:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 415,123,022
Активни 108
Страници 5,556
За един ден 1,302,066

Брюксел препоръчва библиотеки в моловете и повече мъже учители

41% от 15-годишните българчета не могат да четат аналитично и по този показател България е на първо място в ЕС
Откриването на библиотеки в моловете e eдна от мерките, които Евросъюзът предлага срещу неграмотността. В 80-страничен доклад, подготвен от експертната група на високо равнище към ЕС, се цитират данните от изследването за грамотността PISA 2009 за дела на учениците със слаби резултати. В България 41% от 15-годишните не успяват да покрият критичния праг на грамотност по четене. По стандартите на PISA учениците под това ниво не успяват да изпълняват по-сложни задачи в областта на четенето и се справят само с най-елементарните въпроси.

Страната ни запазва лидерството в непрестижната класация, въпреки че от 2006 до 2009 г. делът на неграмотните е намалял с цели 10%. Броят на учениците, които нямат основни умения за четене, е двойно повече спрямо средните нива на държавите от ЕС, където делът на неграмотните е средно около 20 %. Румъния е плътно зад нас с 40.4 %, като за тригодишния период броят на неграмотните там е намалял с рекордните 13 %.

Привличането на повече мъже учители, които да са пример за подражание на момчетата, е друга препоръка на Брюксел. Експертите от групата на високо равнище припомнят, че момчетата четат по-малко от момичетата - 13.3 % от момичетата са със слаби резултати спрямо 26.6 % от момчетата. Различията между половете са най-големи в България, Малта и Литва. В същото време учителската професия у нас от години е силно феминизирана. По данни на НСИ от учебната 2011/2012 г. 84.5% от общия брой на учителите са жени.

Всеки пети сред 15-годишните и почти 75 млн. възрастни в ЕС нямат основни умения за четене и писане. Това им създава трудности при намиране на работа и ги излага на по-голям риск от бедност и социално изключване, констатират експертите от ЕС. "Свидетели сме на парадокс: докато в контекста на цифровия свят, в който живеем, четенето и писането са по-важни и значими от всякога, грамотността ни не е на необходимото ниво. Необходим е спешен обрат в тази крайно обезпокоителна ситуация", казва комисарят по въпросите на образованието Андрула Василиу.

Министрите на образованието в ЕС са си поставили за обща цел до 2020 г. делът на 15-годишните със слаби умения по четене да бъде намален от настоящите 20 % на 15 %. Българското министерство на образованието изпълнява две национални програми, чиято цел е допълнителна помощ за деца, които срещат трудности в обучението. Първата е за малчугани в предучилищна възраст. Бюджетът на програмата е 200 000 лв. и е достатъчен за допълнителни занимания за около 1000 деца. Втората програма е насочена към ученици от началното училище. Тя е с бюджет за 1 млн. лв., които са за около 5000 ученици. Тези мерки обаче едва ли ще са достатъчни, за да се постигнат целите, поставени от ЕС за намаляване на дела на неграмотните ученици.ДЕЖА ВЮ

ЕК е отправяла и други препоръки към България, за които обаче управляващите си правят оглушки. В края на м.г. например комисията сериозно разкритикува липсата на реформи в образованието и за първи път постави конкретни срокове, в които трябва да бъде приета законодателната рамка за тях. До средата на 2012 г. страната ни трябваше да разполага с два закона - за предучилищното и училищното образование и за висшето образование. Проектът на просветен закон е вече на второ четене в комисията по образование в парламента, а за проект на закон за висшето образование вече дори не се споменава от ресорния министър Сергей Игнатов. Преди няколко месеца Андрула Василиу отново напомни на държавите членки, че в контекста на кризата и нарастващата безработица сред младежта е необходима спешна модернизация на висшето образование. В края на май Брюксел отново препоръча на страната ни да ускори реформата на законодателството, с която се урежда дейността на училищата и на вузовете, и мерките за модернизация на учебните програми, обучението на преподаватели и подобряване на достъпа до образование на групите в неравностойно положение.
73
6129
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
73
 Видими 
09 Септември 2012 19:24
Брюксел препоръчва библиотеки в моловете

Времето на хартиената книга отминва заедно с поколението без или с малка компютърна грамотност и навици. Библиотеките трябва да се виртуални, а книгите да са свободно достъпни за всички онлайн. Ако за нещо трябва да се харчат пари, то е за дигитализиране на цялата литература, която е останала само на хартиен носител.
-
По същият начин и всички учебници и задължителни учебни помагала трябва да са достъпни за безплатно ползване и отпечатване, независимо от броя копия, в интернет на сайта на МОМН.
---
Само дето тези неща ще ударят нечии бизнес и лобитата ще се влачат по корем за да не го допуснат. В случая имаме ясен конфликт между частният и общественият интерес. Кой ли ще предпочете да защити МОМН ?
09 Септември 2012 19:27
Библиотеки в моловете в България ! Тия от Брюксел да не са
09 Септември 2012 19:39
Тия наистина хептен си нямат понятие за нас.
Библиотеки в моловете...Като знам кои и защо са там...
Мъже учители...С тия заплати...То и жени скоро ще се търсят. Да де, ще има – но качеството...
Идат децата на демокрацията. Тия, дето от 20 години общество и власт обработват, че няма смисъл от учене...
Е, те ще преподават на подобни си...
Сетете се за последния първокласник в Чипровци.
-----------------------------------------------
Блогът на Генек
09 Септември 2012 19:50
а за проект на закон за висшето образование вече дори не се споменава от ресорния министър Сергей Игнатов.

Мъ моля ви, тихо, сакън да не чуе, един ЗРАСРБ стига. За година и половина, откак е в сила, виждаме до каква стахановщина, шуробаджанащина, корупция и профанизация доведе. Достатъчно се поупражнавя върху българската наука гусин египтологът, сега остава и с екзерсиси върху висшето образование да продължи. Да си почине малко, както природата върху него.
09 Септември 2012 19:54
Ако съдя от писанията на форумците тук същото важи и за 41% от тях: този процент не разбират нито това което четат, нито има някъва логика в това което пишат. Изкуственото остроумничене има само за цел да прикрие неспособността им да следват едно рационално разсъждение, да акцептират логическите последствия и абстрахират неговото ядро и смисъл. Това индикира ниска или по скоро недоразвита интелигентонст и недоученост.
09 Септември 2012 19:57
Привличането на повече мъже учители, които да са пример за подражание на момчетата, е друга препоръка на Брюксел.

Обаче това изобщо не е гендерно (каква Хамериканска дума, а?). Значи, от една страна полът нямал никакво значение, от друга - нужен бил примерът на мъжа. Тия в Брюксел се оплетоха като пилета в кълчища - ако приемем, че мъжът е ролеви модел за подрастващите момчета, как ще защитим тогава еднополовите бракове? Какво ще научат децата у дома?
Пълна каша.
09 Септември 2012 20:44
Учителките скучаят. Ма трябва и малко шамари да се раздават на зъмънетата.
09 Септември 2012 20:46
Тимур и неговите командоси


Ще ти отговорят, че гейовете се държат мъжествено. Което не е изключено като имаш предвид, че един куп хетеросексуални мъже в характера си са пе__раси.
09 Септември 2012 20:56
..."делът на неграмотните е намалял с цели 10%"..Дори да е верна статистиката съм сигурен, че броя на завършващите средно и дори висше образование незаслужено се увеличава?! Системата е такава, скапана.....Това за увеличаване на броя на мъжете в образованието е правилно. В училищата е женско царство и все едно децата се възпитават без татко? Директорките също са предпочитани от чиновниците над тях, защото слушкат и изпълняват техните "наставления" за назначаване на свои хора на работа......
09 Септември 2012 20:59
А сакън, по-добре да не приемат други закони, че няма нищо по-страшно от работлив глупак като серготеп. Плодовете на ЗРАС тепърва ще има да ги берем още дълги години.
09 Септември 2012 21:02
Брюксел казал повече мъже учители.То това отдавна се знае.
09 Септември 2012 21:49

В моловете!
Защо не на стадиона или по магистралите?
09 Септември 2012 21:57
Хем образованието е задължително, хем резултатите са плачевни. Поредното доказателство, че всичко задължително в България трябва да се БОЙКОтира...
09 Септември 2012 21:58
В моловете библиотеки
Аман от тъпи препоръки.
След мъжете учители, да препоръчат и мъже съдии.
Правораздаването е толкова феминизирано.
09 Септември 2012 22:14
...питане към форумните другарчета, живеещи извън родината -
някъде да сте видели библиотеки (предполагам евробюрократите имат предвид обществени библиотеки) в моловете, Nahversorger, Shopping center, Kaufhaeuser и прочие в града, където живеете?
Ако има поне един такъв случай, моля пратете снимки, общи условия за записване и ползване на книгите - изобщо каквато се сетите полезна информация за дебилите от Брйксел;
Благодаря;
09 Септември 2012 22:34
Брюксел препоръчва ... и повече мъже учители
Брайтмане, настана часът ти! Още повече че за теб тайни в българското образование няма.
09 Септември 2012 22:40
То е ясно, никакъв мол няма интерес да осигурява осветление, отопление на прозяващи се читатели ако не консумират нещо. Идеята е крайно тъпа.
09 Септември 2012 22:49
проф. дървингов
В Лондон има много МОЛ-ове, но не съм виждала библиотеки в тях.
А аз доста се разхождам...
Не зная за нашите ученици как четат, ама тукашните не си падат по четенето. Още повече, че почти на всяка дума има "spelling".


09 Септември 2012 22:50
41% от 15-годишните българчета не могат да четат аналитично

Не е така! 41+, че и повече %-та не могат ИЗОБЩО да четат... или поне без да сричат.
Това артикулация, това логическо ударение... забравете!
Често срещано явление е младежът /бъдещето на Родината, демек/ да се справи с първата сричка от думата, ама нататък да нагоди продължението според което му хрумни първом в първичния бульон, именуем мозък.
Апропо, 15-годишните са в осми клас, т.е. завършили са втората образователна степен - основната и вече са гимназисти.

09 Септември 2012 22:57
Че те разни говорителки по телевизията бъркат ударението. Не знам кой ги е пуснал да дрункат пред камерата.
09 Септември 2012 22:58
Идеята за връщането на мъжете в училище е прекрасна. Като за начоло предлагам 5 брюкселски чиновника с 150 000 евро годишен доход да започнат работа в българско училище къде този доход /заедно с надбавките!/ ще бъде 3 500 евро.
09 Септември 2012 22:58
Пак ли?
09 Септември 2012 23:00
В България 41% от 15-годишните не успяват да покрият критичния праг на грамотност по четене.

Еййй, ще знаете че няма начин това да не са го писали левите депутати от Европарламента, начи!!!
Ако бяха истински патриоти, изречението щеше да се промени така:
В България 59% от 15-годишните вече успяват да покрият критичния праг на грамотност по четене.

Ма, той Станишев така ги е подучил! По линия на евролевицата, щото е тартор там...
09 Септември 2012 23:08
Идея за слоган в предизборната кампания на герб: "Да превърнем моловете в читалища!"
Ще привлече като симпатиманти тружениците на културния фронт!Ще се възроди художествената самодейност, че и "Мелодия на годината" биля!
09 Септември 2012 23:20
Грешка в превода или набора, сигурна съм. Брюкселчаните са отсекли: "Молове в библиотеките! И повече преподаватели - от LGBT!"
09 Септември 2012 23:25
И повече преподаватели - от LGBT!"
...малей, добре, че нашия изкласи тая година! ...като си спомня с колегата Дуцов преди 10-на години как се борихме срещу вероучението като СИП, свят ми се завива, ама успяхме...
09 Септември 2012 23:37
празнувай Ти, твоите апологети оито те възнесоха до престола, драги ми нориега, постигнахте нео-колониална нирвана - 41% идиоти - Латинска Хамерике, как не сме си и представяли колко си близко.... комбинацията от социален инжинеринг и могъщи врагове, все пак не дава отговор на въпроса, как е възможно едно племе да има такива суицидни и анти-държанически инстинкти... сигурно и другаря чърчил не си представял такова тържество над раята, при това толкова евтино...
09 Септември 2012 23:46
Може да са препоръчали книжарници. В столичните молове наистина има големи и хубави книжарници, а и много хора пазаруват книги, а не примерно поздравителни картички, от тях. Е, още сме далеч от книжарниците на повече от два етажа, но и това ще стане.

Онзи ден влязох в бившето кино "Млада гвардия" на бул. "Витоша", сега Greenwich books, и приятно се изненадах от това, че имаше доста посетители, въпреки високите цени на книгите, особено пък на тия за деца и юноши...
10 Септември 2012 00:19
"Да могат да четат разлепените от комендантството заповеди, да могат да се подписват, да броят до сто. Да им се пуска проста, развлекателна музика."
План "Ост". Цопирайт Алфред Розенберг, един от носителите на твърде раритетното медалче с колелото на щастието на аверса и пичатя на цар Солърмун на реверса. Което напомня за въодушевеното "Сега ни остава последния враг - православието!" на братчед му Збигнев Бжежински.
Прост народ - слаба държава.
10 Септември 2012 00:23
Наффар, няма никаква нужда книжарниците ни да са на повече от два етажа.
Достатъчно е да са на един етаж, но с площта на "съсетримите" им във Виена, примерно, т.е. на 300-400 кв. м., при това в "идеалния" градски център.
И нещо друго - собствениците им, т.нар. книжари, да не рекетират авторите, като им искат 50% за себе си от коричната цена /справка книжарници Хеликон/, а държавата да намали поне наполовина ДДС-то за книгите.
В скоби, честно казано, бих желал намалението на въпросния данък за важи за българските книги /не преводните/ и то само за добрите, ама кой ще каже кои, точно, са наистина добри... Пък и има ли добри сред тях изобщо...

10 Септември 2012 00:24
Гарван
Мнения: 5,800
От: Bulgaria
Хем образованието е задължително, хем резултатите са плачевни. Поредното доказателство, че всичко задължително в България трябва да се БОЙКОтира...

Шалом, Уили...
10 Септември 2012 00:45
samweims
В скоби, честно казано, бих желал намалението на въпросния данък за важи за българските книги /не преводните/ и то само за добрите, ама кой ще каже кои, точно, са наистина добри... Пък и има ли добри сред тях изобщо...

Аз ще кажа. Наистина добри са творбите на Дебелянов, Станев, Димов, Йовков, Елин Пелин, Чудомир. Умишлено не споменавам Ботйов, Вазов, Смирненски, Вапцаров. Никой от тях не е преиздаван от 22 години.
Впрочем, да не би да визирате "Трагедията на попа в Карабостан", класически епос с елементи на фарс, по мотиви на "Хисарския поп и безплодието", продуцент, сценарист и режисьор - Държавният департамент на братския американски народ, списувател - полуграмотен потурнак?
10 Септември 2012 07:17
Ще побългарим идеята и ще сложим обратното -- молове в библиотеки. Така хем ще ги имаме в едно, хем младежите ще видят какво е библиотека. А може дори и да пипнат.
10 Септември 2012 07:21
А кой е тоз здрав и прав мъж, който ще работи за 450 лв. месечно и ще гледа семейство. Май некой не си е пил хапчетата сутринта.
10 Септември 2012 07:47
Че не могат да четат - не могат. Защото не искат. Ама що не искат - питайте медиите, чалга- депутати, управници и реформатори, мутрите, които диктуват ценностите на днешното ни общество, и пр. сволоч. Обаче, от друга страна, ха съберете тестове - за изходни нива, матури и пр., прочетете текстовете за налитично четене и се опитайте да отговорите на въпросите под тях. И изведнъж може да се окаже, че отговорите ви са верни фифти-фифти и вие също не можете да четете аналитично . Щото, първо, кой ли не се пробва да прави тестове (за пари оунли, не от грижа за образованието и образоващите се), и второ, класическият тип писмен изпит си е изпитан през вековете, някъде до последните десетилетия на 20 век - дай му да напише свързан текст, и ще му лъснат и знания, и умения, и мислене, и граматика, и стилистика и всичко. Игрането на тото с безумия като 1а и 2б, каквото представляват тестовете, си е игра на тото, а и значително улеснява преписването. И от игри на тото 12 години накрая мучат, вместо да произнесат не свързано и смислено изказване, ами дори едно просто изречение. Като непременно трябва да се изпитва с тестове - да са отворени поне. Цялото усилие по обучението за работа с тестовете се свежда до овладяване на начините за решаване на въпросните тестове, а не на знания. Такива знания после се изпаряват и оттичат. Това най-добре могат да ви го кажат учителите на седмокласниците, държали изходно ниво и изпити за гимназиите, и университетските преподаватели на първокурсниците, взели си успешно матурите. Казах.
10 Септември 2012 08:28
Че колко големи ще са тия библиотеки в МОЛ-овете? Освен да са цифрови: Натисни тук
10 Септември 2012 08:45
Брюксел препоръчва библиотеки в моловете и
в чалготеките
10 Септември 2012 08:56
Не може всички да са отличници и с вишо. Трябва да има и бачкатори. На който не му се учи - лопатата и на сторежа (то напоследък и строежите намаляха, та...).
10 Септември 2012 08:56
проф. дървингов
до нас има библиотека в мол - финландия, еспоо. работи си чудесно и е пълна с лапета.
няма нищо лошо да има и онлайн библиотеки, но хартиените също не трябва да се забравят. лично на мен ми е по приятно да чета книга на хартия.
10 Септември 2012 09:11
Сещам се Брюксел е много близо до легализираната дрога...Пълна липса на контрол на качеството
10 Септември 2012 09:15
Да не забравят да турят една библиотека и у залата с щангите. Здрав дух в здраво тяло, така да се каже.
10 Септември 2012 10:09
Здрав дух в здраво тяло, така да се каже.
"Всяка мозъчна клетка да превърнем в мускул!"
10 Септември 2012 10:21
malinas
10 Септември 2012 07:21

А кой е тоз здрав и прав мъж, който ще работи за 450 лв. месечно и ще гледа семейство.


Да се върнат мъжете в училище като преподаватели е крайно необходима и спасителна за образованието мярка! Защо, например, млади пенсионери (от армията или полицията) както има такива програми в САЩ, вместо да вдигат бариери за по 300 лв. не им се даде възможност след кратък курс да преподават? Голяма част от тях са на възраст 45 - 50 години и притежават граждански специалности, които са подходящи за преподавателска дейност.
Проблемът е, че тези хора са амбициозни, грамотни и организирани и ще вгорчат сладкия живот на нищоправенето на съвременната учителска женска гилдия (с малки изключения)...
10 Септември 2012 10:47
Рокосовски, с тоя маршалски никнейм, естествено , че за кръглокапите ще се сетиш. Но един нормален българин би се сетил, че има и хиляди доказани специалисти в своите области, чийто единствен грях е , че са прехвърлили 50-те и затова не си намират работа по специалност и на ниво. Как може в една Германия и в САЩ на такива кадри да им се дава дори университетска професорска катедра, а у нас да не ги допускат дори за даскали в основно или средно училище ?! Трябвало да имат "педагогически профил", видите ли (???!), инак не могат да препарят в училище. Абе, идиотизмите в МОМН нямат край, но лошото е , че сметките ги плаща цялото общество, а не превзетите даскалици и чиновнички в мнистерството.
10 Септември 2012 10:53
Пикачу, прав си само до някъде - "педагогически профил" е необходим, за да преподаваш (макар че, ако не си разбираш от материята, ни методика, ни дидактика ще ти помогнат) и не е трудно да се получи - има необходимите магистърски програми в повечето университети (3 семестъра, задочно), при това държавна поръчка, т.е. нескъпо, а възрастовите ограничения за обучение отпаднаха. При нас има засилен интерес към това обучение именно от страна на хора, които искат да се преквалифицират като преподаватели. А балансът между половете е важен в училище - както при преподавателите, така и между учениците. Няма какво да се лъжем обаче, освен че заплащането не е привлекателно за мъжете, изисква се и голямо търпение - нещо, което също не е привлекателно за мъжете
10 Септември 2012 11:09
Какво се случи, че децата ни са неграмотни. До 1989 г. средното образование беше задължително... и тогава поне можеха да четат, дори и сричайки. Сега какво стана, че след като прегърнахме евроатлантическите и европейски ценности над 40% станаха неграмотни и то на 15 години? Непрекъснато някакви депутати псевдоучни правят реформи в образователната ни система и в резултат? Колко са били неграмотните, не можещи да четат и пишат по времето на Даскал Ботьо и да сравним цифрите със днешните- тогава сме били под робство, а сега върим уверено напред по пътя на демократичното си развитие. Ние ли сбъркахме някъде, или това просто е резултатът от нашият цивилизационен избор? В случая говорим за драстично връщане назад в образователната ни система, а не за някакви трусови или малък напредък.
10 Септември 2012 11:09
Св. Софийо, щом даскалите в България до 50-те години на миналия век бяха само мъже и имаха необходимото търпение, то няма причина и днес да го имат. Та това бяха нашите бащи, все пак ! И какво пречи един специалист да почне да преподава, а успоредно с това да кара и педагогически профил, нима не беше така само допреди двайсет години с повечето даскалици ? Просто феминизмът в България отдавна е преминал в категорията "войнстващ", устремен непрекъснато да завоюва нови и нови територии, като не отстъпва и сантиметър от вече завоюваните !
10 Септември 2012 11:24
В началата на гимназиалното образование в България седят предимно мъже - най-големите ни учени минават през училище, преди да отидат в университета. Не смятам обаче, че феминизмът е причината - мисля, че причините са основно от финансово естество, а също и на престиж. Не се смята за престижна "даскалската" професия в днешна България. Защото и знанието не е ценност (ценност е броят на тапиите). И за това най.малко е виновен феминизмът.
10 Септември 2012 11:42
Вчера имаше много интересна пресконференция с Путин преди закриването на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество . Не знам защо не е отрязена още в Българските медии. Може би чакат от правилните посолства да им кажат, какво да пишат?
Медиите можеше да отразят поне часта , където се отнасяше до Европа и цените на горивата.
Путин разкърти с остроумие брюкселските зелки и руската седерастия.
'Russia won’t fund EU political influence in Eastern Europe' - Putin
http://rt.com/news/putin-eastern-europe-alimentation-695/
10 Септември 2012 11:46
Конференцията и на руски:
Натисни тук
Видеото е най-долу.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД