:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,073,201
Активни 84
Страници 20,398
За един ден 1,302,066

Върнахме си го на Скопие. И сега какво?

Гърция успя много ловко да прикотка българското правителство за единен фронт срещу Македония. Което е една от големите грешки на външната ни политика
Снимка: МС
Общата позиция на гръцкия премиер Андонис Самарас и на българския му колега Бойко Борисов срещу Македония със сигурност ще внесе напрежение в отношенията на Балканите.
Най-накрая си го върнахме на македонистите. Така накратко могат да се обобщят преобладаващите настроения у нас, след като българското правителство пресече желанието на Македония да започне преговори за членство в ЕС. Управляващите в София удариха Скопие на най-високия форум на съюза - Европейския съвет, без да се интересуват, че с това решение разширяват още повече и без това дълбоката пропаст между България и Македония.

Едва ли някой ще се усъмни, че стореното е преди всичко за вътрешна употреба. На всички отдавна вече ни е дошло до гуша от беснеещите в продължение на години българомразци в бившата югорепублика. И от ГЕРБ усетиха, че могат да използват накипялото в българите възмущение в своя полза. Месеци наред президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и външният министър Николай Младенов подгряваха хората с необичайно остри реплики към Скопие.И накрая нанесоха големия си удар в БрюкселПубликата изръкопляска, критиците пък си замълчаха. Сега, след като удовлетворихме чувството си за реваншизъм и наранено национално достойнство, остава да се запитаме какво ще правим оттук нататък. Управляващите вече си имат план. Поискаха от Скопие договор за добросъседство на основата на Декларацията от 1999 г., с която двете страни си дават взаимно гаранции, че ще възпрепятстват враждебната пропаганда и сепаратизма. Държавният глава и премиерът настояха още за прекратяване на кражбите на история и на антибългарската реторика и за съвместни чествания на общи исторически фигури и събития. Към изискването за договор Николай Младенов добави провеждането на съвместни заседания на двете правителства и работни групи за разрешаване на най-невралгичните проблеми.

Всъщност само преди няколко седмици македонският външен министър Никола Попоски заяви, че страната му е готова да приеме условията, поставени от българския му колега.

Декларацията от 1999 г. и бъдещият договор за добросъседство не засягат проблема за историята и езика. Нещо повече, с декларацията България признава македонския език за официален на територията на БЮРМ, което е първата крачка към признаването на самостоятелната македонска идентичност и нация. Въпросът за историята в нея пък изобщо не е засегнат. Що се отнася до съвместните правителствени заседания и работните групи, ако оставим всичко на тях, спокойно можем да забравим за целия исторически-езиков спор. Докато бюрократите от двете страни на границата наченат и евентуално свършат някаква работа, цялата евроинтеграция на Македония ще е започнала, приключила и забравена.

Но има нещо по-важно от недообмислените искания на българските управляващи. И то е, че като забавят интеграцията на бившата югорепублика, те реално работят в полза на онези сили на Балканите, които са за запазване изадълбочаване на отчуждението между България и МакедонияНа първо място това е Сърбия. Невероятно е до каква степен у нас недооценяваме уникалната близост, която се е създала между македонци и сърби. И изобщо не става въпрос само за носталгията по бивша Югославия. А за далеч по-актуалния проблем и на двете страни с албанците. Първо в Сърбия през 1999 г., а след това и в Македония през 2001 г. имаше въоръжени сблъсъци между местните власти и албански партизани. В резултат сърбите загубиха ключовата провинция Косово. Македония пък беше принудена да подпише печалното Охридско споразумение, с което страната де юре стана двуезична държава и беше утъпкан пътят към превръщането й във федерация. Тези вътрешни сътресения, породени от един и същ етнически враг, създадоха чувство за обща историческа съдба между Македония и Сърбия. Така породилата се близост между двете страни пък доведе до отчуждаването им от околния свят, когото винят за претърпените удари по държавността си. А в кръга на виновниците за това попада и България, която твърдо подкрепи борбата на албанците за еманципация. Така че, ако някой се чуди защо в Македония е пълно със сръбски книжарници, а българска липсва, да не го отдава само на югоносталгията и промитите мозъци на македонистите.

А да не забравяме и Гърция. Нашата южна съседка няма никакъв интерес от сближаване между България и Македония, тъй като си има голямо славянско малцинство и не желае то да се самоопределя нито като българско, нито като македонско. Сега Атина успя много ловко да прикотка българското правителство за единен фронт спрямо Македония. И накрая излезе, че тяхната позиция е и наша. Няма значение дали наистина е така. В Македония така го разбраха. А съюзяване с гърците няма да ни бъде простено дори от пробългарски настроените македонци. Да не забравяме, че още при обявяването на независимостта на Македония Гърция отказа да я признае за суверенна държава и й наложи икономическа блокада, поставяйки на карта самото й съществуване.Да, тогава България помогнаНо да се надяваме, че това днес ще ни се отчете като заслуга, е все едно да отдаваме на СДС на Емил Кабаиванов заслугата за онези милионни сини митинги от зората на демокрацията.

Нашите политици все повтарят, че ще помагат за евроинтеграцията на Македония. Но на нас не ни е необходимо да се занимаваме с това. Щом ние някак успяхме да влезем в ЕС, и Скопие ще се справи. Големият проблем на България е как да преодолее задълбочаващото се отчуждение между хората от двете страни на границата. Както и да предотврати продължаващото свиване на българското културно пространство в Македония, което днес е на границата на пълното изчезване. А това изисква подхранването на всяка искрица българщина по тези земи. Нещо, което нито днешното, нито предишните български правителства направиха. И недообмислени дипломатически ходове като този в Брюксел само ще разширят пропастта помежду ни, вместо да я запълнят.

76
6166
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
76
 Видими 
18 Декември 2012 20:22
Какво сме си върнали на Скопие? Избиха няколко хиляди македонски българи-интелигенти след 1945 г., затваряха десетки хиляди, тормозят и до ден днешен българите там.....Пропаста няма да се заравни, ако им правиме още отстъпки!........
18 Декември 2012 20:50
Една от малкото правилни стъки на Б-я. Досега ривахте ,че сме малодушни, а сега че не сме.
18 Декември 2012 20:58
То и аз какво повече да кажа? " Външен министър", чертаещ червени линии. "Премиер", зависим от сръбските служби поради гангстерското си минало. "Президент", почетен гражданин на Солун. И няма кой да събере две и две.
18 Декември 2012 21:06
Македония ли? Това което ще кажа, ще прозвучи странно и нелогично за повечето:
1.Смачкайте безпощадно всяка престъпност.
2.Съберете всички данъци и държавни вземания.
3.Качете рязко жизнения стандарт.
18 Декември 2012 21:07
"уникалната близост, която се е създала между македонци и сърби" - Какво е чудното тука?! Управляват ги сърбомани и югоносталгичари..
18 Декември 2012 21:16
Нови "калинки" във властта: Младенов назначил чиновници без дипломи във Външно министерство. Министърът продал дипломатическо представителство в Берлин за 264 201 лв.
Натисни тук
18 Декември 2012 21:21
На първо място това е Сърбия. Невероятно е до каква степен у нас недооценяваме уникалната близост, която се е създала между македонци и сърби. И изобщо не става въпрос само за носталгията по бивша Югославия.


Тази близост беше създадена, защото България изостави македонските българи на титовските главорези. Хиляди българи бяха убити в първите години след 1944 год, десетки хиляди бяха измъчвани в македонските зандани, а всяка проява на българщина беше смазвана безмилостно и жестоко! Българските комунисти не само че изоставиха българите във Вардарска и Егейска Македония, но почти предадоха и българите в Пиринска Македония. След 10-ти ноември започнаха нови песни със стар подтекст. Правехме се, че не забелязваме македонистките антибългарски прояви вътре в БЮРМ, а и чрез част от посръбчената македонската диаспора по целия свят.
А сега се чудим и за сръбското влияние и течащото с пълна сила сърбизиране на населението във Вардарско.
България е виновна, не че започна сега да да се държи твърдо с антибългарският просръбски титовистки режим в Скопие, а че не правеше нищо по този въпрос в продължение на 68 години.
И като заключение - анализите в статията са изключително слаби , от което произтичат и маса невярни изводи по македонския въпрос и каква трябва да бъде позицията на България по него.
18 Декември 2012 21:24
голям плюс за статията щеше да е, ако авторът беше приложил /или поне цитирал/ документа, с който македонският министър е завил, че приема българските условия. иначе става като във вица: "пратил един чирака си да уреди някакъв въпрос. чиракът се върнал и казал - шефе, въпросът е уреден. два пъти говорих с човека, той взе парите и каза: ще видим."
а ако македонците имат наглостта да кажат, че не им помагаме, да си спомнят за подарените танкове и гаубици заедно с боеприпасите за тях. което точно оръжие ги измъкна от кашата с албанците /да не се надяваш, че сме имали правилна преценка какво точно трябва в онзи момент/. и което оръжие после ПРОДАДОХА!
та сега разбирам защо не са посегнали на кан Пресиян, завладявал за България земи в Македония. сигурно защото е написал това:
"Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини. И християните ги забравиха, но Бог вижда."
18 Декември 2012 21:24
Върнахме си го на Скопие. И сега какво?

Нищо не сме си върнали. А и БЮРМ не е това, което беше за нас или за дедите ни Македония. Реалностите са, че днес в БЮРМ хората се самоопределят като сърбо-македонски славяни и шиптъри. Държавата им е управлявана от сърбомани и албански партии. В политиката няма място за сантименти. Обективно, за нас това трябва да е съседна държава, както всички останали съседи ни повече, ни по-малко.
Иначе отношенията си с тази държава трябва да градим единствено на база интереси и без никакви сантименти.
18 Декември 2012 21:45
а ако македонците имат наглостта да кажат, че не им помагаме, да си спомнят за подарените танкове и гаубици заедно с боеприпасите за тях. което точно оръжие ги измъкна от кашата с албанците /да не се надяваш, че сме имали правилна преценка какво точно трябва в онзи момент/. и което оръжие после ПРОДАДОХА!

Защо македонците да нямат подобна наглост, щом самите българи твърдят това?
GreenEyes 18 Дек 2012 20:55

И по-точно как българските правителства гарантираха териториалната цялост на БЮРМ? С полубракуваните танкове или с празните си декларации? И как плакатните декларации на българските правителства през споменатия от теб период се приемаха в БЮРМ - радушно или с ежедневна антибългарска пропаганда по всички фронтове. Аман от празни приказки."


Забележи, че въпросната калинка приписва на правителството на Георгиевски и "ежедневна антибългарска пропаганда".
18 Декември 2012 22:09
Сега ще чакаме да свърши "монолога" на всичката ни Македонска драма...
18 Декември 2012 22:22
Изобщо има ли някой, който наистина да мисли, че Македонията е заплаха за националната сигурност на Гърция? Та сега наш Боцко, Роско и Никито, като истински евро-атлантици вкупом да нападат вардарци. И след като го направиха, какво спечелихме? При положение, че Европата тъй или иначе няма да се разширява.
18 Декември 2012 22:23
Е@ах ти водевилната трагедия....а бе, господа, пийнете още по едно и си лягайте....впрочем и дамите също...
18 Декември 2012 22:34
Та сега наш Боцко, Роско и Никито, като истински евро-атлантици вкупом да нападат вардарци. И след като го направиха, какво спечелихме?

Ми ако разсъждаваме от гледна точка на твоята логика да кажем следното:
Ние безусловно подкрепяхме РМ 23 години. И след като го направихме какво спечелихме досега?
18 Декември 2012 22:45
Бонго, с цитати от от коментари под други статии, извадени от контекста, а още по-малко с обиди, едва ли ще аргументираш добре тезата си. С теб се разминаваме почти винаги и то фундаментално по всички въпроси, свързани с БЮРМ, антибългарският режим там и политиката на България в миналото и сега към този режим. Уважавам мнението ти на глобалист и радетел за вечна дружба и приятелство с антибългарският титовистки режим в Скопие, но не го приемам.
Поздрави.
18 Декември 2012 22:49
Ние безусловно подкрепяхме РМ 23 години. И след като го направихме какво спечелихме досега?

За какво безусловно сме я подкрепяли? Досега имахме ли план, политика, стратегия спрямо Македонията? Сега имаме ли? И не само спрямо Македония. Изобщо цялостна балканска, европейска, световна политическа линия имаме ли? С какво смяташ, че точно Македония е най-голямата опастност за България? Извън последният случай със Спаска Митревска, който все пак май се разреши.
18 Декември 2012 23:05
За какво безусловно сме я подкрепяли?

Да признаем първи Македония бе въпрос на чест
....
За нас най-важна беше Македония, защото не искахме тя да страда, например да попадне под окупация от югославската армия на Милошевич, от когото можеше да се очаква всичко. Освен това можеше да възникне и бежански проблем. Гърция се противопостави яростно заради името и въпросът се свеждаше до това как да признаем Македония, без да се изолираме от Европа. Бяхме изцяло сами, а на западната ни граница имахме един агресивен диктатор.
На решаващото заседание на Министерския съвет прочетох две грами - едната от Марко Марков, нашия посланик в Белград, в която той отправяше драматичен апел да признаем Македония, а другата от Стоян Ганев от Германия, с която той настояваше да изчакаме, защото така го помолил външният министър Ханс-Дитрих Геншер. Тогава един от министрите, мисля, че беше Йордан Соколов, попита: "Добре, това е казал германският външен министър, а какво е казал българският външен министър?". На което аз отговорих: "Мнението на Министерството на външните работи е, че трябва да признаем Македония още днес".
Натисни тук
18 Декември 2012 23:05
И сега остава да развием Стокхолмски синдром към Македония.Да заобичаме похитителите на нашата история.За сведение на автора:Антибългарската пропаганда на радио Скопие е от поне 40 години.Прекалено дълго ги търпяхме.
18 Декември 2012 23:07
Те са тъпи, и ние сме тъпи. И обратното. Ние сме... те са...

...А Николинка Младеноф е за разчекване между 4 коня-шарколии в София, Брюксел, Вашингтон и Тел Авив!
18 Декември 2012 23:10
А и сега подкрепяме Македония за ЕС, но не на всяка цена. Лошо ли е, че се поставят конкретни условия към съседните страни и в случай, че те бъдат изпълнени, страната ни да подкрепи членството им в Евросъюза?!
18 Декември 2012 23:21
Статията е пълна с погрешни внушения. Никъде не е спомената "скромната" роля на помиярите комунисти, които имат основна заслуга за страданията, патилата и смъртта на много българи в БЮРМ по титово време.
Как пък веднъж не стана дума за престъпленията на идиотите от БКП, които бяха слепи за злодействата на сръбските изроди, а бяха отворили усти като крокодили за огромната заплаха от юг?
18 Декември 2012 23:25
Всъщност само преди няколко седмици македонският външен министър Никола Попоски заяви, че страната му е готова да приеме условията, поставени от българския му колега.

Това ... просто не е истина. Кликата, която сега управлява в Македония, по всякакъв начин се опитва да се дистанцира от Декларацията от 1999 г., която - за добро или за лошо - бе приета тогава и ни вършеше работа; на предложението на Младенов Попоски не каза "да", а удави отговора си в приказки "за мир и дружба между народите".
А дали Борисов ще използва "шамара" към Скопие само за партийните си нужди, или от това ще произлезе национално-отговорна политика - предстои да видим. Все ми се ще да вярвам, че ще е второто; а ако е само за партийни нужди и след два-три месеца Борисов се обърне на 180 градуса, то това би било предателство, съпоставимо със стореното от Коминтерновското ОФ-правителство в България през 1948 г.
18 Декември 2012 23:27
А в кръга на виновниците за това попада и България, която твърдо подкрепи борбата на албанците за еманципация. Така че, ако някой се чуди защо в Македония е пълно със сръбски книжарници, а българска липсва, да не го отдава само на югоносталгията и промитите мозъци на македонистите.


Въртим и сучем и все до позицията на България при войната в Косово стигаме. Някои няма да я преглътнат и това си е. За целта в разни газети се правят твърдения, които не орговарят нито на фактите, нито на истината.
Колкото "твърдо" България подкрепи албанците в Косово, толкова "твърдо" осъди АНО и опитите на албанците да разпокъсат Македония. Това е истината.
Докато правителството на Сърбия направи през Косовската война един опит за етническа чистка и прогонване на албанците от Косово в Албания и Македония, през това време България даде на правителството на Георгиевски своята военно-техническа и дипломатическа помощ. Това е истината.
Липсата на разбиране както на политическите партии в Македония, така и на отношението им България, води до пълния импас на българската политика и до неадекватно отношение към македонските реалности. Така например, българските медии непрекъснато демонизират Груевски за "антибългаризъм", но неговата реторика е насочена основно срещу Гърция. През лятото общинските съветници от Социалдемократическия съюз с Скопие викаха "Бугари, Бугари" за колегите си от ВМРО-ДПМНЕ и ги обвиниха, че "легитимират пробългарското движение в страната". Това беше по повод именуването на ул. "Тодор Александров" в града. Антибългаризмът на ВМРО-ДПМНЕ е преди всичко периферен и националистически. Той е кръгова война срещу Сърбия, Гърция, България и Албания. Много по-опасен и перфиден е анти-българизмът в СДСМ и маргиналната Социалистическа партия, който всъщност е прикрит сърбизъм. Единственият, който разкритикува военно-техническата помощ за България, беше тогавашният министър на отбраната - Вучковски от СДСМ. Сърбизмът в македония минава фино през старите контакти на пребоядисалата се комунистическа номенклатура, днес "социалдемократическа".

А в Скопие, ще има български книжарници, когато местни популярни певци от ранга на Тоше Проески (R.I.P) и Каролина Гочева имат песни не само на jazikot и на сръбски, но и на български език.
19 Декември 2012 01:48
С какво смяташ, че точно Македония е най-голямата опастност за България?

БЮРМ не е опасна за БГ. Най-опасни за БЮРМ са собствените им политици- сърбомани, "антички", дето вятър ги вей на бял кон и някои албански партии.
Иначе, ако не бяхме признали БЮРМ, досега гърци, сърби, албанци щяха да си я поделят територията на "античките". Има такива примери в миналото.
Има и други примери, както БГ беше окастрена от Западните си покрайнини, така и БЮРМ да изгуби своите Западни покрайнини. Не, че им го пожелавам, де.
19 Декември 2012 03:53
Ами сега нищо. Македонския въпрос е толкова сложен и многопластов, че надеждата историци или политици да го решават е наивна. Единственото което може да го реши в някаква благоприятна степен за България е 7-10% годишен растеж на икономиката ни през следващите 15-20 години. А на туй му се вика чудо, а чудеса не стават.
19 Декември 2012 07:16
Кой да зажали за сталинско-титова БЮРМа?
Македонствующите като Станищов и Заяков(Пиринский) мира нямат.
Ми македонствували, македонствували па полегнали.
ТЧК
19 Декември 2012 07:43
Ай сега комунистите били виновни.
Господа патриоти, не забравяйте че България загуби ВСВ. България предаде на хитлер хиляди евреи от окупираните територии.
Дядо ми е бил в окупационния корпус и чистосърдечно си признаваше че нашите войски са безчинствали яко, обирали са къщите на хората, имало и по-лошо (тука той спираше с подробностите). Казваше че македонците откровено ни мразели и е имало антибългарско партизанско движение.
Да си представим алтернативна история. Нека не са комунистите, а например някакви американски марионетки дошли на власт през 1944: мислите ли че някой през 40те и 50те щеше да посмее да си отвори устата в защита на "българските интелектуалци" в Македония.
Македония е загубена кауза за България от 1913 и 1915 година насам.
Дайте да си оправим нашата си кочинка, а пък макетата да си сглобяват по площадите картонени триумфални арки като ги кефи. На мен живота ми няма да се промени от това Самуил дали е бил българин или македонец. Живота ми обаче много се промени от както ТИМ решиха че такива като мен им пречат.
19 Декември 2012 08:16
Много точна статия. Нелепият ход може да им се върне на изборите, хората почват да разбират идиотизма на съмнителни фигури като Божидар Димитров, които инспирираха този акт.
19 Декември 2012 08:45
Тази близост беше създадена, защото България изостави македонските българи на титовските главорези. Хиляди българи бяха убити в първите години след 1944 год, десетки хиляди бяха измъчвани в македонските зандани, а всяка проява на българщина беше смазвана безмилостно и жестоко!
Зелени очи, какво значи изостави бе. Какво можеше да направи България? Не може да ви светне в празните глави, че България беше победена държава. Тя нямаше думата. Тито беше победител, зад него стояха и Чърчил и Рузвелт и до голяма степен и Сталин, докато не се скараха с Тито. А човекът на Борис, Хитлер го нямаше. Ние ако не бяхме се съгласили на Балканска федерация нямаше да има и македонска нация, а южни сърби. Междувпрочем Балканската федерация е била мечта на много наши възрожденци. Виновниците са другаде - като се почне от Фердинанд, който дава заповедта да се нападнат сърби и гърци и от там губим огромни земи в Македония и Беломорска Тракия, след това ни вкарва в 1-та световна война на страната на Германия - отново губим земи, и се стигне до Борис, който вместо да абдикира се колаборира със Хитлер. Тук ще търсите причините за всичко, което се случи с нашите земи в Македония.
Да ви напомням ли какви репарации сме плащали на Гърция през 60-70-те години, за Югославия мисля, че не плащахме, защото се считахме за освободители, благодарение на начите армии, които влязоха в редовете на 3-ти Украински фронт. Но Югославия твърди, че сами са се освободител и това се твърди от Запада. И това е благодарение на Чърчил, който е забранявал на ВВС да споменава за победите на нашата армия, например превземането на Скопие.Вуйчо ми, учатвал в Отечествената война, разправя, че след като превземали нашите войски даден град след тях влизали югославските партизани и викали - победихме.
През 1925г. и ВМРО - Тодор Александров-Протогеров и Коминтерна бяха принудени да обявят несъществуващата македонска нация, което разбира се е грешка, но при тогавашните условия може би това беше по-добрия вариант, отколкото сърбизирането на българите, както стана след 2-та световна война с погърчването в беломорска Тракия на славянското население. Сега в Гърция няма официално българи и македонци.
А аз писах, че лагерите и избиванията от Тито в Македония станаха възможни, не защото са българеещите се, а защото бяха обявени за привърженици на Хитлер. И това стана пак заради политиката на Борис-Филов. Не забравяйте, че Югославия е дала 1.2 милиона жертви в тази война.
За нас беше дюшеш, че Тито и Сталин се скараха и през 1968г. Тодор Живков тихомълком върна българските паспорти на Пиринска Македония и така поне тези земи бяха спасени. Сега там никой не се чувства там не-българин. Оттатък границата, обаче ние нямаме думата.
19 Декември 2012 09:15
До автора Л.Илиев:

Статията е пълна с неистини и дори откровенни лъжи,а анализа на фактите е явна манипулация. Спри се, момче! Не ти се удават тези работи.Но ако е за единия Хляб - поне го напиши като акростих! Ние тук сме великодушни - ще ти простим майцепродавството.
19 Декември 2012 09:16
Зелени очи, какво значи изостави бе. Какво можеше да направи България? Не може да ви светне в празните глави, че България беше победена държава. Тя нямаше думата. Тито беше победител, зад него стояха и Чърчил и Рузвелт и до голяма степен и Сталин, докато не се скараха с Тито. А човекът на Борис, Хитлер го нямаше. Ние ако не бяхме се съгласили на Балканска федерация нямаше да има и македонска нация, а южни сърби.

Марксе, хубави ги редиш, ама въпросът за македонската нация е решен далече преди 1944, че дори преди Хитлер. Идеята възниква сред комунистите от Македония, начело с Димитър Влахов, и съратниците му във ВМРО (обединена) в съучастие с комунистическите организации на България и Кралство Югославия още през 1924 г. Тодор Атанасов, а още по-малко Протогеров нямат нищо общо. Тези хора стоят и зад официално становище на Коминтерна от 1934 г., което признава съществуването на македонска нация. Документът е писано в Москва от Георги Димитров и Димитър Влахов. Това е документът, който поставя темелите на комунистическата политика за създаването на македонската нация.
19 Декември 2012 09:19
Но Югославия твърди, че сами са се освободител и това се твърди от Запада. И това е благодарение на Чърчил, който е забранявал на ВВС да споменава за победите на нашата армия, например превземането на Скопие.Вуйчо ми, учатвал в Отечествената война, разправя, че след като превземали нашите войски даден град след тях влизали югославските партизани и викали - победихме.


И все пак интересен е фактът, че на Парижката мира конференция. когато се поставя въпросът за признанието на България като съвоюваща на анти-хитлеристката коалиция страна, Югославия гласува "за", а РСФСР - против.
19 Декември 2012 09:21
Много погрешна стъпка на управляващите. Какво стана с железницата до Скопие?
19 Декември 2012 09:43
Веруховото, и моя дядо е бил запасняк в окупационния корпус. и като го попоитах "Къде, в Македония?" той ми отговори "не, в Сърбия. Македония беше българско, окупационният корпус беше в сръбско.."
пак питай дядо си къде точно е била дислоцирана частта им.
а иначе Македония е загубена кауза още от Съединението. защото великите сили се съгласяват да го признаят с едно единствено условие - в никакъв случай и Македония. единственият, който дава на България териториите от Сан Стефанска България /без северна Добруджа/ е Хитлер. което е и условието България да застане на страната на Германия във ВСВ.
19 Декември 2012 09:46
Ще трябва да я строят! Едно от условията...
19 Декември 2012 10:01
Първосигнално.
Колко пъти го пиша - носорог в бутик на Фаберже.
19 Декември 2012 10:01
За статията

Комплексарската радост от "сладкото отмъщение" е разбираема и дори донякъде оправдана, но за сметка на това напълно излишна и контрапродуктивна.
19 Декември 2012 10:09
Всеки път, когато ЕС ни спира средства по програми например, вероятно водещата причина е неистовото желание за отмъщение. никога няма нормална прична.
19 Декември 2012 10:19
Заглавието нещо не ми харесва. Такова би написал само човек, който наистина няма представа за състоянието на нещата в Македония. Нищо не сме връщали и не виждам какво трябва да връщаме. Когато една държава държи на историята, на корените си, на истината (!) не би позволила друга държава целенасочено да се гаври с тях. Постюгославските, просръбски, неонацистики прояви на "македонска национална свест" са огромна пречка за установяване на нормални отношения с Македония. За такива няма място в ЕС и това, че някой български управляващ успя да формулира нашата позиция по достоен начин (и едновременно ефективен) е нещо заслужаващо адмирации, а не подигравки.
Другото е търсене на политически дивиденти и подготовка за изборите. Аман от посткомунистически конформизъм!
19 Декември 2012 10:30
щурчо
18 Декември 2012 22:49
За какво безусловно сме я подкрепяли? Досега имахме ли план, политика, стратегия спрямо Македонията? Сега имаме ли?

Каква стратегия и политика спрямо Македония бе ? Ние такава за България нямаме,та за Македония......Вече 23 години нашите управляващи го карат ден за ден,пък каквото стане.....ей така,накъдето ни духне вятъра.....
19 Декември 2012 10:34
Манипулативна статия, въпреки няколкото вярни неща в нея.
Основното в случая, че проблема с Македония възникна по един начин след освобождението на България от турско робство, но продължи по коренно различен начин след това. След националните катастрофи, резултат от политиката на бившия царски режим, Македония попадна под влиянието на Сърбия. Какво стана с българите в съседните балкански страни след всяка една поредна загубена война? Навсякъде - Турция, Гърция, Румъния и Югославия българите изчезнаха, но в Югославия все пак българите ги прекръстиха на македонци и ги отделиха от България. Това е положението - когато губиш войни, губиш и територия и население. Сега вече е късно - Македония до двайсетина години ще има 70-80% албанско население, а македонските българи сами ще избягат от държавата си Македония. Точно както стана в Косово.
19 Декември 2012 10:35
Ми то сите българи сме си македонци, ама най-свястните от нас са около вардарско. Ние само от скромност се българеем. Иначе колко му е да поставим като условие за влизането им в ЕС - ако им мислим злото де - да е признаването ни, че сме македонци.
Виж сърбите никак не могат да претендират да са македонци - защото ако можеха, отдавна да са ни изпреварили.
19 Декември 2012 11:00
Македония е загубена кауза за България (и така е по-добре, защото колкото пъти тази кауза е била печеливша, толкова пъти е следвала национална катастрофа). Остатъците от цяла една държава, дори и такъв нефелен хомункулус като бюрмата, обаче са нещо прекалено блажно за да бъдат оставени всичките на гладните шиптъри, които ще ги глътнат цели и ще питат за още. Затова наш Николайча, да не се помайва ами да заръча готвачите у Външно да извъртят една голяма тава с пиляф с формата на Македония (пилафа, не тавата), селата означени с маслини, градовете с мръвки и да привика шиптарските лидери на конференция по балкански демократизъм у София, па да им подложи тавата на масата. След това да вземе офицерски кортик и с него да тегли чертата през пиляфа - значи, ефендилер туйцък е за вази, а онуйцък - за нази. А който от бюрманците оттатък чертата иска бугаротатарски пасох, вместо шиптърско тескере - на изпит по история при оберхисториенфюрер Божо.
19 Декември 2012 11:39
Марксе, хубави ги редиш, ама въпросът за македонската нация е решен далече преди 1944, че дори преди Хитлер. Идеята възниква сред комунистите от Македония, начело с Димитър Влахов, и съратниците му във ВМРО (обединена) в съучастие с комунистическите организации на България и Кралство Югославия още през 1924 г. Тодор Атанасов, а още по-малко Протогеров нямат нищо общо.
boko-moko аз съм споменал за майската конференция във Виена и не е само Влахов, който е зад тази идея.
Лидерът на ВМРО Тодор Александров се решава на преговори с Коминтерна под въздействие на редица обстоятелствата. Правителството на Цанков под натиска на Югославия и Гърция започва да се дистанцира от революционната организация. В Югославия и Гърция четите на ВМРО се преследват енергично от властите, които предприемат и масови принудителни изселвания на българското население и заместването му с колонисти. Освен това след подписването на Сплитската спогодба в началото на 1924 година между Италия и Югославия, спира и италианската подкрепа за организацията през Албания. На трето място сред дейците на македонската емиграция в България и сред много от дейците на ВМРО има сериозно олевяване и част от тях преминават към федералистите.[2] Така освен търсене на нови съюзници, преговорите с Коминтерна имат за цел и обединение на фракциите в македонското революционно движение. Останала без сериозна политическа подкрепа, организацията осъществява контакти с болшевиките.
Натисни тук
Така, че там са замесени много по-сложни политически събития. Главните виновници, че губим македония са Фердинанд и Борис, най-вече първият.
19 Декември 2012 11:45
Откровенно глупава статия. Какво отмъщение к'ви пет лева?!? Никакъв опит за обосноваване на твърденията. Разбирам стремежа на "СЕГА" за провокиране на спорове във форума. НО това ниво е обидно ниско.
"Откровение варухово" - или дядо ти е хапвал весели гъби или ти се опитваш да пробуташ на форума празно за пълно. Плитко. И гнусно. Предателско.
19 Декември 2012 11:52
Това за (евентуалната) окупация на Македония от югоармията на Милошевич е като оня виц - "а дано ама надали". А и да беше станало, дали щеше да бъде по-зле за България? Я. все пак помислете доколкото можете.
19 Декември 2012 11:54
И все пак интересен е фактът, че на Парижката мира конференция. когато се поставя въпросът за признанието на България като съвоюваща на анти-хитлеристката коалиция страна, Югославия гласува "за", а РСФСР - против
А интересен ли е фактът как гласуват делегациите на САЩ, Великобритания и Франция? Или пък какви точно са гръцките претенции за територии и репарации и кои делегации ги подкрепят?
19 Декември 2012 12:15
А интересен ли е фактът как гласуват делегациите на САЩ, Великобритания и Франция? Или пък какви точно са гръцките претенции за територии и репарации и кои делегации ги подкрепят?

САЩ, Франция и Великобритания също гласуват "против" признаването на България за съвоюваща.
Гръцките териториални претенции не са подкрепени от нито един от съюзниците на Парижката конференция.
19 Декември 2012 12:19
И сега какво?


Ооооо, сега е ред и на тъпанарите да зададат тъпите си въпроси, гледам, че тук някакъв Люси не е устискал!
19 Декември 2012 12:51
... и Македония ще си падне на мястото си като зряла круша. То със цитиране на извехтели книжки, извадени от прахоляка, работата не става.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД