:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 415,011,800
Активни 80
Страници 3,894
За един ден 1,302,066

Докога министрите ще си играят с нашите милиони?

На гърба на данъкоплатците тече скодоумна надпревара кой ще изхарчи повече за проекти със съмнителна полза
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Премиерът и културният министър изсипаха символична първа кофа строителни материали в бъдещия "Лувър" в центъра на София. За проекта уж бяха предоставени 15 млн. лв. още с бюджет 2010. По последни данни Лувърът ще се строи с европейски пари и ще струва над 27 млн. лв. - с 2 млн. лв. над първоначалните оценки. Друг е въпросът на какво ще прилича музеят, разположен в бивша учебна сграда на университет.
Ако искате да разберете защо Министерството на земеделието е изхарчило през 2011 г. с 13 млн. лв. по-малко от предвиденото за съхраняване и увеличаване на горите и дивеча; защо политиката на МВР по осигуряване на обществения ред и превенцията на престъпността ни е струвала 70 млн. по-скъпо спрямо заложеното; какво точно е платило Министерството на икономиката с 15-те милиона горница за политиката по устойчиво и конкурентно енергийно развитие, ще трябва да проведете поредица от разследвания. Противно на заглавието си, официалният отчет за изпълнение на държавния бюджет няма хич да ви помогне. В хода на разследванията все ще се намери някой, който да ви обясни, че 13, 15, 50, 90 милиона са пренебрежими суми на фона на общия разход на министерствата и държавните органи от 6,5 млрд. лв.Така е при макросметките - и цинизмът е голям.Отчетът за изпълнението на държавния бюджет всъщност увенчава по подобаващ начин една гротескна постановка. Година след година дебатът по бюджета се изчерпва с механично сравнение на екселски таблички. Тази година поради липсата на желаещи/можещи сред ГЕРБ в ролята на сравняващи таблици се изявяваха предимно депутати от опозицията - аха, да не разберете кой всъщност е на власт. Съдържанието на политиките, които седят зад числата, е окарикатурено в имитации на програмни бюджет. Програмните бюджети още по-карикатурно се пришиват към отчета за изпълнението на бюджета. Смисълът на този шарж е ясен на всички - колкото се може повече свободно пространство за маневри на шепа хора, овластени да разпределят парите.

Удивителен е начинът, по който в парламентарна и демократична държава министри, шефове на агенции, комисии, публични институции си жонглират с милиони за един или друг проект без никакъв опит за подробно аргументиране на разходите. Показателни в тази посока са лаконичните постановления на Министерския съвет за отпускане на субсидии от резерва на кабинета, благозвучно кръстен "за структурни реформи". На армията й трябват 256 милиона допълнително за стари договори? МВР не се побира в милиарден бюджет и се нуждае от постоянни инжекции? Министерският съвет се сетил насред годината, че ще му трябват пари за неработещия БОРКОР? Тези и десетки други постановления за стотици милиони левове минаха през кабинета с незнайно как защитена спешност на разходите, при незнайно каква конкуренция с други разходи, с незнайно какъв "структурен ефект". По този начин през 2010 г. кабинетът изхарчи близо 1 млрд. лв. структурен резерв, зад който всъщност се криеше едни полубюджет и пълен хаос във финансирането на цели системи като здравеопазването например.

На ниво отделни министри и премиер отношението към бюджета е катонаддаване с чужди пари за кон, дето никой не е виждал,а и не е сигурно, че има кой да го язди. Вежди Рашидов дава 20-30 милиона за българския Лувър, Бойко Борисов дава 40 милиона за българския Йерусалим (новото име, дадено на Стара Загора от премиера заради религиозната търпимост), Симеон Дянков дава 12 млн. за археологически обекти, някои от тях едва ли не открити от него - с парите на данъкоплатеца и със съдействието на медиите тече едно гигантско скодоумно наддаване. В заглавията за голямото спасително раздаване умират купища важни въпроси - защо толкова, защо на тези? Откъде извират тези внезапни проекти за милиони? И какво всъщност става с гласуваните разходни пера на всяко министерство в началото на годината - за заплати, за други възнаграждения, за издръжка, за капиталови разходи?

От отчета за изпълнението на бюджета това не може да се разбере. Вместо по разходни пера, там парите се отчитат по нищо неказващи заглавия на програми. Така може да разберете, че по програма Х в края на годината са изразходени Y милиона лева, но ако искате да разберете това повече или по-малко от планираното е, трябва сами да си го сравнявате с първоначалния бюджет. Разликата между планирано и изразходвано явно не впечатлява по никакъв начин администрацията. Изпълнението на програмите формално е отчетено в отделно приложение - преразказ на дейността на министерствата с минимално количество реално измерими показатели, но и в тях интерес към реално похарченото няма.

Допускането, че това трябва да притеснява поне народните представители - все пак сме парламентарна държава, се разминава с реалността. Тежки закони, свързани с милиони левове допълнителни разходи за бюджета,минават и заминават без една дума за финансовия ефектот тях. Така един или друг публичен орган се оказва натоварен с функции, за които няма пари, и трябва да се чука по вратите на министерствата. Уви, отношението към публичните средства не е по-различно и от страна на големи публични институции с уж автономни бюджети, които иначе основателно настояват за повече финансиране - университетите например. Комай единствените, които съставят прилични, лесно достъпни бюджети, са лечебните заведения, и то защото бяха приравнени на търговски дружества.

Това са тежки дефицити в управлението и смяната на правителства не личи да помага. В тази посока Сметната палата, която одитира начина на управление на държавния бюджет при два кабинета, бе достатъчно ясна - България се нуждае от нови закони за устройството на държавния бюджет и за управление на средствата от ЕС. При еврофондовете мъглата е още по-голяма - и заради свръхдоговаряне на теория по отделни програми, и заради бавене на сумите от ЕК, и заради налагане на финансови корекции, за които публиката не разбира. Докладът на Сметната палата обаче не предизвика почти никакъв интерес, камо ли ефект (ако не броим шумно обявената, имитационна прозрачност около системата за бюджетни плащания СЕБРА). Обявяването на всички разплащания - купища трудно обозрими счетоводни данни на дневна основа е най-добрият начин за обикаляне на въпроса за прозрачността на разходите.

На фона на тази хронична непрозрачност и липса на гаранции за целесъобразност на разходите на всякакви управленски нива, финансовото министерство успява да крепи някаква финансова стабилност, но бетонира и статуквото. От публиката се очаква да приеме на доверие, че бюджетът не може да бъде по-добър и личността на финансовия министър и премиера са най-добрата гаранция за това. Ако сме склонни да се съгласим с това, ще трябва да променяме конституцията. А бюджетът може и трябва да е по-добър. Защото това са наши пари и ако си ги поискаме обратно, държава просто няма да има.
22
4249
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
09 Юли 2012 20:07
На гърба на данъкоплатците тече скодоумна надпревара
скодоумна...
09 Юли 2012 20:14
Веждито стиска някаква литография на Шагал, а Рапонът - Пикасо.
Малко терсене го държи.
09 Юли 2012 20:29
Докога министрите ще си играят с нашите милиони?

Докато си спим блаженно.
09 Юли 2012 20:46
Докога министрите ще си играят с нашите милиони?

Докато не излезем да си ги поискаме.
09 Юли 2012 23:53
Ха, дубрутру... Пробуждане, пробуждане на обществото му е майката и прозрачност. И за акцизите на бензина ще започне питане, и за винетките и за фонда за бедствията... Има мнооого да се пита за харченето на парите на данъкоплатеца.
10 Юли 2012 00:06
/:/ "Докога министрите ще си играят с нашите милиони?
.............................................................................
Докато Демокрация Е, БЕ!!!
10 Юли 2012 00:21
Пара, демокрацията - пука й на нея, тя е именно СкОдоумна. Ако й обадят, че е скУдоумна и разяснят етимологията, може пък поне да се поизпОти някой там горе.

Може, ама едва ли.

10 Юли 2012 00:35
Година след година дебатът по бюджета се изчерпва с механично сравнение на екселски таблички.

На такъв дебат с лозунги и казачок и екселки таблички ми се виждат рокет сайънс.
10 Юли 2012 01:26
Аз българския Лувър го виждам като уникална колекция от репродукции, от типа на тези, дето ги продават по сергиите и бутиците на истинския Лувър. За повече пАри немаме, а са и почти като оригиналите. А ако Боко и Веждито подарят и няколко свои собствени произведения, музеят може да добие и международна известност. И тогава като се юрнат ония ми ти туристи, с по 50 евро билетчето, каквито бяха предварителните предвиждания на Боко, гледай кво става. Лувър Абу Даби в Близкия Изток ряпа да яде Натисни тук и Натисни тук. Дано се сетят поне на входа да им поставят паметници, като на братята Христо и Евлоги Георгиеви, за да не забравят бъдещите поколения чия е идеята и някой да си помисли, че това е заслуга на Тройната коалиция.
10 Юли 2012 06:46

Търси в речника

скудоу̀мен
Значение на думата скудоумен

скудоумна, скудоумно, мн. скудоумни, прил. Глупав, ограничен, тъп. Скудоумни разсъждения.
същ. скудоумие, мн. скудоумия, ср.
10 Юли 2012 07:37
Докога министрите ще си играят с нашите милиони?

Ще си играят с всичко докато ни отвратят напълно. После когато чашата прелее глобализмът ще ги премахне "демократизационно" което дори ще бъде приветствано от омаймунените хомо сапиенс.

10 Юли 2012 07:44
Докато са избирани с гласовете на хора които не са изкарали тези млн, а напротив чакат за преразпределението им.

Опасявам се че управление избрано само от класата на активно работещите и внесли данъци и осигуровки над определен минимум би имало съвсем различни приоритети.
10 Юли 2012 08:51
Защо ли не си спомням такива вопли, когато тройната профука създадения от нея излишък? Наля го в партийните си фирми.
10 Юли 2012 08:55
.... от доста време у нас върлува един мит - че този и онзи разбират от картини и изкуство!
Освен тези двамата смешници се сещам за поне още десетина титулувани бездария, пълни с претенции под налягане. Аман, бе Амандо! Скромността на никого не е навредила.
10 Юли 2012 09:26
Удивителен е начинът, по който в парламентарна и демократична държава министри, шефове на агенции, комисии, публични институции си жонглират с милиони за един или друг проект без никакъв опит за подробно аргументиране на разходите

При представителната демокрация народът е делегирал правомощия на управляващите да го управляват.
Дали го правят в негова (на народа) полза - рядко, а напоследък хич не!
10 Юли 2012 09:41
на днешният ден един друг мафиот, оглавил една страна от америка латина е осъден от покровителите си в юес на 40 години/
10 Юли 2012 10:28
Автора
"...дебатът по бюджета се изчерпва с механично сравнение на екселски таблички. Тази година поради липсата на желаещи/можещи сред ГЕРБ в ролята на сравняващи таблици се изявяваха предимно депутати от опозицията - аха, да не разберете кой всъщност е на власт. "[/b
В МФ , през цели три мандата - на СДС, на НДСВ и на Тройната коалиция, майсторът на "екселските таблички" беше весдесъщият Кирил Ананиев. Ще помислите , че това е накакъв "огнедишещ змей-финансист" като Емил Хърсев ? Не ! Едно невзрачно, заекващо и умилкващо се недоразумене на Майката Природа. И това стана възможно благодарение на тоталната партизация на всички министерства в това число и на МФ, та в многобройните им редици от чиновници нямаше мераклии да си поиграят дори с тия "екселски таблици". Накратко, при всичките ни титуловани и доказани финансисти, правенето на бюджета беше оставено в ръцете на един дебил, но от там насетне , всеки път, политиците с блестяци парламентарни и медийни пледоарии, ни карат да повярваме, че всичко Бюджетът на Република България е плод на непосилен творчески устрем и дръзновение ?![/b]
10 Юли 2012 14:25
На такъв дебат с лозунги и казачок и екселки таблички ми се виждат рокет сайънс

Това дори такъв титан на мисълта като Борисов няма да ти го разбере, Елен.
10 Юли 2012 16:50
Докога министрите ще си играят с нашите милиони?

Докато има милиони !
10 Юли 2012 16:53
Спазването на бюджет не е в капацитета на управниците ни, нито в миналото, нито сега, ни за напред
10 Юли 2012 16:55
Това е голата истина за влизането на България В ЕС! Да могат управляващите да разпределят евро субсидиите по собствено усмотрение - лява ръка в десен джоб. Като "калинки".
12 Юли 2012 13:57
Работех доскоро в изпълнителна агенция и участвах в планирането и изготвянето на отчетите. За сведение на тук пишещите програмното бюджетиране бе въведено още през 2002 г. В началото като пилотни проекти в няколко министерства. Екселските таблички, за които се споменава по-горе, са въвездени още тогава. Малко се опростиха нещата по време на тройната коалиция. Това правителство не промени формата на програмното бюджетиране и съответно на отчетите. Така може всеки да направи сравнение по годините. Явно пишещият е отскоро се пръкнал, но дай му да плещи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД