:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 409,841,941
Активни 65
Страници 2,993
За един ден 1,302,066
История

САЩ не си взеха поука от революцията в Иран и още берат отровни плодове

Посланик Джон Лимбърт, един от заложниците в посолството в Техеран, разказва
Джон Лимбърт


Историята изглежда по един начин, написана в учебниците, но разказана от първо лице след години, когато участниците са имали възможност да премислят станалото многократно и да го сложат в различен контекст, събитията добиват коренно различен вид.

През 1979 година шиитската опозиция срещу шах Реза Пахлави, който идва на власт благодарение на Запада и САЩ, се засилва поради масовото недоволство срещу полицейския апарат, западното влияние, корупцията и ширещата се бедност. Начело на движението е аятолах Хомейни, който по това време живее в изгнание в Париж. На 6 януари 1979 г. шахът е принуден да напусне страната, а на 1 април се провежда референдум и Иран е обявен за ислямска република начело с духовния водач аятолах Хомейни. Скоро е приета конституция, която налага крайните му възгледи за реда в държавата. На 4 ноември същата година ислямистки студенти щурмуват американското посолство и взимат 52 дипломати за заложници с искане САЩ да върнат Реза Пахлави на Иран. Дипломатите остават в плен 444 дни. В резултат министър-председателят на временното правителство отпреди референдума подава оставка. През април 1980 г. тогавашният президент на САЩ Джими Картър разпорежда специални армейски части да освободят заложниците, но операцията се проваля.

На 7 април 1980 г. Вашингтон къса дипломатическите отношения с Техеран. Оттогава двустранните отношения са обтегнати. Кризата със заложниците дава най-сериозния коз за победата на Роналд Рейгън над Джими Картър, а заложниците в мисията на САЩ в Техеран са освободени с посредничеството на алжирското правителство малко след встъпването в длъжност на Рейгън. В резултат на това САЩ размразяват ирански активи за 8 млрд. долара.

Посланик Джон Лимбърт е бивш заместник държавен секретар за Иран в департамента за Близкия изток. За първи път посещава страната през 1962 г., тъй като тогава родителите му работят за USAID. Преди да започне дипломатическата си кариера, Лимбърт се завръща там като доброволец на Корпуса на мира. По време на кризата със заложниците, която продължава до 1980 г., той е едно от задържаните официални лица на посолството.

Ето какво разказа в британския университет Дърам по време на конференция, посветена на Иран и външната политика на американския президент Джими Картър.

"Преди революцията САЩ не забелязаха или по-скоро не искаха да видят проблемите и протестните настроения, които се ширеха в Иран. Това продължи и в следващите месеци. В контекста на Студената война, след 1945 г. имаше една-единствена директива, която се следваше, а именно да не се допуска комунистическо влияние в региона. По тази причина много от проблемите просто се пренебрегваха. На 12 февруари 1979 г. (Хомейни се връща в Техеран, б.ред.) Вашингтон се събуди с много тежък колективен махмурлук. След повече от двадесет години "купон" всички сега си задаваха въпроса: "Какво правим?"

Станалото беше станало, връщане назад нямаше и очевидният избор беше да се приеме революцията и да се продължи водената до този момент политика: "ще ви продаваме оръжията, договорени с шаха, имаме общ враг на север, можем да си сътрудничим, докато общите ни интереси са еднакви".

Картър беше човек с добри идеи, но просто не беше практик - той делегираше на други да изпълняват. Вашингтон се надяваше на най-доброто и отказваше да види, че отношенията след революцията никога няма да са същите. Новите управници не бяха настроени да прощават грешки, докато за САЩ беше немислимо просто да се оттеглят от Иран и да предоставят възможност на СССР да влияе в района.

През пролетта на 1979 г. САЩ поискаха да назначат Уолтър Катлър за свой посланик в Техеран, което беше знак за приемането на революцията и новите управници. Но обстановката в страната беше просто отровна - радикални духовни лица с идеи, близки до тези на Хомейни, държаха всички козове. Имаше няколко тенденции и нито една от тях не беше обещаваща.

Националистическите движения бяха в упадък, умерените партии - също. Обикновените граждани усещаха тази нестабилност, броят на емигрантите, особено от средната класа и образованите кръгове, се увеличаваше драстично. Революцията не беше донесла обещания рай. И имаше нужда от жертвен агнец - империализмът, либералните движения. В пресата ежедневно излизаха антиамерикански тиради. Революционните сили се обръщаха една срещу друга и всеки, който имаше власт, стесняваше кръга за свободно изразяване на идеи. За временното правителство не съществуваше опция да се запазят топлите отношения със САЩ.

През октомври 1979 г. здравето на Реза Пахлави се влоши значително и трябваше да бъде изпратен за лечение в Америка. И тук бяхме изправени на кръстопът - САЩ можеха да продължат опитите за установяване на добри отношения с Иран или да приемат шаха. Но не можеха да направят и двете. Още от самото начало Картър беше наясно, че във втория случай казваме сбогом на временното правителство, на изграждането на плодотворни отношения с Иран и на посолството ни там. Но държавният секретар тогава, Сайръс Ванс беше на мнение, че ако кажем на иранското правителство, че приемането на шаха в САЩ има единствено хуманитарни подбуди, ще ни се размине. Имайки предвид историята на дипломатическите ни отношения, едва ли някой по-възрастен от тригодишно дете би повярвал. И нещата просто се случиха.

Днес може би бихте попитали - предвид опасната ситуация в страната, защо не ви евакуираха. Но тази дума дори не беше спомената. След 35 години Студена война да си тръгнем и да допуснем комунистическо влияние беше просто немислимо. По същата причина на 11 септември тази година имаше наши хора в посолството в Либия. И аз питам - някога ще си научим ли урока по политическа теория и история? (На 11 септември при атака над американското консулство в Бенгази бяха убити посланикът Кристофър Стивънс и още трима души от дипломатическата мисия на САЩ - бел.ред.)

Но в дипломацията трябва да работиш с материала, който ти се предоставя. Понякога сигналите са смесени. Проблемът с отношенията между САЩ и Иран е, че и двете страни насочват вниманието си към негативите. Но в края единият неизбежно ще се наложи да се довери на другия.

По време на дипломатическата ми служба там, и особено в периода на революцията, имаше три основни правила, които неизменно важаха за всяко едно начинание: Първо - каквото и да започнеш, ще е по-трудно, отколкото изглежда. Второ - ще отнеме повече време, отколкото е предвидено. И трето - тъкмо когато си мислиш, че има някакъв напредък, ще се намери някой, който да развали всичко направено до момента. Същото се случва и с администрацията на Обама. А точно в началото на мандата му си мислехме, че има прогрес в тази област."

*Заглавието е на "Сега".

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Всяка година на 4 ноември пред сградата на бившето посолство на САЩ в Техеран се провеждат антиамерикански протести.
28
4115
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
02 Ноември 2012 19:27
Какво ли ще каже дипломат публично - нищо и половина.
02 Ноември 2012 19:32
Как се нарича човек,дето прави едни и същи грешки,без да си вземе поука? И с претенции да бъде световен жандарм?
02 Ноември 2012 19:41
някога ще си научим ли урока по политическа теория и история?
Никога! Хора без история не знаят какво е история.
02 Ноември 2012 19:50
имаше едно време един виц, който обрисува много добре поведението на янките - Винету попитал Поразяващата ръка - защо моят бял брат настъпи два пъти мотиката?
02 Ноември 2012 20:04
Защо ли пак няма новини от Сирия? Бандитите се записали на видео как изтезават пленени войници и след това ги разстрелват. Дори в ООН това е обявено за военно престъпление. По същия начин както преди 30 години, западът ги поддържа, за да не допусне комунистическо влияние.
02 Ноември 2012 20:42
Който сее ветрове - ще жъне бури ...
02 Ноември 2012 22:07
.
02 Ноември 2012 22:09
след 1945 г. имаше една-единствена директива, която се следваше, а именно да не се допуска комунистическо влияние в региона...

Когато идеологията вземе връх над здравия разум, резултатите са катастрофални. Кога изобщо е имало възможност, в Иран властта да бъде взета от комунисти?
02 Ноември 2012 22:09
.
02 Ноември 2012 22:32
В един живот ми се случи да махам със знаменце на Реза Пахлави, да произвеждам оръжие, предназначено за Иран, да видя как (така се говореше) пари на клана Пахлави се завъртяха в нашата приватизация, СЕГА пък ми казват, че Иран стоят зад взрива, убил хора на десетина километра от родното ми място, което пък можело да им докара война със САЩ, ... а животът ми, надявам се, е още по средата си.
02 Ноември 2012 22:52
Напротив, фактите показват че САЩ са си взели поука от иранската революция - не подкрепиха обречените режими, като този този на Пахлави, оставиха нещата да поемат естествения си ход. А в Либия дори помогнаха за по-бързото оттичане в канализацията.
Грешката довела до убийството на Стивънс е точно обратната на тази в Иран - помислиха си че помощта за противниците на кадафи стига за гарантиране сигурността на американските дипломатически представители там.
Стига, ама не съвсем...
-
Грешката на САЩ в Иран сега се повтаря от руснаците в Сирия. Последствията ще развалят съня на няколко поредни руски министър-председатели.
03 Ноември 2012 01:54
Добре,че г-н Обама не повтори грешката с Иран.За некакъв Кадафи и Мубарек щеха да си сложат отново таралеж в гащите.При политиката нема приятели има само интереси но това чак сега го разбраха некои политици.
03 Ноември 2012 10:06
***
03 Ноември 2012 10:09
***
03 Ноември 2012 13:58
Арьола полетел към северните ширини, а тов. Хуийн къде го?
03 Ноември 2012 16:34
03 ноември 2012
Отряди на сирийската армия са отразили нападение на формирования на въоръжената опозиция, предприели мащабна офанзива в северозападната провинция Идлиб срещу военновъздушната база „Тафтаназ”. Местните медии съобщават, че правителствената войска е ликвидирала няколко десетки бойци и е унищожила голямо количество вражеска техника...
В същото време очевидци съобщават, че в близост до базата, на чиято територия е разположено голямо летище, продължават да се водят интензивни боеве с използването на миномети и ракетни установки.
По-рано Би Би Си съобщи, че атаката се води от пет групи бунтовници, стратегическата задача на които е опит да се прекъснат основните пътища да доставки за правителствените сили в Алепо.

03 Ноември 2012 18:32
Последние подразделения сирийской правительственной армии 2 ноября покинули город Саракиб, расположенный в провинции Идлиб, сообщает Reuters.

Таким образом стратегически важный населенный пункт перешел под полный контроль вооруженной оппозиции. Значение Саракиба состоит в том, что в этом городе сходятся два шоссе, ведущих к Алеппо. Одно соединяет экономическую столицу Сирии с Латакией - портом, стоящим на Средиземном море, второе - со столицей - Дамаском.

Утрата контроля над Саракибом существенно осложнит снабжение правительственных войск, действующих в провинциях Алеппо и Идлиб. Ранее повстанцы уже взяли город Маарет аль-Нуман, стоящий на шоссе Дамаск-Алеппо, после чего положение армии на севере страны стало очень тяжелым: за несколько дней повстанцы захватили несколько кварталов и пригородов Алеппо.

Отныне для снабжения войск на севере страны правительству Сирии придется пользоваться небольшими и извилистыми дорогами, проходящими через восточные районы страны.

Со взятием Саракиба повстанцы фактически установили контроль над большей частью приграничной провинции Идлиб. Значительная часть соседней провинции Алеппо также контролируется оппозицией.
03 Ноември 2012 18:34
ООН заподозрила сирийских повстанцев в военных преступлениях

Опубликованная в интернете видеозапись расстрела пленных повстанцами в Сирии, если ее подлинность будет подтверждена, может послужить доказательством военного преступления. Как пишет The New York Times, об этом заявил представитель верховного комиссара ООН по правам человека Руперт Колвил (Rupert Colville).

Ето я и мръсотията - Натисни тук
04 Ноември 2012 02:51
Както съобщават наши и някои западни источници, Натисни туксамо преди няколко дни в Судан, близо до столицата Хартум, един военен завод е бил жестоко бомбардиран от израелската авиация. Нито ООН, нито международната общност са разтревожени от това пиратско нападение, особено в момент, когато двамата кандидати за президентското кресло в Белия дом се кълнат във вярност към Израел. За какви поуки говори авторът, Щатите преследват все така своите деструктивни планове, без да се интересуват от колосалните бедствия, които следват тяхната политика. Настоящите събития в Сирия, които видимо се дирижират от Катар, Саудитска Арабия и Турция трябва да донесат плодове, лъвския пай на които отново е право на Янките. в. “Строго Секретно“ на Иванджийски прави по тази тема великолепен анализ. Цялата тази геополитическа война, която трябва да изтръгне като корени всички неподчинени на Империята страни, има за цел да даде властта върху енергетичните источници само на един господар. Този господар по приумция трябва да овладее света. Само че, това е и пътят към всеобщото унищожение и не се знае кой ще обира най- добре отровните плодове на тази лудост. Натисни тук Натисни тук
04 Ноември 2012 03:23
.
04 Ноември 2012 08:25
Кола-бомба разтърси полицейско управление в Бенгази
04 ноември 2012
Кола-бомба избухна пред полицейско управление във втория по големина либийски град Бенгази, като предизвика материални щети и рани трима души, предаде АФП.
Експлозията бе пред полицейското управление в квартала Хадаик, ранени са трима полицаи. На мястото на инцидента все още се намират овъглените останки от колата-бомба, както и множество изпочупени стъкла, съобщават очевидци.
04 Ноември 2012 09:26
- Калйега Спартакь, на балхарскими языками хаварят "енергийни източници" (а не "енергетични источници" ) и они также "завладяват" света (вмйеста да га "овладявать" )... погане суще, завалийские-ка...- Калйега Спартакь, на балхарскими языками хаварят "енергийни източници" (а не "енергетични источници" ) и они также "завладяват" света (вмйеста да га "овладявать" )... погане суще, завалийские-ка...
Пусто МГИМО! Да се чуди човек кой му е майчиният.
Ама то в МГИМО се учи за клати@@@ене, не за енергетика. Енергетика се учи в МЭИ, а пък там били казвали энергийные источники. А пък овладявам и завладявам са две съвсем различни разлики на моя роден балхарский, както казват ставрополските селяндури, командировани в МГУ.
04 Ноември 2012 12:07
Я, той водопроводчика взе да симпатизира на бунтовниците:
Сирийские повстанцы взяли стратегически важный город
Натисни тук
04 Ноември 2012 12:27
Комунистическо влияние!!!

Колеги, не бъдете наивни, комунизмът за това беше използван и крепен през цялото време, за плашило на народите от Запада, и за грабеж на народите от Изтока, разбира се.
Знаят ли пешките от шаха, кой ги мести и защо?!
04 Ноември 2012 12:36
Не бе, на бабамифърчилото. Не им симпатизирам, само съобщавам нещо много тревожно. Това, че ти си се развеселила, е част от диагнозата.
04 Ноември 2012 14:54
Националистическите движения бяха в упадък, умерените партии - също. Обикновените граждани усещаха тази нестабилност, броят на емигрантите, особено от средната класа и образованите кръгове, се увеличаваше драстично. Революцията не беше донесла обещания рай. И имаше нужда от жертвен агнец - империализмът, либералните движения. В пресата ежедневно излизаха антиамерикански тиради. Революционните сили се обръщаха една срещу друга и всеки, който имаше власт, стесняваше кръга за свободно изразяване на идеи. За временното правителство не съществуваше опция да се запазят топлите отношения със САЩ.

И този не е разбрал каква беше вината на САЩ. А тя беше, че ЦРУ смъкна и уби демократично избрания министър-председател - националист Мосадех, който искаше да приватизира петрола на западните компании. Тогава сложиха начело шан-ин-шаха Реза Пахлави. Мосадех беше сключил договор с италианския бизнесмен Матеи, който загина също при много неизяснени обстоятелства - самолетна катастрофа. Ето защо иранския народ беше против империализма и либералните движения и в пресата ежедневно излизаха антиамерикански тиради, а не защото им е бил нужен жертвен агнец.
04 Ноември 2012 16:27
Половината от заглавията в нашата преса се занимават с “ благородните задължения“ на Щатите да оправят света. Най- често непослушните правителства се наказват с икономически санкции, които преминават в жестоко ембарго и военна интервенция. Напоследък васалните правителства поеха “удоволствието“ да “ вадят картофите от огъня“ за сметка на Империята. След като оправиха Ирак и Афганистан, след като смениха правителствата в Египет и Тунис, след като убиха като куче ужасния дикататор Кадафи, сега е ред и на Сирия и Иран, на Судан и т.н.
“САЩ търси ново цивилно ръководство на сирийската опозиция“ , кой пък им е дал такова пълномощно, освен силата на ядрената мощ?
Администрацията на Обама търси нова група, която да застане начело на сирийската опозиция срещу президента Башар Асад. Според тях Сирийският национален съвет показа, че не е в състояние да обедини опозицията и да сложи край на 40-годишното управление на семейството на Асад

“Обама: няма да позволя на Иран да се сдобие с ядрено оръжие“ И пак той, носителят на нобелова награда за мир. Има нещо много объркано в съвременния свят, объркване, след една изключително тежка световна война, когато хората се обявиха единодушно за мир.
САЩ не само не са си взели поука, те поддържат един жесток курс за планетно доминиране, в който останаха само два реални съперника-Китай и Русия.
04 Ноември 2012 17:04
В либийската столица са избухнали сблъсъци между враждуващи въоръжени групировки
04 ноември 2012
Ожесточени сблъсъци между враждуващи въоръжени формирования от бивши бунтовници са избухнали в столицата на Либия. Боевете се водят в близост до управлението на Висшия комитет по сигурността на страната, което е било подложено на гранатометен обстрел..
По данни на „Ал Арабия” заради нестихващите вече няколко часа престрелки е евакуиран разположен в близост съдебен комплекс...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД