:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,161,433
Активни 93
Страници 9,116
За един ден 1,302,066
Темида

По сделките ще ги познаете

Кандидатите за главен прокурор трябва да приемат, че медиите и обществото трябва да се ровят в имуществото им и как е придобито. По-добре сега, отколкото когато стане късно
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Сотир Цацаров
Ако по нещо със сигурност си приличат кандидатите за главен прокурор Сотир Цацаров, Борислав Сарафов и Галина Тонева, то е в артикулираните от тях очаквания, че ще бъдат обект на масирани кампании в опит да бъдат очерняни. Те намериха подкрепа в куп бивши и настоящи фактори в държавното ръководство, които достигнаха до крайния извод, че у нас и"Исус Христос да дойде, ще му извадим компромат"Нещата станаха драматични, след като един от кандидатите - Сотир Цацаров, мина през няколко телевизии, за да каже как е наклеветен от електронното издание "Биволъ", че бил получил апартамент от строителна фирма като дарение. Той показа документи, включително и нотариален акт, че придобиването на този имот е станало чрез покупко-продажба на пазарна цена. "В тази публикация има няколко верни неща и едно категорично невярно", заяви той Цацаров. По думите му е вярно, че има такава сделка, както и че тези са страните по нея. "Вярно е, че това е номерът на нотариалния акт, томът на нотариалния акт, датата, на която е сключена сделката, абсолютно вярно е описанието на имота - апартамент от 55 квадрата, или 55,2 - това няма никакво значение, в град Пловдив. Дотук всичко това е вярно. Това, което не е вярно, е, че сделката е дарение. Сделката е покупко-продажба на съвсем реална цена", заяви кандидатът за главен прокурор.

Той каза и че показва документите, защото"раздуването на балона до такава степен вече граничис границите на клеветата". И че със сигурност ще се появяват нови подобни неща.

Да, определено не може и не трябва покупко-продажба да бъде наречена дарение. В конкретното разследване се пуска обаче дори видеозапис, на който се вижда, че при проверка в партидата на Цацаров в Имотния регистър към Агенцията по вписванията при тази сделка е записано "дарение, с дарител, надарен" и т.н. Но в същата тази партида сега, седмица по-късно за същото прехвърляне е посочена "покупко-продажба".

Сега от Агенцията по вписвания твърдят, чегрешката била при тях и чеЦацаров дори изпратил през седмицата писмо с искане партидата да се оправи. И те поправили техническата грешка. Случай, който поставя куп въпроси за това кой, какво, как записва и поправя в регистрите. Но това е друга, следваща тема.

Иначе кандидатът за главен прокурор твърди, че се отнася положително към предложението за предварителна проверка на кандидатите още преди гласуването им. И имотните сделки няма как да не са част от тези проверки. И поне въпросителните около тях. Просто кандидатите не трябва да се сърдят, че медиите и обществото се ровят в тяхното имущество, в средствата и начините на придобиването му. Напротив - по-добре сега, отколкото когато стане късно и ще боли много повече.

А пък и тримата, както и техните половинки, определено са били доста активни в имотен смисъл през последните години. И това лесно може да бъде видяно в имуществените им декларации - от 2007 г. до 2012 г.Все неща, писани и подписани от тяхНека припомним накратко само някои от тях, както и част от въпросите, които възникват.

От декларациите става ясно, че през Сотир Стефанов Цацаров и неговото семейство са минали не малко пари и имоти. Според декларацията му от 2008 г. например през 2007 г. той и жена му са купили два апартамента, едно ателие и два малки парцела - всичко за малко над 120 000 лв. Купили са си тогава и 5 декара гора за 4000 лв. Като източник на доход за всички покупки са посочени заплатата на Цацаров и парите, които е получила съпругата му Меглена Илиева Ангелова-Цацарова като нотариус. Същата година те са си купили за 30 000 лв. и автомобил "Тойота". Жена му е посочила като банкови влогове в лева и евро за 400 000 лв. и в същото време и ипотечен заем за 332 000 лв.

През 2009 г. той декларира още няколко покупки - на апартамент, на дворно място, на право на строеж. Освен това е посочено, че като дарение жена му получава кафе-аперитив и склад за кафе. Определено тук ще има въпрос кой е направил дарението.Двамата са купили и няколко декара овощна градина в село КостиевоПрез последните години като нотариус съпругата на Цацаров посочва като доходи над 250 000 лв., като за 2007 г. декларира над 400 000 лв. В декларацията си за 2011 г. той посочва, че е купил апартамент от 59 кв.м в София заедно с гаражна клетка - за 83 000 лв. В същото време продава апартамент от 84 кв.м за 84 101 лв. През тази година големият ипотечен заем на жена му вече е намален до 233 000 лв.

В последната декларация, подадена от Цацаров през същата година, покупка на имоти няма. Той има влогове в евро и левове за малко на 50 000 лв. - като източник посочва заплата и наеми. Жена му пък има над 200 000 влогове в левове и евро - като източник са посочени също наеми и възнагражденията, получавани като нотариус. Тя продължава да има като задължение кредит за 211 000 лв.

Една от сделките предизвика също въпроси. Веднага след тяхното задаванесъдията обяви, че атаките срещу него и жена муго накарали да не се отказва от борбата за поста на главен прокурор. Той призна, че съпругата му Меглена наистина е участвала в симулативна сделка с имот - при която в нотариалния акт е била посочена многократно по-ниска от реалната цена. Тази информация бе изнесена по-рано от "Биволъ", който съобщи, че нотариус Меглена Цацарова и нейна колежка са купили през 2008 г. две овощни градини от по 2.9 дка край село Костиево, Пловдивско. По искане на продавачката обаче в нотариалния акт е била записана 120 пъти по-ниска цена от реално заплатената - 1000 лв. вместо 119 151 лева. "Ако една от страните теоретично няма каквото и да е желание да бъде посочена действителната цена, то в нотариалните актове, с които съпругата ми и нейна колежка нотариус са придобили въпросните две овощни градини, фигурира действително цена от 1000 лева. Дотук това не е престъпление, дотук това не е нарушение. Покупката е осъществена със средства, които са напълно ясни, както от нейната данъчна декларация, така и напълно ясни от декларациите, които аз ежегодно подавам пред Сметната палата. В моята декларация не фигурира цена от 1000 лева, а точно толкова, колкото е, колкото са излезли от банковите сметки на моята съпруга и са отишли в банковите сметки на продавачите. Факт е, че бяхме жертва на една тотална измама", коментира Цацаров. Той твърди, че въпреки симулативно ниската цена, семейството му е платило всички реално дължими данъци и такси по сделката. Но въпросите продължават да стоят.

В декларациите си пред публичния регистър на Сметната палата, друг от кандидатите за главен прокурор - Борислав Сарафов пък посочва, че е придобил три апартамента в София чрез дарение - 46 кв.м, 65 кв.м и 81 кв.м. Това е станало през 2006 г. Това е посочено в неговата декларация, подадена през 2007 г., когато работи още само в окръжна прокуратура. В декларациите не е посочено от кого са направени даренията. И е редно да се обясни. И ако това са примерно родителите, както се предполага от Имотния регистър, просто да се дадат естествените обяснения - откъде, как, колко, какво. За да е всичко чисто и да няма скрито-покрито.

В следващата декларация Сарафов посочва две покупки от 2007 г. на два "Опел"-а от страна на жена му. Единият е за 4000 лв., а другият е за 2000 лв. Като източник на доходите за покупката са посочени заплатите на съпругата. През 2009 г. семейството купува апартамент от 42 кв.м в София за 25 000 лв. Като източник на доходите са посочени заплати. През 2010 г. те купуват и БМВ за 24 000 лв. Сарафов декларира и влог от 10 000 лв. и кредит от 10 000 евро. В декларация за 2012 г. той посочва влогове по 8000 лв. в евро и левове и влог на съпругата от 9000 евро.

Третият претендент - Галина Николаева Тонева-Дачева, пък декларира, чее придобила през 2008 г. апартамент от 110 кв.мв столичен квартал срещу 340 000 лв.

Като произход на средствата са посочени заеми и лични средства. В същото време продава апартамент от 85 кв.м в друг столичен квартал за 170 000 лв. Тя декларира и ипотечен кредит в банка за 70 000 евро. През 2010 г. тя посочва като налични 40 000 лв и 8000 долара и отделно като банкови влогове 10 000 евро и 3000 лв, както и остатък от банковия кредит. През 2010 г. семейството продава "Рено" и декларира 70 000 лв. налични пари извън банка. Пак е посочен ипотечният кредит, но вече и лизингов договор за автомобил за 33 000 лв. Същите задължения са декларирани и през последната година. В последната декларация е посочено и наследяване на къща с двор и автомобил в софийско село, както и 10 000 лв. Като налични отново са посочени 70 000 лв. Освен това има и три влога - един от 5000 евро, друг от 1100 евро и разплащателен от 4500 лева.

Както става видно, и тримата кандидати за главен прокурор определено показват добро имотно състояние за тукашните стандарти. Затова би било добре да минат и през една бърза проверка на НАП.

Освен това със сигурност ще е в полза и на тримата кандидати да свикат пресконференции и с имуществените си декларации да обяснят какво и с кого са купували, какво са продавали, кой ги е надарил, от кого са наследили и т.н.

За да могат после да обвиняват и арестуват с чиста съвест.Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Борислав Сарафов
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Галина Тонева
10
5836
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
28 Ноември 2012 21:40
Ааа, сега схванах, цуцурков бил купил апартамента, ама те нещо объркали в Агенцията по вписванията, та той ги коригирал пост фактум. Ами може ли тогава да видм платения данък по сделката? Предполагам, че това е уравнение с прекалено много неизвестни за нашата данъчна администрация...
28 Ноември 2012 22:49
Според мен има по-важни въпроси от рода на:Как се появиха богаташите в България.Вследствие на способностите си,или като резултат от топлите им връзки с БКП и ДС.Има ли наистина разследваща журналистика в България,или всичко е наужким?
29 Ноември 2012 07:53
Без коментар:

Чл. 89. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г.) Очевидна фактическа грешка на вписването в имотния регистър се поправя по реда на чл. 247 от Гражданския процесуален кодекс с определение на съдията по вписванията.Чл. 90. (1) Вписването в имотния регистър се заличава, когато по исков ред се установи недопустимост или недействителност на вписването, както и несъществуване на вписаното обстоятелство.

(2) Заличаването се извършва по искане на заинтересуваното лице, прокурор или служебно с определение на съдията по вписванията.

(3) Определението, с което се заличава или отказва заличаването, се съобщава по реда на Гражданския процесуален кодекс на лицето, направило искането, или на заинтересуваното лице и подлежи на обжалване с частна жалба пред окръжния съд. Решението на окръжния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.Чл. 91. (1) Заличаването на вписването се извършва чрез подчертаване на подлежащия на заличаване текст и забележка, че подчертаният текст, с посочване на началото и края му, е заличен.
29 Ноември 2012 09:25
Тарикатлък и Завист - две исконни черти на българския характер. Първата, демонстрирана от кандидатите за Главен Тарикат на държавата през годините на усъвършенстване на тарикатлъка. Втората, от всички които смятат, че щом те са бедни (по различни причини) всички по-богати са крадци.
А това е мечтата на неуспелия цоциалист (маскиран като демократ?):
.. да могат после да обвиняват и арестуват с чиста съвест.
29 Ноември 2012 10:42
Случая със Савов е най-шокиращ, но далеч не е единственото тъмно петно в биографията на "най-стабилния съдия" Цацаров:

1. Похода на Цацаров от провинцията към големия град започва с протекцията на Радка Петрова - виден бранител на магистратската омерта, на разните "малоимотни" съдии, и на хората от Красьовото тефтерче.

2. През 2006-та Цацаров предлага на ВСС да направи без конкурс (т.е. в грубо нарушение на закона) младшия следовател Милена Георгиева младши съдия. Отказва коментар за мотивите си. Тя е съдийката, която в началото на тази година се прочу скандално, като чете в съдебната зала ЕГН-та и адреси на журналисти.

3. Подслушването по пропадналото дело срещу "абсолютния престъпник" е разрешено неясно защо от Цацаров, а не от софийски магистрат. Дали защото тогава Янева още не е шеф на СГС изкарването на разрешително за слухтене още не е най-лесното нещо в света?

4. Пловдив можеше да номинира 9 човека за ВСС, но праща само един кандидат - Галя Георгиева, протеже на Цацаров, което не крие подкрепата и възхищението си от него, и която "се разбира с МВР", каквото и да значи това. Защо? Няма други достойни, или е особено важно във ВСС да са само "свои хора"? Същата тази съдийка сега защитава тези дето я пратиха във ВСС толкова непрозрачно. Каква е моралната тежест на такава защита, лъхаща на реципрочност?!
29 Ноември 2012 11:09
България има нужда от политическа трапанация и санитарен период от 25 години през който, в състояние на европейски "протекторат", ще има възможност да отгледа почтенни и можещи политически субекти, които да мислят за добруването на нация и родина, а не за слагане на разни "големи братя"!
29 Ноември 2012 11:30
Ами от 3-мата - само на последната мадама цените изглеждат пазарни - не, че да ти даряват и да купуваш на ниски цени е незаконно, ама някак е...
29 Ноември 2012 12:07
Крайно време е да започне поетапно отпаднето на данъчно-осигурителната тайна в следния ред:
1. За лицата по чл.2, ал.1, т.1 – 31 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, за техните съпрузи и живеещите на съпружески начала, както и за ненавършилите пълнолетие лица;
2. За назначените по специалните закони (магистрати, полицаи, военни и всички държавни служители);
3. За бизнеса;
4. За всички останали.
29 Ноември 2012 16:11
"Исус Христос да дойде, ще му извадим компромат"


...да ама не идва Исус, а Юда...
29 Ноември 2012 21:05
Където и да си бучнем "хобщото" , цвърчим и на "неолиберално" мЕришем ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД