:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 419,014,414
Активни 177
Страници 9,529
За един ден 1,302,066

Полицаи се жалват в Страсбург срещу ранното пенсиониране

МВР крие зад гриф „строго секретно” непрозрачни кадрови промени
Борбата на полицаите срещу правото на шефовете им да ги пращат рано в пенсия без никакви критерии е на път да стигне до Съда по правата на човека в Страсбург. Над 40 освободени от служба полицаи в момента водят дела срещу МВР за дискриминация, тъй като не е ясно защо са принудени да се пенсионират точно те, а не други техни колеги, също с придобито право на ранна пенсия.

"Някои колеги смятат, че това е кауза пердута, други сме готови да извървим целия път, дори да стигнем до Съда за правата на човека в Страсбург", заяви пред "Сега" Румен Стоянов, който през 2009 г. е уволнен от жандармерията, където е бил началник на група "Оперативен дежурен център", след като структурата е преструктурирана в сектор. За началник на новото звено е назначен също човек с придобито право на пенсия и при това външен за системата. Според Стоянов новата позиция не изисква по-различни функции. На практика длъжността началник група само се трансформира в началник сектор и няма основание за уволнение на старите служители и назначаване на нови.

Двама юрисконсулти на МВР се опитаха безуспешно да обяснят пред комисията по дискриминация, че става въпрос за съвсем друга длъжност. Но Есен Фикри настоя за следващото заседание през октомври да бъдат предоставени длъжностните характеристики, както и щатното разписание на звеното, за да се види дали наистина новата длъжност предполага по-различни функции. Юристите на вътрешното ведомство обаче се застраховаха, че ще видят кое върви с гриф секретно и кое не. Щатните разписания по принцип били секретни, докато са действащи. Предоставянето на длъжностните характеристики също се оказа под въпрос.

Румен Стоянов признава, че не би оспорвал уволнението си, ако в закона има ясни критерии за това кой може да остава да работи в системата след придобито право на пенсия и кой не. Такива критерии обаче няма. Военните и полицаите могат да излязат в пенсия при едва 27 г. общ трудов стаж, от които 2/3 специализиран. Средната пенсия при тях е около 500 лв. Стоянов обаче призна пред комисията, че с дежурствата и другите допълнителни плащания възнаграждението му е минавало 1000 лв.

ДЕЖА ВЮ

Антидискриминационната комисия няколко пъти се е произнасяла, че принудителното уволнение на полицаите след придобито право на ранно пенсиониране ги дискриминира по възраст и лично положение. Върховният административен съд обаче на два пъти отхвърля решенията на комисията с аргумента, че законът за МВР дава възможност на органа по назначение да инициира освобождаване на служителите с право на пенсия.
18
5449
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
08 Юли 2012 20:12
Щом драпат да бачкат (разбира се като началници) след като са придобили право за ранно пенсиониране, очевидно е, че оправданието "службата изстисква полицаите" за ранно пенсиониране е несъстоятелно. Да ги приравнят към нормалните изисквания за пенсиониране и няма да са дискриминирани.
08 Юли 2012 20:17
Али Баба -
--------------------------------------
Блогът на Генек
08 Юли 2012 21:05
М-да-м ... Сладко е да отговаряш за шапката си и да я пълниш с парички ...

А сетне ставаш господин никой ...

И се чувстваш дискриминиран ...
08 Юли 2012 21:24
Винаги съм твърдял, че това `ранно пенсиониране` при полицаи и военни е безумие. Няма нито една смислена причина полицая да се пенсионира преди хирурга /примерно/.
08 Юли 2012 21:36
Ранното пенсиониране за полицай и военни е абсолютно неоправдано и безкрайно несправедливо.То действа демотивиращо за всички останали и е огромна финансова тежест за цялото ни общество.Не може един пенсиониран редови полицай да взима пенсия по висока от заплата на една медицинска сестра например, а примерите в тази посока са безкрай....Като капак отгоре и 20 брутни заплати при пенсиониране...на 45 години
09 Юли 2012 06:58
"Прав" е полицаят. Отдавна им е дошло времето за Късно пенсиониране.
09 Юли 2012 07:32
Бля-бля-бля,а представяте ли си 40 годишен редник или ефрейтор мото -стрелковак по време на занятие по тактика да тича по полето и да вика "урааа" до кога ще му стигнат силите?Когато изразявате мнение не мислете само за началниците а и за редовите войници,и полицаите дето не се грижат само за"шапката си".Те също са военни и полицаи.Забелязва се една ненужна омраза към служещите в тези сфери.Всяка проофесия си има и предимства и недостатъци.В армията и в полицията отдавна е правило да се самоосигуряват с компютри,канцеларски материали от рода на лепила,хартия,картон,моливи,принтери,тетрадки,косачки гориво си купуват и това е от собствения джоб.А по темата представете си 55 годишен войник на кого ще е нужен или 65 годишен.Моля когато се излага едно мнение помислете малко.А за заплатите дето вадят очите на обществото те ще бъдат орязани в скоро време и няма да са 20 при навършени 45 години стаж.Но и тогава хала на родината няма да се поправи защото армията ни в този си състав не може да напаълни вече градски стадион.Вашата отрицателна енергия трябва да се насочи в друга посока.Благодаря за отделеното внимание.
09 Юли 2012 09:14
Да се приложи пазарният принцип - шом искат да работят да им увеличат годините за придобиване право на пенсия.
09 Юли 2012 09:25
Цет_5
ти сигурен ли си ,че можеш да бягаш като един 40 годишен?Щото съм почти на толкова и ако искаш можем да побягаме заедно ... по 8 км. мога да те "разхождам" всеки ден ,а познавам и много други набори ,които могат да направят смешни много от по-младото пколение...
Не защитавам полицаите,впрегнах се на тема "40 годишни".
09 Юли 2012 09:32
Cet, историята показва че като трябва да си спасяваш живота, бягаш на колкото и да си години! А ако някой военен на 55 или 65 е още редник и особено пък още тича по полето, значи смятай...

А пък ако наистина полицая или военния има някакви здравословни проблеми които му пречат.... какво пречи от редник да стане бояджия например, докато се пенсионира. Тя пенсията не идва от небето, а се събира от всички работещи. Нормално ли е 20 години да внасяш осигуровки и после още 40 години да живееш на многократно по-голяма пенсия (от осигуровките)? Това направо си значи да крадеш от труда на другите, които пък внасят 40 години, а после получават 20, нали? А пък военни и полицаи даже и осигуровки не внасят...!
09 Юли 2012 12:48
Забелязва се една ненужна омраза към служещите в тези сфери.
Няма никаква омраза! Всички се борим срещу дискриминацията . Като е казано 40 години трудов стаж, значи всеки, който се пенсионира без този стаж, дискриминира останалите, още по-лошо краде от техните вноски.
А по темата представете си 55 годишен войник на кого ще е нужен или 65 годишен
По темата, никъде не се твърди, че професията е пожизнена. Щото един 55 годишен депутат като напусне (не бъде избран) парламента какво ще прави!? А му трябват само още два мандата да "кове" накриво законите (нарушителите за полицая).
Когато съпоставя осигуровките на "дискриминираните" фуражки (общо 32% =19% за пенсии+8% здравни+5% други) с тружениците (общо 29% =16% за пенсии+8% здравни+5% други), виждам, че отношението 32%:29% е далеч по-малко от 40 г. към 27г. трудов стаж, почти минус 35% "дискриминация" , поради което каквата и енергия имам отма става отрицателна. Дори с уклон за закриване на въпросната комисия по дискриминация, ако продължават да са толкова прости, че нито едни въпрос не могат да го разгледат в неговата цялост и обективност.
09 Юли 2012 12:53
Достатъчно е да покриват Теста на Купър на Националния стадион..два пъти годишно. Неиздържалите - аут!
От 60 000 корпус ще останат около 10%. Тогава годишния бюджет от 1 милиард лева на МВР ще стига не само за заплати.
09 Юли 2012 12:57
Достатъчно е да покриват Теста на Купър на Националния стадион..два пъти годишно. Неиздържалите - аут!
От 60 000 корпус ще останат около 10%. Тогава годишния бюджет от 1 милиард лева на МВР ще стига не само за заплати.


Нивото на икономическите познания на написалия горното напълно отговаря на това на медицинските му.
09 Юли 2012 12:59
Което куче ме е лаяло, все е побеснявало.
09 Юли 2012 13:03
Какво професионално медицинско отношение, дофтурче .
09 Юли 2012 13:18
нито едни въпрос не могат да го разгледат в неговата цялост и обективност.

ЧЦитатът е изваден е от контекста, но наистина въпросите трябва да се разглеждат цялостно. Военни и полицаи се наемат при предварително известни условия за пенсиониране. Практически всеки който иска, може да кандидатства за тези професии и за тези условия на работа и пенсиониране, тоест има равнопоставеност на гражданите. 20-те заплати при пенсиониране и сравнително малкото години трудов стаж за пенсия са морковите дето държат управляеми тези системи. Ако ги няма, ще трябват еквивалентни стимули които пак са много пари. Няма безплатен обяд. Доста андрешковци обаче смятат, че един път са хванали фуражките с един договор и ще ги прецакат като им сменят договореното едностранно и в движение (и спестената разлика - в черпака на андрешко разбира се). Техническите въпроси за % осигуровки са отделна тема и трябва да се решава независимо от другите неща.
А в статията става въпрос за принудително пенсиониране на навършили годините за да се освободят места за "наши" хора, като действащите лица не искат да се пенсионират рано.
09 Юли 2012 14:37
Цетка,в римския легион линията на триариите е била съставена от 40-45 годишни ветерани.Това са били най-страховитите бойци в легиона.Та не подценявай ветераните.А срещу ранното пенсиониране вече се жалват не само ушевци,а и много учители,училищни директори и т.н. професии,в които е възможно ранното пенсиониране.Домъкнаха се един куп млади герберастчета,които за да се окопаят, започнаха да пенсионират насила всеки,който е придобил това право.
09 Юли 2012 16:19
Ранното пенсиониране си е изначално сбъркана работа и може би дискриминация на останалите. Решението е просто - всички работят до еднаква възраст и с еднакво изискване за трудов стаж. Ако за някоя професия трябват по-млади хора, то да им се слага таван и после да работят нещо друго, както всички останали. Примерно щом считат, че полицая или военния може да работи да кажем до 40 годишна възраст, като ги навърши го уволняват и да си търси друга работа, както всички останали. Няма основания здрав и млад бивш военен или полицай, да се пенсионира, вместо да работи, както всички останали.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД