:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,828,866
Активни 136
Страници 19,861
За един ден 1,302,066

29 висши училища ще получат бонуси за качество на обучението

Най-голямата субсидия е за Медицинския университет в София
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
По-трудната реализация на кадрите в някои области остави СУ на второ място по субсидия за качество след Медицинския университет.
29 от всички 37 държавни училища ще получат бонуси за модернизация на обучението. Общата сума възлиза на почти 15 млн. лв. Диференцираното заплащане за вузовете според качеството на предлаганото обучение бе въведено м.г. Тогава за целта бяха отпуснати 6.7 млн. лв. Парите бяха разпределени между 19 висши училища. Тази година броят им е по-голям, тъй като допълнително финансиране получават по три или дори четири вуза, а не само първите два в съответното направление, както беше миналата година.

Най-големите бонуси ще получат три от най-големите университети в страната. Столичният Медицински университет ще получи 2.917 млн. лв. Софийският, който миналата година получи най-висок финансов стимул, тази година остава на второ място с 2.817 млн., а трети е Техническият университет в София с 2.109 млн. лв. Трите вуза са на първите места в няколко професионални направления.

Средствата се изчисляват по комплексна оценка, в която с различна тежест се включват индикатори като реализацията и връзката с пазара на труда, безработица сред завършилите, приложение на придобитото образование, качество на учебния процес и научна дейност на висшето училище. За основа се ползват данните от втория рейтинг на висшите училища у нас.

Медицинският университет в София е първенец във всички направления, в които обучава студенти - здравни грижи, медицина, обществено здраве, дентална медицина и фармация. За всяко от тях МУ ще получи по 12.5% от бюджета за съответната група специалности. Софийският университет ще получи допълнителна субсидия за 23 от общо 50 направления, като за две области - математика, информатика и компютърни науки, ще получи премия от по 25 на сто върху бюджета за тези направления. За други като педагогика, право и биология премията е 12.5% върху субсидията. Бюджетът на МУ е по-висок от този на Софийския, защото медиците имат висок процент на реализация и приложимост на полученото образование и ниска безработица сред завършилите, докато някои специалности в СУ като религия и теология имат ниска реализация и оттам по-ниско финансиране, обясниха от МОМН. С най-скромен бонус тази година е за Шуменския университет, който ще получи 2949 лв. Вузът е класиран на второ място в направление социални дейност и получава 2 на сто върху бюджета за обучение по тези специалности.ИЗКЛЮЧЕНИЯ

Само по един университет ще получи премия в направленията животновъдство и ветеринарна медицина (Тракийският в Стара Загора), спорт (Национална спортна академия), теория на изкуствата (Академия за музикално, театрално и изобразително изкуство - Пловдив), изобразителни изкуства (Национална художествена академия), хранителни технологии (Университетът по хранителни технологии - Пловдив), горско стопанство (Лесотехническият в София).
2008
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД