:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 417,418,381
Активни 249
Страници 27,161
За един ден 1,302,066

Безработните младежи струват на България над 2 млрд. лв.

Последиците от изгубеното поколение вече не са само икономически - има риск то да се откаже от демократичното си участие в обществото, предупреждава европейска институция
Безработните младежи струват на България между 2.4 и 2.8 млрд. лв. Страната ни е загубила 3.3% от БВП заради младите между 15 и 29 г., които не работят, не учат и не посещават курсове. Сумата се изчислява като нереализирана производителност и социални разходи. Данните са на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд, която е структура на Европейския съюз.

"Последиците от изгубеното поколение не са само икономически. Те са и социални, като има риск младежите да се откажат от демократичното си участие в обществото", предупреждават авторите на проучването.

България продължава да е сред страните с най-висок процент младежка безработица в Европа - 24.6%. Това означава, че над 315 000 младежи у нас не правят нищо. За сравнение през 2008 г. безработните младежи у нас са били 18.5%. В тази класация страната ни не е на последно място. Макар в абсолютна стойност сумата да е нищожна на фона на големите европейски страни, като дял от БВП загубите са по-големи единствено в Гърция.

Безработните младежи в 27-те страни в Европейския съюз струват 153 млрд. евро през 2011 г. 14 млн. млади между 15 и 29 г. не работят в Европа и консумират 1.2% от брутния вътрешен продукт на ЕС. Докладът стига до извода, че младежите между 15 и 29 г., които не са заети и не учат, са стигнали рекорден брой. Те струват на страните в ЕС по 3 млрд. евро седмично. Нивото на младежката безработица в Италия например е 22.7%. В Испания, която също пострада много от орязването на работни места в кризата, безработни са малко над 21% от младежите.

Броят на заетите младежи в ЕС е рекордно нисък, а като цяло заетите работят по-малко часове и имат несигурни работни места. М.г. 42% от работещите млади европейци са били временно заети. 30%, или близо 6 милиона младежи, са се трудили само почасово.

Проучването показва, че след 2008 г., когато започна кризата, разходите за неучещите и неработещите младежи се увеличават значително. Най-много незаетите младежи струват на Италия - 32.6 млрд. евро на година. Франция харчи и пропуска ползи общо за 22 млрд. евро на година, а Великобритания - 18 млрд. евро.
65
5227
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
65
 Видими 
22 Октомври 2012 19:29
Под безработните младежи, разбирайте циганите.
22 Октомври 2012 19:48
Е, не са само циганите, сигурно 2-3% са българи.
Но тенденцията е неумолима - изсипване на рога на социални добавки връз циганите + неприлагането на законите към тях + превръщането им в удобни гласоподаватели = неконтролируемото им размножаване. И впоследствие - скока на младежка безработица, с всичките й последствия.
22 Октомври 2012 19:52
Имаше май в гръцката митология един Циган. Позабравил съм някои неща.
22 Октомври 2012 19:59
Да продължават още да плащат детски на циганите за неограничен брой деца и ще видим какво ще стане след 20 години.
22 Октомври 2012 20:10
има риск младежите да се откажат от демократичното си участие в обществото

На Европейската фондация за бля- бля следва да бъде даден разбираем български отговор : "Риск риск избива".
Което значи, че от своя страна, ние, българите сме длъжни да поемем "риска" от незабавното приемане на извънредно и крайно недемократично законодателство срещу тунеядството.
Колкото по- "антидемократично" и колкото по- скоро, толкова по- добре. В противен случай, "демократичните" фикции ще ни ликвидират напълно реално, при това още през живота на това поколение.
22 Октомври 2012 20:37
Демокрацията /или това което минава за такова/, вече ни ликвидира. Късно е да се дърпаме, можем само да се отпуснем и да се опитаме да получим удоволствие за последно.
22 Октомври 2012 20:41
В малко балканско градче от една седмица търся някой младеж да подреди в дърварника десетина кубика нарязани и нацепени дърва. Предлагам 20 лв за около 3 часа работа. Седят по кръчмите и раzправят, "Бъ, за 20 лв ще работя". Иди му разправяй, че му предлагаш нетна надницаз от 60-70 лв.
22 Октомври 2012 21:20
ма риск то да се откаже от демократичното си участие в обществото.....


Бедна ви е фантазията какъв сценарий се крие зад хубавата думичка "декократично и демокрация"....
22 Октомври 2012 21:56
внимателният -
22 Октомври 2012 21:57
http://bulgaria-mmt.blogspot.com/
22 Октомври 2012 22:00
Привежда към размисъл следното: косвено се подразбира,че почти ( + -) 25% младежи в трудоспособната възраст са цигани.Този етнически дисбаланс (застрашаващ) продължава да се увеличава в полза на циганите предвид изтичане на бъгарския етнос зад граница както и низката му раждаемост.Низката раждаемост на свой ред освен икононическата несигурност се дължи на чисто социални и психологически причини.Тоест на самите нас.
Назовава се много висок процент на двойки живещите на семейни начала. Този вид отношения по медиите се рекламира едва ли не като голямо новаторство в отношенията между жена и мъж.Смятам,че тази реклама и внушение е пропагандна война срещу собственото си население.Коя жена (мъж) при тази неопределенност ще поиска повече от едно дете да не говорим за повече,когато и в брак издръжката на децата е проблематична? А в перспектива жената (без брак) може да остане сама с дете и без поддръжка.Това не ли допълнителна спирачка към увеличаване на българския ентос?Но при същите отношения циганите се размножават стремглаво и го смятат дори за доходоносен бизнес. Доброволното нарушаване (разрушаване) на семейните ценности води нация към деградация.Казах го преди и пак повтарям.
22 Октомври 2012 22:00
Галоа, ами вие само за един ден можехте да ги подредите дръвцата. Мързелив ли сте, или филантроп?
22 Октомври 2012 22:06
Мързелив ли сте, или филантроп?

Нито едното - възрастен съм за такава работа.
22 Октомври 2012 22:09
Извинявам се.
22 Октомври 2012 22:09
EvaristeGalois е прагматик - за времето през което ще му подредят дръвцата срещу 20 лева, той ще изкара минимум 100 ойро.
И при мен е така.
Ако и аз да съм дърт, и според докторите тряба си раздвижвам старите кокали.
22 Октомври 2012 22:17
EvaristeGalois,
десетина кубика за 3 часа?

22 Октомври 2012 22:17
Специално за Димитрова, един страхотен линк. Натисни тук
Бях изумен от исторически факти , които не знаех по темата. Въпреки , че много съм чел по въпроса.
Сценария се прилага и на България и много други държави.
22 Октомври 2012 22:22
десетина кубика за 3 часа?
Е, може сигурно да ги разнася и цял ден
пп но пак за 20 лв.
22 Октомври 2012 22:47
Не се заблуждавайте,безработните младежи не са само от малцинствата и за това говорят в статията,в по малките градчета и селцата,какво мислите работят младежите,ами опитват седа отидат в чужбина или да отидат в по големия град,но това също е свързано с разходи(квартири,транспорт и т.н.), и там не е цъфнало и вързало,момичетата сервитьорки,момчетата шофьори ако са изкарали курсове ,ама и само с книжка не става,сега измислиха едни карти за професионална компетентност без която не можеш да караш каквото и да било тежко МПС ,а курсовете и картата надхвърлят 1000(хиляда)лева,айде кажете и при най добро желание какво да работи един младеж,не особено образован,завършил средно,без амбициозни майки да ги натикват в университетите за "вишшо" ,и с никаква практика.
22 Октомври 2012 22:55
Lion, в Ren TV има оргомна промяна спрямо преди няколко години. В момента определено не са сериозен източник. Почти всичките им предавания са за конспирации за извънземни и гадалки. Общо взето, освен Задорнов, май друго не става за гледане. Жалко, бяха хубава телевизия.
22 Октомври 2012 23:00
десетина кубика за 3 часа?

10 кубика са си 10 човекочасове, а и зависи къде са дръвцата, къде е дървалника и прочее. Демек дава 2 лева на час. 1 евро
Па и със самочувствие
22 Октомври 2012 23:15
Извънредното законодателство срещу тунеядците е необходимото - крайно необходимо и фатално закъсняващо - условие за решаване на проблема, достатъчното е да се създадат работни места за тези младежи. Не работни места изобщо, а обособени предприятия за полагане на принудителен труд. Разбира се, предприятия от съвременен тип : нищо наказателно, нищо милитаристично, нищо концентрационно, просто множество / достатъчно много, говорим за общо 100- 150 хиляди работни места / малки и средни предприятия, напълно конкурентоспособни...
не се притеснявайте, че юношите нямат квалификация. В колонията си, питомците на Макаренко са произвеждали фотоапарати "ФЭД" и бормашини "Бляк енд Декер"...
с широко привличане на частни капитали и еврофинансиране. Все пак за 100- 150 хиляди работни места са необходими 3- 4 млрд. лева.
Големият въпрос, освен "Ще си отвори ли очите най- после и ще се размърда ли най- сетне проклетата ни власт?", е тези работни места да не конкурират останалите. Имаме ли такива сектори, в които делът на вноса е неоправдано голям, а собственото ни производство е далеч под естествения потенциал на страната и с крайно ниска добавена стойност? Виждаме ги всички : селско стопанство, хранително- вкусова промишленост, производства на стоки от кожа, дърво и скално- облицовъчни материали. Все отрасли, които могат да се развиват повсеместно / няма да вкарваме децата в затвори, я! /, не конкурират съществуващите работни места и имат огромен експортен потенциал.
Наистина, единственото нужно е малко желание от управниците да решат проблема, и тригодишна програма.
22 Октомври 2012 23:16
10 кубика са си 10 човекочасове

Както винаги, Кайла е неподготвена. Колко колички са в 1 кубик, а? Или и ти си падаш по шматкането - ден да мине, лев да падне, 2012 да дойде ...
23 Октомври 2012 00:35
Не работни места изобщо, а обособени предприятия за полагане на принудителен труд.
от тук
до тук
Arbeit macht frei
, си е една крачка, въпреки всичките ти условности относно контрационни, принудителни, тип затвори/лагери отрицания. При демократичния капитализъм, няма 100% заетост, винаги трябва да има една прослойка безработни, която да е готова да заеме местата на всеки един който реши да не работи според нормите и изисванията на обществото. Това, че в БГ нещата са извън контрол от демографска, икономическа и образователна среда, си е проблем на управлението на държавата.
23 Октомври 2012 02:17
1 корда дърва( cord of wood) е равна на 3.62 кубика. Пренесох ги сам с количка на 30м и ги подредих за 1 час. Не съм в първа младост, но си е работа.
А младите ще продължават да напускат страната. Причината е в мутроуправляващата партия. Неотдавна мой познат, млад българин с образование, реши да прави бизнес в България. След 3 седмици се отказа и се прибра в Америка. Имал е спънки на всяка крачка от бюрокрацията.
23 Октомври 2012 03:16
КОРМИСНОШ,
/:/ "...При демократичния капитализъм, няма 100% заетост, винаги трябва да има една прослойка безработни, която да е готова да заеме местата на всеки един който реши да не работи според нормите и изисванията на обществото..."
.............................................................................
НЕ "според нормите и изисванията на обществото", а според според нормите и изисванията на капиталиста-Работодател!
Според "нормите и изискванията на Обществото" се работи при държавния Капитализъм- където Обществото, чрез държавата Му, е капиталист-Работодател!
При частният Капитализъм капиталист-Работодател НЕ е Държавата, а физическо или частно юридическо лице!
НЕ бъркай държавния Капитализъм(СоциализЪма, КомунизЪма) с частния Капитализъм("демократичния Капитализъм", според теб!)!
Апропо, по-правилно е да се казва РаботоВЗЕМАТЕЛ или ЗаплатоДАТЕЛ, вместо РаботоДАТЕЛ- защото, капиталистът дава Заплата, а ВЗЕМА Работа(Работна сила на наемните му работници), Принадена стойност! Капиталистът дава Средствата за производство и суровините, а наемните работници дават Труда си(който е Работа, в такъв случай, понеже те НЕ произвеждат за себе си!)! Нали разбираш, че има разлика между да поливаш саксиите на твоя балкон(това е Труд) и да поливаш саксиите на чужд балкон, срещу заплащане(това е Работа)!
23 Октомври 2012 06:24
шаро, ,
За съжаление бюрокрацията е безкарайна.
Присъединяването ни към ЕС само я увеличава още и още.

Само че в глобалния свят ако не си конкурентен, лошо ти се пише...
23 Октомври 2012 06:38
dobadoba
2012-10-23 06:24:51

И аз съм в бизнеса, но нямам конкуренция. За повече от 20 г. в Канада, реших и направих нещо което е различно и бих казал единствено по рода си в моята сфера. И тук има бюрокрация, но си върши работата и ти помага, не те спъва. Компетентноста на работното място е приоритет. Затова си стоя тук, а и природата е фантастична, винаги можеш да откриеш нещо ново. За лова и риболова да не говорим, има ако желаеш за всички.
23 Октомври 2012 06:39
Ама какви щурмоваци стават от тях...
-------------------------------
Блогът на Генек

23 Октомври 2012 06:54
Ама какви щурмоваци стават от тях...


Ние си минахме по реда, 2 години, но донякъде се научихме да бъдем дисциплинирани....
23 Октомври 2012 07:31
Връщането на част от изнесените извън Европа (в Китай, Ю. Корея и т.н. азиятски държави) производства може да реши проблема, с надеждата, че някакво производство може да се настани и в България. Но пък квалификацията или липсата на такава на сега безработните едва ли ще бъде достатъчна за какво и да е. Е, какво правим тогава?
23 Октомври 2012 09:01
Безработните младежи струват на България между 2.4 и 2.8 млрд. лв. Страната ни е загубила 3.3% от БВП заради младите между 15 и 29 г.,
Субсидираната заетост по-малко ли щеше да струва?
23 Октомври 2012 09:47
Па тъкмо това е Убавото на деМОКРАЦИЯТА,--нема експлотация на ДЕТСКИЯ труд !
23 Октомври 2012 10:53
предприятия от съвременен тип : нищо наказателно, нищо милитаристично, нищо концентрационно, просто множество / достатъчно много, говорим за общо 100- 150 хиляди работни места / малки и средни предприятия, напълно конкурентоспособни...

Да бе, вярно! Колко му е наистина, само мерак да има. В изкуфялите кратуни.
Колеги, не се заблуждаваите - не става въпрос само за цигани. Сред циганите процента може да е по-голям, но и сред българските младежи явлението е масово. В Европа няма цигани, колкото у нас, но и там това явление набира масовост. Причините са много, за различните държави има и специфика, но общото е липсата на работни места за неквалифициран песонал, изобщо липсата на работни места, загубата на доверие в способностите на държавата да помогне в такава ситуация и прекалено високите обезщетения в някои държави. Да не говорим, че професията на т. нар. златотърсачки и златотърсачи става все по-примамлива и възможна. Една рецепте за изход от ситуацията, която да е валидна за целия ЕС няма. Но без икономическо възстановяване проблемът не може да се реши. Освен това всички говорят за икономика, основана на високи технологии. Това е добре, но нито образователната система, нито работодателите, нито самите хора са подготвени за една високотехнологична икономика. Трябва да има разнообразие от работни места, където всеки да намери каквото търси. А с масовото изнасяне на производствата към югоизточна Азия това няма как да се случи в ЕС. Има кардинално противоречие между целите на ЕС и правителствата на държавите в него относно борбата с младежката безработица и апатия от една страна, и практиката на фирмите-производителки от друга. Това противоречие с програми, директиви и меморандуми за намеренията няма да се преодолее.
23 Октомври 2012 11:01
Но без икономическо възстановяване проблемът не може да се реши.
В Европа и САЩ това няма как да стане, освен чрез нов кредитен бум на частните и държавните дългове, от който си изпатихме само преди 4 години. Въртим се в затворен кръг.
23 Октомври 2012 11:02
Един субективен поглед на причинноследствените връзки, в «обективната» българска действителност?!...

ПЪРВО - КАРТИНКАТА:

Поредното практическо потвърждение на основателният страх на Боко („Герб”, че след като за болшинството БЪЛГАРИ вече са "вмирисана манджа" (към която на Парламентарните избори 2013, ще посегнат само "помиярите" Полетът Му към „Зоната на отговорност на Българската и/или Европейски съдебни системи е НЕИЗБЕЖЕН...

- Около 22.10.2013: Прокурорът -"ГЕРОЙ НА КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯ ТРУД":

"Престъпник! На колене! Ръцете на тила!.."


ВТОРО - ОСНОВНИЯТА:

-1- Точната оценка на едно 11 годишно дете за ценностите в Ненародна Република България - "Нямам нужда да уча, аз ще стана мутра!..."
`
(„Големите надежди” – 27.04.2012; http://www.capital.bg...)

-2- Управленската философи (100%-ов софизъм) на Партията - „Боко=”Герб” и на облагодетелстваните е: "Спасяването на давещите се, е в ръцете на самите давещи се?!"
И резултата от нея:
- През 2011 година 82% от близо 180-те хиляди работещи младежи на възраст до 24 години са със средно образование, а едва 8% от тях имат диплома за завършено висше образование?!...
(статистика на социалното министерство).

-3- Сатиричната строфа на Бай Радой (Ралин): "Сит търбух за наука глух" - Днес е част от ГЕРБА на Партията „Боко=Герб” ?!...

- Доказателства:
По данни на Българската стопанска камера 80% от работодателите в България са с средно или по-ниско образование...като добавим към тях и факта на "масовото бягство от ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО" на 100-те% от работодателите на над 450 хилядната армия от държавни и областни служители, можем без притеснение от изкривяване на българската реалност да обобщим, че Бай Радой е по-прав от когато и да било преди?!..

-4- Лирическите герои (БОГАТИТЕ) от стихотворението на Хр.Ботев "Борба" продължават и днес да го карат... по „Ботевски” :

"Богат е", казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил...”

-5- то(6-то;7-мо и т.н.)... Всеки може добави сам ?!

ТРЕТО - ВЪПРОСИТЕ:

-1- Защо Партията „Боко=Герб” не въведе в условията на КРИЗА законови ограничения за използването от „БОГАТИТЕ” на „изкуствено пришитите” към правото на частна (корпоративна) собственост ОРЪЖИЯ ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ - „ОЗАКОНЕНОТО БЮГСТВО” на ЗАБОГАТЕЛИТЕ от СОЦИАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ към раждаемостта, жизненият стандарт, образованието, квалификацията, науката... на всички членове на обществото (които в снет вид предпоставя 99% Тяхното ЗАБОГАТЯВАНЕ)?!

Пример: Премахването на подоходната данъчна скала и приемането на 10%-ят данък печалба в България в сравнение с приетата подоходна скала от НУЛА до 75% данък печалба във Франция?!...

-2- Защо Партията „Боко=Герб” троши народната пара сякаш държавната хазна й е бащиния?!...

С възможно най-умното, според техният интелектуален капацитет обяснение:

„Властта... ни прави безгрешни – и щом това работи за Нас ... „ПЕЙ СЪРЦЕ”!... Ние,ще си джипкаме по новият асфалт - от мачле до мачле; от белотче до белотче, от купонче до купонче!?... А Вие – ДГД!”...

-3- Защо в (Социалната по Конституция) Република България – не се санкционира Партията (Боко=Герб”, чиято бюджетната политика за Четвърти път НЕ запушва "законовите" пробойни в БЮДЖЕТА, през които изтичат народните пари преди да бъдат изпълнени основните изисквания към стандарта за живот на ХОРАТА живеещи в България и на тяхното бъдеще – ДЕЦАТА, СТУДЕНТИТЕ, ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА в името на... Задоволяване на ЖАЖДАТА на настоящето в следните направления:

- жаждата на "Асфалт паша" & ko за "свежи пари" от комисионни през асфалта и останалите обществени поръчки;

- безумно раздутата централна - МВР , Президентска, Областна и друга „бюджетна” бюрокрация (450 хиляди „бройки”?!...);

- ежемесечното стимулирането на „творчеството” на 240 депутати с по 1 600 безотчетни лв. (в пликче);

- безсмислените 40 комисии в НС, служещи за параван на бездействието и/или облагодетелстването с власт на Правителството и на сателитните на „Герб” – рекетьори, застрахователи, монополисти, олигарси, банкери и на... „вся остальная сволоч”;

- „узаконеният” швейцарски стандарт на живот за на СУЛЬО и ПУЛЬО през „ПАРТИЙНОТО СТРОИТЕЛСТВО”... вместо да се даде възможност на „естествен подбор” – издръжка на партиите в България от членски внос и от законно регламентиран лобизъм?!...

- наливането на стотици милиони народни пари, през бюджета на МО в „ЧЕРНАТА ДУПКА” – интересите на USA по света (Ирак, Афганистан, Бивша Югославия и...);

- безпрекословното задоволяване на мераците на брюкселските бюрократи да харчим народна пара за:

„прави краставици”;
„щастливи кокошки”;
„жилищен” комфорт за уличните помияри ;
„ такса въздух";"такса найлонови торбички”; такса...

- всеки може да продължи?!...

ЧЕТВЪРТО - ОЦЕНКАТА:

"Писмо до Левски"


Спи, Дяконе! Не се събуждай!
Остани в незнайния си гроб!
Добре си ти... От там не виждаш
съдбата на достойния ни род.

Не виждаш майките,които днес не раждат.
Стариците край кофите за смет.
Бащите със джобове празни,
в ръцете с куфари и здравец за късмет.

Децата ни са вече на изчезване.
Селата мъртви. Пусти градове.
Строим хотели, паркинги, гаражи...
Край просяка минава БееМВе.

На "пътя към Европа" се продават
в ръцете с кукли малките моми.
Те детството си в сънища сънуват.
Стаена скръб в очите им гори.

Спи, Дяконе! Не се събуждай!
Добре си там под тази черна пръст.
Завиждам ти за туй, че не дочака
мечтите си, разпънати на кръст.

/ автор: Златина Великова - http://www.poznanie.dir.bg on Friday, February 18, 2011 at 12:11pm •/


ПЕТО - РЕШЕНИЕТО:

Да не допуснем на Парламентарните Избори -2013 СУЛЬО отново да натресе ПУЛЬО да властва в България!


23 Октомври 2012 11:08
Да не допуснем на Парламентарните Избори -2013 СУЛЬО отново да натресе ПУЛЬО да властва в България!
КАК?
23 Октомври 2012 12:43
Преди два дена спорехме с жена ми дали социалните помощи изцяло или определен процент (примерно 30%) трябва да се дават срещу полаганаето на обществено полезен труд. От дискусията са изключени болните. Става дума за работоспособни хора, които по една или друга причина не работят или поне така декларират. Държавата ни е мръсна и неуредена, няма пари за много неща, но за да налива помощи в хора, които биха могли да направят нещо, има. В бюрата по труда или общината се прави списък със задачи за седмицата и се набират желаещи за тях. При коректно изпълнение се дават квитанции, трупат точки, на базата на които се определя "премията" за следващия месец.

Дали е социално? Как да не е?! Едни да работят и да плащат данъци, а други да се цупят, че не им се работи за "толкова малко" пари.

Дали няма да стане дъмпинг спрямо работещите? Може и така да се получи, но около нас е пълно с неща, които плачат за оправяне, но няма никой или няма пари за тях. Почистване на улиците, освежаване на фасади и пътища, курсове, културни мероприятия (работа към читалища, участие в хорове, изложби...) и още много други. Според квалификацията и способностите. Дори и като доброволна охрана пред училищата, където учениците биват зарибявани с наркотици, стоене на пешеходните пътеки пред училищата. (Жена ми каза, че не е съгласна някакви асоциални да се мотаят пред училищата, но мисля, че може да има подбор за такива дейности.)

Дали ще стане? Организационно ще трябват кадри, които да разпределят задачите и да следят за изпълнението им. Също ще трябват пари за материали и инструменти. Но дали е по-добре тези пари да се дават на хора, които нищо не правят?!

Дали това няма да прогони хората да търсят по-лек живот в чужбина? Може би. Но колко работещи напуснаха българските си работодатели и се изнесоха в чужбина? Според мен това изискване (социални помощи срещу труд) няма да увеличи значително оттока на хора. Но пък погледнато от друга страна, трябва ли да им се плаща за да стоят в България и нищо да не правят, да не се развиват професионално, да не допринасят с нищо за себе си и за околните?

От друга страна, ако с подобни усилия направим България по-чиста и уредена, дали няма да е по-приятно за живеене на тези, които са останали, дали няма да пожелаят да се върнат някои от емигрантите ни, дали няма да престанат да ни сочат с пренебрежение и погнуса чужденците?

Може да се направи на пазарен принцип. Общините или държавата откриват една камара мини-джобс срещу някакво директно заплащане и намаляват месечните социални помощи с толкова, колкото би се заработило в тези мини-джобс за 30 часа. Тогава разните синдикати сигурно ще писнат до небето, но аз бих им препоръчал те да покриват разликите.

По-възможност да се намалят и социалните осигуровки на работещите. Това не би трябвало да е проблем, ако социалните помощи се оползотворяват ефективно и служат за създаване на блага.

Необходимо условие е да има достатъчно подобни задачи, че да има за всеки. Да не се окаже, че 10% от хората свършват всички задачи, а другите остават без никакъв шанс да си натрупат точките или да си заработят разликата. Даже трябва да има повече мини-джобс, така че, ако има желаещи, те да работят и повече от 30 часа на месец.

Всичко това е свързано с планиране и контрол, което у нас неминуемо е предпоставка за корупция, но алтернативата (наливане на пари без никаква обществена полза) не ми харесва никак.

Нито сме толкова богати, че да си позволим безконтролно пилеене на държавни пари нито искаме да възпитаваме младите хора, че държавата ще плаща да не правят нищо, а те ще се цупят, че им е малко. Деградацията на психиката не е по-малко страшна от изпразването на хазната.
23 Октомври 2012 12:52
Безработните младежи струват на България над 2 млрд. лв.Младежите са бел кахър..в сравнение с правителството, парламента, президенството, държавната администрация и милиционерският корпус.
Покрай тях България съвсем се закопа.
23 Октомври 2012 12:56
Лянчата си премери кафявата ризка. Очевидно - стои му добре!
23 Октомври 2012 13:09
Затова да си отглеждаме Златки - http://www.sofiapost.net/zlaten-vek-ili-vek-na-zlatkite/
23 Октомври 2012 13:11
venstar, това го имаше. Викаха му проект "Красива България".
23 Октомври 2012 13:38
Няма работни места, просто защото никой не си поддържа собствеността, нито пък инфраструктурата. А това е едно много голямо перо в икономиката. Улиците не се поддържат, градовете не се поддържат, пътищата също. Нямало пари, ами колкото има толкова. Но инфраструктурата, построеното трябва да се поддържа, който не може - да продава. Градовете не се поддържат, щото данък сгради е символичен. Селата не се поддържат, щото няма данък върху земеделските земи, горските имоти също. А трябва да има. Просто защото тези пари са ужасно необходими за икономиката на страната, те създават работни места. Всъщност това е основното. Малко са фирмите износители. Важен е вътрешния пазар, а той се създава точно от парите за поддръжка - дали ще си ремонтираш имота, колата, общините ще ремонтират и чистят улици, тротоари.

Заради криворазбрана социалност държавата дълбае дъно след дъно. В криза не се вдигали данъци, ами добре, но не трябва да се оставя построеното без поддръжка. А вече 20 години, никой нищо не поддържа всеки само използва. И с БДЖ е така, и с имотите е така - разпадат се, но никой не ги поддържа - нямал пари.. ами като не можеш, продаваш. Заради това вече няма работа. Щото всеки се нагрухал с имоти, но стои и чака. И всичко се разпада.
Предпочитаме да имаме скъпи разпадащи се имоти, пред нормално струващи, но добре поддържани.

В държавите които са добре поддръжката не е концерт по желание. Или поддържаш или продаваш. Или плащаш големи данъци и не продаваш. Общините не поддържат само улиците които си изберат, ами всичките в един квартал еднакво.

23 Октомври 2012 13:49
В държавите които са добре поддръжката не е концерт по желание. Или поддържаш или продаваш. Или плащаш големи данъци и не продаваш.
Къде това?
23 Октомври 2012 14:10
Evasion,
да, нещо такова. От "Красива България" знам само, че освежиха много сгради. Беше ми приятно да ги гледам. Но не съм запознат с естеството на проекта, организация и финансиране. Добре е това да стане държавна политика, а не кампанийно. И идеята не е да се предлага квалификация за придобиване на знания и умения, които не гарантират намиране на работа (така само правим от нискоквалифицирания безработен висококвалифициран такъв). Ако курсовете се провеждаха от безработни учители, тогава съм съгласен, защото безработният споделя с обществото опит, знание и умения.

Мисля, че е порочно такъв голям брой работоспособни хора да получават социални помощи, а държавата ни да тъне в мръсотия и анархия. Не говоря за ангария, а за получаване на нещо общополезно срещу тези пари.

България не може да си позволи да плаща на увеличаващ се брой работоспособни хора увеличаващи се помощи. Парите се вземат от работещите. Защо работещите да бъдат товарени с увеличаващи се данъци и осигуровки, а получаващите помощи да не бъдат стимулирани да работят нещо. Ако това е фашизъм или друг вид тоталитаризъм, то да приемем американската или швейцарската демократична система и да минимизираме социалните помощи, пък всеки да се оправя както може. Ясно е, че не можем да си позволим живот като в САЩ, Швейцария или Западна Европа. Няма начин. Нямаме пари и ресурси. В бъдеще съотношението вносители на осигуровки към ползватели на помощи ще се влошава още повече (застаряващо население, емиграция, технологии). За да не пада стандарта на живот и на едните и другите, то първите трябва да увеличават качеството на труда (а оттам и обема на осигуровките) с все по-голяма скорост, което е трудно осъществимо. Значи или работещите ще бъдат натоварвани допълнително (за да компенсират спада на качеството на живот у неработещите) или натоварването ще трябва да се разпределя по равно между всички. Ако натоварването на неработешите намирисва на фашизъм, то какво е натоварването на работещите за благото на неработещите?

Какво мислите?
23 Октомври 2012 14:18
Rakita
23 Октомври 2012 13:49

Германия, Англия, САЩ - данъка е от 0.8 до 2.2% от пазарната цена на имота - т.е. общините имат пари за улици, за почистване, тротоари и т.н.. - наемат хора. Допълнително има изисквания в някои квартали за поддръжка. Отделно в Германия всеки месец даваш по 200-300 евра в обша сметка на блока - и от там се покриват ремонтите.
В САЩ ако не си окосиш тревичката пред къщата, общината ти я окосява и ти праща да платиш един солен чек. Е разбира се в гетата не е така.
23 Октомври 2012 14:31
какво е натоварването на работещите за благото на неработещите?

Това го коментирахме вчера - изходът се нарича семейно подоходно облагане.
Но в горната статия не става въпрос за това младите хора да получават помощи срещу задължение да положат известен брои часове общественополезен труд. Става въпрос, че голямо множество ОБЕЗВЕРЕНИ млади хора не са в образование, не работят И НЕ ТЪРСЯТ РАБОТА - съответно и не получават помощи за безработни от държавата. Тях няма как да ги накараш да полагат общественополезен труд. Не и в условната демокрация, в която пребиваваме. Принудата не е алтернатива, трябва им стимул. А този стимул не може да дойде от социалната политика на държавата. Идва от цялосната стратегия за развитие - икономическо, финансово, демографско и т.н. А в момента се правят опити да се натовари социалната система с негативите и ликвидирането на последиците от икономическия срив. Няма как да стане.
23 Октомври 2012 14:31
mick
23 Окт 2012 14:18
Да, но никой не те кара да продаваш, както ти се изрази.
23 Октомври 2012 15:35
Evasion
23 Октомври 2012 14:31
какво е натоварването на работещите за благото на неработещите?


Това го коментирахме вчера - изходът се нарича семейно подоходно облагане.


В коя тема? Може ли линк, моля?
23 Октомври 2012 16:51
Die Hexe,за да развееш съмненията си за филма от РЕН ТВ, трябва да видиш и друг филм „Большая американская дырка“ на журналиста М.Леонтьев. Той има икономическо образование.Професионалист висока класа.
Що касае РЕН ТВ.Не става дума за един източник, а за източници и исторически факти.Няма да ти попречи и да направиш собствените сопоставки и паралели с това каквото става в света и кой има интерес от тази вакханалия. НАЛИ, ВИНАГИ ИМА ПРИЧИНИ И СЛЕДСТВИЯ. И ИНТЕРЕСИ.

The Bulgarian Lion, благодаря.Беше много интересно и на места шокиращо и ново.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД