:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,690,300
Активни 106
Страници 24,247
За един ден 1,302,066
Правна кантора

Можете едновременно да получите обезщетение за безработица и пенсиониране

"Работех в едно предприятие като специалист по търговско-счетоводни операции. През май т. г. придобих право на пенсия, но въпреки това продължих да работя. В началото на септември работата в предприятието спря и на 20 септември ми връчиха заповед за уволнение поради спиране на работата. От "Личен състав" обаче твърдят, че нямам право да получа обезщетение за първия месец, в който съм останал без работа. Щял съм да получа две обезщетения за едно и също време. Имат предвид обезщетението, което получавам поради пенсиониране.

Моля за отговор дали твърдението е правилно. Имам ли право да получа едновременно и двете обезщетения?"

Пита В. Иванов от СофияОчевидно е, че въпросът се отнася за обезщетенията по чл. 222, ал. 1 и по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда (КТ).

Първото обезщетение се дължи на лицата, чиито трудови договори са прекратени поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа, както и при спиране на работата за повече от 15 работни дни. Обезщетението се дължи, ако уволненият е останал без работа. Ако е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право да получи разликата във възнагражденията.

Второто обезщетение се дължи на лицата, които към момента на уволнението, независимо от неговото основание, са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това обезщетение е в размер на 2 или 6 заплати в зависимост от това колко време е работено при същия работодател.

Читателят, изглежда, е уволнен на основание чл. 328, ал. 1, т. 4 КТ - поради спиране на работата за повече от 15 работни дни. В този случай той има право на обезщетение за уволнението по чл. 222, ал. 1 КТ. Но понеже към момента на уволнението г-н Иванов е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, той има право и на обезщетението по чл. 222, ал. 2 КТ. Няма пречка двете обезщетения да се получат едновременно и да се изплатят и двете. Това е допустимо от закона, понеже обезщетенията са различни по предназначение и основание.

Обезщетението по чл. 222, ал. 1 КТ има компенсаторен характер и е насочено да обезпечи работника/служителя за определен период от време, в който той ще бъде безработен, със средства за живот. Основанието за получаването му е прекратения трудов договор поради някоя от посочените по-горе причини.

За разлика от него обезщетението по чл. 222, ал. 3 КТ има характер на признание, ако щете на признание и награда (по силата на закона) за работата в предприятието при един и същи работодател. Особено добре това се откроява тогава, когато обезщетението е в 6-кратен размер. Основанието за получаването му не е причината за уволнението, а придобитото право на пенсия. Обезщетението се дължи независимо от това каква е причината за прекратяването на трудовия договор.
1987
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД