:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,077,245
Активни 84
Страници 2,870
За един ден 1,302,066
Интервю

Един град се планира за 30-40 години, а не за 4-годишен мандат

Сега София е откъсната от Витоша, но има надежда това да се промени благодарение на кмета Фандъкова, казва председателят на Съюза на архитектите Георги Бакалов
Снимка: Михаела Катеринска
Арх. Георги Бакалов
---

Архитект Георги Бакалов е роден през 1957 г. в София. Автор е на огромно количество успешни проекти. От две години е председател на Съюза на архитектите в България. През 1990 г. основава проектантска фирма, която изготвя устройствени планове, проектирала е над 50 хотелски комплекса, спа центрове.

----

- Г-н Бакалов, напоследък Съюзът на архитектите заема активна обществена позиция не само по градоустройствени въпроси...Как този Съюз съхрани жизнеността си?

- Преди т. нар. демократични промени като цяло творческите съюзи бяха на високо стъпало в обществената йерархия, с изградена сериозна материална база.

- А сега не е ли така?

- Не, за съжаление или поне както би трябвало да бъде. Иначе архитектите имаме две организации. Съюза, който освен творческо-професионална е и неправителствена организация. В него членуват над 2000 колеги на доброволен принцип. Другата организация е Камарата на архитектите, тя отговаря за правото на упражняване на професията според стажа и издава удостоверение за това. Преди демократичните промени творческите съюзи наистина бяха на високо стъпало и държавата ни създаваше условия за активно присъствие в обществото. Това показва държавното отношение към интелигенцията като цяло. В момента творческите съюзи са на автопилот, а държавата няма особена грижа за тях. Важно е да се каже, че нашите организации не се влияят от управляващите. Тези 15 неправителствени творчески организации преди година и половина се асоциирахме с цел да си подпомагаме дейността. Подписахме договор, за да търсим начин за повече влияние в културния сегмент на обществото у нас.

- Как така изведнъж се решихте? Имаше ли конкретен повод?

- Поводът беше опитът да се приватизира Националният дворец на културата. Преди година и половина бе сменено ръководството на двореца, издаде се акт за частна държавна собственост, с който бе заменен актът за публична държавна собственост. И бе дадена цена на НДК, като всъщност цената бе едва една десета от строителната стойност на сградата. Това разтревожи културните дейци и ние направихме подписка до премиера, президента и Народното събрание. В крайна сметка се стигна до решение на Министерския съвет за влизане на НДК в забранителния за приватизация списък. Всъщност частичната приватизация започна още в началото на демократичните промени, като се продадоха подземните площи, вместо НДК да се издържа от тях. През 1991 г. с решение на Министерския съвет се дава формулата на управление на НДК. Нашето мнение е, че трябва час по-скоро да се приведе в действие решението на МС и да се направи акционерно дружество между държавата, респективно МС, Столична община и асоциираните творчески и научно-технически съюзи, които с 51% участие да могат да избират ръководството и респективно да го освобождават. Най-печелившият бизнес е конгресният бизнес, а НДК е забележителен конгресен център, с много световни награди. Нас не ни интересува кой иска да приватизира, нито защо, нас ни интeресува НДК да остане културен център и да служи за творчески и представителни държавни цели.

- А застрашен ли е НДК като сграда? Имаше изказвания, че едва ли не ще падне всеки момент?

- НДК е огромна сграда, направена с изключителни мерки за сигурност, като конгресен център, с парите на целия български народ, с над 30% доброволни дарения. Тя сигурно струваше над 2 милиарда на времето, дори метростанцията си беше изградена тогава, сега само се подвключи. НДК е свързано органично с цялото пространство около сградата и то не може да се разглeжда изолирано. Сега има решения да се реновира, да се направи в съвременен стил, но каквото и да се прави, трябва да се вземе мнението на създателите на НДК, някои от тях са още живи, това е задължително по Закона за авторското право и сродните му права. Най-важното е, че тази сграда е изключително сигурна, тя е едва в юношеската си възраст.

- А как приемате градските подобрения в София? Имаше акция "Боза" срещу това ново оформление на бул."Витоша"?

- "Витошка" е улица, но и една основна градска ос. Тя е и културна, тя е и пешеходна, тя е и пространствена... "Витоша" е част от единна линия с площада пред НДК, самото НДК, връзката с Южния парк, самият парк и планината Витоша. Ако трябва да дам оценка за усилията на Столична община, ще кажа, че досега едва ли е имало толкова усилия за организация на градски мероприятия. Не само метрото, но и други значими градски пространства.

- Защо тогава тази "боза"?

- Познавам се с арх. Захариев, организатора на акция "Боза", който е един много напорист млад мъж, с изключително обострено социално чувство. Той според мен прави протест срещу това, че общината не организира архитектурен конкурс за "Витоша" . Това става може би защото един конкурс изисква време. Ето ние, Съюзът на архитектите, направихме собствен конкурс за площад "Славейков", като самофинансирахме тази архитектурна проява, и безвъзмездно ще предоставим резултата на Столична община.

- Но хората не ги интересува конкурса, а дали е хубаво или не.

- "Хубаво" за един значи едно, за друг друго. Един под хубаво разбира чисто, друг - цвета на плочките, трети - дали има зеленина. Четвърти разбира всеки да си прави каквото си иска. Идеята е София да се развива на принципа на консенсуса, а не на принципа "седи ми, не ми седи". Ние сега например инициираме конкурс "София и Витоша, Витоша и София", защото смятаме, че Витоша не участва достатъчно в живота на столицата поради формални и управленски казуси. Това трябва да се пресече. Не може планината, че даже и Панчаревското езеро да не работят за софиянци, За това правим конкурс за идеи, който третира пространството, не само около НДК, но и самите лифтове.

- И какво предлагате?

- Има две възможности за развитие, едната е консервативната екология, която в името на природата режимира нещата така, че много трудно да се използват ресурсите. Другата, е да се използват тези ресурси от гражданите, разбира се, екологосъобразно. Сега София е откъсната от Витоша. Това е нонсенс. Но имаме надежда, защото едва ли скоро ще имаме такъв културен кмет.

- София не се ли застроява твърде еклектично, на парче, без единен план? В други европейски столици е много строго в това отношение.

- В това отношение нямаме различия с общинската администрация, ние архитектите сме градители, съзидатели, ние сме за развитието, но за развитие, което да е подчинено на обществения консенсус и екологосъобразност. Модерният термин "устойчиво развитие" за нас означава хармония. Лошото е, че държавата е абдикирала от основната си функция - планирането. Не навсякъде има кадастрални и специализирани карти по градовете, при това там, където това е условие за усвояване на европейски фондове.

- Защо е абдикирала държавата?

- Защото не са подредени в управленски смисъл териториите на национално, регионално и общинско ниво. Един град се планира за 20-30-40 години, а не за 4-годишен мандат. При нас всичко се прави на парче. Ние сме наясно как това може да се регулира.

- Като казвате оцеляване, то как стои въпросът с професионалната реализация на вашите колеги?

- Ситуацията не е добра за професията архитект. Това се дължи на пренасищане на пазара, има над 50 000 непродадени жилища само в София. И няма поръчки. Обаче умните държави в период на криза залагат на ноухауто, на технологиите, на иновационния продукт, за да може, когато се излезе от кризата, да има готови проекти, където да се включат истинските, големите пари за реализация.Това нещо не е осъзнато у нас в България.
22
5069
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
14 Декември 2012 19:49
Това се дължи на пренасищане на пазара, има над 50 000 непродадени жилища само в София. И няма поръчки.

А цените не падат
14 Декември 2012 20:26
екологосъобразно


Демек, съобразно с еколозите, а не с екосистемата?
14 Декември 2012 21:52
Това се дължи на пренасищане на пазара, има над 50 000 непродадени жилища само в София.


Което се дължи на алчните банки и още по-алчните им собственици и управляващи. Връзката с прокламирания "пазар" е отдавна скъсана, не само при НИ но и при всички стоки и услуги на територията. Където има назначени бизнесмени, икономисти и политици е така.
14 Декември 2012 22:03
Съжалявам, но този човек живее в някакъв друг град-добре начертан, макетиран и естетизиран. И не му се живее в реалната София.
14 Декември 2012 22:28
Кофти е, когато професионалисти трябва да се съобразяват с политици еднодневки и мнението на разни лаици. Лошото за София е, че си няма истински културен, търговски и социален център тип "стъргало", каквото има в почти всеки български град.
14 Декември 2012 22:36
Така е, но не защото не се планира или не се проектира, а защото живота на града вече се разпръсна на много центрове и тяхното насилствено естетизиране и нормативизиране от общината и общинските проектанти е безмислено. Този архитект все има пречки, но няма сетиво за същинския живот на града
Поредното поражение на планиращата архитектурлна мисъл е новият мол на бврд България- един антихуманен обем, където хората се губят. А целта е да се съберат много потребители на едно място. Ама не се отчитат мислите и емоциите на потребителите. Те не са човекобройки, които отчитат движение на капитала. Искан и удоволствие от празника на потреблението. Няма празник има конвеер.
Но доживем увидим докъде ще стигне този безчовечен ...мол
15 Декември 2012 01:57
НДК е огромна сграда, направена с изключителни мерки за сигурност, като конгресен център, с парите на целия български народ, с над 30% доброволни дарения. Тя сигурно струваше над 2 милиарда на времето, дори метростанцията си беше изградена тогава, сега само се подвключи. НДК е свързано органично с цялото пространство около сградата и то не може да се разглeжда изолирано. Сега има решения да се реновира, да се направи в съвременен стил

Изровете онуй е.бакърджиев да дойде и да ви я гръмне за няколко милиона с геотехмин. .
15 Декември 2012 08:18
Вземам повод от мненията на Щурчо и Минавам от тук.
София наистина няма едно "стъргало" - по- точно "чаршия" или "мол", "торговый ряд" - поради самите си размери. Та тя е почти два пъти по- голяма от Пловдив, Варна, Бургас и Русе, взети заедно. Традиционно, нейните чаршии са няколко : Ларгото и "Царя" с Борисовата градина, "Витошка" с НДК, "Славейков" с "Раковска". Засега.

В следващите две години обаче, ще се оформи нова зона- стъргало. През март 2013-а влиза в действие новият лайфстайл- мол "Парадайз Център" в Хладилника. Това е мол от нов тип, който няма нищо общо с цума на "България". Освен, че е много по- голям / 200 декара, с паркингите /, в него ше има ледена пързалка, зали за игри, шестнадесет ресторанта, някои от които градини. На кота нула в това съоръжение има вече изградена метростанция и можем само да съжаляваме, че метрото до нея бе оставено за 2014-а.

В южна посока, "Парадайз Център" ще стане изходна точка за Витоша. То и сега от Хладилника тръгват рейсовете за Витоша и Витошката яка, но всичко е толкова сгъчкано, че е по- скоро неудобство, отколкото предимство. Реконструкцията на "Сребърна" и свързването й с "Токуда" и другите обекти в Погребите, на пробива "Тодор Каблешков" и разширяването на "Черни връх", пускането на метрото до Хладилника, изграждането и на "Карфур" срещу "Парадайз Център"- а, ще променят нещата.

В северна посока, новият мол ще оформи новото голямо стъргало на София, включващо него, Южния парк, НДК и "Витошка". Дължината му е почти седем километра, което не е малко за стъргало, но пък ще има и пет метростанции.
15 Декември 2012 08:46
Но имаме надежда, защото едва ли скоро ще имаме такъв културен кмет.

А преди него какво бешее!
15 Декември 2012 08:51
Има много празни апартаменти в София.. а цените не падат достатъчно просто защото данък сгради е символичен и на собствениците не им е проблем да ги държат заключени. От друга страна, ниският данък сгради прави невъзможно поддържането на инфраструктурата в кварталите и там е мизерия. Отделно се получава така, че собственици на имоти за стотици хиляди лева/евра, че и повече се водят бедни щото нямат доходи - това ако го чуят в другите европейски държави или САЩ направо ще ни спрат всякакви помощи за поддръжка на инфраструктурата. Просто поддръжката на инфраструктурата е работа на общината/държавата и трябва да я има независимо при какви доходи - просто поддръжката е местен бизнес който работи точно с такива доходи. А не както сега, да чакаме Европа да ни оправя държавата.

И се получава - високи цени на имотите, мизерия между тях, лошо качество на живот , парите на хората вместо да сe въртят в икономиката, те стоят закопани в заключени и неефективно използвани имоти.
15 Декември 2012 09:09
В реалния свят достъпът до Витоша сега е невъзможен. Миналото лято през август лифтовете на работеха, а пътят от Драгалевци за Алеко беше забранен, имаше заплашителни табели, които игнорирах. Горе имаше паркирани няколко десетки коли, но беше пусто, нищо не работеше, освен хижата, която изглеждаше като в соц време. Абсолютно несравнимо с първата половина на 90-те години, когато децата ни израснаха по Витоша. А и сега повечето жители на София сякаш нямат работа на Витоша, нямат пари или време, а които имат, ходят по други по-далечни места.

15 Декември 2012 09:21
Г-н архитектът сигурно се получил или ще получи и той нещо от баницата така щедро раздавана от ГЕРБ на свои хора. От думите му става ясно, че той живее в два паралелни свята или по-точно в две Софии. Абе човече как може едновременно да хвалиш кмета и едновременно да недоволстваш относно планировката на града? Или да ти се вижда малък 4-годишният срок за планиране. Та нали този "културен" кмет управлява вече близо десет години заедно със своите партийци! А ако сложим в сметката и сестринските на ЕНП партии у нас, то София би трябвало да е управлявана над 20 години с едно и също разбиране, с едни и същи приоритети, с едни и същи ценности!
15 Декември 2012 09:41
Строим-рушим, строим-рушим, ама както казваше на времето тренера: "Който няма акъл в главата, да са му здрави краката".
15 Декември 2012 11:07
В реалния свят достъпът до Витоша сега е невъзможен. Миналото лято

От "миналото лято" мина доста време... Сега работят и Симеоновският, без Романски, и Драгалевският лифтове.
Малко по- добре е, но не разбирам докога София ще търпи педеразите от "Витоша- ски"? Най- удобният и най- хубавият лифт, в смисъл на достъп до по- хубавата част на Витоша - Княжевският, не работи вече 20 години!

Всеки, който познава Витош- о, ще се съгласи, че най- хубавата част на планината, Западната от Златните мостове до резервата "Студена" и Югозападната, от Студена до Боснек и Чуйпетлово, са почти неизвестни за софиянци.
Фандъкова, ако наистина иска цялата Витоша за София, спешно трябва да реши въпроса с Княжевския лифт, най- добре като изхвърли педеразите от "Витоша- ски" и с една околовръстна автобусна линия, от Хладилника до Рударци, Кладница и резиденцията "Студена".
15 Декември 2012 11:18
И една молба лично към арх. Бакалов

Уважаеми г- н архитект,
Направете всичко възможно, моля, да бъде забранено с нормативен акт омаскаряването на НДК с реклами!
Националният дворец на културата все някак ще оцелее без пошлости и простотии
15 Декември 2012 12:03
...основава проектантска фирма, която изготвя устройствени планове, проектирала е над 50 хотелски комплекса, спа центрове.


С тази извадка от "биографията" е казано всичко, което заслужава да се каже.
15 Декември 2012 21:02
Архитектите са ни повече друго отколкото архитекти !
И на този хубостник хоризонта му е оттук до там !
Гилдията си остана в средата на 20 -ти век с всички предимства и
недостатъци !
15 Декември 2012 23:39
Направете всичко възможно, моля, да бъде забранено с нормативен акт омаскаряването на НДК с реклами!
Националният дворец на културата все някак ще оцелее без пошлости и простотии

Ужасно се дразнех от дяволската опашка на LOOP-а, боднат сякаш нарочно от МТел над НДК!
16 Декември 2012 07:57
Домът на архитектите не прилича на нищо отвътре, той за София се загрижил. Обущарю,...
16 Декември 2012 12:08
Тя сигурно струваше над 2 милиарда на времето

сумата която държавата е платила за НДК е много по малка..работеше се много с доброволен труд и материалите не бяха с космически цени..по спомени на един от строителните инженери НДК с прилежащите ,паркинг ,сграда , подземия, пристройки не е повече от около 600 милиона тогавашни пари.Истината е че дългогодишния засранец друмев източи много пари без да ремонтира нищо, комарджията директор си правеше партита и оргии в една запазена зала и бе несменяем защото с парите на НДК си плащаше на власт имащите редовно.
17 Декември 2012 05:03
И бе дадена цена на НДК, като всъщност цената бе едва една десета от строителната стойност на сградата. Това разтревожи културните дейци и ние направихме подписка до премиера, президента и Народното събрание

Хе-хе-е!...
20 Декември 2012 18:39
Арх. Бакалов вика в пустинята. Ала тези, от които следва да зависи развитието на столицата - диковци и диковчета- са заети с близане на банкянски подметки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД