:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,708,327
Активни 67
Страници 7,140
За един ден 1,302,066

ВСС избра категорично фаворита на ГЕРБ за главен прокурор

Сотир Цацаров така и не отговори убедително на критичните въпроси, но получи подкрепата на мнозинството
Сотир Цацаров
С 18 гласа "за", три "против" и три "въздържал се" Висшият съдебен съвет (ВСС) избра от раз Сотир Цацаров за главен прокурор. Той беше предизвестеният фаворит на властта, нееднократно хвален от премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов като "стабилен". Цацаров беше кандидатът, срещу който имаше най-много сигнали за нарушения, които той така и не успя да обясни убедително.

"Нещата са в ръцете на държавния глава", каза Цацаров минути след гласуването. Президентът Росен Плевнелиев може еднократно да откаже да издаде указ за назначението му, но не може да отхвърли повторно предложение от ВСС.

Гласуването се проведе в 19.40 ч снощи след десетчасово изслушване и задаване на предимно сервилни и теоретични въпроси, достойни повече за държавен изпит в правен факултет. Критичните въпроси по същество бяха малко и бяха предимно по имотни неясноти. На финала Калин Калпакчиев, член на Съюза на съдиите, обобщи, че съветът не е изяснил сигналите срещу Цацаров по делото, с което държавата изгуби за Пловдивския панаир, по иска на Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър Цветан Цветанов за клевета, за масовото подслушване и за изгубените дела в Страсбург заради Пловдивския съдебен район. Калпакчиев изреди редица примери за дори маловажни случаи, в които магистрати в други страни са подавали оставки. Което не е практика в България. Изказването му вбеси председателя на етичната комисия Ясен Тодоров, който го упрекна, че нарушава закона за съдебната власт.

Председателят на Пловдивския окръжен съд Цацаров призна, че през 2004 г. е бил награден с пистолет от тогавашния вътрешен министър Георги Петканов, защото осъществил електронна връзка с регионалната дирекция на полицията. Той не отговори конкретно на въпрос дали членувал в масонска ложа. "Магистратите са пълноправни участници в обществения живот. Не е допустимо участие на магистрат в каквото и да формирование - явно, легално, нелегално, тайно, ако така се създава зависимост", каза Цацаров и препоръча книгата на проф. Недю Недев "Масоните в България" като най-добрия източник на информация.

Цацаров обясни още, че никога не е провеждал срещи с представители на полицията и прокуратурата по конкретни дела. В същото време даде пример със скорошна среща с окръжния прокурор на Пловдив, за да се организира разглеждането на европейски заповеди за арест. "Взаимодействие по организацията на делата - да. Заседания по изхода на делата - не. Съдът не е съд тогава", каза Цацаров.

Пловдивският съдия призна, че е чел делото на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Това станало веднага щом делото дошло от София в Пловдив и преди да бъде разпределено на съдия-докладчик. Магистратът увери, че съдията е работил самостоятелно по делото.

По повод на имотната сделка, която жена му сключва на фиктивна цена, а впоследствие по думите на Цацаров били платени реално дължимите данъци, той обясни, че пряко не е участвал. Той се оправда, че съпругата му е платила данък върху данъчната оценка на имота, както изисквал законът за местните данъци и такси. Законът обаче изисква да се плати данък върху по-голямата сума между продажната цена или данъчната оценка.

По време на изслушването членове на ВСС демонстрираха симпатиите си към Цацаров. Светла Петкова обяви, че концепцията на Галина Тонева не дава практически отговори как ще се справи с проблемите в прокуратурата. Каролина Неделчева от парламентарната квота чрез притча сравни Цацаров с опитен капитан на кораб. Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров изказа възхищението си от концепцията му и дори съобщи, че според анкета в медиите той вече бил избран.

Другият кандидат Борислав Сарафов, председател на Апелативната специализирана прокуратура, възпитаник на полицейската академия, обясни, че трите му апартамента са му дарени от родителите. "Със сигурност те не ме правят богат", коментира той.

На въпроса на адвокат Михаил Екимджиев дали като главен прокурор би разпоредил образуването на дела срещу зам.-градския обвинител Роман Василев за гафа с "абсолютния престъпник", за смъртта на взривения при акция на МВР Тодор Тодоров - Чакъра и за полицейското насилие над оправдания за убийството на Андрей Луканов - Юри Ленев, Сарафов отговори отрицателно. Според него Василев си е изтърпял наказанието, имало е дело за Чакъра и този случай също е приключен. За Ленев трябвало да се запознае с фактите.

По повод семействеността в съдебната система Сарафов каза: "Това не е нещо негативно. Ако погледнем към западните държави, към които се стремим, например САЩ - там членове на семейството на Кенеди има в отделните министерства. Не считам, че ако единият човек е магистрат, другият член на семейството трябва да е шофьор на сметовоз". По повод масонските организации заяви, че "едва ли е толкова укоримо членството в масонските ложи. Те не са терористични организации". "Бъркам до лактите в калта - това е моята работа. Не съм добър бюджетар, но разследванията ме влекат" - така прокурорът характеризира сам себе си. "Прокуратурата се намира в период на катарзис... Всеки се е въоръжил или с микрофон, или с перо и ни отстрелват, взели са ни на мушката, което не е добре за спокойствието в системата. Но това може да подейства и добре точно заради периода, в който се намира съдебна система - периодът на катарзис. Може би е хубаво всичко да излезе сега," смята той. И добави, че "прокуратурата не трябва да е генератор на скандали, а трябва да е място, където всеки може да намери утеха, ако на човек дъщеря му е изнасилена или негов близък е убит".

Зам.-главният прокурор Галина Тонева даде обяснения за апартамент в Балчик, купен от семейството й през 2000 г. срещу 2800 лв. Ставало дума за панелка в стар комплекс и заради започнало свръхпредлагане цените били много ниски. "С отворено сърце и душа каня всички да дойдат и да видят жилището", заяви тя. По подобен начин тя се сдобила с два парцела по лев квадратния метър, които сега са до голф игрища. Тонева обясни, че семейството й живее с около 55 хил. лв на година, като води скромен живот, не си позволява екскурзии в чужбина и бижута.

И тя не би започнала разследване срещу зам-градския прокурор на София Роман Василев. Двамата обещаха проверка на погасените по давност дела и налагане на наказания, ако има виновни магистрати. Според нея изявленията на МВР по незавършени разследвания са опасни, защото в голяма част от случаите те биха могли да доведат до провал или затрудняване на разследванията по тях.
101
7694
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
101
 Видими 
20 Декември 2012 20:19
Логичен завършек на фарса. Каквото и да беше (не)отговорил избранникът на Боко и Цвък, той щеше да бъде избран.
Добра тренировка за изборите.
20 Декември 2012 20:22
Цаца, ама риба!@
20 Декември 2012 20:26
хроника на една предизвестена смърт. лека й пръст на съдебната система. раковото образувание се е разпростряло навсякъде и скоро ще изяде гостоприемника си.
20 Декември 2012 20:29
Да гледаме положително на представлението! Досега се нищо не знаеше както какви г(л)адни, г(л)авни прокурори обладаваха този пост. заСЕГА налице бе и свърши циркът, пък и той завърши според очакванията. За хляба ....
20 Декември 2012 20:29

Голям майтапчия се оказа Кольо босия.Няколко цървула,вика,избират друт цървул за главен прокурор.
20 Декември 2012 20:30
Не цаца - с претенции за акула, а реална гейберастка пираня...
----------------------------------------------------------
Блогът на Генек

20 Декември 2012 20:30
Ало-о-о-о?Евро-о-опа-а-а!Как ни виждате през кривия макарон?А-а,ние сме си добре.Не щем у Шенгена.Добре сме си и у Ченгена.
20 Декември 2012 20:31
От всичко чуто и видяно покрай избора на гл.прокурор остава едно смътно, макар и несъзнателно насаждано чувство, че все пак е имало честен и достоен кандидат, но видите ли, мерзавците са го смачкали и са избрали нов мерзавец.
Но това е само чувство, такъв кандидат не е имало изобщо...
20 Декември 2012 20:32
Абе другарчета, а кой беше вашият кандидат?
Онзи - честният, принципен и достоен юрист...
20 Декември 2012 20:41
каква изненада....
20 Декември 2012 20:43
В Бг честен и почтен човек на този етап на развитие на държавата, ако е достатъчно умен няма да се кандидатира за какъвто и да е пост в съдебната система. Тези които се кандидатират ги принуждават да го направят като със сигурност ги държат с някакви компромати. Нещастниците се съгласяват, като си мислят, че това ще ги спаси, но все ще се намери кой да ги огласи.
20 Декември 2012 20:43
Друго щеше да е ако се казваше КИТОВ.
А то сега само "ЦАЦИ" ще лови!
20 Декември 2012 20:47
Риба ли е, цаца ли е то ще се види. Ама добре си постлало другарчето. Хем Герговче, разбирай Първановче, хем Герберче, разбирай Борисовче.
Ама както си е казано в Криворазбраната демокрация: цъфнал, трън и т.н.
20 Декември 2012 20:49
магаре, не му разбутвай кокалите! спорен за някои, но Георги Китов беше човек с голямо Ч.
20 Декември 2012 20:52
То ако ГЕРБ загуби изборите, Цацаров щя завърти бързо задника. Макар да иглежда муден.
20 Декември 2012 20:52
Срам, срам, срам... Нали този съдия приложи ефективна мярка на неотклонение спрямо един компютърен специалист - "престой" в кауша в продължение на 5 месеца по подозрение, че е извършил кражба на 300 лв. от квартална бакалия? И човекът беше оправдан (а България май е осъдена в Страсбург заради този произвол). И този ще е главен прокурор? Ебати падението...
20 Декември 2012 20:54
Ловкия,
можеш ли накара чист човек да плува в това блато?
П.П. Ако не знаеш - не нормалните хора избират главен и каквито и да е прокурори, съдии, ченгета, депутати и т.н. Посочват ги кукловодите, "избират" ги мошениците от ЦИК, ВСС, 'Информационно обслужване" и друг обслужващ персонал...
------------------------------
Блогът на Генек

20 Декември 2012 21:02
и за изгубените дела в Страсбург заради Пловдивския съдебен район.
Номер едно в България по този показател !
20 Декември 2012 21:04
Цацата превърна се в Цацара
въдворен за Главен прокурор.
Туй за нас традиция е стара
да издигаме най-яркия позор.
20 Декември 2012 21:12
Те сега ще видите как наш Роско ще се фръцне на церемонията по заклеването.
20 Декември 2012 21:13
Дано излезе по добър от оня брадясалият.
20 Декември 2012 21:16
Но това е само чувство, такъв кандидат не е имало изобщо...


Ловки, този път аз ще се съглася с теб
20 Декември 2012 21:18
Да му е честито.

Чакаме Р.Овч, Е.Масл, Е.Ет, А.Дог в панделата.

а, и възобновявне на следствието срещу Димитриевич за изнасяне на секретни доклади за престъпноста.
20 Декември 2012 21:24
Нещо ми напомня за:
„Кит“ е българска сатирична комедия от 1970 година на режисьора...
20 Декември 2012 21:36
Генек, чистият човек явно няма да иска да плува в смърдящо блато, но ако е наистина чист и честен, би опитал да прочисти смрадта.
Би го приел за своя мисия и дълг.
Е толкова ли няма поне един?
Сигурно няма да успее, но ако гласът му е достатъчно убедителен, ще намери съмишленици, хора като себе си и хора които ще опитат да се отърсят от мръсотията...
И тогава може би нещо най-сетне ще се случи.
Да, ама не...
20 Декември 2012 21:37
Ловки, този път аз ще се съглася с теб

Да си кажа честно, от това не ми става добре...
Щом дори и ти...
20 Декември 2012 21:39
Плевнелиев трябва да спре това безумие, но едва ли. Седем години са дълго време, остава само масово гражанско движение и вземане на нещата в ръцете на гражданите. Този трябва да бъде проверяван за състоянието му. Огромното му семейно богатство е с неясен (а по-точно ясен) произход. ТОЗИ ИЗБОР ГОВОРИ ЧЕ НАЙ-ГУЗНИТЕ СЪВЕСТИ МИСЛЯТ, ЧЕ БЕТОНИРАХА ЗАВОЮВАНИТЕ ТЕРИТОРИИ и ще доживеят безнаказаност. Промяната се отлага за неорпрделено време. Естествено сега и президентът ще изръкопляска.
20 Декември 2012 21:42
Тонева обясни, че семейството й живее с около 55 хил. лв на година, като води скромен живот, не си позволява екскурзии в чужбина и бижута.

20 Декември 2012 21:45
55 000 на година и те я питат за апартамент в Балчик за 2 800 лева....
Ми тя е отворила касичката-прасенце на детето и го е платила.
20 Декември 2012 21:49
Той не отговори конкретно на въпрос дали членувал в масонска ложа. "Магистратите са пълноправни участници в обществения живот. Не е допустимо участие на магистрат в каквото и да формирование - явно, легално, нелегално, тайно, ако така се създава зависимост", каза Цацаров и препоръча книгата на проф. Недю Недев "Масоните в България" като най-добрия източник на информация.

- Абе, ти членуваш ли в масонска ложа?
- Абе, я вземи прочети тази книга!
20 Декември 2012 21:53
Тавагишчи, не се хвърляйте на човека, че догодина на него ще разчитате. Като се изпълнят Пророчествата, Боко падне и трябва да влезе с целия си кабинет в затвора, този ще трябва да им повдига обвинения, няма кой друг.
20 Декември 2012 22:02
този ще трябва да им повдига обвинения, няма кой друг.

Ти мислиш, че Цецо не се е сетил ли?
Не го подценявай.
И само ако Чехльо врътне номер, физкултурникът лично ще иде в Президенството, ще го хване за ушите и ще го импийчне с шут в .... надолу по стъпалата.
нееднократно хвален от премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов като "стабилен".

На Чехльо са му взели онова листче, дето го чете при Марковска....
20 Декември 2012 22:09
този ще трябва да им повдига обвинения, няма кой друг.


Нямай съмнение в това. Сотир Цацаров си беше Сотир Цацаров преди да се чуе за банкенския пандурин, физкултурника с папките и кой да е от шебешката им шайка. Подозирам, че ще е Сотир Цацаров и дълго след като вонята на шебешко гюбре се разкара. По една причина - умен е. Ъхъ!
20 Декември 2012 22:18
.. ми то кво остана... остана да направят Лъчо мозъка Патриарх и да връщат член пръви у конституцята за ръководната роля на БГП /българска гербаджийска партия/
...я кажете брже БГП неколко пати подред ...а? приятно всомнить?
20 Декември 2012 22:24
И магаре да беше пратил Боко пак щеше да го изберат.Така, че очаквайте Президента да не го назначи.Нали той е магарето което избраха на президентските избори.А те краставите магарета през девет дерета се надушват.На времето имаше еди руски лозунг "Вся власт советом" а сега си го перефразирайте на български в съвременен вариант и ще останете доволни!Да ние честит новия Главен прокурор!
20 Декември 2012 22:24
Сигурно няма да успее, но ако гласът му е достатъчно убедителен, ще намери съмишленици, хора като себе си и хора които ще опитат да се отърсят от мръсотията...
И тогава може би нещо най-сетне ще се случи.
Да, ама не...


Това не може да се случи в една отделна структура, при общата среда на антидържавност и беззаконие.
Не може да гледаме всеки ден цирка в парламента (спомнете си и избора за КС), да чуем записи на премиера на държавата, каквито чухме, и то без каквито и да било последствия, освен за Мишо бирата, из държавната администрация на най-високо ниво да пъплят калинки, а да искаме някой различен да се кандидатира за висш пост в прокуратурата...
Защо да го очакваме?
И защо да мислим, че някой такъв ще тръгне да си самоубива кариерата и личността, като загърби политиката (тя там няма място, но е факт, че и изборът на главен прокурор се спряга като политически въпрос)?
Прочети пак изказването на Калин Калпакчиев и реакцията на председателя на етичната комисия...
Този диалог е умален модел на матрицата на цялата държава в момента.
Ами най-добре да внимаваме ние като гласоподаватели, когато му дойде времето...
20 Декември 2012 22:26
Не цаца - с претенции за акула, а реална гейберастка пираня...


Абе не ще да е гейбераст, просто опортюнист и конформист, то си му го пише на лицето и част от досието. Т.е. ако сега Адолф Хитлер избираше гл. прокурор в провинция Булгаристан, изборът нямаше да е кой знае колко различен.
20 Декември 2012 22:27
Да си кажа честно, от това не ми става добре...
Щом дори и ти...


Що? Аз не съм все обструкция...действително мисля като теб в конкретния случай.
Ако от това ще ти стане по-добре, и на мен не ми става по-добре, че мисля като теб...
20 Декември 2012 22:28
Тук си права и не си, но ми се доспа и не ми се спори сега, за постинга от 22:24...
Лека нощ на теб и целата банда.
20 Декември 2012 22:29
Като се изпълнят Пророчествата, Боко падне и трябва да влезе с целия си кабинет в затвора, този ще трябва да им повдига обвинения, няма кой друг.


Анжък де, нали затуй! Дренкаджия и черпаклия требва на бая ти Гань.., пардон Бока, да ги не емне тех сетне, изпитана парадигма!
20 Декември 2012 22:31
Лека нощ на теб и целата банда.


Лека и на теб, аз май ще работя (и тук ще хвърлям едно око,де), че и на мен ми се спи, но утре я ни има, я ни няма, да се видим...
Да знаеш, ако се свърши света, ще те намеря със салатата само си носи прибори...
20 Декември 2012 22:32
за постинга от 22:24...


Няма да има нужда да спорим, споко...и аз го мисля, но засега го считам за невъзможно. Моментът не е дошъл. А принципно - да.
Утре ще проверим същото ли мислим и двамата...
20 Декември 2012 22:37
Лека нощ на теб и целата банда.


Лека нош да спиш ваф кош и да сануваш бахур с остър нош
20 Декември 2012 22:43
Абе другарчета, а кой беше вашият кандидат?

Не чу ли по телевизията оня от "Килърите", с доживотната?
"Огън, служба нема" - вика - "Махаме Борисов, и сме на свобода"
20 Декември 2012 22:45
Лека нош да спиш ваф кош и да сануваш бахур с остър нош
Бахуря да е " СТАРА ПЛАНИНЯ" или поне " ЦРЕДНА ГОРА"
20 Декември 2012 23:10
Е, с'я ше видите на практика, "Падни,стани - да не станем на кълбета.."!

P.S.Поне така обеща де..
Ама то между обещанието и изпълнението... мани.
20 Декември 2012 23:12
Аз пак да наблегна на прозрачността - изборът мина съвършено прозрачно.
20 Декември 2012 23:28
Задунайците завъртяха гайнометите. Тоя обаче няма да се изложи като Цецо и ще им опъне жартиерите.
20 Декември 2012 23:41
Първом на тъщите..
20 Декември 2012 23:51
изборът мина съвършено прозрачно.

Или призрачно?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД