:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 417,397,568
Активни 118
Страници 6,348
За един ден 1,302,066

Бизнесът обвини НАП в тормоз на изрядни компании

Постъпленията от ДДС растат, защото данъчните са безсилни да установят некоректните фирми и наказват всички останали по веригата, предупреди БСК
Сериозни упреци към данъчната администрация за прилагането на закона за ДДС отправи Българската стопанска камара. Според камарата приходите от ДДС растат, но не заради по-голямо потребление, а заради неоснователното санкциониране и невъзстановяване на данъчен кредит на изрядни компании. Размерите на това явление стават епидемични и последиците могат да бъдат затваряне на предприятия и допълнителна загуба на работни места, предупреждават от БСК.

По данни на камарата издаваните от данъчните незаконосъобразни ревизионни актове по закона за ДДС стават все повече, като 50% от тях падат в съда. Според представители на различни браншове данъчните редовно злоупотребяват, като отказват възстановяване на ДДС с мотив "нереална сделка". Към такъв отказ често се пристъпва, когато данъчните не успеят да намерят на адрес доставчика по конкретната сделка и приемат сделката за нереална, като отказват възстановяване на ДДС на ревизираната компания. Противоречиво според компаниите се прилага и правото на данъчните да отказват кредит за неправомерно начислен ДДС. "При тези неясни дефиниции в закона 90% от фактурите се оказват рискови. Няма счетоводител, който да може да е сигурен, че някой по веригата не е извършил нещо неправомерно и че няма да бъде санкциониран вместо него", коментира председателят на Асоциацията за правна защита на фирмите адвокат Симеон Ялъмов. Според него провалът на данъчните да изловят реалните нарушители води до многократни откази по веригата за възстановяване на ДДС.

Скандална според бизнеса е и практиката на съда да изисква фирмите сами да доказват, че сделките са реални при обжалване на ревизионните актове в съда. "Никъде не се прилага тази практика на виновен до доказване на противното. Доказателствата следва да са събрани от издаващия ревизионния акт", коментираха юристи.

Тези проблеми не са от вчера, но ескалираха в условията на криза, твърдят от БСК. "Нямаме конкретни данни за размера на тези неправомерно наложени санкции, но има косвени доказателства за тях. Няма как постъпленията от ДДС да растат при влошен търговски баланс и при спад на частното и инвестиционното потребление", коментира председателят на БСК Божидар Данев. От БСК настояват солидарната отговорност на всеки доставчик за невнесен от друг данък да отпадне, да започнат да се проследяват паричните потоци около "ненамерените на адрес" лица, да се дефинират детайлно условията за нереалност на сделката.

"Не приемаме тези упреци. Над 90% от ревизионните актове на НАП издържат в съда. Ненамирането на адрес не може да е самостоятелен мотив за отказ на кредит, а случаите на солидарна отговорност за 2011 г. са едва 20", коментираха от НАП.
12
3508
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
09 Юли 2012 19:43
За сега от НАП само тормозят фирмаджиите, защото още не им е хрумнало да ги национализират и разстрелват.
09 Юли 2012 20:04
Това си е съвсем характерно милиционерско мислене - защо да се главоболим и да разследваме кой във веригата лъже, а направо да цапардосаме,който ни е под ръка. Или цялата верига.
09 Юли 2012 20:50
Тормозът не е само от НАП,а от всички държавни кравопийци.Въвеждат се все повече изисквания и става невъзможно да си изряден,което е и целта.за да можеш да бъдеш притискан,стресиран и глобяван.Това правителство съвсем целенасочено унищожи 200 000 дребни фирми...и продължава до тоталното ни унищожение.Само след година на пазара в България ще останат придимно хипермаркети,които лесно ще монополизират пазара.
09 Юли 2012 23:29
Ах, горките ЧЧЧ(чисти, честни частници)!
Че и имуществото им с НЕясен и НЕобяснен произход, и надхвърлящо многократно декларираните им доходи, се кани да им конфискува демократичната Власт!?
10 Юли 2012 09:04
НАП изпълняват поръчки на политици и конкуренция в последните години.Безобразните на пръв поглед ревизионни актове всъщност обслужват определени адвокатски колективи.В НАП са нужни големи промени за да работят данъчните спазвайки закона, а не изпълнявайки целта .
10 Юли 2012 09:38
Идват избори-както преди всеки избори държавата бръсне бизнеса-но до сега такова пискане не е било! Май днес щавят бизнеса, а от едно яйце три овчи кожи НАП имат поръчка да съберат. Но, както се казва-нормално! Когато сме безгласни букви идва сульо и пульо, и започва да издивателства с разни приумици-вместо да дадат 3 млрд. лв на бизнеса с поръчки по Белене-закриват проекта; преди това в житницата ни решават, че започват да ни тровят земите, за да търсят шистов газ; преди това ГМО, а утре?!? Айде,стига, бе!
10 Юли 2012 11:06
Молба към сибил,
ако е възможно да бъде намалено наказанието на колегата БирникЪ.
Грехота е да минават такива теми, а да не бъдат коментирани от професионалисти.
От това губят всички, и форумът и вестника.
Всеки може да изпусне някоя дума, случва се, хора сме все пак.
Нали.
10 Юли 2012 11:45
държавата бръсне бизнеса-но до сега такова пискане не е било! Май днес щавят бизнеса

ми стига е щавила народа я, 25 години стигат
10 Юли 2012 14:52
Едва ли има друга държава, в която институциите от една страна и гражданите и фирмите от друга да са в такава война. Но от едната страна са въоръжените конници с брони, а от другата леката пехота, с хитростта си. Джиме!
10 Юли 2012 15:00
ПЕНЧО БРЕ,
При изкуствено наложена Демокрация е така!
НЕизкуствено наложените Демокрации са дошли на бял Свят с КЪРВАВИ революции и граждански войни между Гражданите и властта, и между самите Граждани от двете страни на барикадата!
10 Юли 2012 15:53
Молба към сибил,
ако е възможно да бъде намалено наказанието на колегата БирникЪ.
Грехота е да минават такива теми, а да не бъдат коментирани от професионалисти.
От това губят всички, и форумът и вестника.
Всеки може да изпусне някоя дума, случва се, хора сме все пак.
Нали.


Присъединявам се и аз към призива
10 Юли 2012 16:41
Ало, хадатаите, това да не ви е Борисов и Мишо Бирата. Бирник ли е - в блатото, където го е оставил колегата Андрешко.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД