:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 409,948,796
Активни 91
Страници 23,378
За един ден 1,302,066
Похвали

Управляващите минаха на принципа "похвали се сам"

В доклада за националната сигурност властта се хвали със спестовността на българина, множество полицейски акции и светло евроатлантическо бъдеще. Но не признава вина за катастрофата в здравеопазването, увеличаващата се бедност и вихрещата се престъпност
снимка: МВР
Въпреки шумните арести и операциите с екзотични имена има бум на кражбите по домовете и българите не се чувстват по-сигурни.
В политиката винаги безотказно е действал един прастар принцип - като няма кой, похвали се сам, все някой ще чуе и ще ти повярва. Саморекламата обаче има краткосрочен ефект и често няма нищо общо с реалността. Още по-малко подобрява живота на обикновените българи.

Чудесна илюстрация за това е годишният доклад за състоянието на националната сигурност през 2011 г. "Средата за сигурност запази в преобладаваща степен положителните си характеристики във вътрешен и международен аспект. Не са регистрирани явления и процеси, които са заплаха за националната сигурност или за националните интереси на България", пише в мотивите към доклада премиерът Бойко Борисов. И гордо отбелязва, че това се е случило въпреки финансовата криза и икономическите трудности в Европа и процесите на политическа и обществена промяна в близки до нашата страна геополитически райони. ИлиЕвропа се пържи на бавен огън, само България процъфтяваЗа това са се погрижили "институциите на държавна власт и държавно управление", а "стратегията за национална сигурност е допринесла за създаването на предпоставки за устойчиво развитие на система от нормативни актове и институции в сферата на националната сигурност". Да не би да сме пропуснали приемането на специален закон за националната сигурност или пък обещаните от ГЕРБ закони за Националната служба за охрана и за Националната разузнавателна служба? Не сме. Дори и властта все пак си признава, че "съществува организационен дефицит при управление на националните ресурси при кризи и други извънредни ситуации". Т.е. хем няма работеща система при кризи, хем всичко е наред.

Самият докладе пълен с клишета,изводи от медийни публикации, абсурдни тези и още по-странни аргументи за тях. Ако се вярва на документа, финансовата и икономическата сигурност в България са железни. "Входящите депозитни потоци от домакинствата и нефинансовия корпоративен сектор достигат исторически рекордни нива. Капиталовата адекватност и ликвидността на банковата система са много високи по международните критерии и са сред най-добрите в ЕС." Разбира се, пропуснат е фактът, че това не се дължи на политиката на кабинета - просто българинът къта бели пари за черни дни.

Като рисков фактор е посочена"опасността от спекулативни публични изявления,в т.ч. провокиране на негативни обществени или медийни нагласи по отношение на отделни кредитни институции или банковия сектор като цяло, както и преекспонирането на ситуацията около Гърция".

На няколко места в доклада се отбелязва, че въпреки финансовата и икономическа криза по света и в Европа, властта у нас е успяла да остави данъците ниски, а доходите на населението - ненакърнени. Като особена заслуга се сочи, че България "не намали заплатите в бюджетния сектор и запази най-ниския пропорционален подоходен данък". Хвалбата на Борисов някак не се връзва с безспорния скок в цените на храни, бензини и услуги и драстичното намаление на доходите. Който не се отрича и от управляващите. "България е сред държавите членки на ЕС, в които рискът от бедност за населението е над средното равнище за съюза", пише в доклада. После се отбелязва, че съществуващата в момента система на социално осигуряване в страната е финансово нестабилна. И че причините е в "демографските тенденции, лесния достъп до обезщетения от системата, високите размери на вноските и липсата на връзка между осигурителния принос и бъдещата пенсия като причина за слаба събираемост". Авторите признават и катастрофата в здравеопазването.Не са ласкави и към МВР"Въпреки значимите реализации срещу престъпни групи и знакови лица, извършващи престъпления против личността и собствеността на гражданите, рискът от този вид престъпност остава значим. Съществуват предпоставки за въоръжени грабежи във финансови институции и търговски обекти, както и за магистрални въоръжени грабежи", пише в документа. Признава се и какъв голям проблем са домовите кражби - разкриваемостта е много ниска, а хората спряха да се оплакват, защото не виждат смисъл. "Това е структуроопределящо престъпление за конвенционалната престъпност с относителен дял от над 60% и има значим обществен отзвук", се отбелязва в документа. Признава се и че само за една година с над 15% се е увеличила детската престъпност.

За да не бъде картинката съвсем мрачна, МВР е похвалено, че през 2011 г. е провело над 120 големи операции, наблюдавани били общо 613 организирани престъпни групи, действащи не само у нас, но и в чужбина. Частично или напълно разкрита и документирана е дейността на 254 организирани престъпни групи.

Отчита се, че корупцията продължава да е голям проблем и риск. Но заедно с това се отбелязва, че "въоръжените сили са в състояние да изпълнят конституционните си задължения по гарантиране суверенитета и териториалната цялост на страната в рамките на системата за колективна отбрана на НАТО и механизмите на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС". И че имаме възможност за отстояване на ключови български интереси в три приоритетни за нас региона: Западни Балкани, района на Черно море и в Близкия изток и Северна Африка.Документът има силен финалВ него е записано, че се е повишило "участието на гражданите и техните организации в обсъждането на различни аспекти от националната сигурност и на нейното системно управление". И че това прави "възможно отчитането на мнението на гражданското общество при формиране на политиката за национална сигурност". Моля? Кои са тези граждани и как е отчетено мнението им? Може и да ги има, но със сигурност не са в България.-------------------------------

Дружеска критика

------------------------------

Правителственият документ, който трябва да мине през Народното събрание, бе дружески разкритикуван от председателя на парламентарната вътрешна комисия Анастас Анастасов. "Като първи такъв по рода си в доклада има неща, които трябва да се доуточнят. От една страна, докладът е твърде общ, а от друга - липсата на конкретика в него не позволява да се вземат определени становища конкретно по доклада. Има какво да се желае в доклада", коментира Атанасов. Друг е въпросът, че самият Анастасов бърка, че този доклад е първи по рода си като изискване. От поне 15 години има изискване правителството да внася всяка година такъв доклад. Много правителства обаче изобщо не го спазваха.

"За мен този доклад трябва да дава по-общи, по-важни насоки за в бъдеще, например в рамките на една година, на някаква перспектива в един по-кратък период или по-дълъг, ако щете за три или пет години, все пак има тактика и стратегия", заяви още смело Анастасов. Според него документът бил "като компилация от докладите на всички институции и министерства и "може би от тази гледна точка, след като няма предишни доклади, създава впечатление на недовършеност". "Докладът оценява рисковете за страната - външни, вътрешни, косвени, преки. За мен по-скоро този доклад трябва да има повече аналитична част. В същото време докладът трябва да предлага и някакви решения, с които да се заеме законодателят", твърди още шефът на вътрешната комисия, който е и зам.-председател на парламента.

Снимка: Архив "Сега"
И като главен секретар, и като премиер Борисов се хвали, че не е само пожарникар, а разбира и от национална сигурност.
11
3399
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
09 Юли 2012 20:02
Боклуци.
09 Юли 2012 20:06
Не са регистрирани явления и процеси, които са заплаха за националната сигурност или за националните интереси на България", пише в мотивите към доклада премиерът Бойко Борисов.


Рапонът не е в състояние да регистрира явление или процес, дори ако явлението или процесът го захапе за задника.
Не че има как това да стане при толкова накачулени по него лизачи.
09 Юли 2012 21:47
Миналия път,като реагирах под подобна статия за самохвалството на Бостанбаши с оригинална поговорка бях санкциониран и сега ще я повторя:-"Хвалете ме уста,оти ке ви се..м!"Така е по-колтурно.
09 Юли 2012 21:50
Гмуркачът ме е изпреварил с македонската поговорка
09 Юли 2012 22:05
Че кога е бил санкциониран Гмурко N?

Санкционирани мнения 0
Край на последна санкция 1990-01-01 00:00:00


Туй дисидентщината - детска болест на форумизма, май.
09 Юли 2012 22:09
Ауууу, колко е слабичък и строен на снимката!!!!
09 Юли 2012 22:13
Мдаа, аз имах късмета да бъда санкциониран само и единствено веднъж преди 2 години и наистина е отразено, не че не съм създавал други поводи

Прякор nikola_tsanev
Вид Потребител
Теми 63- Покажи
Мнения 7504 - Покажи
Санкционирани мнения 1
Край на последна санкция 2010-03-18 10:00:00
Регистриран на 2008-08-13 22:59:03Може пък да е грешка на системата Дорис

09 Юли 2012 22:16
Може пък да е грешка на системата Дорис


Всичко е грешка на системите. И ний.
09 Юли 2012 22:26
Всичко е грешка на системите. И ний.


В това ни най-малко не се съмнявам
09 Юли 2012 23:09
Sie loben sich selbst
10 Юли 2012 11:53
Профил на потребителя
Прякор OliGofri
Вид Потребител
Теми 2- Покажи
Мнения 158 - Покажи
Санкционирани мнения 0
Край на последна санкция 2012-04-24 10:00:00
Регистриран на 2011-01-12 18:12:59

Бях три месеца във фризера.....Склонен съм да вярвам на Гмуреца.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД