:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 415,011,751
Активни 76
Страници 3,845
За един ден 1,302,066
ДЕЖА ВЮ

Липсата на знания по история е причина за предразсъдъци и клишета

Германски ученици смятат Хитлер и Хонекер за демократи, а Берлинската стена, че е построена от американците
Канцлерката Ангела Меркел често посещава различни училища, за да се информира как върви обучението на децата в страната.


Много млади германци днес имат проблеми не само да отговорят какво са представлявали авторитарните режими в нацистка Германия и комунистическата ГДР, но и като цяло да направят разлика между диктатура и демокрация. Това за пореден път показа проучване на Свободния технически университет в Берлин. Едва всеки втори анкетиран ученик е сигурен, че националсоциалистическият режим в Германия представлява диктатура. Всеки трети е убеден, че правителството на бившата ГДР е резултат от провеждането на честни и свободни избори. Мнозина не са в състояние да определят характера на двете системи, но са категорични, че не са диктатури. Това говори за много ниска политическа култура и слаби познания по история, констатира за пореден път ръководителят на научния екип професор Клаус Шрьодер.

По поръчка на германското правителство са били анкетирани 6500 ученици от 9-и и 10-и клас в 5 германски провинции - Баден-Вюртемберг, Бавария, Северен Рейн-Вестфалия, Саксония-Анхалт и Тюрингия. Въпросите са били подбрани така, че да покажат нивото на познания сред учениците за националсоциалистическия режим в Германия, за бившата ГДР и за Федералната република преди и след обединението. Ако донякъде може да има извинение за събитията, на които днешните ученици не са съвременници, то е непростимо смайващото им незнание относно елементарни неща от тяхното настояще. Така например само половината от анкетираните са потвърдили, че Федерална република Германия (ФРГ) днес е демократична държава, в която се провеждат честни и свободни избори. Основният извод от изследването е, че те категорично не разбират или имат неутрално мнение за националсоциализма, което от гледна точка на престъпленията, извършени в онзи период, е доста обезпокоителен резултат. За изненада на експертите се оказва, че децата от имигрантските семейства имат доста по-добро мнение за нацистка Германия, отколкото техните германски връстници. Една от причините за това обаче може да се корени във факта, че в семейства с поне един родител чужденец познанията по история на Германия са по-слаби.Клишетата се раждат от липса на познанияКато слабост на учебния процес се посочва това, че много често преподаваният материал за дадено историческо събитие се разминава по време с посещаването на съответното историческо място - например музея на тайната полиция в комунистическата ГДР - ЩАЗИ, в Берлин, мемориалът на избитите евреи в Европа или някой бивш концентрационен лагер. Когато младежите посетят съответния обект примерно два месеца след като им е разказано за него, тази разходка се превръща по-скоро в информационна тежест, вместо в нещо, което затвърждава знанията им за историческото събитие. И още един важен извод от проучването сочи категорично, че учениците предпочитат по-либералните форми на учебен процес. Те са посочили, че индивидуалната свобода е може би най-важната за тях. И още един от изводите на учените - учебният процес в германските училища трябва да обхваща по-последователно и по-пълно материята за свободните и демократични форми на управление. А също и това, че липсата на задълбочени исторически познания способстват разпространението на клишета и предразсъдъци.

Самият професор Шрьодер призна пред "Дойче веле", че е шокиран от резултатите и най-вече от твърденията, че учениците не смятат ФРГ за демократична до падането на комунизма и обединяването с бившата ГДР. Утешителното засега е, че поне 60% от учениците все още смятат, че сегашната политическа система на федералната република е демократична. Основният проблем е, че заради достатъчна липса на знания те не разбират разликата между диктатурата и демокрацията. Тази тенденция обаче не изненада повечето експерти, които припомнят, че това се очакваше заради влошеното качество на обучение в училищата и слабият контрол от страна на родителите какво всъщност децата им научават в класните стаи.Преди четири години всички пак бяха "много шокирани"след проучване сред гимназисти от горните класове в Германия. То показа, че някои младежи идеализират образа на бившата комунистическа ГДР. Много от тях са смятали, че в Източна Германия е имало демократични избори и всички усилия били в името на благото на хората. Тогава почти половината източногермански ученици и 66% от тези в Западна Германия смятаха, че бившата ГДР не е била диктатура. Според изследователи такова изкривяване на историята и прекалената позитивна представа за Източна Германия се основава на незнанието на фактите. Две трети от учениците признават, че учат съвсем малко за следвоенна Германия по време на часовете. Затова не е чудно, че много от тях грешат и при определяне на гражданството на политическите деятели на ГДР и ФРГ. Голям брой смятат, че бившият канцлер на Западна Германия социалдемократът Вили Бранд е бил политик от ГДР. Според младежите околната среда била по-чиста в Източна Германия, продължителността на живота била по-голяма, а освен Бранд и един от първите лидери на ФРГ Конрад Аденауер (1949-1963 г.) бил високопоставен политик от комунистическия режим на Изток. Някои факти буквално сразили изследователите. Например 40% от учениците не можели правилно да отговорят на въпроса кой и кога е построил омразната Берлинска стена, разделяща навремето Берлин на комунистическа и капиталистическа част. Някои от тях дори заявиха, че бившият символ на разделена Германия е бил построен от западногерманците и американските военни.

Друг тревожен факт е, че според допитването сред учениците едва 17% в Източен Берлин и 26 на сто в западната част знаят, че смъртното наказание е съществувало в Източна Германия до 1987 г. Оказа се, че това не го знаят и голям брой учители, които били изненадани да го научат. Както сега, така и преди четири години учениците в Берлин не правят разлика между демокрацията и диктатурата. Почти 40% от запитаните възпитаници от източните училища и 25 на сто от западните смятат ЩАЗИ за обикновена тайна служба, като във всяка друга страна, и че не е действала в чужбина. "Те изобщо не знаят какво точно е представлявала Източна Германия. Никой от учениците и много малко от учителите знаеха например, че по закон тогава си могъл да бъдеш осъден и затворен заради нежеланието да приемеш работата, която ти дава държавата. Годишно в трудови лагери са били изпращани между 5000 и 15 000 души", обяснява ръководителят на изследването Клаус Шрьодер. Единственият светъл лъч е, че колкото повече научават за политическата система на ГДР, учениците и от двете части на Германия се отнасят все по-критично към нея. Това обаче е едно от много малкото общи неща между тях, както казва Шрьодер. Според него през последните години в много училища не се набляга над това децата да получават знания, а просто да придобиват навици. "Но е невъзможно да си компетентен, ако нямаш нужните основни знания", казва професорът. Освен това трябва да се набляга над ценностите, а не само над материалните неща, повтаря той неуморно за пореден път. (По материали на германски медии)СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Берлинската стена в момента е една от атракциите в германската столица. По време на комунизма поне 136 души намират смъртта си при опит да я преминат, за да избягат от ГДР в Западна Германия.
127
4447
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
127
 Видими 
09 Юли 2012 20:03
В случая не е само липсата на знания, но и резултат от измамени надежди. Достатъчно е сравнението на Хонекер с Хитлер за да стане ясно, че незнанието е резултат на предумишлени манипулации.
09 Юли 2012 20:08
А може би с устата на децата говори истината? Трябва да се наблегне на идеологическото въспитание!
09 Юли 2012 20:27
Така например само половината от анкетираните са потвърдили, че Федерална република Германия (ФРГ) днес е демократична държава, в която се провеждат честни и свободни избори.

Ами ако са прави?
--------------------------
Блогът на Генек

09 Юли 2012 20:32
Умишленото приучаване към липса на историческа памет, никак не е случайно. Както във форума отдавна е констатирано, незнаещият човек се манипулира лесно.
09 Юли 2012 20:39
заради достатъчна липса на знания те не разбират


Най-сетне нещо положително: липсата на знания вече е достатъчна! Нема дефицит!
09 Юли 2012 20:44
По-добре така отколкото непрекъснато да им се набива вина за всичко, което се случва и в момента в Европа. Гърците точно това опитаха, рисувайки Меркел в хитлеристка униформа.
Време е внуците да се еманципират от вината на техните предци.
09 Юли 2012 20:57
Патагонец
09 Юли 2012 20:44
Мнения: 651
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
По-добре така отколкото непрекъснато да им се набива вина за всичко, което се случва и в момента в Европа. Гърците точно това опитаха, рисувайки Меркел в хитлеристка униформа.
Време е внуците да се еманципират от вината на техните предци.


Да се еманципират от вината, не означава да не си знаят историята. И аз знам доста нелицеприятни факти от българската история, но не изпитвам вина. Всеки си носи кръста за собствените решения и действия. Разсъждаването и анализа върху исторически събития, помага много в развитието на един човек. А за младия човек е от важно значение да не е кон с капаци.
09 Юли 2012 21:06
Медиите са основен инструмент за постигане на поставената цел "липсата на знания", но те си поставиха и по висока цел и работят най-активно, без да се жалят за "липсата на съзнание".
09 Юли 2012 21:12
По-добре така отколкото непрекъснато да им се набива вина за всичко, което се случва и в момента в Европа. Гърците точно това опитаха, рисувайки Меркел в хитлеристка униформа.

Кои гърци БЕ?? Всички, 20%, 5% или няколко??? Стига с тези злонамерени обобщения!
09 Юли 2012 21:16
Медиите са основен инструмент за постигане на поставената цел "липсата на знания"


Медиите не са си поставили самоцелно тази цел. Те обслужват някого. Така че търси кой има интерес хората да не си знаят историята и да не си вадят исторически поуки. Лесничко е.
09 Юли 2012 21:18
Panayotis


По-спокойно. Няма как след двугодишно перманентно оплюване на гърците, нечии мозъци да не са промити.
09 Юли 2012 21:23
Такова изследване за знанията по история беше направено преди два месеца и в България. Сигурно още обработват резултатите....
09 Юли 2012 21:26
По-спокойно. Няма как след двугодишно перманентно оплюване на гърците, нечии мозъци да не са промити.

Писи, промитите мозъци са само част от проблема. Другата, особено важна част, е рискът да се свикне с наличието на подобни мозъци и те да раздават своето одиозно мозъчно съдържание без каквито и да е реакции. Поради това не мога "по-спокойно", а от време на време реагирам адекватно.
09 Юли 2012 21:28
Оставете децата. В тях е бъдещето. Те си знаят. Така го виждат положението, така го казват. Да сте чули нещо за плурализъм? Гьобелсова пропаганда, Макартизъм, соц-идеология и онова дето беше в ГФР като забрана за упражняване на професия на хора с определени политически убеждения, радвам се че не присъстват тези термини.
Яд ли ви е че им липсва предубеденост и не са промити от лозунги и вестникарски клишета. Професора Шрьодер ми се вижда по зле от тях, направи си е чисто клише.
09 Юли 2012 21:30
Хайде сега! Ще излезе, че съм си го измислил.
Натисни тук
Или са ме изманипулирали. Няма такова нещо, няма-а-а-а!
09 Юли 2012 21:33
Panayotis


Добре де. Прав си. И не го приемай като свикване.
Мисля, че в случая не си заслужаваше, но ти си знаеш. Защото най-голямото чувство за вина в германците го насажда един друг народ, ама....
Изобщо номерът с чувството за вина е изтъркан.
09 Юли 2012 21:36
Хайде сега! Ще излезе, че съм си го измислил.

Не си го измислил, Патагонецо, само че го приписа на "гърците", вместо на редакцията на един конкретен вестник! Какво би казал, ако аз, следвайки твоя "пример", цитирам някаква глупост в жълт БГ-вестник и припиша тази глупост на всички българи ? ?

Въпросът ми е риторичен, разбира се. Ти знаеш много добре какво правиш. Би ми било интересно, ако ми обясниш ЗАЩО го правиш...
09 Юли 2012 21:37
Патагонец


Абе ще ви спретна един тест във форума по четена с разбиране. Аман! Половината от вас няма да си вземат теста.
Панайотис не отрича, че Меркел е изтипосана във вида, в който си я показал на линка. Той казва, че си има конкретни хора, отговорни за това изтипосване.И се възмущава от твърдевнието, че гърците като цяло внушават вина на германците.
Надявам се, че сега си разбрал.
09 Юли 2012 21:43
Ами че защо да не смятат малките германчета, че Берлинската стена е построена от американците? Те сега четат, че САЩ си строят стена на границата с Мексико... Но може след някоя и друга година да излезе, че евреите са построили първо стената в Берлин, а после между Израел и палестинците...
09 Юли 2012 21:44
Явно доста политически лакеи с измислени академични титли в Берлин са ужасени от очевидния провал на промиването на мозъците и превръщането на младите хора в Германия в тъпо медийно стадо, удобно за всяка обработка стил CNN и Fox News и болезнено страдат, че неолибералистичната обработка по схемата "Гьобелс"/ сто пъти повторената нахална лъжа става истина/ е доста неефективна и не дава сериозни шансове немските младежи да бъдат превърнати в послушни конформисти , безропотни изпълнители и социални опортюнисти ....Какъв животински страх показват воплите на местния обслужващ академичен слугинаж от това, че младите немци живеещи в днешното свръх-информационното общество, сами и независимо от корумпираните и полуграмотни медии, (които откровено проституират политически, социално и морално) си създават свои представи за света, историята, политиката , миналото и бъдещето си....Какъв ужас, че имат собствено мнение, абсолютно противоположно на официозните лъжи, измами и спекулации...мъкааа, мъкааа....
09 Юли 2012 21:50
Веднъж на друго място во този честен форум казах виц. Не го разбраха. Или поне не реагираха.

Да пробвам и тук:

Die Kanzlerin пристига в Гърция частно и на границата или там митницата служителят я пита, още разпитва:

- Name?

- Angela Dorothea Kasner-Merkel.

-Occupation?

- Not yet...

09 Юли 2012 21:56
А по същество... Поздравления на Свободния технически университет в Берлин и на ръководителя на научния екип професор Клаус Шрьодер за проведеното изследване. Реакциите на някои идеологически полицаи на сериозно боледуващия капитализъм показват значимостта на техният труд и техните изводи.
09 Юли 2012 22:08
Патагонецо, само че го приписа на "гърците", вместо на редакцията на един конкретен вестник! Какво би казал, ако аз, следвайки твоя "пример", цитирам някаква глупост в жълт БГ-вестник и припиша тази глупост на всички българи ?
- Panayotis - и на мен ми е кофти като нарекат всички американци "пиндосляри" и "пиндостанци", но съм му намерил колая - обръщам се към конкретния българин (не към всички) с "тюрко-татарин". Може да мина и на "бълхàрин" - за да е пак руска заемка - като "пиндостанец".
09 Юли 2012 22:09
акто сега, така и преди четири години учениците в Берлин не правят разлика между демокрацията и диктатурата.

09 Юли 2012 22:11
-Occupation? - Not yet..
- много е смешно - но е несправедливо към немците, разбира се...
09 Юли 2012 22:11
Атансионе! Това не е виц и дано не го разберете.
В "зората на демокрацията" беше създаден американския унниверситет в Благоевград. Там гринговците изпратиха надарени с липсата на знания преподаватели, спрямо които студентите със соцпознанията си изглеждаха като академици. Естествено гринговците бяха подбрани на база нивото на знания в Гринголандия. Минаха години на щастие и демокрация и българчетата не само достигнаха гринговчетата по липса на знания, ами отдавна ги и надминаха.
09 Юли 2012 22:13

Какъв животински страх показват воплите на местния обслужващ академичен слугинаж от това, че младите живеещи в днешното информационното общество, сами и независимо от корумпираните и полуграмотни медии, които откровенно проституират политически, социално и морално, си създават свои представи за света, историята, политиката , миналото и бъдещето си....Какъв ужас, че имат собствено мнение, абсолютно противоположно на официозните лъжи, измами и спекулации...мъкааа, мъкааа...

Прав сте другарю, много сте прав Лошото е, че и у нас нашите младежи имат собствено мнение. В повечето случаи погрешно и пагубно. Я прочетете какво писаха само преди дни за др. Димитров. Никакво уважение и респект към героите.
09 Юли 2012 22:18
Така например само половината от анкетираните са потвърдили, че Федерална република Германия (ФРГ) днес е демократична държава, в която се провеждат честни и свободни избори.
Аууу, ужаст! Толкова много непромити мозъци! Къде гледа Сорос? О, НАТО спи ли?
09 Юли 2012 22:19
Там гринговците изпратиха надарени с липсата на знания преподаватели... Естествено гринговците бяха подбрани на база нивото на знания в Гринголандия.
- моля, моля - Л. Левчев, примерно, си е ваш - от Мутростан, не от Гринголандия...
09 Юли 2012 22:20
и на мен ми е кофти като нарекат всички американци "пиндосляри" и "пиндостанци", но съм му намерил колая - обръщам се към конкретния българин (не към всички) с "тюрко-татарин". Може да мина и на "бълхàрин" - за да е пак руска заемка - като "пиндостанец".


Вие уважаеми Gare_aux_bulgares американец ли сте, та Ви е кофти? Що списувате тогава в този татарско-бълхарски форум Ваше пиндостанско Благородие Немате ли си форуми по америчките вестници?
09 Юли 2012 22:20
Много от тях са смятали, че в Източна Германия е имало демократични избори и всички усилия били в името на благото на хората.
Въпреки изкривяващата пропаганда, до много от децата достига историческата истина.
09 Юли 2012 22:29
Лошо не, ами съвсем лошо. Медиите и соровците са изтървали топката и ще изпортят правата глобална линия. Изхранващите ги готвачи незабавно трябва да им направят реформа и да ги поставят на диета.
09 Юли 2012 22:33
Немате ли си форуми по америчките вестници?
- упражнявам си българския - трябва ми професионално - и вдигам общото езиково равнище на форума ви - мерси.
09 Юли 2012 22:41
Панайотис не отрича, че Меркел е изтипосана във вида, в който си я показал на линка. Той казва, че си има конкретни хора, отговорни за това изтипосване.И се възмущава от твърдевнието, че гърците като цяло внушават вина на германците.

И това единствен изолиран факт!? Нямаше изгорени германски знамена от демонстрантите? О, не! И ‌това тук е лъжа:
One Greek newspaper printed a photo montage of Berlin's Victory Column, a 19th century monument to Prussian military power, with a giant swastika planted on top of it.

И мнението на някои гърци за Германия съгласно анкета, публикувана тук:
Натисни тук
Хайде недейте ме изкарва по-тъп, отколкото съм!
Предлагам на елинофилите да прочетат резултатите от горната анкета "с разбиране". После можем да проведем и теста, за който се говореше по-горе.
09 Юли 2012 22:45
Zeitgeist 2011
докато не са го свалили "демократите"
Натисни тук
09 Юли 2012 22:50
Zeitgeist на български
Натисни тук
09 Юли 2012 22:51
Авторите на това изследване май се правят на доста наивни. Всъщност тук не става дума за изследване на знания, а за изследване на убеждения. Явно младите хора в Германия не са много убедени, че комунизма и хитлеризма са нещо лошо. Не е задължително хората да са напълно подвластни на казионната пропаганда, те по-скоро предпочитат да си обясняват нещата по собствен начин. Да мислят със собствените си глави. Подобно нещо се наблюдава и в САЩ където повечето от половината млади американци са привърженици на идеите на социализма и комунизма. Колкото повече официалната пропаганда се опитва да очерни нещо, толкова повече отблъсква хората от себе си и ги кара да мислят по различен начин. Е, това все пак движи света напред, младежите отричат идеите в които са вярвали техните бащи и се опитват да създадат нещо ново.
09 Юли 2012 23:22
но е несправедливо към немците, разбира се...


Знам ли? Към "немците" (бих казала германците) - ддда, но към Канцлерите, Канцлерините и Кайзерите... Ъ?
09 Юли 2012 23:26
Добре - към днешните немци. Особено пък от днешната гръцка държава.
09 Юли 2012 23:32
Guten Morgen на редакцията.по тази тема писах в блога denewsmedia.wordpress.com преди седмица.
09 Юли 2012 23:37
Апропо а берлинските младежи според анката, направена от "Берлинер Моргенпост" не знаят и че Клаус Воверайт е кмет на града , в който живеят. То и затуй Игнатов затуй иска и Б.Б. да вкара в учебниците по история, за да започне едно набиване на канчетата от рано. Докато е време,
09 Юли 2012 23:51
Както сега, така и преди четири години учениците в Берлин не правят разлика между демокрацията и диктатурата.

Ами може би защото границите са се размили? И днес даже и учените възрастни ще се затруднят да ги очертаят а какво да говорим за децата.
Като говорим за промиване на мозъци, германчетата са много по-добре от япончетата например на които отдавна са вбили в главите, че атомните бомби ги е пуснал СССР а не САЩ. По-добре са и от нас. Съмнявам се, че има паметник в Дрезден на американските пилоти загинали при унищожаването на този град и неговото население. За разлика от нас - имаме си паметник на загиналите американски пилоти при бомбардировките на София - едно абсолютно безсмислено от военна гледна точка действие. Нямаме паметник на тези жертви (жени, деца, старци), но имаме паметник на техните палачи.
Крайно време е да се заговори и за вината на победителите. Това, че имат право да пишат историята както им харесва не означава, че винаги са прави и че нямат вина за случилото се.
10 Юли 2012 00:31
обърнете се към демократично избраните си управници (вероятно знаете какава е демократичната процедура за издигането на нови паметници, има ли обществено обсъждане и пр. - аз не я знам) - и ако не ви харесва тяхното решение, изберете си нови. А ако не ви харесва решението на съгражданите ви - намерете си нови.
10 Юли 2012 00:33
Крайно време е да се заговори и за вината на победителите. Това, че имат право да пишат историята както им харесва не означава, че винаги са прави и че нямат вина за случилото се.


Момиче, кои са победителите в Берлин? Не ТЕ пишат историята. Давай акъл на маршалците още от Женева и ...

Уо, хо-хо-хо! Съобщавам всеглобално: Руската Википедия е сецната. Отваря ми се бунтовен надпис:

Представьте себе мир без свободных знаний

Сегодня, 10 июля, в Думе идут слушания о внесении поправок в Закон об информации, которые могут привести к созданию внесудебной цензуры всего интернета на русском языке, в том числе к закрытию доступа к Википедии на русском языке.

Сообщество Википедии протестует против введения цензуры, опасной для свободных знаний, открытых для всего человечества. Мы просим вас поддержать нас в противодействии этому законопроекту.
Текст доступен по лицензии Creative Commons Attribution-ShareAlike; в отдельных случаях могут действовать дополнительные условия. Подробнее см. Условия использования.
Wikipedia® — зарегистрированный товарный знак некоммерческой организации Wikimedia Foundation, Inc..
Свяжитесь с намиЕ ся кво... Аре лека.
10 Юли 2012 00:38
И к'во сега - Русия като Китай... цензура на Уикипедия. Позор!
10 Юли 2012 00:48
вероятно знаете какава е демократичната процедура за издигането на нови паметници, има ли обществено обсъждане и пр. - аз не я знам

Добре е, че си признавате, че не знаете Gary, но след като не знаете не давайте акъл по въпроси, които сам признавате, че не знаете. По споменатия паметник нямше никаква дискусия. Просто един ден го съобщиха по новините. А нямаше дискусия защото е пределно ясно какъв щеше да е изхода.
10 Юли 2012 00:49
Утре вечер ще окупирам с котката Орлов Мост, Chemin-de!
10 Юли 2012 00:56
По-кротко мацка, там ще прегрееш бързо...
10 Юли 2012 01:01
Па аз тук живея с котката, Галче.
10 Юли 2012 01:02
не мъчи горкото животинче де... изчакай да захладнее
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД