:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 407,302,610
Активни 177
Страници 22,281
За един ден 1,302,066

Министър разреши на всеки да си остъклява балкон

Законът пак ще се преправя, за да може преустройството да се прави без документи
Регионалният министър Лиляна Павлова публично разреши на всички граждани да си остъкляват балконите и им обеща да не носят отговорност. А собствениците на всички остъклени балкони - независимо дали преди датата за амнистията (31 март 2001 г.) или след нея, не дължат никакви такси и глоби и не трябва да правят нищо, за да ги легализират, каза пред Дарик радио министърът. Павлова говори изрично само за балконите, но не и за другите незаконни постройки. Неясно защо за тях няма да има такава амнистия.

Павлова заяви още, че ще се предложи всеки да може да си остъклява, без да иска разрешение за строеж от общината. Това ще стане с нови поправки на Закона за устройство на територията, въпреки че последното преправянето на закона бе обсъждано половин година и предстои да влезе в сила в следващите дни.

Според последните промени в Закона за устройство на територията собствениците на постройки без строителни книжа, изградени между 31 март 2001 г. и 25 юли 2003 г., но търпими според регламента, трябваше да ги заявят за узаконяване в 12-месечен срок. От думите на министъра обаче стана ясно, че и това няма да е необходимо за балконите. ЗУТ не прави такова изключение за строежи шеста категория, каквито са балконите.

"За балконите до 2001 г. нищо не трябва и да се прави. По силата на закона никой не трябва и да ги погледне и да ги докосне, не трябват документи, доказване, не трябва да се плащат такси. Все още мисля, че ще допрецизираме още малко текста на ЗУТ, за да кажем, че когато говорим за обикновено остъкляване, изобщо не трябва да се третира дори разрешение за строеж и темата да я затворим още по-окончателно, въпреки че и към момента никой не планира да прави проверки, нито да изисква заплащане на глоби и санкции", каза Павлова.

В държавния строителен контрол от над 4400 заповеди за премахване само 15 касаят балкони, но не за остъкляване, а за надграждане и завземване на общи части. Според министъра, след като се промени законовото изискване да се иска разрешение за строеж за остъкляване на балконите, автоматично всички остъклявания ще станат законни. "Ще допрецизираме закона, за да може дори след жалба да няма и грам съмнение, че остъклените тераси няма причина никой да ги пипа и няма да има основания", каза Павлова.
27
8209
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
21 Октомври 2012 19:33
Не правете сечено на Облата талпа като изкуствено й вдигате рейтингаСкочи ли над НЕГОВИЯ и ще я прогони...Той каза,че няма незаконно остъкляване и...каквото трябва да променят в законите.СЕГА маймунарникът на цаца ще узакони словата МУ. }
21 Октомври 2012 19:41
Работата е там, че под "остъкляване" се разбира както слагане на дограма и стъкла, без никакви други изменения и добавяне или вадене и на 1 тухла, така и рушене на носещи стени за да се разшири стаята с балкона.
Или пък поставяне на мястото на балкона фургон, както онзи случай в Пловдив.
21 Октомври 2012 20:58
'Регионалният министър Лиляна Павлова публично разреши на всички граждани да си остъкляват балконите и им обеща да не носят отговорност'

И няма значение - на една фасада - дали са еднакви отдолу догоре, или - червен , зелен...такава демокрация и прди всякакви закони не е имало, ще стане като ремаркета с подвижни кошери - на няколко етажа, и всеки кошер с различен цвят..то бива подмазване на електората, ама чак такова...и след това - който въведе регламент, ще е лошия...
21 Октомври 2012 21:30
Остъклените балкони повдигат пред мен три загадки:
1. Защо през соца са оставили хората масово да остъкляват? Тогава поне е имала реална възможност да се спре тази толкова грозна практика. (Говоря за балконите откъм фасадите - ако гледат към вътрешни дворове, нека си ги остъкляват както искат).
2. Извинете, ама все пак защо българинът така неистово мрази балконите? Не може да понася да има балкон - трябва непременно да го остъкли при първа възможност.
3. А при доказаната ненавист на българина към балконите, защо архитектите упорито продължават да строят сгради с балкони?
22 Октомври 2012 00:03
от миналата седмица по повод тази статия Натисни тук
а сега и от днешната ме спохождат едни въпроси
значи и за остъкляването и за фасадите на панелките може да се каже че се развиват грозно и самодейно
и при двете се постига изолиране от студа
но при остъкляване на балкона се разширява и пространство на апартамента
по повод изолирането от студа четох че тънкия момент бил
θ12–точка на оросяване /конденз/- получава се при висока влажност и температура около 12 ºC

пустия конденз от който се появяват мухъл и плесен от които нема спасение
при остъклен балкон тази точка май е във въздуха между остъкляването и дограмата
при вътрешна изолация точката е между вътрешната страна на панела и изолацията
при външна изолация точката е между външната стена на панела и изолацията
ако нема изолация нема и конденз штото панела е почти токлкова студен отвътре колкото и отвън
а зашто е така
штото
коефициент на топлопреминаване
на панелна стена с дебелина 77см = “коефициент на топлопреминаване“ на 25см тухлен зид = 13см тухла четворка = 5см итонг = 1см фибран
и ако сложиш изолацията отвътре:
1. Въздуха в помещението се загрява много по-бързо, но и по-бързо изстива след това- този тип топлоизолация подходяща е за изолация на вили и сгради които се ползват рядко и затоплянето им трябва да бъде по-бързо и за по-кратко време.
2. Губи се вътрешно пространство от стаята.
3. Стаята се запечатва от вътре на вън и по този начин се намалява загряването на външните стени от топлия въздух в помещенията, което от своя страна създава предпоставки за замръзване на стените, корозия на стоманено- крепежните елементи и по-бързото износване на фасадната мазилка.
4. Не се запечатват фугите на панелните блокове и не се предотвратява евентуалното проникване на влага от там.

а ако искаш да си сложиш изолация отвън
1. Единственият недостатък на външната топлоизолация е много по-трудното и монтиране
което било грижа на тези господа Натисни тук
това било теорията за връзката между ползата и естетиката между практичното и красивото
но това го пише само в нАучната фантастика
22 Октомври 2012 09:52
. Извинете, ама все пак защо българинът така неистово мрази балконите? Не може да понася да има балкон - трябва непременно да го остъкли при първа възможност.
3. А при доказаната ненавист на българина към балконите, защо архитектите упорито продължават да строят сгради с балкони?

РУРИТАНЕЦ
И аз зададох неведнъж същия въпрос, но самовлюбените и "самодостатъчни" български архитекти нямат разумен отговор. Затова потърсих и намерих отговора при строителите - разните балкони, лоджии и чардаци не струват много, но се продават като нормална РЗП !!!
22 Октомври 2012 09:58
кашлянето пред камера не е нормативен акт
22 Октомври 2012 10:25
Панелни дертове и неволи.
Решението е просто - "Продай панелка - купи си къща!"
22 Октомври 2012 10:42
Благородна и щедра жена. Рейтингът й ще стигне небесата. А дали не избързвам с радостта си. Както пита Кърт Вонегът, дали бива да сме отимисти за бъдещето, като знаем каква е историята, хеле пък с последователността на гербеците (не шебеците).
22 Октомври 2012 10:59
Руританец,
Жилището на родителите ми бе 4-стаен с два балкона. И двата бяха неостъклени. Всъщност в целия блок няма остъклен балкон.
Моето семейство си купихме малко жилище, понеже не искахме да теглим заеми от банка (което в последствие се оказа много добро решение).
Ето защо там "усвоихме" балкона. Вярвай ми, аз съм последния човек мразещ балконите. Просто имахме нужда от още едно помещение.
Като се има предвид, както е вметнал Пикачу, в новото строителство строителите вмъкват в квадратурата абсолютно всичко безсмислено като площ в квадратурата на апартамента. И ако си купил по документи 60-тина квадрата, то реалната жилищна площ е 50. Ето защо 5-6 кв.м. усвоени са си както и да го гледаш 10%
И накрая- много се чудя на хора, падащи от Марс и задаващи странни въпроси- както една американска "звезда" от прди 6-7 годи се възмущаваше как може да има хора, ядящи от кофите за боклук- не знаели ли те, колко бактерии имало в тях!? Много ясно, че ако имахме мезонети изобщо нямаше да си и помислиме за остъкляване.
22 Октомври 2012 11:13
разните балкони, лоджии и чардаци не струват много, но се продават като нормална РЗП !!

Така е при новото строителство, но това не обяснява защо и през целия соц масово се строеше с балкони, които явно караха живущите веднага да се изприщят и да ги остъклят.
22 Октомври 2012 11:21
Много ясно, че ако имахме мезонети изобщо нямаше да си и помислиме за остъкляване.

Ако ви дразни балконът, че не е допълнително помещение, навярно можехте да си купите жилище без балкон. Хем щеше и да е по-евтино. Когато се проектира и строи една сграда, тя се прави да изглежда по един начин... а остъклените балкони радикално променят облика й, особено при положение, че всеки си ги остъклява самосиндикално. Надявам се поне, че вашият остъклен балкон не е откъм улицата - както казах, откъм вътрешния двор всеки да си остъклява, щом иска.
Впрочем, при остъкляването на балкони твърде рядко се печели реално пемещение. Зависи от големината на балкона. Но най-често просто се принуждаваш да миеш много повече стъкла ;-)
Тесен бил апартаментът - ами тесен е, ако забогатеете, ще си купите по-голям; ако не - ще си дадете трезва преценка, че това са възможностите. Но не всички се принуждават да остъкляват от теснотия. Веднага ви давам за пример сградата, в която съм отрасъл, на ул. Оборище. Там преди време едни заможни хора купиха апартамент от 150 кв. м. Сега гледам, че са остъклили малкото балконче откъм хола си - а това е стена, която се вижда откъм улицата, макар да не е предна фасада. Рядко грозно, защото това е единственият остъклен балкон на тази стена - логично, никому преди това нте беше хрумвало подобно безумие. И от какъв зор?
22 Октомври 2012 11:49
Руританец,
Кое е трезва преценка? Това, което мислиш ти от твоята камбанария?
И аз мога да ти кажа, както ти ми казваш аз какъв апартамент да си купя- като не ти харесва- светът е голям и спасение дебне...Мисли трезво и се изнеси от територията...
22 Октомври 2012 12:07
Руританец, не те знам къде живееш...
В северните държави, балкончето по принцип е максимум 4-5 квадрата, и се ползва обикновено за безплатен хладилник или фризер според сезона.
Зет ми в Атина, има балкон около 25 квадрата(1/3 от апартамента), но... няма кухня по нашите стандарти, а някакво мизерно стайче, колкото за пералня фурна и мивка.
Всичко останало е отвън(вкл. и барбекюто), и е покрито с огромна "тента", с шарка съгласувана с останалите комшии.
За да не се нарушава фасона на кооперацията.
За италианците да не говорим, предполагам си чувал за "венецианските прозорци" от тавана до пода...
22 Октомври 2012 12:17
Тесен бил апартаментът - ами тесен е, ако забогатеете, ще си купите по-голям;

Е-е-е, Руританец, Сега ми звучиш точно като Мария-Антоанета, която посъветвала гражданите на Париж : "Ами като нямате хляб, яжте пасти !" Ама по онова време гражданите са били по-директни и просто я "скъсили" с една глава на...гилотината.
22 Октомври 2012 12:32
Мисли трезво и се изнеси от територията...

Ама те доста българи така направиха... Не точно заради остъклените балкони, макар че със сигурност визуалният облик на българския град е компонент от цялата картинка, която така масово не се харесва. Има дилема: или ще имаме естетика на сградите, или ще си остъкляваме балконите. Двете едновременно просто няма как да се случат. Масово българите избират второто, дори, когато не са толкова притиснати от теснотията.
Балконът е даденост, той е предназначен за балкон, а не за нещо друго. Който не иска балкон, да си купи жилище без балкон. Ако не се предлагат достатъчно такива, нека гражданите се организират и обърнат внимание на архитектите, че искат сгради без балкони.
Аз може би бих желал да имам плувен басейн в апартамента си, обаче не разполагам с финансите да си купя такъв. И какво, да си направя басейн на балкона ли тогава?
Надявам се, че никой не се обижда от разговора: въпросът е принципен.
22 Октомври 2012 12:47
Руританец,

а имаш ли принципен отговор на въпроса "Колко ангели/дяволи могат да се съберат на върха на една игла?"
22 Октомври 2012 12:55
а имаш ли принципен отговор на въпроса "Колко ангели/дяволи могат да се съберат на върха на една игла?"

Не. Обаче не съм виждал остъклени балкони в нито една друга страна, в която съм ходил. Не сме 1990-та: всички знаете, че и "на запад" има тесни жилища. Ама, чудна работа, тези хора там не искат ли по-големи жилища, че не си остъкляват балконите...
22 Октомври 2012 13:03
И на мен не ми харесва (о)бетоновото Черноморие, вилите в язовирите, парковете продадени като земеделски земи на спа комплекс... У нас бе въведено правилото за свобода и свободия . Аз съм принципен и отговорен човек - ако законът не позволява, то аз ще се съобразя. Ноооо....ако законът важи за едни, а за други - не, то тогава не очаквайте аз да съм последния лумпен, спазващ го. Защото така доста хора са ми се подигравали зад гърба и съм решил да загърбя своята принципност и хуманост докато радикално не се променят нещата.
Което, за жалост, скоро едва ли ще стане.
22 Октомври 2012 13:15
Но тук не става дума само за закон. Законите по принцип не падат от Марс, те са резултат от развитието на някакъв манталитет и са обвързани с обществен консенсус. Така например, постига се обществен консенсус, че е необходим правилник за движението по пътищата и се въвежда такъв. Същото и с облика на града.
С други думи, за жителите на повечето страни, които уж харесваме, е по-важно градът да изглежда добре, отколкото да си разширят жилището с 4 квадрата. У нас е обратното. Интересно би било някой да направи научно изследване - защо е така.
Прословутите панелки имат редица кусури - но те нямаше да са толкова вопиющо грозни, ако бяха останали в първоначалния си вид: без остъклявания и други самодейни модификации.
22 Октомври 2012 14:31
Явно в обществото мнозинството или поне доста голя част е на стрната на остъклените балкони.
По принцип, човек първо търси удобството, а после естетиката.
Която от своя страна пък е доста субективна...
22 Октомври 2012 14:33
По принцип, човек първо търси удобството, а после естетиката.

Явно не е съвсем "по принцип", след като остъклените балкони са масово явление единствено в България.
Не знам, не знам. Още Иречек е казвал, поразен, че българинът бил напълно опериран от чувство за естетика. Грамадно обобщение, разбира се, но май не е лишено от истина.
22 Октомври 2012 14:52
http://btvnews.bg/video/tazi-sutrin/koga-zapochva-butaneto-na-ostklenite-terasi.html target=_blank id=url>Натисни тук

Вижте колко мното остъклени балкони са в списъка за разрушаване , а Лиляна и Милка твърдят, че били само 15!...и то не просто остъкляване :-) Определено ни лъжат.както и ни лъжат,че остъкляването е било шеста категория и не се изисква разрешително за строеж.Да 6-та категория е простото остъкляване,но сложното :-) Остъкляването първо изопщо не е определено що е в ЗУТ . Лиляна говори за обикновеното остъкляване! А какво е обикновенно и необикновенно отново трябва да гадаем.В ЗУТ липсва такова разделение. но от списъкът за разрушаване се разбира,че всеки който си е приобщил балкона/терасата към кухнята е извършил незаконен строеж,защото този вид СМР ЗУТ го категоризира като строеж 4-та категория.
Този законодателен,правен,административен и житейски хаос кой ще разреши и кой ще обясни на хората,че до промяна на ЗУТ и създаване на нова глава Приобщаване на балкон и съответния ред за това - всичко друго са празни приказки и се молете да не ви топне съсед защото тогава идват то ДНСК и ви разрушават с разбиране,че нищо друго не могат да направят,защото в момента само се говори за прояма някаква,но няма приет текст в закона ЗУТ!


22 Октомври 2012 16:21
Кой нормален съсед ще ме топне, нали около мен всички балкони са остъклени ? Горя ли аз, гори и той !
22 Октомври 2012 16:34

Пикачу,
виж списъкът с остъклени балкони за разрушаване, колко ли съседи са се топнали според твоето разсъждение? Все един не се е остъклил
22 Октомври 2012 16:35
Остъклявам балкони с шперплат!
23 Октомври 2012 01:23
Каква естетика бе, Руританец?! Първата причина е да не им духа на хората. Щото в България си има почти 6 месеца зима. Едно време нямаше саниране, пък и сегашното саниране е един голям далаверинг на държавата! Втората причина - ами казаха я хората преди мен - всичко влиза във РЗП. То и моят апартамент се води 67 квадрата, пък всъщност е 56. Северната тераса я ликвидирахме всички комшии още в зората на демокрацията - хем да увеличим микроскопичното боксче, че да стане нормална кухня, хем да не ни духа. Другата тераса си ми стои, ама бая се чудя дали да не и сложа едно хубаво остъкляване, не с дограми, ами стъклени преградни стени ги водят, доста скъпички май, но пък красиви и не нарушават ЗУТ, щото няма рамки и прочие. Не е виновен настоящият гражданин, че едно време са строяли безумно /не че сега не го правят/. В края на краищата ако домът ни не е нормално място за живеене, какво друго ни остава. Спасението е дело на самите давещи се. Пък законът иска да им натисне главите във водата. Да, ама не. Естетика! То го е казал Вапцаров: "живот ли бе да го опишеш... разровиш ли го, ще мирише". Мнозинството хора са на ръба на оцеляването, ние за естетика си говорим. Бедността е порок, там е коренът на нещата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД