:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 411,987,383
Активни 93
Страници 2,909
За един ден 1,302,066

Дянков даде акъл на Девин как да има болница, без да плаща

Кабинетът обещава ново оборудване, но не и пари на общината
Доста нестандартно предложение за бъдещето на болницата в Девин даде вицепремиерът Симеон Дянков. Да се учреди дъщерно дружество на болницата в Смолян, което да получи ограничено вещно право да ползва сградата на бившата болница в Девин за период от 10 години, предложи той на общинските съветници в малкия град. Целта е "да може кредиторите и институциите, на които общинското заведение дължи средства в предходни години, да не претендират при евентуалното започване на работа на новоучреденото дружество", пояснил Дянков пред общинския съвет, цитиран от агенция "Фокус".

От 2 години общинската болница в Девин не работи и е натрупала над 2 млн. лв. дългове. През последната седмица жители на трите общини, които лечебното заведение обслужваше - Девин, Борино и Доспат, протестираха и искаха държавата да покрие задълженията, въпреки че не е собственик на клиниката. В събота в града отиде здравният министър Десислава Атанасова, но не само не успокои гражданите, а едва се измъкна невредима от площада. Тя обяви, че болницата е била крадена, историята е за прокурор, а протестите - политически. Дянков пък се беше заканил да хока общинарите, защото "саботират медицинската услуга" в Девин. На общината е било предложено болницата да се преобразува в медицински център или филиал на лечебницата в Смолян, но предложенията досега не са били приети, тъй като в Девин искат да имат своя болница.

Освен в Девин да има филиал на смолянската болница, така че той да работи без борчовете на старата клиника, Дянков е предложил кабинетът да осигури пари за ново оборудване и дейността на филиала да е в обем, в който да бъдат покрити изискванията за медицинските стандарти. Вицепремиерът обаче не е обещал пари на общината.

Гражданите обаче отвърнаха на предложението на Дянков с решение да излязат на протест директно пред Министерски съвет утре, когато е заседанието на правителството.
11
1213
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
22 Октомври 2012 20:13
Минфин дава акъл,как да се заобиколят плащания,,,,,ТОП 1 в света,финансист,после се чудим що няма пари в бъджета,аз не знам какво да кажа.....Ся всеки който дължи нещо,да прави нова фирма,а задълженията,,,,майната им Хитро а,,,с ГЕРБ сме по-силни,по-умни и по-богати,ако имаме късмет може и митническа проверка да избегнем,а ако понаритваме мач,може някаквва позицийка и на летището да заемем,а БиБо черпи успешни практики в Албания и изкупува битум на едро,,,,то лунната пътека трябва да се асфалтира,,,ех живоот,
22 Октомври 2012 23:43
Абе ученото си е учено. Макар и задокеанско недоучено.Финансово факирче.
23 Октомври 2012 00:37
Ми, не става, бре, Дянков. Твоето предложение е тъпо и незаконосъобразно. Защото: 1. МБАЛ-Девин ЕAД е акционерно търговско дружество и сградата на болницата не е общинска собственост, а, част от капитала (около 3/4) и собственост на дружеството. Според предложението ти (което не е много ясно) сградата трябва да се отдаде на друго търговско дружество за да развива конкурентна дейност. Е, това е забрането от ЗЛЗ. Първо защото МБАЛ се разкрива за единствена възможна дейност - болнично лечение, а не рентиерство. Дори да бъде отданена сградата на друго дружество - то трябва да си плати за ползването й. В противен случай, бордът на директорите на девинската болница е вкупом в кауша за увреждане интересите на дружеството. 2. При два млн. дългове и обявени в ТР капитал 190 хил. лв. и общо активи сгради - 683 хил. от които сгради - 472 хил. лв. същият борд на директорите според ТЗ е длъжен да обяви незабавно несъстоятелност. Ако не обяви е наказателно отговорен. При обявена несъстоятелност се обявява ликвидация и разпродажба на всички налични активи за удовлетворяване на кредиторите. Това задължително следва да се случи, незабавно, и никакви протести или Дянковци не биха могли да дават акъл, как да има болница. Дянков, Дянков, или си тъп или прост или и двете. Вероятно тая болница дължи на НОИ бая парици. Ти прати ли финансова ревизия да провери?
23 Октомври 2012 08:52
Кайлинчо дянков и други неща не е отчел. Тези дългове са и към персонала, който се очаква да работи в "новото" болнично заведение. Изглежда няма да си получат заплатите, но ще трябва да работят. Доставчиците на ток, вода, гориво и прочие няма да си получат парите, но ще продължат да снабдяват същата сграда, същото и с доставчиците на лекарства...
Все пак трябва да се отчете, че и общината има много сериозен дял от отговорността за тази каша.
23 Октомври 2012 10:27
Сем.Калинкови се оляха. Как е възможно основния методолог на РБ, министъра на финансите да учи/пред телевизора/, как да се избягва плащането на задължения? Освен всичко друго /споменатата по-горе незаконност/ , има и морал. Какво ги учи- да прецакаме кредиторите,били те доставчици или лекари на заплата,да се запази сградата чрез измислена врътка за учредяване на вещни права в условията на запор,/ незаконност поради нищожност от всякъде/ , и като награда милион за бъдещи ремонти. Същият номер, като при всъпването на герберите на власт. Прецакаха хиляди фирми и доведоха за ръчичка Кризата,с която се оправдават. Защото когато най-сигурния платец/държавата/прецака кредиторите си ,но нази държава нищо добро не я очаква. Всички сме свидетели на :опоскването на фискалния резерв,отлива на частни инвестиции,ръст на безработицата свиване на потреблението. То бива, бива, ама вол за курбан не бива. Същото с данък лихви, необмисленост,решения в движение- идиотия без край.
23 Октомври 2012 11:56
Въпросът е защо болниците са търговски дружекгва
А инече имаше определени ограничения върху процедурите по фалит. За случаите когато се засяга обществения интерес.
Не ми се занимава да проверявам дали и доколко касае болниците. Последно мисля на примера на БДЖ се обсъждаше тук.

Конкретно за Дянков .......
Катарзис някакъв или предизборно издърпване на килимчето ....
23 Октомври 2012 14:42
Първом да попитаме: Платил ли си е плужекът Малък Пицко здравните осигуровки?
23 Октомври 2012 14:57
чл. 54, ал. 2 от Закона за лечебните заведения: "При откриване на производство по несъстоятелност не се допуска запор върху парични средства като обезпечителна мярка по чл. 630, ал. 1, т. 4 и не се прилага разпоредбата на чл. 630, ал. 2 от Търговския закон." А, чл. 639, ал. 2 от ТЗ, казва, че съдът не може да прекрати дружеството заедно с обявяването на процедура по несъстоятелност преди да е дадена възможност за прилагане на оздравителен план. Това значи, че производство по несастоятелност за болницата може и е задължително да бъде открито, и няма никаква защита на дружеството при осребряване на капитала и удовлетворяването на кредиторите. Лашото в случая е, че точно тоя Дянков по закон е първи на опашката за плащания към бюджета, а работниците - последни. Както се вижда активите на болницата не са достатъчни за удовлетворяване на всички кредитори - 680 хил. лв. активи срещу 2 млн. борч. Е, кой мислите ще духа супата в този случай...
23 Октомври 2012 16:55
"639" да се чете "630"
23 Октомври 2012 16:58
Смяна на бельото в концлагера. Първи блок дава бельото си на втори, втори на трети, трети на първи.
Браво, Монка!
Не съм ли пак пръъъъв!
23 Октомври 2012 22:00
Ти искаш жена, той ти предлага да онанираш. И ти осигурява безплатно плюнка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД