:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 401,472,896
Активни 66
Страници 3,634
За един ден 1,302,066

В Столична община всеки трети търг е с нарушения

В поръчките за боклука на София са допуснати най-много пропуски, отчита Сметната палата
31 на сто от конкурсите по Закона за обществените поръчки, проведени от Столична община за периода 1 януари 2010 г. до 30 септември 2011 г., не са проведени по законния ред, сочи одит на Сметната палата. Половината от проверените малки обществени поръчки също са с нарушения.

През одитирания период общината е провела 126 процедури по реда на ЗОП, като от тях са проверени 20. Малките обществени поръчки са 73 и 350, за които трябва да има подадени не по-малко от три оферти. Проверените от тях са шест. Основното нарушение, което палатата е установила, е, че зададените критерии от Столична община позволяват само на определени фирми да участват в търговете, обявени от нея.

Това нарушение е най-често при поръчките, свързани с боклука на София. При конкурса за закриване и завършване рекултивация на депото в Суходол общината е поставила изискване фирмата да е извършвала "някаква дейност" в последните пет години. Одиторите обаче отбелязват, че това е ограничило участието на новорегистрираните фирми, които отговарят на останалите изисквания на възложителя, и така е нарушена равнопоставеността между участниците.

При избора на консултант за изработване на системата за интегрирано управление на отпадъците също има пропуски. В обявлението е поставено изискване изпълнителят да представи договори за извършвани услуги за последните десет години. По този начин не е спазено правилото на ЗОП това да се отнася за последните три години, което отново ограничава избора на участници.

При поръчката за строителство на първия етап на завода за боклук пък кметството е поставило критерии фирмата да има оборот за всяка от последните три години, не по-малък от 30 млн. лв., когато прогнозната стойност е 34 млн. лв. Изискването е отнесено към всяка година, а не общо към периода, както трябва да е по закон.

В обществена поръчка за транспортния достъп до зала "Арена Армеец" от 2011 г. също е било поставено неоснователно условие с ограничение към участниците. То е било заложено в изискването реализираните приходи от договори за пътно строителство за последните 3 финансови години да са минимум 3 млн. лева годишно, а прогнозната стойност на поръчката е била 1.5 млн. лв. Победител е "ГБС Инфраструктурно строителство" АД. В одита е установено още, че неоснователно е допусната замяна на дейности от предмета на поръчката с други, които не са били включени в конкурса.ИЗИСКВАНИЯ

Искане за прекалено висок оборот е често нарушение и при по-малките поръчки. Например в поръчката за инсталация на платформа за управление на документи, чиято прогнозна стойност е 188 570 лв. без ДДС, общината е искала общ оборот сумарно за последните 3 години в размер, не по-малък от 4 млн. лв. При малките обществени поръчки това е и основното нарушение - че са поставяни изисквания за оборот, по-голям до пет пъти от прогнозната стойност на поръчката. В тази графа влиза например конкурсът за ремонт на осветлението на Цариградско шосе, Ботевградско шосе и други основни улици.
18
2686
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
28 Октомври 2012 18:27
Защо ли още нямат завод за боклука?
------------------------------------------------------
Блогът на Генек
28 Октомври 2012 20:05
В Столична община всеки трети търг е с нарушения

Малко ми се вижда само един на всеки три!
29 Октомври 2012 08:19
Какъв е смисълът на това съобщение? Когато изнасяте факт, дайте и последствията и решението. Какво от това, че всеки трети търг е с нарушение, защо ни го казвате- това хвалба ли е?
29 Октомври 2012 08:46
Прокуратурата преди време казА,че по време на кметуването МУ са продадени неизгодно 200 /след време закръглиха на 2,000/ общински имота.Значи стотици милиони левчета!Ама др.Боирисов изпищя,че подписите му са фалшифицирани...Вече 2 години няма вест за/от набедените ...А уличеният раздава власт,пари,правосъдие,лети едновременно с 2 самолета... Та,нищо ново,традиция гей берастка.
29 Октомври 2012 08:55
Какъв е смисълът на това съобщение?
Смисълът на това съобщение е, че един на всеки три търга в София е далавера. Горе-доле така може да се обясни смисъла на това съобщение.
29 Октомври 2012 09:21
"Смисълът на това съобщение е, че един на всеки три търга в София е далавера."

Не!
На всеки трети търг далаверата е очевидна...а на другите е скрита.
29 Октомври 2012 09:23
Столична общива винаги е била хранилка за т.н. "Апостоли" на "Градителите на България". То не бяха котараци, то не бяха ревове че Станишев пречи.Сем.Калинкови въздигна Подначалника ни, до титлата "Апостол". Браво! Днес 29.10.2012г. в карето Алабин- Патриарха,Витоша,Ботев след кратък есенен дъждец се образуваха на всяко кръстовище Големите американски езера. Нито една шахта не работи. Фандъкова /и тя въздигната от Потника за Апостолка/,може да се кипри със синьо шалче на първия ред на съвета на Старейшините на кликата ГЕРБ, но работа не върши. Това се случва след всеки дъжд. Шахтите просто не работят и не отвеждат водата. Автомобилите пръска широко върху пешеходците по тротоарите. Пиша жалби по въпроса от три години. Резултат =0.Жалка картинка.
29 Октомври 2012 09:23
Рапона не даде ли на доктор хонорис кауза парцел срещу две панелки?И полицейски буркан...

ПП:Упс...забравих че Станишев правеше заменките.
29 Октомври 2012 09:31
Проверки, изкарване на доказателства и санкции - това е истината. Но да се разбере истината, цялата истина и т.н.
29 Октомври 2012 09:37
Когато изнасяте факт, дайте и последствията и решението.


??????? А ключа от сейфа не искаш ли... газетата си е свършила работата - информирала те е за практиките в общината. Ако ти харесват - ръкопляскаш на Фандъчкова, ако не ги одобряваш - мислиш къде си сгрешил и какво трябва да наперавиш, та следващия път (евентуално) да не сбъркаш с избора....
29 Октомври 2012 09:43
Абе няма какво да се самозалъгваме - крадците в общината са пак същите, нищо че Софиямски не е начело. С даскалицата начело резултатът е (може би) и по-лош... Вчера слушам, че се оплакват, че им били паднАли приходите от зоните след новите цени ... хората не искАли да паркират в синята зона и тя стояла празна.... Ми нали това беше целта на онзи идиот Тошев - поне официално твърдяната от него - да разтовари центъра на София от автомобили - ми на - за има няма 2 седмици го разтовари - сега требе да почерпи за добре свършената работа ...
29 Октомври 2012 11:16
Това какво е - пропуски, нарушения или престъпления? А сметната палата - само си проверяват и си водят статистика ли?
29 Октомври 2012 11:19
Не само в столичната община,но и цьялата ни мила родине ГЕРБАРИТЕ крадат милиони от обществените поръчки! Най-безочлив беше подготвения ГРАБЕЖ на близо 3 милиона лева от двамата заместник-кметове на ГЕРБ в София и ГЕРБАРСКИЯТ спонсор.По една случайност схемата беше разкрита навреме и не беше осъществена,но кой знае колко още милиони се източват!
29 Октомври 2012 11:24
ЧУДНО Е,ЧЕ КОМУНИСТЪТ БОЙКО БОРИСОВ ВСИЧКО ДАВА НА ПРОКУРОР,НО НЕ ДАДЕ НА ПРОКУРОР ДВАМАТА СИ ЗАМЕСТНИК-КМЕТОВЕ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ПОДГОТВЯНИЯ ГРАБЕЖ НА 3 МИЛИОНА ЛЕВА.На прокурор да се дадат и нарушенията на правилата за обществените поръчки от ХОРАТА НА БОРИСОВ,констатирани от Сметната палата. Но... ЗА ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА!
29 Октомври 2012 15:14
Уважаеми форумци,по-спокойно я карайте... Сутринта по бтви-то, Миролюб Столарски изненада всички. В същност неговата претенция за ЛИХВИ не била нито за 3 млн,нито за 600 хил.лв а за 6 млн. лева лихви. Трябва да знаете,че е много възможно да е прав, като знам кой е подписвал договора, и кой е правил изчисленията за неустойки,преки и непреки щети, лихви за забава и проче пенали спрямо обществените фондове.Силно бях смутен.
29 Октомври 2012 15:15
Всеки трети или всеки?
29 Октомври 2012 16:20
29 октомври 2012
България пусна за продажба 33-процентния си дял в две електропреносни компании, контролирани от чешката енергийна компания ЧЕЗ, предаде АФП.
С продажбата на дела си правителството се надява да събере 100 милиона лева (51 милиона евро).
Пуснатата оферта е за продажбата на 63 624 акции в ЧЕЗ Дистрибюшън България на минимална цена от 1,415 лева на акция и 1650 акции в ЧЕЗ Електро България на цена от 8,660 лева на акция.
Новоиздадените акции бяха търгувани на цени с 10-13% по-високи от минималната стойност.
29 Октомври 2012 17:49
претенция за ЛИХВИ не била нито за 3 млн,нито за 600 хил.лв а за 6 млн. лева лихви.


време е за гьостериците ....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД