:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 236
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Зорлем бутат Шамара да става Солженицин

Което е карикатура отвсякъде. Познайте обаче кой ще се окаже смешен
Бойко Ламбовски
Сигурно е било някъде около 87-88-а година, когато ми се случи да пътувам в кола с партийно-комсомолски функционер от високите етажи, и разменихме по няколко думи. По радиото в колата прозвуча песента на "Тангра": - "Този град, в който аз съм роден, / за мнозина навярно е скучен. /Разпиляват се ден подир ден,/ просто няма какво да се случи..."

Функционерът се намръщи: "Къде гледат другарите от културата, кой е разрешил тази песен? Как така се обижда провинциалният гражданин, защо се обругава провинциалният бит? Трябва наказания да има, идейно-възпитателната дейност трябва да се засили, безобразие!..."



Слушах го и се дивях



Тогава се дивях на квадратната глава и мизерните арт рецептори на въпросния началник, днес още повече се дивя. Държавата по онова време вече имаше сериозни дългове, Полша трещеше от "Солидарност", Варшавският договор гърмеше като ръждива ламарина, Горбачов не знаеше какво иска - КПСС и СССР, или перестройка и конкурентна пазарна икономика, Тодор Живков се снишаваше объркан, предчувствайки агонията на Системата, а този тип си гъделичкаше чувството за контрол и значимост чрез репресивни отживелици: "Да се забрани, да се накаже!". И то по отношение на свръхбезобидна песен...

Онзи ден медиите съобщиха, че в Националната следствена служба викали рапъра Сарафа, който да свидетелства срещу рапъра Мишо Шамара, във връзка със заведено срещу последния дело. През август прокурорът от Софийската градска прокуратура Момчев бил възложил на следовател от Националната следствена служба да води досъдебно производство срещу въпросния Шамара заради текст от песента "Бяло, зелено, червено"...

Досъдебното производство е образувано по чл.108, ал. 2 от Наказателния кодекс: "Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева".

Версията на разследващите е, че престъплението се съдържа в следния текст от дългото иначе парче:

От трите цвята най-много обичам бялото.

Зеленото го пуша и съм high.

Не прекалявам с нищо, щото I dont wanna die, die.

Червеното е като мензис, като кисела мацка с Тойота Авенсис.



Изчетох целия текст на песента и ме обхвана удивление,



подобно на онова отпреди четвърт век с функционера. Текстът на въпросния творец Шамара е доста нескопосан, но рапът като цяло - ни по света, ни в България, е образец на виртуозност в прозодията и изящната словесност. Да оставим засега това настрана. Никакво опетняване на тези символи обаче - герб, знаме и химн, няма! Като цяло настроението в иначе разфокусираната като произведение на пиян фотограф творба е хаотична и хормонално несдържана радост от живота тук и сега с неговите кривици и услади... Текстът е по-скоро патриотичен, съответстващ на културните и икономически реалности в Родината и на собствените културни хоризонти и сексуални въжделения на лирическия херой...

Химнът със сигурност не се петни, гербът също не се споменава, освен утвърждаващо. Е, има една фраза в текста такава:

"Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба.

Ти гледай напред и един ден всичко ще бъде наред."

Резонно Шамара се защити, като каза, че тъкмо тя е разгневила управляващите. Но ако управляващите започнат да воюват с такъв тип закачки, спукана им е работата, да знаете. Надявам се, че не този стих е причината за гоненията Шамарови...

Остана знамето. "Бяло, зелено червено", разбира се, са цветовете на националното знаме. Бялото обаче Мишо харесва, зеленото го пушел - каквото и да значи това, но явно също го харесва, щото никой не пуши нещо противно. Е, червения цвят сравнява с някои женски физиологични цикличности, както и с кисела мацка в марка японски коли, което не е чак толкова обидно.



Дето се казва, авторови инвенции и асоциации





Още повече че червеният цвят бе обругаван по чисто политически мотиви къде-къде по-грозно от кого ли не през последните десетилетия.

Единственото възможно отношение към подобни неща е със смях, или с пренебрежение, иначе стават за смях както самите институции, така и символите, които те защитават.

Рапът като цяло е бунтовна ерупция, поезия на социалните и културни низини, уважаеми дами и господа от НСО и прокуратурата. Той е изкуство на не особено образованата, но на ярко чувстващата, здраво викащата и силно протестиращата младеж. Затова текстовете в рапа по принцип са провокация, а не Ботичели за салонна употреба, нито поръчков химн за полицейска възхвала.

Не се хващайте с тези неща, че приличат на управленска неадекватност. А Мишо за по-добър пиар не би могъл и да мечтае.
Снимка: БГНЕС
Рапърът Сарафа се яви в Националната следствена служба като свидетел за образувано производство срещу песен на Мишо Шамара. На снимката: Сарафа и Мишо Шамара.
Снимка: Булфото
Мишо Шамара или Big Sha твърди, че през май е бил викан на разпит във варненската полиция заради текста на песента му "Сърцата ни". В нея се пее: "Искам свобода , Брато , не искам свободия. Не искам да съм РОБ на тия или на ония ! Държава, в която гласът ти струва едно кебапче, за умиращия в болницата даже няма хапче!"
60
8653
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
60
 Видими 
26 Септември 2012 20:13
арни дяцата са и нямат кабаят, никоя обида нийде не съзрях, милеят си родина докле жадуват по добър живот,
26 Септември 2012 20:17
Подозираме, че станищовото напъване около
Мишо Биг Ша и намкойси ще изиграе
лоша шега на изкукуригалата бабичка БСП.
26 Септември 2012 20:19
Никакво опетняване на тези символи обаче - герб, знаме и химн, няма!

Как да няма ОПЕТНЯВАНЕ бе, драги Ламбовски? Така ли не се ли сещаш колко кръв се е проляла за това знаме и благодарение на тззи кръв ни има и нас сега. Това е червената лента от знамето. На Шамара, на Станишката и на тебе може и да ви напомня за мензис, но това си е специфичен ваш си проблем,решавайте си го помежду вас и не натоварвайте другите с проблемите си.
Българското знаме е съставено от бял, зелен и червен цвят, разположени съответно хоризонтално един под друг. Знамето ни е такова официално от 1879 година, когато е прието за знаме на Княжество България на учредителното събрание.

26 Септември 2012 20:52
Досъдебното производство е образувано по чл.108, ал. 2 от Наказателния кодекс: "Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване от свобода до две години, или с глоба до три хиляди лева".

Мишока явно се е спазарил предварително с прокурорчето, но Гл.Прокурор надуши далаверата и още по обед ги отряза категорично!
.
P.S. Чшш, Страйкито, за подобна реклама Азис дава дупе всекиму.
Ти к'во даваш?


26 Септември 2012 20:57
Което е карикатура отвсякъде. Познайте обаче кой ще се окаже смешен

ПЕСерастът, дето си избра тази песен за химн?
26 Септември 2012 21:11
Дупце дават, но не се предават.
26 Септември 2012 22:00
Явно българският съд е решил да напляска Шамара, така както руският напляска Pussy Riot! И двата варианта са музикално некадърни, разчитат на словесната атака, опонират на властта, привличат с ексцентричност. Ала Big Sha е pussiless и грозноват, деянието му е по-меко, вероятно ще се размине с назидание... или в най-лошия случай с хилядарка.
А какво общо имат недоволният комсомолски функционер и настоящата ситуация?
Абсолютно нищо!!! Вулгарни текстове се леят като из ведро, турбо фолкът величае полови органи, автомобили, валута, изневери и питиета... През 87-ма Мишо Шамара за 10 % от подобен текст щеше да лъска кенефите на затвора в Пазарджик, а фолк диви щяха да леят цомби през решетките в Сливен. През 87-ма този форум би бил немислим!!!
26 Септември 2012 22:18
Ламбовски,
не си струва да коментирам написаното от теб.
... никъде не видял трокольора в песента на рапъра ...

26 Септември 2012 22:26
Явно българският съд е решил да напляска Шамара, така както руският напляска Pussy Riot!


Не ми бил българският съд, най ми бил преметачът (от "премятам се" Гого Лозанов, СЕМ. Още миналата година пратил ясен сигнал до прокуратурата...
26 Септември 2012 22:40
Случайно видях тази вечер по телевизора Боко Тиквата, който се възмущаваше от пошлите текстове които "му продиктували по телефона". Тиквата изцитира рапърските рими доста точно и се тросна особено на "червеното" което деликатната Му уста не можа да повтори. Аз пък прозрях, че зад Неговото огромно чело бушува едно разочарование дето са пренебрегнали амфетите, любимо прахче на беГалевите...
26 Септември 2012 22:42
преметачи

http://vbox7.com/play:bd086bbb&al=2&vid=3884247

http://pigeons.bg/img/objects/standart_galabi/thumbs/standart_galabi_4_1304813745ogledalen-premeta4.jpg
26 Септември 2012 22:52
Бойко Ламбовски
А онзи смешник с папионката да не преиграва, щото до сега от СЕМ люпиха семки, а последните изцепки повече приличат на поръчкови или още по-лошо - на автоцензура и фелацио.
PS. Чакайте и гледайте мача от близо - консомолците от ГЕРБ ще сътворят и по-големи "чудеса" под напора на предизборния секундарник.
26 Септември 2012 22:59
Qfwfq, па не е ли? Косата му гълъбова... Устата му доносническа.

Айде за честта на Гълъбите на Мира, ще нарека Гого Лъ "прескамбвичвач".
26 Септември 2012 23:01
Дорис, ако е заведено дело, явно все някой съд ще се изкаже.
Принципно това е поредната дреболия, ала да има джамбуре е важно. Демокрация е! Половин час слушам настървени коментари от Ники Кънчев и компания за пръднята на Ламбо Джуниър пред 14 ВИП персони. И тя се превърна в национален проблем. СЕМ ще сезира ли прокуратурата?
26 Септември 2012 23:06
Qfwfq, па не е ли? Косата му гълъбова...


Аз бих му викал Чочо-сан ...

26 Септември 2012 23:15
Аз бих му викал Чочо-сан ...


Ти пък, преди лягане да ме плашиш с мъченическа смърт на един ВИНАГИ и на всички верен дрът гугут...
26 Септември 2012 23:25
Аз бих му викал Чочо-сан ...

Чак пък вермут едва ли е заслужил да му казват.
26 Септември 2012 23:36
жокер

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTe4j48HNFK8f-hpPTlQYEKkITIbGSudFb2FdIJ03J9oTethTTgrQ
26 Септември 2012 23:46
Това вече е друго нещо.
Лека нощ.
26 Септември 2012 23:57
Цялата работа е 100 % реклама на закъсалото "творчество" на рапарите. Едва ли са толкова тъпи да се излагат безплатно, щото за всеки поне елементарно грамотен е видно, че въпросният текст въобще няма как да бъде отнесен към знамето, още по-малко да го обижда.
-
Че има продуктово позициониране (скрита реклама) на два вида дрога - хероин и марихуана и препоръка за умереното им използване е по видно. Само дето за глупости достойни за митологичното съзнание на примитивни общества има изричен текст в НК, а за рекламата на дрога, която реално нанася вреди, няма.
27 Септември 2012 00:34
чл.108, ал. 2 от Наказателния кодекс: "Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева"
Господа прокурори,по тоз чл.108 от НК и личната "поръчкорорска" логика, може да се накаже и някой дето скверни трибагреника чрез умишленото му рязане с ножица с цел избиване на комплекси.При това в условие на рецидив.Моля Ви,самосезирайте се!
27 Септември 2012 00:56
Прокуратурата успешно си свърши работата по делото срещу Николов и Стойков, та сега наред е Шамара.
27 Септември 2012 01:00
Пролетта на 87 беше първият фестивал в Летния театър с Ера, Тротил, Конкурент, Ахат, Кале и други. Всички ние бяхме големи жълти тикви.
27 Септември 2012 06:55
И кой беше чул изобщо това недоносче? Пък сега...Лили Иванова ще му завиди...
П.П. Да напомня логиката на умен колега - италианското знаме също е бяло, зелено и червено. За добра казуистика става...
----------------------
Блогът на Генек
27 Септември 2012 07:16
Мдааа, започнахме с песни, утре ще намерим някой член от НК за виц .... само аз ли имам усещане за дежа-ву ?
27 Септември 2012 08:50
Той е изкуство на не особено образованата, но на ярко чувстващата, здраво викащата и силно протестиращата младеж.

Хем ги мързи да се образоват, хем викат и протестират. Ми то е така, едни вършат работата, други само протестират без нищо друго да правят.
Защо ли правят реклама на такъв бездарник, чудя им се на акъла.
27 Септември 2012 09:04
летото се проглуших от друга песен от младежката култура, думички из нея бяха, лято, плажа, текиля, и какво си мисля е мое право, и право подобно има и младия човек, на собствен код, сленг, представяне, комуникация, и дяцата ни никак не са лоши, и едва ли текстовете ги привличат а ритъм, бийт, жизнерадост, туй е, щом съществува социална среда и тя е част от народа на българия, е в право да се изразява
27 Септември 2012 09:06
Шамара и Сарафа току-що по БТВ: - "Тия сюргюни не се усетиха какво направиха - за такава реклама трябваше да се изръсим поне 50 бона! Да си се занимават там с техните работи, аз бъркам ли им се из АЕЦ-те, не че няма ги направя по-бързо от тях..."
27 Септември 2012 09:16
Защо ли правят реклама на такъв
А де?
27 Септември 2012 09:28
рапът като цяло - ни по света, ни в България, е образец на виртуозност в прозодията и изящната словесност.

Така е, но явно другарите от Герп не го знаят и приемат един рапърски текст, в който се казва че са мразени, за нещо подсъдно.
Тъпо, но логично. Застрашените трябва някак да се защитят.
Моралът и нравствеността се завръщат в политиката!
Амин!
27 Септември 2012 09:31
Шамара и Солженицин - моля, моля! Все едно да сравняваме Бойко Борисов с Леонид Брежнев
27 Септември 2012 09:36
В текста авторът не е употребил името на Солженицин, така че заглавието може да е сложено и от някой превъзбуден редактор. Обаче и в текста и в заглавието се забелязва странното бягство от аналогията с Пуситата, която иначе е очевидна. И човек започва да се чуди защо е пропусната тази аналогия. Дали авторът не е чувал за Пуситата (съмнително), дали не е забелязал аналогията (също съмнително) или просто тази аналогия се оказва доста неудобна - няма как хем да похвалиш властта в Русия, хем да наплюеш нашата.
27 Септември 2012 09:39
международните представители в парламента всичка мара я втасали и текстове подбрали, идат дяцата низ чужбина, знаят българските песни и ги слушат, кръвта им ври и ги тича в слънчев град, късмет е ако се видят с родата от вечери, купони, българията им е в сърцата и тук им е прекрасно, и да ги не обичаш, да ги хулиш що слушали, грях е не морални устои, те не лъжат, не крадат, не лицемерят, повече народ са от кухари на предишно,
27 Септември 2012 09:50
Герба, знамето или химна.
Като се спомена химна, се сетих за една по-стара песничка:
"Горда стара планината,
шат на патката главата."
Та с нейните автори какво правим?
27 Септември 2012 09:51
пуси раят се ебаваха с права на религиозни, щом си демократ всекиму гарантирано право ще отдадеш, и ще го браниш, ала тук е друга тема, как се чуствам когато дяцата зорлем правят лоши, в кое съзнание дяцата на българия за текст ще съдиш и ведно ще си бил ги обичал, те ли са престъпниците в милната родина
27 Септември 2012 10:03
сам ще възроптувам дяцата ми ако родина са предали, продали, подменили за успешност, ил българията не им веке в сърцата, и ще им рекна, синко майчин Господ не може те разпознае я ли, тъй тя, наместо място за живот в кое превърнахме българия, ний уж висок морално и най отговорни
27 Септември 2012 10:11
Авторе, Бойко Ламбовски,
като си казал А, кажи и Б.
Кажи къде работи сега този партиен функционер, колко са му милионите, къде са му децата, в кои фондове и фондации папкат мангизи.
Нали бяха върли комунисти, бяха за равенство, братство, свобода, солидарност.
Как така преспаха една нощ и на сутринта бяха най върлите капиталисти, строят срещу който неуморно, упорито и ежеминутно се бориха 45 години !?
Това е по интересно от темата за музиката.
Повярвай ми.
27 Септември 2012 10:23
Чудя се, простотиите, наказуеми ли са и трябва ли прокуратурата да повдига обвинения...
27 Септември 2012 10:57
Да ме извинява г-н Ламбовски, ама това, че е пътувал заедно с партиен функционер и какво рекъл той през далечната 87 г. някак си не ми звучи достоверно. Това обстоятелство, като че ли е използвано за основа за да си построи материала, да го развие и да си направи изводите, като не забрави да намекне още в началото за паралела между тази и онази власт.
Колкото за заглавието може и да е опит за ирония - сегашните са толкова калпави, толкова нефела, че и един сериозен, истински духовен критик на властта не могат да изкалъпят.

Нерде Шамара, нерде Солженицин.
Нерде Иван Денисович, нерде ......
27 Септември 2012 11:58
Смело момче е Шамара! Да не го набарат някои "патриотични" бабаити,че да трябва да си сменя снимката на личната карта и паспорта....
27 Септември 2012 12:15
След като Мадона защити Пуси Кетс в Русия, чакаме Еминем да се намеси у нас...
27 Септември 2012 12:24
Бойко, защо се излагаш като кифладжия с тази си статия. Ама така е, като са ти дали колонка, явно нещо те подпира оттук-оттам...
27 Септември 2012 12:26
Да ме извинява г-н Ламбовски, ама това, че е пътувал заедно с партиен функционер и какво рекъл той през далечната 87 г. някак си не ми звучи достоверно.


И що да не звучи достоверно?
Ето малко челен съветски опит - за всички, които са забравили кое звучеше достоверно тогава...
Натисни тук

27 Септември 2012 12:56
а този тип си гъделичкаше чувството за контрол и значимост чрез репресивни отживелици: "Да се забрани, да се накаже!"

ама тоз същия Ламбовски не искаше ли да забранява гей-парадите?
27 Септември 2012 12:58
Раданова,

самото пътуване на Ламбовски с функционера не ми звучи достоверно, не думите на самия функционер. Казвам си мнението, не търся под вола теле и не обвинявам.
Възможно е и да греша, но мнението ми не е упрек към автора.
27 Септември 2012 12:59
Абе тия пусита хубав номер измислиха но я ударят зелените пачки и сбъднат мечтата си да забогатеят, я им се размине само с поправителен труд. Доката Шамара направо удари джакпота спечелвайки сърцето станишево и ставайки му личен ПЕС-артист. Само ще се наложи да си апдейтне арт-псевдомима, от Мишо на ПЕСо Шамара.
27 Септември 2012 13:10
Прави са форумците!
Мишо Биг Ша и Намкойси са по-близо до русийските Пусита
отколкото до такъв голям руски писател като Солженицин.
Омразата към Солженицин е лесно обяснима:
Няма по-велик документ за комунистическите зверства над руския народ от
неговите книги.
Да, някой ден ще излязат всички документи и може да излезе, че
не ген.Блохин е най-големия комунистически убиец.
Че някой трудолюбив чекист е застрелял повече руснаци в тила.
НО това няма да допълни с нищо "Червеното колело".
27 Септември 2012 13:51
Мутрошамара и Солженицин - какво заглавие само!
27 Септември 2012 14:17
Волтер казва: "Ако няма Бог, трябва да си го измислим. Дори едно село не може да се управлява без бог."... Ние пък си измислихме дисиденти, въпреки че нямаше съпротива на комунизма. За самочувствие. Измисляме си и културтрегери... Пародия, но държавицата и населението имат нужда от такива неща.
27 Септември 2012 14:37
И като се сетя, че тия дни ходих в "Тойота" до ИЕЦ и се загледАх дълго в един "Авенсис", а-ха да го лизинговам, ама сега веке - нъц!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД