:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,967,119
Активни 114
Страници 19,354
За един ден 1,302,066

Дебатът за бюджет 2013 тръгна при липса на яснота по макрорамката

Голямата въпросителна е кога ЕК ще възстанови 385 млн. лв. за направени вече плащания от хазната
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Депутатите на два пъти удължаваха работното си време, за да приемат пакета от бюджетни закони за 2013 г. Гласуването на държавния бюджет обаче започна в 19 ч. при полупразна зала. Това провокира БСП да предложи заседанието да продължи до окончателното приемане на закона.
Дебатът за бюджет 2013 започна снощи при липса на яснота по макрорамката и въпросителни относно реалния размер на очакваните приходи. И дефицитът за 2012 г., и приходите за 2013 г. са заложник на забавеното възстановяване от ЕК на близо 385 млн. лв. Ако парите бъдат преведени до края на декември, бюджетната 2012 г. може да завърши с дефицит чувствително под планирания. Ако парите постъпят през 2013 г., сумата ще се окаже извънреден, незаложен в консолидираната фискална програма приход, който ще улесни управляващите в месеците преди изборите.

Както "Сега" писа, България чака от ЕК 192 млн. евро за вече покрити със средства от националния бюджет разходи, но възстановяването им се бави заради недостиг в общия европейски бюджет. И вчера нямаше категорична яснота кога ще бъдат преведени парите. Председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова обаче бе категорична, че ако парите се получат през 2013 г., ще влязат във фискалния резерв и няма да се преразпределят за допълнителни разходи. "Няма постъпили предложения за допълнителни разходи в проектозакона за държавния бюджет, които да изхождат от очакването, че тези суми ще се забавят и ще се появят като извънреден приход през 2013 г. Ако това стане, ще ги използваме за подкрепа на резерва", коментира Стоянова.

Превеждането на парите през 2013 г. ще осигури непланиран плюс в приходите на държавата на фона на критиките, че заложените нива са предизборно завишени и неизпълними. И според опозицията, и според бизнеса в проектобюджет 2013 е заложен неизпълним ръст на ДДС от 784 млн. лв. Като трудно изпълним се сочи и ръстът от 280 млн. лв. на планираните постъпления от данъка върху доходите на физическите лица. В тях са включени и очаквани 120 млн. лв. от новия данък върху лихвите по депозитите въпреки предупрежденията, че сумата ще се окаже по-ниска.

Възстановяването на средствата от ЕС навреме ще направи възможно приключването на годината с много по-нисък от заложения дефицит. И вчера министърът по еврофондовете Томислав Дончев коментира пред "Сега", че очаква сумата наистина да постъпи до края на годината.

Гласуването на Закона за бюджета започна в 19 ч. вчера, след като веднъж парламентът удължи работното си време до 20 часа, а след това и до 24 ч.
2257
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД