:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,836,253
Активни 86
Страници 6,222
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Актове и наказателни постановления се обжалват в различни срокове

Имам акт от КАТ, с който не съм съгласен. Как може да го атакувам и обжалвам. Разбрах, че трябва пред шефа на полицията. Ако той ми откаже, мога ли да стигна и до съда? В какви срокове става тази работа?

К.Ч., СофияПо правило и по закон актове се правят в два случая - при немаловажни административни нарушения или ако някой откаже да подпише фиш, който му е съставен заради маловажно нарушение. Законодателят е приел, че съставените актове имат сила до доказване на противното. Актовете могат да бъдат подписани, като изрично се отбележат възраженията, както и че ще има допълнително такива. Може да се подпише акта и да се напише, че ще има възражения в срок. Дори обаче и в тях да не се напише, че има или ще има възражения, то подписът в този случай не е признание за вина и не потвърждава написаното в акта. Съответният човек пак след това може да възрази и да обжалва акта. Възможно е той да не подпише дори акта. В такъв случай отказът се удостоверява с подписа на едно лице. В случая с КАТ - обичайно полицаите са двама и единият е актосъставител, а другият - свидетел. От една страна, неподписването не е пречка за възражение и обжалване. От друга обаче, трябва да се знае, че неподписването не спира процедурата по налагане на наказанието.

Правилото е, че при съставянето на акта контролният талон се отнема и се връща на водача едва след като заплати наложената му глоба. Актът за нарушението заменя контролния талон, но само за срок от 1 месец от издаването му.

Възраженията срещу акта и написаното в него може да се напишат в тридневен срок от съставянето му. Това се прави до съответния началник. Именно той е наказващият орган, който разглежда възраженията и може да отмени акта или пък да го потвърди. Второто се прави много по-често. Това потвърждение намира материален израз в издаването на наказателно постановление. При връчване на това постановление и доброволно плащане на глобата контролният талон се връща веднага. Иначе наказателното постановление заменя също за 1 месец този талон.

Самото постановление може да се обжалва пред съда в седемдневен срок от връчването му чрез органа, който го е издал. Жалбата се праща до районния съд по местоизвършване на твърдяното от полицията нарушение. Необжалваните наказателни постановления подлежат на изпълнение. Ако е обжалвано обаче, тогава съдът има право да отмени наказанието, да го намали, да го потвърди, но не може в никакъв случай да го увеличи.

Цялата процедура по тази тема се движи по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и по Административнопроцесуалния кодекс (АПК). В ЗАНН има дори и специален раздел, озаглавен "Обжалване на наказателни постановления".

Законът изрично иска в жалбата да се посочват всички доказателства, на които жалбоподателят се позовава. Това означава, че в нея трябва да бъде описано както какво се иска - примерно отмяна или пък намаляване размера на глобата, така и да се посочи всичко, което се счита за незаконосъобразно или пък несправедливо. Необходимо е накрая да се опишат и доказателствата. В седемдневен срок от получаване на жалбата наказващият орган е длъжен да я изпрати заедно с цялата преписка на съответния районен съд. Този орган от своя страна в съпроводителното писмо пък е длъжен да посочи доказателствата в подкрепа на обжалваното постановление.

Необходимо е да се знае, че жалбата пред съда спира изпълнението на постановлението. Това означава, че глобата не може да бъде събирана, включително и принудително, преди да се произнесе съдът.

В това производство законът допуска и касационно производство. То се провежда пред съответния окръжен съд, а ако е гледано от районния съд в София - пред Софийския градски съд. При него пак с жалба може да се оспорва решението на съответния районен съд, ако той примерно е потвърдил наказателното постановление.1
23394
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
02 Януари 2013 14:42
Благодаря за компетентната консултация, но за съжаление тя остава формална, научна и без практическо значение за консултираните. Моят съвет е, когато получите акт от КАТ и сте със софийски адрес не ходете в КАТ да си получавате наказателното постановление. Това не е ваше задължение и никъде в акта не е посочено къде, на кой адрес и кога да отидете, за да си получите наказателното постановление. Задължение на административния орган - КАТ е да ви връчи наказателното постановление. Наказателното постановление, а не актът, е документът, с който ви се налага санкцията.Три години след влизане в сила на наказателното постановление, което сте или не сте получили, наложената с него санкция се погасява с абсолютна давност. Проблем обаче може да имате със застрахователите, които биха предявили регресен иск за причинени от вас вреди, ако сте шофирали с изтекла книжка или без контролен талон. Тогава в съда ще ви се наложи да доказвате що е то "валидно СУМПС" и има ли то почва в България. Според мене книжка кола не кара и ако книжката ви е изтекла, но не ви е отнемана от КАТ, вие сте правоспособен шофьор.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД