:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 415,197,680
Активни 116
Страници 810
За един ден 1,302,066

ЕС харесва закона за конфискацията само за българска употреба

В този си вид нормативният акт ще се прилага широко за разправа с противника
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Бойко Борисов отиде среднощ в парламента, за да обяви, че ако депутатите не бяха приели закона за конфискацията, той щял да подаде оставка.


Френското законодателство и правосъдие не познават изобщо т.нар. гражданска конфискация, която България прие под натиска на Еврокомисията. Това стана ясно от думи на френски магистрати от специализираните съдилища и прокуратури, които бяха дошли да обучават българските си колеги. Прокурорката от Париж Вероник Дежерман и съдийката от Бордо Мари-Елизабет Банкал признаха чистосърдечно, че този институт се прилага само в англосаксонската система - Великобритания, САЩ. Но е неприложим при условията и принципите на континенталното право, където едно лице е виновно само ако е осъдено с влязла в сила присъда. След нея може да се мисли за конфискация на имущество.

България обаче предпочете да се направи на по католик от папата и прие тази възможност в изцяло новия си закон за отнемане на престъпното имущество. Това се случи след силен натиск от страна на посланиците на САЩ и страни от ЕС, след което получи поздравления от същите. Но извън САЩ и Великобритания останалите предпочитат той да си остане български патент. Гласуваните текстове правят възможнаконфискация и без присъда по наказателно делоНещо повече. Тя може да бъде приложена дори без да има образувано изобщо наказателно дело. Просто се действа в условията на обърнатата тежест. Някой те нарочва, една петчленна комисия започва да те проверява, и то тайно, и накрая те вика в съда, за да докажеш как си придобил всичко през последните 15-20 г.

България вече е сърбала попарата на подобен закон. Той е съществувал в мрачните комунистически (според същите тези държави от ЕС) години преди 1989 г. Тогава действаше Глава трета от Закона за собствеността на гражданите. По нея се преследваха хората с т.нар. нетрудови доходи. Алгоритъмът беше прост - тричленка привиква набелязания, кара го да подписва декларации, да доказва откъде има кола, някоя скъпа вещ или пък вила, с повече от разрешените няколко квадратни метра площ. На практика старите демокрации принудиха България да се върне към зачеркнатото от самите тях минало.

Да приемем, че подбудите са благородни. Как тогава да си обясним, че въпросните държави изобщо не познават тази практика? Дори в становището на Венецианската комисия се признава, че този закон ще е опитно поле в правото. Но не за ЕС, а за страни като Сърбия и Украйна, които имат "сходна престъпност и амбиции за ЕС". Нима във Франция, Холандия, Италия, Испания няма такава престъпност?

Европа обаче не отчита един дребен факт - че страната ни може да продължи старата традиция всяка власт да се разправя с противниците си по всевъзможен начин. И напълно естествено е към арсенала от средства за постигането на тази цел се добави и законът за конфискацията. А той би бил наистина силно оръжие, като се има предвид, че на практика с него се въвежда презумпцията за виновност вместо известната в цял свят презумпция за невинност до доказване на противното.

Изключително спорна е разпоредбата, която предвижда проверка и евентуално конфискуване на имущество, "когатосрещу лице има влязъл в сила актза административно нарушение". Така отново сме в хипотезата на липса на каквото и да е обвинение и наказателно производство. В този случай се възлага на длъжностните лица и на гражданите, които знаят за такива случаи и преценяват на око дали облагата е над 150 000 лв., да се обърнат към съответната комисия. Опозицията веднага видя подводните камъни на разпоредбата и се обърна към Конституционния съд за сериозна ревизия на закона. Според нея текстът има не само "морално деградиращ ефект", защото възлага на хората да преценяват начини на придобиване на имущество и стойността му. При него дори липсва административно наказание, а има "неизвестно какви и неизвестно в какво производство придобити данни за неуточнен резултат, напълно условно означен от закона като "облага". Иначе казано, всеки, който реши, че някой е извършил административно нарушение - остъклил си е балкона без разрешение например, просто пуска едно сигналче до комисията.

В искането до КС се оспорват и още куп текстове от закона, за които се твърди, че са в противоречие с българската конституция и Конвенцията за правата на човека. Атакуват се и конспиративната проверка, при която хората могат година и половина да не разберат, че ги проверяват.

Никой не оспорва, че закон за конфискация на незаконното имущество трябва да има. Нещо повече. Дори действащото от четири-пет години законодателство закъсня много. Просто защото огромна част от бандитите или изпраха всичко, или го изнесоха в Лондон, Париж, Цюрих, Амстердам, Мадрид, Барселона, Милано, Рим. Това законодателство обаче трябва да е освен демократично, и ефективно. И да създава достатъчно гаранции, че няма да пострадат невинни граждани. Трябва да е ясно, че всички са равни пред закона и всеки ще бъде наказан според размера на нарушението си. В сегашния му вид законът дава възможност за разправа с неудобните. Ако Конституционният съд не го отмени, законът влиза в сила пред ноември.

62
4770
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
62
 Видими 
08 Юли 2012 19:40

Прокурорката от Париж Вероник Дежерман и съдийката от Бордо Мари-Елизабет Банкал признаха чистосърдечно, че този институт се прилага само в англосаксонската система - Великобритания, САЩ. Но е неприложим при условията и принципите на континенталното право, където едно лице е виновно само ако е осъдено с влязла в сила присъда. След нея може да се мисли за конфискация на имущество.


Следващата стъпка е въвеждането на ... QUI TAM. Оупс! Тихо, да не чуят ГЕРБ! Това тук аз не съм ви го казвал. Ще отричам и под клетва.
08 Юли 2012 19:56
Защото хората знаят какво е това Римско право. И уважават презумпцията за невиновност.
Не са герои на труда - симеоновци, задачници и ноторни мутри в оставка.
08 Юли 2012 20:01
и го изнесоха в Лондон, Париж, Цюрих, Амстердам, Мадрид, Барселона, Милано, Рим.

Добре де, щом са го изнесли там, що не им го конфискуват преправедните европейци - ДВГНЧКМ и европейците.
08 Юли 2012 20:03
Прокурорката от нам къде си и намкоя си от Бордо, не са си имали работа с комунези.
08 Юли 2012 20:15
А с мутрези?
08 Юли 2012 20:28
страната ни може да продължи старата традиция всяка власт да се разправя с противниците си по всевъзможен начин. И напълно естествено е към арсенала от средства за постигането на тази цел се добави и законът за конфискацията. А той би бил наистина силно оръжие, като се има предвид, че на практика с него се въвежда презумпцията за виновност вместо известната в цял свят презумпция за невинност до доказване на противното.

Че някой тук съмнява ли се, че това е точно първата причина за въвеждане на толкова ретрограден закон? В исторически план така записаните текстове в закона съответстват на Великата Инквизиция.
Целта е именно политически и бизнес репресии - 1,5 г. разследване + още 1 г. разтакаване са достатъчни да сринеш бизнес-конкурента си или политическия си противник. Пък ако падне и някой бандит, все файда.
Да не говорим, че първият, на който трябва да конфискуват/запорират имуществото е Цвък. Същевременно избелването му от НАП само потвърждава, че законът е насочен основно за политическа и бизнес разправа.
Но всичко това франсетата не могат да схванат и затова сега само се чудят. Когато завалят делата в Страсбург ще стоплят каква е реалността в "демократичната" България, щастливо управлявана от Боко.
08 Юли 2012 20:52
Във Франция и другите държави от "старата" Европа, мадам, НЕ е извършван "Преход" от Социализъм към Капитализъм- пък бил той честен или бандитски, мафиотски този Преход! Там, в държавите от "Старата Европа", НЕ е извършвано и извършено "трансфоримиране"(поголовна приватизация, де!) на 100% държавната собственост в 100% частна! Затова и в държавите" в старата Европа НЕ е нужен такъв закон!
Освен това, този български закон никого НЕ "обвинява" в Престъпление, в извършено от "обвинения" престъпление по НК(ако НЕ се счита НЕдекларането за данъчно облагане на собствено имущество, или част от него, с НЕЯСЕН произход на доходите, с които е придобито то)! Този закон приканва и дава неограничено право на собствениците на имущество с НЕЯСЕН произход да дадат яснота и обяснение за произхода на имуществото им с неясен произход и за законност на доходите за придобиването му! И понеже и на всяко хлапе е ясно, че едно имущество може да бъде придобито или с доходи от законна дейност, или с доходи от НЕзаконна дейност, то щом за едно нечие имущество НЕ е доказано, че е придобито с доходи от законна дейност, значи е "доказано"( до доказване на противното- доказване от собственика му, обаче, а НЕ от държавата- защото държавата няма задължения да доказва законността на нечие имущество и доходи!), че това имущество е придобито с доходи от НЕзаконна дейност! А имущество, придобито с доходи от НЕзаконна дейност, подлежи на Конфискация( а НЕ на "реабилитация"!!!
Впрочем, тези големи юридически капацитети от "Старата Европа" нека НЕ ни казват как да НЕ става, а да ни кажат, ако знаят, как да става и стане конфискацията на имущество с НЕЯСЕН произход на доходите за придобиването му или придобито с НЕдекларирани законни(ако?!) доходи!
08 Юли 2012 21:09

Ето ви лакмус за бъдшите избори - да се гласува за партия, която обещае да отмени този закон в частта му за гражданската конфискация.
А Параграфа - естествено, че ще гласува за най-комунезкия закон.
Кръвта вода не става.
08 Юли 2012 22:23
Несъм правист, ама кава е разликата с конфискация на имуществото от Народния съд? Тои също е имал подкрепата на съюзниците...
09 Юли 2012 00:03
Този закон приканва и дава неограничено право на собствениците на имущество с НЕЯСЕН произход да дадат яснота и обяснение за произхода на имуществото им с неясен произход и за законност на доходите за придобиването му!

"Неограничено право (?!)на собствениците на имущество с неясен произход да дадат яснота и обяснение за произхода на имуществото...." Хмм.

Доста превратно тълкуване на закона. Очевидно е, че в случая не става въпрос за право, а за задължение. Нещо повече - в случая е налице репресивен инструментариум, характерен за наказателното съдопроизводство, който забележете се дава в ръцете на власт(адм. орган - комисията) различна от съдебната, която ще действа, ръководена от противоконституционната презумпция за виновност на гражданите и установената в тяхна вреда доказателствена тежест.

ps. Установената в наказателното право презумпция за невиновност на подсъдимия(обвиняемия, уличения и т.н.), не бива да се бърка с установената презумпция в гражданското право във връзка с деликтната отговорност. При непознаване и смесване на тези институти, резултатът е противоконституционен закон, като този, който коментираме, придружен с незачитане на принципите на една правова държава и драстичното нарушаване на правата на нейните граждани.
09 Юли 2012 00:14
BEGEMOT,
/:/ "Несъм правист, ама кава е разликата с конфискация на имуществото от Народния съд? Тои също е имал подкрепата на съюзниците..."
.............................................................................
РАЗЛИКАТА в това, че едното е Конфискация на база Обвинение в извършване на престъпление и осъждане, а в другия случай(т.нар. "Гражданска Конфискация" НЯМА Обвинение в извършване на Престъпление и НЯМА осъждане- има само Конфискация на имущество, за което собственикът му НЯМА или НЕ иска да даде Обяснение със законни доходи от каква ЗАКОННА дейност или друго е придобил това имущество, което надхваръя по размер с МНОГО законните доходи на собственика, които държавата е доказала, че той има(чрез проверка и справки в съответните архиви на данъчните служби и службите по осигуряването и/или чрез неговите обяснения, ако е дал такива!).
Ерго, т.нар. "Гражданска конфискация" на имущество НЕ е конфискацията по чл. 37 от Наказателния кодекс- при което държавата трябва да е Обвинила подсъдимия в извършване на престъпление, да е доказала в Съда обвинението и Съдът да е осъдил подсъдимия да понесе някакво Наказание по чл. 37 от НК, плюс Конфискацията(която НЕ се прилага самостоятелно като Наказание)!!! А при т.нар. "Гражданска конфискация" НЕ става въпрос за Обвинение по смисъла на НПК и НК срещу някого- и по тази причина Държавата НЕ доказва извършено Престъпление във връзка с придобиването на доходите, с които е придобито имуществото, което държавата конфискува! Държавата в този случай конфискува имуществото, защото НЯМА доказателства (вкл. Обяснение на собственика или посочени от него доказателства!), че НЕдекларираните в данъчните му декларации доходи на собственика на имуществото са от законна дейност! И Презумпцията в този случай(който НЕ е наказателноправен!) е, че щом собственикът на имуществото НЕ е доказал, че доходите му са от законна дейност, значи те са от НЕзаконна дейност- но, понеже НЕ става въпрос за обвинение в Престъпление, собственикът няма да бъде наказан с някое от Наказанията по чл. 37 от НК, а само с "гражданска" Конфискация!
П.П. Ако си разбрал, каквото ти обясних, обясни го и на форумеца "DON" и на други с като неговите НЕ(до)виждания!
09 Юли 2012 00:35
DANIBUS,
/:/ "Доста превратно тълкуване на закона. Очевидно е, че в случая не става въпрос за право, а за задължение..."
.............................................................................
НЕ, не става въпрос за Задължение на собственика да доказва законността на доходите си- Законът в този случай НЕ задължава собственика да доказва това, а само му дава право(да представи доказателства, обяснения, разяснения...) и да обори твърдението на Държавата(Комисията), че извън доказаните от нея законни доходи, всички други за НЕзаконни(освен ако собственикът ДОКАЖЕ, че държавата греши!)!!! Това е административно производство, а НЕ наказателноправно! Както ако началникът на КАТ, като административен орган, накаже някого за "несъобразена скорост", например, но наказаният НЕ е съгласен с това "обвинение", той, Наказаният, трябва да ДОКАЖЕ в Съда, че НЕправилно или НЕзаконосъобразно е бил наказан от началника на КАТ!
НЕ може да се иска от Държавата- а и тя НЕ може!- да доказва ЗАКОННОСТТА на доходите на няккого?!? Може да се иска от Държавата само да докаже НЕзаконността на доходите на някого! И тя, Държавата го доказва- проверява законните доходи(декларираните, оданъчените) и размера на имуществото на проверявания Гражданин! После, от размера на стойността на имуществото Държавата/Комисията вади стойността на доказано законните доходи- и разликата се явявя НЕзаконни доходи, защото доходите са или законни, или НЕзаконни( а извън доказаните за законни доходи, всички други негови, по ОБОРИМА от проверявания Презумпция, са НЕзаконни, т.е., от НЕзаконна дейност! Тази Презумпция е оборима, ако собственикът докаже, че доходите му до размера на имуществото му, са придобити от законна негова дейност- макар и НЕдекларирана в данъчните му декларации)!
НЯМА друг начин да се конфискува имущество на лице, което, например, НЯМА един лев декларирани доходи(или има, но за оскъдна сума), няма един ден трудов стаж и осигуровки по него, а има "Ферари", къщи и вили и LIFE за стотици хиляди лева! А на някои(кои ли?!) много им се иска(защо ли?!) такова имущество на такива хора да НЕ бъде конфискувано!!! И Мафията и мафиотите да си живеят спокойно и луксозно живота! ПФУ!
09 Юли 2012 00:44
Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.
Обн. в ДВ бр.38 от 18.05.2012г.
Чл. 21. (1) Комисията образува производство по този закон, когато може да се направи обосновано предположение, че дадено имущество е незаконно придобито.

(2) Обосновано предположение е налице, когато след проверка се установи значително несъответствие в имуществото на проверяваното лице.

Чл. 22. (1) Проверката по чл. 21, ал. 2 започва с акт на директора на съответната териториална дирекция, когато лице е привлечено като обвиняем за престъпление по:

1. член 108а, ал. 1 - 3 и чл. 109, ал. 3;
2. член 116, ал. 1, т. 7 и 10;
3. член 142;
4. членове 155, 156, чл. 158а, ал. 2 и чл. 159, ал. 5;
5. членове 159а - 159г;
6. член 196а;
7. член 199;
8. членове 201 - 203;
9. член 208, ал. 3, 4 и 5;
10. член 209, ал. 1 и 2, чл. 210, 211, чл. 212, ал. 3, 4 и 5 и чл. 212а;
11. членове 213а - 214;
12. член 215, ал. 2, т. 1 и 3;
13. член 219, ал. 3 и 4, чл. 220, ал. 2 и чл. 225в, ал. 1 и 2;
14. член 227в, ал. 2;
15. член 233, ал. 1 и 2, чл. 234, ал. 2, чл. 234а, 234б и чл. 235, ал. 1 - 5;
16. членове 242 - 242а;
17. членове 243 - 246, чл. 248а, ал. 5 и чл. 249 - 252;
18. член 253, чл. 253а, ал. 1 и 2, чл. 254б, ал. 2, чл. 255 - 256, чл. 259 и чл. 260, ал. 1;
19. член 280;
20. членове 282, 283 и 283а;
21. членове 301 - 305а, чл. 307в и 307г;
22. член 308, ал. 2 и 3 и чл. 310, ал. 1;
23. член 321, ал. 1 - 3 и 6, чл. 321а, ал. 1 и 2 и чл. 327, ал. 1 - 3;
24. член 337, ал. 1 - 4, чл. 339, ал. 2 и чл. 346, ал. 2, т. 4, ал. 3 и 6;
25. член 354а, ал. 1 - 4, чл. 354б, ал. 4 - 6 и чл. 354в, ал. 1 - 3 от Наказателния кодекс.
09 Юли 2012 00:52
Започването на Проверка НЕ означава започване на Конфискация!!!
При това, резултатите и заключенията от Проверката могат да бъдат обжалвани в Съд!
И самата Конфискация може да бъде обжалвана в Съд!
А ако Съдът отмени решението на Комисията, Държавата дължи(ако й се поискат от Потерпевшия) Обезщетение за ВСИЧКИ (материални и НЕматериални- морални!) нанесени от нея Щети!
Какво повече?!?
09 Юли 2012 00:55
DANIBUS,
Във връзка с чл. 22, който цитираш, обръщам (ти) внимание, че чл. 21, освен втора алинея, има и алинея първа!!!
09 Юли 2012 03:10
Съседният материал: "Държавата губи около 10 млрд. лв. годишно заради сивата икономика"
А кой печели от тези загубени от държавата 10 млрд. лева?! И к`во става, ако той, спечелилият, си купи имущество с тези загубени от държавата пари?!
Ама "Държавата да докажела..."?!
Какво да доказва повече Държавата от това, че има ГОЛЯМА разлика между законните декларирани доходи на някого и размера на имуществото му- в полза на размера на имуществото му?! Държавата да доказва откъде е тази разлика ли?! Глупости! Защо Държавата да доказва това, а НЕ този, който е собственик на голямото имущество- та Държавата НЕ го обвинява него в извършване на Престъплрение, а само констатира(след съответна проверка и запитване до него- собственика), че има голяма разлика между размер на доходи от законни данъчно декларирана) дейност на проверявания и размер на наличното му имущество!?! Това стига!
09 Юли 2012 07:00
Абе, Пара, ти да не си правният консултант на ГЕРБ? Май затова и всичките им закони са толкова нескопосани.
09 Юли 2012 07:04
***
09 Юли 2012 07:08
Тука Парата е прав.
Ако сте си платили данъците няма от какво да се пуашите.
Ако сте ги укрили а карате нов баварец - закона е ретрограден , каманистически и нам си още къв.
09 Юли 2012 07:19
Такъв закон е приет от ООН и е ратифициран от всички културни народи с изключение на Русия и България.Крайно време е този закон да се приеме и у нас.Крадеца е крадец независимо дали е свой или чужд.Нека крадеца да доказва законността на придобитото имущество.
09 Юли 2012 07:32
Тиан,
може ли едно линкче, моля?
-------------------------------------------
Блогът на Генек
09 Юли 2012 09:41
Ей така на прима виста си спомням, че в държавата се състой от територия и население. Тя - държавата се управлява от три независими една от друга влести. Законодателна, изпълнителна и съдебна. Към съдебната спадат съд и прокуратура. Би трябвало там да попада и разследващата, но у нас се реши друго. Следователите са под шапката на МВР. Т.е. към изпълнителната власт. Така съдебната власт стои разкрачена между себе си и изпълнителната власт. Сега с приемането на този напълно идиотски закон, съдебната власт съвсем се увъртя. Комисари, ще решават, кой 25 годишен, без ден работа и не плащаш данъци и каращ "Ферари" е крадец и престъпник, защото маме и тате му копуват скъпи коли и му осигуряват комфорт. Нищо, че маме и тате са натрупали парите от законен бизнес. С проверката на синчето, съсипваш безнеса на мама и тате и междувременно, заемаш опразнената ниша. Всичките обяснения на параграфа са толкова тъпи, че нямам думи. Но както, знаем всяко идиотско деяние има своето философско оправдание. Да бяха отделили следствието от МВР и върнали в неговата естественна среда т.е. в съдебната власт, щеше да е достатъчно, да се разследват всякакви престъпления по-прозрачен начин, а не да си измислят комисии дето са ни у тиквите ни у картуните. И ако не дай си боже експериментът им хареса, да започнат да роят подобни комисии за щяло и нещяло , то вече се ражда четвърта власт, която я няма в конституцията. С други думи казано, на това управление и законите му са такива, каквото е и самото то-нефелно.
09 Юли 2012 09:59
Привикат те за обяснение, даваш подкуп и съмненията отпадат. За повечко пари може и индулгенция да получиш. Но ще има и изгорели кокошкари.
09 Юли 2012 10:05
Някой те нарочва, една петчленна комисия започва да те проверява, и то тайно, и накрая те вика в съда, за да докажеш как си придобил всичко през последните 15-20 г.

Не е точно така. В държавите, в които се прилага гражданската конфискация означава конфискуване на имущество, за което се предполага, че е придобито в нарушение на законите, макар и лицето, което го притежава да не е пряко замесено.
Пример: наркотрафикант е закупил на името на жена си и децата си значителни имущества. Наркотрафикантът е осъден, но освен това и имуществата на роднините му са конфискувани след като те не могат да докажат, че са ги купили от законна дейност. По подеобен закон цялото имущество на роднините на Кирил Рашков щеше да бъде конфискувано, дори и тези роднини да не са подведени под съдебна отговорност и осъдени.
Досега в страните, където се прилага гражданска конфискация има строго ограничение на случаите, в които конфискацията се прилага. Разните интерпретации, че на някого ще му вземат панелката, защото са го нарочили са направо смешни. За тези, които не са плащали данъци или пък са прикрили дарение като продажба и по сегашния закон могат да ги подведат под съдебна отговорност след като имуществата им не съответстват по размер на платените данъци. Законодателят, кой знае защо, е оставил вратичка чрез различните такси при дарение на имот и продажба. Да се уеднаквят тарифите за да няма нарушители на закона.
09 Юли 2012 10:41
Вият на умряло прашките, значи добро е закончето!
09 Юли 2012 10:58
страната ни може да продължи старата традиция всяка власт да се разправя с противниците си по всевъзможен начин. И напълно естествено е към арсенала от средства за постигането на тази цел се добави и законът за конфискацията.

Не виждам нищо лошо в това. Сега едните ще разкатаят фамилията на другите, а после следващите ще разкатаят тяхната фамилия. В такъв случай който и да дойде на власт, ще има (може би) едно наум. Освен ако към края на своето царуване не вземе да си приеме един закон за амнистия. Както го направиха от БСП, ДПС и НДСВ, по случай "130-тата годишнина от създаване на министерството на правосъдието".
И понеже е дадена Франция за пример, ще посочи ли някой (поне) един французин, който получава социални помощи, или най-малкото се осигурява на минимални доходи, а притежава къщичка от 200м2 на Ривиерата? Защото у нас такива ги има. И защо сме тръгнали да се сравняваме с "нормалните" държави, след като всички сме категорични, че Бг-то не е от тях?
09 Юли 2012 11:50
Ами аз пак да повторя въпроса си към по-знаещите и компетентни юристи:
Защо не се уеднаквят законовите такси за продажба и дарение на имот и с това да се спре заобикалянето на закона с представяне на дарението като продажба?
Така няма да се стига до положението 18 годишен собственик на скъп имот, дарен от родител, да попада под ударите на сегашния закон.
Интересно защо юристите не настояват за такава поправка, когато практиката показва пълната несъстоятелност на сегашния закон?
09 Юли 2012 12:52
Крокодилски сълзи, после ред сополи, после пак крокодилски сълзи ! ...

От този закон може да се притесняват само хиените, придобили незаконни и с далавери пари и имущество. На който му е чиста работата, няма от какво да се притеснява и бои от преследване.

Като знаем как с години се точат делата у нас, и каква ни е прогнилата и недействаща (ялова) съдебна система, може никога да не се стигне до съдебно решение, или то да е оправдателно, защото или законът (пред години) е бил нефелен (приет от самите крадци в тяхна услуга), или следите за обира са заметени и/или заличени.

Всичкото мафиот (мутра, политик и солта*аци) това го знае и сега квичи и се тръшка, колко льош бил "англосаксонският закон" ! Ай сиктир бе ...
09 Юли 2012 12:56
Европа обаче не отчита един дребен факт - че страната ни може да продължи старата традиция всяка власт да се разправя с противниците си по всевъзможен начин.

Те много искат да помогнат ама не ни знаят какви сме льоши - хайде стига прказки за малки деца. "Европа" много добре отчита и разбира всики дребни факти. Тези "наивни" и "добронамерени" европейци са били и по настоящем са колониалисти и робовладелци. Само слепец не вижда умишленото разрушаване и съсипване на България. Те искат да им бъдем роби. Това е война. Всичко друго е "шменти-капели".
09 Юли 2012 13:15
Иронията е, че този закон рано или късно може да бъде използван срещу неговите автори, вкл. и от някои от горещите му поддържници. Тогава ентусиазмът на тези хора ще бъде рязко охладен и ще започне едно тичане по адвокати. Политическата тояга, която по съществото си представлява този закон, рано или късно ще премине в други ръце, които също ще злоупотребяват с прилагането му.
ps. Изявите на някои форумци единствено показват, че си нямат хабер от континенталноправната система, част от която е и доброто българско законодателство в създаването на което са участвали блестящи български юристи(тук не визирам "законотворчеството" от последните години, което в голямата си част е машинално реципирано и в много от текстовете повлияно или от лобиски интереси или от чисто конюктурни и пропагантни причини).
09 Юли 2012 13:20
"Само слепец не вижда умишленото разрушаване и съсипване на България. Те искат да им бъдем роби. Това е война. Всичко друго е "шменти-капели".

Айде сега, пак "кой ми с*а в гащите ?!?",... пак някой друг ни виновен, че родният еничар и башибозук разграби и съсипа страната и доведе населението до просешка тояга само за 23 години ! Виновни ни били европейците, хамериканците, Вселената и черните й дупки.

Глупости на търкалета, уважаеми Хайтов ! Погледни как дръпнаха други от бившите соц. страни, че и кризата нe ги лови (Полша, Естония, напр.). Но тук у нас ни се "падна" най-гнусната форма на червените кхмери и именно те е*аха мамата на всичко, до което се докоснаха. Пък после - "Европата за всичко виновна !". Просто не е сериозно да се говорят подобни евтини клишeта, тук сме все хора на възраст и можем да преценим, къде е коренът на злото и на бандитизма.

Когато законът е добър, трябва да действа, независимо коя партия е на власт. Някои закони в Обединеното Кралство не се променят със столетия и никой не мрънка, че са правени за разправа с политическите противници... А тук у нас всеки чете Евангелието, както му е удобно.
09 Юли 2012 13:31
Тва требе е нещо като марсиански гамбит
Ако човек поразгледа малко корти, от последните години. По различни параметри, в контекста на дискусията най-вече разтеж, но също и дългове ..... Ще установи че двете страни на атрантика са в червено-до черно, за разлика от останалата част на света. В частност Естония имаше доста сериозен срив на икономиката.
И да Полша е изключение. Единственото- Изключението потвърждаващо правилото
Та кризата може мното простичко да се определи.
Криза на атлантизма.

09 Юли 2012 13:44
MB,

Естония, както и Латвия, трябваше да затегне коланите, за да ликвидира дефицита натрупан през последните години. Хората го разбраха и избраха правителства, които преди изборите им казаха откровенно, какви точно непопулярни мерки трябва да се предприемат, за да се оздрави икономиката (типичен пример за това е Латвия). Затова пък сега имат иконом. ръст и кризата не им се отразява така зле, или не се усеща толкова. Това са фактите за тези страни, пък ти си пееш за атлантизма, като Мирча Кришан за краставицата...

Кризата тръгна от Уолстрийт и Сити-то в Лондон, предизвикана от финансовите морлоци и другата спекулативна измет, а после се прехвърли върху реалната икономика, построена да функционира на база на кредита, когото банките престанаха на дават. Колапс ! Именно на тях им сърбаме попарата, какъв атлантизъм те гони.
09 Юли 2012 14:02
Тиан...май нещо те напече слънцето... Откога ООН започна да приема закони? И кои са тези "културни страни"?
Аз мисля че този закона за конфискацията директно противоречи на чл. 11 т.1 и т.2, чл. 12, чл. 17, както и чл.30 от това: ...http://www.ohchr.org/en/udhr/pages/Language.aspx?LangID=blg
09 Юли 2012 14:04
Забравих да сложа линк
09 Юли 2012 14:05
Натисни тук
09 Юли 2012 14:07
Пу, не мога да оправя линковете...
Закона за конфискацията директно противоречи на чл. 11 т.1 и т.2, чл. 12, чл. 17, както и чл.30 от това: ...Натисни тук
09 Юли 2012 14:20
На мафията, разграбила страната за има-нема 20-на години, не само трябва да й се отнеме имуществото: мафиотите трябва да бъдат арестувани, съдени и пратени в затвора, да изгният там (поне това ! ). И понеже мнозинството от тях са я в Парламента, я в правителството или във властта "по места", тези стари, прогнили партии-мафии трябва да бъдат разпуснати. Както стана в Италия през 90-години, след опреацията "Чисти ръце". И за кой ли път стигаме да поговорката за новия бардак и статите мастии (поредната кукла-на-конци, извадена от ръкава на кукловодите - Пръмова-Кунева ).
09 Юли 2012 14:26
Mars Attack

От този закон може да се притесняват само хиените, придобили незаконни и с далавери пари и имущество. На който му е чиста работата, няма от какво да се притеснява и бои от преследване./quote]

Марсианец...а сега си представи че теб, невинния...някой те НАБЕДИ в нещо по този закон и ти вземе всичко което имаш.
Например...къщата в която живееш...колата...някакво бизнесче ако имаш...Естествено веднага наемаш адвокат да те защитава... Но! Изненада...! Няма от какво защото не си обвинен! Пак изненада....нямаш с какво да платиш на адвоката...защото....(виж началото на абзаца) И понеже.....

Като знаем как с години се точат делата у нас, и каква ни е прогнилата и недействаща (ялова) съдебна система, може никога да не се стигне до съдебно решение......[


...сам си направи изводите...
09 Юли 2012 14:29
Обикновено под лозунгът "На борба с мафията", мафията разчиства икономически и политически територии и ниши. Приказка за наивници, използвана от днешната пропаганда.
09 Юли 2012 15:21
"Зъб за зъб, око за око" - Dura lex, sed lex.
09 Юли 2012 16:15
Иронията е, че този закон рано или късно може да бъде използван срещу неговите автори, вкл. и от някои от горещите му поддържници. Тогава ентусиазмът на тези хора ще бъде рязко охладен и ще започне едно тичане по адвокати.

Aбе то и чл.115 и 116 от НК могат да бъдат използвани срещу всички, ама никой не е тръгнал да говори, че са излишни.
09 Юли 2012 16:20
Вчерашен,

"Набеждаването" на (и между) обикновени хора и сега го има, и не от вчера: когато някой е прекарал другия с пари или имоти;‌ напр., аз и сестра ми сме в дело с роднини за присвоена от тях земя (общо наследство) с далавера, рушвети на поземлена комисия, нотариус, и т.н. - нали сме страната на неограничените възможности, всичко е възможно ! Но този закон е насочен не към дребни риби-цаца, а към акулите и едрите играчи, които е*аха мамата на държавата и наеселнието й. Знаят се кои са, но досега тях закон не ги лови. Да се каже, че приетитят закон е само маша за разчистване на сметки от страна на сегашното правителство, е рисковано твърдение: днес те са на власт, утре - други. Т.е., законът трябва да действа срещу всички бандюги независимо от това, от коя партия са. И да дава възможност за ретроспективност. Иначе става "пито-платено", никаква наказуаемост за тия, дето съсипаха държавата. А това, че нормата е по-близо до англосаксонското право, не я прави негодна. Апропо, в САЩ след избухването на кризата много по-бързо и ефективно прикараха на съд криминално проявени банкери, отколкото в континентална Европа - аз не знам такъв случай, когато банкер да е осъден и вече да търка нара в затвора. И не само банкери, а и видни индустриалци бяха съдени в САЩ. Както и Мадоф, спекуланта. В Европа се пипа с кадифени ръкавици и затова сме на тоя хал - никой не плаща за поразиите, които е нанесъл.

09 Юли 2012 16:25
Лошото на този закон е, че дава амнистия на грабилите преди 1997г.
09 Юли 2012 16:33
alin,

Абсолютно точно !‌ Не трябва да има давност за престъпленията на бандитския преход ...
09 Юли 2012 17:08
Смях се от сърце със тая статия :о)
Разбира се, най-мнгоо ги е страх от такава конфискация тези, които имат доста за конфискация и които не могат да покажат документи за произход на парите ...
Ще каже някой, че никой не може съвсем точно да докаже произхода на парите си за последните 15 години - и вероятно ще е прав ... Обаче има известна граница с размера на това което да се доказва - едно е да не можеж да докажеш няколко хилядарки, с които си си купил автомобил на 10 години. Други е когато не можеш да обясниш как безработен калъф като тебе, живее в чисто нов тристаен апартамент, и паркира S класа пред входа. Значи - има си някакви граници.
От друга страна - забавно ще е да гледаме, когато ганьо-политик подбере политическите опоненти, после палачинката се обръща и се почва обратното - забавление голямо като започант да си секвестират едни на други имотите, само и само парлама да става.
А и няма нищо лошо, ако съседите ти построят навес на терасата си, който ти блокира гледката, да ги изпортиш с чиста съвест :о)
09 Юли 2012 17:14
Тези, които трябваше да се боят най-много от закона, вече си изпраха парите или ги изнесоха в подходящите банки. Предното правителство през март 2009 г си изработи чудесен закон, че до 31.12.2008 г не могат да бъдат съдени за действия или бездействия. Който ял - ял, който вземал рушвет за газта и/или атомната централа, за вноса на ядреното гориво, за износа на радиоактивните отпадъци, за цената на горивата, за безакцизния алкохол на Пещера, за покровителството на мутри от гипа Галеви, от защитата на каналите за наркотици, проститутки и оръжие...
Яловата ни съдебна система може да бъде леко заобиколена само с действащ нов закон. Някои, очевидно, са притеснени от перспективите...
09 Юли 2012 17:17
От друга страна - забавно ще е да гледаме, когато ганьо-политик подбере политическите опоненти, после палачинката се обръща и се почва обратното - забавление голямо като започант да си секвестират едни на други имотите, само и само парлама да става

Точно това пък няма да стане. Навързани са като свински черва за тези 23 години. Мухобойко нали с тази приказка свали бая електорат преди да стане цар.
09 Юли 2012 18:28
"Точно това пък няма да стане. Навързани са като свински черва за тези 23 години. Мухобойко нали с тази приказка свали бая електорат преди да стане цар"

За най-голямо съжаление, май си много прав ! Ето, почвам да си скубя косите от яд и отчаяние ...
09 Юли 2012 20:59
наказан, марс...и другите поддръжници на ЗК!

Стоите пред дървото и не виждате гората! Не е важно на кой какво ще му вземат и дали си го заслужава!
Проблема е че се нарушава принципа на правото, Българската Конституция и даже приетата от целия свят Декларация за Правата на Човека! Това не е закон, а беззаконие! Той е като.... SOPA, PIPA, ACTA и други подобни. Не виждате ли? Лека-полека ще ни вземат всичките права и свободи...и ние ще ги подкрепим защото "не са за нас, а само за лошите"

Такива се прилагат само в тоталитарни държави като СССР, САЩ, НРБ, КНДР и др. Като тях ли искате да живеем?

Вчера имаше една статия за промиването на мозъци от ССМ и това май е един от тези трикове...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД