:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,528,150
Активни 118
Страници 25,160
За един ден 1,302,066

ПАСЕ призова България да уважава македонското и помашкото малцинство

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) поиска от България прилагане на конвенцията за защита на националните малцинства и подписване на европейската харта за регионалните и малцинствените езици, съобщи радио Дойче веле в програмата за Македония. От ПАСЕ са поискали България изцяло да приложи членовете от Рамковата конвенция за защита на националните малцинства и най-вече в частта за индивидуалните права, „с оглед на факта, че не признава съществуването на македонско малцинство и на помаците”. Според асамблеята България трябва да покаже напредък в даването на права на лица, които принадлежат на националните малцинства, в частта на представяне на матерния им език и поддържането на тяхната културна идентичност. ПАСЕ иска България систематично и безусловно да осъди езика на омразата срещу малцинствата и да засили мерките за взаимна търпимост.
129
3336
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
129
 Видими 
14 Декември 2012 16:18
Туй Пасе, да не някакъв нов Коминтерн? Нямат ли си друга работа, че да си измислят разни малцинства?
14 Декември 2012 16:20
нагло и грозно!
Къде ги сега политиците ни да скочат като бик на червено. Онези - в Европарламента, председатели на ПЕС ... членове на ЕНП ...
14 Декември 2012 16:21
Свободата не означава слободия, където всеки лумпен си назначава каквито си иска права. ПАСЕ по-добре патки да пасе, отколкото акъл да дава. Ние по-добре знаем какво включва състава на българския народ.
14 Декември 2012 16:22
всъщност това може би е FYROM strikes back на вчерашната позиция на България към БЮРМ
14 Декември 2012 16:26
yes indeed
FYROM strikes back....
сега като се почне една в Утрински вестник и там разни...
УДБАШИТЕ имат лоби навсякъде...
14 Декември 2012 16:27
А кой ще каже на България да уважава българското малцинство? Че, от нагъзени на всички страни политици, го отнася средностатистически етнически българин.
14 Декември 2012 16:31
Имам някакъв натрапчив спомен, че братовчедът на полк. Кадафи, г-н Соломон Исак Паси, е някакъв виден деятел на ПАСЕ - моля поправете ме, ако ли не, амбразурата да не зяе много, ами да се жалва на т.н. Мони Паси - предвалително се извинявам на някои фопумни дами, ако съм събудил спомени в тях - относно Паси, не относно ПАСЕ...
14 Декември 2012 16:31
Малоумниците,които признаха и се радваха на Македонска държава сега да отговарят
14 Декември 2012 16:32
...че не признава съществуването на македонско малцинство и на помаците


Слагането в един кюп на двете "малцинства" говори за пълната неосведоменост на писачите от ПАСЕ.
Признато от нас или не, македонско малцинство у нас не съществува.
Признато от нас или не, помашко малцинство у нас съществува.

П.С. Всъщност македонско малцинство има в Македония.
П.П.С. може ли някой да ми припомни, да чии х@й ни е това ПАСЕ, при наличие на дестки други евро-хранилки?

14 Декември 2012 16:34
Bacho Кольо
14 Дек 2012 16:32

къде видя това македонско малцинство у нас - от пътуващите през уикенда за Бг македонци от БЮРМ ли?
14 Декември 2012 16:35
Грешка от бързане. попрових я.
14 Декември 2012 16:38
Bacho Кольо
14 Дек 2012 16:35

14 Декември 2012 16:40
подписване на европейската харта за регионалните и малцинствените езици,


На какъв език говорят македонците и помаците, че не се сещам?
14 Декември 2012 16:44
Скоро време май ще трябва да правиме учебници и за шопското малцинство. Па може и за граовското.
14 Декември 2012 16:50
Е, след като дават пари за цоцане освен циганско, македонско, помашко, турско може да се намерят още влашко, сръбско, гръцко и др. малцинства.
Спрат ли парите, ще изчезнат и малцинствата.
14 Декември 2012 16:52
Cruella de Vil
14 Дек 2012 16:50

и сирийско ще си имаме, в Харманли ... на палатков лагер ...
14 Декември 2012 17:00
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) поиска от България прилагане на конвенцията за защита на националните малцинства и подписване на европейската харта за регионалните и малцинствените езици, съобщи радио Дойче веле в програмата за Македония.

От ПАСЕ все още нищо не са поискали.
Deutsche Welle пропуска да отбележе, че това са изисквания, залегнали в проекта за резолюция по мониторинга на България, който ще бъде гласуван на идната пленарна среща в Страсбург (21-25 януари 2013). Натисни тук
Това е въпросният текст в проекта за резолюция:

"17.16. ensure full implementation of all the provisions of the Framework Convention for the Protection of National Minorities, in particular those concerning the personal scope of application of the Convention in view of the non-recognition of the existence in Bulgaria of the Pomak and Macedonian minorities, and sign and ratify the European Charter for Regional or Minority Languages (ETS No. 148)"

Натисни тук

СЕГА, остава да видим на какво е способна българската дипломация и най-вече дали ще концентрира усилията си за редактиране/премахване на тоя текст или върху критиките за милиционерщината, съдебната система и изцепките на "патриотите" през джамиите.

По отношение на "македонския език", България трябва да отстоява позицията, че езикът на Конески не може и няма как да бъде "малцинствен" и "регионален" в България, по простата причина, че този език е създаден и наложен извън територията на страната. Нещо повече - той е базиран върху българско регионално наречие извън Пиринския край, т.е. няма как да е местно за Пиринско.
По отношение на "помашкия език", струва ми се, българската дипломация трябва да постигне съгласие с Гърция. Това ще е трудничко, при условие, че гръцки "езиковеди" тръбят по света, че имало "помашки език", а Солунският университет "Аристотел" споменува "помашкия език" като "застрашен малцинствен език" на свои коференции.

14 Декември 2012 17:05
бонго-бонго
14 Дек 2012 17:00

може ли, извинявай, едно уточнение, ако може - по дефиниция езикът има възникване, развитие и настояща проява, с обуславящи го причини. Какво от това е присъщо на македонския? Изкуствено създаден като есперантото. Все едно ПАСЕ да скочи на всички държави, които не спазват правата на есперантското малцинство ...
Ще взема да пиша на ПАСЕ да отправи остри критики към Индия да спазва правата на АСЕМБЛЕР и КОБОЛското малцинство ...
14 Декември 2012 17:08
Парламентарната асамблея се състои от общо 642 членове - 321 постоянни членове и 321 техни заместници.


Туй то всичкото ПАСЕ. Работят напълно безвъзмездно - Dr Livingstone, I presume?
14 Декември 2012 17:14
Под "македонско малцинство" какво разбират : власи, торбеши или шиптари? Щото сите ги имаме у нас. А шопите са най-опасното "малцинство". А врачанското малцинство е най-мюзевирското малцинство.
14 Декември 2012 17:16
дааа, ама пък в БЮРМ нямат българско малцинство! Имат турско, влашко и ... египетско
14 Декември 2012 17:23
otvrat, да бъдем последователни. Щом у нас нема помашко малцинство, значи и в Македония нема. Торбешите са техните помаци, т.е. наши помаци с друго име.
14 Декември 2012 17:26
Абе давайте да ги признаваме тези малцинства и да минава. Щом някой се чувства като античен македонец, помак, турчин, мирмидонец, джедай - нека се изживява като такъв - не виждам с какво това пречи на другите. Всъщност проблемът настъпва, когато на държавно ниво признаването на малцинство се обвързва с конкретни облаги - това е което трябва да се спре. Не може джедаите у нас да имат по-малко права от турците или македонците. За всички трябва да е еднакво.
14 Декември 2012 17:30
Във връзка с тъй наречения помашки език, ето няколко реда от гръцки Pomak-English Glossary (пропуснал съм доста думи от турски произход като напр. abanjí, преведено foreigner, както и международно използвани като напр. adrés):
adgóre up
afchár shepherd
aftsá sheep
apáshka tail
at from
azík tongue
l white
bístro clear
blíze near
bólan sick
14 Декември 2012 17:41
Българската делегация в ПАСЕ се състои от шестима представители и шестима техни заместници от различни парламентарни сили, избрани на пропорционален принцип. Тя се оглавява от Юнал Лютфи от ДПС.

Е, сега да видим каква ще е реакцията на г-н Юнал Лютфи от ДПС.
Иначе, абсолютно правилна е позицията на бг правителство относно членството на БЮРМ в ЕС, че "БЮРМ (Македония), първо трябва да покрие всички критерии – особено тези за добросъседство. Историята не е нещо, което се пренаписва или преиначава, има исторически факти, които са признати, и ние не можем да допуснем да ни се краде от историята".

ПП
ПАСЕ призова България да уважава македонското и помашкото малцинство

Какво македонско и помашко малцинство какви пет лева! Едните са македонски българи, а другите българи мюсюлмани.
14 Декември 2012 17:44
Виждам, че Бонго е попаднал в собствените си капани. Както съм казвал и преди, всеки който защитава македонистките тези за "македонски език" е много уязвим - във всяко едно отношение, тоест аргументите на тези хора се градят върху пясъчната основа на легендите и фалшификациите на сърби, белградски подлоги и български майцепродавци.
14 Декември 2012 17:48
Бе от шопите по-вредни няма.
14 Декември 2012 17:52
Виждам, че Бонго е попаднал в собствените си капани. Както съм казвал и преди, всеки който защитава македонистките тези за "македонски език" е много уязвим - във всяко едно отношение, тоест аргументите на тези хора се градят върху пясъчната основа на легендите и фалшификациите на сърби, белградски подлоги и български майцепродавци.

E, и от тези, които се позиционираха като врагове в България.
14 Декември 2012 17:53
ако може - по дефиниция езикът има възникване, развитие и настояща проява, с обуславящи го причини. Какво от това е присъщо на македонския?


Българският книжовен, ако щеш национален език, се създава без участието на единни държавни, социални и културни институции - държава, църква, министерство на просветата и комитет по култура. Балканските - търновско тревненски диалекти се налагат, защото българските възрожденци подхождат от романтичните представи на 19 в за нация-държава и език. Те вярват, че работят за възстановяването на средновековната българска национална държава на Асеновци и Шишмановци със столица Търново. Специална роля има и габровският диалект поради В. Априлов и неговата гимназия, защото Априлов не искал да дава пари за учебна литература на "грозен говор", като този в Рибния буквар, например. И така преклонението към търновските диалекти, като въобръжаем език на Търновското българско царство като средновековнаТА българска национална държва, се оказва един от основните фактори във формирането на новия национален български книжовен език. Друг фактор е и напредналото културно и икономическо развитие на региона.
Наивните опити на Славейков, Шапкарев, Лозарите и т.н. да обогатят така наложилата се норма се провалят безславно. Защото книжовният език, веднъж наложил се, по парадигма изключително трудно се влияе от диалектите. Типичен пример е отношението към "мйекото говорйенйе", "шопския" и "винкеуите".

В Македония ситуацията е коренно различна. Там през 1944-5 г. се създава със закон "jазикот". Той е създаден специално да измести един вече съществуващ национален български книжовен език. Този български национален книжовен език е активно ползван от местното население до попадането на Вардарска Македония
под сръбско владичество. Огромната част от това население е учило и е било образовано на българския национален книжовен език в училищата на Екзархията ПРЕДИ създаването на българска държава в резултат от Освобождението, а след 1878 - извън нейните граници, а в пределите на Османската империя. И това образование става в резултат на СВОБОДЕН ИЗБОР - над 2/3 от населението е гласувало за Екзархията пак без възможност някаква българска държава да въздейства на техния избор.

Със началото на сръбската окупация , сърбите се опитват да заменят българския национален книжовен език със сръбския, но очевидно не успяват, защото през 1941 - 1944 г. става ясно, че този български книжовен език е все още познат и безпроблемно ползван от огромната част на местното население.
Затова създаденият от Конески и Сие "jазик" е пълно предателство и подмяна от страна на чужди агенти. Езиковата политика в Титова Македония представлява форма на културен геноцид, ако щеш, защото е налагана със сила и под страх от репресии. Същото се отнася и до политиката на подмяна на идентичността и дебългаризацията, за която Киро Глигоров рапортува, че била успешно приключена в 1992 г.
Езикът на Конески съзнателно игнорира източните "македонски" говори , тези на изток от Щип. Той е държавен език, налаган на територията на Юг. Соц.Реп. Македония с цялата сила на държавния репресивен апарат. С изключение на краткия период на отродителската политика на БКП за "Македонците", той никога не бил език на населението в Пиринско. Няма как този език да бъде признат за "регионален", "местен", "малцинствен" език, защото той никога не е говорен в България. По същество, jазикот цели същото, което преди това са целели сръбските окупатори - да измести и да замести българския книжовен език и да въздейства върху местните български диалекти в посока на дебългаризацията.

14 Декември 2012 17:55
Чак сега прочетох по-внимателно и се замислих над фразата:

"...прилагане на конвенцията за защита на националните малцинства и подписване на европейската харта..."

Не знам какво са пасли тия ПАСЕвци , какво ще изпасат и нашите дипломати, ама помашкото малцинство в България от каква националност е?
14 Декември 2012 17:55
Виждам, че Бонго е попаднал в собствените си капани. Както съм казвал и преди, всеки който защитава македонистките тези за "македонски език" е много уязвим - във всяко едно отношение, тоест аргументите на тези хора се градят върху пясъчната основа на легендите и фалшификациите на сърби, белградски подлоги и български майцепродавци.

Я ми обясни тогава, ако се приеме твоята теза, умнико, че "jазикот" на Конески е български език - на какво основание България следва да откаже неговото преподаване
и разпространение на територията и?
Възможно най-нихилистичната теза е, че "jazikot" на Конески е българският език.
14 Декември 2012 17:56
Щом требе, ще ги уважаваме по няколко пъти на ден. А за циганското, казали ли са нещо.
14 Декември 2012 18:07
Писна ми от тия европейски глупости!
14 Декември 2012 18:07
Сокойно, господа и другари. Сега Параграфът ще ви каже сталиновата дефиниция на "нация' и "национално малцинство". Брайти ще направи ДНК-анализ на македоните и гагаузите и всичко ще се уреди!
Та като казах "гагаузи" се стреснах. Хем православни, хем "ески булгар" ама говорят друг език. Той малцинствен ли е?
14 Декември 2012 18:07
Бонго, твоята теза за реалното съществуване на македонски език е един голям балон, в основата на който е антибългарската идея на македонистите за отделен, нямащ нищо общо с българския език "нов" език. Бонго нали поддържаше тезата че има македонски език? Сърбоманските умници като теб лесно попадат в собствените си капани, айде да не те цитирам пак.
Поздрави
14 Декември 2012 18:14
Това нещо, което преимаме за официален македонски език /или като "jазикот на Конески", по сполучливото хрумване на бонго-бонго/ е безкрайно далече от книжовния български език. Огромната част от българите трудно го разбират и въобще не го говорят.
Но също така е вярно, че още по-далеч от jазикот на Конески е диалектът, на който говорят българите от Пиринска Македония. Един македонец от Охрид или Валандово се пули като теле в железница, когато чуе говора на жител на някое от разложките села.
14 Декември 2012 18:17
твоята теза за реалното съществуване на македонски език е един голям балон, в основата на който е антибългарската идея на македонистите за отделен, нямащ нищо общо с българския език "нов" език.


Когато посредствеността не може да приложи реални аргументи, измисля тези и ги приписва на другите за да ги обори.
Къде съм писал, че "jaзикот" на Конески "няма нищо общо с българския"?
Доколко "jазикот" на Конески е голям балон и не съществува реално оставям да преценят онези, които са били в Република Македония, четат македонски вестници, гледат и слушат македонско радио и телевизия.

Все още чакам отговор на въпроса: Ако "jазикот" на Блаже Конески, който е книжовният език на Р. Македония е български, какъв е проблемът този "български език" да бъде преподаван и разпространяван в България, както го правеха комунистите през 40те г.
14 Декември 2012 18:18
Но също така е вярно, че още по-далеч от jазикот на Конески е диалектът, на който говорят българите от Пиринска Македония. Един македонец Охрид или Валандово се пули като теле в железница, когато чуе говора на жител на някое от разложките села.

Именно за това говоря.
И сега се очаква дипломирани зеленооки калинки да подковат българската държава зорлем да обучи хората в Пиринско на "българския jазик" на сърбомана Конески.
14 Декември 2012 18:20
Всички скъпотии и простотии дойдоха от тоя измислен паразитен и шибан съюз.При едно допитване ще гласувам против него.
14 Декември 2012 18:23
    Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) поиска от България прилагане на конвенцията за защита на националните малцинства и подписване на европейската харта за регионалните и малцинствените езици, съобщи радио Дойче веле в програмата за Македония.


Bacho Кольо 14 Декември 2012 16:32
Слагането в един кюп на двете "малцинства" говори за пълната неосведоменост на писачите от ПАСЕ.
Признато от нас или не, македонско малцинство у нас не съществува.
Признато от нас или не, помашко малцинство у нас съществува.


Кольо, точно обратното е.
Формално има "македонски език", и ако някакви у нас толкова заритат да се припознават като "македонци", поне формално има на каква основа да стъпят.
Ама "помашко малцинство" - ей това вече е пълна измислица. Къде го тоя "помашки език", че и малцинство такова да има?!?

14 Декември 2012 18:25
Тцъ, тцъ,
Някой по-горе попита к"ви 5 лв.
Помаците не се ли писаха турци? Майчиният им език не е ли български? Македонския език е крайно време за произхода му да пише, че е от Българския? Насила ще ни карат да тупаме по масата. Само , че не зная кой ще го направи ?Да се преброят българите дето сме ги пратили в Европарламента!
14 Декември 2012 18:25
Гръцката "Википедия" за помаците:

Οι Πομάκοι ( βουλγαρικά: помаци / Πομάτσι, Τουρκικά: Pomaklar / Πομακλάρ ) είναι μία μουσουλμανική πληθυσμιακή ομάδα που μιλάει μία διάλεκτο της βουλγαρικής [1] και συγκεκριμένα την Πομακική γλώσσα.

Помаците ....... е една мюсюлманска общност, която говори един диалект на българския език, наречен "помашки".

Някакви забележки?
Натисни тук
14 Декември 2012 18:27
Езикът на Конески съзнателно игнорира източните "македонски" говори , тези на изток от Щип. Той е държавен език, налаган на територията на Юг. Соц.Реп. Македония с цялата сила на държавния репресивен апарат. С изключение на краткия период на отродителската политика на БКП за "Македонците", той никога не бил език на населението в Пиринско. Няма как този език да бъде признат за "регионален", "местен", "малцинствен" език, защото той никога не е говорен в България.


Същото се отнася и до лансирания в Гърция "помашки език".
14 Декември 2012 18:29
Гръцката "Википедия" за помаците:

Гръцката википедия, ама
Натисни тук

12.00-12.30 Dimace, Maria & Zafiri, Makrina & Nitjam, Ahmet
The Pomac Language: The Case of Greek Words which have been Recorded Lexicographically.

А също Натисни тук
14 Декември 2012 18:30
тези призиви на пасе не са от вчера
на мен ми е любопитно дали пасе е отправило подобен призив към македония да спазва правата на българското малцинство
14 Декември 2012 18:32
...искам да споделя нещо - пък да го обсъдим - значи, преди години пишех в разни кадрови справки, че владея и ползвам "7 езика", след 1992 пиша - сериозно - че владея и осми = македонски език, и уточнявам - благодарение на първия демократично избран... - след като има официален "македонски" език и аз го ползвам сносно сиреч разбират ме, що да не пиша - сега вече ще мога да пиша и за девети = помашки език, щото и то си е един "мьек български" (да не се бърка с турския) - та въпросът ми беше - има ли и други полиглоти сред тук пишеките, или попитано обратному - има ли барем две дузини българи, които да не говорят поне три езика - български, македонски и автентичев помешки?
Аре, не се туткайте, петък е!
14 Декември 2012 18:34
Слагането в един кюп на двете "малцинства" говори за пълната неосведоменост на писачите от ПАСЕ

Напротив т,н. писАчи Много добре са запознати с положението..и методично ще си пишат и ще си постигнат целите..а именно разединяване,разделяне и надробяване на държавицата българия/ малката буква е Умишлена/виж Чехословакия бивша Югославия и др./
само късогледи зяпачи могат да си мислят че ще отървем със сегашните продажни политици сатъра..
14 Декември 2012 18:34
Чарли Дарвин
Ама "помашко малцинство" - ей това вече е пълна измислица. Къде го тоя "помашки език", че и малцинство такова да има?!?

Г-н Дарвин, ще се наложи да се самоцитирам:
14 Дек 2012 17:55
Не знам какво са пасли тия ПАСЕвци , какво ще изпасат и нашите дипломати, ама помашкото малцинство в България от каква националност е?

За да не бъда разбран неправилно ще го напиша просто и ясно: Помашко малцинство у нас има, но то е религиозно, а не национално.
14 Декември 2012 18:44
бонго,
Някой трябва да им обясни простичко на тези там, така, че и те да го разберат, че процесите, довели до образуването на съвременна македонска нация и на съвременен македонски език, са започнали и продължили без прекъсване от 1945 година само на територията на Бившата югославска република Македония и са били налагани административно и силово. Изразилите несъгласие и съпротива са били репресирани. Това са фактите. Тези процеси, като изключим един жалък опит през 1946-1947, когато сме се надявали на по-добър милен договор, не са протичали на територията на Република България. И това не трябва да бъде казано веднъж в отговор на някаква там организация, пък била тя и ПАСЕ, а трябва да бъде постоянно изтъкван ( по всякакъв повод и на всяко политическо ниво ) основен довод, който определя нашата позиция по отношение на европейското бъдеще на Македония. Не просто да ломотим, че не бива да ни "крадат" историята ( като я фалшифицират ), а да доказваме с аргументи защо считаме така.
Македония членува в ПАСЕ и явно нещо са инициирали, за да ни "притискат"...
14 Декември 2012 18:46
попитано обратному - има ли барем две дузини българи, които да не говорят поне три езика - български, македонски и автентичев помешки?


Не зная за теб, професоре, но основното недоволство на населението в Пиринско срещу Македонизацията от страна на Югокомунистите, е точно
задължителното изучаване на "jазикот", който хората възприемали като "чужд", "неразбираем" и "сръбски" език. Учители и интелигенция са негодували преди всичко против промяната на идентичността, но обикновените хора - срещу налагането на чуждия за тях език.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД