:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,303,678
Активни 111
Страници 25,251
За един ден 1,302,066

Миналото на премиера Борисов привлече вниманието на Европарламента

Директорът на ОЛАФ сочи България като пример за транснационална корупция в Европа
СНИМКА СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ
На семинар "Корупцията в страните - членки на ЕС", организиран от три парламентарни групи - на социалистите, либералите и зелените - една от най-критикуваните държави бе България.
За първи път в Европарламента в Брюксел се заговори публично за миналото на българския премиер Бойко Борисов. На семинар "Корупцията в страните-членки на ЕС", организиран от три парламентарни групи - на социалистите, либералите и зелените - една от най-критикуваните държави бе България. В същото време християндемократите, които са политическото семейство на ГЕРБ, организираха спешно сходен, но чисто теоретичен семинар за "престъпните системи и корупцията в ЕС". В съревнованието надделя тройният семинар, защото залата му бе препълнена, за разлика от другия. Българските евродепутати се разделиха по политически признак, като дискусията, засегнала и миналото на Борисов, бе проследена от шестима от тях - социалисти, либерали, един от СДС и един независим.

Темата за Борисов бе развита най-подробно от пратеника на Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" и сайта "Биволъ" Атанас Чобанов в доклад под мотото "Борисов и доктрината за нашия кучи син", използвайки определението на Франклин Рузвелт за диктатора Анастасио Сомоса Гарсия, управлявал Никарагуа 1936-47 г. В притихналата зала премиерът бе описан от Чобанов като ръководител на "мафиотска държава", чието минало е свързано с контрабанда на наркотици и цигари. Припомнени бяха грамите на американски посланици, огласени от "Уикилийкс", публикациите в "Конгрешънъл куотърли" и "Тагесцайтунг", записът от разговора на Борисов с шефа на митниците Ваньо Танов за Мишо Бирата и пр. "ЕС трябва да даде ясни насоки кой е приемлив и кой - не", настоя Чобанов.

Пряко от залата той направи видеотелефонен разговор с основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, укриващ се в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция и САЩ. Той заяви, че изтеклите поверителни телеграми в сайта му са автентични, включително и за Борисов.

Чобанов и колегите му от "Биволъ" опитаха през юни да привлекат вниманието към миналото на Борисов на специалната Комисия на ЕП за организираната престъпност и корупцията CRIM, но на 24 септември предложението им бе отклонено само с един глас мнозинство "поради липса на ресурси за разследване". Проблемът бе отнесен в началото на ноември и до парламентарната Комисия по петициите, която още не се е произнесла.

Върху България се фокусира и изказването на директора на Службата за борба със злоупотребите в ЕС (ОЛАФ) Джовани Кеслер. Той напомни за разкрития от ОЛАФ "Случай "Николов - Стойков". "Говори се за злоупотреба и корупция с еврофондовете, за подправяне на фактури", каза той. "Но тези фактури са издадени от германски фирми. Това е показател за корупцията, която няма граници. В Германия са осъдени двама участници, а в България двама не са"..., заяви Кеслер по повод оправдаването на Марио Николов и Людмил Стойков. "По дефиниция сериозната корупция е транснационална. Затова не бива да се гледа на нея само през национална перспектива", продължи той. "Каква трябва да бъде реакцията?", запита директорът на ОЛАФ. "Трябва да има европейски, а не само национален отговор. Отговорът е да има европейски прокурор за такива престъпления, като се използват европейските договори. ЕП и комисията работят над този въпрос. Той няма да изземе функциите на националните прокуратури, но за първи път ще има европейско разследване, което ще е историческа стъпка", заключи той.

От изказалите се евродепутати само независимият Слави Бинев коментира конкретно темата "Борисов". Той потвърди наблюденията на Кеслер и каза, че в България се установява своеобразна криминална диктатура, сочейки за пример министър-председателя.

Председателят на Комисията по гражданските свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар - испански либерал - направи горчиво заключение: "ЕС не е в добра форма, дори някои мислят, че е в лоша. Проблемът не е само финансов, икономически и социален, а истинският проблем е дискредитирането на европейската идея. Борбата срещу трансграничната престъпност трябва да обедини националните и европейското законодателство.Трябва да се въведат общи наказания за едни и същи норми на престъпления и корупция. Трябва да стигнем по-бързо и по-далеч."

Португалецът Руи Тавареш от зелените, който е зам.-председател на комисията CRIM, добави, че "корупцията прави народите скептични за смисъла на демокрацията".
90
21988
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
90
 Видими 
05 Декември 2012 20:00
А, след дъжд качулка е това. Всичко си стана ясно още когато Обама отказа да покани Боко във Вашингтон.
05 Декември 2012 20:02
Ааа, покани го той, покани...Ама друг път
05 Декември 2012 20:12
Защо социалистите и биволите притоплят клюки, а не се занимаят с животрептущата тема откъде Маргарет Папандреу има 550 милиона евро в Швейцария
Мисля си, защото много им се иска до един- два месеца да няма човек, който да чуе и една тяхна дума.
Казано простичко - байгън
05 Декември 2012 20:13
Трябва да се въведат общи наказания за едни и същи норми на престъпления и корупция. Трябва да стигнем по-бързо и по-далеч.

От това трябваше да се започне.
Патентът "каруцата пред коня" прескочил българската граница.
05 Декември 2012 20:14
Всичко си стана ясно още когато Обама отказа да покани Боко във Вашингтон.
Ний вече я забравихме тази случка. Ма вий си я помнете:
"Но ний знаем, че в нашто недавно
свети нещо ново, има нещо славно,
що гордо разтупва нашите гърди
и в нас чувства силни, големи плоди;"
05 Декември 2012 20:16
Срещата е била уговорена,самия ви възлюбен го каза,а отам насетне може да се тълкува и като самопокана, което е и най вероятно,за да го впечатли с маската .
05 Декември 2012 20:18
Ех Борисов, ефективен европейски лидер...
05 Декември 2012 20:25
"Е ли Бойко Борисов създател на мафията у нас, или да." Тема на доклада на Слави Бинев. Абе, къде е Трактора?
05 Декември 2012 20:29
Упс, сега видях, че Слави Бинев е платил мероприятието. Нямам повече въпроси
05 Декември 2012 20:30
Начи Олаф вика "корупция Николов/Стойков", Бинев и Чобанов викат "Борисов".
В газетата излиза "корупция Борисов".
До кога с тея станишевски нaмера таварищи?
05 Декември 2012 20:34
Едно време като бях малък на пазаря продаваха КРАТУНИ, сега кратуите са в мин съвета начело с ГЛАВНАТА КРАТУНА ББ и поопечните му ЦЦ,СД,ЛП и т.д.
05 Декември 2012 20:39
Ако кажа искрено какво мисля за статията и автора пак ще ме бутнат 6 месеца във фризера . Затова, без коментар ,за статията разбира се
05 Декември 2012 20:40
Червените се чудят как да оплюват ГЕРБ и Боко. И какво ни предлагат: ТЮРЛЮГЮВЕЧ от Станищов, Доган, Кунева, Болен Сидеров, Архонта, Жорж Ганчев,Яне и Марешки, Костов, „абсолютния престъпник” Цонев, Ковачки….Кой от тях ще носи отговорност за управлението? Или – радост за родните идиоти….
05 Декември 2012 20:42
Ама вие кво се заяждате сега - миналото на Боко , та миналото...за миналото е виновен Станишев . Сега Той строи магистрали , зали....Браво ,Боко
05 Декември 2012 20:49
Влакът на промяната пухти по хълмовете на времето.
05 Декември 2012 20:53
Португалецът Руи Тавареш от зелените, който е зам.-председател на комисията CRIM, добави, че "корупцията прави народите скептични за смисъла на демокрацията".

Демо-клепто-мани!
05 Декември 2012 20:55
доклад под мотото "Борисов и доктрината за нашия кучи син", използвайки определението на Франклин Рузвелт за диктатора Анастасио Сомоса Гарсия, управлявал Никарагуа 1936-47 г.


А, покани го, покани го и този път кучия му син. Техния си кучи син.
05 Декември 2012 20:57
Само един Мишков мълчи като риба,ама скоро ще трябва да проговори Натисни тук Натисни тук
05 Декември 2012 21:05
Всичко си стана ясно още когато Обама отказа да покани Боко във Вашингтон.


Покани го да разгледа Нашингтон ДС, манерка! Това по кенийско-муслимански Протокол е доста кръшна пцувнйъ

Оди да гледаш опера, демек!
05 Декември 2012 21:10

А, след дъжд качулка е това.


Качулка преди дъжд е това, незапалена камина в Оралния офис не се е случвала от времето на Лъки Лучиано и Ал Капоне...
05 Декември 2012 21:11

А, след дъжд качулка е това.


Качулка преди дъжд е това, незапалена камина в Оралния офис не се е случвала от времето на Лъки Лучиано и Ал Капоне...
05 Декември 2012 21:13
Meat, защо така грубо. Ненужно е!

Той и дядо владика така е рекъл, кога чул клисаря да попържа врабците, докато им мете нацвъканото - "Недей тъй, чадо, не ги попържай! Грехота от Бога е. Ти само им кажи Къш!, пък те сами ще си ... майката."

Така че, както ние си имаме спа туризъм, селски туризъм, кулинарен туризъм и прочие, и прочие, и прочие, то те си имат у Вашингтона града ... политически туризъм. Нещо като поклоническия туризъм, ама малко по-друго.
05 Декември 2012 21:44
Влакът на промяната пухти по хълмовете на времето

Пуфти пуфти, колко да пуфти? Преди три години пролетта трябваше да стигне с тенжери по ларгото.
Комай още поне четири години ще пътува по Обамския календар.
05 Декември 2012 21:47


Влакът на промяната пухти по хълмовете на времето.

Поздрави, Нели, убийствено заключение!
Браво!
05 Декември 2012 21:58
Пуфти пуфти, колко да пуфти?

Плевнелиев каза - високоскоростна железница - 2017. Дотогава ще пуфти.
05 Декември 2012 21:58
Поздрави, Нели, убийствено заключение!
Браво!

Mи убийствено, колко да е убийствено? Чичо три години вече бие с него..
Ни Боко, ни Хилъри, ни Обамича падна.
Читат нада.
05 Декември 2012 21:58
Само един Мишков мълчи като риба
Признавам си без бой, че ми беше съученик от гимназията, по-точно от "А" клас. Беше ноо свестен пич, шампион по ориентиране. Редовно идваше на у-ще, бягайки от Виница до центъра
05 Декември 2012 22:07
Чичо три години вече бие с него..
Абе, татуирайте си го някъде: "Тиквите няма да имат мнозинство". Аз лично искам да Го видя PM (приме министер) в тази ситуация. Ще бъде феерично!
05 Декември 2012 22:17
"ЕС трябва да даде ясни насоки кой е приемлив и кой - не", настоя Чобанов.

Бедний Чобанов! Къде по-лесно щеше да е ЕС да ни указва кой точно да е президент, кой - премиер и т.н. И после - лесно - от всеки според колко може - на всеки колко свари.
Но не би!
Тъпият и прост суверен изобщу ни ибава кой е приемлив за ЕС и кой не.
За туй - по-тънките и свестни хора си стоим във Франция и отдалече ръчкаме с остéна.
05 Декември 2012 22:23
Абе, татуирайте си го някъде: "Тиквите няма да имат мнозинство". Аз лично искам да Го видя PM (приме министер) в тази ситуация. Ще бъде феерично!

Драга колешке, ако не читат, поне да слушат, ве.
В момента ГЕРБ нямат мнозинство и Борисов е минпред, с голяма вероятност за втори мандат
Ако не ви е феерично, другия мандат хептен няма да ви е
05 Декември 2012 22:30
Глупавите съвети по Пътя ни са колкото щеш . Остава и да ни уверят,че по него вече няма политически проститутки ...
05 Декември 2012 22:48
Корупцията и всичко, което не е свързано със защитата на обществените интереси, няма място в нито едно правителство на земята, тъй като причината, поради която всяко правителство дори съществува е общия интерес.


http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/10/blog-post_29.html
05 Декември 2012 23:01
Разбира се, това му трябва на човека... Какви са тия измислени доматени революции и Тони Барбър от „Файненъшъл Таймс“ да прави намеци с паметника на Стамболов? От доктрината за „нашия кучи син“ на Рузвелт до сентенцията за „човека и проблема“, приписвана на Сталин, може да не е далече, а както се вижда, дори в Европейската народна партия биха извлекли политически дивиденти от подобно престъпление, но ако нещата наистина започнат да стигат до където е необходимо, дори самия Бойко е способен да си го инсценира -- не се ли опасявате
05 Декември 2012 23:04
Така че, както ние си имаме спа туризъм, селски туризъм, кулинарен туризъм и прочие, и прочие, и прочие, то те си имат у Вашингтона града ... политически туризъм. Нещо като поклоническия туризъм, ама малко по-друго.


Хубаво, ама що Му трябваше да влачи и меверейски, армейски, внешнеделски и други нищожества, сякаш си няма персонални ибрикчии?
05 Декември 2012 23:25
Don

Влакът на промяната пухти по хълмовете на времето.


Поздрави, Нели, убийствено заключение!
Браво!

Не е Нели.
Чичо е.
05 Декември 2012 23:45
Това идеологическата подготовка навремето е била желязна. Набивали са петолъчките в челата. Особено във философския.
За това на някои са им пътеводна светлина и до днес.
Ето ги хълмовете на времето и промяната.
05 Декември 2012 23:47
Пак нищо не сте разбрали от статията. Преведено: червените европейски корумпета (разбирай хората на Путин в ЕС) се опитват да съборят законно избрания български министър-председател. Шшшшчшш, ей, опичайте си ума!
06 Декември 2012 00:03
Quod licet Iovi, non licet bovi
06 Декември 2012 00:09
Не е Нели.
Чичо е.Индийд, Нелито не мойе да бъде чак толко лаконично
06 Декември 2012 00:15
.
06 Декември 2012 00:17
"Бойко Борисов е много ефективен лидер, има черен колан по карате, затова внимавайте"

Ей,фнимавайте какво говорите тука..
06 Декември 2012 00:26
Предполагам на Борисов (наричан още Березов) вече му е ясно, че щеше да е много по-добре, ако не се беше тътрил до Вашингтон за едно здрасти.
06 Декември 2012 01:05
Драга колешке, ако не читат, поне да слушат, ве.
Имаше едно време във Варна един тип - Мариуса. Той така приказваше на клиентите си - "колешке", надяваше се човечецът да са като него.
06 Декември 2012 02:28
Имаше едно време във Варна един тип - Мариуса.

Сигурно се сещаш и за Сийчето,на Погребите живеееше?
06 Декември 2012 03:05
Куцото ли?
06 Декември 2012 03:46
На салфетката на Чърчил разбрахме че пишело България - 75% на СССР. Какво ли пише на сегашната салфетка - предполагам 60% САЩ, 30% - ЕС, 10% Русия. Кой да ти каже?
06 Декември 2012 04:05
Той пак ги е бил!!!
В съревнованието надделя тройният семинар, защото залата му бе препълнена, за разлика от другия.

Семинарът, който разглежда миналото на Боко - пълен. Другият семинар - нъцки.
06 Декември 2012 04:36
Дайте да бъдем малко по-сериозни ...бате ни Бойко мое и да не го обичаме,ама нема нужда от пасквили като този,и то на страница нумеро уно.
Европарламентот се сетил за миналото Му /както кае манерката/ след късно е либе за китка.
Ако имаше кой да се сети колко ще Му порасне работата ...най-напред щеше наш Аамет да се сети,а не да Му раздава пищови и генералски мундири.
Та ...най ще е добре да се концентрираме на настоящето и бъдещето,а не на миналото.
Не,че настоящето ни е добро или пък бъдещето-много перспективно,но ...секи матриял си заслужава рендето.
Не само манерката и Бахура,но и секи и сичкото матриял.

06 Декември 2012 05:14
Той ваш Ахмед дето Го направи дженерал - едно на ръка....
Ма дето Му даде толкова гласове с репликата в с.Кочан - е т'ва не мога да го схвана...
06 Декември 2012 07:17
А бе защото гадзетата не е огласила най-последната изцепка на ПЕС:

Председателят на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс обяви, че е шокиран от изявление на лидера на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев срещу премиера Бойко Борисов и го призова да оттегли думите си, съобщиха от пресслужбата на ЕНП, цитирани от БТА.
Реакцията на Мартенс е по повод коментара на Станишев, направен вчера на официална пресконференция за ситуацията в България няколко месеца преди изборите.

Говорейки за правителството на Бойко Борисов, Сергей Станишев заяви: "Хората са масово без работа, нито бизнесът, нито хората вярват на тези обещания за реформи в евентуалния втори мандат на партията. Затова те ще бъдат наказани на следващите избори. Този, който е загубил доверието на хората и не иска да си тръгне с мир, по демократичен начин, ще си тръгне по друг начин".


"Наистина съм шокиран, че председателят на втората най-голяма политическа партия в Европа е могъл да направи подобно недемократично изказване по време на пресконференция. Смятам изказването на Сергей Станишев за неприемливо и противоречащо на утвърдените европейски стандарти за демократичност. Очаквам от лидера на социалистическото политическо семейство да поправи своята грешка, като незабавно оттегли думите си", призова Вилфрид Мартенс.


Европейски социалисти има да разбират какъв московски таралеж са си сложили в гащите.
Серго май наистина си е повярвал, че е голямата работа.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД