:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 405,750,091
Активни 133
Страници 22,014
За един ден 1,302,066

Държавата засилва контрола над университетите

Предвиждат се нови случаи за отнемане на акредитацията на вузове нарушители
Правителството ще се опита да засили контрола в областта на висшето образование, като предлага повече варианти за санкции при нарушения от страна на вузовете. Висшите училища, които обучават студенти над разрешения им брой, вече ще могат да бъдат строго санкционирани - с отнемане на акредитацията. Това предвиждат промени в правилника на Националната агенция по оценяване и акредитация, предложени от просветното министерство. При подобно констатирано нарушение агенцията в едномесечен срок ще уведомява министъра, а той е упълномощеното лице, което може да предложи закриването на съответното висше училище. Крайното решение се взима последователно от правителството и парламента. В момента процедура по отнемане на акредитация се започва в случай, че вузът има две отрицателни оценки от агенцията.

Правото да се обучават студенти ще се отнема и в случаите, когато е констатирано, че има преподаватели на основен договор в повече от два университета или колежа. В закона е записано, че един професор или доцент не може да се води като основен преподавател на повече от две места, но реално санкции не бяха предвидени.

Отнемане на акредитацията или намаляваме на капацитета се предвижда и в още един случай - ако при следакредитационна проверка се установи, че вузът не е спазил препоръки относно академичния състав и материалната база или пък са установени нарушения на закона. Такова например може да бъде, ако даден университет или колеж приема за студенти гимназисти, които не са издържали матурите.

Просветният министър ще има право да поиска следакредитационна проверка на даден вуз със съмнения за нарушения, а агенцията ще е задължена да му докладва в тримесечен срок.

Въвежда се задължение на висшите училища да дават информация за сключени договори за съвместно обучение и франчайзинг, което бе разрешено в закона още преди година. Чуждите университети, които искат да откриват филиали в България, също трябва да минават през акредитация. Такава ще се отказва, ако проектът има оценка от 0 до 3.99. Най-високата предвидена акредитация е 10.00 и в зависимост от получената оценка ще се определя и срокът, в който висшето училище ще може да обучава студенти.ПРЕДСРОЧНО

Друга нова разпоредба, предложена от МОМН, е да се прекратява предсрочно мандатът на председателя, заместник-председателя на агенцията или член на акредитационния съвет, ако има влязъл в сила акт, с който е установен конфликт на интереси.
3
1970
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
28 Октомври 2012 18:28
А създаването на ВУЗ-ове с нарушения? Примерно - Видин?
---------------------------------------------------------
Блогът на Генек
29 Октомври 2012 08:23
"Правителството ще се опита да засили контрола в областта на висшето образование, като предлага повече варианти за санкции при нарушения от страна на вузовете."
С други думи правителството си отваря нови възможности за събиране на пари от ВУЗ- овете. Вместо да финансира развитието на науката правителството създава нови възможности да ги оставя без средства, а то да си пълни бюджета.
29 Октомври 2012 13:11
преподаватели на основен договор в повече от два университета или колежа


Какъв е този основен договор в два университета? Преподаватели на работа в два университета, всяка по 8 часа дневно ли? Или все пак вторият договор е допълнителен, за 4 часа?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД