:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,683,948
Активни 123
Страници 17,895
За един ден 1,302,066
Произвол

Полицейското ровене в интернет се превърна в епидемия

Десетки хиляди пъти МВР и службите са искали и са получавали достъп от съда за това кой с кого, колко и кога е общувал в нета и с мобилни телефони
Карикатура: Христо Комарницки
--------
Властта, МВР и службите се оляха да ровят в личния живот на хората. Под гръмките лозунги за борба с "тежката организирана" и "леката неорганизирана" престъпност всекидневно се подслушват контактите на хиляди хора с други хиляди хора. Годишно се контролират милиони телефонни разговори, и то напълно законно. Тук думата обаче изобщо не е само до специалните разузнавателни средства. Много пъти сме предупреждавали, че още по-големи са възможностите за злоупотреби при достъпа до т.нар. "трафични данни", показващи кой с кого, кога, колко е контактувал в интернет и по мобилен телефон.

Този достъп се осигурява както по Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), така и по Закона за електронните съобщения (ЗЕС). И изведнъж сега се оказва, че службите и особено МВР ровят неограничено в трафичните данни.

Това става ясно от доклада на парламентарната подкомисията за контрол върху специалните разузнавателни средства и върху достъпа до електронните съобщения. От проверките било установено, че съдилищата са разрешили поне 58 000 достъпа до тези данни и са отказали в едва 639 случая. Според подкомисията отказите са 0.8 на сто, което е"индикация за липса на контрол и формализъм от страна на съдапри предоставяне на разрешение за достъп и използване". Според същата справка освен въпросните 58 702 достъпа са дадени и още 15 350 разрешения за ровене по чл. 250 "б", ал.1 от ЗЕС, които по правило също минават през санкция на председател на Районен съд или оторизиран от него друг съдия.

Депутатската проверка е установила и че има рязко увеличение на случаите, в които достъп до трафичните данни се иска дори без разрешение на съда.

Законът допуска тази възможност, когато данните са необходими за т.нар. "оперативни цели". В тези случаи дори няма образувано досъдебно производство.

Всъщност възможността за достъп на МВР и тайните служби до електронните съобщения често се определя катомного по-опасна дори от използването на СРС,включително и най-масовото сред тях - подслушването.

До 2008 г. МВР и службите имаха директен достъп до разпечатките на трафичните данни от мобилните, а и от цифровите стационарни телефони. Т.нар. "интерфейс" - компютърен терминал, който да дава право на МВР да следи в реално време кой с кого и кога говори, бе заложен в лицензите на мобилните оператори. През 2008 г. в една наредба МВР се опита да отиде още по-далеч. С нея бяха задължени не само мобилните оператори, но и интернет доставчиците да съхраняват трафични данни. Освен това бе предоставен достъп до тях за Дирекция оперативна техническа информация (ДОТИ, сега СДОТО) към МВР и службите за сигурност. После наредбата бе атакувана и пред ВАС, който отмени въпросните разпоредби. И когато се наложи, службите отново да получават справките с разрешение на съда, исканията спаднаха от 330 000 на 30 000 - повече от 10 пъти.

Това в прав текст означаваше, че правените директно от МВР справки изобщо не са били обосновани.

И когато сега се оказва, че съдилищата на практика одобряват всяко желание на МВР и службите да се ровят в интернет кореспонденцията на хиляди хора, то няма как да не се алармира - разрешават се 99.2% от исканията.

Освен това според документа на подкомисията се оказва, че в тази областедни хора си правят каквото си искатТака например се оказва и че няма съвпадение между данните на съдилищата, прокуратурите, МВР и службите, от една страна, и от статистиката, предоставена от мобилните оператори. Което е не само абсурдно и опасно, но и предполага много злоупотреби.

Въпреки искането на подкомисията информацията за предоставените данни по Закона за електронните съобщения от задължените по нормативния акт субекти да бъде разделена съобразно вида им - телефонна или интернет услуга, такава статистика не беше представена, констатира още докладът. Било е установено и че регистрите за достъп до трафичните данни масово се водят различно от отделните служби - при това с много малко данни в тях.

Проблемът е наистина драматичен и заради обстоятелството, че данните от всяко влизане в интернет с цялата информация покрай това се съхранява по закон една година назад. Става дума за информацията, чрез която да може да се проследи всичко - източникът и направлението на връзката, датата, часа и продължителността, за идентифициране на крайното електронно съобщително устройство на потребителя или на това, което се представя за негово крайно устройство, установяване на идентификатор на ползваните клетки. Освен това, ако някой от МВР или службите е поискал достъп, то данните може да се пазят и още 6 месеца след това.

Да не говорим, чеСульо и Пульо имат право да ровятТака според ЗЕС право на справки имат:

- специализираните дирекции, териториалните дирекции и самостоятелните териториални отдели на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС)

- Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Главна дирекция "Национална полиция", Главна дирекция "Гранична полиция", дирекция "Вътрешна сигурност", Столичната дирекция на вътрешните работи, областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и териториалните звена на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност"

- службите "Военна информация" и "Военна полиция" към министъра на отбраната;

- Националната разузнавателна служба.

И нито един от тях няма никакво задължение да обяснява подробно защо му е необходима информация. Още по-малко пък имат задължението да разкажат какви резултати са постигнали, благодарение на ровенето в трафичните данни. Колко престъпления са разкрили, колко са предотвратили? Нищо подобно. Всичко е скрито зад тайни искания, напомнящи милиционерско време, тайно съдийско разрешение, тайно ровене и още по-тайни резултати. Това е абсолютна подигравка с хората, некадърно маскирана като борба с престъпността. Най-страшното е, че това полицейско ровене взема епидемични размери и стопява имунитета на обществото срещу наглото посегателство върху личната свобода.

17
6978
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
17 Октомври 2012 19:35
Внимавайте какво пишете за властта, че Цецооуу знае всеки опозиционер намиращ се в този или друг форум
17 Октомври 2012 19:51
Това е абсолютна подигравка с хората...


Хаха, "подигравка"... Де, да беше подигравка... Това си е сериозно нарушаване на права от страна на държавата.
17 Октомври 2012 20:17
ДС умря от ад . . .
17 Октомври 2012 21:58
Когато предупреждавах, че управляващите са милиционери, винаги се намираха техни фенове - било по задължение, било по служба, било по любов, които ми обясняваха аз какъв съм бил, защо пък точно аз съм го казвал и т.н. Е, аз съм си същият, но вече нещата звучат другояче - нали ги казва друг Явно ще трябва да почакаме да се разкарат догодина и тогава ще предложим промени в законите.
17 Октомври 2012 22:54
"Сульо и Пульо имат право да ровят"
Ами продължавайте да си избирате Сульо и Пульо, и те ще продължават да ровят..
17 Октомври 2012 23:36
"Сульо и Пульо имат право да ровят"
Ами продължавайте да си избирате Сульо и Пульо, и те ще продължават да ровят.."18 Октомври 2012 01:26
И нито един от тях няма никакво задължение да обяснява подробно защо му е необходима информация. Още по-малко пък имат задължението да разкажат какви резултати са постигнали, благодарение на ровенето в трафичните данни. Колко престъпления са разкрили, колко са предотвратили? Нищо подобно. Всичко е скрито зад тайни искания, напомнящи милиционерско време, тайно съдийско разрешение, тайно ровене и още по-тайни резултати.


Да, ама спечелиха ли изборите?
18 Октомври 2012 07:46
"Сульо и Пульо имат право да ровят"
Ами продължавайте да си избирате Сульо и Пульо, и те ще продължават да ровят..

...ти може би познаваш някой по-различен от сульо и пульо...или помниш, някога да е избиран такъв...
или ще ми напомниш за период в който не се е подслушвало в последните 60 години?
18 Октомври 2012 09:13
Е ,защо на милиционерите им викат "УШЕВЦИ", нали се сещате ,че не е случайно !
Споко всичко с времето си и тези ще изтекат в канала на политическата помия , а безумните средства за СРС ще бъдат спрени ,като безпреспективни.
Но остана още малко...
18 Октомври 2012 09:23
Споко всичко с времето си и тези ще изтекат в канала на политическата помия , а безумните средства за СРС ще бъдат спрени ,като безпреспективни.
Блажени са верующите!

Какво означава "трафични данни"?
18 Октомври 2012 09:25
Какво означава "трафични данни"?


Означава трафика между теб и комшийката - ако ти праща еротични снимки или музика на Шаде на която следобеда ще правите секс
18 Октомври 2012 11:17
Означава трафика между теб и комшийката - ако ти праща еротични снимки или музика на Шаде на която следобеда ще правите секс

Недей сега да шашкаш човека. Законът за електронните съобщения казва, че трафични данни са данни, обработвани за целите на преноса на едно съобщение по електронна съобщителна мрежа или необходими за таксуването му, т.е. те не включват съдържанието на съобщението. С други думи ще включат № или ИП адресите на комшийката и на колегат и времето на осъществяване на връзката и нейната продължителност, но е и пъшкането в слушалката. Обаче, ако между двама търговци вървят преговори и единият докопа трафичните данни на другия, от които става видно, че другият говори твърде често последните две седмици с трети търговец, конкурент на първия, могат да се направят съответните изводи и без да се разполага със съдържанието на проведените разговори.
18 Октомври 2012 13:24
В едно правителство, най силни трябва да бъдат министерствата на финансите и на социалната политика.
А не на вътрешните работи.
Иначе получаваме полицейска държава за лични нужди.
18 Октомври 2012 18:16
Донесение до Семейство Калинкови и техния бодигард Потника. Уважаеми господа, много моля да се вземат надлежни мерки за санкциониране на опитите на нездравите елементи във форумите,да критикуват Семейството и Подначалника. За създаване на баланси в коментарите, незабавно младите Калинкови, да се снабдят с достъпи до всички най-четени форуми и да застават немедлено на амбазурата с арсенал от поплювки за противниковия отбор.Предлагам планомерно да се осигури паричен ресурс за пълна заетост на необходимите лица. За всеки сайт,допускащ коментар,или медия предлагам да се осигурят мининум по две ларви,които да ползват множество различни прозвища.Стратегията на отпора следва да бъде незабавна,по възможност след всеки вражески коментар. Считам за правилно да предложа и обучението на "ларва" основните положения от Наръчника за полагане на асфалт,Наръчника по дипломатично напляскване,Инструкцията за прехвърляне на отговорности на предишните, на саботьорите,народните изедници и мискини, в т.ч. и в чужбина. Същевременно да се разяснява непрекъснато Правата магистрална линия до хоризонта на светлото бъдеще на заблудените елементи, сред форумците.Да се разясняват убедително усилията на семейството, да намери брод сред световния океан от враждебни действия, в т.ч. и "приятелски огън".Следва да се обясни подробно как резервите на държавата са практически изчерпани,и само пряката комуникация между Под началника с Началника все още държи лодката на повърхността.Изчезне ли Под началника ,край... Губи се надеждия компас, а с това и самата надежда. Отделно от това, всички които се опитват да клатят лодката, Потника трябва надлежно да идентифицира и да въздаде незабавно и съответстващо медийно правосъдие. Поне за сплашване на гаргите.Оставам на подслушване. Винаги верни на...
18 Октомври 2012 21:38
В едно правителство, най силни трябва да бъдат министерствата на финансите и на социалната политика.
А не на вътрешните работи.
Иначе получаваме полицейска държава за лични нужди.

Че то не е ли така??
18 Октомври 2012 23:48
...МВР да следи в реално време кой с кого и кога говори...

По милиционерски не би могло да се формулира
18 Октомври 2012 23:55
...И нито един от тях няма никакво задължение да обяснява подробно защо му е необходима информация.


Тук ми стана интересно и отворих ЗЕС, където в чл. 250б., ал. 2, намерих следното
(2) За достъп до данните по чл. 250а, ал. 1 се изготвя мотивирано писмено искане ..., съдържащо:
1. правното основание и целта, за която е необходим достъпът;
2. регистрационния номер на преписката, за която е необходимо извършване на справката;
3. данните, които следва да се отразят в справката;
4. периода от време, който да обхваща справката;
5. определеното длъжностно лице, на което да се предоставят данните.


Но със следващото съм съгласен с автора:

Още по-малко пък имат задължението да разкажат какви резултати са постигнали, благодарение на ровенето в трафичните данни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД