:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 400,598,112
Активни 105
Страници 18,120
За един ден 1,302,066

Ние сме българи, с извинение

Правителството гледа равнодушно засилващата се дискриминация и изолация на своите граждани в ЕС
Светослав Терзиев
Скоро в Евросъюза ще трябва да се извиняваме, че сме българи. Няколко водещи държави в Европа вече гледат напрегнато към 2014 г., когато официално трябва да паднат ограниченията за българи и румънци да си търсят работа в другите държави от ЕС. Обмислят се варианти как гражданите на България и Румъния да си останат втора категория в сравнение с другите европейци.

Идеята на Холандия да поправи "грешката" с приемането им в ЕС, като ги спре поне за Шенгенската зона, намери силни поддръжници в Германия, Белгия, Финландия и други страни. Франция даде принос чрез кампанията си срещу техните роми, съчетана с общо охлаждане към българи и румънци. Великобритания обаче изрече онова, което бе на езика на мнозина: България и Румъния да останат формално в ЕС (все пак няма как да бъдат изключени), но да бъдат изхвърлени гражданите им чрез нов визов режим. Така ще се разсеят и тревогите на Холандия от премахването на вътрешните граници, и погнусата на Франция от чуждите роми, и страхът на Великобритания от претенденти за най-зле платената й работа. Към доволните ще се присъедини и Европейската комисия, която изпитва неудобството да пази европейските договори, които дават равни права на България и Румъния, и заедно с това да настоява за увеличаване на бюджета си пред богатите държави, които гледат с досада на двете си най-бедни роднини.

Съвпадението на две еднопосочни събития сигурно не бе случайно. На 7 октомври британската министърка на вътрешните работи Тереза Мейбуквално скъса основния договор на ЕС,който постановява свободно движение на хора, капитали, стоки и услуги, като предложи това право да се отнеме на гражданите на някои държави (разбирай българите и румънците). На другия ден евродепутатът от БСП Ивайло Калфин огласи отговор от еврокомисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор на въпроса си от 11 юли 2012 г. вижда ли Еврокомисията как се засилва дискриминацията срещу българите във Великобритания. "Не, не виждам", звучеше резюмирано заключението на Брюксел, направено след двумесечно размишление.

Фактите, с които изобилстват социалните мрежи и интернет форумите, могат да избодат очите на всеки, който би желал да ги види. От началото на годината Лондон е пуснал прословутата си бюрократична машина да мачка кандидатите за работа, като ги разтакава повече от законните шест месеца, не им дава информация за движението на молбите им и ги натиква още по-дълбоко в месомелачката на черния пазар да чакат сертификат за излизане на светло. Великобритания е една от десетте държави в ЕС, която запази в максималния 7-годишен срок препятствията на трудовия си пазар за българи и румънци, защото реши, че точно те ще го дестабилизират. Според Евростат там работят 5 млн. чужденци, като българите по официални данни са 15 000. Анализи допускат, че неофициално са повече, но и така да е, едва ли държава с 63-милионно население усеща присъствието им като голяма тежест. Те кандидатстват като "самонаети" за най-непривлекателната работа, което означава, че се конкурират не толкова с англичаните, колкото с другите имигранти, че се примиряват със заплата дори под официалния минимум и че не тежат на националната осигурителна система. Колко неудобно е да се говори публично за такива неща показа документален филм на Би Би Си от 28 септември, който със скрита камера проследява неволите на камериерка от Румъния. В момента, когато тя опитва да разбере защо й плащат три пъти по-малко от законния минимум, служителка на агенцията по труда просто накъсва договора й за наемане на работа и я отпраща на улицата.

Макар и да не вижда дискриминация, комисарят Андор признава, че от началото на годината намалява броят на заетите българи във Великобритания. Само през първото тримесечие на 2012 г. е имало спад със 7.5% в сравнение с предната година. По данни на Европейската комисия тази година са имали работа 71.6% от българите и румънците, пребиваващи в Обединеното кралство, докато през 2011 г. са се трудили 79.1%. Хвърлянето на вината върху кризата не помага, защото низходящата тенденция за другите чуждестранни работници е значително по-слаба, което означава, че кризата (или може би не тя) има слабост главно към българи и румънци.Създаването на нетърпимост към България и Румънияедва ли се дължи на кризата. Първите признаци проличаха още през 2001 г., когато двете държави бяха отделени от другите 10 в Петото разширяване на ЕС. Така приемането им с 3-годишно забавяне бе съчетано и с унизителни условия, немислими за другите държави. Българското общество се съгласи с различното отношение (дискриминацията на държавно равнище), защото смяташе, че това е инструмент за натиск над властите, оплетени в корупция и връзки с организираната престъпност. След 5 години членство яловите доклади на Брюксел не промениха с нищо управляващата върхушка, но произведоха толкова прилепчив етикет за България, че всеки неин гражданин си го носи в паспорта, щом излезе от границите й. Държавата си остана същата, но българите вече ги гледат с други очи навън.

Интересно е, че българската имиграция обикновено се интегрира толкова добре в чуждите общества, че дори не създава свои диаспори. В този смисъл тя не може да бъде проблем за приемащите я държави, защото е почти невидима. Доколкото в медиите се появяват съобщения за българи, обикновено става дума за престъпници, чието арестуване зад граница се приема с одобрение от българското общество, измъчено от тяхната безнаказаност у дома. Другите чести случаи на медиен шум около българите е заради ромите, които поначало не се интегрират лесно - както в родината си, така и зад граница. Фактически антибългарските настроения в някои европейски държави имат три основни източника - неподатливите на вразумяване власти в България, недосегаемите за закона престъпници и неинтегриращите се роми. Най-лесният изход е да се сложат под карантина всички българи, защото от гледна точка на чужденците те са си виновни, че избират все такива управляващи, че проявяват овчедушие пред разбойниците и че не интегрират ромите си.

От гледна точка на порядъчните българи обачедискриминацията е двойна,защото Европа ги наказва за страданията в собствената им страна. Прави се опит да бъде затворен и последният им изход от кризата - терминалът на летището, който от 22 години крепи надеждата им, че колкото и да е лош животът, все някъде могат да го започнат наново. Ако в България няма високо социално напрежение, единствената причина е, че системно се сваля с кръвопускане. Държавата е зарязана от над 1 милион млади граждани, а над една трета от останалите са склонни да ги последват. Заключването на границите за българи, каквото вече се обмисля в някои европейски столици, само ще задълбочи проблемите в страната и ще породи антиевропейски настроения. Хоризонтът за потенциалните нови емигранти ще се отдалечи към Америка, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия и с нищо няма да допринесе за укрепването на европейската идея отвъд традиционните й предели, стигащи до Виена.

Разбира се, българите трябва да насочат гнева си първо към своите държавници, които не само носят отговорност за битието им, но и за представянето им пред чуждите власти. Премиерът Бойко Борисов, който в чужбина губи величествената си осанка, би могъл все пак да запита британския премиер Дейвид Камерън това ли е приятелският му жест, след като се срещнаха на 7 август в Лондон. Нали бяха на "ти"? "С Дейвид се разбрахме...", "и аз му казах на Дейвид...", пъчеше се Борисов след гостуването си на "Даунинг стрийт" 10. Нека сега му звънне и му каже: "Абе, Дейвид, какво се разбрахме, а какво правиш?"

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бойко Борисов с "колегата" Дейвид Камерън пред резиденцията му в Лондон. При такава сърдечна близост какво му струва на нашия премиер да вдигне един телефон и да му каже, че българите са негови хора и не бива да ги дискриминират на Острова?
56
9976
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
56
 Видими 
16 Октомври 2012 20:00
Разбира се, българите трябва да насочат гнева си първо към своите държавници, които не само носят отговорност за битието им, но и за представянето им пред чуждите власти.

Това в какъв смисъл?
16 Октомври 2012 20:29
Румяна Желева например Ловкий
16 Октомври 2012 20:29
Интеграцията се оказа непосилна задача за Европа.
16 Октомври 2012 20:43
Няколко водещи държави в Европа вече гледат напрегнато към 2014 г., когато официално трябва да паднат ограниченията за българи и румънци да си търсят работа в другите държави от ЕС. Обмислят се варианти как гражданите на България и Румъния да си останат втора категория в сравнение с другите европейци.

Ами тя Франция вече показа как се взема завоя с очакваните нахлуващи българи ирумънци (цигани предимно). Шумно показа евролице като удвои списъка с професии и някъде накрая, между другото, постави условието за разрешение от полицията. А то може да бъде отказано по хиляди знайни и незнайни причини. Справка - приемането ни в Шенген по уж закованите критерии, също и премахването ан визите за САЩ.
Великите сили И затова са велики - защото знаят как да сложат мека ръкавица на железния си юмрук. И министрите им не пляскат руснаци и холандци...показно, по медиите.
16 Октомври 2012 20:43
Румяна Желева например Ловкий

Едва ли заради Румбата се планира тотален отказ в цяла Европа.
Да, тя се изложи, но нито открадна, нито уби някого.
Дори не се наложи да показва професионализъм, защото я шкартираха още на интервюто за работа.
За тази обща неприязън има други причини, които обаче само частично ще признаем...
16 Октомври 2012 20:48
Защо българите се натискат да влезнат в клуб, в който НЕ‌ СА желани - това никога няма да разбера.
16 Октомври 2012 20:49
А, неприязън... Планирани сме (или изхарчени?) отдавна за циганското гето на Европа и малко по малко издигат стената около него.
Какво тук значат няколко си милиона българи? Читавите ще намерят начин да се спасят поединично, останалите ще измрат по естествен или неестествен начин.
Нищо лично няма тук, просто бизнес.
16 Октомври 2012 21:04
Интересно е, че българската имиграция обикновено се интегрира толкова добре в чуждите общества, че дори не създава свои диаспори...Хмм. Туй не е интересно. Напротив. Даже е много жалко. В сравнение с поляци, гърци, сърби , турци и т.н. Така, че това е логичният резултат. Да бъдат подритвани, щом не могат да се организират. Та поради тази причина, щото нашата имиграция, за разлика от национално-осъзнатата през Възраждането е напълно непригодна и ненужна (с изключение на парите, които изпращат за близките си). Понеже преди 150г. са имигрирали хора, които са съзнавали, че ще дават живота си за България. По чисто патриотични причини. А сегашните са там, за да слугуват. Специално в Англия знам за нашенци, на високи позиции, с голямо заплащане, които са кръстили децата си с английски имена. Разговарят с тях само на английски език. Та за за такива Паисий е писал : "О, неразумни и юроде..."
И за всички тези, изобщо не ми дреме как ще ги посрещат и изпращат от Британската империя. Или където или да било другаде.
16 Октомври 2012 21:07
щурчо16 Октомври 2012 21:04


Не си прав.
16 Октомври 2012 21:18
Начи два аспекта на проблема:
Първо, циганите ни компрометират.
Второ, православни сме, демек почти езичници за западняците.
Тва е.
16 Октомври 2012 21:20
Г-н Трезиев, не съм съгласен с почти цялата Ви статия.
С изключение на момента, че управляващите в България носят отговорност за ниския стандарт и за желанието за емиграция.
Иначе - Германия и Австрия например държаха трудовия си пазар затворен за поляци маскималните седем години. Седанха ли поляците да реват? Не, насочиха се към Англия, Ирландия и други места, където липсваха ограничения.
Що не споменете, че българските граждани могат свободно да работят в цяла Скандинавия от 2007-2009 (в Норвегия от 2012), въпреки което няма наплив натам? Що? Щото въпреки че са силно социални държави, трудовата етика е на високо ниво и социални помощи не се получават толкова лесно.
И понеже се дава за пример Англия, където живея - британското правителство има твърде високи социални разходи. И се опитва да ги ограничи. Това си е тяхно право. Никой с професия и умения не е бил върнат.
Вие не плащате (подоходни, общински и други) данъци в Англия, нали? Говорете за местата, където плащате данъци.
16 Октомври 2012 21:32
Уважаеми форумци,
Хората в повечето държави на ЕС са си изградили добър живот и ред (независимо от изключенията!) със собствените си ръце и ум, и са го градили много десетилетия, дори столетия. Защо да им се сърдим, че не искат в държавите си някого (или някои), който не е съумял да създаде ред и да изгради добър живот в собствената си държава? Я да се замислим над собственото си отношение към емигрантите в България! Долюбваме ли ги?!
На мен лично хич не ми се нрави, че към българите (а и към румънците) се отнасят така! Но нека най-напред си оправим държавата и след това да се съридим на този и онзи...
16 Октомври 2012 21:45
Поздравления за автора за това, че е казал истината едно към едно. ЕС показа истинското си озъбено, злобно лице. Като го видим ясно, ще престанем да се залъгваме и най- после ще заявим своя глас. Наказани сме за собственото си безхаберие и липса на солидарност. Като стане толкова зле, че повече не може, тогава ще се сетим, че сме граждани и че силата е в нас да променим статуквото.
16 Октомври 2012 21:58
Не знам дали доброто интегриране в чужбина кореспондира със създаването на диаспора.
По-скоро няма нищо общо.
Но липсата на диаспора говори за нещо показателно - нежеланието и неумението на българина да контактува и изгражда връзки със сънародниците си в странство.
Мои познати и приятели споделят, че там ограничават в контактите си с българи единствено до срещи по повод национални празници. Е, имало е първоначален ентусиазъм в първите дни след емиграцията, шопска, гроздова и луканка, и дотам...Завистта, играта "пре*би другарче", показността с фалшив успех, снизходителното отношение към неуспелите да се приспособят и прочие типични нашенски черти успяват да ни раздалечат дори и далече от родината...
16 Октомври 2012 22:04
Пак ще кажа: Ние сме Българи, без извинение. Боев, според мене бай ни Ганя, гордо викайки "Болгар, Болгар," ми е много по-симпатичен от сегашните нашенци. И затуй не са ни виновни, чуждите администрации и правителства. Прав ли съм, крив ли съм е само мое мнение. Не е задължително за никого.
16 Октомври 2012 22:04
нежеланието и неумението на българина да контактува и изгражда връзки със сънародниците си в странство.

да се чете
нежеланието и неумението на българина да контактува и изгражда връзки със сънародниците си
16 Октомври 2012 22:18
Мои познати и приятели споделят, че там ограничават в контактите си с българи единствено до срещи по повод национални празници.

Е, приятелите ви и в България са ограничен кръг, главно съмишленици, на вашето интелектуално ниво и от вашата среда. В чужбина е същото. Не може да се очаква дори и сънародниците ви да са малко да се сприятелите с всички само затова, че сте българи.
16 Октомври 2012 22:25
Правителството гледа равнодушно засилващата се дискриминация и изолация на своите граждани в ЕС

Доносниците не са граждани. Тяхната дискриминация е наложителна. Останалите нямат никакви проблеми.
16 Октомври 2012 22:30
Приемането на България в Европейската общност нямаше за цел българите да заемат европейските работни места, целта беше тя да бъде наводнена от чуждите търговски вериги, от банките, да закупят на безценица всичките и промишлени активи и да я направят пазар за своите стоки и . На второ, място да я натресат в НАТО, за да я направят пазар за военната си техника и пушечно месо за военните интервенции на Щатите. Продажността и сервилността на нашите политици и управляващи , както и негативната роля на “ независимите“ ни медии паснаха великолепно на плановете за довеждане на страната ни до “просешка тояга“. У нас, вече повече от 20 години и най- вече сега, всяко очевидно безобразие се оправдава единствено с обективни фактори, виновници няма, осъдени още по- малко.
Май- наистина няма по- прост народ от българите, най- малко по- търпелив и по- безхаберен за собствената си участ, по-малко държащ на собственото си и националното достоинство. Българите за разлика от всички други националности не създават НИКЪДЕ диаспори, защото няма народ, за който националната солидарност да има по- малка стойност.
16 Октомври 2012 22:40
Кру, точно това споменах и аз - интелектуалните различия са най-големият проблем.
А диаспорите дали са хомогенен състав от хора със сходно айкю, вкусове, стил и обноски?
Явно не, но някакси съумяват да се сближат.
Всъщност ти можеш да споделиш как е там при теб...
16 Октомври 2012 22:47
Хората в повечето държави на ЕС са си изградили добър живот и ред (независимо от изключенията!) със собствените си ръце и ум, и са го градили много десетилетия, дори столетия.

Хм.
А това, че "повечето държави в Европа" са владели повечето държави извън Европа цели столетия и са смукали благата им ?
16 Октомври 2012 22:50
Не може да се очаква дори и сънародниците ви да са малко да се сприятелите с всички само затова, че сте българи.

Чак да се сприятелите - едва ли, но да поддържате контакти на основа обща етно-култура - език, история, литература, музика, кухня - е напълно възможно.
16 Октомври 2012 22:58
но да поддържате контакти на основа обща етно-култура - език, история, литература, музика, кухня - е напълно възможно.

Да, ама не...
А всички други го правят.
16 Октомври 2012 23:11
Чак да се сприятелите - едва ли, но да поддържате контакти на основа обща етно-култура - език, история, литература, музика, кухня - е напълно възможно.

Да, но не много често. Въпрос и на свободно време, разстоянията не са малки.
16 Октомври 2012 23:22
щурчо
16 Окт 2012 22:04
Мнения: 436
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP Пак ще кажа: Ние сме Българи, без извинение. Боев, според мене бай ни Ганя, гордо викайки "Болгар, Болгар," ми е много по-симпатичен от сегашните нашенци. И затуй не са ни виновни, чуждите администрации и правителства. Прав ли съм, крив ли съм е само мое мнение. Не е задължително за никого.

щурчо
Не оспорвам правото ти да имаш собствено мнение, даже е похвално.
Проблема е, че мнението то контрастира с това, което наблюдавам в моите 20 години като имигрант в Америка, и впечатленията ми от хората, които познавам и на които вярвам.
Колкото по-бързо се адаптираш и се "стопиш" сред хората от приемащата страна - толкова по-добре.

Защото ПОЗНАВАМ хора, които от 10 година са в чужбина (не Америка), гледат българска телевизия по сателита, пият си ракията с такива като тях - а една декларация не могат да попълнят на местния език, и да се договорят за работа или заплата.

Толкоз от мене по този въпрос.
17 Октомври 2012 00:54
Що така, Терзиев?
Държавата Англия не ни е бащиния,там колят и бесят англичаните.
Или,ако БСП беше йощ на власт, индо-българите в Англия щяха да ги посрещат с хляб и сол???

Благодари на партийните си другарчета, че досега толкова години "народна" власт+20 години червен преход никой не се погрижи за решаването на циганския проблем!
Сега,след като прецакахте всичко и ви изритаха от властта, вече другите са ви виновни!
Сетила се Мара да се побара!

Аман от смешен плач!
17 Октомври 2012 01:16
Писателят Ал. Томов
Нареждаме се сред най-нещастните нации в света, поради една съществена причина - робското у нас се оказва водещо. Робът у нас е култивиран с векове, предимно последните пет века робство. Отделните изблици на възторзи и емоции само потвърждават правилото на робското ни мълчание и тарикатлък, които са в основата на нашата народопсихология. Какво означава за последните 25 години една група българи да ограби безпрецедентно останалите и те да не надигнат глас, да не се противопоставят, а да й разрешат да го направи? Отговорът може да бъде само един и той е крайно неприятен за всички нас: може би сме роби по даденост, по природа
Натисни тук
17 Октомври 2012 02:42

Ще има пак Народен Съд, ако не ги линчуваме политиците и медиите преди това!
17 Октомври 2012 07:24
Спартак, абсолютно съм съгласен с теб! Колкото повече те чета, толкова повече се съмнявам, че имам раздвояване на личността
17 Октомври 2012 08:38
Все по-ясно става, че със западноевропейците не можем да се разбираме.
А и ние не сме западноевропейци, колкото и да се напъваме. Ни имаме различна история, различен манталитет. Нещо повече ние сме се набутали в една общност с доста статична икономика в криза. Да поосвоим още европейски пари и след това да търсим други съюзници. От Русия енергоносителите, от Китай технологиите - е няма да си разваляме напълно отношенията със Западна Европа, няма да се спусак нова Желязна завеса.
17 Октомври 2012 09:01
Доносниците не са граждани. Тяхната дискриминация е наложителна. Останалите нямат никакви проблеми.
по-голяма глупост не бях чел. Първо у нас се обявява тоз или онзи за доносник, когато повечерто случаи става дума за хора, които са били нужни за определени функции. Така бяха изнесени списъците на "доносници" - членове на ВАК, тук скоро се спомена името на един изключително талантлив композитор.
За какво става дума. Става дума, че предии 1989г. България беше в студена война със Запада и тази война, за щастие се водеше от тези служби, а не от войските. Ето едимн пример. В края ма 70-те имаме Световен конгрес във Варна. Гледам един американец сяда ту при едни ту при други българин. Седна при мен и започна да ми говори не за наука, а за свободата на словото, за демокрация. Същият този, обаче го канят на масата с директорите и с 2 -ма нобелови лауреати. Една вечер бяхме в казиното с колеги и единия знаехме, че сътрудничи на службите. И ги питам, абе какъв е този? И те ми разправят, че той е изпратен от американските служби да завербува учени от България. В куфарите му имало 15 ел. калкулатора (те тогава се ценяха много). Обаче нашите служби си го знаели и обявяват багажа му за загубен и го карат да си губи времето да си търси багажа на летището. В същото време за да го контролират да не шава много по другите маси го канят на масата на нобеловите лауреати и нашите директори.
На този конгрес, обче имаше друга голяма личност на американската наука, заместник-председател на съответното американско дружество, ама него не го канят на масата с директорите. Той гледа към масата и се чуди и пита: "Абе кой е този, дето в Америка не съм го чувал, ни видял, пък го канят на масата на нобеловите лауреати".
Така, че основните функции на хората на културата (при организация на срещи) , на изкуството (при организации на фестивали), на науката (при организации на конференции и конгерси), които са били сътрудници е тази, а не както разни пишлигари си мислят, че е да донасят за този или онзи. Те сигурно и са донасяли, ама ако много си нагазил лука или ти имат зъб. Истина е, че тогава за всеки всичко се знаеше. Ние си ги знаехме незвисимо от това си разправяхме вицове "златна решетка" и си споделяхме недоволствата от тогавашните порядки.
В САЩ да си доносник означава, че си добър гражданин.
17 Октомври 2012 09:39
Ми големите в Европа са лицемери-то е ясно отдавна, но има една подробност-няма нужда да се извиняваме, защото лошия имидж на Запад го правят 90% цигани. Мобже да ме обвините в дискриминация-но е така.
Като те разберат в Европата, че си българин-вече не казват: Аааа, Стоичков! А започват да щракат с пръсти и да въртят гюбеци...........
17 Октомври 2012 09:47
"Правителството гледа равнодушно засилващата се дискриминация и изолация на своите граждани в ЕС"
Точната формулировка е безидейно. Какво друго може да направи освен да се думка по гърдите, да крещи "булгар, булгар" и... да докладва. Ама какво има за докладване?!
17 Октомври 2012 09:51
Драги ми Терзиев, циганите не са българи.Само живеят на българска територия и поради това са български граждани. Само правят лошо впечатление където и да са се "евакуирали"....Колкото и пари да дадете на цигани,жените ще са чорлави, новите дрехи ще оцапат за нула нреме, мъжете къщо, новите обувки ще подпетят,за да не развързват връзките...Дадените им апартаменти и къщи - "боже упази".Пък нали сте казали и най-главното - Бойко е виновен! Нъл тъй?....
17 Октомври 2012 10:41
Светослав Терзиев

Хубаво четиво, но е в сряда, и повечето люде са оттатък, при бате Джимо.
17 Октомври 2012 10:47
Благодари на партийните си другарчета, че досега толкова години "народна" власт+20 години червен преход никой не се погрижи за решаването на циганския проблем!
Народната власт беше решила циганския проблем. И то много по-добре от която и да е друга власт - в Западна Европа или другаде. Циганите имаха работа, дом и образование и най-накрая бяха на път да се интегрират. Какво пишеше на лозунгите им: Натисни тук
17 Октомври 2012 11:01
И понеже се дава за пример Англия, където живея - британското правителство има твърде високи социални разходи. И се опитва да ги ограничи. Това си е тяхно право. Никой с професия и умения не е бил върнат.
Вие не плащате (подоходни, общински и други) данъци в Англия, нали? Говорете за местата, където плащате данъци.
Прочети отново статията да разбереш за какво ти говори автора. Никой с професия и умения не е върнат от САЩ също. Въпросът е в отношението към българите - като народност - и дискриминацията и расизма. Статия за роми, които спят пред Уестминстърската катедрала почва с "Greedy Bulgars...нещо си". Вчера на юношеския мач в Сърбия англичаните бяха обиждани безобразно на расистка основа и цялата общественост беше възмутена... ама-а-а като не плащат данъци в Сърбия (подоходни, общински и други) имат ли право да се оплакват?
17 Октомври 2012 11:05
Защо охлажда Европа към българите?Авторът е напълно прав_за един народ се съди от това какви ръководители си избира!А,че голяма част от българските гласоподаватели гласуват безотговорно е безпорен факт!Жалкото е,че голяма част от тези гласоподаватели имат претенцията,че са представители на българската интелигенция!
17 Октомври 2012 11:08
Нещата си идват на мястото и всичко става логично, като престанем да забравяме, че такова нещо като Европейски съюз не съществува. Няма го. Големите страни (в случая - Великобритания) не лицемерничат пред самите себе си и са подчинили цялата си политика - вътрешна и външна - на тоази факт. Без да го казват изрично, те не желаят да спазват директиви и указания на "съюз", който на практика не съществува.

Време е и ние да се научим да правим това. За наше собствено добро е. Приличаме на глупак, измислил история за възкръснал мъртвец и накрая сам се изплашил от нея.
17 Октомври 2012 11:12
Настоящото правителство няма адекватна политика по отношение на ЕС. Доскоро тази политика се осъществяваше единствено от премиера Борисов, който е все по-недолюбван и дори изолиран там. Отскоро се включи и президентът, но неговите визити засега имат само представителен характер.
17 Октомври 2012 12:07
Най-лесният изход е да се сложат под карантина всички българи, защото от гледна точка на чужденците те са си виновни, че избират все такива управляващи, че проявяват овчедушие пред разбойниците и че не интегрират ромите си.


Не са ли прави?

За сравнение - нима ние не държим циганите колективно отговорни за престъпленията на една част от тях? Нима не гледаме всеки мюсюлманин като терорист?
17 Октомври 2012 12:12
Ако в България няма високо социално напрежение, единствената причина е, че системно се сваля с кръвопускане.


Така е - когато през 2001-ва ни пуснаха свободно да шарим по света капака на тенджерата под налягане беше свален, и тя ту къкри, ту ври, но няма шанс да експлоадира, и политиците ни почнаха да го приемат като даденост.

Сега е време да се уплашат, защото ако този предпазен клапан - свободната емиграция - бъде блокиран, най-малкото което ги чака е окончателно изхвърляне от политиката или затвор. Някои от тях ще виснат по стълбовете, и там ще ги окачат техните разочаровани бивши поддръжници - могат да бъдат сигурни в това.
17 Октомври 2012 12:46
Така е - когато през 2001-ва ни пуснаха свободно да шарим по света капака на тенджерата под налягане беше свален,
Да, така е. Ето гърците стачкуват, защото не искат да ходят никъде, у тях им е по-хубаво. Та явно у нас скоро няма да стане хубаво
17 Октомври 2012 13:12
най-малкото което ги чака е окончателно изхвърляне от политиката или затвор.

Ако щеш ми вярвай, но очаквам с трепет това да се случи наистина.
17 Октомври 2012 13:17
Светослав Терзиев, много вярно. Много вярно.
17 Октомври 2012 14:21
Първо у нас се обявява тоз или онзи за доносник, когато повечерто случаи става дума за хора, които са били нужни за определени функции.

Като например?
Да докладват какво ял комшията и брат му какъв виц разказал?
Изключително важна дейност!
17 Октомври 2012 14:25
В САЩ да си доносник означава, че си добър гражданин.

Въобще не ща да чувам за държава доведена до фалит, с най-окаяната здравна система сред белите държави, където 99% от населението е надебеляло като биволи и единствената им "духовна" дейност е петък вечер да набиват чипс и бира пред телевизора гледайки бейзбол
17 Октомври 2012 14:56
Спартак - 16 Октомври 2012 22:30

17 Октомври 2012 15:11
Един свестен геноцид нямаме в историята си, как да ни уважават?
17 Октомври 2012 15:28
Един свестен геноцид нямаме в историята си, как да ни уважават?
Особено турците - те разбират само от дебелия край
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД