:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 248
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДРАМА

Сергей Бодров засне собствената си смърт

По сценарий режисьорът на "Свръзка" трябвало да умре. Героите на фаталния си филм той срещнал в България
снимка: "Известия"
В България смъртта на Сергей Бодров бе споменавана с половин дума - задължително в края на репортажите от Северна Осетия, където се срина огромен ледник и помете де що село, санаториум или човек срещна по пътя си. Там загинаха над 150 души. За руснаците обаче драмата до голяма степен се свежда до едно име. Ужасът бе идентифициран с преживяното от младия актьор и режисьор и неговия екип. Той изчезна под тоновете лед и кал, докато снимаше в Кавказ новия си филм. Практически над една трета от жертвите на ледника Колка са хора, работили за него.

Кой е Сергей Бодров-младши и защо Русия така охотно припозна в него своя най-нов герой и мъченик?



30-годишната жертва на стихията има всички качества за това. Той е млад. Той е красив. Той е талантлив. Той е от добро семейство (син на прочутия режисьор със същото име). Той раздава автографи на почитателките си, но всъщност душа дава за семейството си: през август съпругата му Светлана Михайлова го дари със син Александър. Двамата имат още едно дете - 4-годишната Олга. Той не обича да го наричат "култов", макар да е тъкмо такъв. Той е мъртъв.

Вече никой не се надява на чудо, макар че търсенето продължи две седмици след бедствието. Макар че застрахователите все още не искат да изплатят застраховката на филмовия екип и техниката - нужно им е свидетелство за смърт. Срещу заглавия "безследно изчезнали" в руския печат те пари не дават.

Впрочем сред продължението на своя най-успешен филм "Брат" (разпространяван и у нас под заглавие "Братът в Чикаго") Сергей Бодров-младши не би трябвало да има проблеми с финансите. Лентата на режисьора Алексей Балабанов, в която той за втори път изпълнява ролята на младия гангстер меломан Данила Багров, донесе 1.5 милиона долара само от разпространението си в Русия. Това означава, че



"Брат 2" е вторият най-гледан руски филм



след епоса на Никита Михалков "Сибирският бръснар".

"Ако живеех в САЩ, може би щях да бъда и богат. Но тук е като в Индия или Китай. Индийците имат най-голямата кинематография в света, милиони обожават актьори, за които извън границите на страната никой не е чувал... А каквото съм изкарал от "Брат", съм го вложил в други филми, не в кадилаци... В киното по правило не се задържат хора, които са дошли там да забогатеят" - обяснява в интервю 1 месец преди смъртта си Бодров-младши.

Сергей, който на 27 декември трябваше да навърши 31 години, влиза в първа дивизия на руското кино съвсем млад. Още докато учи история на изкуството в московския университет "Ломоносов", той се снима във филма на баща си "Бял крал, червена кралица".

В неговия случай обаче името е по-скоро трамплин, отколкото тежест. Изключително талантливият Бодров-младши само за няколко години си създаде собствено име и звездата му грее със светлина, различна от бащината. По-малко от десетилетие след дебюта си пред камерата той се пробва и в режисурата, написа първия си сценарий. Всеки филм неизменно му носи национален и международен успех. Сергей Бодров се превръща в една от емблемите на новото руски кино. Впечатлява дори фактът, че въпреки традиционното пристрастие на актуалния български екран към комерсиалната американска продукция тукашните киномани са имали възможност да видят доста голям процент от филмите му. (Нещо, което не може да се каже за руската кинематография от 1989-а насам.)

Следващият му филм "Кавказки пленник" отново е по сценарий и режисура на Бодров-старши. Филмът спечели номинация "Оскар" за чуждоезичен филм и донесе международна известност както на бащата, така и на сина.

Въпреки ранната слава Бодров-младши няма типичната биография на "потомствена звезда". Той е работил като



учител, сладкар във фабриката "Ударничка" и спасител



по италианските плажове.

От 1997 до 1999 г. е автор и водещ на легендарното телевизионно предаване "Взгляд". По това време се снима и в "Брат" на Балабанов - гангстерска пародия, приета изключително добре в Русия и извън нея.

Преди година Бодров-младши тръгна уверено и по стъпките на баща си. В режисьорския си дебют "Сестри" той е също сценарист и изпълнител на главната роля. Одобрението на критиката не закъснява и този път. Младокът е отличен с награда в Карлови Вари. Веднага след това той отново работи с баща си в "Бързакът" - съчетание на талант от Изтока и Запада. Сергей и Владимир Машков (вече пробил отвъд океана с "В тила на врага", разпространяван и у нас) играят под режисурата на Бодров-старши заедно с холивудските звезди Дженифър Джейсън Лий ("Неомъжена бяла жена") и Хенри Томас (той пък стана световна знаменитост още като дете с "Извънземното").



"Българската връзка" в кариерата



на Бодров е филмът "Изток-Запад". Сергей-младши е част от интернационалния екип на режисьора Режис Варние, който включваше звезди като Катрин Деньов и Сандрин Бонер, руснака Олег Меншиков, българите Таня Масалитинова, Меглена Караламбова, Николай Бинев.

Голяма част от номинирания за "Оскар" филм бе заснета в България. Героят на Сергей е млад плувец - олимпийска надежда, комуто французойката Мари (Бонер) помага да избяга на Запад, използвайки своите връзки и неговата физическа подготовка.

Именно в България Бодров-младши срещнал прототипите на героите от фаталния си филм "Свръзка".

Работата върху втория си режисьорски проект Сергей започва броени дни след раждането на сина си Александър. Сергей Бодров пристигнал с екипа си в село Нижни Кармадон няколко часа преди трагедията. Предишния ден работили на друго място в планината. Той избрал Кармадонското дефиле за снимки заради изумителните природни красоти там. Всъщност основната работа по филма му "Свръзка" трябвало да се свърши в Москва.



В първите ден-два след катаклизма имаше подозрения, че



свличането може да е предизвикано от пиротехниките, използвани от киноекипа. Специалисти обаче напълно опровергаха тази версия. Невъзможно е няколко шашки да размърдат 5-километров ледник, заявиха те.

Първоначално за изчезнали бяха обявени 58 души от снимачната група. В това число както екипът на самия Бодров, така и актьори от местния конен театър, административен персонал и непрофесионалисти, заети с едно или друго по филма.

Заедно с режисьора в Кавказ са останали затрупани операторът му Даниил Гуревич, асистент-режисьорите Мария Липартия, Олга Завалалска и Татяна Шелест, звукорежисьорът Олег Новиков.

Щастлива прищявка на съдбата обаче спаси живота на актрисата Анна Дубовска. Тя отпътувала за Москва по-рано в деня на катастрофата, за да излезе на сцената в театър "Вахтангов". Това стана известно с няколко дни закъснение и първоначално тя също бе в списъка на изчезналите кинаджии. Още 9 души от екипа на "Свръзка" оцеляха. Седмина от пристигналите в Кармадонското дефиле този ден нямали работа на терен и останали далеч от ледения ужас. Дмитрий Шибнев и Сергей Сафонов пък успяват да избегнат смъртта, добирайки се до спасителите.

Всички те са настанени в хотел "Владикавказ" и чакат с трепет новини от колегите си. Там няколко дни след произшествието пристига и Сергей Бодров-старши. Но изглежда, и той скоро след това изгуби надежда за живота на сина си и се прибра обратно.

Напразно екстрасенси твърдяха, че Бодров е жив. Те не можаха да насочат спасителните екипи към сравнително точно място, където може да се намира режисьорът.



По сценарий той трябваше да умре



в края на "Свръзка". Самият Бодров определял филма си като "философско-мистична притча". Героят му е прострелян от бандити в коленете и ходи с протези. Но толкова успешно, че никой не го подозира в инвалидност.

Спасилата се по чудо Дубовска изпълнява ролята на жена, в която се влюбват трима мъже с коренно различен социален статус. Освен Сергей другите двама са театралният режисьор Армен (Александър Мезенцев) и осетинецът Иляса, току-що уволнил се от казармата. Неговата роля се изпълнявала от непрофесионален актьор от региона. В Северна Осетия трябвало да бъде заснета само сцената на неговото уволнение и завръщане у дома. Веднага след това екипът пътувал за Москва, където се развива основното действие. Финалът обаче е трагичен. Девойката се оказва наркодилър. Армен губи паметта си, а героят на Бодров умира. Актьорът Мезенцев е един от оцелелите.

Но природната стихия не дочака Сергей да изиграе собствената си смърт.
 
Сергей и Сандрин Бонер в "Изток-Запад".
 
Спасителни отряди продължаваха издирването в Кармадонското дефиле и когато всяка надежда бе вече изгубена.
 
Бодров във филма, който го направи звезда - "Брат".
2
20500
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
04 Октомври 2002 03:50
Naistina zalko za nego, mnogo dobar i preuspiavasht aktior, shteshe da postigne mnogo uspehi navsiakade izvan granicite na Russia. Naistina zalko.

Koloto do Iztok-Zapad triabvashe da spomenete che liubimata ni stolica ne e Sofia a Kiev! Ili pak Kiev e Sofia neshto ne razbrah tochno!
09 Декември 2002 22:27
za6to trqbva6e da stane to4no s nego! ne moga da powqrvam 4e ve4e go nqma... statiqta e dobra !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД