:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,104,709
Активни 106
Страници 13,823
За един ден 1,302,066
Интервю

Иво Беров: СДС не успя да защити смисъла на своето съществуване

Мога да изброявам много грешки на СДС - но не сега, когато вървим към страните на Третия свят. Сега е време да се покаже успехът на СДС. Новото синьо ръководство обаче отказа да защитава този рубеж, твърди журналистът от спрения в. "Демокрация"
Снимка: Борислав Николов
----------

Иво Беров е роден на 12 декември 1953 г. в София. Завършва френска филология. Работи като каменоделец, пощальон, разносвач на мляко през нощта. От 1991 до 1994 г. работи в предаването на БНТ "Панорама", а след уволнението си оттам до 2002 г. - в закрития това лято в. "Демокрация".

---------

- Иво, какво...

- Чакай! Обзалагам се, че първият ти въпрос ще е защо стана така с в. "Демокрация"?

- Позна. Какво всъщност стана с в. "Демокрация"? Можеш ли категорично да кажеш кой спря вестника?

- Според мен се е провел следният диалог: "Понеже ти си лош, ти си клиентелист, намери чрез твоите лоши клиентелистки връзки пари, за да вдъхнем живот на вестника, в който да се разграничим от теб, понеже ти си лош и си клиентелист." На което отговорът е бил: "Няма да ви дам пари, за да ме плюете." Това си го въобразявам. Но така или иначе - имаше някаква недоизказаност, нещо тайнствено около спирането на вестника.

- Кои са големите грехове на СДС?

- Няма да успееш да ме вкараш в тази плоскост. Ако е имало някакви грехове СДС, отдавна ги е изкупило. Модата, която наложиха ендесеварите - да накарат СДС непрекъснато да си посипва главата с пепел - при мен няма да мине. Защото положението, до което ни докараха "нововремците", е толкова отчайващо, че сравнението със СДС винаги ще бъде в полза на СДС. Ще дам пример. По времето на много лошото СДС, които "окрадоа" България, всяка есен имаше спор с колко да бъдат увеличени заплатите и пенсиите. И когато те биваха увеличени само с 10 процента, настъпваше всенародно брожение.

----------

Последната година от управлението на СДС имаше невероятен вой за това, че на горките лекари и на горките учители заплатата се увеличава само с 10 процента. Какъв беше резултатът? Заплатите на лекарите и учителите тогава, в началото на учебната година се увеличиха с 30 процента. Какво става сега - в началото на тази учебна година? И в началото на миналата? При управлението на добрия, благородния, прекрасния цар, който дойде да ни оправя за 800 дни. Не се и чува дума за увеличение. Всичките тия, които тогава бяха отворили усти като крокодили да реват за народното благо, сега са си стиснали устните като кокошо дупе! Защо не направят сравнението? Новите управляващи нямат друг изход, освен да стъпчат СДС, за да изплуват те - иначе са загубени. Защото всеки ще види очевидното.

------------

Ще дам конкретен пример. Изтъпанчва се по телевизията Милен Велчев и разправя, че той е съкратил българския дълг с 900 млн. лв. с онази операция по брейди-книжата. Аз се чудя как действително се получава това безумие. Няма ли един нормален и свестен човек, който да има два грама мозък и да каже: господин Велчев, чакайте бе, няма такова нещо! Това е невъзможно. Това е смешно. Това значи, че още осем такива сделки и ние няма да имаме външен дълг въобще. Получава се една всеобща хипноза. И управляващи, и управлявани се гледат като телета и си разправят един на друг брадати лъжи. Защото няма смели политици, хора, общественици, които да станат и да кажат - не е вярно! Само Иван Костов го направи. Той стана и каза: Чакай, момче, не си играй с народните пари! Той писа писмо до неговия шеф Симеон, в което казваше - не позволявай на твоите юпита да си правят експерименти. Но всички веднага оплюха Костов. Обществото продължава доброволно да си затваря очите и да живее с непрекъснати лъжи - лъжата на Милен Велчев, лъжата на Ахмед Доган, лъжата на Николай Василев... Основният въпрос е: Защо живеем в лъжа? Защо обществото предпочита да живее в лъжа?

- Какво излиза - че единствен ти дръзваш да назовеш лъжата и да посочиш лъжците?

- Точно така. Това е лесно обяснимо. Аз няма какво да рискувам. Много повече са тия, които си го мислят. Защо е така? Когато Симеон започна да ръси нелепица след нелепица, аз станах и обосновах защо той лъже. Но никой в България никога няма да си признае, че се е минал и да каже: излъгах се, истинският държавник Костов го замених с този фанфарон Симеон.

-----------

Той си казва: не, не съм се излъгал, Костов е крадец, Костов е циганин, Костов е простак, Костов ме излъга - а ето, Симеон, по 16 часа на ден в своите тайнствени царски чертози някъде по Врана пуйчи за народа и мисли как да го оправи.

---------------

- Иво, кой си ти и за какво се бориш? Това не е каузата на СДС, защото СДС има нужда от привърженици. А с твоите хардлайнерски писания ти отблъскваш по-умерените.

- Ти ме обвиняваш, че съм затрил СДС - като не хваля царя, като не се хиля, като не се правя на готин. Аз искам България да бъде европейска цивилизована страна. С всичка сила царят, жълтите и комунистите - аз се надявам между другото на социалистите и искам да кажа нещо добро за тях - с всичка сила сегашните управляващи ни водят към страните на Третия свят, където парламентарната демокрация се е превърнала в султански диван. Срещу това е моят патос, моят гняв и моята истина.---------

Какви са моите ценности? На първо място предпочитам да бъдем европейска страна, ръководена от дясна партия като СДС. Ако не може, нека бъдем европейска страна, ръководена от лява партия като социалистите - напоследък те поумняха малко, станаха малко по европейци, макар че са големи тарикати. Но все пак не излязоха с царските титанични лъжи, защото така, както излъга царят, и бай Тошо не е лъгал. Новите ръководители на СДС, по този принцип - нека се харесаме на хората, нека се отваряме, нека да имаме повече почитатели, се присламчват към жълтите лъжци и демагози; научавам от вестниците, че шефката Надежда Михайлова поканила на рожден ден Бойко Борисов... извинявай, ама тя не е светска дама. Тя е политически водач! Всеки неин жест вече е политически жест. За съжаление Костов направи политическо самоубийство.

-------------

Той е непопулярен, него го охулиха по най-долен начин. Но той единствен в държавата каза: стоп, ние вървим в посока към Беларус!

- Какво имаш предвид под думите за политическото самоубийство на Костов?

- Става дума за избор - или ще бъдеш голяма личност, или ще бъдеш политик. Един политик няма право да се държи като експерт. Той няма право да каже: това е положението, избирайте! Той няма право да казва на хората "поемете своята отговорност". Дори съвременните западни политици не си позволяват този лукс. А Костов избра възможно най-трудната и най-мъжествената позиция. За да бъдеш политик, се иска един минимум демагогия. Това е то политическото самоубийство. Защото демагогията е печелившият избор в България. Но тук си е виновен народът. Защото той не иска честни политици, които да обяснят: за да бъде истинска сделката за "Булгартабак", две-трети от хората трябва да бъдат съкратени. Не, всички лъжат. И затова тази сделка е смешна. Истинските инвеститори отдавна се отказаха от нея, останаха тези тарикати, които сега се надлъгват един друг.

--------

СДС все повече се губи като партия, защото тя предаде основния рубеж. Тя по някакъв начин иносказателно се съгласи, че управлението на СДС е било неуспешно. Не е вярно. Това не е вярно!

------------

Обвинението на жълтите, които искаха да оцелеят политически, за да не се направи сравнение с предишното управление и за да прикрият лъжите си, бе: Управлението на СДС е провал. Първо: СДС действително постигна икономически растеж, а не измисления на Николай Василев; защото благодарение на този растеж имаше най-редовно увеличение на заплатите дори по време на Косовската криза; това, че ще влизаме в НАТО и Европа, се дължи единствено на политиката на СДС по време на Косовската криза; тогава политиците се изправиха даже срещу общественото мнение; всички бяха ревнали да поддържаме Милошевич - и днешният президент, който тогава писа писма на Милошевич, сега се фръцка до генералите на НАТО; но ето, това е силният политик - ти рискуваш, ти даваш своето обаяние, даваш своя рейтинг, даваш от своя имидж, лично ти се проваляш, събирайки народната омраза, но като истински мъж и държавник повеждаш страната напред към Европа и НАТО, както направи Костов, въпреки всичките плювни. Сега става точно обратното. Сега няма личности.

Аз мога да изброявам много грешки на СДС. Но не сега, когато вървим към страните на Третия свят. Сега е времето да се покаже и да се докаже успехът на СДС. Защото СДС имаше успешно управление. Сега именно затова трябва да говорят политиците на СДС. Новото ръководство отказа да защитава този рубеж. Защо? Може би за да се разграничи от старите?------------

Може би за да събере народната обич? Е, не става така. Не става ти да се покажеш на светско място с Бойко Борисов и понеже хората обичат Бойко Борисов, да се присламчиш към него и да вземеш трохи от народната любов, която залива този водевилен герой. Това за мен не е постъпка на политик.

------------------ А как точно СДС се примири с обвиненията?

- То се примири с тази нагласа, която започна да се създава. На всичките атаки - тия са крадливи, тия са корумпирани - никой не реагираше по никакъв начин. Предаването на този основен рубеж е голямата грешка на СДС. Каквото и да правят сега, хората ще казват: вие се провалихте, вие ли ще ни давате акъл? Макар и не много умни, българите не са пълни идиоти - в един момент неодобрението им ще засегне и личността на царя. Но то няма да премине към СДС. Защото СДС не успя да защити смисъла на своето съществуване.

- Иво, извинявай, само политика ли ти е в главата? Не се ли превръщаш така в един политически маниак?

- Като любител се интересувам от квантова механика и астрофизика и от пространствените модели на вселената. Но с кого да обсъждам това нещо? Няма с кого.

Интересува ме също как е проникнало християнството в Римската империя, как дивите варварски племена, включително и ние, не сме разрушили достиженията на империята, включително и на византийската, а сме стъпили върху тези достижения.

-----------

Интересува ме дипломацията преди избухването на Втората световна война. Интересува ме развитието на руската душевност - откъде са тръгнали, за да създадат една от най-човеконенавистните империи, интересува ме от гледна точка на психологията. Гогол, Чехов, Тургенев, забравеният Максим Горки. Той много неща е надушил. Така можеш да разбереш как в Русия всъщност е имало две нации, две различни общества, които в един момент се сблъскват едно с друго, за да се получи тази революция.

------------

- Кой ти е любимият автор?

- Според мен най-великото произведение е писмото на вожда Сиатъл отпреди век и половина до президента Франклин Пиърс в отговор на желанието на "Големия бял баща", след като е разгромил племето, "цивилизовано" да изкупи земите му и да прати останалите живи индианци в резерват. Това писмо според мен трябва да се учи наизуст във всички училища на всички страни. Вождът Сиатъл, човекът, чийто воини са избити и унизени, завършва писмото си така: "А може би все пак сме братя?"
6382
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД