:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,235,308
Активни 73
Страници 5,339
За един ден 1,302,066

Бизнесът е доволен от асфалта, но не и от чиновниците

Фирмите оценяват слабо работата на съда и образователната система
Бизнесът е доволен от пътищата, но по-добрият асфалт не облекчава работата на фирмите с чиновниците. Предприятията не пестят слабите си оценки за администрацията и продължават да се оплакват от данъчната тежест и държавните такси. Това показват изводите от проучване на Българската търговско-промишлена палата сред 3000 фирми, представено вчера.

Почти всяка втора компания твърди, че среща проблеми с административното обслужване и честите промени в законите. Конкуренцията от фирми, които работят на тъмно, също спъва предприемачите, а около половината от тях се оплакват от затруднен достъп до финансиране.

През 2012 г. единствено при инфраструктурата - едно от изследваните условия за бизнес и инвестиции, преобладаващият брой фирми (59%) считат, че има подобрение спрямо 2011 г. По шестобалната система компаниите са оценили инфраструктурата с 3.67, докато м.г. оценката е била 2.71.

Работата на данъчната администрация получава оценка 3.34. Тя е почти същата в сравнение с миналата година - 3.31. Сериозен остава и проблемът с погасяването на задълженията на държавата към фирмите. Темповете на разплащане се "радват" на оценка 2.98, като тя не помръдва за втора поредна година. Това не е случайно, тъй като една от основните причини за междуфирмената задлъжнялост е именно забавеното изплащане на задължения от страна на държавата и общините към фирмите.

Ефектът е лавинообразен, защото така и бизнесът се затруднява да плаща заплати. По данни на Главната инспекция по труда от януари до октомври след намесата на трудовите ревизори са изплатени около 60 млн. лв. забавени суми, но остават още около 57 млн. лв.

До септември борчовете на централната и местната власт са в размер на 286.5 млн. лв., сочат данни на финансовото министерства. По-голямата част от тях са натрупани от местната власт.

Най-ниска оценка бизнесът дава на съдебната система - 2.60. Лоша е и оценката за образованието, което, както и през 2011 г., получава едва 2.96. "Това е обезпокоително. Над 64% от фирмите имат проблеми при намирането на служители с подходящата квалификация или образование при наличието на почти 400 хил. безработни през второто тримесечие на 2012 г.", коментира шефът на палатата Цветан Симеонов.

Според него едно от възможните решения за облекчаване на фирмите е премахването на данъка върху дивидентите, както и намаляването на ставките за едноличните търговци от 15 на 10%. Според Симеонов това няма да се отрази негативно на фиска, а ефектите ще са само благоприятни. "Данъкът от 15% е една несправедливост към малките и средни фирми, за които всички ние казваме, че трябва да се грижим, защото те раждат големите предприятия след време", заяви Симеонов.
19
3212
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
10 Декември 2012 19:57
Ами как ще им допада образованието, когато все още училището се опитва да даде знания на децата. А „бизнесът” иска подготвени занаятчии – безплатно обучени за бачкатори...
Впрочем, кои се крият зад това „бизнесът”? Хампарцумян и останалите в анцузи?
---------------------------------
Блогът на Генек


10 Декември 2012 20:19
Чиновниците стават все по-голяма спирачка за бизнеса.
Накрая съвсем ще го спрат.
Започнах да ги мразя! Това, че ги храним - не е най-лошото. По-лошо е, че пречат, а ако трябва да свършат нещо - не го правят.
11 Декември 2012 08:29
за кой бизнес става дума- в големия си процент тези бизнесмени не могат да напишат името си ,произлязоха от мутренските среди, искат за продавачки хора с две висши образования,с езикови познания най-малко по два езика и за без пари.Това е бизнесът в България.Парите ги разпределиха комунистите при безкрупулните,наглите и зависимите-за да могат лесно да бъдат отстранявани,когато са неудобни,без да има съжаление за тях от обществото.Комунизмът не си отиде,той стана мутро-капитализъм.
11 Декември 2012 08:32
Впрочем, кои се крият зад това „бизнесът”? - "Крият се" голямо количество хора с огромни топки и енергия, които имат куража САМИ да си осигуряват доходът, че и на други доход да подрсигурят. Хора които ежедневно се борят вече 22 години с "демократичният чиновник". А има и "новобогаташи" и те не са малко, и те са грашка на растежа. А относно "безплатно обучени бачкатори" !?!?!? - Това не може да е изказване на човек даващ работа на някого другиго.
11 Декември 2012 09:22
Жалка държава, жалък "бизнес". То какво и да очакваш от "бизнес", където над 50% от работодателите са със средно образование, изкарано в някоя паланка за по-лесно избутване.
11 Декември 2012 10:23
Вероятно не разбирам нищо от икономика. прочетох по-горе -държавата и общините дължат 283 милиона лв., поради което междуфирмената задължаност е / по публикации из медиите/ "над 100 милярда лв." Да ме светне някой "бизнесмен", ама не по социалистически - "Бойко е виновен"...
11 Декември 2012 10:43
Като за теб: Държавата и общините за извършена и фактурирана от мен работа ми дължат 10 лв., за които аз съм платил и данъци и ДДС. Аз ти дължа 15 лв. за извършени и фактурирани от теб услуги, за които ти пък си платил и ДДС и данъци. 15>10. Никой от нас с теб не е получил парите си. Нито Бочко, нито Дянков е виновен. Виновен е ... познай от три пъти!
11 Декември 2012 11:20
Задължения на държавата към бизнеса:
Невъзстановен ДДС - около 200 млн. лв. (поради спецификата на данъка и сроковете и процедурата за приспадане);
По обществени поръчки - около 300 млн. лв. (по-голямата част е на общините).
Задължения на бизнеса към държавата - има-няма 14 МЛРД. лв.;
Задължения на бизнеса към работници и служители - Х млн. лв. (неустановени по размер, но в млн. лв.);
Междуфирмена задлъжнялост - над 100 МЛРД лв. (по данни на самия бизнес).
Та за какво рИве безнесът ? Или някой наистина вярва, че мултиплициращият ефект на 500 млн. лв. е 120 млрд. лв. ?! Наистина ли има толкова глупави хора ? Или това е пак поредната манипулация за добрия бизнес и лошата държава ?
11 Декември 2012 11:49
Квази демокрация,квази държава,квази партийки,квази бизнес, да не изреждам по -нататък.
11 Декември 2012 12:07
БирникЪ, не се излагай.
Пример:
Аз дължа примерно на мой доставчик = 20 000.00
на мене 20 фирми ми дължат по 1500 = 30 000.00
на тези 20 фирми други 10 дължат по 1000 = 200 000.00
общата сума на задълженията само за 220 фирми стана 250 000.00
11 Декември 2012 12:59
Помнещ,
надявам се помниш какво е клиринг ? Ми, вземете се У ръце и си го организирайте бе, а недейте само да пискате. В тая държава всеки дължи на някого пари. За какво са ви тия организации на бизнеса ? Да ми се лезят по медиите разни Даневци, фондационери и др. и да мрънкат колко лоша е държавата.
А защо не поискате създаване на ред за прихващане на вземания по обществени поръчки срещу погасяване на задължения за данъци и осигуровки ? Да ти обяснявам ли как може да стане ? По-лесно е да ти кажа как няма да стане - с мрънкане по медиите.
11 Декември 2012 13:17
В ДОПК няма легално определение за “прихващане”. Прихващането е институт на гражданското право, уреден с чл. 103 - 105 от Закона за задълженията и договорите.

Това прихващане в данъчно-осигурителния процес може да стане по инициатива на органа по приходите или по писмено искане на задълженото лице (чл. 129, ал. 2 ДОПК).
Данъчните правоотношения са с държавно-властнически характер, поради което правната норма на чл. 105 ЗЗД предвижда, че прихващане на вземания с данъци може да стане със съгласие на органа по приходите.

А с новите промени и единната сметка "държавно-властническия характер" те праща в десета глуха
А що се отнася до многобройните "съюзи на работодателите". Просто без коментар, защото ще напиша нещо много нецензурно.
11 Декември 2012 13:52
БирникЪ
11 Декември 2012 12:59
Помнещ,
надявам се помниш какво е клиринг ?


Моля, моля! За "клиринга" си има един стар готин виц, всички го знаят. За онзи чичко (германец или саудитец, няма значение), дето оставил 100 евро на рецепцията на хотела докато разглеждал стаята. В това време хотелиерът платил бързо на свой кредитор, последният - на свой и така по веригата до селската проститутка, която като взела стоте евро ги върнала в хотела за да си плати "наема" за предишен период. Гостът не харесал хотела, взел си банкнотата и си отишъл. Но в селото всички "задължения" били изчистени.
11 Декември 2012 14:09
Помнещ,
не ми разказвай ДОПК и ЗЗД. Бизнесът да сяда и да мисли как да си оправи задълженията между себе си и с държавата. А защо смяташ, че органите по приходите няма да са съгласни за прихващане на вземане по обществена поръчка със задължение за данъци или осигуровки например ? Стига да съществува инициатива за правно урегулиране. А защо тази инициатива не дойде от разните му там бизнес организации ?
Лебовски,
това е икономиката. Въртене на едни пари.
11 Декември 2012 14:56
Като за теб: Държавата и общините за извършена и фактурирана от мен работа ми дължат 10 лв.
която в повечето случаи едва ли струва и 5 лева.

11 Декември 2012 15:55
http://bg.netlog.com/impel1955/blog/blogid=157817#blog
11 Декември 2012 16:15
БирникЪ,
С посочените цитати просто показвам, че и сега съществува механизъм за прихващане на задълженията. И какво от това?
Отново едно примерче.
Приемаме, че печеля обществена поръчка за 100000. Имам срок за изпълнение от 30 дни. Имам 10 работника с 1000 заплата. Двама доставчици със същия брой работници и съм се договорил за 30 дни отложено плащане. Изпълнявам поръчката, но плащане нанай. Да приемем даже, че са ми изплатили един аванс от 25000.
Какъв ще е резултата за мен, достовчиците и държавата.
Държавата ще си прихване данъците и осигуровките, от мен и от доставчиците. Общо 18300.
Аз ще съм изплатил заплатите на работниците си, нямам задължения към държавата, дължа 41700 на доставчиците си и евентуално имам да вземам 51700.
Да предположим, че съм мно о о го "голяма работа и следващия месец пак печеля поръчка.
След два месеца работа ще дължа на доставчиците си 85000 и евентуално да взема 100000.
След половин година се "договарям" и срещу 10% отстъпка взимам 90000. Разплащам се с доставчиците и резултата е точно такъв, какъвто го показа Големия Лебовски.
А що се отнася до това, Данев, Захариев,Донев или Дончев да защитят нечии интереси освен своите - забрави
11 Декември 2012 18:05
В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ български бизнес няма.
Като изключим онези които обслужват чуждестранния капитал, остават основно източвачите на държавния бюджет, т.е. хората които като кърлежи са се впили в държавата и изсмукват голяма част от бюджета.
12 Декември 2012 10:32
Държавата била виновна, че бизнесът го е закъсал, защото дължала към 500 млн. А защо бизнесът разчита само на държавните поръчки/пари? Други пазари няма ли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД