:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,402,135
Активни 172
Страници 10,676
За един ден 1,302,066
анализ

България и тероризмът, или защо е важна външната политика

Всички се питат защо точно ние бяхме ударени. А същинският въпрос е: защо си мислехме, че сме изключение
Христо Комарницки
Туш
Едва ли ще е пресилено да се каже, че обикновеният българин се интересува сравнително малко от повечето неща, които върши избраното от него правителство. Обръща се внимание най-вече на онова, което засяга непосредственото житие-битие - поскъпването, забраната да се пуши на закрито и т.н. Каузата за защита на горите, която прерасна в гражданско неподчинение, намери привърженици отвъд конкретната цел. Но всъщност правителството се занимава с ужасно много неща, които често имат огромно и пряко въздействие върху живота ни. И усещаме ефекта им чак когато последиците буквално изгърмят в очите ни.Става дума за външната политика на страната,за която си спомняме само в моменти, когато реалността брутално ни демонстрира простия факт, който нито едно от последните 3 български правителства не призна официално. А именно, че вече 10 години България на практика се намира в състояние на война. На 11 септември 2001 г. Ню Йорк беше ударен от терористи самоубийци. Малко по-късно България официално се включи в обявената от тогавашния президент Джордж У. Буш глобална "война срещу тероризма". Това стана след като на 6 октомври 2001 г. правителството на Симеон Сакскобургготски декларира, че се присъединява към взетото дни преди това решение от Съвета на НАТО за прилагането на член 5 на Северноатлантическия договор. Той гласи, че страните - членки на НАТО, ще отвърнат колективно, ако е необходимо с военна сила, на атака срещу всяка една от тях. Тогава България още не беше член на пакта. Не съществуваше юридическо задължение, по силата на което да вземем страна в този конфликт. Ние обаче още в края на 2001 г. позволихме транзитното преминаване и пребиваване на българска територия на американски бойни самолети, които участваха в операция, свалила от власт талибанския режим в Афганистан. Впоследствие изпратихме и военен контингент в централноазиатската страна, която беше избрана за терен на битката с "Ал Кайда". Така се превърнахме във фактически съюзник на САЩ и страните от НАТО във войната с тероризма.

Много скоро се оказа, че това няма да е единствената война, в която ще участваме зарадисамоналожения ангажимент да борим терориститеПрез февруари 2003 г. Народното събрание гласува решение, с което отново разреши на американската армия да ползва територията ни за военни цели, този път срещу Ирак, но и позволи изпращането на български сили извън страната. Едно от основните обвинения срещу режима на Саддам Хюсеин тогава беше, че е подпомогнал терористичните нападения на 11 септември. България беше сред първите страни, които се включиха в т.нар. "Коалиция на желаещите", формирана от САЩ, за да бъде представена атаката срещу Ирак като инициатива на международната общност. И отново нашето участие беше изцяло доброволен акт, който този път не можеше да се оправдае с желанието да бъдем солидарни с НАТО, тъй като пактът се включи в по-късна фаза, и при това със задачата да тренира новата иракска армия. България, от друга страна, се включи в активни военни действия на чужда територия за първи път от времето на инвазията в Чехословакия през 1968 г. И си плати цената - загинаха 13 български военнослужещи, както и поне 3-ма цивилни български граждани. През 2004 г. станахме член на НАТО. От днешна гледна точка е спорно доколко беше необходимо участието ни в бойните действия, предвид на това, че така или иначе разширяващият се на изток пакт рано или късно щеше да почука на вратата ни.

Подкрепата на България за американското военно усилие в Близкия изток не спря дотук. В края на 2003 г., когато управляваха НДСВ и ДПС, започнаха разговори между българското и американското правителство за евентуално разполагане на американски военни сили и техни съоръжения в България. Народното събрание прие нарочна декларация в подкрепа на идеята. През март 2006 г. новото правителство на тройната коалиция подписа споразумение, което предостави на САЩ четири български военни обекта за бази. Според наблюдателите договорът позволява на САЩ да използват базите за мисии в трети страни, без специално разрешение на българските власти. Така чувствително беше усилено американското военно присъствие в регион в непосредствена близост до Близкия изток.

Окончателното изтегляне на българските военни от Ирак през декември 2011 г. беше компенсирано от настоящото правителство на ГЕРБ с усилена офанзива на дипломатическия фронт в Близкия изток, след като регионът стана арена на поредица народни бунтове и революции. България работи в тясно сътрудничество, включително политическо и военно, с най-важния съюзник на САЩ в региона - Израел. И оказва безпрецедентна подкрепа на въоръжения бунт срещу режима на Башар ал Асад в Сирия, като се започне от организираната среща на сирийската опозиция край София през май и се стигне до непотвърдените, но упорито носещи се слухове за военни доставки от България за бунтовниците.Какво се получава, когато теглим чертата?България обяви война на глобалния тероризъм, с което на практика хвърли ръкавицата на всеки ислямски фундаменталист по света. Участваме във военна операция в Афганистан срещу най-опасната съвременна терористична организация "Ал Кайда". Водихме военни действия на територията на друга мюсюлманска държава - Ирак. Член сме на НАТО. Страната ни прие американски военни на своя територия и е фактически съюзник на САЩ в основни военни операции. Сътрудничим с Израел, омразен на ислямския екстремизъм. И се бутаме в голямата игра в най-нестабилния регион на планетата - Близкия изток. Всичко това се развива през последните 10 години и се поддържа като външнополитически курс от три последователни правителства от различни цветове. Накратко, имаме най-малко пет постоянно действащи фактора, които драстично покачват риска от терористични нападения в България.

Още десетки държави по света се намират в същото положение, че и по-лошо. Така е и може би това е една от причините, поради които страната ни доскоро не беше ставала мишена на терористите. С действията си на международната арена България сама написа името си в списъка на екстремистите. И сега внезапно се изкачихме на челното място. Това е повод да изкараме темата за външната политика от деветата глуха, в която от години е забутана, и да помислим дали няма нещо в нея, което да е довело до избора на бургаското летище Сарафово за сцена на атентат. Защото, ако продължим да дремем в летната жега и да приемаме на честна пионерска уверенията на външния министър Николай Младенов, че външната ни политика няма нищо общо със случилото се, се изправяме пред риска отново да преминем през изживения кошмар.

32
3502
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
31 Юли 2012 20:04
Мислехме, че сме изключение, защото в страната се подготвиха безброй терористи из разните му школи и лагери - по ОНОВА време.

И ТОЧНО затова бяхме защитени досега.

Но изглежда тези наши съдружници са се пенсионирали, или преминали към друго ведомство на щат - и ето ти - нарушиха ветото!...

31 Юли 2012 21:21
Добре де, колонка - колонка, пропаганда - пропаганда, ама що трябваше да пише "анализ" отгоре?
31 Юли 2012 21:44
манрико,
май тази вечер жегата ви е дошла в повече ? Или наистина вярвате, че в съюз с добрите бием лошите ?
31 Юли 2012 22:26
Всички се питат защо точно ние бяхме ударени.


Никой не се е питал.
Питат се само журналята колкото да поддържат “огъня“, за да получат заплати, поради липса на “новини“.
Един вид, правят си ветър на ушите.


А същинският въпрос е: защо си мислехме, че сме изключение
.


Пак същото.
Целокупна България по-скоро е притеснена как ще изкара идващата зима, отколкото защо некой си, си е мислел, че бил изключение.

- Фръкналаъа глава на атентатора ли е?
- Ма на къде е фръкнала?
- С раница ли е бил или не?
- Перуката му къде е?
- Фалшива шоф. книшка?
- Зъбите му истински ли са?
- През Румъния ли е влезнал?
- Като е спал във Варна, сутрин оправял ли си е леглото?
- Таксиджията какво е казал?
- Политолога Андрей Райчев какво мисли?
- Милен Цветков на крака, на летище Сарафово?
- Цвъ Цвъ, лъже или не?
- Мнението на Президента на РБ !
- Интервю с Леа Коен за атентата !
- Репортажи на живо от мястото на събитието !
- Бойко Борисов, “Касапина“ и благодарствените грамоти и т.н.

Писна им на хората да дъвчат веке се една и съща дъвка.31 Юли 2012 23:35
Въпросът, защо терористите са избрали Бургас, е различен от въпроса, защо терористите можаха да взривят бомба в Бургас. Повече от 10 години Бойко Борисов и Цветан Цветанов участват активно в дейности за националната сигурност. Но какъв е резултатът? Каквато е София след мандата на Бойко Борисов - трагична. Цветанов беше заместник-кмет по сигурността на столицата и след неговото излизане от общината тази длъжност беше закрита. Защо? Защото резултатите са трагични и е по-добре една работа да не се върши въобще, отколкото да се върши от Цветанов.
31 Юли 2012 23:39
Цветанов беше заместник-кмет по сигурността на столицата и след неговото излизане от общината тази длъжност беше закрита. Защо?


Бъркаш. Постът не беше закрит.
Законодателството според зам.-кмета по сигурността в София Иван Сотиров не забранявало политическите протести пред молитвените храмове. И още нещо - добре би било мюсюлманите да предупреждават за традиционната си молитвата в петък, за да можела общината да не допуска друго събитие пред джамията освен това.

Натисни тук
31 Юли 2012 23:49
За хората, които обръщаха някакво внимание на т.н. "външна политика" на БГ, атентатът в Бургас не е изненада. За останалите - удар с мокър парцал, личи им по малоумните реакции.
Прагматично погледнато, не може да се очаква, че престъпници като соломон паси, пряко отговорни за гибелта на български граждани, ще отидат зад решетките. Или че влечуги като калфин и младенов ще загубят службите си.
Има само една миниатюрна надежда - властите да са си взели поука от случилото се. Първи показател ще бъде резултатът от разследването, ако и когато бъде оповестен. Втори - мерките срещу ислямизацията на български области и турската агентура.
01 Август 2012 00:20
Бонго,
твоят цитат е стар, имаше нова информация. София остава без двама заместник-кметове
Натисни тук
01 Август 2012 00:22
Милейди,
посмали малко безброй терористи. България не направи автомобил, била заливала света с терористи.
01 Август 2012 00:38
Още един анализатор дето пише по-бързо отколото мисли. И кави са алтернативите ако мога да попитам?
Някакъв вид неутралите ли? Че да ни подпукат от всички страни и да разчитаме единствено на Цецовите служби?
Или може би обратно под крилото на матушката? Ами то и тя си има проблеми с ислямския тероризъм..
Или направо да приемаме исляма?
01 Август 2012 01:08
Или направо да приемаме исляма?

Това няма да помогне. Статистически погледнато броят мюсюлмани, които са жертва на ислямски терористи, е многократно по-голям от всички останали жервти взети заедно.
Но ти си прав - самата мисъл, че трябва да променим политиката на страната, за да избегнем потенциални атентати от ислямски терористи, означава капитулация пред тези терористи.
===
@Васик - не мога да разбера каква е връзката с Цветанов. Постът зам. кмет по сигурността беше съкратен миналата година след изборите, т.е. доста след като Цветанов напусна поста и имаше заместник.
01 Август 2012 01:41
Статията е необективна. Преподчиняването на Бг от СССР на USrael се е подготвяло от тесен състав в политбюро на ЦК на БКП още през 1987-88 г. Причината - перестройката в КПСС в Москва, горбачовщината, предателството на Кремъл на своите насилвани дотогава съюзници. Още преди родения в Москва "богоизбранец" и съветски шпион Карлович са поставени основите на неоколониалната зависимост от Вашингтон.
Да, терористичната опасност нарасна именно по тази причина, но при други варианти след като страната ни е предадена както от Москва, така и тукашната криминално-политическа олигархия, последствията нямаше да са по-благоприятни, а може би много по-тежки предвид петата турска колона и недоброжелателните съседи. Да се пише, че външната политика на колонизирана държава е важна, е нелепо.
01 Август 2012 01:44
Атентатът ТЪКМО на летището Сарафово- Бургас може да е имал за цел да покаже, че това летище НЕ е неуязвимо!
А това летище вече беше ползвано от армията на САЩ, като помощно, за Агресия срещу арабска държава(Ирак)- разрешението за ползването му дадоха тогава "царя" и сПАСИтеля!
01 Август 2012 02:35
Моля, автора да не говори от името на всички българи и да не ни изкарва, че едва ли не ние народа сме виновни за решенията на политиците.
Автора умишлено е пропуснал да напише много неща за влизането на България в НАТО и кой подготви почвата. За к-та седерастка политика и мръсотии, още с войните в Югославия? Кой и как забогатя от ембаргото и контрабандата тогава? Какъв анализ е това? Манипулации!
Опрощаването на ираксия дълг? Продажба на оръжие на терористи?
Защо нямаше референдум за влизането на България в НАТО?
Като е споменал за 13-те жертви в Чехословакия, защо не написа за жертвите ни в Афганистан и Ирак?
С действията си на международната арена България сама написа името си в списъка на екстремистите. И сега внезапно се изкачихме на челното място
Аллооууу!? Автора, пиши конкретни имена моля!
01 Август 2012 03:10
Натисни тук
01 Август 2012 03:24
Този атентат е извършен от българи срещу българи.Стани ти за да седна аз на твоя пост.Просто и логично но нали има балаци да верват на фантазмагорите на журналистите...
01 Август 2012 10:17
Бг Лайън, четеш небрежно. 13-те, споменати от автора, са българските войници, загинали в Ирак, не в Чехословакия.
01 Август 2012 10:21
Стига сте втълпявали на българите, че били цел на "Ал Кайда". Ако беше така,терористите нямаше да търсят контакт с израелци, а щяха най-необезпокоявано да изтрещят бомбата в някоя претъпката дискотека в Слънчев бряг, или в София. Но някой има интерес непрекоснато да ни зъвира муцуните в еврейско-арабския конфликт. Защо нас, та нали ние не сме някаква сила, дори регонална ? Ами защото сме аполитични амсалаци, на които не им пука кой определя външната им политика и от времето на първия евреин-български цар , Иван Шишман продал България на турците, във външната ни политика има доста евреи, за които българска национална доктрина е празна приказка. Такава държава е най-лесно да я похарчиш за свой кеф и удоволствие.
01 Август 2012 10:49
Но някой има интерес непрекоснато да ни зъвира муцуните в еврейско-арабския конфликт.


А по чия инициатива беше проведена срещата на т.нар. сирийска опозиция в София?
01 Август 2012 10:57
Защо се сърдите на Младенов, сякаш той знае какво прави или на негово място може да бъде поставен човек, който знае? Да не би през 2009 г. например от него да зависеше, че Парламентарните комисии по външна политика и отбрана ще се обединят в едно? Сърдете се на Георги Първанов, Ангел Найденов и пр.. Както го беше написал още уважаемият Джеймс Пардю -- Wikileaks.org/cable/2005/04/05SOFIA808.html#par12 -- те ще продължат да ангажират умерените около Станишев и т.н., и т.н.
01 Август 2012 10:58
Радикалните ислямисти и НАТО са вече съюзници - с Ал Кайда в Сирия и преди това в Либия, а с Мюсюлмански братя - в Египет и Тунис. Явно не оттам е изскочил заекът на атентата на Бургаското летище. Другаде трябва да го търсим.
01 Август 2012 11:05
Атентатът беше насочен срещу израелските туристи, които винаги и навсякъде са били мишена на терористите. А защо България? Защото е предпочитана дестинация от тях. В случая нямаше да има никаква разлика и ако България беше неутрална държава.
01 Август 2012 11:07
'
01 Август 2012 11:14
Атентатът беше насочен срещу израелските туристи, които винаги и навсякъде са били мишена на терористите. А защо България? Защото е предпочитана дестинация от тях. В случая нямаше да има никаква разлика и ако България беше неутрална държава.


Еврейските туристи не посещават България от вчера. Освен това предпочитаните дестинации на евреите са много, но атентата бе извършен тук. Абсолютно сигурно е, че случилото се е в тясна връзка с външната ни политика. Помислете.
01 Август 2012 12:03
Е, да си спомним Олимпийските игри в Мюнхен. Или те нямат нищо общо? Германските специални служби след атентатите в Лондон също предотвратиха готвени атентати в Германия.
Целта на терористите е нова ескалация на напрежението в Близкия Изток иначе щяха да гръмнат бомбата в някой автобус на автогара София (не дай, Боже!).
01 Август 2012 12:16
Целта на терористите е нова ескалация на напрежението в Близкия Изток иначе щяха да гръмнат бомбата в някой автобус на автогара София (не дай, Боже!).
По дефиниция, тероризмът е асиметричен отговор на съответната държава/организация, която е достатъчно слаба, за да приеме сблъсъка на своя територия и затова отговаря по този асиметричен начин, опитвайки се да го изнесе на чужда територия. По твоята логика, ако терористите целяха нарастване на напрежението в Бл. Изток, щяха да взривят бомбата в Тел Авив, Йерусалим или в Ню Йорк.
01 Август 2012 12:18
По твоята логика, ако терористите целяха нарастване на напрежението в Бл. Изток, щяха да взривят бомбата в Тел Авив, Йерусалим или в Ню Йорк.

Да не би да не са го правили досега?
01 Август 2012 12:22
Да не би да не са го правили досега?
Напоследък не са.
01 Август 2012 13:18
ВАСИК?
Милейди,посмали малко безброй терористи. България не направи автомобил, била заливала света с терористи.

???
Разказ на Ахмад, арабски жител в Тел Авив - докато почистваше както всеки вторник сграда след сграда в центъра - бизнес на семейството му от 30-40 години.

Разказа ми за ПО-образованите си братовчеди, които са били И студенти - и други обучения в БГ. Той се заливаше от смях колко били тъпи българите (имаше предвид комунистическото правителство), че плащали заплати за обучение, за членство в комунистическа партия и др. Очевидец от ОТТАТЪК! А школите бяха в Драгалевци, Симеоново - все най-хубави места.

ОСВЕН ТОВА след прогонването на войските на Ясер Арафат от Ливан - знаете тези неща, нали? - за около 2 месеца София се изпълни с тъжни мутри на палестинци с вдигнати 2 пръста в знак "Виктъри", които нямаше къде да отидат - та докато им НАМЕРЯТ място - киснеха из софийските барове - напр. този, на Хотел София до паметника на С коня - не ми казвайте, че там НЯМА такъв хотел, моля! - и после в един ден просто изчезнаха.

Те не "заливаха" света, а просто ги обучаваха, защото мнозинството "палестинци" знаеха само да събират маслини, или да доят кози - та им трябваше и некво още образование...

Питайте ме още неща! Неизчерпаем източник на информация съм от ОНЕЗИ времена!

А в СССР имаше много повече, къде ше се мерим ние с тях!...
01 Август 2012 14:15
Малките държави винаги са сателити на големите "батковци". Може би Швейцария е едно изключение, но ние не сме Швейцария и няма как да си го позволим. Както писах под една друга статия от днес, след двете национални катастрофи като сателити на Германия (благодарение на Сакс-Кобурггота), сега сме в третата, бидейки сателит на СССР и на неговите ибрикчии, спретнали преврата на Тато. Когато държавата е на кръстопът и изборът към кого да се примъкнем е погрешен, става така (не. че някой ни е питал през 1944-45 гг.).
01 Август 2012 17:13
България си има вътрешен проблем по-страшен и от тероризма.Все пак дано външния тероризъм се смили,че ще бъдем съсипани окончателно.
„Едва ли ще е пресилено да се каже, че обикновеният българин се интересува сравнително малко от повечето неща, които върши избраното от него правителство.”
Тогава питай обикновения българин защо гласува,ако не се интересува?!
„...уверенията на външния министър Николай Младенов, че външната ни политика няма нищо общо със случилото се,...”
Наистина няма нищо общо защото България просто няма собствена външна политика.Външна политика можеш да имаш тогава, кагато можеш да водиш собствена вътрешна политика.Тогава можеш да водиш и външна политика съобразена със съюзни интереси.Поради неинтересуващия се,но иначе активен електорат,в България без проблеми е установена най - простата схема за колониално управление – местен агентурен политически слугинаж под силно външно влияние /както преди/ в ръководствата на единна „политическа класа” избирана от люшкащи се активни електорали,чакащи търпеливо неидваща промяна. Всъщност многобройната наивна част от българския електорат улесни днешната българска „демокрация” приличаща досущ на „демократическия централизъм”. Вероятно, когато се е планирала бъдещата точно такава „демокрация” в България, отново се е препрочитало теоретическото достижение на Ленин в „Что делать” за измишльотината „демократически централизъм” – хем демократично,хем централизирано!! Сега разликата от преди 1989 г. е в изфабрикуваната еднообразна многопартийна „политическа класа” т.е. демокрация,но еднолика - централизация.Как иначе да си обясним еднакво тъпите действия на „различните” партии съпроводено с непрекъснатото внушение за наивници,че има някаква обща „политическа класа” - все едно се говори за заместителя на едната партия?!? И всички първосигналници повтарят тази глупост,като дресирани папагали.Най-много са дресираните сред политолозите и журналистите.Болният въпрос е как да си обясним поведението на електоралната маса,която отдавна трябваше да сравни двете схеми?Почти постоянният активен електорат гласува шарено за някакво, според тях, „по-малко зло” от злото? Прилича на утвърждаващ се навик, а се извъртя цяло поколение.
01 Август 2012 18:54
Българите не са въобще наясно в каква игра са вкарани, елитие им - също. Работата съвсем не е в тоталната некадърност, неграмотност и глупост на Цв Цв и всичкото ГЕРБ - те, за съжаление, отдавна са ясни. Работата е, че има толкова несъответсвия и бели конци във цялата история на атентата, че ми се струва напълно възможно БГ да я вкарат във такъв филм, които не сме и сънували. Този атентат се разиграва във контекста на проблемите с Иран, Хизбула, Израел, САЩ- и ЦвЦВ ще стои мирно, ще публикува какъвто портерет му покажат и ще приказва съответно, началникът му - също. Атовете ще има да се ритат, ама накрая магарето ще го отнесе...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД