:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,682,510
Активни 115
Страници 16,457
За един ден 1,302,066

ГЕРБ закрива математическите гимназии в сегашния им вид

Математическите гимназии няма да приемат ученици в V клас, както е в момента. Това предвиждат текстове от новия просветен закон, одобрени вчера на второ четене от парламентарната комисия по образование. Според промените математическите гимназии ще могат да приемат ученици само след VII клас. Единственият вариант за подбор на деца с изявени математически способности след IV клас ще бъде, ако гимназиите се преобразуват в обикновени СОУ от I до XII клас. В друг текст от закона се допуска директорите на средните училища да преценяват от кой клас да приемат ученици - I или V. Това на практика означава, че можеш да си средно училище, без да обучаваш ученици в I, II, III и IV клас. Според депутати обаче текстовете могат да ограничат достъпа до образование, който е гарантиран в Конституцията. Новите разпоредби биха развързали ръцете на общини, които нямат пари за обучение на ученици от I до IV клас, да премахнат този прием и да обучават директно от V клас.

При такава ситуация обаче се получава друг парадокс. Новите текстове, които позволяват прием в V клас на замаскираните като средни училища математически гимназии, не допускат той да става чрез състезание и изпити, а само по записване. Според министерството на образованието поредиците от промени всъщност не променят нищо, а преобразуването на математическите гимназии в средни училища можело да стане лесно и в кратки срокове.
41
2723
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
17 Октомври 2012 19:59
Да закрием, гимназиите, които единствени ни носеха медали и престиж ... това можело да стане бързо и много лесно.
17 Октомври 2012 20:12
И които са трамплин за емиграция.
17 Октомври 2012 20:17
Да не пипат СМГ!
17 Октомври 2012 20:19
Навремето имаше един раздел - "Само факти".

В Казанлък, професионалната гимназия по хотелиерство, ресторантьорство и туризъм, откри нови три паралелки със същите специалности, поради големия наплив на кандидати, неуспели да се класират в другите гимназии.
Успех в учението мили деца!
17 Октомври 2012 21:13
Мамичката ви мръсна, нямате ли някакви граници, бе, няма ли край това безумие?

ПП Galois, там ли си учил?
17 Октомври 2012 21:20
Аз съм завършил математическа гимназия още по времето на соц-а. Приемът беше след 7 клас. Не знам кога някои гимназии започнаха да приемат и деца от 5 клас. Това не е гимназия, децата в 5 клас се обучават по различен начин от по-големите. Много рядко и след 4 клас са ясни трайните нагласи, интереси и таланти на едно дете. Може да имат известни прояви, но нека те се развият в общообразователно училище, евентуално с извънкласна работа. И да си постъпи детето в гимназия както си му е редът. А че заглавието е дъвка за фрустрати, е ясно. Можеше да се каже и "ГЕРБ връща класическата схема на обучение в математическите гимназии".
17 Октомври 2012 21:21
Galois, там ли си учил

Не. Синът ми. Надявам се - и внучката, ама да видим, че от всяко дърво сфирка не става.
17 Октомври 2012 21:43
Манриковче, като не си видял и не знаеш - затрай един път, за разнообразие. Аз съм учила от 6-ти - две години преди началото на гимназията. Обучението е достатъчно солидно във ВСИЧКИ направления. Към това имаш математическа добавка.
Особеното е не профилирането. Средата в тези училища е напълно различна. И дори да установиш по-късно, че не това е силата ти - след това всички гимназии са отворени за теб. Но си получил невероятен старт - именно с тази, да използвам аналогията, "невидима гимназия". Цялата среда, цялата атмосфера там те подтиква да знаеш повече, да можеш повече, да се стремиш повече. Да отнемат тази възможност е престъпление към децата.
А ти ако лично не искаш това - не го прави. Никой не отива там по принуда. Или силно те смущава наличието на островчета на знанието у нас? Ей, заразна герберска простотия, бе!
17 Октомври 2012 21:46

Die Hexe
17 Окт 2012 21:43

Браво, момиче. Много точно!
17 Октомври 2012 21:55
Die Hexe, не се ядосвай! Ще има край това безумие точно след една бременност време! Догодина на изборите, както са я подкарали и 4% бариера няма да минат!
П.П. А СМГ-то е най-най- великата!
17 Октомври 2012 22:01
Манрико, ти коя МГ си завършил? Ако не е тайна, разбира се.
17 Октомври 2012 22:06
Тези некадърници ще закрият държавата, а вие ми говорите за математически гимназии.
17 Октомври 2012 22:10
Боко и компания не могат да се примирят с факта, че само за една година, децата от математическите гимназии донесоха 10 пъти повече медали от международни олимпиади.
17 Октомври 2012 22:39
Спирането на приема в V клас на математическите гимназии беше мечта още на архиваря Методиев, образователен министър на Иван Костов. Тогава реакцията на щението му бе доста остра, в крайна сметка не успя.
Новата простотия няма обяснение освен някакви формални чиновнически съображения. Впрочем, приетите в пети клас деца не остават автоматично в математическите гимназии а на общо основание след седми клас кандидатстват за тях. За ползата от ранното откриване на талантите няма смисъл да се говори, тя е ясна.
17 Октомври 2012 22:57
Проблемът на нашето образование не са добрите ученици, а слабите ученици. Това във Финландия - страната с най-добро училищно образование - отдавна са го разбрали и затова там в училище не се обръща внимание на най-добрите, а на най-слабите.
У нас няма да го разберем скоро, и ще подготвяме най-добрите за емиграция, и ще се вайкаме, че неграмотността става все по-масова.
17 Октомври 2012 23:06
Пу да съм пръв - браво Монка!

ГЕРБ закрива математическите гимназии


Гарантирано от ГЕРБ!

П.С. Фалцет, ега те образоват анадолските комсомолци...
17 Октомври 2012 23:10
Глупости.
Трябва да се работи с всики деца - и по-силни, и по-слаби. Но трябва да се работи по различен начин. Според теб, след като имаме системата за работа с талантливите деца, а нямаме с изоставащите, в името на изкривена справедливост да махнем работещата част? Ти чуваш ли се какво говориш? Вместо да се намерят работещи подходи за изоставащите, дай да рушим работещите за талантливите? Че накрая да не остане никой? Аман!
17 Октомври 2012 23:28
Само отбелязвам, че като работим с талантливите деца, подпомагаме науката и икономиката в чужди страни. За нас остават неграмотните. Нямам рецепта как да постъпим. Аз съм завършил математическа гимназия и съм от кръга на тези, за които са полагани по-големи грижи. Останах в България, но според моите познати не съм си реализирал потенциала. Според мен, не съм помогнал много и на страната си.
18 Октомври 2012 05:57
Manrico
17 Окт 2012 21:20

Теноре, освен безсмислен шум в пространството, който не е подплатен с елементарна информираност, нещо друго можеш ли да произвеждаш? Кое точно му е различното на обучението 5-7 клас? Че се учи трудово? Осигуряват им и учители, и база, и обучение по трудово на учениците 5-7 клас в ПМГ-тата, ако това е толкоз важно. Правоспособността на учителите е 5-12 клас по всички предмети, да те светна. От випуска на сина ми в 6 и 7 клас ходиха на състезания по математика и физика по цялата планета и награди печелиха. Даже в далечните краища на Азия. Обучението на паралелките - не повече от 2 - се поема от общината, децата се подбират с изпит. Повечето си продължават в същата гимназия след 7 клас. Тези, които отиват в други гимназии, имат великолепна подготовка по математика, дисциплина, навици за сериозно учене и авалитично мислене. Поради туй, последното, именно се налага ликвидирането на това обучение, предполагам
18 Октомври 2012 07:56
Не му се връзвайте на Манерку.
Той е класическа 'контра'. Усеща настройките на масата във форума и пише в защита на обратното. После тихичко чете протестните мнения и се кефи колко народ е издразнил.
18 Октомври 2012 08:32
Лесно е да се разтури една доказана работеща система. Явно за сегашните управляващи доброто образование е вредно и трябва да се затрие. Математиката е безпристрастна наука, нейните правила не са им подвластни и те злобеят. Не могат да сметнат дори 20% от една сума (ето и доказателството http://www.gospodari.com/video/gafove/premierska-matematika.
Учителите по математика пък на инат ще продължаваме да учим децата. За нас обучението по математика се превръща в средство за борба с пошлостта.
http://www.matematikasmironov.com/
18 Октомври 2012 09:21
Долу математическите гимназии -
ЗЕР НЯКОЙ МОЖЕ ДА СЕ ИЗУЧИ И ДА ИЗЧИСЛИ ПОРАЖЕНИЯТА ОТ ПРОСТОТИЯТА НА ГРОБ-АРИТЕ. ВОГЛАВЕ С ГЛАВНАТА КРАТУНА.

ОТВАРЯЙТЕ ГИМНАЗИИ ЗА КУ-Р-ВИ И ЧАЛГАДЖИЙКИ ОТ 1 КЛАС ТОВА TРЕБЕ НА ГРОБ-А.

УРА ДРУГАРИ, ПЕТИЛЕТКАТА В СЪКРАТЕН СРОК!!!
18 Октомври 2012 09:36
Не му се връзвайте на Манерку.
Той е класическа 'контра'. Усеща настройките на масата във форума и пише в защита на обратното. После тихичко чете протестните мнения и се кефи колко народ е издразнил.

И за такъв грях от време на време бих могъл да си призная. Но в случая по-скоро се вижда друго нещо, за което съм споменавал и друг път - първосигнална примитивна реакция след прочитане само на заглавието. Пише "закриване" и се вдига вой "Помощ, закриват ни, секвестират ни житцето". Както казах, не си спомням кога математическите гимназии са започнали ранен прием на по-малки деца, трябва да е било през 90-те години. Сега връщат старото положение - прием в профилирани гимназии да е след 7 клас. Тук във форума има достатъчно специалисти по образование, те да кажат кога е подходящо да започне профилиране в образованието и по-специално профилиране с научна насоченост, защото при изкуствата май е по-различно и може да е по-рано.
За другия въпрос - дали да има или не "елитни" училища - винаги съм казвал, че трябва да има. Ако няма, то е заради див популизъм и уравниловка. Децата не са еднакви, едни са по-умни, по-мотивирани, по-ученолюбиви и по-трудолюбиви. Други са по-тъпи, по-мързеливи и по-немотивирани. Нормално е да има училища за едните и за другите още от най-ранна възраст, така че умните и ученолюбивите да са в среда на подобни деца. Нормално е и в "елитните" училища да се приема с конкурси още за първи клас. А за да не се дискриминират децата, които по-късно са развили способностите си, да има и допълващи конкурси и след 4, и след 7 клас.
18 Октомври 2012 09:59
Манрико, (снимка: натиснете тук) , това всичкото можеше да го кажеш с едно изречение - да се възстановят началните училища за бавноразвиващи се от преди 89-та.
18 Октомври 2012 10:08
Манерка, а сега какво е и какво по-различно предлагаш? В момента има конкурси и след 4, и след 7 клас. Системата с математическите гимназии в момента е перфектна, но само на кривите мозъци като теб им пречи. Резултатите го показват в световен мащаб. Вземете гробарите да оправите другите училища, че там положението е трагично, не пипайте това, което работи. Знам, че няма да стане обаче, защото вие само да разваляте знаете, още нищо не сте създали. А сега, ако можеш, дай ми един контрапример. Ама да не съдържа асфалт и плочки, за друго те питам.
18 Октомври 2012 10:09
А че заглавието е дъвка за фрустрати, е ясно. Можеше да се каже и "ГЕРБ връща класическата схема на обучение в математическите гимназии".

Заглавието трябваше да бъде: "ГЕРБ връща обучечието в математическите гимназии от времето на социализЪма".
18 Октомври 2012 10:36
Аз съм завършил математическа гимназия още по времето на соц-а. Приемът беше след 7 клас. Не знам кога някои гимназии започнаха да приемат и деца от 5 клас. Това не е гимназия, децата в 5 клас се обучават по различен начин от по-големите. Много рядко и след 4 клас са ясни трайните нагласи, интереси и таланти на едно дете. Може да имат известни прояви, но нека те се развият в общообразователно училище, евентуално с извънкласна работа. И да си постъпи детето в гимназия както си му е редът. А че заглавието е дъвка за фрустрати, е ясно. Можеше да се каже и "ГЕРБ връща класическата схема на обучение в математическите гимназии".


Тенорче, и аз съм завършил МГ, хем т.нар. "национална паралелка". С кандидатстване след VІІ клас. Брат ми завърши същото с (кандидатстване) от V клас. Въобще не си прав! Не след 4 клас, ами и по-рано "нагласите" и способностите могат да бъдат установени, както и таланти и интереси. "ГЕРБ връща класическата схема на обучение в математическите гимназии", ама в качествено отлични условия. Къде ти е ТНТМ, къде са ти школите по математика, къде са ти кръжоците, къде са ти подготовките за олимпиади, къде са ти математическите състезания, къде? Компенсирани "... евентуално с извънкласна работа"? Това ли е "класическата схема"?

Ако си завършил МГ, то знаеш, че там методиката е особена и часовете са много повече. Математика се учи по методиката на ... Старшията (Иван Абаджиев) в щангите. Тонаж! Стотици задачи, сборници със задачи. Първо с лесни, за развиване на техника, така както пианистът свири елементарни упражнения по цял ден за да си "загрява" пръстите. Целта е техниката на решаване да се изчисти до автоматизъм, за да не се допускат баламски грешки. После започват по-трудните задачи, "силовите". След това ... "творческите".

В момента в "конвенционалните" училища в страната няма капацитет за преподаване на математиката не на ниво, а ... над ниво, което е необходимо, за да не се похабят децата с интереси и възможности в природоматематическите науки. Отделно от това, чувам от съученици, дето техните деца са в МГ, че нивото, сравнено с наше време, е доста паднало. Говоря за средното ниво, не за ... шампионите. И въпреки това, там е съсредоточено с годините ноу хау как се обучават деца и младежи със способности, но и със силна мотивация за наука.
18 Октомври 2012 11:09
Мчи за какво ни е математиката на назе. Туризъма му е майката. Имаме древна зидария в дупката на метрото. Всеки вменяем чужденец, ще се претрепе да дойде да я види. Ми прекрасните морски курорти. Уникални са. Ми планинските курорти. Кой уважаващ се иностранец няма да преглътне мизерията от летището до ски пистата и кръчмата после. На сервитьорки, кръчмари и бармани, им трябва смятане ама пък чак математика...аре нема нужда. Математика на зубрачите, очилатите инженерчета и задръстените програмистчета. Ако има още останали такива смотаняци - марш по чужбина да не се излагаме тука с вас.
Така че правилно. Никви математически. Повечко география. Да се знае столицата на Англия. Техникуми по кебапчийство и наливане на мастика. Може и университети по същото. Питайте бизнеса. И продавачки трябват. С цици да са. И да могат да броят до 100. Аде до 290, колкото е минималната работна заплата.
18 Октомври 2012 11:18
Когато създадоха математическите гимназии през 1971-ва, приеха наведнъж два випуска - от 7-ми и от 8-ми клас.
От следващата година пиемаха само от 7-ми клас.
18 Октомври 2012 11:22
... С цици да са! И да могат да броят до 100. Аде до 290, колкото е минималната работна заплата.

Юнкер, мани заплатата - бакшиша е правопропорционален на размера на циците!
18 Октомври 2012 12:40
После тихичко чете протестните мнения и се кефи колко народ е издразнил


О, неразумний... поради що се свениш да напишеш думата "мизантроп"?
18 Октомври 2012 12:55
"Както казах, не си спомням кога математическите гимназии са започнали ранен прием на по-малки деца, трябва да е било през 90-те години." Има нещо вярно в тези думи. Брат ми беше 1ви випуск на Варненската МГ от 6ти клас, приети някъде към 83та...
18 Октомври 2012 12:58
Миналата година година имаше интервю с директора на русенската МГ - Митко Кунчев, където ясно обясни смисъла на приема от 5ти клас. Математическия талант се открива тогава - в първи клас е рано, а в осми - късно. В МГ-то има само една такава паралелка , въпреки огромния интерес и желание да се разкрият повече - при желание могат да пускат от 3 до 5 паралелки, пак според неговите думи. Но не го правят, защото идеята е да обучават от 5ти клас не добрите математици , а талантливите - тези които ще започнат с олимпиадите след 7 клас . Ако закрият тези паралелки - край на участие на международни олимпиади .
18 Октомври 2012 13:08
Ако си завършил МГ, то знаеш, че там методиката е особена и часовете са много повече. Математика се учи по методиката на ... Старшията (Иван Абаджиев) в щангите. Тонаж!

И МГ съм завършил, и до международна олимпиада стигнах (но медал не успях да взема), после и ФМИ на СУ завърших, и кандидат на математическите науки станах - все по времето на соц-а. Ама гледам, тук са се събрали все по-разбиращи от математика от мен
За тонажа в задачите не съм съвсем съгласен. Че без задачи и то много, не става, е ясно. Но бруталната подготовка само за състезания, само със задачи е прекалено тясна. Дори и да доведе до добри резултати на изпити и състезания, без по-широка подготовка, без математическо мислене после хората окапват. По мое време пример за това беше Казанлъшката МГ. Мисля че Лесов се казваше водещият им учител. Той си готвеше учениците именно така - само задачи и много задачи. На олимпиадите бяха добре, после в СУ не ставаше нищо особено от тях.
18 Октомври 2012 13:21
Царе сме да разваляме, да рушим, да отричаме...Що за разрушително племе сме? Седи си някой чиновник в кабинета, чопли си носа и се чуди с каква тъпотия да блесне, защото нещо умно не може да роди.....Практиката сама е показала ползата от приема в 5-ти клас на МГ.Българското образование направи такъв трагичен завой, така стремглаво се е отправило към дъното на образователните системи не само в Европа, но бих казал, че сигурно и в Африка има държави с по-добро образование от нас.И вместо усилията да се насочат в посока подобряване, защо пък да не затрием едно от малкото хубави и работещи неща.Ще се разпилеят не само децата, но и добрите учители(защото в обучението на тези малки таланти в МГ голяма роля имат кадърните учители). И....после ще се чудим защо расте толкова необразовано поколение, което завършвайки основно образование едва-едва срича, на кандидат-студентските изпити се пишат глупости ( РамБО Силек) и т.н.Но пък ще познават стойностните песни на Азис и сие....
18 Октомври 2012 13:27
Но бруталната подготовка само за състезания, само със задачи е прекалено тясна

Странна математическа гимназия си завършил, щом всички ученици са ги обучавали по този начин. Тези деца са единици и не това е основният смисъл на математическата гимназия. Ти би трябвало да го знаеш много добре. Щом не го приемаш - значи може би просто си станал всеяден. Ще приемеш всякаква идея, стига източникът да е герб.
18 Октомври 2012 14:13
Странна математическа гимназия си завършил, щом всички ученици са ги обучавали по този начин.

Хекси, май емоциите те водят до дислексия. Разбирам, че искаш да си изкараш върху мен някаква омраза към ГЕРБ, но защо свеждаш всичко до ГЕРБ и защо поне не четеш кой какво е написал. Аз отговарях на Фирмин, който твърдеше, че така се учело математика - по методите на Иван Абаджиев в щангите. Само не каза дали и трябва да зобат стимуланти.
18 Октомври 2012 14:40
Пропускате една дребна подробност - сградите на математическите гимназии не са надуваеми, често към тях имат претенции и други училища (пример - Варна). Минималният бал за класиране в единствената немска паралелка в СМГ поне в последните години е твърдо над 35 (при максимален 36). Доколкото си спомням, и за английските не пада много под 34. Получава се парадокс - много родители (поне в най-големите градове) искат децата им да учат в МГ, обаче въпреки сравнително добрите си оценки (поне 5-ци, и по математика, и по БЕЛ), не успяват да се класират. И после започват атаки срещу несъвършенствата на приема и/или обучението там (а нищо не е съвършено). Или трябва да се повиши трудността на изпита по математика за МГ (да е различен от този за другите гимназии, обаче и тогава ще има много недоволни) или трябва да се увеличи броят на паралелките (което май е на-добре, ама ще има голяма съпротива от другите училища), или трябва МГ да стане просто едно от многото "елитни училища". Е, последното е най-лесно, макар и най-вредно

И май наистина ще се върви към бавното и постепенно ликвидиране на математическите гимназии... След като и ректорът на ТУ-София счита, че не е необходимо бъдещите инженери да могат да изкарат поне тройка на матура по математика или физика, а рекламира приема с матура по БЕЛ.
18 Октомври 2012 14:48
Защо! Защо се прави това? Просто не мога да си обясня, въпреки, че изчетох мненията на целия форум. Защо? Какво го налага? Какви са аргументите? На кго и за какво пречат? И Просто ЗАЩО.
18 Октомври 2012 15:51
Ами прави се, защото е най-лесно. Останалите училища се оплакват, че МГ им крадяло добрите ученици (въпреки че 30 деца от хиляди петокласници сигурно е под 1%). Родителите се оплакват, че техните деца са по-неконкуретноспособни на изпитите след 7-ми клас (въпреки сравнително лесните тестчета и задачи). В много частни случаи другото училище, което дели сградата с МГ се надява, че така за него ще остане повече площ. Има и един куп теоретици, които считат, че всички деца трябва да са поставени при абсолютно равни условия. Включително - че класът трябва винаги да се движи със скоростта на най-бавния (или по-скоро - на най-незаинтересования от образованието си). И накрая - защото на много малко хора им пука за това.
18 Октомври 2012 16:10
След като и ректорът на ТУ-София счита, че не е необходимо бъдещите инженери да могат да изкарат поне тройка на матура по математика или физика, а рекламира приема с матура по БЕЛ.


На него и на уважаемия д-р Manrico препоръчвам Натисни тук Според акд. Арнольд този учебник на акад. Зельдович и Яглом е ... "екстремът". Най-доброто.

Давам линк към него заради ... прекрасния предговор. В него става дума за методиката. (Това със Старшията беше алегория, Manrico).

А най-големият ... "майтап" е, че акад. Зельдович препоръчва това пособие (не е учебник) за обучение по математика и ... физика в средния курс. Имаше години, когато това беше по силите на нашите средношколци. СЕГА ... не знам как е, трудно ми е да съдя без преки впечатления. Прочее, така се учи математика, ако искаш да пратиш хора в Космоса, да речем. Така е учена от руснаците, така е учена и от ... немците, тези няколко хиляди инженера на фон Браун и Дорнбергер преди 70 години. Не знам какви матури са взимали те. Баща ми нарича матурата, която той е преминал тук през 50-те ... "руска". По всички предмети.

Пък колегите правилно отбелязаха вече, че обучението ... "за живота учим, не за училището". Ако ще живеят като обслужващ персонал в ЕС, нашите потомци навярно няма нужда да зачернят младостта си с ... математика, а?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД