:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,007,153
Активни 56
Страници 10,815
За един ден 1,302,066

Над 17 000 ученици ще учат на "две скорости"

9138 деца имат слаби постижения и се нуждаят от допълнително обучение
Общо 17 390 ученици от страната ще се включат в проекти за учене "на две скорости" през учебната 2012/2013 г., показват данните на министерството на образованието. Броят им е малко повече в сравнение с предходната учебна година, когато в програмата на МОМН "С грижа към всеки ученик" участваха 16 920 ученици. За настоящата учебна година са класирани 2233 проекта на обща стойност 1.955 млн. лв.

Програмата се състои от три модула - за подготовка на талантливи ученици за олимпиади, за допълнителна подготовка на деца от предучилищните групи и за допълнително обучение на ученици със слаб успех от III до VIII клас.
Със средства от програмата за националните олимпиади по различните предмети ще се включат общо 8252 ученици, почти толкова са били подготвени и миналата година, като 1177 от учениците са участвали в национални и международни състезания. Учителите, които ще подготвят бъдещите олимпийци, са 945. Предвидените средства са почти 797 000 лв. Най-голям е делът на проектите - 670, които ще се реализират от общинските училища. 65 са държавните училища, които ще получат средства за подготовка на бъдещите олимпийци. Средствата за всяко училище се определят според броя на участниците в националните олимпиади и от броя на медалистите в международните състезания.
Общо 6466 ученици със слаб успех от III до VIII клас ще се включат в групи за допълнително обучение по български език и литература, по математика, природни науки и по обществени науки. Броят им незначително се увеличава спрямо предходната година. Тогава в допълнителни групи са се включили 6386, като 5049 от тях са показали напредък, тоест програмата показва добра успеваемост според отчета на просветните експерти. Тази година повече са децата със слаби резултати в прогимназията - 4359, а в началния етап са 2107. За обучението на учениците от V до VIII клас са отделени 555 387 лв., а за малките - 276 319 лв. Условието е ученикът да има по-слаб годишен успех по съответния предмет в сравнение с успеха на випуска на училището и на випуска от страната. Децата със слаби постижения се обучават в групи от 4 до 8 ученици. За допълнително обучение за една група на учителя се изплаща възнаграждение в размер на 700 лв. плюс 10% за административни разходи на училището.
Други 2672 деца от предучилищните групи ще се включат в групи за допълнителна подготовка преди постъпването в училище, като бюджетът за този модул е 326 780 лв. За разлика от първия модул училищата, които имат класирани проекти за допълнителна подготовка, са предимно малки населени места или в периферията на големите градове. Още 2672 деца от предучилищните групи ще се включат в групи за допълнителна подготовка преди постъпването в училище, като бюджетът за този модул е 326 780 лв. За разлика от първия модул училищата, които имат класирани проекти за допълнителна подготовка, са предимно малки населени места или в периферията на големите градове.
Програмата "С грижа за всеки ученик" стартира през 2008 г. и тогава бюджетът й също бе на стойност 2 млн. лв. Целта е да се създават условия за изява на учениците с проявени таланти и интереси и на тези, които имат системни пропуски при овладяването на учебния материал и се нуждаят от допълнително обучение. Друга група дейности са свързани с допълнително обучение на децата, които трябва да постъпят в училище и имат затрудения с постигането на стандартите за училищна готовност. В тази група влизат и тези, чийто майчин език е различен от българския, както и деца от социално слаби семейства или децата в риск.
6
2909
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
11 Ноември 2012 19:18
То преподавателите трябва да учат на светлинна скорост, за да могат да научат на нещо децата. Цялата образователна с-ма е пълен резил!
11 Ноември 2012 19:53
Образователната ни система е трагикомична. Но даскалите сами са си виновни! В никоя държава не биха търпяли подобен фарс...
11 Ноември 2012 21:51
Образователната ни система е трагикомична. Но даскалите сами са си виновни! В никоя държава не биха търпяли подобен фарс...


Да бе. А вие като стачкувахме много ни подкрепяхте. Няма що. Нагло изказване.
Питате ли ни как карахме без пари почти два месеца? Не ви интересува. Защото не се интересуваш за собствените си деца.
11 Ноември 2012 22:34
Браво на олимпийците и техните учители!
12 Ноември 2012 11:49
Писи,не им се връзвай!По време на стачката слушах една мамичка в автобуса:"Тия даскали няма ли да мирясат най-накрая,че моя вече не го изтрайвам вкъщи!"А образователната система ни е такава от реформи на парче и калпави чужбински "експерти",които се надпреварват да дават тъпи съвети.Преди време някакъв американец беше предложил да си закрием специалните училища /за слепи и глухи/.Представяте ли си?Идва някакъв от страната с най-много специални училища в света и ни предлага такива простотии,а наш`те идиоти от МОН/МОМН и т.н. ще си строшат ръцете да му ръкопляскат.Да не говорим за делегираните бюджети,учебниците,хорариумите и т.н.Ако имаше поне един умен човек в това министерство,щеше вече да е разбрал,че на пазарен принцип образование не се прави!
12 Ноември 2012 16:12
Pisi не се ядосвай! Чела ли си "Нагоре по стълбата, която води надолу"? Там директорът окуражава учителите към невъзможното с думите "И нека това ви вдъхнови за подвиг! Но това е в Америка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД