:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,836,358
Активни 93
Страници 6,327
За един ден 1,302,066

България може да избяга от дъното на класациите

Пътищата трябва да са преди фонтаните, няма смисъл да се произвеждат главно счетоводители при глад за програмисти
Георги Ангелов
Всеки в България има собствена теория защо сме бедни. Повечето "теоретици" са инвестирали много време в мислене и говорене, по-малко в четене и слушане, и незнайно защо смятат, че сме обречени и ще си останем бедни. Има някакво примирение, че никога няма да можем да постигнем някакви впечатляващи резултати и никога не можем да достигнем висок икономически растеж. Затова не се и опитваме. Това мислене е порочно и дълбоко невярно.

Всъщност България може да расте много по-бързо - ако престане да допуска едни и същи грешки и ако спре да пилее ценна обществена енергия. Случаят с цигарената забрана е показателен - днес я има, утре я няма, държи цялото общество в напрежение, а каквото и да е крайното решение, то няма да качи страната ни на бързата писта за икономически растеж. Извинявам се - може за някого да е много важно, обаче споровете за тютюневия дим нямат връзка с дългосрочния растеж.

Ако Китай, Турция или някоя прибалтийска република постигат 8 или 10% годишен ръст на БВП, трябва да си отговорим защо България не може и почти не отлепва от нулата. Истината е, че не сме фокусирали правилно дебатите, приоритетите и необходимите промени, затова не успяваме да догонваме по-успелите и по-богатите. А проблемите отдавна са ясни. Ето един много показателен факт - ако разгледате статистиката за бедността в България, ще видите, че почти няма бедно домакинство, съставено от висшисти. В същото време почти всяко семейство, в което и двамата са неуки или с ниско образование, влиза в графата "бедно".Образованието е фактор №1,то определя дали имаш работа и какви доходи си докарваш. Въпреки това в България продължават да се дават огромни средства за помощи, за социална политика, а все така изоставаме в усилията да направим образователната система ефективна.

Разгледайте програмите на университетите и проверете кой е секторът, който създава най-много работни места в момента и дали се готвят кадри за него. ИТ секторът се оплаква, че има огромен дефицит, казва, че може да наеме десетки хиляди повече хора в рамките на месеци и години. Откликват ли висшите училища? Не, те произвеждат точно толкова ИТ специалисти, колкото предни години, че и по-малко. Очевидно липсва връзка между това, което се търси на пазара на труда, и това, което произвеждат университетите. Излиза, че понеже имаме професори по счетоводство, произвеждаме счетоводители, а не обучаваме повече ИТ специалисти, защото е по-трудно.

Подобна е ситуацията и в училищата. Липсва връзката. За много специалности вече няма приложение. Например навремето имало завод за крушки. Сега завода го няма, но училището си е там и учи децата как се правят ел. крушки.Пазарът на труда е колосален проблемБългария е сравнително стабилна в кризата, но страда от голяма загуба на работни места. Причината не е само в кризата. Трябва да сме наясно, че през последните години има затягане на регулирането на пазара на труда, което принуждава фирмите да уволняват хора. Минималните прагове се вдигнаха с 50%. Така в години на криза, когато приходите на фирмите падат, разходите им за труд се увеличават с 50%. За много работодатели единственият изход е да съкращават персонал, за да се справят с разходите. Това е типичен регулативен проблем.

Обученията за квалификация по принцип са нещо полезно. Социалното министерство хвърля много пари в тази посока. Но обученията са по такива професии, за които има преподаватели, а не според търсенето на пазара на труда. Ако има преподаватели по фризьорство - правим курсове за фризьори, няма значение дали има нужда точно от тях. Отделен въпрос е, че понякога хората се записват чисто формално в курса - само за "тапията", и нищо не научават.

Следващ проблем, по който нищо не се направи, е строителството. Преди кризата отрасълът "летеше" и даваше хляб на много хора. Сега повечето от тях са безработни - строи се главно инфраструктура, но тя не поема толкова много строители. Политиците много обичат да повтарят как страната ни залага на инвестиции във високите технологии, но истината е, че в България има половин милион безработни без никакво образование и квалификация. Какво да правим с тях - да ги обучим и всички да станат софтуеристи, или да търсим инвеститори в индустрии, които не изискват особено образование.

За съжаление, в земеделието ще се освобождават хора поне още няколко десетилетия, защото там върви модернизация - инвестира се така, че с по-малко хора се произвежда повече. И това е нещо добро. Но трябва да сме готови с последствията - какво ще правим сизлишните селскостопански работнициПубличният сектор е безкрайна тема, но ето няколко провокации. Ще дам пример с моето любимо Министерство на вътрешните работи - там всичко отива за заплати, само 1% са инвестициите. Тоест има много хора, но те нямат компютри, нямат инфраструктура, с която да работят. И какво, ако имаш хора, но те не разполагат със съвременна техника? Това е важен момент, не само за МВР - няма как да свършиш много работа с много хора, ако не им осигуриш необходимите инвестиции. В България обикновено, когато се режат разходи, се реже от инвестициите, а се пазят заплатите. Но така се стига до декапитализиране и спад на производителността на труда, вместо да става обратното - с по-малко хора и по-малко бюрокрация да се върши повече работа.

Моето лично убеждение е, че не трябва да се прави нито един разход в бюджета, включително и от еврофондовете, който не е свързан с целта да имаме висок икономически растеж. Половината бюджет на страната отива за социални помощи за хора, които щяха да работят, ако държавата се беше постарала в тази посока. Обаче държавата инвестира в това да опази хората да не умрат от глад, вместо да осигурява условия на бизнеса да създава заетост. Иначе казано, половината от парите на данъкоплатците отиват заоблекчаване на симптомите,вместо за излекуване на болестта.

Ако преместим фокуса върху инфраструктурата, и тук трябва да се стремим към решения, които гарантират дългосрочен растеж - тоест ако тировете изнасят основно към Турция, трябва да строим с предимство добри пътни връзки с Турция. Ако върви експортът към еврозоната, трябва да се работи по този коридор. Да, фонтаните са хубаво нещо, но първо трябва да има реална икономика, тогава ще има пари и за луксове.

Колкото до бизнес климата, има нещо важно, което трябва най-после да започне да се прилага и в България - ясни и кратки срокове за администрацията. Дори най-тежката процедура трябва да приключва в някакъв обозрим брой седмици или месеци и след уречения срок да е ясно "да" или "не" - тръгва или не тръгва съответният проект. Защото големият кошмар на инвеститора е мълчанието и протакането на нашата бюрокрация, което може да продължи с години.

Заради всички тези особености на българския пейзаж страната ни си остава на последното 27-о място в ЕС - и по брутен вътрешен продукт, и по паритет на покупателната способност. Ако усилията се насочат към поправяне на дефектите, класирането на България сериозно може да се подобри.
 Опашките за намиране на работа стават все по-дълги - не само заради външната криза, но и заради пропуските и грешките на управляващите.
43
5942
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
01 Януари 2013 19:16
Пу-пу-пу, жив е старши икономистот!
От 5-6 дена кьорав сороски ибрик не беше бърлявел по медиите...
01 Януари 2013 19:48
Имаме дясно управление, пък бизнесът закъсал. Нещо не е в ред?!
01 Януари 2013 19:50
Сега. Тука има неясноти.
Ето един много показателен факт - ако разгледате статистиката за бедността в България, ще видите, че почти няма бедно домакинство, съставено от висшисти. В същото време почти всяко семейство, в което и двамата са неуки или с ниско образование, влиза в графата "бедно".

Ако господин старши анализатора четеше форума, щеше да знае, че тука всеки втори е професор или научен трегер и вие от глад.
Сечение между твърдение едно и анализ 2, показва че очевидно професорите и учЕните не са вишисти.
Което само по себе си е един революционен подход.
Не ли?
01 Януари 2013 19:53
Нормално било да се освобождават все повече селскостопански работници. Модернизирали се били стопанствата и нямали нужда от хора.

Тоест доматите, дините, черешите, шипките, тютюна и т.н.:

а) решаваме, че няма да ги произвеждаме в България и няма да ги консумираме;
б) решаваме, че няма да ги произвеждаме в България, но ще продължаваме да ги консумираме (само от собствения двор или) основно чрез внос на химизирани вкусотии, попътували поне няколко хиляди километра;
в) решаваме, че ще ги произвеждаме и си внасяме японски роботи (не е ясно как родните роботни овощии ще са конкурентни на химизираните вкусотии)
г) решаваме, че ще ги произвеждаме и си разработваме собствени роботи, при което обучаваме и 500,000-те хиляди неграмотни безработни да ги произвеждат и поддържат

Ми не ми изглежда разумна и дори осъществима нито едната алтернатива.
Прочее, авторът от ИПИ дали знае, че Гърция поддържа в момента 2,2 пъти повече земеделски стопанства? Гърците имат повече земеделски площи от България ли?

Бе тия хора от ИПИ що не четат малко, че да схванат детайлите, преди да пишат по всичко?
01 Януари 2013 20:07
Ниските доходи съсипаха нашата икономика!
Такава норма на печалба няма никъде по света!!!
Защото я няма държавата!
01 Януари 2013 20:26
Жорко, брато много слабо домашно си написал бе. Образованието може да е фактор №1, ама при положение, че "бизнесът" и "държавата", се ръководят от тъпи и необразовани селски цървули, вече 70 години, как си представяш бягството от дъното?
01 Януари 2013 20:42
Той станал икономист, доктор, анализатор и... му харесало. Стига такива като мене! - казва. Вие ставайте инженери, математици, програмисти, лекари и ... бачкайте! Аз ще ви правя анализите и ще ви обяснявам къде бъркате.
01 Януари 2013 20:46
Дори най-тежката процедура трябва да приключва в някакъв обозрим брой седмици или месеци и след уречения срок да е ясно "да" или "не" - тръгва или не тръгва съответният проект. Защото големият кошмар на инвеститора е мълчанието и протакането на нашата бюрокрация, което може да продължи с години.


Аааа, то зависи от инвеститора ... Наш човек в месемврийските пясъци ако е, да видиш ти ... Протакане ли? Години? Часове!

Купуваш от държавата за милион на кредит, продаваш за три, връщаш един, два инвестираш и ... от Никулден до Коледа от кирлив прошляк ставаш инвеститор фърст клас. Страната на неограничените възможности!
01 Януари 2013 20:49
Не знам да ли г-н Ангелов е макроикономист, но той има много погешно микроикономическо виждане, с което се опитва да си обясни макроикономически проблеми.
Съгласен съм с него, че "теоритиците" би трябвало да четат и слушат повече вместо да пишат и говорят, но бих допълнил, че е от голямо значение също КАКВО точно те четат и слушат. Ако те четяха написаното от г-н Ангелов, не вярвам, че биха решили тежките икономически проблеми, които България има.

"България е сравнително стабилна в кризата, но страда от голяма загуба на работни места."

Това е взаимно изключващо се понятие.

Вярвам, че г-н Ангелов е чел много, но за съжаление все информация-боклук, вредна за обществените интереси. Г-н Ангелов, започнете с това, благодаря:

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/12/1.html
01 Януари 2013 20:57
Половината бюджет на страната отива за социални помощи за хора, които щяха да работят, ако държавата се беше постарала в тази посока. Обаче държавата инвестира в това да опази хората да не умрат от глад, вместо да осигурява условия на бизнеса да създава заетост.


И рече Той ... Да бъдат овчаре, бре! А дано! Ама ... надали.

Гледам по Да Винчи, таз ТВ прорама за бавноразбиращи, образователно материалче за овчарлъка в Пиринеите. Ха така, викам си, СЕГА ще науча овчарлъка. Прости сметки. За 700 овце френски (дето дават вълна 2-3 килограма, не като тез на анзаците - 7-8 кила), примерно, 230 000 евро годишно трябват, ако и да пашуват лете високо в планините. Ако всичко е наред, изкарват се ... 220 000 евро. И Бог да е с теб, накрая си с 10 000 евро вътре. Обаче ... Обаче държавата ти дава субсидия от ... 180 000 евро годишно! Така!

И на пиринейските овчари дерт им остават само ... вълците. Кръвта ги подлудява. Натръшкали за едва нощ ... 26 овце, а изяли ... две. Що? Щото могат. Напомнят ми на някого. На кого ли ...
01 Януари 2013 21:15
Едно време при комунизма ако един лектор от Г. Кирков не го биваше - не го канеха повече. Демек, конкуренция имаше. От този обаче спасение няма. А пък все за пазар говори.
01 Януари 2013 21:23
Ако беше анализирал факта за семейства с двама неуки, но с вишо, много неща щяха да му са по-ясни.
01 Януари 2013 21:52
неуки, но с вишо

Един от основните проблеми в мамковината. Не стига, ми и се опитват акъл да раздават, а пък и като си повярват - пааайсеееей!
Фирмин , така е с нищия плебс приятел, разбива 26 за да ползва 2 и го представя за грандиозен успех, което пък рогати добитъци аплодират.
Щото на всички тия шебеци им се е паднало, пък и бил "техен ред".
01 Януари 2013 21:54
Паралели - един виц. Прибира се Ханс у дома си , оклюмал ,влиза и заварва жена си с вибратор между краката ... Без да обръща внимание , той започва "Лош ден , Хелга - уволниха ме от завода , заменят ме с Робот..." . Хелга - "И аз , и аз.." .
01 Януари 2013 22:11
Обаче ... Обаче държавата ти дава субсидия от ... 180 000 евро годишно! Така!

Държавата или ЕС? Обща селскостопанска политика? Да, да, знам че договореностите по субсидиите на българското селско стопанство са правени, когато Боко е бил главен секретар на МВР.
А иначе авторът е казал нещо добре известно. България има много голям проблем с човешките ресурси:
- огромно количество хора практически без образование и без квалификация. Основно образование от училище в гетото и квалификация "аз моем да майсторим сичко" не ги броим.
- много хора с образование, но без реална квалификация.
- много хора с образование и квалификация, които не са нужни никому в икономиката.
- достатъчно много хора с образование и квалификация, но с липсващи човешки качества - мързеливи, тарикати, черпаклии...
Вярно е, че голяма част от вината за това носи държавата, включително и сегашното правителство - и то заради популизъм не прави болезнените, но нужни реформи в образованието и в социалната сфера.
01 Януари 2013 22:13
Ето как става търсенето на работа и после пенсионирането в България
(снимка: натиснете тук)
Карикатура е, но много вярна. Все едно Комарницки я е рисувал.

01 Януари 2013 22:14
А иначе авторът е казал нещо добре известно. България има много голям проблем с човешките ресурси:
- огромно количество хора практически без образование и без квалификация. Основно образование от училище в гетото и квалификация "аз моем да майсторим сичко" не ги броим.
- много хора с образование, но без реална квалификация.
- много хора с образование и квалификация, които не са нужни никому в икономиката.
- достатъчно много хора с образование и квалификация, но с липсващи човешки качества - мързеливи, тарикати, черпаклии...


... а останалото - ... тенори Ама туй е друга ... опера. Нали?
01 Януари 2013 22:17
Жоре, в лоша среда си попаднал ,момче. Излез за 4-5 години по света, сигурно езици знаеш, ще се оправиш. После пак ела и пиши. Пък и форума няма да е затворен за тебе.
01 Януари 2013 23:17
Половината бюджет на страната отива за социални помощи за хора, които щяха да работят, ако държавата се беше постарала в тази посока.

Може ли малко числа ? То верно, че размерът на заплатите в България не е заплащане за труда, а социални помощи, ама едва ли авторът това е имал предвид.
-
Че не прави разлика между държавни дейности в сферата на сигурността, бизнесдейности в предприятия държавна собственост, социални разходи и помощи и т.н. е ясно. Ама то ако правеше вероятно щеше и да е на ясно, че не пише за неграмотни олигофрени. Все още са живи тези, от времето преди образованието да се постави на пазарни начала и превърне в услугата продажба на шарена хартия, дето и за тоалетна не става, щото е твърда.
02 Януари 2013 00:59
Основната психологическа разлика между "капиталистическия" и "социалистическия" начин на мислене е че при първия хората се надяват на себе си, а при втория - на държавата. Не съм чул някъде да е постигнат сериозен икономически растеж с призиви "държавата трябва да ни оправи, сега ще ви кажа точно как".
Единственото, което може да се иска от държавата, е да не пречи целенасочено на бизнеса - но и това няма как да стане, понеже огромната армия партийни бюрократи иска да яде, т.е. - да получи нещо на ръка. Наивно е да смятаме, че можем да накараме тези хора да работят срещу интереса си с призиви.
Ще си позволя да цитирам по памет Джером К. Джером, когато той говори за обучението по английски език: "Най-добрият учител е английският турист, който идва и казва - плащам на всеки, който говори английски. Заради него сервитьорката крие под бара учебника, а малкото дете всеки ден отива пеша до съседното село, където преподават езика..."

Нашият бизнес се крепи именно на ниските заплати и никога няма да ги повиши просто така - това означава за него фалит. Нормата на печалба е висока, но оборотът - нисък - и оттам общата печалба - също ниска. Затова и бизнесът ни е толкова зависим от кредитите. Позволявам си да напомня на автора, че цените се определят от пазара на стоки, а заплатите - от пазара на труда. Отделният бизнесмен не може да влияе на нито едно от двете.
Впрочем, никъде по света не се плащат заплати по високи от наложените от пазара на труда.
Спасението? Чуждестранните инвеститори. Но и тук има малък проблем - те дават по-високи заплати и изтеглят най-качествените хора от малките местни фирми. А собствениците на тези фирми са в местната власт и са главна икономическа опора на партиите. И затова е толкова трудно успешно да инвестираш у нас - пуска се някой само предизборно, през останалото време се пречи със всички възможни средства - за да не се промени пазарът на труда, т.е. да се запазят ниските заплати.

...Много ме кефи това "макроикономист". Дали не мога и аз да се нарека "макроинженер", или комшията "макролекар" - и т.н....? А пък ако се появят и "макрополитици" - ще ни оправят за нула време.
02 Януари 2013 01:17
Между другото, аз съм мениджър в реалния (частен) сектор. Почти непрекъснато аз и колегите ми сме обект на дейността на консултанти (българи), които срещу значителен хонорар искат да ни научат как да вършим работата си по-добре. Когато някой прекали, предлагаме му за ден-два да поеме вместо нас функциите, на които ни учи - и да видим резултата. До момента още никой не се е съгласил.
Изобщо - у нас бол мераклии да казват как трябвало да бъде (сякаш ние не знаем), но никой не казва защо именно е така, както е, а не "както трябва". Тоест - какви са скритите механизми и интереси, които пречат нещата да се случват по правилния начин. А без подобен анализ всичко остава само в сферата на добрите пожелания и писането по форумите.
02 Януари 2013 01:43
Единственото, което може да се иска от държавата, е да не пречи целенасочено на бизнеса

Отделният бизнесмен не може да влияе на нито едно от двете.

Тимур и неговите командоси,
коя от двете противоречиви тези застъпваш ? Или карайки по повърхността на заучените клишета даже не виждаш пълното противоречие по между им ?
-
Отделният бизнесмен е поставен в условията даже не само на пазара, а на средата (юридическа, жизнено-практическа и т.н.) въобще. Какво ще представлява пазара зависи изцяло от държавата - от юридическата среда която налага, от степентта в която я прилага, от политиката й за количеството на паричната маса и прерадпределението й с цел поддържане на пазарното равновесие и количество на платежоспособно и потребителско търсене и т.н. и т.н..
-
Когато имаш голяма имуществена и социална диференциация, несъразмерност на доходите, спрямо потребителските възможности, то пазара е свит, продажбите слаби, надценките големи, оборотите малки, заплатите ниски и т.н.. Когато, обаче, едно общество е относително имуществено, социално и, като доходи хомогенно, то пазара е пълноценен, продажбите и оборотите големи, заплатите високи и т.н. и т.н..
---
Казвал съм го и ще го кажа пак - който се опитва да говори за макроикономиката изхождайки от законите на микроикономиката или е неграмотен или платен манипулатор в нечий необществен интерес, но най-често и двете. Всичките тези фондации издържани от американският държавен бюджет, през "частни" спонсори с цел да бъдат агенти на влияние, продуктивни в дразнещите с елементарността си писания, са и двете - и икономически неграмотни и целенасочено манипулативни.
02 Януари 2013 02:13
Пазарът е свит, защото Дянков е запечен.
02 Януари 2013 03:01
Аз прочетох мненията - нито едно мнение подкрепящо автора!!! Казах си: "Тази статия трябва да се прочете!". Е, започнах и не можах да стигна до края на първия абзац. Когато прочетох че семейство от двама висшисти не можело да бъде бедно, и спрях.
02 Януари 2013 04:07
babajaga2-2, нататък е още по-зле! Макроикономическата мисъл такива дървье е нацепил, че всички кейнсианци заедно да дойдат, не могат ги нареди на купчинка!
02 Януари 2013 05:24
Brightman, не виждам никакво противоречие.
1. Държавата не трябва целенасочено да пречи на бизнеса.
Естествено, има се предвид частния сектор. Тя обаче може да влияе на пазара (в случая на покупателната способност) чрез размера на заплатите на държавните служители, пенсиите и т.н.
2. Отделният бизнесмен не може да влияе нито на цените, нито на пазара на труда.
Така е - освен в случаите на картелно договаряне, което е частен случай. А пазарът на труда зависи само от търсенето и предлагането на работна сила (у нас) и размера и продължителността на обезщетенията за безработица (по света).

Не виждам противоречие и ще се радвам аргументирано да го посочиш.

Друг е въпросът, че у нас производствените разходи за труд са около 6%, докато във Франция например - 20-25 %, в Англия 30-35 % и т.н. при еднакъв краен продукт. Естествено, под "продукт" не визирам софтуерен такъв, а нещо по-обикновено.
И не си прав - проблемът у нас не е в свития пазар, а в липсата на маркетингова култура у производителите. Няма как в град с около 100 000 жители да има 60 дърводелски и 120 шивашки фирми и всички те да работят добре за вътрешния пазар. Тук имаме "ефекта на такситата" - всеки, който не го мързи, се включва в най-простия бизнес, работи на принципа "вземи парите на клиента и бягай" - и изобщо не го е еня за пазара. И после незнам какво му било свито...
02 Януари 2013 05:34
България може да избяга от дъното на класациите... наверно като копа в дълбочина с надеждата някой друг да се насади у дупката.
02 Януари 2013 08:47
Между другото, аз съм мениджър в реалния (частен) сектор. Почти непрекъснато аз и колегите ми сме обект на дейността на консултанти (българи), които срещу значителен хонорар искат да ни научат как да вършим работата си по-добре
И аз така , само че консултантите са хамериканци и не искат хонорари, а такси за правоучастие къде уж семинари, къде уж бази-данни, къде съдебни спорове.
Основната психологическа разлика между "капиталистическия" и "социалистическия" начин на мислене е че при първия хората се надяват на себе си, а при втория - на държавата
Ако наистина някой се е надявал на себе си, отдавна да живееше в Зимбабве или Сомалия. Иначе простотиите всеки ги ръси. Всъщност държавата в днешното си състояние е точно плод на капитаристическия начен на мислене - да се защитят нашите "инвеститори".
1. Държавата не трябва целенасочено да пречи на бизнеса.
Сиреч спира обществените поръчки и О, ужас за българския бизнес.
2. Отделният бизнесмен не може да влияе нито на цените, нито на пазара на труда.
Ако краде по-малко, а не като Валентин Захариев или Николай Банев. А една година държавата остана без зърно дори и в държавния резерв.
Тук имаме "ефекта на такситата"
Точният израз е "Тука има - тука нема". Родоначалник е Макъл Капустин и ... прф. Тодор Вълчев.
02 Януари 2013 09:25
Половината бюджет на страната отива за социални помощи за хора, които щяха да работят, ако държавата се беше постарала в тази посока. Обаче държавата инвестира в това да опази хората да не умрат от глад, вместо да осигурява условия на бизнеса да създава заетост.

Истината е, че около 1% от бюджета отива за социални помощи, на безработни и бедни.
02 Януари 2013 09:34
Никога не съм бил фен на соросчетата, но този път трябва да кажа, че автора е прав!!!
02 Януари 2013 09:52
Ето един много показателен факт - ако разгледате статистиката за бедността в България, ще видите, че почти няма бедно домакинство, съставено от висшисти. В същото време почти всяко семейство, в което и двамата са неуки или с ниско образование, влиза в графата "бедно".

Образованието е фактор №1,
Няма как в една страна всички да са висшисти - това не съществува никъде, а и какво би се случило тогава? Преди 30 години Тачър съветваше британските миньори да се откажат от професията си и да се насочат в други сектори. Всъщност, те я послушаха, но днес само в Лондон от 100 000 банкери 30 000 си търсят работа, а 26% от британските младежи нито учат, нито работят. Така че, образованието сами по себе си не е панацея за излизане от кризата.
02 Януари 2013 09:54
Те ти анализ от икономист. У назе на маса на втората ракия правим същио анализ, а на третата даже стигаме къде по-надълбоко. Някой по празниците не си е гледал у чинията, ами записвал какво родата мърмори след две ракии.
02 Януари 2013 10:55
Не може, а ТРЯБВА!
Това да е цел на всеки Българин.
02 Януари 2013 12:27
Не може, а ТРЯБВА!
Това да е цел на всеки Българин.
Лошото е, че нямаме обща кауза в момента. Такава кауза можеше да бъде подобряването на материалното благосъстояние на хората (оставяме настрана някакви по-възвишени политически, национални или духовни стремежи), но с течение на времето тя беше монополизирана от малка група хора в страната, не без съучастието на властимащите и днес, когато хиляди българи се борят за физическото си оцеляване, тази кауза съвсем няма как да проработи.
02 Януари 2013 13:04
но този път трябва да кажа, че автора е прав!!!
Ако не си "произведен" счетоводител, в кое точно е прав автора?
Ако е в "Повечето "теоретици" са инвестирали много време в мислене и говорене, по-малко в четене и слушане, и незнайно защо смятат," че себе си за икономисти, съм съгласен. Също и , ако престане да допуска едни и същи грешки като слуша Георги Ангелов, България може да расте много по-бързо.
ако разгледате статистиката за бедността в България, ще видите, че почти няма бедно домакинство, съставено от висшисти.
Тая "мъдра" мисъл да не би да ти говори, че всеки вишист е средна класа с минимален месечен доход от по 3000 евра или поне собствено производство с годишен оборон от 1 млн. лв.?
Образованието е фактор №1, то определя дали имаш работа и какви доходи си докарваш
Ей ти другата "умнотевина" - фактор №1 къде? - на свободния пазар (тоя туканка е апологет на "великия" закон на търсенето и предлагането" особено на "стоки" като образование, здравеопазване и национална сигурност), къде дипломите в Турция, Канада и Китай никой за нищо не ги бръсне. Виж технологиите са друго нещо.
Пазарът на труда е колосален проблем
Сиреч авторът изобщо не го вдява и все му изглежда скъп гаче си купува Богати.
Иначе казано, половината от парите на данъкоплатците отиват за облекчаване на симптомите, вместо за излекуване на болестта.
Та това е основен принцип, вдъхновен от подобни пишман-икономисти, на днешната пазарна медицина - подобряване качеството на живот на пациента вместо да се излекува болестта.
Ако усилията се насочат към поправяне на дефектите
Дали пък ефектът няма да е по-голяма, ако усилията се насочат към подобряване на отчетността (обещал-изпълнил; сключил договор-изпълнил в срок- платено в срок), вместо подобно публично говорене с елементи на разсъждение!?
02 Януари 2013 13:23
Нормално е феодалното ни общество, зависимо от интересите на олигарсите, да бъде напълно безпомощно в опитите си за икономическа активност. Партиите и държавата направиха каквото трябва, за да няма свободен пазар и истинска конкуренция.
02 Януари 2013 21:29
този пак опити за акъл. Фидел Беев добре му го е казал
02 Януари 2013 23:45
Родителите ми бяха висшисти: единият инженер, другият - лекар. Преди години, като ни дойде на гости колега на баща ми, французин, и разбра, че майка ми е лекар, каза: "Сигурно сте много богати!"
За съжаление, днес, когато образованието ми е по-високо от това на родителите ми, които нямаха и научни степени, заплатата ми е далеч по-ниска от техните някога, а и скоро почти ще се изравни с минималната на неграмотните хигиенистки, които чистят лабораториите ни и чиито работен ден май не е повече от двучасов...

Не ми се струва нормално неграмотна хигиенистка на двучасов работен ден да получава 310 лв., а учен с поне 25 г. стаж и поне осемчасов такъв - 450. А на Вас как Ви се струва това?

Колеги преподаватели обаче казват, че сега и висшистите, завършващи университетите ни, били неграмотни като въпросните хигиенистки, а и не работели повече от тях...
02 Януари 2013 23:54
"Ето един много показателен факт - ако разгледате статистиката за бедността в България, ще видите, че почти няма бедно домакинство, съставено от висшисти. В същото време почти всяко семейство, в което и двамата са неуки или с ниско образование, влиза в графата "бедно". "
Това е меко казано лъжа. За да не е бедно едно семейство членовете му трябва да не са безработни, или да са успели да се обезпечат със средства дори и ако не работят. Колко от завършилите млади специалисти започват работа през първата година от завършването си? А през втората... От колко висшисти има нужда българската икономика? Колко специалисти са заявили предприятията пред университетите? Колко висшисти останали в България работят по специалността си? Колко висшисти са станали безработни през миналата година, а през предната? Колко висшисти в трудоспособна възраст са трайно безработни по официални данни от бюрата по труда?
До кога от някакво лъжливо твърдение ще се градят и доказват тези? До кога ще се манипулира обществеността по всички линии? Докато политиците на власт лъжат и не могат да бъдат оправдани, но могат да бъдат разбрани, то лъжите на хора, гравитиращи около властта са неразбираеми...
Вярно е, че България може да избяга от дъното на класациите, но това с лъжи не може да стане! 20 годишните лъжи го доказват неоспоримо. Колкото лъжите се увеличават и задълбочават, толкова повече дълбаем дъното и се специализираме в пропадането си... Лъжите пораждат нови лъжи и още по- голямо недоверие към лъжещите!
03 Януари 2013 18:08
„Ако усилията се насочат към поправяне на дефектите, класирането на България сериозно може да се подобри.”
Така,както тъпи идиоти поправяха дефектите до сега,стигнахме до дъното.
03 Януари 2013 19:13
България и Бизнес - каква несъвместимост. Преди месец, питаха един наш бузинесман, дошъл на творческо рандеву в столицата, който храчеше и плюеше по улиците, а свищовската му диплома по икономика положително беше купена, какво разбира под думата консорциум и знае ли нейното значение, защото Той също е представител и на един (******** ******) Български холдинт (секретна дума за българските бизнесмени) и въобще може ли да уведоми участниците в бизнес срещата за къф чеп е дошъл и какво разбира от бизнес.
Селянинът беше с переводчица, измърмори нещо, като: "А, май съм объркал митингите, сори" и изчезна в лекия зимен дъждец.

"България може да избяга от дъното на класациите" е непосредствено свързано с "Как България да избяга от върха на клациите по простотия и затъпяване".
Останалото е лесно.
03 Януари 2013 19:56
Ако Китай, Турция или някоя прибалтийска република постигат 8 или 10% годишен ръст на БВП, трябва да си отговорим защо България не може и почти не отлепва от нулата.

Отговорът е: В Турция се бачка мой човек, тука всеки хленчи и недоволства, псува компанията, шефа си, но си кротува на местенцето. Като си отворен напускай и прави собствен бизнес. В Турция чайджията целува ръка на шефа и е благодарен, а тука всеки тарикат, всеки му търси колая.
България нито има вътрешните проблеми на Турция, нито милионите младежи, но и малкото, които има не успяват, защото са мамини дечица, едно на мама и тати и т .н. Я да чакат 5-6 братя и сестри на теб вкъщи да видиш как се бачка, усмихваш се и припкаш.
05 Януари 2013 20:56
В Турция, по мои лични и преки впечатления, се бачка здраво и се пази имидж и реноме само за местните марки и имена на фирми. Всичко, което е лицензно или под форма на чуждо управление, е с доста лошо качество. Примери - само производителите на коли са достатъчни - Форд, Тойота, Мерцедес, Фиат, дори не знам последните дали не се изтеглиха. Но предполагам всеки помни турските Фиат Темпра ...
С производството на Ф-16 се получи същото. Нито един произведен в Турция Ф-16 не се оказа със заложените характеристики.
Сигурно е било от по-плътния въздух ли, какво ли ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД