:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,028,079
Активни 68
Страници 5,557
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Странно е цивилен да ръководи военното разузнаване

Трябва да се даде възможност на службата да работи и на територията на страната, смята бившият директор на военното разузнаване ген. Студенков
Снимка: Архив Сега
Пламен Студенков
Генерал Пламен Студенков беше директор на военното разузнаване повече от осем години. Завършва Военното училище във Велико Търново през 1974 г. От 1996 до 1999 г. е аташе по отбраната в Анкара. В продължение на 29 години работи във военното разузнаване. Преминал е курсове в разузнавателните служби на САЩ, Англия, Германия, Русия и разузнавателните структури на НАТО и ЕС. Студенков е директор на служба "Военна информация" до август 2010 г. Няколко месеца по-късно неговото място е заето от Веселин Иванов, който е първият цивилен ръководител на военните разведки.

- След като напуснахте военното разузнаване, вие предпочетохте да запазите мълчание. Това е първото ви интервю, след като напуснахте поста. Защо?

- Трябваше да мине малко време, за да се успокоят нещата около всичко, което се изговори срещу службата. Всичко беше несъстоятелно. И аз нямах голямо желание, защото колкото по-малко се говори по това, с което се занимавахме, толкова по-добре.

- Не смятате ли, че е малко странно, след като дълги години военното разузнаване се ръководеше от генерали, сега да се оглавява от цивилен?

- Това е една от бележките, които имам към подготвения проект на закон за военното разузнаване. В него е посечено, че за директори и зам.- директори на службата на първо място се назначават цивилни служители и след това военнослужещи. За мен това е доста странно, защото все пак службата е военна структура и 80% от състава й са кадрови военни. Това е направено или за да се узакони сегашното статукво, или се има нещо предвид по-нататък. Но за мен това е странно и неприемливо.

- Смятате, че може да се тръгне към девоенизиране на службата или към сливане с Националната разузнавателна служба?

- Не знам. За себе си нямам никакво обяснение и по никакъв начин не мога да го приема. Добре, нека да остане възможността и цивилни да могат да заемат ръководните длъжности във военното разузнаване, но нека на първо място да бъде поставен кадровият военен. В крайна сметка това е част от перспективата на всеки млад офицер, който започва службата си във военното разузнаване - да знае, че един ден може да стане директор или зам.- директор. Все пак военнослужещите трябва да имат предимство. От закона излиза, че един военен трябва да напусне службата, да стане "цивилен" и едва тогава може да бъде назначен за директор на службата. Преди това не може. Странно наистина. Във службата има висока степен на демотивация, след като беше отнета възможността ръководител на службата да бъде поне бригаден генерал. Това смятам, че действа крайно негативно и демотивиращо върху служителите.

- Има ли желаещи да напуснат?

- Желаещи да напуснат има по всяка време, но не това е най-важното. А по какъв начин хората са мотивирани. Основаната част от служителите са военнослужещи от българската армия и всички неща, които стават - промените за възраст и т.н., влияят пряко върху кадровия състав.

- Според вас трябва ли да се тръгне към обединяване на цивилното и военното разузнаване?

- Категорично не. Защото място за работа има и за двата вида разузнавания. Също така това са създадени традиции. Това са изградени системи от различни видове разузнавания, изградена инфраструктура и комуникации, които при една промяна биха предизвикали голям трус в държавата. Свидетели сме колко трудно заработи Държавна агенция "Национална сигурност". Докато при разузнаването това ще предизвика много сериозен трус. Освен това когато става дума за използване на агентурния апарат, нещата са още по-сложни.

- Вие не присъствахте на двете обществени обсъждания, които се организираха досега на законопроектите за специалните служби. Защо?

- Защото никой не ме покани.

- Имате ли други забележки към закона за военното разузнаване?

- Имам доста забележки, които смятам, че са важни. Една от тях е името на служба "Военна информация" да бъде променено в Агенция за военно разузнаване. Знаете, че административната структура - служба, беше създадена в началото на 2000 г. и всички структури за разузнаване и сигурност бяха наречени така. Постепенно обаче това именно отпадна. Първо при създаването на ДАНС, после това стана при ГДБОП и предстои това да стане при НРС, което ще се казва Държавна агенция "Разузнаване". Така че защо да нямаме и Агенция за военно разузнаване? Така е и в САЩ, както и в много от западните държави. Впрочем, такава агенция вече има в Министерството на отбраната - "Военни клубове и военнопочивно дело". Новото име по-конкретно ще отговори на задачите на службата.

- Не виждате ли нещо положително в законопроекта?

- В основата си проектът на закона е действащият в момента правилник на службата, както и този вариант на закон, който написахме през 2004 г. Има нещо положително, което аз приветствам. В преходните и заключителните разпоредби се дава право на съпруга или съпругата, когато са военни, а другият член на семейството е зад граница, да ползват неплатен отпуск. По този начин им се запазват работните места и няма да бъдат принудени да напуснат. По мое време имаше такива случаи. Но има един параграф, в който се казва, че на службата не могат да бъдат възлагани задачи от вътрешнополитически характер. А в същото време се дава право да се провеждат специални операции на територията на страната. Като имаме предвид какво се случи на летището в Сарафово, защо трябва да се ограничава тя да не може да работи на територията на България.

- Според вас трябва да се промени мисленето, че разузнаването действа само извън България?

- Точно така. Трябва да отпадне този текст и да се узакони статуквото. Защото и в момента службата действа на територията на страната. Част от поделенията са на територията на страната. Трябва да се даде възможност за работа с чужди граждани или с българи на територията на страната.

- Смятате ли, че трябва директорът на военното разузнаване да бъде назначаван с мандат от 5 години?

- Мандат от пет години е добре, но ако директорът е военен, какво прави след изтичането им и има възможност да служи още. Създадена ли е система, която позволява да бъде назначен на друга длъжност, или изпада в безтегловност и трябва да си отиде.

- Според вас трябва ли Съветът по сигурността към Министерския съвет да стане шапка на службите?

- Още от началото на 2002 г. застъпвам становище, че трябва да има по-голяма координация между службата. Съветът по сигурността е орган на изпълнителната власт, но няма капацитета за това нещо. Трябва да се намери такава система или механизъм, който да създаде условия за по-чести срещи между директорите на службите. В него да се обсъждат по-конкретно въпросите за работата им и да има възможност да се упражнява контрол върху тях.

- Според вас защо се предпочита да се мълчи около поръчителите на атентата в Сарафово?

- Не знам. Очевидно има и външни, и вътрешни фактори, които определят това решение. Очевидно е, че нещата са доста сложни.

- САЩ и Израел твърдят, че "Хизбула" и Иран седят зад атаката. Какво показват данните от времето, когато вие бяхте ръководител на военното разузнаване? Имали такава вероятност?

- Не, не мога да се ангажирам с това нещо. В крайна сметка и преди нашите усилия бяха съсредоточени в осигуряване на живота и спокойствието на нашите военните зад граница. Тук на наша територия не мога да кажа.

- Питам ви, защото бившият шеф на НРС ген. Кирчо Киров не изключи версията за "Хизбула"?

- Не, не мога да се ангажирам с такова твърдение.

- Имало ли е терористични клетки на територията на страната?

- Не може да се каже с висока степен на категоричност. Винаги може да се търсят индикации в някои области и региони, но няма категорично становище.

- Ваши колеги обвиниха провежданата в момента външна политика на България за терористичния акт. Вие подкрепяте ли ги?

- Не бих я обвинил, но смятам, че когато говорим за превенция, най-важна е външната политика. Винаги съм я смятал за щит, който е основният фактор за гарантиране на националната сигурност. Ако този щит бъде леко изместен в дадена посока, това, разбира се, създава условия за по-малка превенция.

- Смятате ли, че има пробив в системата за сигурност с този терористичен акт?

- След като това нещо се е случило, очевидно е имало какво още да се направи. Наистина е много трудно да се предотврати подобен терористичен акт. Трябва обаче да се предприемат такива мерки за сигурност, които да намалят до минимум резултатите от подобен акт.

- Подкрепяте ли тезата на вашите колеги, че реформите през последните години обезкръвиха службите за сигурност и случилото се в Сарафово е резултат от това?

- Несъмнено и това оказва влияние. Моето лично становище е, че един от особено негативните фактори, които оказват влияние, е действието на Закона за досиетата. Става дума за хората, които са били или в бъдеще ще сътрудничат на службите за сигурност.

- Искате да кажете, че законът удря агентурния апарат на службите и хората ги е страх да бъдат сътрудници?

- Въпросът е доста по-комплексен, но това имаше и ще продължава да има негативен ефект както у нас, така и зад граница.

17
6015
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
04 Ноември 2012 21:51
Нещо маи не разбирам. Какъв цивилен точно е Веселин Иванов? Ако не бъркам човека, тои си е кадрови...от същата служба -образование, кариера, всичко. Толкова е цивилен, колкото е цивилен военният министър, например. Може би се има предвид, че законът в сегашния му вид води към политическо овладяване на службите/службата - т.е. шеф да е бивш (ако такова животно има) професионалист, формално изваден от състава й и пристанал на определена политическа сила.
04 Ноември 2012 22:06
Като гледам къде уважаемият е учил и специализирал, нямам съмнение че е разузнавач - само не ми е ясно за коя държава.
05 Ноември 2012 08:34
Странно било. А баничар да ръководи АЕЦ не е странно.
05 Ноември 2012 09:14
Като гледам къде уважаемият е учил и специализирал, нямам съмнение че е разузнавач - само не ми е ясно за коя държава.


За българската.
05 Ноември 2012 10:50
Е това сме българите. 29 години да работиш в разузнаването и след като са те уволнили директно в "дълбокия тил". Никому не нужен. А народът има една поговорка: "Кило брашно да имаш на майстор го дай, хляб да ти направи" Не че и ти не можеш да си го омесиш и изпечеш, но "ХЛЯБ" се прави от майстори, които най-малкото могат съвет да ти дадат как да го направиш ти самия. От хора с опит, с практика. Но у нас се наложи май една друга приказка, когато бащата с куката закачил своя баща и го изнесъл на бунището. Синът му взел куката и на въпроса, за какво му е, той отговорил: "за теб като ти дойде времето". Що е политик или началник мисли, че светът започва и свършва с него. А опита и майсторлъка на нацията трябва да се пазят. Грях е да се затриват с лека ръка. В това направление е необходима специална политика за съхраняване и използване на националния интелектуален и професионален потенциал.
05 Ноември 2012 11:06
В това направление е необходима специална политика за съхраняване и използване на националния интелектуален и професионален потенциал.


... освен ако ...

Освен ако не точно интересът на българската държава мотивира действията ти.
05 Ноември 2012 11:52
“В него е посечено, че за директори и зам.- директори на службата на първо място се назначават цивилни служители и след това военнослужещи. За мен това е доста странно, защото все пак службата е военна структура и 80% от състава й са кадрови военни.”

Няма нищо странно.Целта е ликвидирането на военното разузнаване,а то е най-важно,с най-висока секретност и е с най-голяма относителна самостоятелност във всички уважаващи себе си държави. Ликвидирана е армията ни и сега се внушава,че на днешната българска,с извинение, армия й е достатъчно да ползва данни от други военни разузнавания в НАТО.Това е фатално за всяка държава и е показател,че България днес е още по-малко суверенна държава.Военното разузнаване е водещо във всяка уважаваща се държава защото за националната сигурност на всяка държава отговаря пряко армията!!!Днешната българска армия не може да осигури националната сигурност на държавата и съответно военното разузнаване може да се ръководи от всеки дилетант избран от някоя партия.Военното разузнаване по принцип няма как да е успешно,ако се ръководи от цивилно лице защото спецификата при него задължително изисква специализирана военна подготовка, която може да се получи само във военно училище, както и висше военно образование получавано във военна академия.Само хора с такова образование могат да са полезни и да бъдат обучавани допълнително в необходимата разузнавателна подготовка.Това не е политическо разузнаване, за което може да се използват и всякакви.

05 Ноември 2012 12:07
О, не военното му е кусурът на военното разузнаване. Проблемът е другаде. В съвременния свят военното разузнаване, макар и работейки по специфичните си задачи, достига до източници и информация, свързани с ... политическото. Прост пример. Не може да добиваш информация и да анализираш състоянието и възможностите, да речем, на нечий военно-промишлен комплекс, като пропуснеш информацията и оценката на политическите, често сенчести, мрежи на влияние и власт, на лобиране, търговия със същото това влияние и злоупотреба със същата тази власт. При степента на международно участие и интеграция, все ще достигнеш до нива,връзки, отношения и структури, които предпочитат да останат ... анонимни.

Как да ти разрешат да разузнаваш враговете ни, терористите, когато накрая ще ги намериш в "неприлична поза" със ... съюзниците ни или политически и икономически фактори или дори кръгове, които финансират кампаниите им и ... определят политиките им. Който трупа знания, трупа печал - библейска истина, тъй вярна за ... разузнаването.

Абе, я по-добре да си останем блажени в ... неведението си.
05 Ноември 2012 12:20
Firmin, много си личи, когато интересите на страната не са в основата на действията ти. И такива като Студенков са нежелани именно по тази причина, че твърде много неща знаят и могат да оценят реално действията на тези след него. Така, че според мен, ако мислят за България тези които са на власт днес трябва да поддържат контактите си с тези които са били във властта вчера. Най-малкото за да се учат от грешките им. Виж има една книжка на Михайл Топалов за Буров.
Натисни тук

05 Ноември 2012 13:58
Какво Военно разузнаване какво Национално разузнаване, не виждате и не чувате ли какво става. До самата наша граница Турция строи обект и никой в държавата не знае точно за какво става въпрос. АЕЦ лие или пристанище, но каквото и да е то се строи до нашата граница. Комшията ти строи до оградата а аз нямам и хабер затова каквое хамбар ли е гараж лие. Това е сега нашето разузнаване, военно и национално далече от служебните си задължения........
05 Ноември 2012 14:15
не му се връзвайте на този с мустаците - оставил си ги е, за да има някакво подобие на мъж.
По негово време ръководената от него структура беше разтърсвана от скандали за корупция, злоупотреба със служебно положение и подобни дребни нарушения, за които в държавите от ЕС този отдавна да търкаше затворническите нарове.
В Бг обаче, понеже е слагач и безгръбначно, не му обръщаха никакво внимание.
А, ето и още едно нещо - докато той беше "велик" ръководител на военното разузнаване, там беше назначен синът му. Което беше в явно нарушение на закона за отбраната и въоръжените сили.
И този се прави на принципен - много правилно, че не са го поканили, по-голям некадърник и неграмотник на такъв висок и отговорен пост не познавам да е имало.
05 Ноември 2012 14:29
Някога швеицарски наемници са се пазаряли по време на битка.Но в страната си са създали мотивирана,въоражена и разпределена охрана на страната си.Прострелваема без разпадане.Ръководството и естествено е от кадрови офицери.Политиците са достатъчно натоварени с техните си работи. " Само армията може да подготви истински мъжете за живота" Натисни тук
05 Ноември 2012 15:37
Военното рзузнаване винаги е било по-слабо от разузнавателната служба, но винаги с по-големи аванти / бюджет, прикрития, почивни бази и т.н/ по всяко време - и в социализма , и при демосрацията.
Не случайно разузнавачите от днешната НРС / и преди ПГУ/ наричат тези от "Военна информация" подигравателно ботуши.
Служба военна информация трябва да се закрие като излишна и неефективна , а към родовите войски да се оставят разузнавателни звена с пряко фиксирани армейски задачи. И толкоз.
Най-голямата простотия в спецслужбите беше поставянето за шефове на цивилни лица- в това число и МВР. Целта беше ясна - партиите да използват този ресусрс за свои вътрешно-политически цели. Което няма нищо общо с деполитизацията.
05 Ноември 2012 17:13
Споменат е Ат.Буров от Mikele
Ето нещо,което Буров казва за армията:
"Армията е най - висшата школа за трудолюбие.И колкото по - стегната е една армия и по - дисциплинирана , толкова по - добри работници възпитава."
Advokat33
„Само армията може да подготви истински мъжете за живота" Натисни тук”
Превъртайки каналите преди няколко дни случайно се загледах в едно започнало предаване пред някакъв портал на явно изоставена казарма в което участваше този Петър Велчев, защитаващ необходимостта от казармата и друг, говорещ против казармата.Говорещият против казармата беше някакъв неподправен,бих казал абсолютен простак,който се оплакваше от „отнетата свобода” по време на войниклъка му?!Този класически лумпен очевидно не разбираше кой е най-бързия начин да ти отнемат свободата.Понеже се включих по-късно не разбрах с какво точно се занимава лумпена,но той самият спомена,че отговарял за новините някъде,представяте ли си ?!? От „отвореното към света общество” ли е,”журналист” ли е не разбрах. Показателно обаче е какъв тъп събеседник на П.Велчев беше избрал за предаването „разследващия журналист” Васил Иванов.Със сигурност всички гледащи кухоглавци в тинейджърска възраст са станали още по-кухи с превратно разбиране за свободата.Темата е важна и би трябвало да се усещат медийните управители, които подготвят такива предавания иначе става чалга.Представяте ли си начина на разсъждение по въпросите на външната ни политика на тази цветарка сегашния,с извинение, външен министър,който не знае какво е това военно задължение към държавата и нацията!!Такъв подобен беше и Сергей Станишев - бивш, с извинение,м-р председател.А представяте ли си какви са разсъжденията по важните държавни въпроси на сегашния,с извинение,м-р председател,когото един сержант направи генерал без въобще да има каквито и да е основания за това.Колко му е.Министър трябва да е с висше образование,но Лучано няма. Лучано обаче си има диплома за следдипломна квалификация без да има висше образование,без каквото няма как да е завършил следдипломна квалификация, освен ако не си я е купил в някой от реномираните български,с извинение,университети.Това изобщо не е проблем за народния любимец Симо - ментата,с извинение,бивш м-р председател.Какъвто той,такива и останалите иначе много го хвалят облажилите се покрай него помияри.Чудим се на някакви „Калинки”.При всички тези досегашни примери/малка част/ нищо чудно да бъде назначен за началник на военното разузнаване някой педал,който истински съжалява,че не е ходил войник.Много се изприказва за предишната държава,наистина с много кусури,но днешна България е на равнище „пълна лудница”.Надявам се Бог,нашия,да не ни изостави иначе аллах чака въоръжен до зъби.
05 Ноември 2012 17:15
tent
„Не случайно разузнавачите от днешната НРС / и преди ПГУ/ наричат тези от "Военна информация" подигравателно ботуши.”
Явно в ПГУ само това знаят за военното разузнаване,което не се различава от мнението на всеки,който дори не се замисля за какво става дума.
„Служба военна информация трябва да се закрие като излишна и неефективна , а към родовите войски да се оставят разузнавателни звена с пряко фиксирани армейски задачи.”
Предвид първото ти мнение излишно е да се учудвам,че не правиш разлика между армейско разузнаване и стратегическо военно разузнаване.Може би си чел някоя книга,където писателят е нарекъл, примерно руското ГРУ - армейско разузнаване.Мисля,че отговаряш напълно на сегашните изисквания за началник на военното разузнаване,след като фиксираш армейски задачи на разузнавателни звена към родовете войски.Кандидатирай се,имаш голям шанс.
05 Ноември 2012 19:10
Сегашният началник е съвсем леко подмладено копие на интервюирания.
Единият - Турция, а другият - Гърция.
Да наричаш завършил ВНВУ "Васил Левски" и
тръгнал от командир на взвод "цивилен" е леко преувеличение.
Иначе казано -
чисто формално трябваше да извадят полковника от резерва...
06 Ноември 2012 09:33
tent
05 Ное 2012 15:37

Показващ съсипващо голяма липса на елементарни познания по въпросите на военното разузнаване и политическото разузнаване - НРС.
Нито са били с повече привилегии, нито с повече пари, нито с предоставени повече възможности. Но са работили яко, здраво и сериозно. Както и показват резултатите им.
Една мъъъъничка разлика в противовес на това, че дрънкаш глупости за повече привилегии - ПГУ е било с ранг на комитет, а РУМНО - на управление. Сега - НРС е с ранг на НАЦИОНАЛНА служба, а СВИ - служба в рамките на МО. Правиш ли разлика, разбиращия от тези работи?
Мога да ти я кажа във финансов аспект - 25-30% повече за работещите в НРС като заплати. Като бюджет - от три до пет пъти в повече.
Брей, професионалисти и експерти!

Hugin
05 Ное 2012 19:10

В повечето случаи са такива, но не заради завършено военно училище. После винаги се преминават доста специализирани курсове и подготовка - според насочеността. А са военни, защото нито една цивилна гарга не би могла да бъде наясно с изпълнение на задачи, отнасящи се към военна инфраструктура, въоръжение, военна техника, разработки, признаци за наличие на летища, стратегически военни обекти, признаци за подготовка на военна кампания и много други неща.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД