:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 402,369,214
Активни 66
Страници 9,553
За един ден 1,302,066

Владиците откриха битката за патриаршеския трон

Варненският митрополит Кирил измести Пловдивския Николай като наместник и управител на Софийската епархия
СНИМКА: БГНЕС
Варненският митрополит Кирил (на снимката) успя да се пребори в Светия синод и ще е не само наместник-председател, но и софийски владика до избора на нов патриарх догодина. Пловдивският Николай си тръгна ядосан от заседанието и оспори избора.
С избора на варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) в събота излязоха наяве конфликтите сред владиците за патриаршеския престол. От двете страни на църковната барикада очаквано се озоваха Кирил и пловдивският митрополит Николай. От начина, по който се разиграха събитията, стана ясно, че те ще са основните съперници за наследството на покойния патриарх Максим. Изборът на нов патриарх трябва да се проведе в рамките на следващите четири месеца под ръководството на Кирил, който се прочу с подарената му луксозна лимузина "Линкълн" и с агентурното си досие. Не трябва да се изключват обаче и амбициите на Гавриил Ловчански, Йосиф Американски и Йоаникий Сливенски.

Митрополит Кирил бе предпочетен за наместник-председател от седем архиереи пред сливенския владика Йоаникий и русенския Неофит, които получиха съответно четири гласа и един глас след тайно гласуване. "Това е тежък кръст, Бог да му е на помощ", пожела му Николай, който напусна изнервен заседанието на синода. След избирането му за наместник на БПЦ варненският владика побърза да заяви, че църковният устав няма да бъде променен, така че съперникът му - митрополит Николай, да може да се кандидатира въпреки ненавършени 50 години. "Желанието на всички архиереи е да се стараем да не допускаме противоканонични и противозаконни решения на Светия синод", заяви Кирил. Той бе категоричен, че архонти няма да участват в избора на следващия патриарх.

С тайно гласуване синодът отмени като неканонично решението, с което митрополит Николай бе определен за временно управляващ Софийската епархия. До избирането на нов патриарх тя ще се ръководи от наместник-председателя Кирил. Принципът, който бе следван, е, че патриархът - председател на Светия синод, е едновременно и софийски митрополит. Това е ключов пост, защото на бъдещия патриаршески избирателен събор наместникът ще има възможност да разполага освен с гласовете от своята епархия и с двойно повече избиратели от софийската.

Пловдивският митрополит нападна Кирил, че е избран в нарушение на устава на БПЦ. Според Николай наместник-председателят е трябвало да бъде избран с мнозинство, което съставлява повече от половината на всички членове на синода. Тоест при 14 синодални архиереи за митрополит Кирил е трябвало гласуват минимум 8 души, а той е получил подкрепата на седем от своите събратя. Само че в заседанието участваха не 14, а 12 владици - отсъстваха западноевропейският митрополит Симеон и американският Йосиф. Освен Николай протоколът за избора на Кирил не са подписали Калиник Врачански и Игнатий Плевенски. И двамата са близки до владиката Николай. Пловдивският митрополит оспорва избора, като се позовава и на това, че в устава на БПЦ няма изричен текст наместник-председателят и митрополитът, който управлява Софийска епархия след кончината на патриарха, трябва да са едно и също лице. Вчера варненският митрополит Кирил отслужи литургията в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

------- КОМЕНТАР

Бившият директор на вероизповеданията проф. Иван Желев определи като страх от реваншизъм решението спрямо Николай. Желев припомни, че много духовници са се радвали, когато епископът е бил избран за пловдивски владика и е напуснал Софийска епархия. "Онези, които по моя преценка са хора, които милеят за църквата и са наистина монашествуващи митрополити, са по-малко, отколкото другите, т. нар. салонни калугери", коментира той възможните кандидати за патриаршеския жезъл. И определи предстоящата битка като сблъсък на най-амбициозните, а не на най-достойните.

26
4603
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
11 Ноември 2012 19:38
.
11 Ноември 2012 20:19
В Живота е така - Две шилета се карат , а Дядо Йоаникий ще бъде Патриарх ...
11 Ноември 2012 20:20
Бог, да е на помощ на нас. Истинските Христолюбиви българи! За разните интригаджии, не ми се мисли. Ясно е, че трудно нашият благословен от Господа народ ,ще намери своя верен водач.
11 Ноември 2012 21:51
Бог да прости патриарха.Като гледах върволицата пред св. Неделя и Ал. Невски ...си виках защо толкова нещастен народ бе..каква е тази прокоба...има ли народ с по нещастна съдба...600 години треперене ..от треперене да оцелеем и опазим семето на племето,а то като че ли се оттече на запад...от толкова треперене вече главите ни се тресат ...народ без водачи осиротял...иска му се да има погребения ...така да си поседи на опашка ...да си поплаче ...по скоро за себе си и за децата си в чужбина. Църквата няма сили да се промени ...От 90 – та година чакаме църквата да се промени ...но тя няма сили..и народа / и вярващи и атеисти..защото това засяга и атеисти..понеже сме в една държава/.. трябва да и помогне да стори това. Аз не крия ..поведението на Максим не ми е било много по душа. Кротост,благост,смирение /по скоро мълчание../..това се харесва от жените и бабите ..но няма как аз да го харесам... Това поведение донякъде обаче е разбирамо. То е поведение на спасението ..ако си смачкан от насилие и обстоятелства исторически...когато мълчиш и се наведеш ..се спасяваш по някакъв начин. Църквата ни е смачкана не само от атеистичния режим...а тя е смачкана точно преди 140 години. Със схизмата на вселенската патриаршия от 1872 продължила 73 години , с която схизма ставаме прокажените на Балканите ,изолирани от околните православни ,а и не маловажно от Руската църква...тази схизма смачква не само църквата ни ...а и един току що явил се народ и държава ...и която схизма не ни позволява нито да се обединим ,нито да се извисим в очите на другите. Затова и Николай Пловдивски не е подходящ..той по скоро ми прилича на Антим I ,...Първия екзарх ..може да е бил ядосан, може да е искал да кряска /гърците са правили много золуми по нашите земи/..ама е трябвало и малко дипломация , да превие малко глава пред Антим VI…и е можело да не се стигне до тая проклета схизма. Единствен който разбира ..че от караницата на двамата Антимовци ...единствен който ще е радостен и ще потрива доволно ръце в сарай Долмабахче...ще бъде Абдул Азис / който залага мръснишки бомбата още с фермана ..давайки само автономия ..но не и автокефалия/ ...а мама ви гяурска изтрепайте се за власт...тая караница ваша ще остави нас турците в Европа ,и Константинопол навеки ще остане ислямски. ...разбира го само Кирил II , ерусалимския патриарх и не подписва схизмата...грък и досега смятан за враг на гърците / а да сте чули нашата църква и държава да го почита.../.
Кое пречеше на църквата обаче да спре да мълчи и да бъде толкова беззъба след 1990г. Инерцията, навика да обърнеш и другата буза като те шамаросат по едната ...може би ...затова и не трябва да съдим толкова строго Максим. Но и днес ако изпуснем момента ...това дето става в бедните махали на Лом ,Пазарджик,Бургас ..от проблем ще се превърне в бедствие. Църквата трябва да разбере ,или да се принуди да разбере ...че е настанало време когато се воюва за всяка душа ...от врата на врата / понякога и с кинти../...не да чака хората и младите да отидат в храма ...а тя да отиде при хората. Защо църквата чака държавата да въведе вероучение ...какво им коства да направят това което правят католиците в Раковски ...влизат децата с бели ризки като ангелчета в катедралата всяка неделя...коленичат и целуват ръка на попа...а после пеят ..пеят като херувими.Църквата трябва да отиде /не да я викат/...навсякъде..армия,полиция,уневерситети..а не да влиза само да пъси палатите на мутрите. Църквата трябва да спре и да мълчи ..и да почне да отговаря на въпроси...защо например църква и висш клир тъне в разкош ...а попове по селата в мизерия /не всички но повечето/.Защо някой превърнаха вярата ..в бизнес. Агентите...айде да не бъдат отлъчвани ..но поне да се покаят.Не може все оправдания да има...че такова било времето. Времето е било такова и за попа на нашето село... заради анатемите към ОФ и ТКЗС...първо го биха и обръснаха ,запечатаха църквата ..а после го пратиха и в затвора. След като излезе живя само 2 години. Времето беше еднакво за всички ..само че едни имаха дупе...а други колена. На новия патриарх..жезъла трябва да му бъде железен ...но от лъскаво желязо ..а не от груб черен чугун. И да започне нашата църква да се споменава 6 – та в общите молитви на Вартоломей , ..след Цариградската...по реда на получаване на автокефалията в историята ...а не на последно 14 – то място. Икуменията ...трябва да се работи за нея ...с много дипломация разбира се ../папата трябва да се принуди да се откаже да иска да бъде цар на всички християнски епископи/...защото ако не се случи тази икумения ..пак ще се наложи кръстоносци да се събират пред Поатие на запад , и портите на Виена на изток ...за да се брани християнска Европа.
Нещастна наша българска църква..песимист съм обаче. Боли ме ,въпреки че съм атеист ..но живея в тази държава .
11 Ноември 2012 23:27
“Предстои избор на патриарх, не е възможна друга процедура”, категоричен бе Кирил.
Промяна в устава на църквата, която да позволи на Николай да стане патриарх без навършени 50 г., няма да има.
Злите езици твърдят,че митрополит Кирил-избран за митрополит през 1989 г., е племенник на тогавашния зам.-шеф на Комитета по вероизповеданията и полковник от Държавна сигурност Христо Маринчев.
От разсекретените архиви на ДС стана ясно, че владиката е работил за разузнаването и за Шесто управление на ДС като агент Ковачев и Владислав.
През 2007 г. избухна скандал около заменки на църковни земи в епархията му. Той уволни членовете на църковното настоятелство в с. Рогачево, които сезираха прокуратурата за заграбената земя на храма им от приближени до митрополита.
Кирил уволнява дори свещеници, които си позволяват да го критикуват.
Медиите продължават да се занимават с новия му автомобил “Линкълн MKZ Хибрид” модел 2012 г,който бил много икономичен.
Натисни тук
12 Ноември 2012 01:57
Този митрополит прилича на Саруман от "Властелина...."
12 Ноември 2012 08:37
Николай не е цвете, ама дано не се натресем на тоя. Аз съм за Ловчанския митрополит. Но май парите ще решат въпроса.
12 Ноември 2012 09:40
... винаги съм се изумявал от нашите владици и цялата ни православна църква. Няма да си сложа грях и ще замълча, но са ужасни хора. Каквито и думи да кажем, каквото и да напишем - на тях изобщо не им пука. Жалко е.
12 Ноември 2012 10:18
Може би ще се напълнят нечии гуши и току виж ... Това ще е поредната крачка към Ада.
12 Ноември 2012 10:38
За съжаление съм принуден да се съглася че варненският доносник е по-сполучлив избор от пловдивската мутра с фундаменталистки уклон.
12 Ноември 2012 12:15
Oracle,
12 Ноември 2012 12:43
Май сега ще видим какво точно се нарича църковен разкол ...
12 Ноември 2012 13:14
"Линкълн" боб не яде!
12 Ноември 2012 13:53
Дежурните сорофци ги разбирам, дето мацат под новините за БПЦ , но не разбирам обикновените българи, които винаги ги минават по избори или да им приватизират нещо под носа.
После реват, че са прекарани.
През последните 23-23г. БПЦ беше подложена на каквъв ли не шантаж и мръсни игри от страна на външни, вътрешни и вредни фактори.
Целта е една, заграбване и ПРИВАТИЗАЦИЯ на църковните имоти и унищожение на ортодоксалното християнство.
12 Ноември 2012 14:01
Това, че медиите мацат най-много по пловдивския митрополит Николай е само едно доказателство, че точно той е най-добрия избор за Патриах на България в тези трудни и разколни времена в БПЦ. В тези трудни времена за БПЦ и криза, българската църква има нужда от силна, умна и енергична личност като Митрополит Николай.
Всъщност Патриарха трябва винаги да е силна личност и водач, а не благо и съгласяващо се на всичко старче.
12 Ноември 2012 15:53
Владиците откриха битката за патриаршеския трон

Скотове.
12 Ноември 2012 15:55
Задълбочава се скандала в Българската православна църква. От лобито на митрополит Николай призоваха за отлагане на избора на нов патриарх.
Натисни тук
12 Ноември 2012 18:43
Галя Горанова,
Убедил съм се, че сте умна.
Тази Ви дописка е странна - Сульо, Пульо и брат му се състезават за първото място в зен-будизъм.
Наясно съм, че собствениците на газетата са симпатични хасиди, но все пак...
12 Ноември 2012 18:49
Когото и да "изберат" - все тая.
На БПЦ и трябва гигант на Духа - Духовен водач и реформатор,
който да върне Христовото слово сред народа.
А в номенклатурата не се вижда такъв.
Т.е. все едно.
12 Ноември 2012 19:04
Oraсle
12 Ное 2012 10:38
Мнения: 8,722
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
За съжаление съм принуден да се съглася че варненският доносник е по-сполучлив избор от пловдивската мутра с фундаменталистки уклон.

Обичам димукратити от Шесто управление на ДС. По една случайност, 98% от тях изповядват юдаизма.
Ако не ме лъже склерозата, последната фундаменталистка изцепка на пловдивската мутра беше яростно несъгласие с гнусната идейка за "утроби под наем".
Желаете ли гнусни подробности?
12 Ноември 2012 19:30
Hugin
12 Ное 2012 18:49
Мнения: 7,627
Когото и да "изберат" - все тая.
На БПЦ и трябва гигант на Духа - Духовен водач и реформатор,
А в номенклатурата не се вижда такъв.
Т.е. все едно.

И баща на демокрацията? Киса Воробянинов?
И кое точно трябва да се реформира от реформатора? Да забрани Свети Йоан Златоуст?
Сещам се за един такъв, дето накрая беше пропсувал себе си.
12 Ноември 2012 19:53
todoor
11 Ное 2012 21:51
Мнения: 38
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Бог да прости патриарха.Като гледах върволицата пред св. Неделя и Ал. Невски ...си виках защо толкова нещастен народ бе..каква е тази прокоба...има ли народ с по нещастна съдба...600 години треперене ..от треперене да оцелеем и опазим семето на племето,а то като че ли се оттече на запад...от толкова треперене вече главите ни се тресат ...народ без водачи осиротял...иска му се да има погребения ...така да си поседи на опашка ...да си поплаче ...по скоро за себе си и за децата си в чужбина. Църквата няма сили да се промени ...От 90 – та година чакаме църквата да се промени ...но тя няма сили..и народа / и вярващи и атеисти..защото това засяга и атеисти..понеже сме в една държава/.. трябва да и помогне да стори това. Аз не крия ..поведението на Максим не ми е било много по душа. Кротост,благост,смирение /по скоро мълчание../..това се харесва от жените и бабите ..но няма как аз да го харесам... Това поведение донякъде обаче е разбирамо. То е поведение на спасението ..ако си смачкан от насилие и обстоятелства исторически...когато мълчиш и се наведеш ..се спасяваш по някакъв начин. Църквата ни е смачкана не само от атеистичния режим...а тя е смачкана точно преди 140 години. Със схизмата на вселенската патриаршия от 1872 продължила 73 години , с която схизма ставаме прокажените на Балканите ,изолирани от околните православни ,а и не маловажно от Руската църква...тази схизма смачква не само църквата ни ...а и един току що явил се народ и държава ...и която схизма не ни позволява нито да се обединим ,нито да се извисим в очите на другите. Затова и Николай Пловдивски не е подходящ..той по скоро ми прилича на Антим I ,...Първия екзарх ..може да е бил ядосан, може да е искал да кряска /гърците са правили много золуми по нашите земи/..ама е трябвало и малко дипломация , да превие малко глава пред Антим VI…и е можело да не се стигне до тая проклета схизма. Единствен който разбира ..че от караницата на двамата Антимовци ...единствен който ще е радостен и ще потрива доволно ръце в сарай Долмабахче...ще бъде Абдул Азис / който залага мръснишки бомбата още с фермана ..давайки само автономия ..но не и автокефалия/ ...а мама ви гяурска изтрепайте се за власт...тая караница ваша ще остави нас турците в Европа ,и Константинопол навеки ще остане ислямски. ...разбира го само Кирил II , ерусалимския патриарх и не подписва схизмата...грък и досега смятан за враг на гърците / а да сте чули нашата църква и държава да го почита.../.
Кое пречеше на църквата обаче да спре да мълчи и да бъде толкова беззъба след 1990г. Инерцията, навика да обърнеш и другата буза като те шамаросат по едната ...може би ...затова и не трябва да съдим толкова строго Максим. Но и днес ако изпуснем момента ...това дето става в бедните махали на Лом ,Пазарджик,Бургас ..от проблем ще се превърне в бедствие. Църквата трябва да разбере ,или да се принуди да разбере ...че е настанало време когато се воюва за всяка душа ...от врата на врата / понякога и с кинти../...не да чака хората и младите да отидат в храма ...а тя да отиде при хората. Защо църквата чака държавата да въведе вероучение ...какво им коства да направят това което правят католиците в Раковски ...влизат децата с бели ризки като ангелчета в катедралата всяка неделя...коленичат и целуват ръка на попа...а после пеят ..пеят като херувими.Църквата трябва да отиде /не да я викат/...навсякъде..армия,полиция,уневерситети..а не да влиза само да пъси палатите на мутрите. Църквата трябва да спре и да мълчи ..и да почне да отговаря на въпроси...защо например църква и висш клир тъне в разкош ...а попове по селата в мизерия /не всички но повечето/.Защо някой превърнаха вярата ..в бизнес. Агентите...айде да не бъдат отлъчвани ..но поне да се покаят.Не може все оправдания да има...че такова било времето. Времето е било такова и за попа на нашето село... заради анатемите към ОФ и ТКЗС...първо го биха и обръснаха ,запечатаха църквата ..а после го пратиха и в затвора. След като излезе живя само 2 години. Времето беше еднакво за всички ..само че едни имаха дупе...а други колена. На новия патриарх..жезъла трябва да му бъде железен ...но от лъскаво желязо ..а не от груб черен чугун. И да започне нашата църква да се споменава 6 – та в общите молитви на Вартоломей , ..след Цариградската...по реда на получаване на автокефалията в историята ...а не на последно 14 – то място. Икуменията ...трябва да се работи за нея ...с много дипломация разбира се ../папата трябва да се принуди да се откаже да иска да бъде цар на всички християнски епископи/...защото ако не се случи тази икумения ..пак ще се наложи кръстоносци да се събират пред Поатие на запад , и портите на Виена на изток ...за да се брани християнска Европа.
Нещастна наша българска църква..песимист съм обаче. Боли ме ,въпреки че съм атеист ..но живея в тази държава .

Бе за атеист тая словесна диария идва в повечко.
Ключовата фраза е "тази държава". Българин няма да нарече България "тази държава". Даже турчин няма да я нарече така.
За първи път това презрително обращение беше използвано от Фифи Кенеди, виден столичен пидирас, по волята на др. Луканов първи вожд на СДС.
Бе що толкова съм възхитен от хасидизма?
12 Ноември 2012 22:56
Аз съм за сливенския митрополит Йоаникий!
13 Ноември 2012 22:12
Знаеш ли Алф...това че обиждаш или намекваш за сексуалност...хич не ми пука...но да намекваш че не обичам държавата си , или да ме слагаш по доле от турците ...това няма как да го подмина...това просто е изключено да го подмина. Аз съм бил в чужбина и знам колко „хубаво” е там да си българин,и емигрант...ето затова ме боли,говоря нормално и то с голяма загриженост за страната си.Боли ме най вече за това че нормалното говорене и загриженост ...в държавата ми вече се смята за „диария”. Боли ме че няма надежда и вяра...и най вече любов.Може би нямаше да дразня никого ...ако бях крокодил,гарван или чакал като тебе ...постоянно да чакам неуспех в държавата си или сериозен проблем...за да почна да грача, да злорадствам,да кибича отстрани и да се радвам / междувпрочем подозирам че си журналист...и то не в Иран ,както си записал в профила си..а си оттука ...родно българско журналистче.../. Да беше обаче единствен лешояд ...който дреме и чака за смърт и леш та да кльопа...човек с мед да те намаже...но ми се струва че ставате все повече и повече...ето затова съм песимист за държавата си „българино”...и се чудя като животински видове защо просто не хванете гората...защото нито имате място сред турците нито пък сред привържениците на хасидизма. В гората има и смърт и леш..и ще си грачите на воля...какво ви пречи.
А иначе сериозно...да ...сигурно в момента най доброто е ротация...по една година на всички митрополити /все някой ще се окаже истински водач,други могат да се възнесат при началника си...и да бъдат заместени от по способни нисшестоящи епископи...Няма защо да се бърза...събор може да се прави и след 10 години....
14 Ноември 2012 02:19
todoor
, не става! Това е вековна институция, не акционерно дружество! Христос имал един куп апостоли, всичките достойни според него мъже, ако да е било угодно да направи управлението на църквата по принципа на римските консули, сигурно е щял да го стори. Вместо това той рекъл на Петър, оня същият Петър, дето три пъти се отрекъл, че го е познавал, а после горко плакал, да пасе овците му. Нека мине изборът по правилата, пък новият Патриарх, ако се види недостоен и е изпълнен със смирение, да свика църковен събор, този събор да промени устава, ама не в угода на някой, щото той Господ си знае работата, и да се избере друг, достоен, ако ще онзи отец Саръев, дето Ники-с-Ролекса отказал да го благослови за кандидат кмет на Кърджали. Уставът на БПЦ допуска патриархът да може да се оттегли с достойнство. Ама заради едни буквоядци и една фурнаджийска лопата да се прекроява устав - е, вол за мезе е много!
14 Ноември 2012 04:05
Йоаникий официално се е отказал да се кандидатира, има негово писмо на сайта на Сливенската митрополия. Той явно подкрепя Кирил.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД