:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,835,389
Активни 91
Страници 5,358
За един ден 1,302,066

Фандъкова заплаши със съд "Витоша ски"

Днес кметът вика собствениците на ски зоната да се разберат за пускането на лифтовете
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
След като и в събота 300 доброволци участваха в загасяването на пожара в резервата "Бистришко бранище", миналата нощ на Витоша беше спокойно. Само дежурни екипи от около 80 пожарникари и горски служители са следели локалните огнища, съобщи кметът Фандъкова.
Ако "Витоша ски" не пуснат лифтовете, ще се обърнем към съда, предупреди най-сетне вчера кметът на София Йорданка Фандъкова, след като досега пази мълчание по скандала с претенциите за ски зоната над столицата. Тя е поканила днес представителите на фирмата да се разберат окончателно по въпроса. "Когато едни съоръжения не работят толкова дълго време, е редно да се обърнем и към съда", заяви кметът пред БНР.

"Витоша ски" прибягна до обичайната си тактика да заплашва, че ще бойкотира сезона, след като заради масови протести ГЕРБ се отказа да прокара поисканата от фирмата поправка в закона за горите. Тя щеше да позволи на собственика на ски зоната на Витоша да разшири двойно съоръженията си - невъзможно сега заради плана за управление на парка, при това, като си спести и държавната такса за промяна в статута на терените.

Със същите искания фирмата вече провали предишния зимен сезон. Според агенцията по приватизация обаче това не представлява нарушение на договора и не е основание да се иска предсрочното му прекратяване. Общината не може да наложи и санкции на "Витоша ски" въпреки спрените лифтове, личи от отговор на кмета до общинския съветник Вили Лилков (ДСБ), даден през март. "Що се отнася до спирането на функционирането на съоръженията на туристическите ски зони, същото не е в хипотезите на задълженията на договора, за които са предвидени санкции", пише в него.

В приватизационния договор има и още една клауза, която може да се използва в полза на "Витоша ски". Според чл. 24 на договора страните не дължат обезщетение за понесени вреди и загуби, ако последните са причинени в резултат на действие на непреодолима сила. Въпреки неколкократно дадените уверения от парламента, правителството и общината, че нищо не пречи на лифтовете да работят, собственикът им твърди, че законите правят това невъзможно.

Въпреки клаузите в договора Вили Лилков твърди, че общината е длъжна да действа в интерес на обществото. "Кметът трябва да се самосезира и да реши какво да направи. При подобно нарушение общината има право да прекрати договора и да плати съответните неустойки", твърди той пред "Сега". Според чл. 11 от договора за приватизация купувачът ("Витоша ски") се задължава в срок от 25 години (до 2032 г.) да запази предмета на дейност на продаденото дружество "Въжени линии". А според публичния регистър на столичната общинска агенция за приватизация предмет на дейността на "Въжени линии" е именно превоз на пътници с изградените кабинкови и седалкови лифтове. В търговския регистър също ясно е записано, че дейността на дружеството е превоз на пътници.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма затварянето на лифтовете на Витоша е намалило с 90% посещаемостта й през зимния сезон. "За да угодим на всички, зимен туризъм няма да имаме. Ние отиваме по плоскостта на тези, които са по-шумни, вървим по техните желания", заяви разочаровано депутатът на ГЕРБ Емил Димитров, автор на едни от най-скандалните поправки в закона. "Законът за горите беше перфектен", настоява той, въпреки че го проверяват за конфликт на интереси именно във връзка с тези текстове.

АНАЛОГИЧЕН СЛУЧАЙ

Същото е положението и с неработещия влек "Заека", който е отдаден под наем от тогавашната Държавна агенция за младежта и спорта на Българската федерация по ски с председател Цеко Минев, която се задължава да го експлоатира и поддържа, обясни Петко Цветков от "Биоразнообразие". Влекът обаче не работи и е в лошо състояние. Според договора за наем федерацията се задължава да го стопанисва добросъвестно, да не го отдава под наем на други лица, а съвместно да го ползва с "Витоша ски" за цялостното функциониране на съоръженията на Витоша. Договорът е подписан през 2008 г. от предишния министър на спорта Весела Лечева и няма предвидени неустойки при неизпълнение - задължителни за всеки договор за публично имущество, но все пак позволява разваляне при неизпълнение на кое да е от задълженията на наемателя. От спортното министерство така и не отговориха на запитването на "Сега" дали не виждат неизпълнение на договора и смятат ли да го прекратят.ФОРУМ

Фандъкова съобщи още, че ще инициира научна конференция след лятото за бъдещето на Витоша. "Проблемите на планината не са единствено дали да има ски зона, или да няма. Липсва ни дебат за може би най-сериозния проблем - за това, че гората си отива", обясни тя. За строителството в планината кметът заяви, че "категорично на Витоша не бива, не следва и не може да строи безразборно всеки, където си пожелае".
19
2192
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
08 Юли 2012 20:07
Калинка Фандъкова може да плаши със съд, ама ще си остане само с плашенето. И ще натрупа точки пред софийския мат'рял, който с радост утвърди спускането й на този пост като марионетка на Боко.
Аки учительницата си мисли, че Цеко не плаща на най-добрите юристи за да съставят договорите в негова полза, значи е по-глупава, отколкото изглежда.
08 Юли 2012 20:19
Цирк.
08 Юли 2012 20:23
Като кметица се доказа импотентна.Виж като плашило може да стресне някоя гарга...
08 Юли 2012 21:40

И като плашило не струва. Хайде да видим как наглата мутра Цеко ще спре и тази зима лифтовете. То не че лятото вървят, ако не се лъжа?
Герберчетата хем сърби, хем боли. Време е да обясните на софиянци защо им затворихте достъпа да Витоша? Та такова нещо и най-железните комуняги не си позволиха.
08 Юли 2012 22:07
Вместо да "плаши", един кмет на София трябва:
1. Разваля веднага договора
2. Плаща неустойката - дано не е космическа
3. Пуска лифта.
-
Така прави един истински стопанин на града.
Ама къде е тоз стопанин...
08 Юли 2012 22:21
Този договор кой го е подписал от страна на общината?
08 Юли 2012 22:25
А защо тези лифтове не са общински?
В Австрия която много обичат да ни дават за пример, голяма част от лифтовете са на общините.
Излиза, че пак някой е харизал държавно имущество, строено с парите на нашите дядовци и бащи и след мутроприватизация от тях се възползват олигарси като Цеко Минев...
08 Юли 2012 22:38
Не съм се качвала на лифтове има-няма 20 години, ама каква е хавата сега? Драгалевци - бай Кръстьо и май по-нагоре - седалки, Симеоново - Алеко - кабини, Алеко-Черни връх - седалки.
Тези ли са? Че те вървяха и по соцвреме, как ги харизаха на Цеко? Някакви промени в технологията и оборудването?
08 Юли 2012 23:22
Геновева, сводка специално за теб.
Изправни лифтове - Симеоново - Алеко, Драгалевци - Бай Кръстьо - Голи връх, Простор - Малък Резен, Витошко лале - Голям Резен.
Неизправни - Алеко - Заека - демонтиран преди 20 години, Княжево - Копитото - морално и физически остарял и изоставен.
Изправните не са обновявани, само се поддържат. В момента не работят - нито през зимата, нито през лятото.

Всъщност, в известен смисъл Витоша е оставена на истинските ценители :-)
08 Юли 2012 23:49
То и ти не си много изправна, Хекси, особено в комуникациите, ама се надявам до зимата да те ремонтират, на Цеко не разчитаме....
09 Юли 2012 00:09
Ето договора за приватизация на Въжени линии ЕАД на Витоша ски
Натисни тук
09 Юли 2012 00:16
***
09 Юли 2012 00:18
Справедлив е твоят гняв, както казваше един приятел Обещавам да се поправя!

ПП Серго, Геновева друго имаше предвид, разбрахме се с нея, не се ядосвай.
09 Юли 2012 00:28
***

1.10. Потребители, които предизвикват спорове и скандали и насаждат неприязън към потребител или група потребители, подлежат на директен бан.
09 Юли 2012 02:21
Значи, точно когато е бил подписан въпросния договор през 2007, учительницата е била в състава на управителния съвет (ако не и в надзорния, че сега не ми се рови из решенията) на Столичната агенция по приватизация като представител на общината и основното й задължение е било да защитава интересите на общината - респективно на софиянци.
Ама много й дреме - тя не е софиянка, а някъде от калдърашките махали край Самоков.
09 Юли 2012 10:04
Към коментара на Монтен 1.

Монтене, Монтене,
Никаква неустойка не трябва да се плаща. Ако договорът е направен така, че да не задължава концесионера да поддържа лифтовете, то трябва да се дадът на прокурора и двете страни, които са го подписали.
Ако Фъндъкова го е подписала, да сезира прокуратурата, за собственото си престъпление и тя да плаща неустойката!

Какви неустойки, бе! Големи овце сме това българите. Вместо софиянци да ги линчуват на площада, ще им плащат неустойки.
09 Юли 2012 10:15
Трябва да се отбележи, че приватизационните договори се изготвят от юристите на СОАП и почти не търъпят промени, предложени от юристите на купувача.
09 Юли 2012 11:57
И какво ще прави Фандъчката, ако се окаже, че Рапона като кмет е сключил договор, който не позволява на Общината да си потърси адекватно правата? Ще обвини Станишев?
09 Юли 2012 13:40
Хвърля се прах в очите на хората....."вижте ни колко работим, сега ще им свием сърмите"
Е, аз като запален скиор тайничко се надявам до есента да бъде отнета концесията и да заработят колкото и малко останали лифтове да са .....
"Витоша ски" прибягна до обичайната си тактика да заплашва, че ще бойкотира сезона", хахахах Кефи ме изразът бойкотира , това да не би да значи, че Бойко ще има пръст и в това проваляне на сезона?
Допреди миналата година си работеха всички лифтове, като изключим Черното лале, Спас, Боби и Заека. Те не работят от няколко години вече. Само, че ми направи впеатление, че "СЕГА" зачепква темата със "Заека". "Заека" е черна писта и , дори да се преборят да си я вземат обратно тихомълком, много малко хора могат да я използват, адски е трудна.
Тази зима работеше Ветровала, която писта е за начинаещи или леко напреднали.
Не може да бъде оставен двумилионен град без достъп до толкова красиво място!!! За мен е грехота!
Маршрутките до горе са по една на час, става гъчканица, задух, а и цените са....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД