:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,213,127
Активни 107
Страници 17,132
За един ден 1,302,066

Правителството раздава 10 млн. лв. на НПО по свое усмотрение

Властта сгази собствената си стратегия за сектора и отмени практиката 10% от сумата да се дават чрез конкурс
През 2013 г. правителството ще раздаде 10 млн. лв. на граждански организации по свое усмотрение. Парите ще бъдат разпределени между 25 неправителствени организации (НПО), сред които Българският институт за стандартизация и Рилската света обител, които на практика не са граждански организации. Сумата за втора поредна година е изцяло предназначена за директни субсидии. Не са предвидени средства, които да бъдат раздавани на конкурсен принцип за общественополезни проекти на НПО. Това е в противоречие с приетата м.г. Стратегия за подкрепа за развитието на гражданските организации в България за периода 2012-2015. Тя предвижда 10% от общия размер на субсидията, или около 1 млн. лв., да се разпределят между гражданските организации чрез конкурс, като се даде възможност и на по-малките да развиват дейност. "1 млн. лв. не са много пари, но представляват символичен жест на внимание към гражданските организации", коментира Илиана Николова, изп. директор на фондация "Работилница за граждански инициативи". Според нея в момента парите се дават на калпак на организации, близки до сърцето на властта, и никой не контролира за какво се харчат.

Тази година броят на организациите, които получават директно субсидиране от държавата, намалява с три, до 25. М.г. 28-те НПО са получили общо 10.4 млн. лв. Критерият е да са национално представителни. Преобладават организациите на хора с увреждания и такива, които предлагат социални услуги. Най-големият пай - малко над 3 млн. лв., получава БЧК.

От обнародвания в "Държавен вестник" бюджет за т.г. става ясно, че над 10% от цялата сума за гражданския сектор - 1 млн. 105 хил. лв., отиват в Института за стандартизация, който е по-скоро държавна организация. За музея на Рилския манастир за поредна година са заделени близо 600 хил. лв. въпреки установените от Сметната палата нередности при разходването на средствата при последната й проверка през 2006 г. Тогава одитът установи, че липсват трудови договори, неправомерно са теглени служебни аванси, липсват подписи при финансови операции, но въпреки това субсидията на манастира не бе намалена, нито пък бе осъществен по-нататъшен контрол от финансовото министерство.

412 хил. лв. ще получи Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа, който е под егидата на ЮНЕСКО. С 200 хил. лв. ще се сдобие и близкото до властта сдружение "Национален алианс за социална отговорност". Сред субсидираните НПО попадат още Националният дарителски фонд "13 века България" с 226 000 лв. и Националното сдружение на работодателите на хората с увреждания с 272 000 лв.

През първите 3 г. от мандата на ГЕРБ държавна субсидия получаваше и спортен клуб "Ипон", чийто създател е настоящият премиер.

-------ИЗВОДИ

"В България единственият начин да просъществува една неправителствена организация е като стане доставчик на социални услуги и да кандидатства за държавна субсидия", смята Илиана Николова. Така на практика държавата делегира свои функции на НПО. Вместо да насърчава развитието на гражданско общество, каквато е целта на субсидията, държавата всъщност доплаща за дейности, които са неин ангажимент, като грижата за хората с увреждания например.

17
5644
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
03 Януари 2013 19:50
НПО не означаваШЕ ли НЕправителствена организация?
-----------------------------
Блогът на Генек
03 Януари 2013 20:54
Има истински НПО, които продължават да бъдат държани в кюпа на клубове за футбол и всякак танци. Става реч за част от Сдруженията с нестопанска цел в полза на Обществото, с масраф от дребни пари за хората и ИДЕАЛНО в много повече, а не "просто за жената от спирката"...
03 Януари 2013 22:42
Сега да уточним..В родната ни мамковина има два вида НПО.
1. Едните са Национално ( Наши ) Прeдставени Организации..Каквото и да стане ,която и партия да вземе властта те винаги са с нея и за благодарност получават държавна субсидия всяка година.
2. Другите са Не Правителствени Организации, които нищо не получават от държавния бюджет, работят по проекти и са много по-ефективни от хранениците на държавата
03 Януари 2013 23:10
Аз ли нещо не разбирам в този оксиморон НЕправителствена организация на ПРАВИТЕЛСТВЕНА издръжка?!
04 Януари 2013 04:23
За Червения кръст разбирам..За някои други може да има обяснение.Но правителството дава пари и на онези от Без дим и после се прави,че им уважава "протестите" срещу пушенето?!
04 Януари 2013 09:31
Тази критичничка статия ми подсказва, че правителството май е успяло да отнеме разпределението на субсидиите за НПО от влиянието на ФОНДАЦИЯ "Отворено общество" ! Ако е така - БРАВО !
Но са необходими спешни мерки за максимално ограничаване влиянието на соросовите ФОНДАЦИИ ИПИ и ОО в икономическия и обществен живот като вредни за обществото и държавата.
04 Януари 2013 10:42
Всъщност в какво се изразяваше тоталитаризма при Бай Тощо? Една партия управляваше, другата й беше братска и имаше един фронт, не какъв да е, а отечествен... Днес разликата каква е? Пак една партия управлява, уж опозиционните партии не са братски, но не предприемат никакви действия и един съюз в разпад СДС. И сега партията и правителството управляват парламента, вземат еднолични решения и се люшкаме между новите големи братя... Аааа, разликата е, че братята са нови... И в резултат къде сме сега и къде бяхме преди? Даааа- пак тааам... да, да точно там.
04 Януари 2013 10:50
Но са необходими спешни мерки за максимално ограничаване влиянието на соросовите ФОНДАЦИИ ИПИ и ОО в икономическия и обществен живот като вредни за обществото и държавата.
Да твърдиш че някой няма право на мнение, само защото на теб не ти харесва??? Ми почитателите на Кейнс, Маркс и сие ... правете и вие фондации, печелете обществено влияние.
04 Януари 2013 10:58
БирникЪ, моите уважения, ама този път си се изказал неподготвен
04 Януари 2013 11:55
kokaracho 04 Януари 2013 10:50,
не е проблемът в мненията им. Проблемът е в това, че тези мнения се налагат като управленски решения. Проблемът е в това, че се представят като независими икономисти, а всъщност са соросови мекерета и обикновени манипулатори.
И това не е само мое мнение.
"...... А библията на българския преход говори така:
В началото бе… Джордж Сорос.
И неговата фондация „Отворено общество“. Която работи в десетки страни по света, а особено активно в страните с преход. И както навсякъде, така и у нас, тази фондация отначало е филантропска, а после внезапно се превръща в институт „Отворено общество“........"
Повече на:
http://robstvo.wordpress.com/2010/08/16/%D0%BD%D0%BF%D0%BE-%E2%80%93-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/
http://news.ibox.bg/news/id_845769814
http://antipropaganda.comxa.com/IPI.html
04 Януари 2013 11:56
Комар1, за теб е втория линк. Можеш да потърсиш и други в Гуглето.
04 Януари 2013 12:47
БирникЪ, погледни за финансирането от държавния бюджет на кои НПО става дума тук? В по-голямата си част това са организации, свързани с хората с увреждания.. Хайде да вземем само 2 от тях, които получават парички..Съюзът на глухите в България и Асоцияцията на родителите на деца с увреден слух..Та СГБ има поне 10 предприятия-терени, сгради, които е отдало под наем..Къде отиват паричките- и Господ не знае.... В същото време АРДУС няма нищо-работи само благодарение на тази субсидия и тук таме някой проект..
Да вземем ТПКИ ( на инвалидите) Там пък какви далавери стават, ама и те получават пари от държавния бюджет.. Как го виждаш в едно ТПКИ, което изработва обувките за МО да работят 150 !!!! инвалида??? Че то толкова в цяла България не работят.
Ами Националният център за социална рехабилитация на Христина Христова??
Редни ли е според теб от тази субсидия, да се дава парична помощ на членовете на някоя от тези организации, по вече от името на самата организация?? Пък редно ли е, преди да им дадеш тези парички, да им удържиш за членски внос?? Защото един от основните критерии за да получаваш парички от държавния бюджет е да си национално представена организация.
04 Януари 2013 13:12
БирникЪ, един съвсем простичък въпрос ли, молба ли...Да ми напишеш или дадеш линк, всяка една от следните НПО, които са на държавна хранилка, какво направи през 2012 година за своите си членове- Съюз на слепите, Съюз на инвалидите, Съюз на глухите, Кооперативен съюз "Национален съюз на трудовопроизводителните кооперации", Национално сдружение на работодателите на хората с увреждания, Сдружение "Център за психологически изследвания", Сдружение "Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт", Сдружение "Национален алианс за социална отговорност"

04 Януари 2013 13:26
То принципно няма нищо лошо в държавното финансиране на НПО-та, ама да се въведе някакъв критерии. В момента това, което се прави, е - едни пари се дават на едни хора. Ето позицията на част от неправителствения сектор, която аз напълно подкрепям.
04 Януари 2013 14:49
Бирник, рецептата съм ти я дал. Като не харесваш/отричаш предложенията на ИПИ (в случая) вадиш и аргументираш своите. И за да е по добър ефекта, търсиш съюзници с които да направиш фондация, икономическа школа/кръг и каквото поискаш. Според Талеб, Сорос е голям мераклия за философ, но със слаби идеи. Отам иде и увлечението по идеите на Карл Попер. Все пак е добър търговец (чичко Паричко) и финансира прокламирането на тези идеи. Нищо лошо. За планът Рън, друг път
04 Януари 2013 15:35
Критерият е един- прави се проект,защитава се, след това се отчита изпълнението на постигнатите цели. А не както сега го върнаха старото положение- работил не работил, дават ти се едни парички и никой не знае за какво и как са похарчени..Пъкслед като се дават парички, да се види дали на този, който се дават ама нещо или е гол като църковна мишка..Пример- със Съюза на глухите и Ардус-
" Собствената стопанска съюзна дейност е едно от постиженията на съюза, който е собственик на 13 търговски дружества „Тих труд” в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Хасково, Ямбол, Дупница, Русе, Стара Загора, Горна Оряховица, Шумен и Лом. Основните производства в тях са шивашка конфекция, трикотаж, преработка на пластмаси, полиграфически услуги, опаковки от картон, мебели, дюшеци, строително бояджийство и др.
От януари 1999 г. Съюзът на глухите в България създаде 14-о дружество „Тишина” ЕООД с основна дейност туристически услуги. В него са включени четири съюзни бази в Приморско, Родопите, ваканционното селище „Албатрос” и „Рилски манастир”. През 2008 г. по предложение на УС на СГБ бе създадено сдружение „Комерс СГБ”, което да развива търговска дейност.
04 Януари 2013 15:48
Съюз на слепите в България

" Днес те са обединени в “УСПЕХ ССБ ХОЛДИНГ” ЕООД – гр. София - 1309, ул. “Найчо Цанов” № 172, чийто дъщерни предприятия са:“УСПЕХ ЕЛКОМ ССБ” ЕООД

гр. Варна, ул. ”Петко Стайнов” № 3

“УСПЕХ ТЕХНОКОМ ССБ” ЕООД

гр. Дряново, ул. ”Шипка” № 136

“УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД

гр. Плевен, ул. “Вит” № 1

“УСПЕХ КОМЕРС ССБ” ЕООД

гр. Пловдив, бул. “Независимост” № 125

“УСПЕХ ЕЛТЕХ ССБ” ЕООД

гр. Русе, ул. “Зорница” № 22

“УСПЕХ ЛАЙТ ССБ” ЕООД

гр. Сливен, ул.” Тодор Асенов” № 1

“УСПЕХ ФИЛТЪР ССБ” ЕООД

гр. София, бул.” Европа” № 138

“УСПЕХ ЕКОКОМ ССБ” ЕООД

гр. Стара Загора, с. Богомилово

"УСПЕХ МЕТАЛПРИНТ ССБ” ЕООД
гр. Шумен, ул. ”Индустриална”

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД