:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,907,899
Активни 81
Страници 7,288
За един ден 1,302,066

България продължава да тъне в корупция, изпреварена само от Гърция

Сериозната липса на прозрачност в политическата и икономическата среда, засилената роля на монополите и слабите регулатори подхранват подкупите у нас
Страната ни е в тотален застой в борбата с корупцията, оставайки и тази година на дъното в класацията за подкупност на държавите в Европейския съюз. Най-тревожните и ниски оценки в ЕС получиха България, която е на предпоследно място, и Гърция, която е след нея. Това съобщава докладът за 2012 г. на международната организация "Прозрачност без граници" , която този път е направила изчисленията си по нов, по-точен метод. Стойността на българския индекс е 41 по скала от 100 пункта, което доказва, че през изминалата година властта не е положила никакви усилия за намаляването на корупционните нива. Оценка под 50 пункта е показател за опасно висока подкупност. На световно ниво пък се нареждаме на 75-о място измежду 176 изследвани страни.

Сериозната липса на прозрачност в политическата и икономическата среда, финансирането на партиите, публичните институции, купуването на гласове, засилената роля на монополите и слабите регулатори бяха изведени от неправителствената организация като най-проблемните и подкупни зони, които дърпат България надолу. Те нареждат страната до държави като Черна гора, Либерия и Тунис, съобщи Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници". "След влизането на България в ЕС тя не само не прогресира в борбата със злоупотребата с власт, както направиха Кипър, Полша и Унгария, но и влошава резултатите си. Европейските нормативни актове няма как да помагат сами по себе си без ефективността на институциите и регулаторите", разкритикуваха от организацията.

Въпреки че показателите са доста лоши, данните не са изненада, тъй като кабинетът успя да свали държавата до последното място в ЕС още миналата година. Малко след това премиерът се опита да замаже положението, като назначи тогавашния шеф на българския клон на организацията Диана Ковачева за правосъден министър. Но от това не произтече нищо съществено по отношение на борбата с корупцията.

Нулев ефект засега има и от работата на центъра за борба с корупцията - БОРКОР, за който бяха отделени 16.5 милиона лева. "Всички политически партии и правителства претендират и започват с една много силна антикорупционна реторика. С какво точно се занимава БОРКОР? Това е организация, създадена за самата организация, и няма реална инициатива", коментира Димитър Кюмюрджиев, член на "Прозрачност без граници". Според него липсата на антикорупционни действия през последната година е главната причина международните инвеститори да избягват страната ни.

Организацията изреди мерките, които смятат, че са нужни за стопяването на подкупите в България. Това са системните действия на правителството срещу корупцията, прозрачност при финансирането на партиите, регулация на лобизма, силен контрол върху управлението на обществените поръчки, стабилни нормативни актове и наказателна политика. Още от създаването на проучването преди 18 г. в тези сектори са изрядни скандинавските страни, като Дания, Финландия и Швеция, чиито индекси достигат 90 пункта. "При тях можем да открием интегриран подход в борбата с корупцията не само със средствата на наказването и преследването. Там обществото функционира като единна структура, в която публичната администрация, бизнесът и гражданите желаят да се работи по правила, които осигуряват взаимен контрол, прозрачност, взимането на мотивирани решения от политическия контрол на страната", обобщи Калин Славов.

59
4874
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
05 Декември 2012 19:56
Ta какво обещаваха ГЕРБ предизборно за корупцията?
Да се преборят с нея или да я издигнат до нови върхове, недостигнати дори от тройната? Явно е било второто, защото Боко твърди,че изпълнява предизборните си обещания и че задминава във всичко Станишев.
05 Декември 2012 20:01
Странно нещо. Друг път, като пишат за класации, все посочват каква е промяната в мястото спрямо миналата година, пък този път са пропуснали.
05 Декември 2012 20:15
България на българите.
05 Декември 2012 20:27
Папандреу замести Станишев. Каква изненада.
05 Декември 2012 20:32
Гърчулята пак са ни изпреварили
05 Декември 2012 20:34
Manrico,няма нищо странно.Не са посочили каква е промяната,защото просто такава няма.Миналата година сме били на последно място,и сега е така.Ако приемат нови членки в ЕС,то тогава,ще сме още по-надолу
05 Декември 2012 20:39
все посочват каква е промяната в мястото спрямо миналата година, пък този път са пропуснали

Че то кой беше на власт миналата година?
05 Декември 2012 20:43
обобщи Калин Славов

Калин Славов, вместо да обобщава труизми, да вземе да каже :
1/ На какво се основава целият този черен пиар за България? На "външните наблюдения", дето открили, че у нас месечно се дават по 150 000 подкупа?
Амчи аз това мога да ви го кажа без всякакви наблюдавания.
Откакто има забрана за пушенето, се извършват горе- долу по толкова проверки в заведенията. Пуши се навсякъде, а има 200 глоби.
2/ Плаща ли някой за непрекъснатото окалване на България пред всевъзможни сбирки и във всякакви измислени класации?
И ако да, това не е ли е корупция
05 Декември 2012 20:49
2/ Плаща ли някой за непрекъснатото окалване на България пред всевъзможни сбирки и във всякакви измислени класации?
И ако да, това не е ли е корупция

Ми плаща.
Видяха, че с Моника-Хохегер мина пиниза, защо да се отказват...
05 Декември 2012 20:51
Че на кое място да сме, щом българският съд призна, че в хонорара на Ахмед Доган няма и капка корупция или търговия с влияние
05 Декември 2012 20:58
Там където държавните (общинските) чиновници, са се обзавели с повечко власт, без да бъдат контролирани, се получава точно това. Върла корупция. По всички етажи. Без значение на цветовете.
05 Декември 2012 21:04

А, не е без значение на цветовете.
Сивото най си пасва с корръпшъна.
05 Декември 2012 21:06
И са ко праим?
05 Декември 2012 21:09
внимателният 05 Декември 2012 20:43
2/ Плаща ли някой за непрекъснатото окалване на България пред всевъзможни сбирки и във всякакви измислени класации?


И на кого точно заподозряхте, че се плаща за непрекъснатото окалване с тази класация? На "Прозрачност без граници", чиято шефка до преди година е настоящ министър на ГЕРБ?
05 Декември 2012 22:19
Тази е проблемата пред ГЕРБ . За нейното разрешаване , полицейщината не стига . Тези , що клечат по "насипа" и гледат сеир , трябва да се изправят и помогнат на "ВиК"- работниците . Само при такава Политическа наредба ще ни тръгне "водата" ...
05 Декември 2012 22:53
Корупцията и всичко, което не е свързано със защитата на обществените интереси, няма място в нито едно правителство на земята, тъй като причината, поради която всяко правителство дори съществува е общия интерес.


http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/10/blog-post_29.html
05 Декември 2012 23:25
Корупция?!? То ТИМ, Цветелинки, Калинки, Златевци и други ДС отрепки са пълни собственици на този бардак, наричащ се държава и как би могло да има корупция?
06 Декември 2012 01:21


KaizerSoze

"Корупция?!? То ТИМ, Цветелинки, Калинки, Златевци и други ДС отрепки са "


Дорде не сложите ДС като аргумент, явно не звучите убедително...Виж за ЦРУ калинките мълчите като дупе@а.Нищо лично KaizerSoze, просто оправдавайки всичко с ДС си затваряме очте за недъзите на сегашната система.
06 Декември 2012 04:32
В България няма корупция, а във Фонд научни изследвания изобщо. Не са прави да ни слагат на предпоследно място. Да се срещнат с този чист и морален човек Игнатов и ще разберат, че ние сме най-малко корумпираната държава.
06 Декември 2012 06:22
А! Нима?!...
06 Декември 2012 08:41
Малко след това премиерът се опита да замаже положението, като назначи тогавашния шеф на българския клон на организацията Диана Ковачева за правосъден министър. Но от това не произтече нищо съществено по отношение на борбата с корупцията.

Интересно, че са пропуснали да разнищят и спряганата толкова често корупция в съдебната система под контрола на бивщият им шеф...
06 Декември 2012 08:54
Нулев ефект засега има и от работата на центъра за борба с корупцията - БОРКОР, за който бяха отделени 16.5 милиона лева.


Не е нулев, на минус сме с още 16 милиона!
ГЕРБ е опасна за България!
06 Декември 2012 09:10
ето и една друга новина:
Натисни тук

06 Декември 2012 09:16
Корупция?!? То ТИМ, Цветелинки, Калинки, Златевци и други ДС отрепки са пълни собственици на този бардак, наричащ се държава и как би могло да има корупция?
Именно. И сега този отбор си скубе косите, че преди 5 години допусна да влезем в ЕС, та да им развяват имената по вестниците на запад по подобни теми. Не, че много им дреме де, ама чат-пат им разваля бизнес-реномето.
06 Декември 2012 09:40
България на българите.

А пък вилаета на булгарстанците.
-
Много взе да се шлайфа, че няма ДС, много. Е вярно ДС е само една част от системата на политическата фекалия и помия, организирана във всичко властово и икономическо от гривестите шебек-тумбак рънгоч комунези.
Във вилаета не е имало никаква промяна от 1944 насам, макар че след 1989 комунезите станаха и гривести капуталисти. И тая година слушах оня гривестия зелник и комунез Желев как видите ли той с Хавел и Валенса бутнали комунизма. Смееех
06 Декември 2012 09:45
Много взе да се шлайфа, че няма ДС, много.
Да, тази мантра се повтаря до припадък, а в същото време виждаме бившите ченгета какъв отпор дават и как бранят територията си - в Църквата, във Външно министерство, в Службите, в Конституционния съд и т.н, и т.н.
06 Декември 2012 09:52
България продължава да тъне в корупция, изпреварена само от Гърция

Тенденцията е гарантирана от Герб
06 Декември 2012 10:09
Авакуме, който харесва ДС и не я заклеймява, със сигурност е привърженик на БСП и още по сигурно е, че се е облагодетелстван от роднини в тая партия, чийто наследник е той и е хапнал и той от едни пари, дето не му се полагат. Мафия.
Сит на гладен не вярва.
06 Декември 2012 10:35
Нищо лично KaizerSoze, просто оправдавайки всичко с ДС си затваряме очте за недъзите на сегашната система.
Ми че тя сегашната система е плод на партийно-политическите инженери от ДС, започнали да творят още във времената на дирижираните протести пред "Кристал" та и досега. Напоследък обаче поодъртяха, поумориха се, взе да им се изчерпва репертоара и да се повтарят, та явно ще е нужна млада смяна или външна сила, за да продължат пъкленото си дело.
06 Декември 2012 10:53
".....данните не са изненада, тъй като кабинетът успя да свали държавата до последното място в ЕС още миналата година." ?!

Що си мисля че почетното последно място заехме още с влизането си в ЕС и твърдо го държахме до сега ?

06 Декември 2012 11:03
Долу мутрата премиер и неговото перекенде цуцко апартаменчето де докараа народо до просешка тояга!
06 Декември 2012 11:07
Долу мутрата премиер и неговото перекенде цуцко апартаменчето де докараа народо до просешка тояга!


Ми дубре.

Олекна ли ти ?
06 Декември 2012 11:20
kempes

Не съм бил член на никоя партия и молба за членство не съм подавал.Що се отнася до ДС,имаше много служби които не се занимаваха с междуетажните клюки но всички бяха набутани в един кюп и ако някой има усещането ,чете се съпротивяват,да не забравя,че има и инстинкт за самосъхранение.Но чуждите агенти са на почит и уважение.Да каже Rakita ,ДС или друга централа изпрати А.АЛЕСИЕВ за съветник на Fi докарвайки безброй беди на страната? ДС е един параван зад който се крият други служби и интереси!
06 Декември 2012 11:23
Що се отнася до ДС,имаше много служби които не се занимаваха с междуетажните клюки но всички бяха набутани в един кюп и ако някой има усещането ,чете се съпротивяват,да не забравя,че има и инстинкт за самосъхранение.
Ами такъв е законът, какво да се прави - БСП-то го прие такъв. А и борбата не е за самосъхранение, а за надмощие. Все още.
Да каже Rakita ,ДС или друга централа изпрати А.АЛЕСИЕВ за съветник на Fi докарвайки безброй беди на страната? ДС е един параван зад който се крият други служби и интереси!
Явно ти си по-запознат, защо не ни осведомиш?
06 Декември 2012 11:24
Ноближава деня в който управляващата гербераска сган и обслужващите ги калинки ше бъдат залети с катран,овъргаляни в перушина и с шутове ше бъдат подкарани към панделата за огромните кражби и дирибейства!
06 Декември 2012 11:33"Явно ти си по-запознат, защо не ни осведомиш?"Еее,да стана осведомител?
06 Декември 2012 11:43
и с шутове ше бъдат подкарани към панделата за огромните кражби и дирибейства!
Работата е там, че овладяха и съдебната система. Но пък досегашният Гл. прокурор беше издигнат от "вражеската" БСП, а я колко умело служеше на сегашната управляваща партия. Та не се знае, знае ли се...
06 Декември 2012 12:00
Съд.....,какъв съд бе?Народо е озверял от глад и мизерия! И полицята няма да ги спаси тия тунеядци! Как една добра дума не чух за тия.Живеят као бурнейски махараджи,съсипаха целиот малък бизнес и народо зе да рови по кафите, ма и там нема вече!
06 Декември 2012 12:22
Заради тази корупция, нас ще ни обучава, как да се борим с нея фирмата Сименс (един от главните КОРУМПАТОРИ). А Вас кой?
П.П. За тези които си спомнят.Днеска се навършват 4-ри години от убийството на едно 15-ет годишно момче от един полицай. Мир на праха му!
06 Декември 2012 12:25
Еее,да стана осведомител?
Тенекия бакър не става, казваш.
Заради тази корупция, нас ще ни обучава, как да се борим с нея фирмата Сименс (един от главните КОРУМПАТОРИ).
Да, те само германците са виновни.
06 Декември 2012 12:28
И като си озверял от глад и мизерия що щеш във форума,а не си на улицата да протестираш бе пламенчо44 ? Или и ти си вирт-революционер като центурката а ?
06 Декември 2012 12:30
Виж казал съм го 1000 пъти, че монетата има две страни, А ти продържаваш да си мислиш, че има и от двете страни само ези или само тура. И понеже си специалист по германските въпроси, кажи ми нещо за Дойче Банк. Вярно ли е, че са скрили загуби от 12млрд. за да избегнат държавна субсидия?
06 Декември 2012 12:39
Вярно ли е, че са скрили загуби от 12млрд. за да избегнат държавна субсидия?
Е и? Не е ли по-редно да гледаме какво става в нашия си двор. Кой е казал, че германците не корумпират - та допреди няколко години в германското счетоводство се допускаше да се признават за разходи подкупите, дадени в определени страни, предимно по на изток. В страни, като вашата и нашата Сами сме си виновни, че гледат на балканците като на азиатци.
06 Декември 2012 12:45
Ще ти обърна внимание на едно друго съобщиние от въпросната банка. За предполагаемите залежи под Крит от природен газ и петрол. И пак ще си говориме за ЗАЩОТО! А за балканците и за общите ни цели когато говоря, много от Вас ми се подиграват и започват да разнищват историята, та дори до троянската война.
06 Декември 2012 12:50
За предполагаемите залежи под Крит от природен газ и петрол.
Те тези залежи не са ваши, нищо че са на ваша територия. Просто няма да ви ги дадат. Както и нашите, доколкото ги има, в акваторията на Ч. море. Малки страни като нашите нямат нито технологиите, нито специалистите, нито влиянието да започна да добиват сами петрол, газ и др. природни рисурси (напр. златото в Челопеч, добивано от Дънди прешъс). Обречени сме да концесионираме, пък ако се спазарим за добра цена - тогава ок.
06 Декември 2012 12:56
Не е само това, как ще се добива. Главният въпрос е това което ти се полага, къде ще отиде? А с надутия дълг и с трите МЕМОРАНДУМА, които се сключиха, всичките пари ( засега предполагаеми) които ще се спечелят ще отидат за изплащане на дълга Първо и ако остане нещо за страната. Така можеш лесно да си отговориш на моя въпрос "ЗАЩО".
06 Декември 2012 12:59
А с надутия дълг и с трите МЕМОРАНДУМА, които се сключиха, всичките пари ( засега предполагаеми) които ще се спечелят ще отидат за изплащане на дълга Първо и ако остане нещо за страната.
Със или без дълг на вас пак нямаше да ви дадат да добивате този петрол сами - петролът, златото, урановите и някои други залежи са със стратегически характер и големите транснационални корпорации организират дори държавни преврати и граждански войни, за да се докопат до тях. Примери бол.
06 Декември 2012 13:11
След като основаната на 07 декември 1989 г. Фондация "СДС" влязе във втория оазис на корупцията - „Раковски” 134 - не ни остана нищо друго освен да проклинаме още повече другарите, които им обещаха облаги срещу задължението да не се гони БКП/БСП с цел забраната и. Като гледам тяхната палячовщина, сигурен съм, че заедно с БСП трябва да ги настанят в новата какаманка-Белене, понеже там има къде да живеят; има 13 блока.[size=2][/size=2]
06 Декември 2012 13:58
Да добавя това което днес чух, по думите на проф. Фосколос, залежите на цялата територия на Гърция от природен газ стигат: За енергийните нужди за 120 години на цяла Европа !?!?!?
Ако има някаква доза истина в това, разбираш ли за какво става дума?
06 Декември 2012 14:07
И за да ти отговоря. Много по лесно е да манипулираш и използваш един народ, ако си го заробил икономически и се опитваш да им втълпиш, че им помагаш защото те сами не могат да си помогнат, защото .... И разбира се трябва да имаш и послушници, чрез които да можеш да си прокараш политиката.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД