:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 400,583,927
Активни 54
Страници 3,935
За един ден 1,302,066

БАН пусна нови правила за правопис и правоговор

136 задължителни норми за правопис са записани в новото издание на Официален правописен речник на българския език, което БАН представи вчера. Речникът съдържа 90 000 думи и това е най-пълното му издание досега, обясни един от авторите - проф. Владко Мурдаров. В авторския колектив влизат почти всички учени от секцията за съвременен български език в Института за български език при БАН. Предишното издание на речника е от 2002 г. и съдържаше 65 000 думи.

Една част от новите правила разширяват употребата на главни букви. Въвежда се главна буква за учтивата форма и в множествено число "Вие" - правило от 1983 г., възродено в новия речник. Занапред главната буква ще се запазва дори когато името на институцията или нормативния акт е перифразирано или съкратено - Вътрешното министерство вместо Министерството на вътрешните работи, Просветното министерство и т.н. Когато се изтъква значимост или категория, също се пише главна буква: "Няма по-скъпо от Отечеството" и "Борбата между Доброто и Злото е вечна".

Промяна има и при изписването на сложни съществителни имена, като тук в някои случаи учените дават право на избор. Ако думите могат да се употребяват и самостоятелно, се допуска те да се пишат и разделно. Такива са случаите на бизнесадминистрация и бизнес администрация, бънджискокове и бънджи скокове, гейпарад и гей парад, еврозона и евро зона, кафемашина и кафе машина, тенистурнир и тенис турнир. Само разделно обаче се изписват съчетания, при които първата част е съкращение - ЕКГ данни, МВР център, ОДС депутат, BG гражданин. Полуслято се пишат съществителни, при които се използва буква за съкращение на прилагателно име - влезлите в широка употреба е-книжарница и м-банкиране. Имейл и айфон - две от новите думи в речника, обаче се пишат слято. И в новото издание е включено малко известното и неособено харесвано правило, когато литературни герои се използват като нарицателни, имената им да се пишат слято с малки букви - донжуан, донкихот, байганьо.

За жалост на поколенията, израснали с мобилните комуникации и фонетичните клавиатури, езиковедите не предвиждат промени в употребата на "й" и дори обръщат внимание за масовите грешки при употребата на множествено число при някои съществителни в мъжки род. Правилната форма на "гений" в множествено число е "гении", а ако е членувано, става "гениите", а не "генийте", както често се среща, напомнят учените от БАН.

При някои от думите са дадени и дублетните форми, като първо е изписана тази, която следва да се употребява по-често. Думите "вино" и "село" имат дублетни форми, но препоръчително е ударението да пада на първата сричка. При думата "масло", обаче нещата са различни. Нахално се наложи думата "маслО" и затова само тази форма е включена в речника, обясни Мурдаров. Той обърна внимание и на думата "арест", при която правилното ударение е на втората гласна, а не на първата, както често се употребява в медиите. В същото време изписването на "вестник" и "отвертка" остава непроменен, въпреки че при изговарянето звукът "т" не се чува.

Според Мурдаров няма проблем за използване на думи като "колежка", тъй като "колега" за женски род звучи много маниерно. В речника са вписани и "шефка", "директорка", "депутатка" и пр., но не и "министърка". Специално внимание е отделено и на оформянето на текстове.

Авторите на речника се надяват, че министерството на образованието ще се съобрази с правописните правила и ще ги включи при изготвянето на новите учебни програми и учебници. Все пак това ще става постепенно и задачи с новите норми едва ли ще се включват за матурата по български език, обясниха от Института за български език.НОВИ ДУМИ

Обогатяването на езика се крепи основно на информационните технологии. Сред новите официално утвърдени думи голямо съзвездие идва от тази област - айпад, таблет, смартфон и др. Вече е съвсем разрешено да "кликваме", "даунлоудваме", но "туитването" ще почака ново издание - тази дума липсва в речника. За сметка на това социалните мрежи присъстват с "фейсбук" - изписано в изданието с малка буква.

В речника за първи път влиза и нова професия - мърчандайзер. Еволюция претърпява и бизнес лексиката - речникът е допълнен с бизнеспарк, бизнесдама, бизнесклимат, бизнесконсултант.
165
38660
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
165
 Видими 
11 Септември 2012 19:38
Е що пък да може директорка, колежка, депутатка и шефка, а да не може министърка? Не виждам логиката.
11 Септември 2012 19:43
Слава богу, Законодателите разрешиха.... това, което отдавна се прилага.
п.с. Извинявам се за граматическите грешки.
11 Септември 2012 19:56
Никога в живота си не съм писала "отверТка", но пък и никой не ми е правил забележка за това.

Вината обаче не е моя, а на "Кратък правописен речник на българския книжовен език" за което съм имала глупостта да се охарча през 1998 г., и където няма никакво Т насред "отверката"
11 Септември 2012 20:12
Има недоизяснени моменти. Ролята на члена, например, е неясна, което е видно и от проведената анкета: http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=iGz0y9FnyhM
11 Септември 2012 20:17
Ролята на члена, например, е неясна,

За много хора вероятно не е ясна. Прави впечатление, че същите много държат на правилното приложение на пълния член.
11 Септември 2012 20:29
Нахално се наложи думата "маслО" и затова само тази форма е включена в речника, обясни Мурдаров

Това сериозно ли?
11 Септември 2012 20:36
Ама пълният член е много лесен: щом може да се замени с "той", значи е пълен член. Щом се заменя с "него" е кратък. (Това е за хората, които трудно определят кое е подлог.) От просто по-просто! А МаслО наистина се оказва, че е било неправилно досега. Ударението трябвало да е мАсло.
11 Септември 2012 20:37
Интересно ще стане, ако върнат стария правопис. Някои и имената си няма да могат да напишат правилно.
11 Септември 2012 20:37
BG гражданин.

Каква е логиката на това съъкращение?
А за липсата на ж.р. в някои форми...Просто е обидно за жените - изкуствено ги омъжкаряват. Е, ако не го усещат...
-----------------------------------------------------
Блогът на Генек
11 Септември 2012 20:39
Стайнбек,
по моето правило, разликата между пълен и кратък член се открива бързо. В живота и в езика, върши ли работа, има ли действие - членът е пълен, не върши ли - кратък.
------------
Блогът на Генек
11 Септември 2012 20:42
Интересно ще стане, ако върнат стария правопис. Някои и имената си няма да могат да напишат правилно.

Много точно!
Аз пък си мислех какво би станало ако Иван Вазов възкръсне. Сигурно ще трябва да разговаря със сънародниците си на Bahasa Malaysia.
11 Септември 2012 20:49
Във всяка нова статия относно новия Правописен Речник (главните букви - по МОИ правила) срещам все по-големи недомислици...
Като започнеш от тъпотата да въведеш "айфон" като дума, а не търговска марка, през "ГЕ образните" простотии, вместо добре утвърденото "Г-образно" (алоу, пишман-профито- аФтор - ти изобщо замислял ли си се, че се казва Г-образно заради формата на буквата /L-shaped на англ./, а не заради мокрите ти сънища?) та до "даунлоадването" като дума... пфу-у-у-у-у, поне като сте некадърници - не ос@райте вече утвърдениото от времето на соца, че там поне се мислеше, за разлика от сега, където кьорав професионалист не остана в територийката за 5 стинки работа да свърши...
Впрочем - ето как ще изглежда "разговор" на "български":
“Здравейте! Звъня ви по телефона, защото няма смисъл да ви мейлвам. Искам да ви поканя съвсем пърсънъл на един мийтинг на нашия тийм, който да ви даде някакъв фийлинг за нашата работа и определена визия за един лонг търм период. Бихме могли да дебатираме видяното и да си шерваме някакви идеи, ако сте в кондиция след срещата.”
...
Ето и пълния текст: Натисни тук
Звучи баш като напъни на Рапонья да срича ядрена физика на мачле в Бусманци.
Ще тъгуваме все повече и повече за словесни наслади като тази:
Господин Министре,

В душесмут окосъзрех вещилище във вестопродавниците всекидневни, че е сторена изпъдица на самоличността ми от Вашето просветилище народно, поради негодие старешко. Това вля злимогорчило в душепокоя ми и ме подтикна към устопсувни матерни мръснословия. Защото ако ме окосъзрете ще заключите, че съм душесвеж, сърцемлад и в прекалено якотелесие. Никакво коленослабие и кръстонемощни поличби не са ме споходили. Храноглътните ми желания са като у новобрачни. Гълталището ми, коремието ми и продължаващите ги телесни добавки са в изправност. Сърцетупът ми е нормален, кръвопластът е естествен, а любощенски подсети непрестанни. При това младосърдие и якотелесие бива ли да ме подвергвате на изпъдица. С настоящето си буквописание Ви моля да не ме изпращате в пенсионно пустовремие, а и в бъднодневие да ме оставите на трудотворна занимавка.

Последна доплънка:
Виж, ако става реч за проф. Влахов, той, макар че е в ергенски самолипс, изпадна в кръстонемощие и комай е в пълен угас на любощенските подсети. Ето защо неговата изпъдица е по-належаща.


Подпис: Ал. Балан

11 Септември 2012 20:49
"Борбата между Доброто и Злото е вечна".

Банядийскатя Глупост заслужава главна буква, защото е Голяма.
-
И май не са чували за наложилата се в употреба разлика между мАсло и маслО. Първото се употребява когато става дума за двигателно и машинно, а второто за краве, овче и друго за ядене. Ама иначе са транскрибирали на кирилица търговски марки и ги обявили за български думи. Ще се накефя, ако някоя от тези компании се присети да ги съди за това и им тръсне яко обещетение.
-
И няма нужда да "разрешават" употребата на кликване, даунлодване и подобни. Никой не ги пита. Ако си мислят, че някой ще седне да им чете речника, то са в грешка. А може би целта им не е да се чете, а да се продаде, чрез задължаване.
11 Септември 2012 21:02
Естествено, Генек, нали това е именно подлогът – който върши действието. Аз го казвам това за хората, на които им е трудно да го определят. Но в изречение като: "Президентът даде на ПремиерЪТ" е просто невъзможен този пълен член, а непрекъснато така се пише и се говори по телевизиите. То щом има предлог преди това, той не може и да върши действието. Но понеже Боко е важна птица, се чувстват задължени да турят пълен член.
11 Септември 2012 21:02
Новите правила идват навреме, за да докажат недвусмислено, че наследниците на деветосептемврийци продължават да работят упорито върху правилата в нашиьо язык.
След деветиЙ буквите се съкратиа, тъй като "верните народни синове", слезНали от балканЯ беа каруцари, тъпанари, дървари, олигофрени или с една дума тъп криминалитет, търсен от другаря Гешев.
Ся, когато чалгата става все по-актуална, е не само желателно, но и задължително, българскиьо язък да се изпрости в унисон с мелодично-ритмичната чалга. Или малко по-изкелефещено речено, българскиьо язък требе да еволюира паралелно с чалгата, за да се получи необходимия дуйхойвен пиетет и срастване на управляващата вРъхушка с електоратната интел'генция, без да се изпуШТа и образУвателния акСент връз халтуртрегерната каста.

Нема да е зля, все запетаи, точки, двуЙточиъ, възклицателни, питащи и други препЕнателни знаци да се ликвидират карашик с преката реч, която се пише още по-трудно.
И докато сливането при наречийтъ горе-доле беше ОК и "пред вид", "в къщи", "в ляво", "в дясно" и т.н. започнаа да се пишът слето ("предвид", "вкъщи", "вляво", "вдясно", то сяшното настояШТе в нашта держава стане чалгаджийско, след което логично следва: Пиши България бегала!
Някой чувАл ли е за дръжавната формъ нъ опръвление "Идеокрация"? И ако НЕ, да се обърне към Халийвудскиьо Idiocracy за справочник.
Натисни тук As the twenty-first century began, human evolution was at a turning point. Natural selection, the process by which the strongest, the smartest, the fastest reproduced in greater number than the rest, a process which had once favoured the noblest traits of man.
Now began to favour different traits, etc.


И ето докъде е стигнал един дофтур.
Натисни тук Uh-huh, uh-huh. Kick ass. Anyway, I don't wanna sound. Like a dick or nothing, but I looked at your charts and it seems like you're fucked up, you talk like a fag, and your shit may be retarded. What I'd do, man, is get plenty of rest.

OmniPal doesn't lie, man. But listen, there's plenty of 'tards out there living really kickass lives. My first wife was retarded and she's a pilot.

11 Септември 2012 21:09
"Само разделно обаче се изписват съчетания, при които първата част е съкращение - ЕКГ данни, МВР център, ОДС депутат, BG гражданин"
Тук дилемата изобщо не е разделно или слято писане, а в това дали има български език или от него е останала (засега) само кирилицата. МВР център - ами че това е английски, написан - кой знае защо - на кирилица!
"Корифеите"-езиковеди убиват езика ни, преди тях същото предателство извършиха всички онези писачи и пишман журналисти, които по медиите се надпреварват кой "по-авангардно" да го обезобрази. Нямало нужда, видите ли, от предлози, защо да се казва "център на МВР" или "депутат от ОДС", щом в английския няма предлози в тези случаи!
Този, с извинение, правописен речник е като "Траурния марш", изсвирен на могилата на българската култура. И това, че "милостиво" са оставили думата "колежка", не променя нещата.
11 Септември 2012 21:13

Интересно ще стане, ако върнат стария правопис. Някои и имената си няма да могат да напишат правилно.Те и сега не могат да си пишат имената. Чували ли сте името МихаЙл? Много е модерно напоследък...
11 Септември 2012 21:14
Ако нормите по закон се наложат на практика, почти всички журналисти ще останат без работа. Едновременно ще се наложи всичката класика да бъде забранена съгласно закона.
11 Септември 2012 21:20
Айде леко да го осъвременим:
“Здравейте! Звъня ви на джиесема, защото няма за кога да ви сендвам мейл. Искам съвсем персонално да ви поканя на екслузивна презентация за пърформънса на нашия тийм бийлдинг. Това ще бъде есординарен ивент който да ви даде фийлинг за нашия уърк метод и позитивна визия за един лонг търм период. Бихме могли да дискутираме нашият експириънс и да си шерваме идеи, ако сте в кондиция след ивента.”
11 Септември 2012 21:27
BG гражданин.

Тва как се чете ? БиДжи гражданин ? Дянков, Дянков, защо не направи поне едно добро и да икономисаш 5 милиона от хвърлянето им на вятъра...
11 Септември 2012 21:36
Законодателите разрешиха.... това, което отдавна се прилага.


Ще ме извиниш, ама то и в Анадола, казват, прилагали от векове нетрадиционни практики...

Иначе, сериозно, приспособяването на езиковата норма към "практиките" на малоумни неграмотници си е чисто престъпление. Французите, например, когато ги питат дали биха облекчили правописните правила /това е единствената държава, за която знам, че имат национално състезание по правопис всяка година/, отговарят, че не е противоестествено да има и неграмотни в страната на Балзак, Юго, Волтер и т.н....
Прочие, постигането на грамотността изисква интелектуално усилие. Не е задължително всеки да го полага, но няма право след това да хленчи за "сложния" правопис и да си измисля собствен.
11 Септември 2012 21:37
О, не, Запорожка Сеч, работата не е в журналистите толкова, колкото в това, че вестниците вече нямат коректори. То и много от книгите нямат, и телевизиите не смятат, че имат нужда да ги поправят! Такава неграмотност цари навсякъде... Всички тези буквално преведени английски изрази (не говоря за комп. термини) така ни развалят езика, неща като "случва се" под път и над път – където трябва и където – не! Вече никой например не пише "опитвам се" , а само "опитвам" и т.н., и т.н.
11 Септември 2012 21:43
Законодателите разрешиха...

БАН не са законодатели. Все още езикът е свободен. Аз с техните глупости не смятам да се съобразявам, пък нека някой, като остане без аргументи по същество на някоя тема да го избива на правопис.
Жал ми е само за горките ни деца, дето още са останали в България.
11 Септември 2012 21:44
Е, все пак доживяхме на първа страница на вестник да четем за нов правописен речник! И това е нещо. (Щото има доста хора, които изобщо не знаят, че съществува подобен справочник )
11 Септември 2012 21:53
Брайтмане, жално е и за децата, дето са останали тук, и за децата, които са в чужбина!
11 Септември 2012 21:59
Изкуфели писарушки си придават важност. Суетност, разбира се.
11 Септември 2012 22:07
Стайнбек,
правописът трябва да е максимално опростен и да служи единствено за ясното изразяване и еднаквото разбиране на написана мисъл. И дотам. Дали ще е "кво" или "какво", това трябва да се остави на свободната преценка на пишещият.
-
Сега предлаганите промени от БАН в повечето случаи създават неяснота, а не яснота. Например, кво значи да пишем "вие" и за множествено число с главна буква ? По кво ще отличаваме числото ? Не стига, че под руско влияние сме възприели неестествената за нас вежлива форма в множествено число, а сега я правят още по неясна.
Добре, че под влияние на езиците в които няма род не възприехме мъжки род за жени.
-
Предназначението на езика е да предава информация. Максимално информация. Всяко правило, което намалява количеството предавана информация е алогично.


11 Септември 2012 22:18
Брайтмане, остави какво трябва и какво не трябва. (И аз не съм съгласен с много от новоприетите неща.) Просто правописният речник е задължителен, трябва да има правила, пък дали са логични и удобни... А за "кво" и "какво", например, не съм съгласен. Така се изразява отношение. "Кво праим" изразява едно, а "Какво правим" – друго. Не може да се заменят ей така, без смисъл. Нищо не можем да направим, след като е прието БАН да е "законодателят" в правописа. За "Вие" също си прав, но... това е положението...
11 Септември 2012 22:19
Сърце няма да ми даде да напиша "Ей, Вие там, тиквениците, ..."
11 Септември 2012 22:19
еврозона и евро зона,

Еврозона и евро зона не е едно и също. Еврозона има тясното значение на зона употребяваща общата валута Евро, докато евро зона може да бъде зона обособна по най-различни признаци в ЕС.
Доброто и Злото

Доброто и злото могат да бъдат с главни букви само, ако се имена на приказни герои в нечия фантазия. Или поне, ако са абсолютно дефинирани. А те абсолютно дефинирани ли са ? Не !!! Те са относителни понятия и няма как са бъдат персонализирани.
11 Септември 2012 22:23
Така се изразява отношение. "Кво праим" изразява едно, а "Какво правим" – друго. Не може да се заменят ей така, без смисъл.

Да съм казал, че е без смисъл ? Нищо подобно. И в това е богатството на езика, че може да изразява много неща. А какво да изрази е единствено работа на изразяващият. Не на БАН.
11 Септември 2012 22:27
когато литературни герои се използват като нарицателни, имената им да се пишат слято с малки букви - донжуан, донкихот, байганьо

И докрай членувано, ей!
внимателният
11 Септември 2012 22:29
Брайтмане, цъ! БАН ти казва кое е правилно, литературно, грамотно, а вече ти, ако си автор на художествена литература, си решаваш как да го пишеш. Трябва да имаш основата. Като примерът с Пикасо – в началото е рисувал съвсем "класически", а накрая... Та така
11 Септември 2012 22:30
EvaristeGalois мае по-правилно "Ей, Вие там, Тиквениците, ..." ))
11 Септември 2012 22:31
Нищо не можем да направим, след като е прието БАН да е "законодателят" в правописа.

Да де, ама "законодателят" е само метафора, с изключение на горките ученици на изпити, дето ще пишат още по-неправилно.
-
Езикът е свободен, творците, издателите и медиите частни и няма сила, която да ги застави да приемат глупостите на БАН.
---
Да повторя - езикът е средство за предаване на информация. Правилата трябва да се малко, пределно прости и да имат за цел единствено еднаквото предаване и възприемане на тази информация. Всичко останало е самоцелно, от лукаваго и плод на това, че Дянков не си свърши работата с феодалните старци.
11 Септември 2012 22:36
Брайтмане, хората ТРЯБВА да са ГРАМОТНИ, това е! Но няма да те убеждавам повече, щом си решил да си пишеш по свой начин. Твоя работа
11 Септември 2012 22:41
хората ТРЯБВА да са ГРАМОТНИ

Кво означава това понятие ? Я върни правописа до 1944 г. и гледай ква "неграмотност" ще настъпи.
-
Понятието грамотност не е запетайките, главните и малките букви, а точното писмено изразяване на мисъл и способността за разбиране на текст. Точно възможността за комуникация, посредством езика и писмеността, а не самоцелната схоластика на феодални старчета.
11 Септември 2012 22:45
***
11 Септември 2012 22:50
Абе приятелю, не съзнаваш ли ти или тези, които ти плащат за клик, че правиш яка антиреклама на тази онлайн игра ?
11 Септември 2012 22:52
Брайти, бе, душа, как успяваш да си спец и по граматика при това флоолесно и ерудирано да смесваш двата лангуиджа? Евларката, значи...
11 Септември 2012 23:03
-
12 Септември 2012 00:12
А изразът "входиране", що не входиран в новописа на новоговора, бе?
Я там да се поправят бързо!
12 Септември 2012 00:26
Всъщност БАН не принуждава никого за нищо, а просто установява трагичното статукво.
12 Септември 2012 00:59
А как ще се пише Рамбо Силек?
12 Септември 2012 01:03
Отдавна забелязвам, че навсякъде се пише слято "вкъщи". Не зная защо е така, но по същата логика трябва да се пише "вучилище, "вмагазина", "вкиното"...
Кой го е измислил това не зная, но не съм длъжна да се съобразявам с него. Пиша си аз както си знам!
12 Септември 2012 01:18
в това е богатството на езика, че може да изразява много неща. А какво да изрази е единствено работа на изразяващият. Не на БАН.


Светльо,
12 Септември 2012 07:24
Брайтмане, малко бъркаш понятията. Точно запетайките, пълният член, правилното написване на думите и главните букви са грамотност. А начинът да се изразяваш е образованост, интелигентност, ерудиция и т.н. Не можеш да пишеш както си искаш. Във всички езици има правила за правопис. Ти сега лансираш някаква нова теория. Е, да, оригинален си, ако това искаш да покажеш. Но само толкова. Човек трябва да пише правилно. Отнася се за всички езици. Лошото е, че всички езици имат закрепостени правила от сто-двеста(?) години, а при нас през десет години правилата се сменят. Хубаво е, че се включват нови думи, защото всичко се развива. Но това слято, полуслято и разделно писане Владко Мурдаров си го "врътка" периодично, явно се печели от издаването на нови правилца.
12 Септември 2012 07:59
Преди време Дянков, като ви отвори очите за "феодалните старци" се юрнахте да го плюете, а май е бил прав!
12 Септември 2012 08:15
Стайнбек написа: "Хубаво е, че се включват нови думи, защото всичко се развива. Но това слято, полуслято и разделно писане Владко Мурдаров си го "врътка" периодично..."
Ше си позволя да повторя - белята не е само и не е най-вече в заемките на английска компютърна лексика или дилемата слято-разделно.
Въвеждането на ГРАМАТИЧЕСКИ норми, ЧУЖДИ на българския език, от полуграмотни писачи по вестниците, което се наблюдава през последните двайсетина години, е намеса в най-консервативната част на езика! Промените в синтаксиса ("МВР център" вместо "център на МВР" и т.н.) трябва не да се узаконяват, а точно обратното - решително да се отрекат, ако искаме да има български език. Тази езикова идиотшина, която започна преди време с изкривената употреба на отглаголни съществителни без обичайните предлози след тях ("решаване проблемите" вместо "решаване НА проблемите" и т.н.) е голяма крачка към ликвидирането на българския език.
12 Септември 2012 08:18
Понятието грамотност не е запетайките, главните и малките букви, а точното писмено изразяване на мисъл...


Ами да, нали още на времето Петьо Блъсков въведе модата на "свободното" изразяване, т.е. писане : "Елен отстреля ловец".
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД