:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,375,675
Активни 78
Страници 3,146
За един ден 1,302,066
лечимо

Все повече пациенти търсят спасение в чужбина

Вече отдавна не се търси просто лечение, което не се предлага у нас
Снимка: Архив "Сега"
Един от малкото логистични пробиви в лечението у нас са посещенията на германски специалисти в Националната кардиологична болница. Те оперират обаче само деца.
Едно от най-големите престъпления на прехода и българските политици е съсипването на здравната система, при положение че и преди 1989 г. не беше перфектна. Но след това тя бе просто превърната в извратен бизнес, за който всъщност няма кой да плаща; израждането на мисленето на лекарите и разбиването на цялата система на нефункциониращи отделни части. А и това, че занимавайки се с "реформи" и комерс, медицинската помощ у нас спря да се развива. Технологично, логистично и научно българската медицина е на ниво отпреди 15 години, при това става дума за водещите клиники у нас. А медицината е наука, в която за 15 години се случват доста революции.

С това, в което се е превърнало българското здравеопазване, се е сблъсквал всеки. И всеки се оправя, както успее. Някои се обръщат към народната медицина, други - към откровени шарлатани, трети просто се предават, четвърти имат късмет, пети просто не са толкова болни. Все по-нарастваща група от хора обаче избира да се лекува в чужбина. Колко са тези хора не се знае. Доскоро се смяташе, че това се основно пациенти, за които няма лечение у нас или които опитват всичко, за да отложат неизбежното, което ги чака заради тежката им диагноза. Държавните институции често представят тези хора като жертва на чужди шарлатани или поне на прекалено агресивен маркетинг, зад който едва ли не няма покритие, т.е. клиенти на продавачи на надежда. Това, оказва се, изобщо не е така. Все повече хора търсят помощ навън и за лечими и у нас заболявания. Само че навън срещат друго отношение и лечение.

Смята се, че огромната част от пациентите в чужбина са медийно познати, тъй като правят кампании за набиране на средства. Друга част от тях пък получават пари от държавата - здравното министерство или здравната каса. И това не е така- за повечето такива пациенти не разбира никой, защото те си плащат самиПрез 2011 г. в здравното министерство и здравната каса са постъпили общо 374 молби от пациенти за финансиране на лечение в чужбина. От тях са одобрени 167, т.е. за толкова е счетено, че няма лечение у нас. През същата тази година потърсилите помощ само в една болница в Турция - "Анадолу медицински център", са 1700. Тоест хората, които ходят в чужбина за лечение, което съществува и у нас, очевидно са в пъти повече от тези, за които не се предлага тук помощ. Отделно се ходи в други болници в Турция, в Германия, Израел, Русия, Франция, Испания, Австрия, САЩ. Няма статистика колко общо са българите, които се лекуват навън. Най-често помощ се търси за онкологични заболявания, мозъчни тумори и по-специално за лъчелечение с т.нар. кибернож, обясняват от здравното министерство. Навън се пътува и за химиотерапия, трансплантации и костно-мозъчни операции, ортопедични и очни операции, лечение със стволови клетки, ин витро. Цените са от 7000 до 120 000 евро в зависимост от лечението. Съдейки и по броя на кампаниите в платформата единен дарителски номер (dms), голямата част от болните избират и да си го плащат сами. И предвид това, че от догодина здравната каса ще поема, макар и малка част от лечението в ЕС, търсещите помощ навън ще се увеличат още.Защо?Лечението в чужбина рядко е прищявка, макар че вероятно има и такива случаи. Голям процент от пациентите, които ходят навън са с тежки проблеми, които у нас не са решени, въпреки че болните са направили опит. Според Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на...", която помага и в дарителските инициативи на dms, в момента най-търсената дестинация е Турция. Там е по-евтино в сравнение със Западна Европа, по-близо е, качеството е сравнимо, а отношението - коренно различно от това у нас. Турция между другото води целенасочена политика за създаване на условия за здравен туризъм и заедно с Индия и Сингапур е сред водещите дестинации в света за този тип пътувания, а чуждестранните й пациенти растат постоянно.

"В България ни казаха, че няма какво да се направи повече. Проверихме какви са цените, в Турция се оказа най-евтино, същевременно е и близо, което е особено важно за продължително лечение и при което постоянно се пътува. Има уреден превод, а в хотела чуваш само българска реч и се чувстваш почти като вкъщи. Проучихме и самите лечебни методи", обяснява Деси Сеймянович, съпруга на Игор Сеймянович, който е с астроцитом - мозъчен тумор с не особено добра прогноза. Игор е претърпял операция тук и лекарите му дали 7 месеца. След проучване двамата заминали за "Анадолу медицински център" в Истанбул. Болницата е асоциирана към обявената от какви ли не класации най-добра болница в САЩ "Джон Хопкинс". Изпълнителният директор е американец и там постоянно се въвеждат нови и нови технологии. Известният кибернож в "Анадолу", който всъщност представлява машина за лъчетерапия, която насочено атакува туморните тъкани и позволява избягването на хирургическа намеса, е един от първите в Европа.

Специално в "Анадолу" българите най-често ходят за лечение на ракови заболявания. "Но не всичко е кибернож, както се смята в България и както се казва - като се купи и тук такъв апарат, хората няма да ходят навън. От тези хора, които идват при нас, от киберножа се възползват максимум 50-60 годишно", опровергава общото мнение Мустафа Мехмедов, мениджър за България на "Анадолу". Той припомня, че болницата разполага и с други апаратури, които ги няма тук.

За нивото на тази болница и желанието на все повече българи да се лекуват там е показателно следното: Според хирурга в болницата Хюсеин Кемал Раша в 95% от случаите на рак на гърдата не се отстранява засегнатата гърда - маха се само туморната тъкан, а останалото се върши от прицелна химио- и лъчетерапия.В България подобно нещо е абсолютно табуи никой никога не би го казал публично, защото у нас стандартът все още е да се отстранява гърдата, нещо, което е било масова практика и по света, но преди 15 години, според Раша. Турският лекар обяснява и смята, че емоционалната и психологическата помощ са също толкова важни за оздравяването, колкото и самото лечение. Това е известно и в България, само че тук не се практикува. И вероятно поради всички тези причини, както и поради липса на профилактика и ранно откриване у нас от рак на гърдата все още умират една трета от заболелите, докато турският лекар обяснява, че това е едно от най-"леките" онкозаболявания и преживяемостта при него е близо 90% в първите 5 години.

Въпреки 7-месечната прогноза у нас след операция, химио- и лъчетерапия в "Анадолу" 30-годишният Игор Сеймянович е преживял 2 години. След това се е появил рецидив и в момента той и съпругата му събират дарения чрез dms, за да продължат лечението, за което се смята, че ще е успешно и окончателно. Дали е така - времето ще покаже, но Игор е достатъчно млад, за да си струва да се положат всички усилия да преживее болестта.

Естествено, те имат цена. Само за предстоящото лечение на Игор са нужни 20 000 евро. Това е индивидуалната оферта, която се изготвя за всеки пациент, изчислява се от административния екип на болницата и всеки знае, че толкова ще плати за целия курс лечение заедно с престоя, и т.н. Никой не дава на ръка нито стотинка на лекари, те дори често не знаят каква е цената на назначеното от тях лечение, няма "изненадващи" разходи, нови изследвания и т.н. Няма и комисионни за посредници.

Освен това в сравнение с Европа цената е доста по-ниска. Например една интервенция с кибернож в Западна Европа е с 30-40% по-скъпа. "Ние сме болница на най-голямата турска фондация - "Анадолу". При нас не се гони много печалбата", твърди Мустафа Мехмедов. Според него освен цената другото, с което болницата привлича пациенти от България, е и подходът към тях и мултидисциплинарният екип. Е, и марката "Джон Хопкинс".

И човещината. Едно от най-впечатляващите неща в тази болница е пътят към нея. "Всеки пациент със сложна диагноза може да получи безплатно второ мнение от болницата", обяснява Мехмедов. Болницата има два офиса у нас - в София и Пловдив, самият Мехмедов е неин служител и получава заплата от нея, а не от комисионни за пращане на пациенти. Всеки може да потърси офисите, да представи медицинската си документация и да получи отговор може ли да бъде лекуван и каква е горе-долу прогнозата му. След това отива в Турция, преглеждат го, често се налага да му се направят и допълнителни изследвания или направо дублиращи българските (по обясними причини) и му се изготвя оферта. "Аз съм приятел с всички пациенти. Вече 7 години всяка божа неделя пътувам с пациентите за Истанбул. В моята лична кола, с която пътувам за болницата, всяка седмица пътуват и 4-има пациенти, без да вземам 1 лев от никого. На границата ни чакат още коли и правим конвой. Ако идват със самолет или автобус, им организираме всичко - посрещане и превоз до болницата, превод", обяснява Мехмедов.

Той наистина се дразни, когато някой му каже, че лечението в неговата болница е бизнес, когато го питат защо българските пациенти избират "Анадолу" или го карат да сравнява с лекарите и лечението тук. Колкото и невероятно да звучи.ОБРАТНАТА СТРАНА

Естествено, това, че дадено лечение е в чужбина, не гарантира нищо само по себе си. И по света, както и у нас, се предлагат доста съмнителни експериментални "лечения". Колкото и невероятно да звучи, пациенти у нас продължават да събират пари за вливания на стволови клетки в Русия, за които се твърди, че помагат на хора с увреждания на гръбначния мозък и едва ли не могат да вдигнат на крака човек в будна кома. Процедурата се правеше и у нас, но след скандал това беше преустановено. Официалното становище е, че въпреки дългите опити досега няма сериозни доказателства, че вливането на стволови клетки помага.

Най-новото "спасение" за пациенти с детска церебрална парализа и още 31 нелечими болести пък е т.нар. биокорекция в Израел. Представлява лечение с допамин и от "Спаси, дари на..." очакват българските лекари да направят официално изявление за съмнителността на този метод, за който само за един курс се плащат по 10-12 000 евро, като на болните се обяснява, че са нужни няколко.
снимка: Архив "Сега"
Трансплантация на собствени стволови клетки на пациенти с увреждания на гръбнака се правеха и у нас. Практиката беше прекратена след шумен скандал, но пациенти продължават да ходят в Русия за същата терапия.
Снимка: Архив "Сега"
Думата "анадол" идва от гръцки и означава от изток, което у нас се приема като точно обратното на "от запад". Увеличаващият се поток болни към Истанбул обаче постепенно променя това схващане.
22
10937
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
05 Ноември 2012 19:27
Я спрете да се оплаквате! Бойко дава над 3 млрд. годишно за здравеопазване. Какво искате още?
05 Ноември 2012 20:10
ами не е чак толкова голяма мизерията в българия щом имат пари са скъпо лечение в чужбина.
05 Ноември 2012 20:40
Трансплантация на собствени стволови клетки на пациенти с увреждания на гръбнака се правеха и у нас. Практиката беше прекратена след шумен скандал,

На снимката е професор БусарскиНатисни тук
05 Ноември 2012 20:47
Drug,
извинявай,че съм те пропоснал!Твоето мнение за медицината е толкова важно.
05 Ноември 2012 20:49
От Нова година няма да се плаща потребителска такса от 10 EUR в Германия.
05 Ноември 2012 21:37
тя бе просто превърната в извратен бизнес


няма по-точно определение
05 Ноември 2012 21:42
Може и да е точно определението "извратен бизнес", особено като се види сравнението с Турция. Някои тук взимат пари, а не лекуват, там взимат пари и лекуват.
05 Ноември 2012 22:17
Отлична статия!
Остава и да се намери кой да промени тази система на геноцид над хората, но това граничи с невъзможното
05 Ноември 2012 22:59
Не е случайно окайващото положение, в което е изпаднало българското здравеопазаване в годините на прехода.

Преход на къде? Преход към неолиберален пазарен фундаментализъм, господстващ в целия западен свят и изключително в САЩ. В САЩ, където здравната система е в ръцете на частни здравни застахователни компании, чиито цели, печалбата, директно противоречат на предоставянето на нужната услуга.

Здравеопазване за печалба не е работещо решение.
То, както и образованието, са обществени блага и би трябвало да са едни от първите приоритети на държавната политика.

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/


06 Ноември 2012 00:08
А медицината е наука, в която за 15 години се случват доста революции.


Това просто не е вярно, д-р Хипократ от о. Кос е дефинирал медицината като практика, изкуство, занаят, но в никакъв случай НАУКА!
А булгаристанските талибан-цоциалисти турнаха названието БИЗНЕС на всичко от което не разбират, и направиха лекарите еднолични, двулични и други ТЪРГОВЦИ! С което сложиха епитаф на здравеопазването, както и на странната държава България.
06 Ноември 2012 00:10
За т.нар. 'здравна реформа' от 1999 Иван Костов и неговото правителство, заслужават бял ден да не видят.
Както всъщност и останалите правителства след тях, че не прекратиха този безумен експеримент.
06 Ноември 2012 06:40
нема безплатно спасение
06 Ноември 2012 09:37
Това сега какво е - рекламна листовка на турската болница или ?
06 Ноември 2012 09:41
Все повече пациенти търсят спасение в чужбина
----
Едно от най-големите престъпления на прехода и българските политици е съсипването на здравната система,

Така е при демокрацията и пазарната икономика и който си е мислел, че ще живее в светлото бъдеще, да ходи да се лекува, ако ще и в тази рекламирана в статията болница.
06 Ноември 2012 09:43
Как така още не са наскачали докторите във форума.
06 Ноември 2012 10:49
Превърнаха медицината в извратен бизнес - да! Зорлем управляващите самодейци превърнаха лекарите в разнолични "търговци". От 1999г? - да! Пълният срив с нарастващо темпо навлезе с т.нар. болнична риформа. Моделът на тази медицина е безумен дори на Запад, главно в САЩ и Англия. Уви - единственият начин да запазиш професионалното си достойнство у нас е да излезеш от системата. Което и правим. Но дважди УВИ: съвременна медицина се прави само ЕКИПНО И МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНО, тоест в болница! А това става с изграждане на система, не с излизане... Което и прави Анадолският център. Впрочем у нас има единици практики на Световно ниво и българите от Западна Европа си идват тук само за лечение. Някой да е чул за такива?! Е, във ВИП БРАДЪР това не се коментира. Нито по Битивито. Изненадващо обаче с масовата касапница в Сарафово се справихме много добре. Подочу се, но не бе отразено като национална гордост. А може би беше?
06 Ноември 2012 10:58
Пазар и печалба ,това погуби здравеопазването.
06 Ноември 2012 12:37
То да е само здравната система оакана с мед да я помажеш... което и да хванеш за нищо не става, тотална олигофренизация.
Докато останалите олигофрении са поправими въпреки че струват скъпо и пре скъпо на всеки, например да си строшиш колата в дупка, да ти набутат развалени храни, некачествени стоки... хвърляш нова доза пари и се оправя... евентуално...

При здравната система няма тоя шанс, понеже олигофрена като ти съсипе веднъж здравето и иди се оправяй... ни пари ни гявол помага.
Обикновенно ти взема и парите предварително и изобщо "щастието е пълно".

така че бойкот на шибаните крадливи накъдърници и бегом в чужбина -
06 Ноември 2012 13:03
Преход към неолиберален пазарен фундаментализъм, господстващ в целия западен свят

това не е верно, в скандинавските страни, Испания, Франция, Германия не господства.
06 Ноември 2012 14:03
Мммм??Трудно се сещам за бизнес в България,за който може да се каже че не е извратен,ама да опитам : Сигурно бизнеса с храните?,зърнопроизводството?,Кремиковци,ОЦК'то или Електроразпределителните дружества?Аааа,сетих се,сигурно е Топлофикация?Не бе,най-неизвратен в България е бизнеса с горивата,еле пък Лукойл - в тези бизнесинституции българина поглежда табелките и чинно плаща на момента,защото е благодарен и възхитен от "точните пичове" движещи гореизброените "бизнеси" в България.
06 Ноември 2012 19:49
Изводът ? Българската медицина няма нищо общо със здравето на хората !
06 Ноември 2012 19:54
Здравето на хората ли....пълни глупости.........важното е да си платят здравните осигуровки и след това майната им........
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД