трябва да има равни икономически условия за всички фирми.

Като цяло порочните практики се дължат отчасти и на това, че хората нямат достатъчно добра данъчна култура и не разбират проблема.

- Как се отразява сивата икономика на чуждестранните инвеститори?

- Това отблъсква инвеститорите. Фирмите, които работят "на сянка", имат конкурентни предимства пред изрядните, защото имат по-малко разходи. Това означава, че инвеститорите у нас трябва или също да започнат да крият оборотите си, за да бъдат конкурентни на останалите, или да се борят често пъти с некоректна конкуренция.

- Сякаш изглежда по-лесно да се приравнят с останалите, отколкото да водят една почти изгубена битка...

- Всичко зависи от инвеститорите - някои се примиряват и също минават на сянка. По-големите от тях, които имат сериозни правила за работа, просто се отказват и не идват. И едното, и другото обаче не е добре за нас.

- В такъв случай как може да се подобри инвестиционната среда, като изключим спорните идеи за раздаване на пари в брой за нови работни места?

- Вероятно ще бъде полезно компаниите да се ползват с определени облекчения при инвестиране, но големите проблеми са в други сфери. Пречките пред инвеститорите в момента са преди всичко в областта на съдебната система, работата на администрацията и корупцията. Големият дял на сивата икономика също има съществено значение, разбира се. Сериозен остава и проблемът с решаването на различни търговски спорове. Например един процес по обявяване на несъстоятелност трябва да е бърз - иначе стойността на активите на дадена фирма намалява и проблемите се заплитат още повече. В България средната продължителност на такива дела е 2-3 г., а понякога дори и повече. За сравнение - в други страни подобни процеси протичат много бързо - за няколко месеца, което в България е практически невъзможно.
25
4065
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
08 Юли 2012 21:36
Според икономическите корифеи - дори и финансовите въпроси са заковани като практика. А по-горе - тАка е, но може и вАка! А кАка ще да се направи?
08 Юли 2012 21:52
Какво значи "губи"?
Нали се въртят в страната.
08 Юли 2012 22:17
Ми то не може само за държавата и за бавките да се мисли, ние хората трябва и за себе си да помислим.
08 Юли 2012 22:43
А пък колко милиарда изнася тайно Дънди Прешъс с нейните фирми в Челопеч и другаде - косите ни ще настръхнат
Натисни тук
Дори Слави Бинев вече го е осъзнал
08 Юли 2012 22:47
дългогодишен преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" по макроикономика, микроикономика, теория и управление на инвестициите.
Имаше един стар филм"Специалист по всичко".И макро и микро,само мидл няма.Пази боже.
08 Юли 2012 23:34
Това , че държавата губи означава, че някой друг в България ги е спечелил, което не е лошо.
09 Юли 2012 02:40

Държавата губи около 10 млрд. лв. годишно заради сивата икономика

А някой сметна ли колко губят гражданите от непрозрачната, сива държава?

____________________________________
Кредитът - модерното робство

09 Юли 2012 03:15
Един от възможните начини е да се регулират фирмите, които работят в сферата на услугите, като се обложат с патентен данък.

Хе, хе. Най широкото легално кранче за източване и не плащане на милиони. Патентният данък има две функции - убива дребният бизнес (това вече се случи), а на едрият спестява милиони данъци. Същата функция имат и действащите осигуровки с регресивно облагане (поради осигурителните прагове колкото по-малко получаваш, толкова по-висок процент плащаш).
09 Юли 2012 03:24
- Как гледате на идеята и т.нар. вендинг машини - автоматите за кафе, закуски и т.н., също да се свържат с приходната агенция?
- Смятам, че те също трябва да имат онлайн връзка с НАП.

За кокошка няма прошка, за милиони няма закони. Колко ще събереш от кафе машините ?
-
Голямото източване и укриване на данъци става не от дребните и средни фирми, а от най-едрите, включително и "чуждестранни инвеститори", чрез фиктивен износ (Дянков, като олигофренче (каквото и си е) се радваше, че за 1 година износът нараснал някъде с по над 50%), аутсорсинг, консултации от чужбина, офшорки и т.н.. Всички кафе-машини, кафеджии и майстори-плочкаджии нямат и 1% от сивата икономика.
09 Юли 2012 10:16
А банките които я помпаха давайки кредити без доказан доход, сега ги ползват в борбата срещу нея. Каква пародия вмекто да ива осъдени банкови шефове те им дават оше бизнес а овцете ще платят както винаги.
http://www.bgibp.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=15466
09 Юли 2012 10:24
"Един миг невнимание-после цял живот мъртъв."
Ало, господина, решил да облага кафемашините.
Един ТИР мивана през митницата за 10 минути, после цял живот мъртъв, пардон, неплатени данъци за 10 000 лева !!!
Кое е по логично, да се обложи един ТИР за 10 минути, както трябва или хиляди кафемашини в продължение на една година ?!?
Да, ама не, кафемашините са на Сульо, а ТИР-а е на депутата.
09 Юли 2012 10:27
Сива икономика - да сте видяли или чули автомонтьори, бояджии, лекари, зъболекари или зъботехници да издават касови бележки на реално взети пари?...
09 Юли 2012 10:41
А колко губи държавата от разпродадени на безценица активи като например ЧЕЗ колко печалба изнася и облажва чешките пенсионери, докато нашите мрат от глад и немотия?
09 Юли 2012 10:48
Откак се рече отговорно и отгоре, че сивата икономика и тя е икономика, не ми е гайле. Що? Трябва ли? Образование, здравеопазване, пенсии, социални плащания и други глезотии на тях чакали, казвате? Е, и? Де го Manrico да обясни как тез 10 млрд. годишно всъщност са скрити от ... черпаклиите.

П.П. Браво, Монка!
09 Юли 2012 13:54
И в това няма нищо чудно -няма икономическа мярка, която да е еднозначна
Дали същото нямане - няма финансов съвет/икономическо решение, което едназначно да е вярно, важи за финансов консултант или поне за доцент по икономика!?
Сивата икономика е много инерционно явление - веднъж породена, тя много трудно се преодолява
Че тя "сивата икономика" е първоначалния зародишен бульон на всякаква икономика. Ей на, кафе-машините и изобщо кафенетата, ако някой от тях ми предложи кафето на по-добро качество, достатъчно количество и приемлива цена, аз ще спра да си го правя в къщи и ще "изляза" на светло. Само от това мое "сиво" действие бюджетът губи месечно по 80 лв. от ДДС - купувам килограм за 10 лв. и 2 лв. ДДС, правя 300 кафета по 1.79 лв. (OMV) и спестявам 90 лв. ДДС.
Не ползвам личен шофьор (300 лв. месечна загуба за НОИ), нито таксиметров превоз - още едни поне 100 лв. ДДС "спестени".
Също не ползвам прислужница да ми турга лъжицата с храна в устата, нито слуга да ми бърше задника - още едно барем 100 лв. ДДС и 600лв. осигуровки спестени месечно. Сега като умножим тия 1000 лв. месечно "спестени" по 12 месеца и по 6 млн. души потребители, "сивата икономика" излезна на 72 млрд. лв., минимум (що "спестяваме" и от други дейности - бръснене, фризиране, консултиране, еле финансово )
09 Юли 2012 15:33
Из "История на парите" от Джак Уедърфорд
Като всички хора по света, след като решили, че данъчното бреме е прекалено голямо в сравнение с ползата от държавата, поданиците на Римската империя намерили начин да избегнат плащането на данъци. Търговията замряла. Хората произвеждали само най-необходимото за собственото си изхранване и се въздържали от излизане на пазара. Докато бедните изнемогвали от тежките имуществени данъци, заможните земевладелци, собствениците на латифундии — особено онези, които поради своя привилегирован статут не плащали налози — увеличавали богатството си. Високите данъци прогонили повечето селяни от земите им към освободените от данъци латифундии, където поне можели да си осигурят насъщната храна и най-необходимите вещи, произвеждани на място.
09 Юли 2012 16:05
Абе, къде са двата броя Бирници ?
09 Юли 2012 16:46
Образование, здравеопазване, пенсии, социални плащания и други глезотии на тях чакали, казвате?


CIVIS

Хайде пак да се образоваме.

Образование - беше безплатно от 1990 до преди 8-9 годинио. След това - който има, ще учи. Имането не е само пари, а и мозък. И поради каква причина някой, който няма уèници, трябва да плаща за образованието на другите? Който си има брада, си осигурява и гребен.

Здравеопазване - нещо така НЗОК ? Или то пак малката истина?

Пенсии - чувал съм за НОИ. Не че ползвам услугите му де. Всички дето реват за пенсии, чинно са си плащали там. Каквото си дал - това ще получиш.

Социални плащания - да отидат да полуàват в Куба и Северна Корея - там има истински социализъм. Тука капитализъм. Който не работи - не трябва да яде.

Други глезотии - я ги изброй, че да ги обсъдим. За МВР, Съдебна система и МНО средствата събрени от 10% ДДС и акцизи ще са предостатъчни.

Откак се рече отговорно и отгоре, че сивата икономика и тя е икономика, не ми е гайле.


Всяка човешка дейност, която създава блага, е икономика. Това, че умните не искат да делят плодовете на труда си с мързеливите и некадърните, за мен не е и не може да бъде престъпление.
Пробвайте - вземете. Последните акции по курортите показват колко е възможно.
09 Юли 2012 18:00
Това, че умните не искат да делят плодовете на труда си
И на кого продават стоката си!? Добре е, че не всички са умни, ке умре икономиката.
Апропо, и крадците не искат да делят "плодовете на труда си". Де е разликата?
09 Юли 2012 20:01
И поради каква причина някой, който няма уèници, трябва да плаща за образованието на другите?

Ти кажем ли?
Поради тази причина, че пенсиите се плащат от следващото поколение и колкото по-образовано е то, толкова по-висока ще ти е пенсията.
Явно с тази си мисъл показваш, че не си от умните и тогава що ние, умните, да те храним?
09 Юли 2012 20:36
И на кого продават стоката си!? Добре е, че не всички са умни, ке умре икономиката.
Апропо, и крадците не искат да делят "плодовете на труда си". Де е разликата?


На някой, който е произвел нещо друго и е спечèлил пари, а не е взел от преразпределените. Не съм чувал някъде, простите да създават продукт на икономиката, ама може и така да е. Крадците нямат "плодове на труда си. Те са с плодове от преразпределението. Като държавните и общински служители, пенсионерите и социалнослабите - демек, тътеите.

Поради тази причина, че пенсиите се плащат от следващото поколение и колкото по-образовано е то, толкова по-висока ще ти е пенсията.
Явно с тази си мисъл показваш, че не си от умните и тогава що ние, умните, да те храним?


Кой пък ти е казал, че чàкам някой да ме храни? Аз ако съм прост, ще си внасям колкото ми поискат така наречените умни в НОИ и ще чакам някой да ме храни по-нататък. Ама аз не внасям и се надявам на себе си. Умните преди мен нали си внасяха колкото им поискат, ходеха по манифестации да махат от долу на по-умните, дето стояха на трибуната и громяха по митинги и събрания класовите врагове и империализма. Сега, на когото са си дали парите - от него да си вземат пенции. Аз не давам - щот съм прозд. Нека ми е зле и да получа омразатаа на трудовия народ, пенсионерите и социално слабите.
09 Юли 2012 21:16
На някой, който е произвел нещо друго и е спечелил пари
Нали умните нямаше да делят "плодовете на труда си", включително и размяната. Ей на, като си направя кафе в къщи не го разменям за чая на съседката. Значи съм умен. И съседката също - всеки си пие от това, което е произвел, иначе няма да сме спестили от данъци. Ако тръгнем да разменяме, то трябва някой (държавата обикновено) да гарантира сделката - стоката да отговаря на някакви стандарти, да покриваме застрахователни рискове, да доказваме произхода на суровината и вложения труд за да е справедлива размяната.
Не Ви ли е хрумвало, че "печеленето на пари" е самото преразпределение? Тези пари нито са "произведени от Вас, нито от партньора, с който разменяте стоки. Тези пари, било то хартийки, кюлчета или бисери, са едно обещание на жреца/воджа/държавата (с все хрантутниците си - държавни служители), че Вашата стока ще може да я купите/продадете отново срещу същото количество хартийки. Е, малко не се получава особено, когато държавата тръгне да печели от ...емитиране на дългове или аутсорсва печатането на хартийки, но Вие сте умен човек - "произвеждате" 100 кв. м. жилище срещу 200 хил. лв., едни други "умници" Ви притискат да им върнете "произведения" от тях кредит, що трябва да са винаги на печалба, че икономиката щяла била да рухне без тях, и хоп сте реализирали отрицателна печалба от 30 хил. лв.
09 Юли 2012 21:50
Делба и размяна са две съвсем разлицхни несхта. и кои й е казал, хе трябва да използваш хартийките на държавата, а не друго средство рпимерно хартийки на много държави, наречени ЕВРО? Парите са просто средство за размяна и дават възможност да се избегне неефективността на бартерната размяна, например проблема със съвпадението на желанията.

Ако тръгнем да разменяме, то трябва някой (държавата обикновено) да гарантира сделката - стоката да отговаря на някакви стандарти, да покриваме застрахователни рискове, да доказваме произхода на суровината и вложения труд за да е справедлива размяната.


Не съм съгласен. В свободния пазар, всеки има глава на раменете си и може да прецени всички рискове сам. На мен не ми трябва някой да ми казва какво качèство и от кого да купувам. разликата между òвек и животно е разсъдъка и никой не може да ми го отнеме.

Вие сте умен човек - "произвеждате" 100 кв. м. жилище срещу 200 хил. лв., едни други "умници" Ви притискат да им върнете "произведения" от тях кредит, що трябва да са винаги на печалба, че икономиката щяла била да рухне без тях, и хоп сте реализирали отрицателна печалба от 30 хил. лв.


Ами аз кредити не взимам и гледам да си нямам никаква работа с банките. Каквото си спечèля го харча или държа под дюшека. Като вземеш кредит, трябва да произведеш толкова повече, че и на тях да върнеш и за теб да има печалба. Като не си направиш сметката си на загуба. Просто и ясно.

Аз не съм чувал някога недвижими имоти да са се продавали за левове от физически лица. по кумунизма се раздаваха срещу хартийки. До тогава се е продавало в наполеони или турски лири, след 89-та първо в долари, сега в евро.
09 Юли 2012 22:49
В свободния пазар, всеки има глава на раменете си и може да прецени всички рискове сам.
Е, щом имате ренген на раменете си и можете по всяко време да определяте чистотата и структурата на борсовите суровини, както и съставът на лекарствата и компонентите на микроелектрониката, няма да спорим.
Разликата между човека и животното не е толкова разсъдъка. Всички бозайници имат способността да запаметяват, да разпознават и да избират, понякога по-точно от човека. И почти всички живеят в социални групи (прайдове, глутници, стада). Но само човекът е успял да създаде организация да предава познанията си през поколение (третото поколение е "съдник" на успеха на второто като го сравнява с първото), да създаде писменост и да разпространява знанията си. Дори има мнение на антрополози, че ако условията на Земята не са били позволили средна продължителност на живот на човека над 40 години, едва ли щеше да се зароди цивилизацията на хомо сапиенса. Не случайно във всички религии и вярвания е вплетен култа към стария човек, с уважение и грижа към "пазителя" на знанието, старейшината. Не се сещам за народ, който не е изповядвал този култ, да е оставил следа в историята. Не че съм доволен от организацията на нашата пенсионна система, но такава система е едно добро решение за продължаване на този култ.
Но виждам, че сте силен човек. Пък има все още достатъчно свободни пещери, където да си съхранявате "плодовете" така, че няма да се притеснявам за Вас.
10 Юли 2012 09:25
Е, щом имате ренген на раменете си и можете по всяко време да определяте чистотата и структурата на борсовите суровини, както и съставът на лекарствата и компонентите на микроелектрониката, няма да спорим.


Аз не мога сам, но знам кого да попитам за чистотата и структурата на борсовите суровини, както и съставът на лекарствата и компонентите на микроелектрониката. Защото за разлика от животните мога да комуникирам със себеподобните си.

Разликата между човека и животното не е толкова разсъдъка. Всички бозайници имат способността да запаметяват, да разпознават и да избират, понякога по-точно от човека.


Просто неам думи. Да запаметяваш, да разпознаваш и да избираш да е синоним да разсъждаваш Прекрасно...

Не че съм доволен от организацията на нашата пенсионна система, но такава система е едно добро решение за продължаване на този култ.


Все си мисля, чè всеки чòвек сам си решава дали ще се включи в системата за продължаване на този култ. Аз като не внасям нищо в тази система, ще получа ли нещо като грижа и уважение...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД