:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 405,517,861
Активни 142
Страници 14,546
За един ден 1,302,066

Данъчните промени може да блокират възстановяването на ДДС за фирмите

И платеният налог върху добавената стойност ще може да се пренасочва автоматично за покриване на стари задължения
Предложените от кабинета нови правила за погасяване на публични задължения може да блокират възстановяването на ДДС за фирмите. От 2013 г. внасяният от компаниите ДДС ще може да се пренасочва автоматично от НАП за покриване на други неплатени задължения, ако те са възникнали с по-ранна дата. Така коректни фирми може да се окажат некоректни платци на ДДС и да загубят правото на данъчен кредит.

За това е алармирал председателят на КНСБ Пламен Димитров на заседанието на тристранната комисия за обсъждане на промените в данъчните закони и проектобюджет 2013. За пръв път стенограма от обсъждане в рамките на тристранката бе публикувана. От текста става ясно, че финансовото министерство е наясно с проблема, но счита невъзстановяването на кредит при длъжници за справедливо.

"Какво се случва с една малка фирма, която е регистрирана по ДДС, внася данъка, но има някакво старо задължение - за вноски или друго задължение? Какво става с нейното право да възстанови ДДС-то, след като от платената вноска по ДДС са прихванати стари задължения и данъкът всъщност не е издължен, а лицето очевидно няма право на данъчен кредит? Така може да се стигне дори и до дерегистрация по ДДС (б. р. - за системно неизпълнение на закона)?", е попитал на заседанието Пламен Димитров.

В опит да успокои участниците в тристранката зам. финансовият министър Владислав Горанов е обяснил, че министерството и НАП са наясно с този риск, но данъчните ще решават за всеки случай поотделно. "Дерегистрацията при три последователно декларирани, но невнесени задължения от лица, регистрирани по ДДС, е правна възможност, но тя не действа автоматично. Администрацията ще преценява конкретните обстоятелства за всяко едно данъчно задължено лице и ще я прилага тогава и само тогава, когато действително имаме некоректно поведение, а не когато имаме ситуация, в която е очевидно, че излиза някакво старо задължение", е обяснил Горанов. "Регистрацията по ДДС дава определени права, но тези права трябва да бъдат противопоставени на това, че ти трябва да си изряден към държавата не само по отношение на ДДС. Ти не може да черпиш права от общия режим на ДДС, ако примерно дължиш корпоративен данък, който не си внесъл, защото не си искал да внесеш", разяснил е още той.

Работодателите също признават, че може да има проблем. "Правото на приспадане на данъчен кредит на купувача възниква при продажбата на стоката или услугата. То не е свързано с плащането на дължимия ДДС от доставчика към бюджета и по тази логика не би трябвало да има проблеми с възстановяването на данъчен кредит. Но практиката на НАП е първо да проверява дали съответния ДДС е платено, за да го възстанови. В този аспект е възможно да има проблеми. За съжаление ние говорим за неща, които не знаем как ще бъдат реализирани на практика", смята изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

От стенограмата става ясно, че държавата няма и техническа възможност да реализира новата схема за прихващане на задължения от Нова година. В момента НАП осигурява достъп по електронен път чрез ПИН до информация за осигурителния доход и внесените вноски. Системата обаче не предоставя информация за стари задължения. По информация на "Сега" софтуерът ще бъде доразработен до края на ноември, но Владислав Горанов говори и за преходен период, в който данъчно задължените лица да могат да изчистят натрупаните до края на 2012 г. задължения. Подобен преходен период в момента в проектозакона не е предвиден и не е ясно дали ще бъде въведен негласно или с допълнителни поправки между първо и второ четене. Самият Горанов признава, че в данните на НАП за налични стари задължения може да има грешки. "Имаме няколко милиона записа в системата, за които и ние като администрация не сме убедени, че са коректни след прехвърлянето на всички масиви от Националния осигурителен институт по отношение на осигурителните вноски и след много други операции, които се правиха през годините. Ние ще имаме нужда от няколко месеца, за да изчистим тези записи", обяснява той.
74
7695
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
74
 Видими 
16 Октомври 2012 20:57
За пръв път наблюдавам на живо толкова целеустремено суицидно поведение на политическа сила
16 Октомври 2012 21:01
Много добре е даже, откъде накъде ще ти възстановяват ддс след като имаш други задължения към държавата? Първо се покриват те, и каквото остане...
16 Октомври 2012 21:04
Ненормална работа е сега, даже си спомням как Валентин Златев го избраха за данъкоплатец номер 1.. а то в крайна сметка излезе, че дължи пари на държавата..

Не е нормално държавата, да ти възстановява пари при положение, че си длъжник към нея .. все пак това са парите на данъкоплатците.
16 Октомври 2012 21:57
Колкото пъти съм имал проверка по ДДС за възстановяване, винаги са ми правили акт за прихващане и за останалите задължения дори били те и текущи. Тъй че не виждам какво ново се коментира тук
16 Октомври 2012 22:03
Много добре е даже, откъде накъде ще ти възстановяват ддс след като имаш други задължения към държавата? Първо се покриват те, и каквото остане...

Много добре би било, ако това важеше и с обратна сила, когато държавата ти дължи пари.
16 Октомври 2012 22:38
Не е нещо страшно - на всеки и досега му прихващат стари борчове. Аз поне не смятам, че ако дължа на Пешо 1000 лв за стари сметки, когато се окаже, че Пешо ще ми изплаща 3000 няма да е редно да си удържи старите.
16 Октомври 2012 22:58
Алоууу преждепишещите,
какво каканижете, като че ли не е ясно какво е новото - плащаш си ДДС по справка-декларацията за последния месец, но НАП пренасочва сумата за други задължения, за които може и да не знаеш, може и да не са реални, но съществуват в системата на НАП. Така се оказва, че не си си платил ДДС в срок и е повод за дерегистрация, с всички последици.
После може и да докажеш, че задължението не е било действително, но ще е късно - вече си аут от пазара.
А за това какви нереални задължения стоят в системата на НАП имам преки НЕприятни впечатления.
И доказването на правотата отнема години! (три инстанции)

Ако работното ви място е в НАП, вече е друг въпрос. Дерзайте, хлябът трудно се заработва
17 Октомври 2012 04:05
За това е алармирал председателят на КНСБ Пламен Димитров

Значи синдикатите се вълнуват от ДДС на фирмите ? Много показателно. Вчера се интересуваха от доходите на милионерите, днес от ДДС на фирмите. Да се интересуват от работниците и заплатите им ? Тия па кои бяха ?
-
Свидетели сме на "велико" шоу - Бойко Борисов, срещу Иво Прокопиев и парите му. По всичко изглежда, че Бойко Борисов губи в първият рунд.
-
Циркът е пълен - медиите и социологическите агенции, които Му помпаха балона, сега са заети да му го пукат. И залогът става голям - ако Бойко Борисов не осъзнае и не промени мафитската българска действителност (задача почти невъзможна) ще е щастлив, ако само след по-малко от година просто го гръмнат, а не го развеждат, като мечка по съдилищата да доказва, че не е бил камила.
17 Октомври 2012 07:38
Значи синдикатите се вълнуват от ДДС на фирмите ? Много показателно. Вчера се интересуваха от доходите на милионерите, днес от ДДС на фирмите. Да се интересуват от работниците и заплатите им ? Тия па кои бяха ?


Всички се вълнуват от ДДС на фирмите. В резултат на задържанията на ДДС + магариите по плащанията за държавните поръчки, ГЕРБ успя да децимира българския бизнес. Отделно избрани фирми получиха обратно ДДС с допълнително закъснение. В резултат много фирми удариха кепенците и работниците им отдоха на улицата.
17 Октомври 2012 08:26
Мен не ме засяга,защото винаги съм на внасяне.Но това е поредната идиотщина на Дянков и ГЕРБ.
17 Октомври 2012 09:15
Поредната публикация "анти". При това пълна с генални умозаключения, като напр.: "Така коректни фирми може да се окажат некоректни платци на ДДС и да загубят правото на данъчен кредит."
Нямам думи. Журналисти, коректен е човек, който плаща задълженията си в срок независимо от вида им и кредитора ! Коректен по ДДС, а некоректен за др. данъци или осигуровки няма. Или си коректен, или не ! Като жени знаете, или бременна, или не.
Аз лично не виждам никакъв проблем, освен нежеланието да се спазва Закона. Това предложение съм го давал отдавна, в т.ч. и в мнения тук.
17 Октомври 2012 09:28
НАП не се справят, работят лошо и лобистки. И...гледат да не губят по давност. Затова е цялата дандания.
На едни опростяват апартаментите, на други им вземат кокошките.

Предложението е като с боклука - ние го хвърляме разделно, а общините го хвърлят на сметището общо. Безумна работа. Нема смисъл вече от понятия като ДДФЛ, ДДС, акциз, мито, осигуровка.

Най-добре Боковистите да не пипат нищо в края на мандата.
17 Октомври 2012 09:33
Бонго-бонго много ядосан на Донго-донго, щото оня му дължи един кокосов орех. Бонго-бонго не ще да помни и обича забрявя, че той пък дължи на Донго-донго два чувала банани. Бонго-бонго банани не дава, а ореха си иска.
Те така и в държавата. Тя дължи на бизнеса около 200 млн. ДДС и около 300 - 400 млн. по договори, а безнесът и дължи над 10 млрд. Да отбележа само, че тия 200 млн. ДДС в по-голямата си част са нестопяем остатък, поради естеството на данъка и срокове за възстановяване, предвидени в Закона.
17 Октомври 2012 09:38
Нямам думи. Журналисти, коректен е човек, който плаща задълженията си в срок независимо от вида им и кредитора ! Коректен по ДДС, а некоректен за др. данъци или осигуровки няма. Или си коректен, или не !


Господине,ако на пето число имам проверка от някой държавен бирник и ми състави акт който излезе на тринадесети,аз още няма да знам за него и когато си внеса ДДС-то на четиринадесети,някой "кадърен" чиновник ще прехвърли сумата по глобата и ще изляза некоректен по ДДС и ще бъда глобен.

Има и много задължения които се оспорват от фирмите с дела и т.н.

Хайде да пишете след като помислите по темата...или това ви е ежедневието-да се борите с държавната администрация.
17 Октомври 2012 09:40
Виждат, че голяма част от фирмите са коректни по отношение на ДДС-то и гледат да си запазят регистрацията, но не внасят осигуровки и чрез тази поредна глупост искат да изземат вече внесеното ДДС , да покрият осигуровките и да дърпат фирмите отново да плащат вече платен ДДС, иначе - 1. Санкция 2. Де-регистрация с внасяне на ДДС върху всички налични активи - стоки, машини и пр. и напълно закриване на платеца, понеже в кратък период няма от къде да се намярат хем пари за осигуровки/ДДС, хем за облагане с косвен данък на непродадени активи.Демек, да прехвърлят админ.санкция от един данък върху друг неплатен такъв. Е, за такова чудо са родени и откърмени Владиславовци, Симеоновци и всякаква икономически неграмотна сган!
17 Октомври 2012 09:40
Тя дължи на бизнеса около 200 млн. ДДС и около 300 - 400 млн. по договори, а безнесът и дължи над 10 млрд.


Я ми обяснете за тези 10 млрд...че нещо неразбрах.

За какво по точно бизнесът дължи пари на държавата?
17 Октомври 2012 09:56
БСП 17 Октомври 2012 09:38,
учудвам се, че с тези познания пишете по темата. Примерът, който давате, напълно го доказва.
Първо, не може да ви се състави акт на пети и да не знаете. Актовете за административно нарушение се връчват ЛИЧНО, така че още на пети ще знаете, че ще ви бъде наложена глоба.
Второ, актът може да баде обжалван пред административно наказващия орган в тридневен срок.
Трето, глобата се определя в наказателно постановление, което може да се обжалва в четиринадесетдневен срок от връчването му.
Четвърто, обжалването на наказателни постановления СПИРА изпълнението.
Пето, измислете си друг правдоподобен пример.
17 Октомври 2012 10:00
10 млрд. са задълженията за данъци с настъпил срок за плащане. 4 млрд. са невнесените осигуровки. Какво неясно има ? По-елементарно не мога да го напиша.
17 Октомври 2012 10:01
БирникЪ
17 Окт 2012 09:56
Мнения: 1,347
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
БСП 17 Октомври 2012 09:38,
учудвам се, че с тези познания пишете по темата. Примерът, който давате, напълно го доказва.
Първо, не може да ви се състави акт на пети и да не знаете. Актовете за административно нарушение се връчват ЛИЧНО, така че още на пети ще знаете, че ще ви бъде наложена глоба.


Господине,не ставайте смешен!На пети НИКОЙ няма да ви каже колко е глобата.
17 Октомври 2012 10:03
БирникЪ
17 Окт 2012 10:00
Мнения: 1,347
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
10 млрд. са задълженията за данъци с настъпил срок за плащане. 4 млрд. са невнесените осигуровки. Какво неясно има ? По-елементарно не мога да го напиша.


Господине,не ставайте смешен!Първо проверете колко от тези 4 млрд са невнесени осигуровки на ДЪРЖАВНИ служители!

Хайде малко по сериозно и задълбочено да се води дебат.
17 Октомври 2012 10:15
Нямам думи. Журналисти, коректен е човек, който плаща задълженията си в срок независимо от вида им и кредитора ! Коректен по ДДС, а некоректен за др. данъци или осигуровки няма. Или си коректен, или не ! Като жени знаете, или бременна, или не.

Бирник е прав.
17 Октомври 2012 10:15
aget_bg1 17 Октомври 2012 09:40,
НЕ МОЖЕ да се изземе вече внесено ДДС за покриване на осигуровки. Това е бюджет, и то не един а два. На държавата и на НОИ. Не е алваджийски тефтер за водене на "ми дали" и "съм взел".
Може да се направи компромис и принципът за общо погасяване на първовъзникнали данъци и осигуровки да започне да важи от 01.01.2013 г., а за възникналите досега да се запази стария ред на разделно събиране.
17 Октомври 2012 10:25
БСП,
глоба се определя не с акт за установяване на административно нарушение, а с наказателно постановление, което се издава от административно наказващ орган, различен от актосъставителя. Поради тази причина съм написал "още на пети ще знаете, че ще ви бъде наложена глоба", а не размера и. Ръзмерът ще видите от наказателното постановление, като ти го връчат. От датата на връчване тече 14-дневен срок на обжалване и едва след изтичането му, глобата става изискуема. Т.е. може да бъде съпрана чрез прихващане. Бях ли ясен ?
А това за държавата, дето не внасяла осигуровките на държавните служители кой го казва ? Нека даде цифри. Аз защо си мисля, че половината приходи на НОИ са трансфер от бюджета ?
17 Октомври 2012 10:28
БирникЪ
17 Окт 2012 10:25
Мнения: 1,349
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
БСП,
глоба се определя не с акт за установяване на административно нарушение, а с наказателно постановление, което се издава от административно наказващ орган, различен от актосъставителя. Поради тази причина съм написал "още на пети ще знаете, че ще ви бъде наложена глоба", а не размера и. Ръзмерът ще видите от наказателното постановление, като ти го връчат. От датата на връчване тече 14-дневен срок на обжалване и едва след изтичането му, глобата става изискуема. Т.е. може да бъде съпрана чрез прихващане. Бях ли ясен ?
А това за държавата, дето не внасяла осигуровките на държавните служители кой го казва ? Нека даде цифри. Аз защо си мисля, че половината приходи на НОИ са трансфер от бюджета ?


Господине,как да платя глоба като не и знам размера?
Признайте че нещо не сте дообмислили въпроса.

ПП:Държавните служители ТРЯБВА да се отнасят с по-голямо уважение към хората които им плащат заплатите.
17 Октомври 2012 10:33
БирникЪ


На теория знаете много,но на практика нещата са други.Бизнесът не върви в коловоза на нормативните актове.
17 Октомври 2012 10:35
Тъпо е да се дърлиш с човек, който очевидно е много по-компетентен по темата от теб...
17 Октомври 2012 10:43
"Господине,как да платя глоба като не и знам размера?
Признайте че нещо не сте дообмислили въпроса."
.............
Явно не пиша достатъчно разбираемо. Поне за БСП.
ГЛОБАТА СЕ ПЛАЩА СЛЕД КАТО РАЗМЕРЪТ Е ОПРЕДЕЛЕН С НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ.
СЪСТАВЕН АКТ НЕ ОЗНАЧАВА ГЛОБА !
С АКТ СЕ УСТАНОВЯВА ИЗВЪРШЕНО НАРУШЕНИЕ !
ГЛОБАТА СТАВА ИЗИСКУЕМА, Т.Е. ПОДЛЕЖИ НА ПЛАЩАНЕ, В Т.Ч. ПРИХВАЩАНЕ СЛЕД ВЛИЗАНЕ НА НАКАЗАТЕЛНОТО ПОСТАНОВЛЕНИЕ В СИЛА.
ТО ВЛИЗА В СИЛА В 14 - ДНЕВЕН СРОК ОТ ВРЪЧВАНЕТО МУ !
АКО СЕ ОБЖАЛВА, ВЛИЗА В СИЛА СЛЕД ПРОИЗНАСЯНЕ НА СЪДА СЪС СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ !
.............
Това ми е практиката от 20 години работа като данъчен, а и на всички данъчни.
А бизнес, който не "върви в коловоза на нормативните актове" не е бизнес, а далавера.

17 Октомври 2012 10:53
Тъпо е да се дърлиш с човек, който очевидно е много по-компетентен по темата от теб...

компетентен ДА, но НЕ безпристрастен!

Бирник, консултирам фирма, която води дело с твоите колеги срещу "вменени" задължения за шестцифрена сума. От две години. Вече го спечели на 2-ра инстанция и очевидно ще го спечели на 3-та, защото колегите ти са обжалвали формално - без да предоставят нови доказателства (при което би следвало въобще да не се даде ход на 3-та инст.)
В същото време, пак от 2-3 години, води дело срещу САПАРД (калинкините безобразия), от където по скалъпени поводи направиха изискуема субсидия за милиони. Там също печели на 2-ра инст, и очевидно ще спечели и на 3-та.
През всичките тези години обаче (над три години!) в системата на НАП (и към момента) тези суми стоят, като задължения към държавата- общо с лихви над три милиона!
Фирмата продължава да работи и да внася ДДС.
Пита се в задачата, какво би се случило, ако е в сила замисленото изменение на Закона?
17 Октомври 2012 11:02
БСП - прощавай ама не са ти ясни нещата.
Въпросът е в принципите на Държавността - такива в България липсват!
Вижте само абсурда : Държавата не си е свършила работата и затова наказва изрядния платец!
А проблема има много просто и елементарно решение - колелото е открито и работи :
САЩ : няма ДДС има Данък Продажби (ДП) и този ДП не се плаща по цялата верига а се начислява единствено от този който продава на крайния клиент. На всичкото отгоре ДП е м/у 1% - 10% : в различните Щати за различните стоки е различен данъка!
Тука ДДС е 20% и се начислява по цялата верига - това първо е висока ставка която тормози населението, освен това изисква много бумащина в самите фирми (т.е. никому ненужен разход), после изисква огромен административен ресурс - който в крайна сметка отново се плаща от потребителите, създава предпоставки за измами и като капак на всичко Държавата дере изрядните платци 2 пъти!
Така че проблема е фундаментален. Както вече казах - има елементарно, бързо ефективно и евтино решение, но няма политическа воля за решаване на проблема. А няма такава воля защото :
1) партиите и политиците печелят от ДДС измамите
2) тази порочна практика им помага да "намалят" безработицата
3) бизнеса трябва да бъде тормозен щото иска да пИчели, а това не трябва да се допуска в една "социална" Държава

17 Октомври 2012 11:04
traikokitan4ev 17 Октомври 2012 10:53
Как каво - Държавата вече щеше да си е покрила бездарието!
17 Октомври 2012 11:06
traikokitan4ev


Тези неща са непонятни за държавен служител...пред тях ние винаги сме виновни.

Как може някой да си позволява да ми пренасочва парите за ДДС към друго плащане?Що за нахалство?!!Защо винаги се наказват всички,редовни и нередовни заедно?

Бирник,имаче примера който съм дал наистина е лош.Досега просто не съм глобяван и не съм запознат с процедурата в подробности...защото редовно пълня чантите и портфейлите на ваши колеги.
17 Октомври 2012 11:13
BOLGAR
БСП - прощавай ама не са ти ясни нещата.


Да!Документацията не ми е ясна.Ясно ми е че трябва да бачкам.Да изкарвам пари за себе си и за някой "Дянков" който вески ден ме тормози.
В момента попълвам "Дневник за работа с отпадъци" в който пиша кой,кога и как изхвърля боклука на фирмата,а след малко ще провеждам инструктаж как се мие пода и каква лична хигиена трябва да спазва персонала.А в края на месеца ще отида чинно да си внеса осигуровките,до 14-то число и ДДС-то.През това време тълпа държавни чиновници ще измисля начини да ме ТОРМОЗИ.
17 Октомври 2012 11:14
traikokitan4ev 17 Октомври 2012 10:53,
има разлика между производствата по наказателни постановления и тези по ревизионни актове. Обжалването на НП спира изпълнението, а обжалването на РА - не. Така е решил законодателят. За делата по САПАРД не знам. Но щом е изпратено, казваш преди 2-3 години за събиране, то това е било в АДВ, преди да се обединим. Ние никога не сме изпращали РА в АДВ, ако е обжалван, до произнасяне на съда. Но практиката на различните взискатели във времето е била различна.
Но задълженията ако са обезпечени, отсрочени или разсрочени, тези задължения не се посочват в удостоверения за наличие или липса на задължение, които са необходими при търгове, проекти и т.н.
Имай предвид, че ние не проявяваме твърдост при събиране на обжалвани актове до произнасяне на последна инстанция, тъй като при отмяна, събраните суми се възстановяват на фирмата с лихви. А тези лихви могат да се разглеждат като щета за бюджета. А при нанесена щета може да се наложат и санкции. Казвам, МОЖЕ, а не СЕ НАЛАГАТ !
17 Октомври 2012 11:22
Малиии, БОЛГАР, не може да бъде ! Аз и ти на едно мнение ! Требе да се полее ! За ДДС-то, де ! И аз винаги съм казвал, че това е най-лошото нещо, което сме копирали от ЕС !
17 Октомври 2012 11:30
БирникЪ
Нали знаеш - всеки гледа от своята си камбанария: ако аз бях БирникЪ сигурно щях да защитатвам Държвата : ама не съм - аз съм от дугата страна на бариерата
17 Октомври 2012 12:58
Имаме новина, драги зрители.
За първи път в историята на човечеството, БСП е на внасяне.
Досега са били само на лапанджос, егати.
Бързо звънете в Гинес, мамка му и мечка.
17 Октомври 2012 13:02
До БирникЪ

От теоретична гледна точка изразените мнения са вярни. Но моля как бихте ги обвързали с отвратителната работа на поддържащите данъчния софтуер и данъчното счетоводство. Та във Вашата система най-сигурното нещо са дължимите суми, а платените и особено надплатените са редовно липсващи. Да не говорим за обвръзка на данъчната сметка и коректно предоставена информация по нея. Това си е направо държавна тайна. Така че, индивидуалното решаване на всеки случай си е гарантирано задължение за плащане на хонорар за свършване на услуга от съответния данъчен чиновник, за което му се плаща и заплата де.
17 Октомври 2012 13:06
Яна, ако сте чували за черната кутия в самолета, същото е.
Само пъхат информация в компютъра, а после "нямат административни права" за да я гледат.
Трагедия.
17 Октомври 2012 13:10
kempes
Имаме новина, драги зрители.
За първи път в историята на човечеството, БСП е на внасяне.


Има няма 13 години внасям данъци,такси,осигуровки в държавния бюджет,а от там ги раздават на сульо и пульо,правят далавери с държавните поръчки и вземат заплати и бонуси,които са по големи от изкараното за мен.

Добре дошли в България!Страната на най-ниските данъци...и най-корумпираната администрация.
17 Октомври 2012 13:38
Яна, за информационната система на НАП, по-известна като СУП, моето мнение е - добро като замисъл, лошо като изпълнение. Вина за това носи Николай Попов, който ако не ме лъже паметта подписа договора с френската "Бул", и онези след него, подписвали с другите фирми. Но Попов сега си има топло местенце като зам. шеф на една комисия. Тази за финансов надзор. Отговорност не му е търсена.
Другата причина за проблемите в СУП е прибързаното и внедряване, но това решение беше политическо, а не експертно. В ЕС трябваше да влезем с "модерна, работеща информационна система".
Конкретно за обвързването, мисля, че си наясно, че това се извършва от самия софтуер, без участие на служители. Не зная каква част от грешките се дължат на системата, каква на банките и каква на плащащите, но пак повтарям, нашите счетоводители не въвеждат плащания, а банките ги подават като файлове. Дейността на служителите основно е в отстраняване на грешки. Ако ти си плащала хонорари на тях за да го правят, вместо да си потърсиш правата, проблемът си е твой. Поне сега, гарантирам ти, че ако се обадиш в ЦУ, със сигурност ще хвърчи перушина.
17 Октомври 2012 13:50
В ЕС трябваше да влезем с "модерна, работеща информационна система"

Чак сълзи от смях и умиления ми потекоха
Има една Руска поговорка за такива случаи:
Хотелось сделать лучше, а получилось как всегда
17 Октомври 2012 14:10
До БирникЪ

Е колега форумец и данъчен служител(казано на жаргон) - ти изби рибата в морето. "Вашето счетоводство само коригирало грешки." Да, сигурно такова е техническото задание към програмистите Ви. Но практиката е друга. Редовно и доста често системата Ви увисва по различни причини. Не ме интересува кой кого е назначил. С моите данъци се плаща Вашата система, за да ми създавате непрекъснато затруднения. Търсенето на отговорност е по същество работа на Вашето ръководство, а не моя или на когото и да било от данъкопладците. Да напомням ли условието от ЗЗД, че възложителя търси отговорност за некачествена работа на изпълнителя. Условието го има и в закона за обществените поръчки. И няма защо да се обаждам в ЦУ. Нищо съществено няма да се случи. Тук важи с пълна сила поговорката "гарван - гарвану, око не вади". Иначе по каква причина ще сте толкова против промяна в закона за държавната администрация. Докато закона не ми позволи да търся персонална отговорност от сгафилия чиновник, а не да чакам министерството или др. държавна служба, в която работи евентуално да се размърда в тази посока - ще си преливаме от пусто в празно.
17 Октомври 2012 14:24

БирникЪ,

По последни данни просрочените задължения към държавата са над 13 млрд.лв., без лихвата, която е още 6. Основно, по ДДС – кога ли ще се научим, че пазарувайки без касова бележка подаряваме на търговеца 20% от собствените си пари ей така, от добро сърце.

Броят на длъжниците надхвърля милион. Но това бледнее пред 4-те милиона просрочени задължения за осигурителни вноски!

Лошото е, че натрупаните стари задължения, които са основната част, едва ли някога ще се върнат на обществото, от което всъщност са откраднати. Повече, отколкото е бюджетът за една година. И това са само декларираните и неплатени задължения. А укритите колко ли са?!

И никаква „единна сметка” няма да помогне за погасяването им, мисля аз. Ако чрез нея въобще се съберат стотина милиона допълнително в бюджета, пак добре.
17 Октомври 2012 14:36
Бирник, да те питам: Пишеш ли Ревизионни доклади, респективно Ревизионни актове, в които да отказваш право на данъчен кредит поради липса на доставка?
17 Октомври 2012 14:36
Я докато БирникЬ отговори, аз да поадвокатствам за него.
Е колега форумец и данъчен служител(казано на жаргон) - ти изби рибата в морето. "Вашето счетоводство само коригирало грешки." Да, сигурно такова е техническото задание към програмистите Ви.
Едва ли точно неговите програмисти, по вероятно е на фирмата изпълтнител, а тя отдавна вече си взе парите и Дим да я няма.
Но практиката е друга. Редовно и доста често системата Ви/да на баща му/ увисва по различни причини.
Увисването по вероятно да се дължи на проблеми по трасето и сървърите, нали вече не е лощкална, тоест във всеки град, а централизирана в София.
Не ме интересува кой кого е назначил./ох, а мен точно това ме интересува/
С моите данъци /да, но и с моите, че и с неговите/се плаща Вашата система, за да ми създавате непрекъснато затруднения.
Търсенето на отговорност е по същество работа на Вашето ръководство /точно така/, а не моя или на когото и да било от данъкопладците.
Да напомням ли условието от ЗЗД, че възложителя търси отговорност за некачествена работа на изпълнителя. /ми ха де, и аз чакам да има осъдени, ама няма и то няма от 23 години/
Условието го има и в закона за обществените поръчки./не ставай смешен, този закон е най лесен за заобикаляне, конкурсите се печелят от наши хора/
И няма защо да се обаждам в ЦУ /вярно е, няма кой да те чуе, там са към 800 лежпера с едни мазни заплати, все връзкари и некадърници/
Нищо съществено няма да се случи. /чного си прав, така е./
Тук важи с пълна сила поговорката "гарван - гарвану, око не вади"./ не, просто единият гарван излетя с парите от програмата, а другият гарван с комисионнота и той вече не е на работа/
Иначе по каква причина ще сте толкова против промяна в закона за държавната администрация./от него зависи толкова колкото от ланския сняг, тия неща се решават горе, не, не там, най горе/

17 Октомври 2012 14:42
Яна, не знам как работят колегите във Варна, но ако ти имаш претенции, постави ги на правилното място, пред правилния човек. Обобщаващи излияния аз не си позволявам да правя за компетентността на работещите във всички счетоводни кантори, още по-малко да се държа агресивно щото някоя професия не ми харесва.
17 Октомври 2012 14:45
Pedantka

БирникЪ,
По последни данни просрочените задължения към държавата са над 13 млрд.лв., без лихвата, която е още 6. Основно, по ДДС – кога ли ще се научим, че пазарувайки без касова бележка подаряваме на търговеца 20% от собствените си пари ей така, от добро сърце.

Броят на длъжниците надхвърля милион. Но това бледнее пред 4-те милиона просрочени задължения за осигурителни вноски!

Лошото е, че натрупаните стари задължения, които са основната част, едва ли някога ще се върнат на обществото, от което всъщност са откраднати.


Тия задължения са на фирми фантоми,които са ощетявали хазната с години.Благодарение на безхаберната ни администрация,която нехае/или умишлено/ не събира задълженията от определени измамници.

Кой е виновен за несъбраните задължения?Администрацията или легалния бизнес?Кой създава бизнес средата?Администрацията или бизнеса?Кой е корумпиран?
17 Октомври 2012 14:46
До kempes

Съгласна съм с коментарите. Репликата е отправена не до БирникЪ като лично разпореждащ се с данъчната администрация, а като особено активно защитаващ я и явно лично причисляващ се към нея.
17 Октомври 2012 14:48
Кемпес, в договора с BULL S.A. навремето 2006 година въобще нямаше такава клауза в договора за СУП. Имаше клауза обаче, че НАП им дължи 90% от сумата авансово, ти да видиш... Кака Мара обаче не си мръдна пръста тогава като шеф на НАП. За да си мълчат на хората от НАП, които бачкаха по заданието им затвориха устата с ДМС-та, обмяна на опит (екскурзии демек) до ЮАР, Родезия, Гърция и т.н. Само да вметна, че когато BULL S.A. започна да "работи" по софтуера, данъчното законодателството за влизане в ЕС не беше дори започнало да става. Пичовете от BULL S.A. си гепиха около 9 млн. евро и си заминаха по живо по здраво без никой да им потърси сметка, както на тях така и на тези които подписаха договора от BG страна.
17 Октомври 2012 14:51
Бароне, ако някой признае данъчен кредит по доставка, която е доказано че не е извършена, той е кретен, или просто е взел част от ДДС-то, което е признал.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД