:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 415,012,271
Активни 68
Страници 4,365
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Ушите на архонта

Зачудих се защо такива страсти се разбуниха покрай прословутото архонтство. И защо тези страсти развълнуваха не само архиереите, ами цялото общество. Откъде такава чувствителност към един привидно малозначителен въпрос като титулуването, откъде хъсът за добиване и раздаване на подобни звания в уж устремения към пазарен рационализъм елит?

Поддръжниците на инициативата от църквата казват: така ще подпомагаме Светата църква, ще привличаме достойни нейни приятели и крепители. Противниците казват: така ще се отпуши алъш-веришът с титли, недостойни ще си купуват санове, а църквата ще се корумпира.

Като си помисли човек, и тези, и онези са прави. За разни точки като например третата в решението на Св. синод: "За дарените средства по т. 3 и т. 4 от Раздел II - начинът на тяхното придобиване не трябва да противоречи на християнския морал и на добрите нрави, проповядвани от БПЦ.", можем само да кажем - съвсем похвално. И съвсем неизпълнимо. Кой ще мери морала и добрите нрави? Могат ли те да натежат на везните спрямо платените средства? Никогаж, както знаем от историята - и в нашата, че и в другите страни.Т.е. титлите ще се купуват,това е ясно и сега.

Но титлите се купуват и са се купували в далеч по-несмущавани от външна политическа намеса страни от нашата. Пиратът Френсис Дрейк на практика си е купил благороднически сан с морско разбойничество от английския трон, а масова практика, съхранена дори днес, е обръщането на парите в титли, от една страна, и продаването на титлата, от друга - най-често при бракосъчетанията е проследима тази практика.

Църквата ни, в лицето на някои по-чевръсти архиереи, в случая иска да увеличи общественото си влияние чрез добиването на още един лост - раздаването на титли. Титулуваният, първо, ще плати и ще надплати за въпросната титла. Второ - ще носи и ще се гордее с титла, дадена му именно от БПЦ, тоест с наличието на такова отличие църквата засилва светското си присъствие, защото архонти стават и ще стават силните на деня, а не страдалци и отшелници.

Тази абсолютистка, феодална в същността си ритуалистика е изгодна и на икономическия и политическия елит, желаещ да легитимира статуквото си чрез закрепване в някакъв вид знакова парадигма. Едно е да юриш беемвето по магистралата с 250, да имаш МОЛ или собствен остров, друго е да се сдобиеш с официализирана сановитост, закрепена чрез съответните тапии, запазено място при важните ритуали и такава консервативна, но дълговечна институция като църквата зад гърба си.

Тоест - това изглежда изгодно за всички. Защо тогаз този ропот, глух и мрачен като онова, роденото от "мъртва утроба" в поемата на Гео Милев?

Мисля, че това е така, защото един исторически недостатък на народа ни така се е вкоренил в нашия манталитет, че вече е станал, или е на път да стане добродетел. Става дума за стратификационната унификация, или да го кажем по-простичко - за исторически наложенатасоциална еднородност в обществото ниБългария е била лишена от елит - цели векове. Дори когато го е имала обаче, тя е родила могъщи егалитарни движения като богомилската ерес, насочени срещу всякаква идея за увековечаване на социалното разслоение. Нашите елити и в най-новите времена не притежават вековната патина на несмесваните цели векове съсловия от благородници и простолюдие, каквото имат много други, по-големи страни. Нашият елит винаги е като временен колектив, излъчен за кратък театрален ескиз - тези от залата знаят, че всичко е наужким, а тези от сцената може и да са склонни да забравят това, но все някой ще им викне, като в "Многострадалната Геновева":

- Ще ти отпоря дългите уши!

Независимо дали гласът ще прозвучи от сцената към залата, или наобратно. Най-често е от двете страни едновременно. Нашият елит днеска може да прави световно кино, но утре може да си шие червата на прасето с губерка, щото се изсипало изотзад без време, както споделя в спомените за живота си големият ни режисьор Рангел Вълчанов. И днес да обядва във фрак с графове и президенти на велики империи, но утре пак - при това съвсем органично, да се върне на познатата щайга с вестник върху нея, консерва, бира и глава лук...

Този манталитет, няма защо да крием, ни носи много беди, но в него има и нещо симпатично. Нещо, което ще ни пренесе в бъдещето с по-малко обременености от други, по-хипнотизирани от собствените условности страни. Този манталитет е онова, което е изкарало след една от поредните национални катастрофи народа най-спонтанно пред къщата на Иван Вазов, а не пред царски дворци, партийни централи или архонтски покои.

Каквито и да било титли, звания, постове, ордени и лампази да са ставали и да стават обект на политически алъш-вериш между нашите институции и устремените към елитарна вековечност сънародници, народът ни има грандиозен имунитет срещу неизбежния фалш на този театър. И винаги, без особено да се бави, ще викне в най-тържествения момент:

- Ще ти отпоря дългите уши!

Което, лично мен, ме прави повече патриот.

14
4868
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
09 Юли 2012 20:07
Не знам за народа, но ми се иска да отпори нечии алчни уши.
10 Юли 2012 03:25
Стъпалата на коментатора в ушите на архонта
Знаете ли каква е разликата в миризмата? Голяма! Щото коментатора най-обича да маа свински тънкотийки докато дискутира хайку /така-де, кога беше друг, и той го понаписваше/. Ама като се изчерпа като дух /но не и като памет и най-вече ищах за хонорар/, пък и като наближи досадния час за предаване на текста... Ама все на червения институт го докарва... Ама през последните години все с църквата се занимава, безпомощна е в очите му, релативна е, там всяка критика върви, без да си прочел и пет реда по въпроса. Сереш ги тия текстове, ПОЕТЕ, ама още 10 - 15 броя и ще се осереш и в очите си
10 Юли 2012 04:08
А, чакай го ти, като си нямаш работа. Отдавна е така-май от началото, преди петилетка. То да е само той-с мед да го храниш, а те синца седмични списватели са си изпели отдавна песента, ама скърцат ли скърцат, като "Сбогом Мария" в казармата.
10 Юли 2012 05:36
6:30 - чувам скърцането на иглата по износената грамофонна плоча и гласа на Емил Димитров, завиждайки на тези имащи си тяхната Мария, на която да кажат сбогом. Почти усещам сопата на фатмака по одеялото придружена от "стни вашта мама!", тропота и препирнята към физзарядката на плаца, предчувсвието за кирливата униформа и обувките с цинтове хлъзгащи се по гранитните стълби. След това рози, помещение или плац, а най-подир закуска в галантна компания... като предвестник на още един ден изпълнен с нови своеобразни преживявания.
10 Юли 2012 08:49
Архонт - управител, служебно лице в Древна Гърция. По смисъл доста близо да министър днес. Какво отношение има църквата към светската система? Ако някой е заслужил - да го обявява за светец.... Може първо въпросното лице да бъде поизмъчвано, може и на кладата да го поопекат.... }
10 Юли 2012 09:44
четете алигери
10 Юли 2012 11:57
Не е лоша статията, пък и не е задължително да се хареса на всеки ...

Това с "отпорването на ушите" на голяма част от политиците ни си е преобладаващо желание сред електоратя, и съвсем заслужено. "Всичко Мара втасала..." му се вика на това меркантилизиране на титлите от страна на БПЦ и т. нар. "елит" = сбирщина от вчерашни цървуланковци, на които още им прозира почервенелия от шаяка задник под скъпото костюче "Армани", купено със съмнително заработени от далавери парици... Тъпа, гнусна, проста и нагла сган, която трябва не само да бъде яко освиркана от публиката в залата, но и прогонена завинаги от властта с неокастрена гьостерица от постоянно лъгания "матрял" !
10 Юли 2012 15:29
Бе той Сър Евгени Минчев стана благородник с г-за си, купувайки си някаква колиба в Англия, вий се дивите на Сър Франсис Дрейк , дето някога бе разказал играта на Испанската флота ?!
Авторът е прав, като не можеш да дадеш на Църквата, поне не й надничай в канчето ! Не гледат , че Родопите се напълниха с джамии и имами финансирани щедро от уахабитски фондации, а им се овидяха няколкото параклиса построени от боголюбиви българи ! Опомнете се !
10 Юли 2012 17:20
А-а, да не стане грешка - Евгени Минчев е лорд...
10 Юли 2012 19:14
До колкото знам Светия Синод няма решение подкрепящо предложението на пловдивския митрополит Николай и старозагорския митрополит за архонтската далавера (!). Поне това стана ясно след репортажа по Канал 1. Не само нямало кворум но и половината участници били против.
10 Юли 2012 21:30
Mars Attack
10 Юли 2012 21:36
Рече се - Църквата не може да създава йерархия на миряните в светското. Противоестествено е. Антиканонично е. И противоконституционно, според мен, но това е друга опера.

А най-важното - лицемерно е. Архонт тоз, архонт другият, третият ... Дядо Добри от Байлово архонт ли е, да попитам? Е, кога той стане архонт, пак елате да ми се ... архонясвате. Казах.
11 Юли 2012 12:22
Архонт Пешо Манджуков е член на БКП от осемнадесет годишен. Първото му партийно поръчение бе да изготва списъци на съучениците и състудентите си които посещават църковни служби по време на великденските и коледни християнски празници. Дерзай църкво. Следва да бъде признат Юда за православен българки светец.
13 Юли 2012 10:21
Истината е, че този синод е вече тотално дискредитиран. Това да направиш един доносник на ДС и търговец на оръжие архонт щото е изпрал малко от мръсните пари построявайки една черква показва само едно: такъв владика не е предстоятел на Христовата църква. Той е един най-обикновен слуга на мамона. И ще му се въздаде справедливо, не се съмнявам в това. А на истинските вярващи не им остава нищо друго, освен да заобикалят подобни чували с боклуци мълчаливо и без да им обръщат внимание. Христос е Пътят, и Истината, и Животът... А тези владици и техните архонти вече си получават заслуженото, като в притчата за Лазар и богаташа...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД