:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,505,003
Активни 68
Страници 2,013
За един ден 1,302,066

НОИ изплаща все по-малко пари на майките

Обезщетението за гледане на дете продължава да намалява въпреки растящите доходи
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Майките вече са изпратили исканията си до всички институции.
Аргументите на финансовия министър Симеон Дянков, че не увеличава обезщетението за гледане на дете, тъй като доходите на хората растат, а с тях и майчинството, се опровергават напълно от статистиката на НОИ. За първото полугодие на годината майките са отглеждали децата си до навършване на 1 г. (т.нар. високо платено майчинство) с 342 лв. месечно, докато година по-рано средното обезщетение е било почти 351 лв.

Сумите намаляват прогресивно, въпреки че за шестте месеца на тази година важи по-висока минимална заплата, която веднъж се вдигна от 240 на 270 лв. от 1 септември 2011 г. и втори път - на 290 лв. от 1 май 2012 г. Увеличението обаче само е успяло да запази размера на новоотпуснатите обезщетения през първите шест месеца на т.г., когато среднодневно майките са вземали 23.36 лв., с една стотинка повече от същия период на 2011 г. За 9-месечието средното обезщетение се увеличава до 355.78 лв., но си остава по-ниско в сравнение със същия период на м.г.,когато то е било с почти 8 лв. по-високо.

Намалението е вследствие на рестриктивните мерки, въведени от правителството на ГЕРБ, което увеличи двойно периода за изчисляване на майчинството. Така при смятането му вече се вземат предвид много повече месеци, в които логично хората са получавали по-ниско възнаграждение. Майчинство се отпуска при поне 12 месеца внасяне на осигуровки, но за 2012 г. размерът му се изчислява като 90% от средния доход за цели 24 месеца назад. Това е второто вдигане на базата от ГЕРБ. Управляващите първо я направиха от една година на 18 месеца през 2011 г. Тогава новоотпуснатите обезщетения намаляха с около 40 лв. на месец.

В същото време хвалбите на ГЕРБ, че в условията на криза са успели да запазят дългия период от 410 дни за изплащане на високо платеното майчинство, докато в Европа се борят да го направят поне 20 седмици, не са довели до никакъв ефект върху ограничаване срива в раждаемостта. По данни на статистиката през първата кризисна година - 2009 г., са родени 80 900 живи бебета, при 77 700 година по-рано. През 2010 г. бебетата вече са 75 500, а през 2011 г. те падат на 70 800. С намалението на раждаемостта пада и броят на изплатените обезщетения. Към юни 2012 г. те са 674 800, с 8.6% по-малко от изплатените за същия период на 2011 г. (744 000).

БУНТ

Родители в почти всички по-големи градове излизат на протест днес от 12 ч. срещу замразените пари в подкрепа на децата в бюджет 2013 г. За подготовката на протест срещу социалната политика на правителството, организиран от асоциация "Настоящи и бъдещи майки", се разбра преди дни. Те настояват за увеличение на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г., замразено от ГЕРБ на 240 лв. през 2009 г. Искат и отпадане на подоходния критерий при отпускането на детски, както и повече права на работещите майки. Според родителите обезщетението трябва отново да се върже с минималната заплата, която от догодина вече ще бъде 310 лв. Детските пък в момента се полагат на семейства с доход до 350 лв. на човек и също от 2009 г. стоят на 35 лв. на дете.
22
3804
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
21 Октомври 2012 19:32
Всяко увеличение на обещетенията за втората година майчинство и на детските само увеличава желанието на циганите да раждат ежегодно.
Може би е по-правилно тези обещетения и детски да са обвързани с осигурителния приход на майката - както в момента се дават 90% от осигурителния доход на майката за 24 месеца до раждането, така и втората година да не е твърда сума, а % от този доход. Която жена е работила и внасяла - получава 2 г., която не е - да получава по 1 МРЗ за 2-3 месеца и толкова.
Но не ГЕРБ ще са правителството, което ще мине на този вариант...ще ударят основния си електорат.
21 Октомври 2012 19:39
"никакъв ефект върху ограничаване срива в раждаемостта" - Трябва да има нов закон за поощряване на раждаемостта!
21 Октомври 2012 20:10
Трябва да се вдигнат заплатите на работещите и да се създава работа, а не по-големи обезщетения и социални добавки за деца - тези плащания превръщат раждането на деца в източник на доход за определени категории население - с доход между 85 и 100 лв на член на домакинството. За тях детските са сериозен приход, като в нуждите на самото дете се инвестира изключително малко.

С детски плащания ли ще вдигате раждаемостта? Чия раждаемост?

У нас данните са много оскъдни, но например в САЩ в кризата падна раждаемостта във всички етнически групи като цяло, дори сред латиноамериканците, вдигна се само в една група - на най-нискообразованите.

В децата трябва да се инвестира много повече, отколкото досега, но в развитието им и перспективите им, не в хранене на "матрял".
22 Октомври 2012 08:10
Това си е чист геноцид - Дянков изпълнява стриктно волята на американските си господари - да намали броя на населението в България до - 4-5 милиона. Освен това, че заради невероятната мизерия на която са подложени възрастните хора има голяма смърност, че 2 милиона българи са напуснали страната ,тази американска подлога иска и да ограничи и раждаемостта. Когато българките нямат достатъчно средства и помощи за да отгледат децата си - естествено, че раждаемостта ще намалее... Крайно време е да се изритат тия предатели от властта и да дойдат на власт - българи националисти, милеещи за България честни хора. Иначе загиваме като нация...
22 Октомври 2012 08:59
Кандид5
2012-10-22 08:10:57

Подкрепям те!
И повтарям предишен свой пост:
"Правителството на ГЕРБ е вредно, пагубно за България!"
22 Октомври 2012 09:36
хранете и фидосова и дебелият и вожд
22 Октомври 2012 09:37
обезщетението за отглеждане на дете

Докато отглеждането на български деца се счита за "щета", няма надежда за България!
А Дянков продължава да удря яко по ромките, които цвъкат циганета с цел повишаване на покупателната способност на гетото.
Мачкай, Монка!
22 Октомври 2012 10:23
Това нагло българомразче се и аргументирало. Какъв жест. Бръщолевенията му ги взема за аргумент само големия пръдльо и ги повтаря на гербеците (да не се бърка с шебеци, но пък грешката не би била голяма). С въвеждането на новите срокове, този резултат беше съвсем ясен.
22 Октомври 2012 10:23
Комуняги, отглеждането на дете е проблем на родителите а държавата само ПОДПОМАГА никъде другаде в Европа няма такъв срок за отглеждане и 90% от зъплатата ... ПАЗИ БОЖЕ ОТ КОМУНИСТИ ...
22 Октомври 2012 10:37
Семейното подоходно облагане ще реши проблемите на протестиращите мами. Много пъти е обсъждано и тук, в този форум, какво и как. Но няма кой от политиците да чуе. Изглежда преливането на финанси от работещи към неработещи е по-печелившо за партиите от задържането на тези средства при работещите.
22 Октомври 2012 10:45
и 90% от зъплатата ...

Този сигурно е учил в Оксфорд и е позабравил другия език.
22 Октомври 2012 10:48
само големия пръдльо и ги повтаря на гербеците

Пенчо пак се докопал до компютъра, без да го види майка му! После, бой и сълзи!
22 Октомври 2012 11:17
Интересна и екзотична идея предложи проф. Петър Славейков:"Майките с по-висок образователен ценз трябва да получават по-различна финансова грижа от държавата." Това е част от “диференцирани мерки” за стимулиране на раждаемостта. “Предполага се, че майки с по-висок образователен ценз ще имат по-високи изисквания към поколението. Така ще има по-качествени поколения и те трябва да получават съвсем различна финансова помощ”, аргументира се проф. Славейков. Даването на калпак за родено дете стимулирало съвсем различни процеси,разбирай някои малцинства, а акцентът трябвало да е върху качеството, а не върху количеството.
Натисни тук
22 Октомври 2012 11:25
Детските надбавки трябва да са до 2-то дете + данъчни облекчения за всички деца -- най-малкото, защото родителят отглежда бъдещ данъкоплатец, при това вероятността да е добър данъкоплатец е общо взето пропорционална на плащаните от родителя данъци, ерго заслужава си и държавата да инвестира в добри данъкоплатци.
22 Октомври 2012 11:26
В военном лексиконе слово "пердун" издавна пользовалось особой любовью. Это почетное наименование относилось главным образом к полковникам или пожилым капитанам и майорам.

За генерал-лейтенат с подобни характеристики е подходящо супер-пръдльо.
22 Октомври 2012 11:58
"Майките с по-висок образователен ценз трябва да получават по-различна финансова грижа от държавата."

Това не е толкова екзотично. Образованието е достъпно, дори прекалено достъпно - видяхме, че циганчетата, които вандалстваха над портретите на Левски, цар Симеон и княз Борис бяха гимназисти в техникум, а почти не знаеха български, нито знаеха чии са портретите. Има и достатъчно условия и при много лош старт човек да си повишава безплатно образованието и квалификацията - от курсове за начална грамотност до програми за преквалификация. За да си неграмотен и без професия, значи имаш нагласи да не полагаш никакви усилия и да нямаш никакво самоуважение. Дали това е резултат и на културен модел и традиция в някои общности, няма никакво значение - ако ще искаш социална подкрепа каквато се предоставя според ценностите на 21 век, не може (не бива) да живееш според ценностите на 14 век. Какви деца възпитават малограмотните днес? И възпитават ли ги? 50,2% от майките на деца в домовете за деца до 3 г. са напълно неграмотни, 34,3% са с образование по-ниско от основно, 21,3% са с основно образование.

Така нареченият индекс на Флин (или на Флин/Лин) показва, че, откакто се измерва IQ, интелектът на големи групи хора и нациите се повишава десетилетия наред, с около 3 пункта на десетилетие в резултат на по-доброто хранене, здравеопазване, образование... Поради това се правят и периодични корекции на стандартизираните тестове. Но през последните 30-тина години в най-социалните държави (Дания, например) той неудържимо, макар и бавно, намалява. При възможностите за избор на броя на децата, които има днес човек, нискообразованите неизменно имат повече на брой деца.
22 Октомври 2012 13:10
Месечните добавки за деца трябва да се премахнат изцяло, а не да се увеличават. На тяхно място трябва да се въведе семейно подоходно облагане с необлагаем минимум до 350лв. на член от семейството и приспадане от годишната данъчна основа на разходите за отглеждане на дете, таксите за детски градини и разходите за учебници и помагала на учениците. Така семейство с две или три деца и работещи родители ще получава много повече от спестен ДОД отколкото от получените преки помощи. Така раждането на много деца от семейства с безработни родители с цел издръжка на семейството изцяло ще се обезсмисли.
22 Октомври 2012 16:14
(Хр.Ботев "Борба"
ПЪРВО - КАРТИНКАТА:
Поредното практическо потвърждение на основателният страх на Боко („Герб”, че след като за болшинството БЪЛГАРИ вече са "вмирисана манджа" (към която на Парламентарните избори 2013, ще посегнат само "помиярите" Полетът Му към „Зоната на отговорност на Българската и/или Европейски съдебни системи е ТЕИЗБЕЖЕН
За НЕИЗБЕЖНИЯТ Му полет към...ЗОНАТА ЗА ОТГОВОРНОСТ НА БЪЛГАРСКАТА и/или ЕВРОПЕЙСКА СЪДЕБНИ СИСТЕМИ”
ВТОРО - ОСНОВНИЯТА:
-1- Точната оценка на едно 11 годишно дете за ценностите в Ненародна Република България - "Нямам нужда да уча, аз ще стана мутра!..." ` ( „Големите надежди” – 27.04.2012; http://www.capital.bg...)
-2- „Управленската философи на Партията - „Боко=”Герб” властниците е: "Спасяването на давещите се, е в ръцете на самите давещи се?!"
През 2011 година 82% от близо 180-те хиляди работещи младежи на възраст до 24 години са със средно образование, а едва 8% от тях имат диплома за завършено висше образование, сочи статистиката на българското социално министерство.
-3- Сатиричната строфа на Бай Радой (Ралин): "Сит търбух за наука глух" - Днес е част от ГЕРБА на Партията „Боко=Герб” ?!...
По данни на Българската стопанска камера 80% от работодателите в България са с средно или по-ниско образование...като добавим към тях и факта на "масовото бягство от ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО" на 100-те% от работодателите на над 450 хилядната армия от държавни и областни служители, можем без притеснение от изкривяване на българската реалност да обобщим, че Бай Радой е по-прав от когато и да било преди?!..
-4- Лирическите герои (БОГАТИТЕ) от стихотворението на Хр.Ботев "Борба" продължават и днес да го карат... по „Ботевски” :
"Богат е", казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил...”
-5- то(5-то;6-то и т.н.)... Всеки може добави сам ?!

ТРЕТО - ВЪПРОСИТЕ:
-1- Защо Партията „Боко=Герб” не въведе в условията на КРИЗА законови ограничения за използването от „БОГАТИТЕ” на „изкуствено пришитите” към правото на частна (корпоративна) собственост ОРЪЖИЯ ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ - „ЗАКОНОВОТО БЮГСТВО” на ЗАБОГАТЕЛИТЕ от СОЦИАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ към жизненият стандарт на всички членове на обществото (което в снет вид се съдържа в Тяхното ЗАБОГАТЯВАНЕ” през различните данъчни хватки...
(Пример: Премахването на подоходната данъчна скала и приемането на 10%-ят данък печалба в България в сравнение с приетият до 75% данък в Франция... )?!

-2- Защо Партията „Боко=Герб” троши народната пара сякаш и е бащиния (с възможно най-умното, според техният интелектуален капацитет обяснение): „Властта... ни прави безгрешни – и щом това работи за Нас ... „ПЕЙ СЪРЦЕ”!...
Ние,ще си джипкаме по новият асфалт - от мачле до мачле; от белотче до белотче, от купонче до купонче!?... А Вие – ДГД!
-3- Защо в (Социалната по Конституция) Република България – не се санкционира Партията (Боко=Герб”, чиято бюджетната политика за Четвърти път НЕ запушва "законовите" пробойни в БЮДЖЕТА, през които изтичат народните пари преди да бъдат изпълнени основните изисквания към стандарта за живот на ХОРАТА живеещи в България и на тяхното бъдеще – ДЕЦАТА, СТУДЕНТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА в името на НАСТОЯЩОТО задоволяване на:

- жаждата на "Асфалт паша" & ko за "свежи пари" от комисионни през асфалта и останалите обществени поръчки;

- безумно раздутата централна - МВР , Президентска, Областна и друга „бюджетна” бюрокрация (450 хиляди „бройки”?!...);

- ежемесечното стимулирането на „творчеството” на 240 депутати с по 1 600 безотчетни лв. (в пликче);

- безсмислените 40 комисии в НС, служещи за параван на бездействието и/или облагодетелстването с власт на Правителството и на сателитните на „Герб” – рекетьори, застрахователи, монополисти, олигарси, банкери и на... „вся остальная сволоч”;

- „узаконеният” швейцарски стандарт на живот за на СУЛЬО и ПУЛЬО през „ПАРТИЙНОТО СТРОИТЕЛСТВО”... вместо да се даде възможност на „естествен подбор” – издръжка на партиите в България от членски внос и от законно регламентиран лобизъм?!...

- наливането на стотици милиони народни пари, през бюджета на МО в „ЧЕРНАТА ДУПКА” – интересите на USA по света (Ирак, Афганистан, Бивша Югославия и т.н.);
- безпрекословното задоволяване на мераците на брюкселските бюрократи да харчим народна пара за:
„прави краставици”;
„щастливи кокошки”;
„жилищен комфорт за уличните помияри”в пансионите за кучета”;
„ такса въздух";"такса найлонови торбички; такса...

- и всеки може да продължи?!...

ПЕТО ОЦЕНКАТА:
"Писмо до Левски"
by http://www.poznanie.dir.bg on Friday, February 18, 2011 at 12:11pm •

"Писмо до Левски" /автор: Златина Великова/

Спи, Дяконе! Не се събуждай!
Остани в незнайния си гроб!
Добре си ти... От там не виждаш
съдбата на достойния ни род.

Не виждаш майките,които днес не раждат.
Стариците край кофите за смет.
Бащите със джобове празни,
в ръцете с куфари и здравец за късмет.

Децата ни са вече на изчезване.
Селата мъртви. Пусти градове.
Строим хотели, паркинги, гаражи...
Край просяка минава БееМВе.

На "пътя към Европа" се продават
в ръцете с кукли малките моми.
Те детството си в сънища сънуват.
Стаена скръб в очите им гори.

Спи, Дяконе! Не се събуждай!
Добре си там под тази черна пръст.
Завиждам ти за туй, че не дочака
мечтите си, разпънати на кръст.

ШЕСТО РЕШЕНИЕТО:
Да не допуснем на Парламентарните Избори -2013 СУЛЬО и ПУЛЬО отново да ни натресат!?

22 Октомври 2012 17:34
никъде другаде в Европа няма такъв срок за отглеждане и 90% от зъплатата ...


Много знаещ този сезнайко. Това от ГЕРБ ли го казаха? И да продължавате да го повтаряте няма да стане истина.
Справка на сайта на Европейската комисия.
22 Октомври 2012 20:18
Да се премахнели изцяло парите за майчинство, браво бе, това го пишат сто процента мъже! Вие жени и деца нямате ли бе, господа! А защо някой не си зададе въпроса защо от доста време върви изключително агресивна кампания за поощряване на приемните родители, "приемна грижа" му казват. На въпросните приемни родители им се изплаща заплата! почти двойно на мизерните майчински! Удивителна сложих на заплата!, защото докато гледат това дете ще получават заплата ежемесечно, а майката, родила собствено дете, след мизерните пари от втората година ще получи /ако се класира/ едни 35 лева, които са ама мноого пари! Защо от сума ти време вървят протести на родители срещу безумния проектозакон за закрила на детето, който, ако бъде въведен, ще позволи на социалните да отнемат деца за щяло и не щяло! И като вържем пропагандата за приемни родители с подготвяния прооектозакон - нещата си идват на мястото! Цитирам "Някак си странно е съвпадението на провеждащата се днес Демонстрация на протестиращите срещу политиката на геноцид срещу българските майки и провеждащата се също днес Международна конференция по приемна грижа! И някак си странно е, че в Програмата на тази конференция има заложени следните точки:
-“Отнемане на детето от биологичното му семейство – обучение в метода на психодрама...Защо трябва да съсредоточим вниманието си върху децата под 3-годишна възраст... Изграждане на Глобално село...“ Това не е просто геноцид, това е извратеност!
22 Октомври 2012 20:44
Госпожо Len,

Съжалявам, но изобщо не сте наясно каква е картината на родителството у нас (тя е подобна в още много страни, не сме изключение) и затова трябва да се вземат много спешни и смислени мерки срещу злоупотребата с деца, изоставянето, неглижирането и откровеното насилие. Позавъртете се само ден-два в някой отдел "Закрила на детето", погледайте, послушайте, помислете, попрочетете и после отправяйте такива апели.

Заради такива гласовити и недоразбрали родители и неродители (като главите на църквата) беше спряно приемането на проекта за Закона за детето, който си имаше слабости, но съвсем не тези, за които се правеха медийни кампании.
Гражданските пориви у нас също страдат от дълбока липса на знание и мисъл.
23 Октомври 2012 00:40
Господин Сървайвър,
Представете си, че доста съм попрочела за този проектозакон. Да не би да сте му автор случайно? Такива посегателства над семейството, каквито планира този закон, и по време на тоталитарната държава нямаше. Държавата да вземе да си озапти мангалите, а не прокарвайки закон, който негласно уж е за тях, а е така обтекаемо написан, че по решение на някакви си социални работници, могат едва ли не на всекиго да отнемат детето. Аз съм на принципа, че когато някой много упорито започва да ме убеждава, че нещо си е много хубаво и за мое добро, значи това хич не е на хубаво. Пък вие си вярвайте. Но има там един надпис, на гърба на Руски паметник...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД