:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,200,848
Активни 160
Страници 13,245
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Кръвта да се счита без стойност”

През XVII в. и особено през XVIII в. българите се обединяват все по-често, за да спасят децата си от насилствена ислямизация
Събиране на християнски момчета за еничари, рисунка в османски ръкопис, XVII в.; Музей на двореца "Топкапъ"-Цариград


Съвършено безусловно събирането на християнски момчета за еничарския корпус, така наречения кръвен данък, трябва да се разглежда като форма на насилствена ислямизация на християнските народи в Османската империя. Тази насилствена ислямизация при това е мащабна и упорита, а добре премислената й организацията е дело на самата централна османска власт.

Чрез насилствена ислямизация най-общо възникват днешните етнографски групи на българите мюсюлмани и на българските турци, при това практически веднага след османското нашествие. Останалите форми на доброволна и/или икономическа най-често индивидуална ислямизация са значително по-късни. "Османският елемент на Балканите се създава и укрепва чрез тази робска институция [еничарството], от една страна, и от друга - чрез насилствената промяна на религията [на завареното християнско балканско население]" (М. Т. Гьокбилгин, 1977). Множество други фактори ще съдействат за постепенното разширяване и укрепване на този процес, но в основата си той ще остане точно такъв - безусловно насилствен, включително и при последните си проявления от втората половина на XIX в. даже.

* * *

Елементи на самоорганизация сред българите при събирането на деца за попълване на еничарския корпус (подробно Цв. Георгиева, 1967, 1972, 1973 и 1987) могат да се наблюдават още в началото на XVI в. Два особени случая са описани в битолските села. Жителите на близките до града Маловица и Влахци събират в края на XVII в. значителната сума от 3100 гроша, за да ги дадат на едно момче, Михайло, син на Киро, от с. Кръстофор (в планината Пелистер, съществува и днес). В замяна момъкът се съгласява да приеме исляма и да отиде девширме вече като Мехмед, син на Абдуллах вместо някого от децата в селата Маловица и Влахци. Подбудите на младия кръстофорец за нас ще останат тайна завинаги, по-важното в случая е точно самоорганизацията на българите за спасяването на децата им. Изглежда, подобен вариант на откупуване е налице при събирането на кръвния данък и от село Николе, пак Битолско, през 1638 г.

За кратко ще се отклоним, за да се спрем на откупа, платен на младия Михайло-Мехмед. Ако в извора няма някаква грешка (Ал. Матковски, 1969), всъщност 3100 гроша са цяло състояние, при това огромно. През 1683 г. в Североизточна България за такива пари могат да се придобият ни повече, ни по-малко, а точно 93 бивола. Десет години по-късно, през 1693 г., в централната част на днешна Северна България, също толкова струват 516 вола и в добавка още половин. Дори да има някаква грешка и изворът да е по-късен, което е много съмнително, то пак става дума за много значителна сума - пак в централните части на днешна Северна България през първото десетилетие на XIX в. 3100 гроша биха стрували точно 13 добри коня. Както и да го погледнем, маловчани и влахчани са откупили синовете си срещу наистина много пари.

Честите подмени на момчета, предназначени за еничарския корпус, предизвикват критичното отразяване на такива случки в редица султански заповеди, където са предвидени и съответните наказания. По някакъв начин, очевидно срещу крупни суми, българите успяват понякога да спасят децата си, като вместо тях биват вземани девширме циганчета или нарочно необрязани деца от бедни мюсюлмански семейство. Пътешественикът Антон Вранчич е съвършено категоричен, че момчетата, събрани като кръвен данък, които срещнал през 1553 г., били всъщност циганчета.

Очевидно султанските разпоредби доста често се нарушават, понеже нито циганчета, нито еврейчета, нито мюсюлманчета, нито жители на градовете Солун, Одрин и Цариград могат да бъдат вземани девширме. Въпреки това срещу много значителни суми, както се видя по-горе, откупуването чрез замяна е било все пак напълно възможно.

Едновременно със случаите на първоначално сплотяване на българите за спасяване на децата им от поробване, при които се наблюдава явен стремеж същевременно да бъдат спазени държавните разпоредби, съществуват и опити за въоръжено противопоставяне на османската власт в такива случаи. Примери са редки, устройството на Османската империя не допуска подобни изяви, но те все пак съществуват. През 1565-1566 г. българите от Брезище, пак Битолско, нападат кервана с момчета за еничари, които трябвало да пренощуват в селото. Една султанска заповед от 1564 г. разказва за друг подобен случай, при който са освободени 7 момчета от с. Меке (вж. Извори). Цялата операция, описана в султанската заповед, изисквала несъмнено значителна и скъпоструваща организация, но момчетата не само са успешно върнати в селото, но и отново са кръстени в селската църква.

Несъмнено връх в противопоставянето на християнското население срещу кръвния данък е съпротивата на обитателите на Негуш, западно от Солун, през 1705 г. Когато през същата година в градчето пристига еничарски отряд, който трябвало да набере 50 християнски момчета, Негуш се вдига на бунт. Убит е офицерът на еничарския отряд, а над 100 християни от градчето се организират в чета, която напада околните мюсюлмански села. Цели 4 месеца централната османска власт не успява да потуши бунта. Макар в крайна сметка ръководителите му да са обесени публично, кръвен данък в Негуш през тая година не е събиран изобщо.

Съвсем естествено българите използват всички възможни мислими и немислими начини, за да спасят децата си от робство. Както е видно от писмените сведения, родителите съпровождат злощастните си синове в търсене на случай да ги освободят. Децата често бягат, дори след като престояват по няколко години у турски семейства в Мала Азия или дори на различни служби в Цариград. Наказанията в тези случаи са жестоки, като "кръвта се счита без стойност" (вж. Извори). Дори в изображения от османските ръкописи може да се прочете ужасът по лицата на родителите, чиито деца са отвеждани в робство (вж. Изображението по-горе).

* * *

Няма как да отминем и случаите, в които балканските християни, ако не с радост, то с примирение посрещат злочестините на кръвния данък. Редовното и неотменно повтаряне на едно насилие, особено в продължение на столетия, води в крайна сметка до примирение с неизбежното, даже до навик.

-------------------------

Извори"Ох, ох, ох, ох, горко на мен, окаяния. Братя, в тези тежки времена, когато пишех тази книга на спокойно място, дойде съобщение, че са дошли да събират [момчета] за еничари, и моите деца са още малки за еничари, а проклети клеветници [ги] съобщили на проклетите агаряни, и [децата ми] избягаха с мой приятел при мен и много се наскърбих, и не знаех какво да пиша . . ."

Из приписка в четириевангелие от средата на ХVI в., Народна библиотека "Кирил и Методий" - София"Чу се [имаме сведения], че момчетата [за еничари] по моя височайша заповед събрани преди [известно време] от подвластните ви селища, дойдоха в щастливата ми столица [Цариград], и след като станаха мюсюлмани, някои от тях избягаха и стигнаха обратно по местата си и се отметнаха от мюсюлманството . . ."

Из заповед на султан Сюлейман I от 1564 г.". . . Давуд яябашия, преди [известно време] дошъл там за събиране на питомци еничари, е взел 7 души момчета от село Меке, завел ги на агата и след като ги приобщил [към исляма], изпратил ги за Цариград и сменил дрехите им. [Но] някои поданици немохамедани, роднини на поменатите, съпроводили момчетата и отново ги отвели в казаното село, въвели ги в църква и по лъжлив обред ги приобщили [към християнството]. Заповядвам . . . да заловиш поменатите момчета и неверниците [техните роднини], които са ги подвели, и всички да изпратиш в императорския ми двор, да вземеш мерки, за да не пуснеш да се отлъчат [пак] . . ."

Из заповед на султан Сюлейман I от 1564 г."... От три мъжки деца едно се взема [за еничарин] по волята на изпратените чиновници, които често злоупотребяват със служебното си задължение; щом видят, че са красиви, и ако те по външност са обещаващи, вземат ги и трите. Невъзможно е да се изплъзнеш от това, защото навсякъде има кадии, които държат списък на всички родени и умрели..."

Из "Пътеписи" на Жан Палери Форезиен, 1582 г."До славния и могъщ бейлербей на Румелия . . . да се изпращат в еничарските оджаци младежи от неверниците [християни] от 15 до 20-годишни, снажни, здрави и годни за война . . . ако някой от неверниците родители [на момчетата] или друг някой се противопостави да предаде за еничарин сина си, да се обеси веднага на прага на вратата му, като кръвта му се счита без стойност . . ."

Из заповед на султан Мехмед III, 1601 г.
185
28521
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
185
 Видими 
24 Октомври 2012 19:41
Котка -
24 Октомври 2012 20:08
Иван Петрински
24 Октомври 2012 20:10
Rogatia 24 Октомври 2012 19:41
ама ти не си спал за ме изпревариш..
24 Октомври 2012 20:25
Този път и аз да поздравя Петрински. Особено за споменаването на Цветанка Георгиева. И нейният фундаментален труд "Еничерският корпус". Насилствено създаден и насилствено унищожен. Инак тази варварска практика си е още от времето на древните тюрки. Единствените две варварски племена (монголи и османлии) са тези, които разрушават доста цивилизации и успяват да направят империи, след това не са в състояние да изградят свои собствени цивилизации. Причината е , че продължават да си остават варвари.
24 Октомври 2012 20:38
Чрез насилствена ислямизация най-общо възникват днешните етнографски групи на българите мюсюлмани и на българските турци, при това практически веднага след османското нашествие.

И защо тогава едните знаят турски, а другите не? Нали ни слагате под един калпак. Турците сме си турци, знам даже от кой район сме дошли по тези земи, помаците не са българи, ами са си помаци. Кога ще спрете да казвате на хората какви са?
24 Октомври 2012 20:54
Преди десетина години четох книга, с оцелели очевидци при кланетата в Стара Загора през 1877. Изклани са около 10 000 души по баташкия начин. Хората, след като идват ордите на Сюлейман, са се изпокрили по големите къщи -- по около 50-100 човека е имало в къща. В около 200 къщи има изклани хора, като добитъци, както в Батак. Но свидетелите пишат че най-хубавите момичета и ... момчета (мами_цата им манафска) са отвеждани в обособени лагери южно от Стара Загора и оттам -- в посока югоизток. Не си спомням името на книгата, но ревах и четях. По едно време я оставих. Трудно се издържаше. Но я прочетох. Описаното от очевидците е невероятно. Така им се е запечатило и така го описват, сякаш те пренасят там ... преди 100 и нещо лета -- при едно от най-големите кланета -- Старозагорското.
24 Октомври 2012 21:05
Гладиатор, днес цял ден някакви мекеренца ме убеждават в обратното във форума от "Горещи новини" под статията за Местан. Ха сега им кажи мнението си за техните "незараснали рани"...
24 Октомври 2012 21:07
Абе, Мерт, като вие сте турци, а помаците са си помаци, какво правите по нашите земи?! Щом знаеш дори от кой район сте дошли, значи можете и да се върнете там!
24 Октомври 2012 21:08
Mert 24 Октомври 2012 20:38
И защо тогава едните знаят турски, а другите не? Нали ни слагате под един калпак. Турците сме си турци, знам даже от кой район сме дошли по тези земи, помаците не са българи, ами са си помаци. Кога ще спрете да казвате на хората какви са?
Има ли някой който да мъти главите на тия хора повече от вас. Не спряхте с великотурските си планове, промиване на мозъци в Родопите, подплатено с пари... че и плашите хората и тези които не ви уйдисват на изкилифирчените коварни азиатски мурафети.
И на какъв език говорят българите с мохамеданска вяра ?? Помак идва от помъчен, помъчени от такива като тебе. Гледай си Турцията и не си пъхай носа в делата на други държави. Или викаш -- навик, мислим се още за империя и ни е жал че руснаците ни таковаха през 1877-78, а българи, сърби и гърци ви таковахме през 1912. Та оттогава не сте империя. И си глей държавата -- Турция. Вий едно време като кръстихте всички народи в Османската империя турци ... помниш ли ? Някой да си пъха носа в Туркието ??

24 Октомври 2012 21:10
Гладиатор, коя от тези книги си чел?

1.↑ Донка Йотова, Документален сборник. 125 години от Старозагорското клане, София 2002
2.↑ Г. Димитров, Княжество България в историческо, географическо и етнографическо отношение, Пловдив, 1895
3.↑ том 3, Руско-турската освободителна война, София 1899г.
4.↑ даскал Петър Иванов, Възпоминания от разбърканите времена, Стара Загора 1885г.
5.↑ Димитър Илков, Принос към историята на град Стара Загора, 1908г.
6.↑ Г. Димитров, Княжество България в историческо, географическо и етнографическо отношение, Пловдив, 1895
7.↑ том 3, Руско-турската освободителна война, София 1899г.
8.↑ даскал Петър Иванов,Възпоминания от разбърканите времена, Стара Загора 1885г.
9.↑ Димитър Илков, Принос към историята на град Стара Загора, 1908
10.↑ Донка Йотова, Документален сборник. 125 години от Старозагорското клане, София 2002
11.↑ даскал Петър Иванов, Възпоминания от разбърканите времена, Стара Загора 1885г.
12.↑ Донка Йотова, Документален сборник. 125 години от Старозагорското клане, София 2002
24 Октомври 2012 21:11
И защо тогава едните знаят турски, а другите не? Нали ни слагате под един калпак. Турците сме си турци, знам даже от кой район сме дошли по тези земи, помаците не са българи, ами са си помаци. Кога ще спрете да казвате на хората какви са?


Какъв "турски" език знаят тези със смененият чип през 17 век? Всеки един такъв, когато отиде в Анадола веднага ще бъде осмян и отхвърлен от тамошните, понеже говори на стар, архаичен език. Така както се чустват всички изселници в Измир и Бурса.
24 Октомври 2012 21:21
Стайнбек, беше много отдавна, оттогава съм изчел сума ти и нещо. Не помня, но беше съставена по спомени на очевидци, оцелели, гледали от съседни къщи или някъде от къщата дето е колено, но успели да се скрият и оживели. Помня ето такъв случай : Изкарват мъжа на вънка и му викат нещо от рода на "Дай парите и няма да те колим" Човека вади злато и пари и в същия миг го съсичат. Обезумяла, жена му се нахвърля и крещи "Нали му обещахте, бе изроди.." Ония съсичат и нея и после почват наред ... И все такива...
24 Октомври 2012 22:47

Втората статия е по тъпа от първата .
24 Октомври 2012 22:57
Полезна информация. Дори за майкопродавци и българомразци.
24 Октомври 2012 23:17
Е, сегашните еничари може да пишат и на "майчиният си език", ако искат. Кой знае защо през "великолепният 16в.", османлиите са се срамували от своя груб и недодялан език и са четяли и пишели поезия на персийски.
24 Октомври 2012 23:38
1. … чрез тази робска институция … – да се чете: … чрез тази присъствена институция …
2. … спасяване на децата им от поробване … – да се чете: … спасяване на децата им от поприсъстване …
3. … за да спасят децата си от робство … - да се чете: за да спасят децата си от присъствие …
Да не дразним определени комисии за определени защити, много молим!
25 Октомври 2012 01:13
Абе де са бонго и брайтман-а? Тука се пръскат революционни идеи против правителството на негово величество падишаха... и т.н. Те какъв рахатлък описват в османската империя, тука Петрински какво разказва - при това и с източници.
25 Октомври 2012 02:45
Интересни хора живеят по нашите географски ширини. Мерт и откъде казваш сте дошли? От Алтайския край?
25 Октомври 2012 03:37
Този път и аз да поздравя Петрински. Особено за споменаването на Цветанка Георгиева. И нейният фундаментален труд "Еничерският корпус". Насилствено създаден и насилствено унищожен. Инак тази варварска практика си е още от времето на древните тюрки. Единствените две варварски племена (монголи и османлии) са тези, които разрушават доста цивилизации и успяват да направят империи, след това не са в състояние да изградят свои собствени цивилизации. Причината е , че продължават да си остават варвари.


Предполагам имаш предвид "Еничарите в българските земи" на Цветана Георгиева. Подозирам също, че не си я чел.

Насилственото набиране на армия не е изключително за монголи и османлии. Еничарите са комай най-сходни на мамелюците в Близкия изток.
Преполагам също така не си наясно как са набирани войските в Европа по времето на Тридесетгодишната война, или пък ти е известно насилственото набиране на моряци за флота на Англия.
От същата авторка: Натисни тук25 Октомври 2012 05:22
Статията на Петрински е много навреме. Повече статии , като тази трябва по всички медии и образователни програми.
25 Октомври 2012 05:28
За турчеещите се сънародници като Mert и куката от Константинопол, ако държавата не беше импотентна може да направи генетични тестове, но явно новите ни господари не ги устроива това, нито ДПС-то. Само на желаещите разбира се.
От друга страна , няма такова нещо , като турски етнос. Турския генофонд е мозайка от различни потурчени народи, които , като изкл. кюрдите са 98% асимилирани.
25 Октомври 2012 06:03
От друга страна , няма такова нещо , като турски етнос. Турския генофонд е мозайка от различни потурчени народи, които , като изкл. кюрдите са 98% асимилирани.

По същия начин говорят и скопските историчари за нас българите. Етносът е различно и повече от "генофонд". Как беше го казал Дядо Вазов:
"От днеска нататък българският род
история има и става народ!"
25 Октомври 2012 07:30
Mert ако беше турчин щеше да изглеждаш като Казахстанец - тоест монголоиден. Подозирам че не изглеждаш.
Бонго имаш навика да спориш заради спора. Отричаш насилствената ислямизация?
Каква е разликата ако се ислямизираш под заплахата да стоиш гладен или меча над главата.
25 Октомври 2012 07:38
Ако си дадете труд да прочетете по темата нещо извън родната идеология, например
http://en.wikipedia.org/wiki/Devshirme
ще научите две важни неща
- че яничарите има изключително високи позиции и на практика управляват империята /дали пък няма момент на гордост в това?/
- че кръвният данък е премахнат 1703-1730 /т.е. във времето на националните освобождения е най-вече народна легенда!/
25 Октомври 2012 08:34
Брей, много предател, много нещо! Даже по форумите родотстъпниците, майцепродавците и "петата колона" хич не ги е срам да казват на черното – бяло! Горката България!
25 Октомври 2012 08:46
Zuckersusser
25 Октомври 2012 07:38
Ако си дадете труд да прочетете по темата нещо извън родната идеология

Zuckersusser, извън родната идеология може да намериш много повече информация в потвърждение на това , което Петрински ти е писал.
Особено исторически източници на свидетели по онова време и потърпешите народи. Турската държава е създадена в изключителна жестокост и безчинства и носи тежка карма.
Или ще я заличи голямо природно бедствие или ядрено оръжие.
Генофонда създаден с кражба, изнасилване, насилие, малтретиране и жестокости също е белязан.
25 Октомври 2012 09:13
Zucker чети поне собствените си източници

This system as explained by Kara Khalil Chendereli, founder of the Janissaries, "The conquered are slaves of the conquerors, to whom their goods, their women, and their children belong as lawful possession..", indicates the clear opinion of an Ottoman official regarding devşirme.
25 Октомври 2012 09:42
The Bulgarian Lion, много се надявам да си прав! Омръзна ми в нашата страна да чета безобразни изкривявания на историята! Какво искат да кажат? Че не е имало зверства? След като толкова източници, а и очевидци са писали за това! Нашите рани никога няма да зараснат, за разлика от измислените техни! Дори да е имало убити, та това е война! А не като при нас 5 века мъки! При това какво са правили тук, на българска земя, та да очакват добрини ли?
Спомням си в някакъв съветски филм руснаците, влезли в Берлин, попадат на немско момче, което със злоба казва на руснака: Мразя ви! Вие убихте баща ми в Русия! А руснакът го пита: "А какво е правил баща ти в Русия?" Ето това е! Какво са правили тук, та да очакват добро отношение? Имали били рани! Наглеци!
25 Октомври 2012 09:45
Английската, Руската, .... империи са галели с перце поданиците си!
25 Октомври 2012 09:49
Английската, Руската, .... империи са галели с перце поданиците си!

А‌ марсиянците? А милярдите планети из галактиката който не знаем?
Говорим за Османската империя и нейната история.
25 Октомври 2012 09:58
Историческата истина е, че по-голямата част от "турското" население у нас са потомци на ислямизирани и потурчени българи.
25 Октомври 2012 10:10
Zuckersusser, и подобни нему да попрочетат по-учени хора, различни от турскаета пропаганда:

http://frognews.bg/news_48453/Georgi_Markov_Za_Turtsiia_nie_sme_porobiteli_na_Rodopite/
25 Октомври 2012 10:16
Стайнбек
25 Октомври 2012 09:42
Разрови се из нета много е просто. В България турците са горили библиотеки, но в Европа и Русия не са. Всичко е описано.
Е, Петрински другия път да цитира венециански, австрииски, полски, руски , испански и т.н. източници. От потърпевшите народи в Отоманската империя да не говорим, какво ще научим. Тъй като в момента темата за Сирия е актуална, провери какви кланета са правили турците и там.
25 Октомври 2012 10:23
The Bulgarian Lion, май не си ме разбрал с примера за немското момче. Както и да е. А в арабските страни мразят турците, щото те и там са си "послали".
25 Октомври 2012 10:28
Мошенник
25 Октомври 2012 09:45
Английската, Руската, .... империи са галели с перце поданиците си!

Не ги бъркай Руската и Британската империи.
Ако трябва да сравня Британската империя и Турската и двете имат много геноциди в историята си, разликата е, че в турската империя оцелелите са ги асимилирали насила, а в британската не са. Британците до преди 50г. не са се смесвали с други народи и раси.
Руската империя е била много по различна. Докато воюват руснаците, воюват. И едните и другите дават жертви, зависи от войната.
После победените народи са включвани в империята без да ги асимилират или похристиянчват насила да речем.
Много народи влизат в състава на империята доброволно като Грузия и Армения да речем. Включените народи живеят , както и останалите руснаци.
В днешно време в състава на Русия живеят над 160 различни етноса със запазени език, територия и култура.
Колко етноса са оцеляли , като такива в Турция, освен кюрдите и някой имигрант?
25 Октомври 2012 10:53
С колко войска турците завладяват Византия?
"The army defending Constantinople was relatively small; it totalled about 7,000 men, 2,000 of whom were foreigners.[31] At the onset of the siege probably 50,000 people were living within the walls, including the refugees from the surrounding area.[32] Turkish commander Dorgano, who was in Constantinople in the pay of the Emperor, was also guarding one of the quarters of the city on the seaward side with the Turks in his pay.[33] These Turks kept loyal to the Emperor and perished in the ensuing battle.

The Ottomans, on the other hand, had a larger force. Recent studies and Ottoman archival data point out that there were about 80,000 Ottoman soldiers including between 5,000 and 10,000 Janissaries,[4][8][9] an elite infantry corps, and thousands of Christian troops,[33] notably 1,500 Serbian cavalry that the Serbian lord Đurađ Branković supplied as part of his obligation to the Ottoman sultan. But just a few months before, he had supplied the money for the reconstruction of the walls of Constantinople."
Населението на Византия преди да падне под турско е било редуцирано наполовина от болеста Чума, преди падането на Константинопол много са напуснали вече града.
25 Октомври 2012 11:10
Преполагам също така не си наясно как са набирани войските в Европа по времето на Тридесетгодишната война, или пък ти е известно насилственото набиране на моряци за флота на Англия.
Тази част дето са ги отвличали като деца и насилствено сменяли религия и родова памет май само ти си я прочел . Хубаво е да се цитират глупостите от НБУ - не вярвам някой който има търпението да ги изчете да им се върже. Но няма какво да се сърдим - все пак който плаща той поръчва музиката. Жалко само, че вече няма възможност за обективна българска хуманитарна наука, поради невъзможността да има финансова независимост, необременена от политическа идеология.
25 Октомври 2012 11:14
Портрет на султан Мехмет 2, завоевателя на Константинопол:
Натисни тук
Натисни тук
25 Октомври 2012 11:25
Само разбрах,че българин доброволно във вяра не може да го вкараш-насилствено покръстване,после насилствено помохаданчване,после насилствено почервеняване...Наивници,истината е че българина гони само келепира,за келепир и мормон става.
25 Октомври 2012 11:29
Brightman, къде сииииии? Хвърлят камъни по твоята градина:
"Brightman
16 Авг 2012 03:47
Мнения: 18,729
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
3. Набирането на еничари е всъщност интегриране на местното население в армията и администрацията на Империята. Това довежда до това, че от един момент натътък в управлението на Османската империя почти няма турци."
25 Октомври 2012 11:30
От друга страна , няма такова нещо , като турски етнос. Турския генофонд е мозайка от различни потурчени народи, които , като изкл. кюрдите са 98% асимилирани.За разлика от българския. Българите са чиста раса!
25 Октомври 2012 11:37
Неверния Тома
25 Октомври 2012 11:30
От друга страна , няма такова нещо , като турски етнос. Турския генофонд е мозайка от различни потурчени народи, които , като изкл. кюрдите са 98% асимилирани.

За разлика от българския. Българите са чиста раса!

Чисти раси няма колега! За разлика от турците , българите не са асимилирали никого на сила. Докато наследниците на отоманската империя са присвоявали не само чужда територия, но и чужда култура, традиции, кухня и даже история. После я представят като своя.
25 Октомври 2012 11:38
И както пише в статията чужди деца и жени, тоже!
25 Октомври 2012 12:46
Стругацки, това на Брайтман наистина е върхът!!! То бива наглост, бива, ама това надхвърля всички граници!!! Помня, когато го написа, направо хлъцнах! Но предполагам, че това му е била и целта!
25 Октомври 2012 13:03
protor
2012-10-24 23:38:28 - Изпреварил/а си ме!

Турския генофонд е мозайка от различни потурчени народи
- така де, иначе от къде са тез блондини по техните земи...

Английската, Руската, .... че и Римската...не са галели - имало е терор, ама днешните им наследници не го отричат, а и не се гордеят с това, както нашите съседи...

25 Октомври 2012 14:10
Не съм чел статията (по-късно ако ми се занимава с ланският сняг и съм на кеф, може и да я прочета). Не съм чел и коментарите. Но понеже Стайнбек под друга тема ме извика тук щото Братя Стругацки ме били търсили, а то се оказа, че само са ме цитирали, то мога да кажа, че поддържам цитираното, така както би го поддържал и всеки запознат с историята на Османската империя. Който не вярва да чете история, а не да се пличка в повърхността на предразсъдъците си и реминисценцията на пропаганда от студената война и "възродителният процес". Нямам какво повече да добавя тук и засега. Четете историята.
25 Октомври 2012 14:13
Брайтман = цинизъм!
25 Октомври 2012 14:18
Стайнбек,
съжалявам, че историческите факти и тяхната обективна интерпретация не отговарят на субективната ти емоционалност. Историята, обаче е наука, а не художествена литература. В нея няма място за емоции. Поне, ако търсим истината, а не обслужваме пропаганда.
25 Октомври 2012 14:24
Брайтман = цинизъм!
25 Октомври 2012 14:38
Бонго от клона, сравнението ти на кръвния данък с насилствено набиране на моряци за флота е много тъпо.

Игнорираш скрития и перверзен смисъл на еничарството - асимилация на поробените народи, лишаване на красивите и здравите от право на продължение на рода, насилствено потурчване, ... Ако се сещаш сега поне малко и ако ти изнася, то може да допълниш и ти изредените горе причини.

И‌ тайно трябва да си признаеш, ако не ти стиска наяве да го кажеш, че кръвният данък по време на Турската империя е бил форма на геноцид!

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД